Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Co by měl Canon a Nikon dělat? Smartphony!

Někam se zase ztratilo "nahlásit chybu".
OK, smysl sdělení z "jako spíše pokud" je, že byli na tripu, ale vypadá to divně :
jeho Coolpix s Androidem ale chápu jako spíše pokud inženýrského týmu, který zkonzumoval více něčeho podivného

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jj, musel jsem si tu vetu precist jeste jednou abych se ujistil, ze to ma byt "pokus". Zkusil jsem CTRL+Enter ale tato fce uz tu asi nebude aktivovana.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono se to neztratilo. U blogů to totiž nikdy nebylo, jen u článků. Zadám požadavek k nasazení.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Aha, obyč překlep. O to víc by bylo nasazení hlášení chyb užitečné, ať se to nemusí řešit v diskusi.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Přiznám se, nepochopil jsem proč by velký foťák měl mít ještě telefon?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Otazka je proc ne. Cenu to zvedne o kolik, 10kc? 100kc?

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Otázka je též, k čemu by to bylo dobré. Pračka by taky mohla telefonovat, taky by se to v ceně ztratilo, ale já mám tedy pračku jen na praní a víc po ní nechci. To samé zrcadlovka (tedy, po ní praní nechci).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

no ja su spis zvedavej na Fuji X-Pro2

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Další snivý blog článek...
Slušný fotoaparát použitelné velikosti na každodenní nošení s mobilem v jednom je prostě zatím sci-fi.
Dokonce s představou větší výdrže...běžný fotoaparát má dnes akumulátor cca 1000mAh - tedy proti běžnému "chytrému mobilu" o dost slabší.
Malý foťák s alespoň 1/1,7" čipem je cca 10*6*3 cm 200g - s "na chytrý mobil" slabým LCD a mizernou baterií.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Proc? Kvalitni kompakty s APS-C snimacem jsou mensi nez lecjaky smartphone. Staci to zkombinovat dohromady, staci deska se snimacem a objektiv. A nemusi to byt zoom.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

ok, aps-c v mobilu ... jak velky pak bude objektiv dejme tomu 35mm f2?

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

On by pro velý posun mohl být klidně jednopalcový čip a k tomu už není pevný objektiv 8mm F2 nic velkého, s vysouvací konstrukcí a nějakých 12 - 15mm tloušťou telefonu si dovedu představit i něco jako 4/3 a 12 nebo 14mm. APS-C by mohlo taky nebýt úplně mimo při světelnosti nějakých 2.8 - kdo měl v ruce třeba Индустар-69 (pro half-frame, ale na APS-C funguje víceméně taky), tak si nějaký takový drobek dokáže představit, koneckonců ta Symbianová Lumia má taky myslím přes palec, a to ještě není objektiv vysouvací. Přitom F2.8 je pořád skoro o EV lepší, než setový objektiv k zrcadlovce.

Je teda fakt, že to jsou jenom papírové parametry a jak by to nakonec fotilo je otázka druhá - jaký by byl bokeh, ostrost, aberace a podobné hůře měřitelné parametry je totiž něco jiného, ale nakonec - vem to čert, kdo někdy fotil s nějakým starým nebo čínským křápem, ten to nenazve chybami, ale "charakterem", pro sprostou masu jsou marketingová kritéria splněna ("jako má to fakt krutě vělký čip a brutální ISO - jako zrcadlovka, voe") a ten zbytek technicistních jedinců je IMHO zcela zanedbatelně malý.

Nevím ale, kolik lidí by si to opravdu koupilo. Totiž - ti více fotící by možná peníze investovali raději do nějakého skla a pro ty méně fotící je otázkou, jestli je pro ně foťák až tak důležitá položka u telefonu. Koneckonců to jde vidět třeby u těch foto Nokií - pár se jich sice prodalo, ale že bych to nazval trhákem...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

petr22: uvěďte prosím jeden APS-C kompakt menší než smartphone :) fakt se těším na příklad

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jojo ked poriadne skombinuju fotak s mobilom tak definitivne zabiju trh kompaktov bez mobilnych funkcii.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ano, staci se podivat na Samsung, Galaxy Camera je primo kasovni trhak a pisou se na nej poradniky :)
(ironie, kdyby nekdo nepochopil)

- tudy cesta proste nevede, slusny fotak potrebuje objektiv ktery nemuze byt maly natolik aby to slo strkat do kapsy. Trvale aktivni GSM/3G/4G/xy-G = vydrz na jedno nabiti v radu dni. Takze zpatlany kompromis = neprodejny zmetek jako Galaxy Camera. Fotak chci vytahnou z brasny/pouzdra/kapsy - po libovolne dobe - zmackout "on" (a musi to nabehnout "okamzite", ne bootovat minutu) a fotit.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já se divím, proč tam nenacpou optiku buď ořízlou po stranách, nebo rovnou nějakou anamorfiku. Stlačit to v jedné rovině by snad jít mohlo, a pak můžou optickou osu dát rovnoběžně s displejem a osvětlovat ji přes zrcátko (které by s piezzoaktuátory mohlo fungovat i jako stabilizátor, lehké by na to mohlo být dost).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ševče drž se svého kopyta.
Já osobně nevidím jediný důvod, proč by takovéto firmy měly investovat do odvětví, ve kterém jsou 3-4 velicí hráči a desítky dalších paběrkují.
To by tyhle firmy taky mohlo pěkně rychle zabít a už by nebyly ani ty foťáky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. Ty fotaky funguji = foti tak skvele, protoze to jsou stroje specializovane na foceni. Doufejme, ze se C + N do zadnych kombinacnich paskvilu nepusti. Na experimenty s AndroCRAP-em je tu rada jinych firem.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Me by strasne zajimalo, proc se nejde nejak domluvit a misto toho, aby jedna spolecnost vyrabela dobry telefon s mizernym fotakem a druha dobry fotak s mizernym nebo zadnym mobilem tak ze by kazda vyrobila kus a pak se to sesroubovalo dohromady. Samozrejme s tim, ze baterie a display by byli "spolecne". Mozna i "procesor".

