Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Co je vlastně na Windows 7 tak úžasné?

Jestli to sekání Widlí nebude tím Avastem...
Aneb, zajímavé, že pan Ježek opravdu píše profesionálně a někdy tu zplodí tyto nic neříkající úvahy..

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Nainstaluje poslední Waste s update a pak se ptá co slídí po disku ? (;) ) . Win7 jsou možná pomalejší než Win8 (8.1) , ovšem pokud se podíváte , jaký to grafický kastrát je dnes brán za etalon , pak musím říci , že Win 7 jsou poslední Windows , které označení "povedený a ergonomický " mohly hrdě nést ....

+1
+35
-1
Je komentář přínosný?

Me fascinuje, ze tu zcela nejmene dulezitou cast (nabidku start) si lidi berou jako etalon:o) Opet: nabidka start pro profesionala se u W8 ovlada UPLNE STEJNE jak ve vistach/w7 .... pro lamy taky a ty jsou radi, ze je vetsi a nemusi to lovit kdesi vlevo dole v rohu ...... pouze wannabes remcaji .....

+1
-42
-1
Je komentář přínosný?

1. Hlavní nabídka může být i v ostatních rozích GUI
2. Pro každého uživatele OS s GUI je to jinak důležitý prvek, nicméně stále existuje (více než 40 let)což jej
činí velice úpěšným.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

pokud vim tak W7 ma defaultne vsechny slozky v nabidce "zavreny"
ve W8 sou vsechny rozbaleny, takze to co by se vlezlo na jednu stranku je na 5ti a jelikoz lamy rady klikaji tak nez neco najdou je zejtra
ve W10 to zpatky "zavreli"

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Muj normalni postup:
1) stisknu tlacitko WINDOWS (vlevo dole mezi CTRL a ALT)
2) zacnu psat jmeno programu ktery chci spustit
3) stiknu ENTER
Mozna jsem jeden z mala uzivatelu (nevim), kterym Win8 vyhovoval (stejne tak pouzivam DWM na Linuxu, a to je teprv svizny window manager!). Nechapu, proc lide nadavaji na nabidku 'start'. Souhlasim, ze neni nijak zazracna, ale proste s ni prijdu do styku minimalne (coz je i muj cil, a byl jim i u nabidky start u Win7).
Stejne tak mi vyhovuje gnome3, a puvodni gnome (a uz vubec nemluve o KDE) byl pro me nepohledny a neergonomicky - proto jsem take presel na DWM.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Můj normální postup ve Win7:
1) Dvojklikem spusím program co chci
2) Nemusím si pamatovat jeho jméno a nic dál mačkat a je puštěnej. Což neni krok. Vlastně není žádnej krok 2.
3) Poslouchat od lidí jaký jsem hrozný klikálista :D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

1) stisknu tlacitko WINDOWS (vlevo dole mezi CTRL a ALT)
2) zacnu psat jmeno programu ktery chci spustit
3) stiknu ENTER
=
jsi profesionalni uzivatel

lamy klikaji .......... a wannabes(=ultralamy) pisou do diskuzi na cdr:o)

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

Jsem lama a jdu se verejne prihlasit ke svému lamstvi.
Jsem totiž divnej. Pokud něco pouzivam opakovane, mam na to...jaka to hruza...ikonku na plose!!!!
Takze ja vůbec nepoužiju zadnou nabidku Start, ani nespoustim programy tak, ze bych nejak psal jejich nazev do nejakeho radku (no profik nejsem no), alebrž proste 2x kliknu na ikonku a program se spusti.
Pravda, mam na plose tak 30 ikonek. Mqam je tematicky serazene - hry v jednom rohu, programy v druhem rohu...mam v tom prehled, je to imho jednoduche a především rychle.

Takze at si delaj nabidku start jakou chtej, ja chci normalni klasickou plochu, kam si dam ikonky a na ty si klikam!!!! :-))
(A rozhodne, ale v zadnem pripade tam nechci nejake animovane okna a widgety a ja nevim, jak se ty všechny sracky jmenujou. Ne a ne a ne. Nechci. )

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Animovana okna a widgety byly domena Win7, pokud si dobre pamatuji... (ale mozna myslite animovane dlazdice - to slo vypnout; kazdopadne ja jsem se ani o ty dlazdice nestaral - nepotreboval jsem je)
Myslim, ze jsme si podobni v tom, ze nabidku start vlastne nepotrebuje nejak specialni (me staci, kdyz jde zacit psat text a pak enter). Ikony na plose jdou vse zminenych systemech (Win 7, 8 i 10) - opet ale nepouzivam. Kdyz potrebuji pracovat, mam otevrenych vic oken a shazovat okna, abych mohl rozklikat ikonu na plose je pro me otravnejsi nez napsat jmeno a od-entrovat (to uz bych radej pouzival ty dlazdice).

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Tak rikam to uz nekolik let ze operacni system je jen na to aby spustil program ktery chcu pouzivat. To dokazal i DOS a pokud mam vypisovat do prikazove radky nazev programu tak si rovnou spustim tak jako v dosu nortona. Vysledek stejnej a nemusim mit GUI preplacany neergonomickou grafikou (bavime-li se o desktopu) ve stylu METRO/MODERN nesmysl.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

nejde "jen" o nabídku Start, jde o logičnost ovládacích panelů, schovávání důležitých nastavení, možnost se jednoduše dostat např. na podrobné nastavení Bluetooth, což je od jisté doby docela prekérní záležitost, pokud chceš "jen" zobrazit ikonu BT v trayi. Ne že by to nešlo, ale je to řádově složitější, než to bylo v XPčkách, která sice neuměla BT audioprofil, zato s nastavováním BT nedělala žádné štráchy.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jaké dělá BT štráchy? Otevře se BT panel a tam je spárování a tak. Samozřejmě si ho dám na plochu, když ho používám. Jako neni to tak hezky jako je udělaný výběr wi-fi sítě, ale zase to není tak hrozné jako BT ovládání na mém mobilu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Njn, to je smutne, ze microsoft nedal tak silene bezne veci jako nastavovani BT trayikony primo na plochu a idealne 4x vetsi ikonu ...... to je proste vec, kterou kazdy dela 18x denne ......

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ano, je to smutné, protože dříve se na ten dialog dalo bez potíží dostat přes ovládací panely, bylo to v logickém sledu hierarchické struktury a bez zbytečných (a skoro prázdných) meziobrazovek.

Jediné co chci (no, doopravdy je těch svízelí vícero, ten BT je ale takový krásně ilustrační), je ikona BT v trayi a nechci strávit mládí hledáním jejího "opravdu hlavního" ovládacího panelu. To je mimochodem jeden z nešvarů bývalého Metra - nastavit v něm jde ještě méně, než v desktopu. Já chápu debilizaci systému, kdy více než 3 ovládací prvky na stránce je pro dnešní freecoolin generaci "složitý, neřešitelný problém", ale na druhou stranu, proč bych se této debilizaci měl přizpůsobovat?

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

Já bych si dokonce troufnul tvrdit že BT ikonku do ovladacích panelů a do traye dává nainstalovaný ovladač a s Windows to má málo společného.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ta debilizacia je priam UDESNA!!!!

Doteraz mi nevie rozum pobrat, ze napr. googlemaps v ramci dalsich `skvelych vylepseni` proti ergonomii poklada za HLAVNY UDAJ NEJAKY `IMAGINARNY CAS` -> ktory je v podstate beztak uplne vycucany z prsta, a JEDNOZNACNY PRESNY UDAJ v KILOMETROCH je tak nepodstatny, ze je uvedeny niekde dole malym PO KLIKNUTI!!!!! 8-O
(zato ten kruto odhadovany cas tam svieti furt)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Presne, oni pridaji novou funkci/podporu, ale je to o deset kliku slozitejsi nez je/bylo potreba.
V nabidce start (kdyz uz o ni nekdo musi mluvit) stacilo na ni kliknout a pokud tam bylo 100 nainstalovanych programu pak to bylo pres celou plochu a uzivatel mohl "tlemit" a podle ikony si vybrat. Pokrok ve stylu Vista bylo defaultne nastavena velikost start menu na prtavych 10 raku a vole skroluj az se uskrolujes, prehlednost v hajzlu, pritom stacilo pridat tu best funkci v podobe okynka na jeden radek (prohledat programy a soubory) a jinak to echat jak to bylo. Ale to ne to se to muselo cely moderne sprznit az do podoby ze na co byl clovek zvyklej tak mu vnuti (aniz ma dotykac) nejaky 4bitovy fleky na spravu systemu.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Proboha co sem tahate zase nejakej start o kterym vas predrecnik ale vubec nic nezminil sebemensim naznakem. Navic profesional uz vubec nepotrebuje nejakou parodii na predesly start v podobe zhovadilosti jako METRO. Pro LAMY vzniklo GUI ve stylu PIKACHU sorry klikachu/matlatchu v podobe metra/modern-UI. Uz delsi dobu pozoruji a to od dob prehistorickych win 95 ze co nova verze to minimalne klik navic (win95/8 klik pravym na tento pocitac ((jeden klik)) vlastnosti) posledni dobou cim vic kliku tim min moznosti. Tak jako dnesni tour de France kde informacni grafika je jak deset patnact let zpet ala cim modernejsi mame zarizeni tim min vam ukazeme

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

+1 za avast, i kdyz kazdy antivir min nebo vic zpomaluje...
Kazdopadne kdyztak me nekdo opravte, ale firefox jako vsechny prohlizece berou dost pameti a jelikoz ten stroj ma 4GB pameti a 7 v zakladu berou ~1.3GB, tak pri vice zalozkach a dalsich programech na pozadi to muze zacit nektery veci swapovat. Vuci linuxu mi totiz prijde, ze windowsy daleko agresivneji swapuji a i kdyz ma clovek volno jeste relativne dost pameti, uz stahuji nektere veci na disk.

