Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Evropská unie by měla zakázat dovoz čínského šmejdu

Já to řeším tak, že starý počítač / mobil / monitor / ... prodám. Většinou tak +- po 2 letech. Já mám radost, že mám lepší věc (ne nutně novinku) a zákazník že ušetřil. Vyhazujeme opravdu jen to, co se nedá opravit.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Od dob C2D mě nic nenutí k upgradu, naštěstí desky od Gigabytu těch 5+ let zatím drží. U grafiky to ovšem neplatí, ta už umřela.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Majitele Core 2 Duo E8400, nebo Core 2 Quad skutecne nemaji kam spechat, DDR3 sou odladene, pci-express je v provedeni 2 generace, co nam chyby? nejaky Intel MEI nebo TPM je pozitivem jenom pro spehy.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ještě 1 rok to vydrží. Pak to vidím na 16nm upgrade :)

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Myslis 14nm ne? nakolik na tech 16nm FinFET budou stavet nove GPU od NVIDIE.

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Jenže tak to řešíte vy, možná pár podobných jedinců, ale stovky milionů ostatních se budou chovat jinak. Snažit se zastavit rozjetý vlak smetákem je prostě hloupost. Když se to začne řešit úředně, tak to skončí podobnou katastrofou, tak jako v Německu boj proti oteplování a radioaktivní hysterii, skončil současnou podobou protlačování OZE. Stesky nad dovozem sajrajtu z Asiie je stejně scestný, jako když se spousta lidí rozčiluje jaké sajrajt potraviny se prodávají v obchodňácích. Připadá mi, že někteří lidé buď konzumují příliš alkoholu, a sem tam vystřízliví a diví se jak to vypadá v realitě.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

<b>Autor se asi naivně dívá na EU jako na nějakou spásu</b> (a ne jako zdroj tohoto problému, neb EU umožňuje dovoz toho šmejdu a nehodlá s tím přestat - nově dokonce nařizují, kolik každá země musí (!) převzít uprchlíků se Sýrie: http://novinky.cz/domaci/355111-.html ...takže za problém, který vytvořili *1) a financují jej USA skrze své majoritní spojence *2), máme platit my?! A k tomu povinně přijímat lidi, ze kterých se mohou vyklubat Islámisté přímo fanatičtí?!).

Fakt je, že je pravda, že to takto dál nejde. To víme už dávno, viz. <b>Příběh věcí</b>: http://youtube.com/watch?v=POpYLxONGwo

Nevíme akorát co s tím. Lidé budou vždy hlasovat pro to nejlevnější = největší šmejd. Systém je tak vychovává. Autor tedy vlastně chce změnit systém - jen neví zatím jak, tak se obrací na "všemocnou" EU, které nedávno Francie a Portugalsko jasně řeklo (překročili deficity) že má "toliko poradní hlas" a pravidla tedy nejsou vynutitelná...

Mimo změnu systému tak, aby se spořivost a dlouhodobost vyplácela se s tím nic udělat nedá.
Hodně štěstí ve vymýšlení jak na to...

Podle mě, kdyby měl výrobce zacvakat všechny ekologické škody a náklady při likvidaci jeho šmejdu zpět na suroviny, tak by si vyrábět jedovaté smejdy rychle rozmyslel...

Hodně štěstí s prosazením tohoto tváří v tvář TTIP, jenž nadřazuje zájmy firem zájmům států... a budeme tak všichni platit USA na co si oni vzpomenou (zjednodušeně jako jsme zaplatili 10 miliard za TV NOVA)... Což nyní chce EU prosadit.

<b>EU je ten probém, nikoliv nějaké řešení.</b>

*1)
Co se to vlastně děje v Sýrii?
http://pauza.zive.cz/viewtopic.php?style=3&f=610&t=1198183

*2)
generál USA řekl při slyšení v senátu USA, že majoritní spojenci USA financují ISIS (ISIL, IS):
http://www.youtube.com/watch?v=nA39iVSo7XE

Guardian: "Syrští povstalci kvůli americkým náletům podporují islamisty"
http://blisty.cz/art/75585.html

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

To je pouze váš problém, že jen kvůli nějakým ideologickým blábolům požadujete život v chudobě a zaostalosti. Prostě jen jiná verze komunistů. Ale není to třeba řešit, prostě patříte k malé skupině lidí, co své vlastní problémy svádí na někoho cizího, nejlépe někoho kdo je dál, a nemá důvod vám ukázat pravdu. EU není žádná kojná ani žádný zázračný recept na řešení našich problémů. Ale je to velmi dobrá platforma, jak omezit v Evropě války, jak mít vyšší životní úroveň a větší možnosti.

