Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Apple jasně dominuje v prodeji chytrých hodinek

Apple dominuje v hodinkách především kvůli jedné věci: poskytl svým hodinkám konkurenční výhodu v podobě lepší integrace s iPhonem. Ostatní výrobci nemají přístup ke stejnému rozsahu API a jejich podpora pro iPhone je tak jenom základní. Pro uživatele iPhonu tak prakticky neexistuje alternativa. Buď si koupit Apple Watch nebo hodinky stejné třídy od konkurence, které toho ale s iPhonem umí asi tolik jako chytré hodinky za tisícovku.
No a vzhledem k uživatelské základně iPhonu a její kupní síle (člověk, který nemá problém dát 20+ tisíc za telefon, si s mnohem větší pravděpodobností koupí i hodinky za 10 tisíc) je potom jasné, že má takové prodeje, jaké má.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím, zkrátka je to originální příslušenství drahého přístroje. K Fabii si mnozí rozmyslí, jestli chtějí Škoda rádio za 10000Kč nebo si dokoupí za 2000Kč Kenwood. U Passatu to nikdo řešit nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, ze ten Kenwood bude i hrat lip, tak bych se naopak vubec nerozmyslel...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta analogie hodinek a rádia jde rozšířit - s nejpopulárnějším Kenwoodem na Heurece jsem měl tu čest. Má všechna možná nastavení a tlačítka, ale člověk musí číst manuál a přetrpět nějaké zásadní podivnosti, jako blikající Demo mód, část nastavení pouze ve Standby módu, který zavazí mezi civilizovanými módy, které něco hrají, nastavení na přeskočení stanic se slabým signálem přeskočí i většinu silných, synchronizace adresáře přes Bluetooth nepodporuje protokol starých Nokií... Ale pak to hraje.

Za jednoduchost se prostě připlácí a každý má tu hranici „rozumnosti” investice jinde. Pro někoho je drahý TV ovladač Seki pro důchodce, jiný má pocit, že mu za ušetřený čas a nervy stojí dražší auto.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Autoradio? to dneska nekdo resi? jo aha asi u koncernu ten se zasek v devadesatkach ostatni uz maji v zakladu a neni co resit...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hodinky? Dneska? K čemu? Já je zrušil už někdy kolem roku 1998, stačí mi mobil (počítač a hodiny v autě).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Dobry komentar, ja je zrusil jeste o 2 roky drive :))
Ale jinak proc ne, jsou lidi, co maji hodinky radi, jini to maji jako spolecensky symbol..ja zase taham sebou porad mobil..to taky neni vzdycky vyhra :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja hodinky taky zrusil s mobilem. Ten ale mam chytry od Sony s GPS a Android Wear, protoze na trackovani behani proste nic lepsiho neni. Tahat sebou mobil zvlast pri dnesnich mega rozmerech neni tak pohodlny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

iWatch3 ap. (= treba TomTom Runner, hodinky na 4. obr.) maji (i) jednu zatim nezminenou "funkcnost": jde mj. i o docela chytry "sporttester" (=meric/zaznamnik tepu, kroku, rychlosti, ...).

BTW, pri nedelnim ol. biatlonu jeho Polar ukazoval jednomu zavodnikovi 138->135 BPM na "lezce", 180->175 BPM na "stojce"...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Vypadá to zcela šíleně. Na trhu figurují výrobci hodinek již více než sto let, přesto Apple a jeho chytré hodinky zcela dominují." - muzete to nejak dolozit, jsem presvedcen, ze "nechytrych" hodinek se pordava vic nz iWatch od Apple. To je jako rici, ze Ferrari je bohata znama firma, presto TATRA a jeji nakladaky nadni jasne dominuji. Jiste protoze Ferrari (aspon dnes a seriove) zadne nakladaky nedela.