Priznam se ale, ze v sedmickach jsem tohle ale tolik nesledoval, naopak v XP ale casto a tam me to dost otravovalo, nakonec kdyz jsem si poridil 2GB RAM jsem ho zakazal a mel jsem relativne klid.

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

7 berou v zakladu pres 1gb?? ja jedu bez antiviru, nikdy sem ho nemel, a 7 po startu a projeti prefetchu maji ~800mb, ted aktualne 8.1 me po startu zabiraji ~700mb, ale kdo pouziva system jen na idlovani, ze :) takze ted mame 2.2gb v ramce (bez bufferu, jinak zatim ~5gb), bo firefox s 13 zalozkama, thunderbird, xchat, zdaemon, azureus, dvbviewer recording service, winamp atd atd atd ...

a opet, a uz minimalne po milionty, jestli nekomu vadi ono hrkani disku po startu systemu, je jedno jesli 7 nebo 8 nebo 10, tak at si laskave vypne sluzbu prefetch, a nebo at si rano zapne comp a de si uvarit kafe, mezitim vse hotovo, a nebo jeste lepe, ssd a finito ...
btw prefetch muze za to, ze ted momentalne me zabira dalsich ~2.7gb v ramce ... ale vsak to je prece kool, ne? neb linuxaci stale argumentuji tim, ze linux vyuziva dostupnou ramku jako cache, no a to je na windows sluzba prefetch ...
mmt, neni to tim, ze maji nejaky komplex nebo co?? aneb neustale radeni jak vyresit jakykoliv problem s windows tak ze preinstalit linuxem :) od nekoho kdo jede na bsd sem neco podobnyho neslysel :)))))))))))))) aneb aktualne jak me zly microsoft nacpal pod nos defendera a ja lama nejsu sto si ho vypnout pres group policy :))))))))))))))

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Jj. :-)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Prefetch/Superfetch je něco trochu jiného a za 2,7 GB paměti určitě zodpovědný není.

Windows, stejně jako Linux, využívají všechnu volnou paměť jako diskovou cache. Swapování i při naplno nevyužité RAM (dle pohledu do Task Manageru) je důsledkem toho, že OS často upřednostní onu diskovou cache před programy, na které uživatel třeba hodinu nesáhl.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

pardon, mluvil sem samozrejme o superfetch, ted se tu citim zbytecnej jako automat na kondomy ve vatikanu ...
a behem pouzivani pocitace se obem obsazene ramky zvysuje, az je obsazena cela ... s timto jako prvni z windows prisly visty a jak na ne vsici nadavali jakej je to nenazranej bastl ...
pokud tuto sluzbu vypnu, tak nemam zadne prednacitani do ramky a kdykoliv v mezipameti je minimum dat, takze vetsina ramky lezi ladem ...

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

neviem ale mne 64-bitove Win 7 brali v základe (+ antivir) dokonca 2GB (ked som mal 6GB ram)
a dalsich 200MB bolo v swape

odvcera mam 12GB tak asi bude prefetch trochu agresivnejsi :)

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Cím více paměti je tím více jí windows zaberou. Pokud máš 64GB ram má po bootu +- 4GB zabrané, pokud má 1GB, budeš mít na čistém OS zhruba 350-400MB zabranejch, win toho při spuštění načtou více, v tom je veškeré drama.

A on-topic, proč win7? Můj postup s win7 je vždy takovýto, čerstvá instalace, nastavit swpa, vypnout hiberfile a pár dalších věcí (hlavně kvůli SSD jako je superfetch/autodefragmentace), dát tam SP1, vyřadit defandera+ aktualizace, dát tam poslední C++ redist a DX knihovny a je to. hotovo, čisto, funkční stabilní x let bez jakýchkoliv zásahů. UI je dobré, ovládá se to pohodlně pro někoho kdo pracoval s win od jejich vzniku.

Proč ne win10? Důvody jsou jen 3, ale nejsou malé.

1. Dost sraní pokud chcete používat digitálně nepodepsané drivery, a neakceptuje non WDM GPU drivery.

2. Spousta UI nedluhů přejatejch z win8. Sorry ale já mam klávesnici a myš a vždy budu, a UI systému chci mít na to ušitou.

3. Dělá to z lidí vola a systém se ovládá sám. Samo si to zapne aktualizace? Samo ti to bude stahovat a zobrazovat reklamy? Bude tě to i odposlouchávat aby se cortana učila? Sorry ale ne, já chci mít svůj OS pod kontorlou a ne aby byl pod kontrolou někoho z MS kdo si myslí že ví co já chci, nedej bože se to proti mé vůli snaží vyslídit.

Prakticky jedinej důvod proč vůbec šahnout na win10 je ten proklatej DX12. Jinak by po tom pes neštěkl a MS to ví, proto to taky jinam nepustí. Od NT6.1 jsou prostě win dost stable a funkční na to že lidi nemaj potřebu přecházet na další.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Do posledni tecky souhlas.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Pomocí aktualizací šmírování ala W10 cpou i do W7: http://www.infoworld.com/article/2911609/operating-systems/kb-2952664-co... Enjoy!

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Budu se opakovat, ale prosimvas ..... nevyjadrujte se kolik co zere jenom z nejakeho task manazeru .... spravny OS vyuziva VSECHNU pamet.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

ale vsak ano, o tom byl muj koment aneb implementace tohoto pod windows pomoci superfetch sluzby ...

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Omyl, kvalitní OS "má kontrolu" nad všemy HW prvky včetně operační paměti.
Doporučuji si nastudovat např. chráněný režim procesoru x86.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ne na platformě PC...nebo už operační systémy získaly kontrolu nad režimem SMM?

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Právě na všech main stream platformách(x86, ARM, I64 atd.). Mít kontrolu neznamená zabrat veškeré zdroje, ale určovat na základě požadavku procesů, zda jim je přidělí nebo ne(práva, výhradní/sdílený přístup atd.) a chráněný režim x86 byl vytvořen přesně pro tento účel (velice jsem to zjednoduššil, ale opravdu popis chráněného režimu x86 nebo jak funguje kernel s moduly je opravdu obsáhlý).
SMM je mimo všechny ringy a díky němu nebývá v OS tuna rutin navíc - a to je dobře. Je to interní záležitost HW a jeho obdoba je téměř ve většině dnes používaných HW komponentách.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

tak tak...
Já to pořešil 12GB RAM a swap jsem šoupnul 2GB na RAMdisk. A může si vesele swapovat :-))

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Presne tohle jsem chtel napsat, dik .....
Avast je samozrejme hajzl, o tom zadna. A fakt nechapu, ze linuxar ma furt nejake podivne nutkani psat a radoby relevantne se vyjadrovat a dokonce "recenzovat" windows .....

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Když má člověk vypnuté aktualizace, tak ty Win7 nejsou tak zlé. Jinak mám raději WinXP a za nejlepší a nejrychlejší Win mám Windows 2000 :-)
Bohužel v nich už toho moc nejede, tak alespoň ty XPčka...

Win7 mám jen na herním PC jako "luncher na hry", jinak se to používat nedá. Holt XPčka nepodporují nové hry ani potřebný pořádný HW...

...

Myslím, že cokoliv přišlo po šoku zvaném Win Vista, muselo být nutně vnímáno všemi jako "úžasné." Já si to nemyslím a myslím si o tom svoje. Na druhou stranu ani uBuntu mě nepřesvědčil tak moc o tom, že je bezvadný. Rychlý tedy také nějak moc není... je fakt, že je rychlejší než Win7, ale omezuje mě podobně jako Win7 a výše...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Visty jsem donedavna pouzival na notebooku.Ale MS asi presul service packy pro tenhle OS do Indie. Letos mi uz 3X Win update shodilo system.
Oproti 7 jsem si na Visty moc nestezoval. Jen UAC bylo trosku otravnejsi a odezva lehce pomalejsi.
7 proste beru jen jako vyladenou Vistu. 8.X byli slapnutim do exkrementu. Pul hodina s timhle OS mi stacila.

X vyrazili do divociny uspechane a nedodelane. Myslim, ze tenhle OS delsi dobu riskovat nebudu.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Windows 7 nemají "Modern UI", to je všechno. Jsou nejvíce ergonomické ze všech wokenic.
Jinak mají aplikačně to, co novější wokenice, včetně poslední verze .NET, poslední verze PowerShellu. Kromě toho jsou již stabilizované - co má nový software nového ? Nové chyby.

Maloměk udělal od XP zajímavý taneček od DCOM+ přes .NET zpátky k polepšenému DCOM+, co se týče jádra a na něj nabalených nízkoúrovňových věcí. Dá se říci, že je to typický M$ - jakmile jim něco začne téměř fungovat, tak to zavrhnou a uvedou nějakou úžasně perspektivní, ale hrubě nedodělanou, pomalou, neoptimalizovanou, ... příšeru. Tak se ta firma chová téměř ve všem.

Ve Windows 8, 8.1, 10 (8.2) se v mnoha službách nízké úrovně vrátili z .NET implementace k modernější náhradě DCOM+ (RT jádro), protože v .NET to bylo příliš pomalé a obludné. Protože chtěli maximálně sjednotit API pro všechny platformy od mobilu po mnohojádrový server - a obluda .NET se do nejmenšího chlívku jménem ARM nevešla. Takže jádro nových wokenic je bezesporu mnohem lepší u Windows8.x/winserver2012/winserver10 než u Windows7/winserver2008.