Víte, až vy sám, nebo naše celá země se dostaneme na úroveň Holandska, až budeme bohatí, generovat spousty patentů, vynálezů a budou to vaše, nebo české firmy, co budou udávat krok na světových trzích. Pak můžeme diskutovat co je špatně, nebo jak to dělat jinak. Opačně, jen banda nýmandů, co bez cizích peněz, technologií a řízení by žila životní úroveň Ukrajiny. A tito frajeři, chtějí poučovat EU, co dělá špatně.

90% průserů a omezení, které se u nás svádí na EU, jsou jen českými průsery a omezeními, vyrobenými zde doma, o pár km dál, v Rakousku nebo Německu na ně nenarazíte. Tak je běžte poučovat jací jsou to blbci.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

generovat spousty patentů - obmedzovanie volneho trhu
preco myslis ze by chcela zapadna europa potiahnut vychodnu na svoju uroven? kde by mali odbyt svojho tovaru? a ak by aj chcela, kolko to bude trvat? 100 rokov? este aj vychodne nemecko nieje tam kde zapadne, nieto cechy slovensko rumunsko bulharsko...
podla mna zapadnej casti EU uplne vyhovuje stav, zivotna uroven, vyska platov a cena prace vychodnej casti EU.. a nemusia platit clo ;)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Hádejte čím je dána výše příjmů ve východní Evropě. Vy věříte, že to nám diktují zlí kapitalisté z vyspělých zemí, že někdo s námi manipuluje a určuje nám jak máme žít? No hlavně že máte na koho svést to jak se máte. Předpokládám, že vy moc necestujete, nevíte jak to vypadá jinde ve světě, nebo proč je to jaké je to u našich bohatších sousedů.

Vám nevadí patenty, že by někdo omezoval volný trh, vy sám žádné negenerujete, vy netvoříte produkty s vysokou přidanou hodnotou, vy neřešíte ty obrovské náklady na vymyšlení něčeho nového, to obrovské množství práce, které pak chcete aby se vyplatilo, aby to bylo chráněno, před nějakých nýmandem, co nic neudělá, jen to obšlehne. Počítám, že máte nízké příjmy a jediné co vás na IT zajímá, je jako koncový uživatel co nejlevněji nakoupit, mít to prostě za hubičku, aby jste na to měl.
Ale to je právě to o čem pan Ježek píše, jen vyvozuje chybné závěry. Masa lidí, co mají pocit jak jsou chudí, tudíž vše chtějí levně, za pusu, se slevou a koupí kdejaký brak, od potravin až po bydlení, jen když na to mají a je toho hodně. Možná se rozčilujete, jak o vás píši, ale dal jste mi jasný návod závěrem svého příspěvku. Prý západu vyhovuje naše nízká životní úroveň, nízké mzdy a zrušení cel. :))) Vy jste nikdy nepodnikal že? Hádejte kdo plat ty cla, kdo platí DPH, kdo platí devalvaci Kč? No vy, koncový zákazník, zápaďákům je to jedno, ti na tom nevydělají. Hádejte na kom zlý kapitalista nejvíc vydělá, na chudém zákazníkovi, nebo bohatém? Kde se lépe podniká, v ČR nebo v Rakousku/ NSR? Proč zaměstnávají Němce nebo Holanďany, když mají tak vysokou cenu práce? Není to na hlavu? Latinská Amerika, Afrika, větší část Asie, Rusko, tam všude si s patenty nelámou hlavu, tam je volný trh jak řemen, tak se panečku podniká a žije. Jen nechápu proč jsou stále tak chudí s nízkou životní úrovní. Četl jste např. jaký čeká Čínu ten hlavní problém, v dohánění západu? Ono se totiž dobře roste, když kradete cizí nápady, kopírujete a lidé u vás dělají za pár drobných. Ale co až se přiblížíte, a najednou už není jak dál kopírovat. Protože se dostanete do stavu, že ty opravdu vyspělé a špičkové technologie se z počátku nedají obšlehnout, a bez vlastních myšlenek to nejde.