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

To snad nemůžete myslet vážně :-(. Smartphonová fotošidítka.
Fotím s Canonem 5D. Objektivu Canon 70-200mm s F4.0 se prostě smartphony nemají šanci ani přiblížit(viz jak podobně píše Chewbacca). Navíc by tu byl problém s rychlým startem, bugy OS + fotoaparát musí něco vydržet a smartphone si s focením navíc poradí jen při ideálních světelných podmínkách a to jen jakž takž. Je to jak kombinovat mixér s telefonem.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Kvalitni fotak a telefon je pochopitelne kravina ... nikdo nechce nosit 2kg "telefon" porad u sebe. Daleko vetsi smysl dava univerzalni API, ktere by umoznilo ovladat fotak z telefonu a pridat mu specialni funkce. Ja mam stesti, ze mam nicon a perfektni toolku, ktera umoznuje kompletne ovladat nicony z tabletu (pochopitelne tabletPC). Nejdriv jsem si rikal, ze by bylo samozrejme dobre, kdyby to jelo pres wifi (coz mozna taky jede, ja jenom nemam ten wifi modul na nikonu), ale ono je to fuk. Realne clovek samozrejme smartphone/tablet k foceni zrcadlovkou nikdy nepouzije (je to jen paradicka), ale co se realne pouzit jiste da, jsou veci, ktere fotak proste v zakladu nema (HDR na xx kombinaci urovni clony, isa atd ...., takove to jak se dela snimek vsude zaostreny, skriptovani atd, atd, atd ....) a to je vcelku fuck, jestli musi byt pripojene fyzicky PC nebo to vali pres wifi, hlavne aby to bylo:)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Skriptovat fotoaparát snad není problém...aha, vy máte Nikon. :-) No tak nic. Jinak nechápu, proč by dálkové ovládání mělo být k ničemu, spousta lidí by to určitě využila (absence otřesů, neplašení zvěře apod.)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Další zbytečný článek od Davida "Peklo Zamrzlo" Ježka. Ještě že nejste ve správní radě Canonu nebo Nikonu, pane Ježku, myslím, źe byste je svými skvělými nápady na foťákotelefon brzy přivedl na buben.

Víte proč CaNikon stagnuje? Protože nemusí nikam spěchat, ostatní je teprve dohánějí, ale stále jsou několik kroků pozadu.
Něco jako když AMD dohání Intel, jenom to v tomto případě není tak beznadějné jako snaha AMD.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Já bych bral wireless objektiv, něco takovéhoto.
http://www.youtube.com/watch?v=tDIZImKrhg8

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nic zajímavého se aktuálně neděje, redakce je na dovolené a aby nekleska návštěvnost, redaktoři píšou takovýhle blbosti. To je celé.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Foťák má umět fotit (OK, video jako přidružená výroba) a konec. Foťák má mít vždy nabité baterky, rychlé probrání se z dřímoty a neměl by rušit při tvoření fotek. Asi existuje zákazník pro telefonický foťák, ale v tomto směru jsem konzerva. Když si vezmu co moje zrcadlovka váží, tak jsem rád, když většinu času tráví v brašně. A nerad bych se dočkal toho, že prošvihnu fotku jen proto, že foťák začně v okmažiku očekávané expozice zvonit a to samozřejmě vyblokuje schopnost focení. :-)

Canon sice stagnuje, na druhou stranu upgrade z 5D MkII na III jsem ani nedělal, protože jej považuji za zbytečný (navíc za tu cenu) a vůbec hon za upgrady zde už nebude velký, takže pro Canon podle mne nemá cenu tlačit nový model, dokud nebude mít něco opravdu čupr, co donutí hromadu lidí k upgrade. Něco jako Win XP a 7.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já bych spíš uvítal, kdyby se nesnažili foťáky implementovat funkce mobilů, ale spíš se smartphonem spolupracovali přes bluetooth nebo wifi. Například dálková spoušť z mobilu i s náhledem streamovaným do mobilu.
Případně skoro každý mobil má dneska GPSku a nepotřebuju další ve foťáku na to, aby to otagovalo fotky, stačí si brát polohu z telefonu a ve foťáku jenom dobrý elektronický kompas ať mám i směr.
O možnosti sdílení fotek z foťáku skrz telefon ani nemluvím (a to nejsem extra fanda těhlech funkcí, ale holt žijeme v době sociálních sítí) a to ideálně tak, aby se přenášeli do telefonu jenom fotky, který chci sdílet a nebo ani ty ne, respektive přenesli by se jenom dočasně.

Je mi sice jasné, že by to žralo baterku foťáku, ale u zrcadlovky mi snad nikdy nedošla baterie dřív než objekty k focení.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Neproběhla náhodou loni webem tisková zpráva o tom, že Canon podepsal s Microsoftem rámcovou dohodu o společném vývoji fotomobilů? Čili něco jako kříženec PureView Lumie a Canonu nás asi čeká.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

LoL. To by ocenili predevsim fotografove "Wildlife" az by jim fotak v prirode zacal zvonit a vyplasil tak veskerou zver. A fajn by taky bylo "zvedat hovor", tedy 4-5kg fotak ze stativu... :-D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.