Ale Maloměk vždy musí i to nejlepší něčím totálně pokurvit, takže "Modern UI".

Jejich další velká - a donekonečna opakovaná - chyba je bezbřehá zpětná kompatibilita, která všechno nesmírně komplikuje a zneschopňuje. Možnost spouštět staré věci se dá dělat také inteligentně, jak ukazují třeba jabkáči. Apple tyhle věci od začátku - od přechodu na FreeBSD s mikrojádrem - řešili emulací a virtualizací, ale nenechali tím zprasit celý systém až do nejnižší úrovně.

Proč Maloměk nevykopnul příšerně - asi nejhůře - udělanou i18n, když už v .NET zavedl 16-ti bitové znaky Unicode ? Proč zároveň nevykopl Win32 API, polodementního a velmi vrtošivého pradědečka, kterého s sebou wokenice vláčejí jako kouli na noze už 20 let ?

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

Jabkac to udelal inteligentne - ono totiz Power PC kompatibilitu jinak nez emulaci resit nelze. A jednoho krasneho dne poslal emulaci PPC do p......resne tam.

Kdyby Microsoft zrusil kompatibilitu s Win32 API - to by bylo revu.

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Jo, jabkáči měli ztíženou situaci ještě emulací instrukcí PowerPC na x86. Ale zvládli to elegantně a spíše jim to fungovalo než nefungovalo.

Proč tohle neudělal Maloměk ? Zkurvené jsou hlavně ty 8-bitové znaky ve Win32 API, tím vzniká totální míchanice - žádná platforma nemá tolik znakových formátů jako wokenice. Kdo s wokenicema nevyrostl, čumí na to jak tele na wrata - znak, wznak, multibyte, unicode8, unicode16, ... každá API funkce má tím pádem mraky vzájemně nekompatibilních variant, ...
Nebo vůbec celé Win32 API - "smyčka zpráv", simulace eventů a signálů v každém "okně", prostě dědictví jednovláknového programování z doby koně. Totální zvěrstvo, když se něčím takovým interně řeší třeba i DCOM+. Většina návazných problémů pochází právě z těchto prohnilých základů.

Jako kdyby člověk postavil na baráčku z vepřovic tři moderní patra a pak mrakodrap. Ujeté. Ta zpětná kompatibilita, řešená tímto bláznivým způsobem, více problémů způsobila než vyřešila.

Nemuseli Win32 API úplně přestat podporovat - mohli prostě udělat meziksicht, něco jako Wine. To by fungovalo excelentně, kdyby to doplnil přímo Maloměk. Mohli to buď forknout nebo napsat svoji interní obdobu. A bylo by po starostech, mohli odříznout ty staré vykopávky a začít na čistém stole.

Takže žádný řev být ani nemusel.

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Který masochista taky používá přímo Win32 API. Používejte, já nevím, třeba Qt a nechte je se starat o low level API. Samozřejmě když chcete nějakou specialitu, jako Raw Input tak asi není zbytí, ale jinak tím akorát omezujete program jen na jednu platformu a přiděláváte si práci.

Smyčka zpráv je správně, byť low level (většinou chcete pro komfort signal-slot nebo jiný systém, ale to neodpovídá tomu jak to skutečně funguje a můžete toho kdykoli dosáhnout použitím knihovny nebo si to naprogramovat sám). Jak jinak by jste to chtěl dělat? Naopak je to pozitivně pro vícevláknovost. Zpracování zpráv si můžete rozházet do vláken, jak se Vám zlíbí a zpracovávat zprávy s prioritou, jak se Vám zlíbí. A zprávy dostanete jak nejrychleji to jde, bez nějakého zbytečného mezixichtu.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Ale ten mezixicht by dnes fungoval asi jako dosbox, tj. bezproblemove a nadmiru rychle.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

No bez Win32 API by Vám nefungoval žádný C, C++ program, ani žádný další, který potřebuje C binding. A pravděpodobně ani ten .Net, který musí taky v něčem být naprogramovaný.
Zastaralá funkcionalita je samozřejmě nějak emulovaná (např. zápis do složky Program files nebo Windows nebo DirectX < 9).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Smyčka zpráv v každém "okně" (objektu) je dědictví z dob, kdy wokenice neměly žádný kernel a tedy věci, které by mělo zajišťovat jádro (eventy, alarmy, interrupty, zámky) se dělaly na úrovni user space touhle prasárnou. Tahle příšerná implementace přetrvala do celého DCOM+ interfejsového API. Místo aby to vykopli zavčas.

Tak jistě, čisté Win32 API se téměř nepoužívá, ale někdy není zbytí. Ještě pořád se systémové věci - místo použití nového způsobu RT jádra (zde Maloměk jako obvykle způsobil totální terminologickou katastrofu, jak má ve zvyku - protože jako RT každý rozumí ARM verzi, takže to zase přejmenovali - myslím tím ty nové služby jádra W8/2012) se nízkoúrovňové věci dají pořád psát pro Win32 API, tím myslím právě ty různé DCOM+ komponenty. Dnešní wokenice tak mají tyhle věci úchylně 3x: 1. Win32 API 2. .NET 3. moderní jádro.

Přímo používat Win32 API jde třeba přes šablony v C++, moc pěkná (jedna z nejlepších věcí od M$ forever) je knihovna ATL/WTL.

Na GUI je mnoho toolkitů, je fakt, že QT je jeden z nejlepších - je multiplatformní a má hodně vysokou abstrakci, deklarativní interface. I to M$ WPF je moc pěkné.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

jabkáč má smečku oddaných followerů, kteří, nadšeně hýkajíce, budou tvrdit, že černá je bílá a vice versa, pokud to takto bude vytrubovat ten jejich nejvyšší jabkohlav z Cupertina. :-)

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

MS v zásadě zrušil kompatibilitu s Win32 API - na Windows RT (tedy na té ARM verzi). Což poslalo ten systém na slepou kolej.
Ano, Win32 API tam v zásadě bylo a ano, vážným problémem byla ARM platforma, tzn. aplikace by se musely překompilovat pro ARM. Ale jsem přesvědčen o tom, že kdyby to MS nezařízl uměle (Win32 aplikace jen z Windows + Office) a nechal lidi kompilovat, že by z toho systému mohlo i něco být - něco jiného než pohrobek.

Win32 API je možná koule na noze, kterou si s sebou systém vláčí už X let - ale je to taky alfa a omega toho, proč jsou Windows nejpoužívanější OS platformou na desktopech.

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

Ano je to tak, 90% aplikací je win32 a pokud by to windows nespustily, nebyl by důvod k jejich existenci. Řeknu to na plnou hubu, kdyby mi windows nespustily win32 hry a legacy aplikace, tak můžu rovvnou jít na linux protože by byly k ničemu, jako byly windows RT.

Apple to při přechodu na x86 vyřešil tak že powerPc aplikace šly spustit normálně. Bylo to emulované, asi 40% výkonu nma jádro G5tky, ale fungovalo to OK. U Ms ne, kdyby nové win stejny způsobem uměli na úrovni kernelu emulovat arm (a na druhou stranu to samé) a v tom modern UI by běžely stejné aplikace jak na tabletech atelefonech + klasické win by jinak byly jak win7, lidi by jim utrhali ruce, ale ne, oni nám přinesli jen to negativní (UI) a jinak nic pozitivního.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

No taky to je asi tak přibližně 100 % toho co po OS chci. Kdyby mi linux nespustil linuxové aplikace, tak můžu jít rovnou na Mac.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

mas nejaky lik na tu temu o .NETe?
nejde mi dohlavy, preco pouzivat .NET na low level aplikacie, vsak to je ako pisat OS v javascripte a HTML5 :D

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

ve své době to bylo taky divné, mít napsaný systém napůl v shellu a napůl v C (myšlen Unix a Linux), a ejhlemýžď, ono to takto fungovalo**/funguje už 40 let. :-)

**) dnes tomu ovšem řádně zasolují projekty jako systemd nebo upstart

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

„Jejich další velká - a donekonečna opakovaná - chyba je bezbřehá zpětná kompatibilita, která všechno nesmírně komplikuje a zneschopňuje.“

Kompatibilita je to hlavní, proč se systémy drží. Mohu posloužit historicky mnoha příklady, kdy porušení kompatibility = smrt technologie.

Takový BeOS vykřikoval totéž a měnil API v každé verzi až jaksi se na něho programátoři vykašlali a BeOS tiše umřel.

Nebo takový internet IPv6 se pokusil o totéž a nyní marně už 20 let stíná pěstičky, vyhrožuje a pomlouvá IPv4, aby idé přešli. Udělali jen drobnou chybu, udělali IPv6 nekompatibilní s IPv4 a teď si to vyžírají. Dokonce později hledali a dodělali možnosti, jak by mohly obě verze koexistoval, ale dodatečné nalepováky nikdy moc dobře nechodí a nepřesvědčují.

wwwwwwwwwwwwwwwww

„Možnost spouštět staré věci se dá dělat také inteligentně, jak ukazují třeba jabkáči. Apple tyhle věci od začátku - od přechodu na FreeBSD s mikrojádrem - řešili emulací a virtualizací, ale nenechali tím zprasit celý systém až do nejnižší úrovně.“

Možná vám to není známo, že API je vždy v zásadě emulační vrstva. Při změnách jádra všechny změny vychytá právě API interface.

Apple je pouze kuličkové počitadlo, na Apple se nikdy nedělá nic dlouhodobě za projekt. Skutečné projekty, kde na něčem a funkčnosti záleží se dělá na výrobcích jiných firem, než je Apple. Apple je na hraní či grafiku, na nic trvalého. Je to cingrlátko do kanclu nebo grafické kanceláře, na něm se obvykle neprojektuje.

wwwwwwwwwwwwwwwwwww

„Proč zároveň nevykopl Win32 API, polodementního a velmi vrtošivého pradědečka, kterého s sebou wokenice vláčejí jako kouli na noze už 20 let ?“

A co bohu při stvoření světa jste také neradil?