+1
-32
-1
Je komentář přínosný?

ad patenty:
ten nymand si to obslehne tak ci tak, ak cinan uz bude drahy, presunie sa vyroba inde
ale je vidiet na patentoch ako brzdia vyvoj, hlavne v IT

ad.Prý západu vyhovuje naše nízká životní úroveň, nízké mzdy a zrušení cel..zabudli ste na nizku cenu prace, preco? :) jasne ze kapitalistovi v regulovanom prostredi(oxymoron ale predsa) to vyhovuje, preco tu prisli montazne fabriky, ked sme vstupili do unie? pre nase pekne oci ?

ad.Kde se lépe podniká, v ČR nebo v Rakousku/ NSR? doplnim SR
zalezi co povazujete za podnikanie. Ak v podnikanie v pravom zmysle slova(tj male a stredne podniky), jasne ze v Rakusku/Nemecku - pretoze tam platia pravidla. Ak vyroba, tak tu v east bloku, pretoze tu je neskutocna korupcia(danove ulavy, prazdniny, vynimky), a nizke naklady na vyrobu

ad.Hádejte na kom zlý kapitalista nejvíc vydělá, na chudém zákazníkovi, nebo bohatém?
na chudobnom, cim je clovek bohatsi, tym menej chce svoje peniaze minat(tyka sa to ludi, co si tie peniaze zarobili sami) :) paradox, vsak

jedno vam priznam, skvele ste ma opisali, az ma trhlo :)

+1
+33
-1
Je komentář přínosný?

add A) Doneste mi funkční kopii iPhone s iOS, iontového motoru, kopii Curiosity nebo mi řekněte které čínské chemické/ farmaceutické firmy jsou schopny vyrobit kopie nejnovějších léků na rakovinu, pěstování orgánů z kmenových buněk, nebo funkční kopii USA dronu s proudovým motorem. Víte, asi mluvíme o trochu jiné kategorii kopírování. Navíc jsem se asi hned na začátku špatně vyjádřil, já psal o opravdových technologiích a patentech. Vy píšete o SW patentech, případně autorských zákonech, to jsou naprosto rozdílné kategorie, a sám jako člověk co tvoří autorsky chráněná díla na toto nadávám. Tam je špatně myšlenka, ne samotná ochrana díla.

add B) zde se opravdu těžce mýlíte. Proč zde jsou montážní manufaktury, proč máme vůbec nezaměstnané? Protože většina obyvatel nejde jinak zaměstnat, není pro ně jiná práce, ti lidé nic lepšího nezvládnou. A věřte není to jen náš problém, to řeší Německo, USA, Čína, ....... nejlépe je to vidět na Řecku, Španělsku Portugalsku. Nebo jinak, přeneste výrobu Škoda Auto do Nigérie, Makedonie, na Ukrajinu do Mongolska. Jaký asi bude výsledek? Opravdu vám hodně uniká a nemáte zkušenosti. Jinak, právě naopak vysoce placená práce = výroba s vysokou přidanou hodnotou je snem každého kapitalisty. Další věc je blbost a neschopmost lidí. Když už mám pouze na to, abych stál v pokladně Kauflandu, proč podepíši směšnou mzdu v ČR, když podobně postižený člověk v NSR dostane 3x tolik? No protože mám za zády dalších 10 neschopných, co se na tu směšnou mzdu třese, proč by vám měl dát někdo víc? Apropo, zaměstnával jste někdy zaměstnance?

Add C) Cokoliv si vezmu tak se lépe podniká v NSR/ Rakousku a s lepším ziskem, protože tam nejsou kreténi co se rozčilují, že mají platit za pořádnou a kvalitní práci. V ČR, vám zaplatí i za nekvalitní, ale hlavně že je to se slevou, bez daně, nebo s dárkem. Stejně tak lidé nakupují potraviny a ostatní. Vy asi neznáte, že jsou firmy v NSR, Holandsku, Francii, co vyrábí to samé zboží jako v ČR, mají mnohem vyšší mzdové náklady a přesto jsou konkurenceschopné a vydělávají. Ano, protože český způsob konkurenčního boje je, sakra máme konkurenci, co uděláme, podsekneme ceny, tím je poděláme. :))) Hádejte kam to vede.

Add D) Trochu zcestný příklad, ale rozhodnete se vyrábět gramofony ze zlata, současně se setem HiFi komponentů v ceně 7.500 USD. Hádejte kde to prodáte lépe, v USA/ Německu, nebo v ČR/ SK? Hádejte kde se prodává iPhone jak po másle, a nikdo neřeší tolik cenu, kdežto v ČR z toho mají lidé přímo porodní bolesti. Schválně používám jakoby předražené příklady, kde je vysoká přidaná hodnota, tudíž vysoký zisk. Nebo si prostudujte dějiny průmyslové revoluce UK a Německa, a třeba vás něco trkne, v paralele k Číně.