Prvni Quartz prodavane hodinky byli uz na konci let sedesatych.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Osobne bych si tipnul, ze autor mysli "chytre" hodinky. "Klasickych" hodinek ale svycarske, nemecke, atd se podle men proda mnohem vice. Tyhle hodinky jsou i o prestizi. Apple watch je spis o 'puberte'.. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslet si muzemem ledasco, jde oto jak je to napsane.
Navic to zacina "Vypadá to zcela šíleně. Na trhu figurují výrobci hodinek již více než sto let.." a vice nez sto let nikdo "chytre" hodinky nedela.

Jiste Tag heuer nejake chytre hodinky udelal, ale rekl bych, ze jen tak do poctu. Mechanicke hodinky si clovek kupuje pro jejich krasu a ne pro prakticnost. Prakticke hodinky ma treba kolega, nejake Casio ktere maji napajeni ze slunce(takze prakticky nemusi resit baterku, protoze udavana zivotnost je cca 10 let) a jsou nastavovane pomoci radiovy vln, takze i hodne presne (syncuji se kazdych 12/24h)

Srovnavat klasicke(mechanicke) hodinky s Apple Watch je opravdu mimo, protoze kazde slouzi necemu jinemu, jen maji nektere stejne vlastnosti (jsou treba na umistnene na zapesti a umi ukazovat cas) stejne jako kupe Ferrari a nakladak Tatra maji volant a blinkry.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S tim co pisete souhlasim. Mne prislo apriori absurdni srovnavat apple watch jako hodinky.. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S článkem nesouhlasím, protože:

1. Number of watches sold annually worldwide: 1 200 000 000
2. Počet prodaných Apple Watch za rok: cca 16 000 000

Tedy jsme někde na procentu celkového světového prodeje hodinek.

A dále:

3. Apple se nesnaží prodloužit výdrž čehokoliv, Ive prohlásil že výdrž musí ustoupit designu a uživatelé jsou s tím smířeni.
4. Pro majitele mechanických hodinek nejsou Apple Watch alternativa, stejně jako pro ně nejsou alternativa už čtyřicet let digitálky nebo ručičkové quartzovky. Tedy nepředpokládám, že by se množina uživatelů mechanik nějak zásadně zmenšila, bude jich cca pořád stejně, jen možná přibudou jiní, kteří mechaniku neocenili a pididisplej s bluetoothem jim přijde zajímavější. Nemyslím, že by Patek, Czapek, AP či VC museli balit krám a jít vyrábět čokoládu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Njn. Podlě mě se ty světy vůbec nebo téměř neprolínají, jen ještě nikdo nevymyslel jiný nebo neodolatelnější název než "hodinky", "resp. chytré hodinky" (i když je to spíše asistent telefonu).

Kdo chce kvalitní a spolehlivé hodinky, tak pro něj moc smart výmysly nejsou, navíc většina funkcí jim k ničemu není, když je zajímá jen spolehlivý čas v jakoukoliv dobu i když na hodinky několik dní zapomenou.

Kdo chce prodlouženou ruku displeje mobilu co nosí v kapse nebo v batohu a zobrazování času bere jen jako doplňkovou funkci jako u mobilu, tak tam to docela dává smysl - ale je to fakt pro závisláky co se jim začnou klepat kolena hned jak telefon zavrčí a oni se nemohou podívat co se zase ve světě stalo nového. Kdo toto oželí, oželí i smartwatch.

Apple to umí s propojováním svých služeb a u smartwatch to dává smysl. U Androidu to naráží na to, že každý výrobce si chce prosadit to svoje a asi není chuť udělat standard, protože obecně je to dnes daleko větší trh.

P.S. pro mě to opravdu není, žádné hodinky leta nenosím, i když technicky mě fascinuje, že relativně obstojný komp, určitě výkonnější než moje první Amiga, je napěchován v "normálně" velkých hodinkách. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ad 1/2 - co jsem viděl statistiky, tak Apple již dnes opravdu prodá více hodinek než tradiční výrobci, nejde jen o smart. Absolutní číslo prodeje hodinek je jinde, ale tam máte započtený i totální lowend za stokorunu.