Proč unix nevykopl ještě přestárlého a dementnějšího dědečka zvaný POSIX? Proč unix nevykopl zastaralý shell? Proč Apple nevykopl svého pradědečka zvaného ObjectiveC a jeho starobylé rozhraní převzané z NextStepu?

Protože kompatibilitu drží všichni, dokonce i ten Apple nejede nic z čisté vody.

Win32 je velice dobré rozhraní. Nerozumím tomu, čeho by se dosáhlo jejím odstraněním. Tedy kromě četných nevýhod, které by nastaly. Je to základní uživatelské rozhraní Windows a nad ním jede vše, včetně toho COMu, včetně .NETu, včetně dalšího. A směrem k jádru je to emulační rozhraní pro programy.

wwwwwwwwwwwwwww

Miloslav Ponkrác

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Pane Ježku, odinštalujte si vírus zvaný Avast, prdnete tam MSE. Ešte par nastavovačiek a Win7 idú ako z praku. Ale to by sa WIFT na to musel pozrieť. Potom chvíľu strpenia sa to naučiť používať a až potom šup šup písať BLOG.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Tím Avastem to opravdu není. Zkoušel jsem to i bez něj a stejně tak (což jsem zapomněl explicitně zmínit), byl Avast vždy přítomen i v tom mém starším stroji s WXP.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Moje zkušenosti s Avastem jsou takové, že po instalaci je na slabších strojích nepoužitelný. Jenže tou instalací to nesmí skončit. Pak je potřeba ručně projít všechna nastavení a povypínat všechny skvělé funkce, které nabízí. A ejhle, když se nechají v provozu jen tři základní antivirové štíty a NIC !!! jiného, najednou je to svižné a použitelné. I na starých PC s WinXP.

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

no a tohle je presne to co porad tvrdim, v dnesni dobe je jednodusi zprovoznit linux pro BFU nez widle, toho nastavovani, tuneni, registry, group policy blablabla... linux vemu a jedu

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

No jo, no. Co to je BFU? Pokud uživatel "jen" používá aplikace a neřeší technické zázemí, jako třeba kde je vlastně ten dopis uložený, pak musím souhlasit. A bohužel takových uživatelů přibývá. Což je špatná zpráva pro MS. Pro mě je zase složité orientovat se na disku, kde je "všechno jinak". Takže jsem zatím skousnul linux jen v satelitním přijímači a do PC ho ještě nechci. Je to hodně o zvyku a na to MS jednoznačně hřeší.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Když myslíš, že Avast = Windows....

Dnes je problém jinde, Microsoft začal nastavení zjednodušovat. A zase je to prý špatně.

Stejně je lepší diskuse nečít a prostě si užívat služeb IT.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

"zjednodušovat" ?!&#@%^*`
Tam kam jsem se dostal ve win 3.1 dvouma klikama a v XP trema to v sevenech bylo na ctyri v osmech snad na set a co ctu tak v desitkach na nevim kolik, protoze polovina lidi to jeste po tydnu ani nenasla.
Tomu fakt rikam zjednoduseni.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

A taky se vešel na disketu :)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

no ty by jsi provozoval windows bez antiviru ? ja bych si to teda nelajsnul, precijenom to jaksi neni linux...

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Jak na co :-) Mam tu jeden stroj s XPckama, cista instalace, nic nainstalovane, zadne aktualizace, a jede mi to jakou router.

Jinak co se antiviru tyce, tak tek microsofti imho uplne staci, zere to nula nula nic a nemam s nim problémy. Pravda, ja moc viry nechytam, protože nemam moc kde, takze to mam docela zjednodusene no...Coz me pripomina otázku - kde se dneska daj nejak jako nachytat nejake viry? Ja o nicem nevim :-))

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Nejčastěji přijdou mailem jako příloha.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

A jo vlastne....no když to by me nikdy nenapadlo otevírat, tak jsem to ani nepocital :-))

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Používám Windows 25 let a antivirus jsem nikdy neměl. A nemám ani teď. A dokonce i BFU v mém příbuzenstvu jsem nainstaloval Windows bez antivirů.

A představte si, že za celých 25 let jsem měl virus jen jednou. Všiml jsem si ho sám, protože znám svůj systém jako vlastní boty. Stáhl jsem si tedy zkušební verze asi 5 antivirů, aktualizoval všem databáze, a představte si, že z těch 5 antivirů ho detekoval jen jeden, a neuměl ho odstranit. Tak jsem všechny antiviry zase smazal a odstranil ho ručně.

Jestli se antivirovým firmám podařilo rozšířit nějakou víru a dogma, tak je to to, že antivirus znamená nějakou bezpečnost. Finančně se jim to velmi vyplatilo.

Když člověk normálně pracuje na počítači, dodržuje základní pravidla a nedělá prasečiny a nestahuje a nainstaluje vše na potkání, antivirus nepotřebuje. A pokud dělá prasečiny, nepomůže mu antivirus ani svěcená voda. Tak je to stejně jedno.

Odměnou za nepoužívání antiviru jsou mi krásně stabilní Windows po mnoho let jedoucích jako namydlený blesk. Windows totiž nemají žádná rozhraní pro antivirus, takže antivirus musí napichovat systém nesprávným způsobem, a nelze to udělat dobře.

Používám firewall, dobře nastavená práva a pár dalších věcí.

Nutnost antiviru je jedno z řady nesmyslných dogmat v IT sféře, hned po nesmyslu, že většina lidí potřebuje výkonnou a externí grafickou kartu.

Miloslav Ponkrác

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

totéž platí pro AVG, bohužel ti mamloni se neustále snaží do PC procpat své "skvělé" tuneupy a firewally apod.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Takovouhle peci vyzaduje dneska vetsina softwaru. Proste jen nainstalovat nestaci, je treba se vyznat v nastavenich a vyladit idealni konfiguraci. Rozhodne v tomhle neni Avast sam.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

1, Disable File and Folder "Last Access Time" : http://www.sevenforums.com/tutorials/243272-last-access-timestamp-enable...
2, vypnout swap
Win7 rady swapuji sem a tam a to se potom clovek nemuze divit.
Pokud clovek neda PC dostatek pameti, pak proste plati za nizsi cenu pomalyma odezvama. Az swap vypnete, tak zjistite, jak vlastne malo RAM mate.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

A nemáte nainstalovanou x64 verzi windows 7? Na 4GB RAM to vážně není terno, ne že by nešly používat, ale x86 běží o dost lépe a je to vidět na starších sestavách.

PS: a v novém avastu je opravdu něco špatně. U rodičů ho používali na sedmičkách několik let, jenže asi před čtvrt rokem si stěžovali, že ten počítač jede strašně pomalu (taky žádné dělo: Pentium-D a 2GB RAM, ale x86 verze Win7 šlapala na internet a office do té doby zcela v pohodě) a opravdu. Aktualizoval se avast a ta nová verze ten počítač "zabila". Dal jsem ho do pryč, nainstaloval MSSE, problem solved.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Prečo by mal používať antivirus od Microsoftu? "Učiť sa používať" a čo ako sa dá učiť používať na Windows7? ako pol dňa vypínať v "services" nejaké kktiny čo lozia po disku a vyťažujú ho?

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

By ste sa divil ako ožije mašina, keď to od toho vírusu očistíte. Pomazať adresáre po odinštalácii a dočistiť CCleanerom. Nezabudnite na pevno nastaviť swapovací súbor dvojnásobnej veľkosti ako ram a vypnúť body obnovy. Ak je WIFT odborník ako píšete, zverte mu stroj, nebojte sa.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Nebo ta nejjednodušší věc - vykopněte wirus a nainstalujte si nějaký operační systém. Wirus, pokud to na něco potřebujete (na co, pokud nepíšete soft pro wokna nebo neděláte support ?) můžete pouštět v nějaké virtualizaci. I na Celeronním dvoujádru.

Mimoto, třeba Office (2010) jede přes Wine opravdu dobře. Znám několik firem (50-1000 zaměstnanců), které to používají dokonce v běžném administrativním provozu (netuším, jak je to v takovém případě s licencí), funguje jim to bez problémů. Nemají problém s viry, updates, správou - což jim ušetří nemalé peníze a starosti.

Prostě každý systém chce svoje - buď si můžete wokna nastavit a optimalizovat, špatné stránky nějak obejít, nebo použít jiný OS. Wokna jsou wokna. linux je linux, xBSD je xBSD. Hating nemá smysl.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Já nevím, jestli to čtenáři postřehli, nebo ne, ale já už pro diit/cdr nedělám, změnil jsem před víc jak rokem zaměstnání. To, že mi vyjde něco občas na blogu, je věc, kterou může v zásadě udělat každý.

PS: V práci jsem u nás jeden z mála, kdo používají Windows 8(1.), všichni se zuby nehty drží sedmiček. A jeden asi ze dvou, možná tří, kdo chtějí desítky (vím o jednom, co už je má, ale ten může, protože je na pozici, kde mu to schválili, resp. kde mu to schvalovat nemuseli ;).