To co jste napsal na konci má asi reálné jádro, já žiji trochu jinak než je místní průměr a místní přístup, takže se mi asi těžko vysvětluje můj způsob uvažování jiným, co žijí normálně. ale snad se to někdy povede.

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

A nepřijde vám pánové, že se tady hádáte tak trochu o ničem, protože každý z vás vidí problém jen z jedné strany. Není to tak, že Číňan to jen kopíruje. Západní firmy jim ty podklady sami dávají. Chtějí mít velkou marži, tak chtějí vyrábět v Číně za pár šupů, založí tam fabriku, ale ejhle - dle jejich zákonů to musí být společný podnik s číňanem, který tam musí mít majoritu. Západní firma tam doveze technologie, které pak vlastní v podstatě čínská fabrika. Ze začátku si zápďák libuje, jak vydělává, ale za pár let zjistí, že Číňan to už vyrábí i o kousek vedle. A že už si to dokáže navrhnout i sám. A najednou ta zápaďácká firma zjišťuje, že na jejich trhu je podobný výrobek, nad kterým nemá kontrolu, navíc levnější. Navíc ta čínská fabrika jim to vyrábí za natištěné peníze, tedy v podstatě ničím nepodložené (tím nemyslím přímo zlato, ale hlavně práci). A krize je na světě. Západní fabrika opouští business (IBM přenechá PC Lenovu atd.) Krize se prohlubuje. Navíc západní spotřebitel si zvyknul, že má vše za pár šupů a požaduje to stále. Tak vláda (pardón bankéři z FEDu) tisknou peníze ajko o život, stát i lidi se zadlužujou, protože nemají příjem, technologie jim utíkají pod rukama, asie již zvládá nejen produkovat, ale i navrhovat to samé, co dříve jen zápaďáci. Navíc tam nejsou svázaný přiblblýma zákonama, bojem proti globálnímu oteplování a pod. A bude hůř. Nezaměstnanost roste, EU a USA jen upravují statistiky, aby to nevypada tak hrozně, USA např. udávají nezaměstnanost jen krátkodobě nezaměstnaných - pokud někdo nepracuje dlouho, tyk ze statistiky vypadne jako již nezaměstnatelný. Tak se v novinách dočteme, že je nezaměstnanost v USA nejnižší za posledních 20 let, cca 6%, ale že reálně je to 20%, to už se nikde nedočteme. Nejhorší je to u mladých, tam je třeba dvojnásobná. Viz jih a jihovýchod Evropa - nezaměstnanost 20%, nezaměstnanost mladých 50%. Důchody postupně kolabují, sociální sytém také, přitom dovoz výrobků stále roste. Víte, že obchodní bilance USA:Čína je 1:5? Kde berou USA peníze na zaplacení tohoto salda? Prostě je tisknou nebo prodávají zlato. A tak dolar ztrácí hodnotu, nikdo ž je nechce, země BRICS zakládají vlastní mezinárodní banku a chtějí se odříznout od dolaru. Státy jako Irák, Libie, Rusko, Sýrie atd. chtějí prodávat ropu a plyn bez dolaru - za Eura, rubly, juany. A USA kolem sebe začínají kopat... Potřebují se zbavit vlád v těchto zemích a tak tam organizují převraty. A západní vlády (které ovládají korporace, kterým jde jen o zisk a růst akcií) nepřináší žádné řešení. Ani nemohou, bez toho, aby šlápla na zisky firem to nepůjde. Poslední záchrana je TTIP - uvázání Evropy k USA. Ale to je jen krátkodobé řešení, na které doplatí hlavně Evropa, která bude vůči USA nekonkurenceschopná.