Ad 3 - výdrž AW už proti počátečnímu stavu narostla 2x ne-li 3x. Tohle je mimo diskusi, mám první AW, syn má AW3 a rozdíl je opravdu velký. Z hlediska reálné praxe bez váhání uznávám, že staré AW problematické jsou, naproti tomu AW3 už by mne pro mé potřeby prakticky neomezovaly. Problém s výdrží je nadále u verze s LTE modulem, ale tady jsem dost skeptik, tohle je spíš principiální problém než nějaké podcenění od Applu.

Ad 4 - dost pochybuji, že uvedení výrobci plně sdílí váš optimismus. Průnik samozřejmě není absolutní, ale zrovna tak zdaleka není nulový. Tohle by bylo na delší rozbor, nicméně o zmenšení trhu lze jen těžko pochybovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nárůst 2x-3x proti stavu "až 18 hodin, pokud čas nebudete kontrolovat více než 5x denně" je stále k smíchu. Měl jsem první generaci Pebble, která mi vydržela něco mezi dvěma týdny a měsícem a pořád jsem to považoval za omezující, protože na normálních hodinkách to řešit nemusím.

A co se týká prodejů - nepochybuji, že v počtech kusů předběhl Apple značky, jejichž hodinky stojí sto a více tisíc, těch se prodá ročně málo. Silně ale pochybuji, že Apple předběhl v počtech prodaných hodinek výrobce specializující se na stejnou cenovou hladinu, tj. levnějších hodinek kolem deseti tisíc CZK.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je ale zcestné srovnání, Pebble první generace uměl něco jako dnes MiBand od Xiaomi a to se na týden či dva dostanete hravě.
Apple Watch jsou funkcemi úplně jinde, což přirozeně zvedá požadavky na výkon a tedy i odběr.

Při této logice mohu stejně tvrdit, že 2 týdny u Pebble jsou směšné, když mi staré Casio vydrželo 2-3roky...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Predavaju sa preto, lebo Apple. Keby Apple vyrobil hajzelpapier, ktory bude stat 5x tolko ako bezny papier, tiez bude celosvetovo najpredavanejsi.
Jednoducho tie mozgy v Apple vymyli mega kvalitne, to sa musi nechat.
V tom su urcite TOP, ale asi v jedinej veci.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hele a máš Windows? Jako nic proti, ale většina světa jako ovce má Windows, proč jako ovce následovat většinu? (píšu to jen z legrace, ale je dobré si uvědomit i své závislosti. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobně mi přišly Apple Watch nepoužitelné z hlediska softwaru a výdrže, ale každý je ochotný se spokojit s něčím jiným a zrovna hodinek jsou opravdu tuny rozmanitých modelů.
Sám mám teď na cestě k otestování Xiaomi Huami Bip, kterými možná nahradím otlučené Pebble Time Steel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Srovnávat Omegu s digitálkama od ťamanů mi přijde jako opravdu úlet autora.
Tradice , kvalita , špičkové strojky jediná značka která má certifikaci pro vesmírné lety používá je Nasa.
CoAxial kalibr až někdo bude mít něco lepšího tak si můžeme říct ano Omega bude muset přijít s něčím lepším aby si udržela světové prvenství. Takto to dopadá když píše někdo o něčem čemu nerozumí. Mechanické strojky tradičních renomovaných značek jsou špičkové mechanické stroje s obrovskou spolehlivostí přesností chodu atd.To si člověk nekupuje jen kvůli měření času ale je to šperk klenot mistrovské dílo a vrchol hodinářského umění. Omegu nebo jinou značku si člověk koupí protože si kupuje 170 let tradice a mistrovské dílo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro srovnani, cele Svycarsko (=nejen skupina Swatch) prodalo loni necelych 25 mil. kusu hodinek.

http://www.fhs.swiss/scripts/getstat.php?file=histo_gp_171212_a.pdf

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spojil praktičnost, kterou viděl u ostatních výrobců a pevně jej spojil s telefonem, zároveň ale dbal na design a hodinky udělal vzhledem hezké, decentě vypadající malé hodinky.
http://clickerheroes.co/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý den. A co třeba Apple hodinky https://netobchodak.cz/apple/511807-apple-watch-series-5-40mm-zlaty-hlin... ? Myslíte si, že se doopravdy vyplatí?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.