Dodatek k tý svižnosti Windows 7: chce to dvě věci: zničit antiviry, zničit obnovení systému a dodatečně pak vypnout aktualizace. Pak je systém svižný, jak to jen jde (výraznější svižnosti už se odsáhnout nedá, už jsou to pak jen drobnosti, které mohou dořešit utility třetích stran, ale obvykle už to nic zásadního nepřidá, možná ještě vypnout swapák, je-li dost RAMky). Aktualizace je dobré, když už, tak nainstalovat zpočátku prostě všechny a pak vyčistit disk (cleanmgr jako admin) - a několikrát restartovat (ony i ty aktualizace zaberou několik restartů, než to bude všechno, protože už je jich na sedmičky tolik, že to ani nejde nainstalovat najednou, vždycky se něco nepovede a je třeba to zkusit znovu, pak se zase objeví nové záplaty na již nainstalované aktualziace a tak). Systému Windows 7 by brutálně prospělo vydání Service Packu 2 a je nabídledni, proč to Microsoft nikdy neudělá.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, mozem ja cakat kedy vyjde nejaky pekny postup instalacie W10 ako svojho casu boli postupy na W8/W8.1 (a hlavne oblbnutie upgradu aby sa tvaril ako cista instalacia). Vyzera ze sa uz toho asi potom nedockam :(

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Jediné, co jsem zatím ohledně Win10 udělal, je tohle - suchý jak cesta.
https://www.youtube.com/watch?v=F61zBndo740
Kdo na to nechce koukat: je tam jen instalace Windows 10 na PC s prázdným diskem, kde už před tím desítky byly aktivovaný. Všechno je to o tom, že netřeba zadávat klíč, i když se to na něj několikrát zeptá.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vdaka, pozrel som si to. Pozastavil som sa len pri jednej veci a to pri volbe "Kdo vlastni tento pocitac" . Nerozumiem jej velmi. Ako by to pokracovalo ak by som si ju vybral? V com je rozdiel potom v dalsom fungovani?

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Keby som Vás mohol požiadať takto, pozrite sa pánovi Ježkovi na to PC-čko. Potáca sa na okraji hrádze linuxu. Už, už by chcel skočiť do vôd windowsu ale sa bojí, že sa bude báť v tom robiť. Nech má na začiatok trocha uľahčený život a nech v dobrom spomína na linux (tak ako ja). Už som starý a pravdu povediac sa mi nad ním ani nechce nekonečné hodiny browsovať a ladiť a ladiť... Linux je dobrá skúsenosť, ale nie na vážnu prácu. Stále sa preúčať na nové programy z ktorých aj tak vzniknú desiatky odnoží a zásadne vždy iných, to už nie. Ku produktivite potrebujeme sa niečo naučiť a potom sa zdokonaľovať v detailoch. Please no flame. Peace all day.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Na tohle existuje neoficialni SP, ktery podporuje i instlaci do instalacek.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Jsou Windows 7 úžasné, ne nejsou , je to halda více či němě blbě napsaných technologii doplněná o další tunu balastu, které mají za úkol vytáčet uživatele, bohužel je to to nejlepší co dnes na platformě Windows existuje a nejspíše na tom nic nezmění ani Windows 10,
Podle mého je největší problém Windows 7 v bobtnání systému, winsxs o velikosti 10GB, Windows cel pak jen v adresáři Windows 30GB, dalším problémem je nenažraný Sidebar, aktuálně mi v něm běží hodiny, vytížení LAN, CPU a kurzy měn přičemž si celá toto šílenost vezme 70MB RAM.
Vlastně největším problémem jsou registry a desetitisíce záznamů sw jako Office atd. Je tak moc požadovat aby instalace i sw velikosti AutoCAD Inventor spočívala v nakopírování adresáře a umístění ikonky na plochu?

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Tak registre sú podľa mňa celé zle, to sa iba zvätšuje a postupne spomaľuje a spomaľuje až je nutný reinštal systému. O tom, že samotný windows má po čistej inštalácii 2-3 násobok veľkosti linuxu, ani nevravím.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

BS, to je jen fáma. Samozřejmě se nesmíte v registrech neodborně hrabat a nedejbože je promazávat různýma malware utilitkama.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Registry jsou databáze, což je nejrychlejší technologie, jakou jde tohle udělat. Hrabání v desítkách a stovkách ini souborů na harddisku zcela jistě není jednodušší ani rychlejší, to jsou linuxové kecy. Jo, když je něco na úrovni jednoho ini souboru - ale pak se o tom těžko dá tvrdit, že to něco umí.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Pokud instaluji jakykoliv program, tak jako v dobach DOSu, by se vse melo instalovat do adresare/slozky daneho programu, pokud je vyzadovano neco navic co v systemu ma byt a neni tak se to ma doinstalovat zase a jen do folderu danyho programu a ne s tim zabordelit system. Pokud toto nebude vyreseno, jakoze nebude, tak bude system kolabovat a bobtnat do nekonecna.

Zlaty nastaveni her pomoci ini a jinak pojmenovanych konfiguracnich programu. I saves bylo ve folderu hry, dnes to neni ani dohledatelny protoze kazda hra to pere nekam do users cosi a pokazdy jinam.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Registry NEJSOU databaze, je to spis trapnej key-value storage, s naznakem filesystemu. Databaze umi vecicku zvanou ACID, coz registry zjevne neumi, podle mnozstvi pripadu kdyz se podelali...

Kdyby pouzili Sqlite (public domain licence, BTW) tak mohli mit opravdovou databazi, asi trilionkrat vice otestovanou nez cokoliv co umi vypotit MS. Jenomze NIH syndrom je v MS soucasti firemni kultury, ze ano..

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

To, že nevíte co jsou databáze, je jen váš problém. Databáze je skladiště dat, a není podmínkou umět ACID. Kromě toho každá databáze se může podělat.

Kromě toho jak víte, že Windows registry neumějí ACID? Kernelový manžer ve Windows zajišťuje transakční chování. Například při update je zaručena atomicita operace a žádný program nemůže dostat špatnou hodnotu registru, buď dostane předchozí nebo následující hodnotu.

Sqlite nepoužívám pro její nestabilitu a časté ztrácení dat. Když jsem sqlite testoval pro jeden projekt, sqlite neustále ztrácela data, takže jsem to vyřadil, a napsal jako bug do sqlite projektu. Byl jsem seřván jako malý kluk, že „stable verze sqlite“ nemusí být stabilní ani doporučená k používání. Autor totiž několikrát ročně jádro zcela přepíše, takže mnohé „stabilní verze" jsou ukrutně chybové a nepoužitelné. Takže sqlite komunita si jako tajemství kláštěra Šaolinu předává, které z těch „stabilních verzí sqlite“ jsou stabilní, a které nepoužitelné. A tato zjištění mi stačila k tomu, abych si navždy škrtl sqlite jako rizikovou databázi, kterou se nehodí k ničemu vážnému používat.

Miloslav Ponkrác

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

* Váš OS nemá diskovou cache?

* Jak přenesete jednoduše nastavení z registrů mezi počítači? Budete se hrabat "v desítkách nebo stovkách" podklíčů s obskurními názvy nebo identifikátory, nebo prostě přenesete jeden soubor, který se dá navíc snadno najít (~/.nazevprogramu)?

* Pokud máte nějaké užitečné nastavení a chcete se o ně podělit (třeba na webovém fóru, nebo centrální distribucí ve firmě), jak to uděláte? Konfigurační soubory jsou stavěné na to, aby byly lidsky čitelné.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Bud rad, ze sidebar zabera 70MB. Ak by sa robil v dnesnej dobe, uz by sa robil len v HTML5, lebo je to kuuul. A pod 200MB by si sa tazko dostal. A na pomalsich strojoch by sekal.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

No sidebar Microsoft zaříznul. Tuším, že s tím sou i bezpečnostní potíže. Asi by se našly náhrady, které nejsou sidebarové ale nativní. (BTW 70MB je relativně málo, oproti třeba Firefoxu - taky blbému zobrazovadlu stránek)

Windows 10 se zdá že plýtvání místa na disku vyřešil a je to srovnatelné s Mintem. Takže nějaký progress...

Registry neřešte. Ono to tak většinou jak píšete je. Samozřejmě něco musí do registru jako asociace s příponami a zalistování do seznamu nainstalovaných programů, prostě věci které mění samotný windows.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

asociace s příponami

i oto bylo driv reseno soubory ini nebo cfg a docela prehledne kor za pomoci spravcu souboru atd. hlavne to nic nezabiralo a bylo to kdykoliv dohledatelny.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

No může být. To je takováta Unixová filozofie. V teorii je to super, ale v praxi to taky není med. Registr je taky soubor, akorát trošku obfuskovaný. Což je v pořádku, pže do něj ideálně nemá nikdo makat, stejně jako není důvod makat na soubory ve Windows složce. Běžnému uživateli to může být uplně jedno. Pokročilému taky jestli skript zapisuje do ini nebo do registru. Z programátorského hlediska vyhledat něco v ini je pomalejší (pže lineární složitost, že ano...), a načíst 1000 miniaturních config souborů při startu na klasickém HDD taky neni nic extra.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

a to je typicky problem vsech techle srovnani - delat je na jednom stroji nema smysl. muze byt ze zrovna pro tohle CPU/GPU/nejakePU je zrovna tahle verze jadra linuxu/windowsu lip/hur optimalizovana nebo zrovna obsahuje chybu, ktera se v dalsi verzi opravi/zhorsi.

Takove ty vykriky: "Me jede rychleji linux. Ale me windows! Proto jsou lepsi!" naprosto nemaji smysl, a od novinare bych cekal vic i v blogu.