A řešení tu navrhují jen třetí strany, ale ty jsou hned umlčený demagogií a zesměšněním. Zastavit dovoz z Asie nelze jednoduše. Lze to v podstatě jen srovnáním podmínek - podobné mzdy lidí a podobné daně. Ale to je utopie bez ovládnutí vlád. A těžko lze ovládnout Rusko za Putina už vůbec ne Čínu. Jedno řešení na částečné srovnání zde je - základní příjem, který nahradí jak sociální dávky, tak důchody. Zároveň zrušení daně z příjmu a nahrazení příjmu rozpočtu jen z DPH na výrobky např. 40%. Povede to ke snížení byrokracie, ke zdražení dovozu o to vyšší DPH a ke snížení nákladů na zaměstnance u nás. Přestože je to proveditelné a lze to snadno spočítat, tak to nikdo nechce připustit, že by to mohlo fungovat. Chybí zde totiž ten Big Brother - dohled nad lidma. Příklad: obkladač si za práci něco řekne a dostane to na ruku, příjem nikdo neeviduje. (což už teď je, protože málkdo z nich ty daně přizná). Dlažditě se koupí v obchodě/u výrobce a tam se zaplatí DPH místo 20 tak 40%. Penězi to vyjde na stejno. Příklad 2: Zaměstnanec dostává plat na ruku, nepřiznává žádný příjem, je to jedno. Fabriku tak vyjdou náklady na jeho práci na polovinu a výrobek vyrobený tady tak zlevní o tyto náklady. Dovozové položky tak zdraží o 20%, ale výroba zde zlevní o cca 20%, takže zůstane na stejné hodnotě. DOmácí výrobce se tak stane konkurenceschopným. Navíc to podpoří práci z vysokou přidanou hodnotou, která vesměs závisí na lidské práci a ne na robotu.

Jenže místo hledání řešení se tady lidé hádají o tom, kdo co pos**l. A nejvíc mne fascinují vyjádření v diskuzích, kde hned každý ví, že ten druhý takový nebo makový (např. end user, kopáš apod.), přestože nemá žádné informace, aby toto mohl tvrdit. Tak se tu budou lidi akorát hádat a Asie nás zatím převálcuje. Jako by to tu již několikrát nebylo. Ale z historie se nikdo poučit nedokáže.

+1
+44
-1
Je komentář přínosný?

Naprosty souhlas. Proto je politika zalozena na zname vete "Rozdel a Panuj" protoze rozhadane spolecnosti se nejlepe vladne. Dalsi duvod proc to nikdo nechce je prave to zjednoduseni systemu kam potom udat to kvantum urednickych byrokratu? Dnes kdyz je 50% pracujicich kancelarska krysa tak to nepodpori ani sam lid ve volbach nebo referendu.

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Jste úplně vedle. Začnu pěkně odspoda - jako dnes Čína tak stejně sovětské Rusko žilo z kopírování německých, francouzských a amerických technologií a postupně našlo svoji cestu a je schopno vyvíjet špičkovou techniku bez pomoci západních kořistních technologií. Že ji neumí prodat tak dobře jako země ZE a USA je věc už zcela jiná.
A nynější Čína má na své straně velmi dobré výchozí podmínky. V zásadě jim stačí aby se vytvořila dostatečně silná střední třída a pak budou moci existovat i bez svého největšího odběratele. A ten den není tak daleko, činská populace sice nebohatne nějak závratnou rychlostí ale v populaci která se blíží 1,5mld je i 300m středně a hodně bohatých dost velké číslo. A velice chytře mění získané virtuální peníze za reálná aktiva v podobě novostaveb, industrializace a modernizaci armády.

A rozsekl jste to tím "masa lidí má pocit že je chudá" - jenže ona opravdu je chudá v porovnání s dobou tzv. totality. Tehdy se nikdo nemusel zadlužit na většinu produktivního života jen proto aby mohl mít vlastní domek. Kolem roku 80 se dal dům postavit už za padesát tisíc. A co je to za peníze dnes? Jen drobné za které je dost ojeté auto. Sice byl plat třeba 500Kčs, ale životní náklady byly řádově levnější a i desetníková mince měla smysl. Z dnešního průměrného dělnického platu cca 18 tisíc se na dům za 2-3m opravdu obtížně spoří. Ano, dá se vydělat i v dělnické profesi víc, ale je to na úkor kvality života kdy jedinec vlastně jen pracuje a spí. A co je tohle za život...

Ale máte pravdu v tom že si za to naši lidé můžou zčásti sami když nechali takové diletanty jako Klaus a Havel vládnout a neprohlédli jejich amatérismus a omezenost. A cizinci pochopitelně hlouposti a hrabivosti rádi využili.

+1
+32
-1
Je komentář přínosný?