Jenze ono provadet testovani, ktere jde kvantifikovat, a na vice strojich, je tezke.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Jedine SSD dokáže rozdiely ako tak znížiť. Akonáhle príde na klasický HDD linux je úplne niekde inde.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Ja zasa musim povedat, ze na starsich strojoch mi Mint alebo Xubuntu behal vyrazne pomalsie ako Windows, start systemu 2x dlhsi atd. Mozno by si autor mal skontrolovat a Vypnut Defender.
Je docela mozne, ze bezi subezne s Avastom a tym padom kazdy subor je 2x kontrolovany na viry.
Osobne si neviem predstavit, ze by sme vo firme mali vsetkych 800 uzivatelov na Linuxe, to by tu musel byt IT team o 50 ludoch, aby to stihali vsetko riesit.
Takze ja vravim, na doma Linux, why not? Ale v praci nie je ina volba ako W7(aspon pre mna)

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Ono i Vista bol celkom rychly system, stacilo vypnut prefetch, defendera, updaty i antivir. Bez toho to bolo nepouzitelne, hlavne na notebookoch.
Win 7 bola vlastne len optimalizovana Vista a na disku to hrabalo vyrazne menej. No i tak som tie sluzby vypinal, rozdiel tam bol. Ale s pouzitim SSD u Win7 uz nie je treba nic nastavovat.
Win8 i 10-preview som skusal na SSD, takze problem s vykonom som nemal, len mi neskutocne vadilo MetroUI, sidebar, nemoznost nastavit zakladne veci a u Win10 i nove chyby, komplikovana instalacia stareho softu, nemoznost uplne vypnut sidebar co dost vadi pri 2 monitoroch. Dokial ma na upgrade nepresvedci DX12, tak zostavam na Win7.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Antivir. Nikdy si neinstalujte na počítač antivir třetí strany, pokud víte, co děláte. Zbytečně to zpomaluje počítač. Samozřejmě pokud chodíte tam, kam nemáte, tak antivir potřebujete.
Jinak sedmičky mám rád proto, že na nich jde nastavit vzhled Win 98. Možná to je povrchní, já vím, ale po updatu na desítky budu nucený najít si nějakou grafickou modifikaci. Ten čtverečkovej vzhled je příšernost...

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Vzhled je jedna věc, co mi vadí. Jsem konzervativní, nějakou dobu jsem si vylaďoval Win7 aby lahodily mému oku a na něco jiného se mi přecházet nechce, protože bych se cítil nepohodlně.

Další věcí je nastavení. Je pravda, že 99 % času se v již nastaveném systému nemusíte hrabat, ale když na to přijde, tak je super vědět, kde co najdete. Voila - nově je vše jinde.

Poslední věcí je cena. Nezlobte se na mne, ale Win10 jsou drahé. Kdysi jsem si koupil krabicovku Win7 - byla to pro mne dosti velká investice, ale říkal jsem si, že to za to stojí. Win10? Platit tím, že MS má právo se hrabat v jakýchkoli vašich souborech a obsah dokonce použít, v podstatě "kdykoli bude MS věřit, že je pro něj taková činnost prospěšná?" Trochu silná káva. Osobně netuším, jak by mohla jakákoli firma vlastnící sebemenší know-how nainstalovat software s podobným licenčním ujednáním. Já chápu, že se budou hrabat převážně v internetové historii, ale to tu formulaci neobhajuje.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Osobne mam Win8 na PC aj tablete. Na PC Start nepouzivam uz roky, odkedy mam launchy, takze ziadne dlazdice ma neotravuju.

8micky mi pridu doladenejsie a sviznejsie. Ked sa posadim za 7micky, dycha na mna historia.

A na tablet mi 8micky pridu super.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Mne na tablete u 8-ciek najviac vadilo to, ze notifikacie boli rozlezene kadetade po dlazdiciach.
Teraz konecne vo Windows 10 su vsetky notifikacie na jednom fleku, co osobne povazujem za najvyraznejsi prinos tohoto OS oproti 8 na tablete...

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Proc Windows 7?:

-maji plnohodnotne menuStart, ne spičene Metro
-maji normalni uzivatelskou grafiku, ne pastelkove orgie
-system jako celek se obejde bez cloudu, tudiz si nemusi nic dale dotahovat, coz se o win8 rict neda
-umoznuji nativni beh Windows XP Mode coz se hodi pri starsim typu softwaru
-si dokazu rychleji nastavit veci dulezite/ne jako v duplicitnych control panelech win8 a vyse

Kdyby existoval pro ne Service Pack 2 a i ze strany api DirectX 12 by byla oficialni implementace, srala by na nepovedene dlazdicove Windows 8, 8.1 a 10 vetsina spolecnosti.

"Kdyz Windows 10 dava zakaznikum Microsoft zadarmo" - kdyz ptacka lapaji, pekne mu spivaji, Windows 10 nejsou nic jineho ako pitome prachproste Windows 8.2 s pozmenenou pracovni grafikou, par integrovanymi/pozmenenymi aplikacemi Microsoftu navic, co hlavnim ucelem je, je dokonaly speh, Microsoft se proste snazi lidi presvedcit ze produkt v hodnote 100 a vic € jim dal jen tak zadarmo, jako prasatum zradlo, misto toho se ale sere uzivatelum primo do jejich soukromi/osobnich slozek, hlavnim cilem win10 je: A - Ziskavat informace pro americke tajne sluzby B - Sirit cilenou placenou reklamu efektivneji C - Analyzovat uziti Windows 10 > to je to hlavni + k tomu tresnicka, interne napsan algoritmus win10 jiz dokaze nativne rozeznat(je li pritomno zarizeni) otisky prstu, hlas, ocni rohovku, obrysy tvare a s tym svazat podpis digitalnych osobnich dokladu jako obcanka, pas, ridicak, atd. no proste svoboda jako prase, jenom vesele upgradujte s pomyslenim "zadarmo" pak se ale nedivte kdyz vam zaklepe zasahovka na vas dum, nebudou vas chtit zamestnat v praci nebo se objevite na bulvarnim platku jako "ta cerna ovce".

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

jasne, ze XP bezalo lepsie, lebo tam tych sluzieb nebezalo tolko a XP bol posledny "tupy" windows, co bola jeho vyhoda. V XP stacilo vypnut par sluzieb, upravit par nastaveni a hotovo. Vlastne aj bez tychto uprav to bolo v pohode a dal sa pouzivat aj takto.

Win7 po Vistach bola spasa ale niektore neduhy ostali. Win7 tam clovek bez uprav citil ich pomalost. bolo potrebne povypinat jeho "inteligenciu" a nepotrebne veci, ktore mali citelny dopad na vykon.
MS nemal priestor a cas prekopat win7 ale len upravil najvecsie prusery z Vist.

Win7 nieje ziaden zazrak ale vo svetle Vist a win8 je to vyborny system.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tento článek je opravdu o ničem.
Porovnáváte dva naprosto jiné systémy Linux vs Win 7 na dvou naprosto jích procesorech.

Intel Core2 Duo E6320 1,86 GHz (CPU Benchmark Score 1182) 65nm, TDP: 65 W
Je CPU z roku 2008 Q4. Jeto v podstatě minimum na čem se dá Win 7 provozovat.
Ano na takové minimální sestavě poběží Win 7 opravdu pomaleji.

Intel Celeron G1840 @ 2.80GHz (CPU Benchmark Score 2956) 22nm, TDP: 53 W
A tento procesor je z roku 2014 Q2 opravdu to není srovnatelný procesor.
Má téměř trojnásobný výpočetní výkon.

Pokud jste chtěl skutečně Win 7 testovat měl jste je nainstalovat na ten váš Celeron za 1195 Kč (cena na internetu).

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Win7 RC jsem měl na jaře 2009 nainstalovány na P4 3GHz (soc. 478) + 1,25GB DDR1, poskládané z nějakých popelnicových modulů. Bylo by velice zajímavé tam ten systém nainstalovat dnes, v dnešním stavu. Protože tehdy to bylo bezproblémově svižné a když si na to vzpomenu, dost se nad tím pozastavuju.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

7 su vyborne preto lebo nemaju metro sracky, to je cele. 8-10 rakovina

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

WIN XP je klasika, 7ka bola dobra ,ale 8.1 este lepsia a 10ka sa mi mega paci :) Neviem co MS spravil, ale po upgrade mi konecne notebook prestal bezdovodne funiet. S prechodom neboli ziadne problemy, vsetko slape ako ma a to som planoval len upgrade a potom cistu instalaciu ... ale nakoniec to nie je treba. Mozno som spokojny uzivatel preto, lebo mam SSD uz od cias Visty a to je podla mna klucovy komponent na rychlost systemu. BSOD som na svojom pocitaci nevidel odkedy vysla 7ka a s ovladanim windowsu som nemal problem ani pri WIN8 (do metra som jednoducho neliezol, takze ma ani nerozculovalo). Cize suma sumarum, tiez sa pytam co je na win7 take uzasne? Urcite by som sa k nej uz nevratil, nie je dovod ...

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

V práci oprašuji Win 7 Pro ve zhruba 100 instalacích a nemůžu proti nim říci ani slovo. Umrtví je vždycky jen antivir a pomalý disk.
Ono toho běží pod kapotou docela dost užitečného a dodnes mne nepřestává překvapovat, co jsem schopen dozvědět se o chodu počítače, když správně zalovím - namátkou třeba o powermanagementu, kolik času strávil procesor v C1E. Nedivím se tedy, že procesy na pozadí pořád něco dělají, a nijak mě to neomezuje - SSD, 4 GB DDR2 a nějaký ten výběhový dvou- až čtyřjádrový procesor nad 2,4 GHz za pár stovek (tedy HW střední třídy starý pět let) mi poskytuje zcela plynulý a ničím nerušený chod.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Avast, nejvetsi brzda systemu. Windows jedine bez antiviru. Stejnak se zaviruje skrz bezpecnostni diry a zadnej antivir tomu nezabrani :-))

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jenom bych chtěl poopravit že Windows 10 NEJSOU bezplatná. Bezplatný, je jen a pouze upgrade ze systemu Win 7 a Win 8.1 a to po dobu jednoho roku. Provedením upgrade získáte obyčejnou OEM licenci systemu Windows 10, takže po roce a po výměně komponenty svázané licenčně se systeme, si tak jako tak Windows 10 budete muset, jako každou předchozí verzi koupit. Vyjímkou jsou ti šťastlivci, co se svou současnou konfigurací HW vydrží až do smrti, tam se pak skutečně jedná o Windows "zdarma".

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Retail Windows by měl být upgradovaný na Retail Windows 10. Akorát asi musí mít člověk ten Microsoft účet aby mohl měnit HW a fungovala aktivace. Případně by měl fungovat produktový klíč, který člověk vytáhne nějakou utilitkou.

Ohledně OEM, vyměňovat HW normálně jde, akorát občas vypadne aktivace, ale mělo by se to znovu aktivovat. V případě výměny základní desky (kde je licence v BIOSu), stále normálně funguje produktový klíč na COA štítku. Někteří tvrdí, že je legalní(v EU) měnit HW s OEM licencí a mají na tom postavený business a normálně to funguje. V případě upgradovaných Windows 10 OEM, by asi člověk při změně HW musel nainstalovat původní OEM verzi a znovu upgradovat.

Není to šťastné řešení, ale cesty tu jsou. Nevím proč neudělali jednoduše "key for a key"...

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím s tím že "by měl být", ale bohužel není a ani utilitka pro vytažení klíče Vám nebude celkem nic platná. O tom jak to funguje s OEM v EU i jinde už toho bylo napsáno mnoho, akorát ten hlavní element, dedy Microsoft se k tomu jaxi zapoměl za celá ta leta co nesmysl s názvem aktivace systemu funguje, vyjádřit. takže ano, jde to, funguje to, ale jestli je to legální, to ví pánbůh ...

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Tak údajně se vyjádřil EU soud, že to legální je. Microsoft je k tomu obskurní případně dělá vágní bububu, protože chce prodat, ale jelikož měl vždy s naprostýmy piráty velice dobré vztahy, myslím že takto morálně legální systém je bez problémů.

Samozřejmě v hypotetické situaci vy vs 10 právníků není legální ani dýchat. Ale to je problém společnosti a ne Microsoftu.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

To že se Evropský soud takto vyjádřil v jednom jediném případě, který se od té doby traduje jako stará pověst česká, je sice hezké, ale to já vůbec nepovažuju za směrodatné (stejně jako drtivou většinu hovadin co vypotila EU). Že dělá Microsoft krky se ani nedivím, já myslím že ta licenční ujednání byla jasně definována tak, aby to pochopil i skutečný pitomec a najednou přijde EU s nějakýma novotama? To se pak nedivím že prskají. Ale to je docela málo z jejich strany a když mi aktivace OEM produktu technicky projde s jejich požehnáním i na naprosto jiném HW, tak to je asi opravdu vpořádku.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Je to problem ale co uz

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Windows 10 je zdarma pouze do chvíle, než vyměníš hardware (například desku), protože se jedná o OEM licenci ....

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Už dlouho tu mám e2180 na Intel desce, 4GB 667 RAM, 500GB plotnový disk a HD5450. Win 7 Home 32bit na tom jedou bez problému a velmi rychle i s free Avastem. Asi je to vážně stroj od stroje. Na druhém pc, co má zase Intel desku a e8400 jsem tedy zkusil nabídnutý Win 10 (přechod opět ze 7 Home 32bit). Hned po přechodu přestal fungovat SoundBlaster X-Fi ExtremeGamer. Je na to workaround, ale po každém resetu je to zas nefunkční. Nikde jsem např. nenašel, jak nastavit vlastní barvu pozadí - a tím myslím vlastní. Ne jednu z těch deseti přednastavených, u kterých člověk oslepne po prvním dni. Taky přestal po pár hodinách fungovat win search, rozběhne se jen, když ho vypnu v procesech a pustím znova atd. Ikony se mi nelíbí, nemůžu si to nastavit, jak bych chtěl a nefunguje mi v tom hardware, který fungoval na 7. Tak to je za mne důvod, proč jsou 7 lepší a zatím u nich zůstanu, než se desítky vyléčí z dětských nemocí a výrobci, jako Creative, se uráčí napsat ovladače. Že mi desítky tvrdily, že při přechodu nebudu mít s ničím problém... ok. Do formuláře "co můžeme udělat lépe" jsem jim to napsal... Jsem si jistý, že si to někdo přečte :)

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

..co ja W7 neodpustim je doprasenej ACPI (irq,DMA) managment .. jako prakticky zadna graf. karta s mustkem pci-pcie nefunguje ... odzkouseno s 3-4 mustky- vysledek stejny .... stale otrepana hlaska: Nedostatek systemovych prostredku .... uz jen to, ze napr ze mustek PCI-X - PCIe detekuje jako: PCI to PCI; mi pripada jako odflaknuta prace .. je zajimave ze v XP je tech strosti o polovinu az 3/4 mene

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

co me teda hodne leze na nerva je to, ze porad nejakej imbecil musi prehazovat ruzne nastaveni z mista na misto, co bylo roky vlevo je ted v pravo, nebo to neni pristupne vubec, pokud ano, zahrabano v x podslozkach a podobne.
co mi hlava taky nebere je to, ze w7 meli takovej nejakej povedenej vzhled, kterej si jiste kazdy upravi k obrazu svemu. w8 nebo w10 je dvoubarevnej hnus kterej me rozciluje jen se na to podivam.
prihlouple metro je mozna pouzitelne v tabletu, ale v desktopu je to otravnej nesmysl. pokud nekdo dospel k nazoru, ze u toho sedim a pozoruju metro jestli mi nahodou neprisel email tak je nejspis po mozkove poruse.
update na w10 pro 64bit mi nenalezl ovladace (kamaradovo vaio) po nekolika hodinove otravne cinosti jsem nalezl vse, ale grafiku jsem doted nerozchodil (intel gs45)

myslim ze moje vyladene w7 urcene na praci a hry mi bude jeste par let delat radost do te doby to mozna stihnou poladit. snad...

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Na Windows 7 nic vylozene uzasnyho neni, je to jen dalsi v rade desktopovych systemu. Proste vzdycky prisel novej, neco vylepsil a az na vyjimky nic nezhorsil.
Ve Windows 8 zacal Microsoft nesmyslne vsude tlacit tabletarny horem dolem a strasne je prekvapilo, ze se to moc nechytlo. Kdo to jen mohl tusit, ze to ti nevdecni desktopari neoceni. Vsichni krome MS, rekl bych. ;) Ve Windows 10 na jednu stranu trosku polevili a nektery nejvetsi nesmysly opravili, treba podporu pro Metrarny v okne. Ale to opet bylo vsem jasny hned od zacatku (zase krome MS), ze na desktopu nebude nikdo pouzivat full screen kalkulacku. Bohuzel je stale videt, ze zamereni na tablety trva, viz zcela tragicky novy Nastaveni. Dekstopar ma FullHD monitor a ono se mu na nej vejde asi tak deset zaskrtavatek (soupatek) a kdyz jich bude vic, uz musi skrolovat. WTF?! Neco takovyho proste nema na desktopu co delat.
A to je cely kouzlo Windows 7, je to posledni desktopovej a rozumne nastavitelnej system. Ono je to takovy blby, ze jde v podstate jen o ksicht, ale co jinyho jeste zbyva? Stabilita neni problem nejpozdeji od Windows 2000. A nejaky vnitrni optimalizace se predpokladaj tak nejak automaticky, kdyz na to vzdycky maji nekolik let. Takze zbyva fakt jen to uzivatelsky rozhrani a kdyz ho tak pekne rozes... pardon, zmodernizujou, tak se pak nemuzou divit, ze uzivatele v sobe marne hledaji nadseni pro upgrade.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Avast? To ne. To nemyslíte vázně. Nejhorší napodobenina antivirů. Funkčnost nulová. Jen zasere a zpomali chod systému.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Bez avastu a se SSD jsou Win7 velmi slušný systém (možná by neuškodilo přihodit trošku paměti, to pak hodně SSD pomůže s vypnutým swapem). Maximum, co mi tam může běžet jako "antivir" jsou MS essentials. Ne nějaký bazmek, který se mi hrne všude a jen zpomaluje a zabírá paměť.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

S windows nemám špatné zkušenosti, za to třeba instalace serveru s linuxem mne zděsil (mraky I/O errorů, ale záhadně to fungovalo). Nicméně zpět k windows.

První průser na který jsem za své existence narazil, tak na brutální vyhnívání win98 stroje s internetem, bylo to způsobeno především dobou a rychle se šířící havětí, nulovou osvětou v alternativních prohlížečích a firewallu. Tudíž to nebyla vyloženě chyba MS, ale především uživatele.

Druhej průser, tehdy jsem nemohl zaboha na novější HW konfiguraci s WinChipem C6 200MHz dostat cokoli, kromě winME, toho "strašného a nestabilního OS". Od té doby jsem ho používal mnohem raději než win98, jen tam nastal problém s DOSem a DOS drivery pro zvukovku - staré hry tak valily jen přes PC speaker.

Od té doby jsem spokojeně přešel na WinXP, tam jsem byl zprvu zhrozen absencí základních ikon plochy a pozměněné start, naštěstí se to vše dalo překopat ku obrazu dávnému a myslím, že to tak udělali skoro všichni. Poté přišla jehoVista, což je OS, který šel v době vydání mimo můj počítač. Zkoušel jsem tehdy virtualizovat Longhorny 40xx, ale virtualizace byla taky docela v plenkách, bylo to náročné jako prase a neběhalo to. Tehdy jehoVisty začali nasazovat na obstaróžní počítače s Athlony XP, 1GB RAM (při troše štěstí) a pomalými 40GB+ PATA disky. Výsledek byla naprosto pomalé tragédie a jistota swapu už při kliknutí na nabídku start.