Omlouvám se, ale každý asi čteme a známe naprosto rozdílnou historii. Jednak, Rusko má a mělo minimální schopnosti kopírovat, natož přinášet nové technologie. S technologiemi, které získali za 2WW nebo kousek po ní, vydrželi do nedávných časů, nekopírovali, oni to dostali včetně výrobních plánů (důvody neřešme), jejich letadla, auta, elektronika, optika, ..... oni to pak tupě vyráběli a jen minimálně pozměňovali, žádný zářný vývoj. Jejich dnešní špičková technologie, jsou 60 let staré raketové technologie (doufám že uspějí s Angarou, přeji jim to, to by byl pokrok), přistání na Venuši měla snímat Německá optika, bez technologií od Fiatu, by snad jezdili i dnes v ZILu, za 40 let neudělali pokrok ve vývoji vojenských letadel, tak jako Čína za 15 let. Ať to zkrátím, na které planetě, měsíci, asteroidu se pohybuje ruská technika, jaké mají prostředky k výzkumu vesmíru, jaký je špičkový ruský výrobek, co se prodává po světě, nějaká jejich vyspělá léčba nebo biotechnologie? Čína, Korea, Indie, .... předběhlo Rusko na celé čáře a rychle se jim vzdalují.

Jinak Čína je na tom dobře, až na ty obří dluhy a šílené zadlužování, perfektně financovaný a podporovaný školní systém, ovšem vzápětí zavražděný konfuciánizmem v celé společnosti. Obrovská korupce, útěk schopných a chytrých lidí do zahraničí, obrovské ekologické škody, .....

Ano Čína bude velmoc, bude bohatá a prosperující země, ale to vy maminko, už tu nebudete.

Ten druhý odstavec raději nemudu řešit, jednak jste asi totalitu nezažil, nemáte páru o tehdejší životní úrovni, a mohl bych vás urazit a nemám k tomu důvod. časem možná zjistíte jak nádherně žijeme, oproti většině světové populace. a nejen světové, jen kousek na východ od nás, jsou na tom lidé mnohem hůř a měli by vás za vaše slova z ablázna.

S posledním odstavcem naprosto souhlasím, můžeme si za to sami všichni, zbytečně se hádáme mezi sebou, zatímco jiní si z nás dělají blázny, s naším souhlasem.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

bohužel je vidět že jste až přiliš zpracovaný západní propagandou která vše východní vykresluje jako zaostalé v rámci pokračování německé druhoválečné.
SSSR absorboval technologie z celého světa už před válkou - Christieho tanky, francouzskou techniku, ba i německou v rámci plateb za suroviny které Němci neměli čím platit.
Sovětské tanky byly tak zaostalé že měli jediní dlouhou dobu kategorii těžkých typů které němci nemohli prostřelit svými pantery. A na jejich základě se pak vyvinul Královský tygr.
První člověk ve vesmíru a první umělá družice jsou také náhodné úspěchy a Koroljev byl nýmand, že.
Nebo první raketoplán fungující na autopilota je také jen otrocká kopie amerického či Tu-144 Concordu....
Jistě inspirace tu je a v rámci soupeření a shodných zadání na obou stranách nutně docházelo k podobným výsledkům.
Pokud by sovětské letouny byly tak špatné tak by nikdy nemohli trvale odrážet všechny americké útoky v korejské válce kde o boji nakonec rozhodl lidský faktor a ne kvalitnější technika jedné strany.
Ani pozdější technika nebyla nijak tuctová a slouží dobře v modernizované podobě dodnes. Takový Mig-31 je pořád skvělý stroj (po modernizaci avioniky) stejně jako Tu 160. I desingově jsou jejich stroje na výši.
Ve spotřebce ale nikdy dobří nebyli, vše se chronicky utajovalo a každy významnější vynález prohlásili za státní tajemství. Usuzovat jen podle viděného a podsouvaného je chyba. Kdyby západní vůdcové věřili skutečně své propagandě tak už by dávno byla třetí světová.

Čína prochází zrychlenou evolucí - co se v Evropě stihlo za sto let oni se snaží dohnat za dvacet. A přes všechny patálie se to celkem daří. ALe je to pro ně nutnost, stejně jako pro sovětské Rusko etapa budování ve třicátých letech. Bez ní by už dávno neexistovalo a my zřejmě jako etnikum také ne.

Nádherně žijeme? Záleží co vezmeme jako měřítko. Třeba i proti části populace USA je to dobré a třeba proti většině indické je to úplně balada. Ale proč se poměřovat tím nejhorším někde v dáli když máme za humny Rakousko, Německo a o kousek dál Švýcarsko a Francii? Máme k nim blíže než k černochům, asiatům a rumunským osmahlým.

Ad. životní úroveň - za končícího "totáče" žádná bída nebyla. Nebyly k mání myriády podobných výrobků v blištivých obalech a chybělo tropické ovoce. A právě na tom se ukázalo že tehdejší režim vůbec nechápal nebo nechtěl obyčejnou psychologii blištivých cetek kterou chápali už tehdejší španělští, angličtí a portugalští dobyvatelé. Nebylo třicet druhů chleba, ale jen tři. Ale byl a nikdo zde hlady netrpěl a pronásledován také nebyl pokud se nejednalo o provokatéra či politického aktivistu. Ti měli skutečně těžký život.
Bohužel konzum je velmi žádaným a jeho dřívější deficit mnozí nesou hůře než politickou uniformitu, proto se také tak často vypravují zkazky o frontách na banány a pomeranče. Proto je náš stát dodnes rájem obchodních center která stále rostou a nejvíc nakupujícími je právě starší generace která se pořád nemůže nasytit nakupování blbinek. Je to tragikomické když se dospělí a jinak normálně chovající občané perou o nějaký mírně slevněný brak...

+1
+37
-1
Je komentář přínosný?

jen mala technicka, Koenigs Tiger neni kralovsky tygr / max. tak prenesene /, ale Levhart / chovany u dvoru JV Asie /
jinak je poznat, ze mnoho lidi, kteri nezazili dobu "totace", docela rado opakuje "novodobe axiomy" a kdokoli s jinym nazorem je hned "komanc", tak nejak se mi zda, ze v necem se doba vubec "nezmenila"... :(

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

To že konigs tiger má být levhart jste sebral kde? Ve všech německých slovnících mají levharta označeného jako leoparda... Naopak Jako královského tigra jsem na šel v češtine tigra bengálského...

+1
+31
-1
Je komentář přínosný?

nekde jsem na to narazil a od te doby si to pamatuji, fronta.cz, valka.cz, achtungpanzer.com?
nazev ma byt nemeckym vyrazem pro levharta chovaneho jako mazlicka u kralovskych dvoru v Asii, i kdyz wiki uvadi jako preklad tygr bengalsky...
ale ma pamet uz taky nemusi slouzit bez chyb....

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Me bylo 9 roku kdyz komunismus skoncil, berlinska zed padla... Mel jsem pekne detstvi, nikdy zadny nedostatek. Presto jsem rad, ze to skoncilo, nemel bych dneska spokojeny zivot v UK. Kdyz dneska clovek umi dobre anglicky a trosku chce, tak se po materialni strance muze mit podstatne lepe.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

"bohužel je vidět že jste až přiliš zpracovaný západní propagandou která vše východní vykresluje jako zaostalé v rámci pokračování německé druhoválečné."
Martin Hořice je len jeden z mnoho kt. maju uplne deformovanu logiku a vlastne logicke uvazovanie. Vacsina nemainstreamovych ekonomov (skutocnych ekonomov nie dristacov) v celom svete uz poslednych niekolko rokov ukazuje na primovu polarizaciu (cize par % ludi vlastni vacsinu svetoveho majetku) A preto aby udrzali v svojich krajinach klud tak musia mat svoje kolonie aby to niekdo zaplatil. My SR a aj CR sme len koloniami urcitych krajin su na to mnohe dokazy ze nas len vyciciavaju lebo vacsinu zisku co to nahromadia ide prec, nase podniky znicili skupili a pod aby nemali konkurenciu aby oni boli len ti co davaju pracu. Hladal som na nete ci o tom niekdo nenatocil dokument, no nasiel som len Rusov, sice Rusov som nejak nikdy nemusel ale toto urobili bravurne. V zapadnych nemaistreamovych uz aj mainstreamovyh mediach su vacsinov len clanky a vyskumy kt. sa postupne dostavaju na "povrch" ide skorej o cisla a analyzy ale pre jednoduchsich ludi je tu video od Rusakov https://www.youtube.com/watch?v=z6IuT1N3Xww - niekdo moze povedat ze je z toho citi propagandu sice obcas to je skorej az take ciernobiele ale podstata je taka aka je, ze sme kolonie

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

"Ale je to velmi dobrá platforma, jak omezit v Evropě války, jak mít vyšší životní úroveň a větší možnosti."

:D To snad nemozete mysliet vazne. Pravy opak je pravdou!

"A tito frajeři, chtějí poučovat EU, co dělá špatně."