Zároveň jsem se tehdy dočetl o slušném počtu problémů a HW nekompatibility (mne se dotklo překopání windows audio). Od té doby nám HW uzrál (hlavně drivery) a dnes zprovoznit jehovistu nečiní žádný problém, takže je vcelku logické, že běh Windows7 nečiní vůbec žádný problém. Bonus Win7 tkví v menší agresi UAC a superfetchu. Zároveň v jehovistách strašně bobtnal s každým resetem log, i to ve Win7 vyřešili.

Teď se píše rok 2015 a na všech strojích vesele používám win7, protože mne Win8 příliš neoslovili. Nejde ani tak o modernUI, tedy metro. Jde prostě o všechno dohromady. Nelíbí se mi poschovávaná nastavení, kdy člověk musí nahodit poslední updaty, aby se to dalo nějak intuitivně používat (vypnutí přes nastavení>vypnout systém>vypnout... jako vážně?), to že pěkné UI win7 šlo do kytek a použili grafiku vybledlé pastelky. Často se bavím s lidmi (a to spíše BFU) ze svého okolí a narážím na to, že jim nějaký program prostě nefunguje.

Z tohoto důvodu jsem zvolil setrvání na Win7, kde mám jistotu fungování všeho co používám. Ano, nenabootí mi to za těch krásných 10 sekund jako Win8 (ono stejně nejvíc času sežere bios, sata řadič a další prodlevy), trvá to "strašných" 20 sekund se starým SSD od krucinálu. Ale jinak jsem s odezvou systému velmi spokojen a jak psal wift výše... když mne něco donutí reinstalu (často nějaké problémy ovlivněny změnou HW a jiné), tak pokud nainstaluju updaty ihned po instalaci OS, systém se chová velmi svižně a nemám s tím jediný problém.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Já teda nevim no ... používám windows od win95, pak 98, XP, Vista, 7, 8, 8.1 a chystám se na desítky a byl jsem se všemi spokojen ... žádný problém :) Jsem holt asi jeden z mála spokojených uživatelů windows, co s nimi nemají problém :) Třeba takové win7 jsem měl na kompu snad 5 let bez reinstalu a makaly krásně ... win 8.1 mám od té doby co vyšly a makají snad ještě lépe a rychleji a jako nevidim rozdíl v používání od win7 (metro nepoužívám a ani o něm nevim) ... vzhledově se mi líbí uplně v pohodě :)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Takže:
1) Možná jsem zaujatý, ale s Avastem jsem měl vždycky problém. Byly i doby kdy v něm šlo nechutně pomalu i samotné GUI. Zkuste Bitdefender Free, nebo to klidně zatím nechte na Windows Defenderovi, ono se taky nic neděje, pokud vyloženě nezkoušíte neznámé binárky z pochybných webů.

2) Je nutné po instalaci nainstalovat všechny aktualizace (což ostatně platí i pro Linuxy), bohužel to trvá dlouho, protože se vydávají nové každý měsíc a ono se to nahromadí.
Je tam jedna problémová, která přesně způsobuje přehnaný přístup na disk. A i kdyby ne HDD není dělaný na random přístup. Nehledě na to jak se Windows bude snažit nezasahovat Vám do práce, vliv to prostě mít bude. Já preferuji mít Windows Update nastavený na manuál.

3) 1000 GB disk má vyšší výkon než 500 GB (pže stejné otáčky; vyšší hustota, že?). Jelikož je to současně bottleneck těch systémů(z hlediska běžného použití), poznat to bude.

4) Je radno zkontrolovat že disk (v BIOSU) jede v AHCI módu (a tím pádem funguje NCQ a potenciálně zlepšuje random výkon). Nemůže taky uškodit nainstalovat nejnovější ovladače (typicky Intel).

5) Já preferuji dělat čistou instalaci když už, a většinou se mi systém nepokazí několik let. Jestli jste stejného smýšlení, vypněte Ochranu/Obnovení sytému.

Z hlediska porovnání "výkonu"(nebo spíš bychom měli říkat responsivity) systémů, na mé straně mi nutně nepříde ani jedno nutně špatně. Mám z toho pocit jako z rozdílu mezi zapnutým a vypnutým VSync ve hrách. Windows 7 spustí okno s rámečkem prakticky okamžitě a občas je vidět probliknutí, jak se ho snaží ještě dodatečně vykreslit, v konečném důsledku je to trochu rychlejší. Na linuxech mi to příde trochu rigidnější. Kliknu, dlouho se jakoby nic neděje a pak se zobrazí už hotové okno.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

".....1000 GB disk má vyšší výkon než 500 GB (pže stejné otáčky; vyšší hustota, že?). Jelikož je to současně bottleneck těch systémů(z hlediska běžného použití), poznat to bude ......"

Samotná kapacita pevného disku nutně zrovna s vyšším "výkonem" souviset nemusí . Máme tu cache v disku , máme tu maximální přenosovou rychlost SATA ; více ploten vs vyšší hustota záznamu v jedné vrstvě (Samoopravující patent Seagate na opravu povrchu disku u kolmého zápisu mne svého času docela dostal ) .
Samozřejmě do hry vstupují různé edice a garance spolehlivosti , stejně jako rozdílný přístup k disku v systémech využívajícím různého formátování ....

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Nemám skúsenosti s novšími Windows a preto nasledovná otázka. Dokáže nejaký Windows zobrazovať v prieskumníkovi veľkosti adresárov ? A teraz nemyslím klik pravým tlačidlom na adresár a otvorenie vlastností. Ale automaticky naraz pre všetky adresáre, ktoré mám zobrazené. Považujem to za jednu zo základných vecí, ktorú by mal OS vedieť a ono to nejako nefunguje.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

No má to své technické důvody, ale asi spíš chcete slyšet, že nejste první kdo se nad tím pozastavuje, a tak existuje bambilion klonů průzkumníka, které to umí.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Psal jsem to už v době kdy se tady uživatelé poprvé potkávali s windows 7, že tenhle systém sice tolik "nežere" paměti oproti Vistám, ale o to více hrabe disk. Za tím si stojím i dnes a nemusím mít nainstalovaný ani zmiňovaný Avast. Bohužel i když se to většině nebude líbit, ale windows 7 je stále jen překopaná Vista.
Windows 8, 8.1 - když se doplní o classic shell, tak je uživatelsky příjmený a navíc rychlejší systém i tam kde windows 7 dává hw zabrat.
Windows 10 - tak tady zatím hledám něco co by mě přimělo změnit systém, který používám. Ve win10 mě některé věci vyloženě serou z principu.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Co je na W tak skvělého? Jako psací a webový stroj stačí i Atom xy s linuxem. Do dvou let se ukáže jak podíl W xy míří nezadržitelně dolů.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Ano přesně. Na psaní a čtení interfernetu to stačí. My, co máme vyšší nároky, se spokojíme s widlema.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tady bude asi podstatné jak často je ten starší disk defragmentován a hlavně něčím lepším než je standartní nástroj MS. Nezdá se to, ale pravidelná defragmantace na starším HDD dokáže opravdu hodně.
Další věcí je že nové verze starých aplikací mají výraznější nároky na výkon, takže 2Ghz C2D je už dost dýchavičné, zvlášť pří vícero záložkách browseru. Sám mám v ntb 2,53Ghz C2D a už je to dost na hraně. Dobré je také při větším množství RAM než 4GB použít RAMdisk na cachování prohlížeče.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Včera jsem měl v pazourech sestry notebook Lenovo (dvoujádrové 45nm Pentium z roku 2009-10, IGP Intel, 5400rpm HDD...), na kterém byly Windows 7 64 a běžely už strašlivě. Nezjistil jsem proč, ale bylo to šíleně líné, při práci (třeba ve Firefoxu) to občas různě mrzlo na dlouhé chvíle, a to to bylo před rokem obnoveno do továrního nastavení.

Bylo to opravdu hodně špatný, ale zkusil jsem provést upgrade na Windows 10 a byl jsem tedy překvapen. Jednak že to prošlo bez problémů, žádné ovladače nebo programy jsem nemusel přeinstalovávat, prostě po dokončení upgrade byl funkční systém, hotovo. Ale hlavně se to zase chová svižně jako normální PC. Avast tam byl předtím i teď, ale ta nepoužitelnost se ztratila. Ale myslím, že s úplně čerstvou instalací by byly W7 taky bez problémů, ty systémy na to mají. Jen je problém zjistit, co se v nich zbláznilo.

Osobně mám Windows 8.1 64, a tam mám tu instalaci po 2,5 letech taky bez problémů svižnou, i s Avastem (A8-3850/8GB RAM, nějaké staré HDD). Pozoruju občas problémy s Firefoxem, ale je to spojené s jeho vlastním žraním CPU a paměti, takže to bude jeho chyba, přijde mi že v posledním půl roce šla jeho kvalita v tomhle ohledu i stabilita docela dolů. Nastavil jsem mu Flash jen na vyžádání, ale přijde mi, že se to chová hůř, než na jaře s Flashem běžícím automaticky na všech otevřených stránkách :)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ad spousteni aplikaci pod Win. Prijde mi velice vtipne, ze od tolika profesionalu nezaznelo, ze se daji na taskbar pripnout aplikace. Ty se pak spousti jednoduse pres Win+1, Win+2 .. Win+0...

Neni treba klikat, neni treba psat zadna slova..

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.