Ja vam to poviem, prakticky vsetko.

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Rád se nechám poučit, které země uvnitř EU mají schopnosti a možnosti válčit s dalšími zeměmi EU, které země mají v rukou ten největší klacek, který zchladí každou hlavu, a pak které státy mají dostatek mladých debilů, co by šli bojovat s někým jiným, místo toho aby si užívali pohodlného života. Opravdu se rád nechám poučit.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

nejak blbne uploadovani prispevku, smazat prosim

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

error, smazat prosim

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasim s tvojim pohledem na EU, ucel vzniku EU, jako dusledeku 2. svetove valky, bylo aby se neco podobneho uz v Evrope neopakovalo. Ja jsem EU vdecny a vdecny taky i UK ze pro nas Cechy a nove pristupvsi zeme v roce 2004 otevreli pracovni trh i kdyz si ted trosku na imigraci z byvaleho vychodniho bloku v UK stezuji. Ja jsem se do UK prestehoval v roce 2006, vystudoval tady a mam se dobre. Kazdy je strujcem svojeho stesti... EU nam tu moznost dosahnout stesti urcite nesnizuje, naopak. Nic neni dokonale, ale idealy a zamer vzniku tohoto spolecenstvi jsou spravne - udrzet mir.

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

EU to skutečně řešit nemá, žádný úředník nemůže rozhodovat, co je šmejd a co není. Ale anti US propaganda s tím nemá co dělat.

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

nj, ekonomika je v soucasne dobe zalozena na HDP a spotrebe...
kdo zmeni celkovy model ekonomiky, aby se na produkci divala z jineho uhlu, nez pouheho obratu $$$...? EU to urcite nebude...
neustale se meni nabidka trhu, casto ve stylu cim vice prouzku, tim vice adidas podporena masivnim vymyvanim mozku medii...
mozna by bylo nejlepsi v kazde oblast spotrebniho zbozi vyrabet kvalitni zaklad, ktery vydrzi "vecne" a ten mit moznost upgradovat "levnym smejdem", dle pozadavku doby...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Na tom byla ekonomika založená vždy, ne jen ta současná. Jenže všechny teorie zatím selhaly ještě víc. Takže možnost to je jen mírně regulovat, aby se osekaly extrémy, rozhodně ne řídit.

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

Na HDP není potřeba nutně mít jen konzumní spotřebu. Stačí to nahradit službami, tj. třeba servisem...

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

nutne ne, ale jsou to spojite nadoby, nekde se ta kupni sila sluzeb musi iniciovat...
i kdyz, staci si jen "zahrat" s virtualnimi cisly a je vystarano....

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

Ten příklad se Samsungem je bohužel špatný. To je naopak konzum na druhou, spíš snaha vytáhnout z pár blbců další peníze. Samotná TV je dál vyráběna se standardní "kvalitou". Jen se po roce provede reklamní kampaň a z pár nadšenců vytáhnete peníze za desku s dvoujádrovým procesorem, aby vám ty omalovánky SmartTV běžely rychleji. Žádný zásadní upgrade (DVB-T > DVB-T2) přes to nezískáte, podpora FW se tím taky neprodlouží.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

aha, takze riesenie je byrokraticky prikaz(dalsi)od komunistov v EU, snad sa vytvori 2000stranova norma (dalsia) o tom,co je pre cloveka milion vlastne skvele a dobre, nech nahodou nepremysla

moj navrh:zmensit byrokraticky aparat statu(na slovensku mi stiahnu celkovo vyse 60% zo mzdy - dane + odvody) a EU na 1/3, tym by sa pracujucim znizili dane a odvody a ludia by si ten EIZO za 10k kupili sami

edit: po pozreti na nadpis mi napadla este jedna myslienka...americka vlada v 20. rokoch sa tiez
snazila ludom zakazovat...a ako to dopadlo

:P

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Když ze státních úředníků uděláte nezaměstnané, tak těžko budou kupovat EIZO za 10 tisíc :-)

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

tym tvrdite ze statni zamestnanci su inac nezamestnatelni? :)

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Teď ano z velké části ano. Samozřejmě je tam spousta lidí, kteří by se protloukli, ale většina naprosto zbytečných..

Nebo kolik myslíte, že se uživí enviromentální antropologů, humanitních architektů, sociálních urbanistů a podobné pakáže na volném trhu?

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Konečně ti to docvaklo ale přesto jsi koupil odpad? :-P

S posledním odstavcem tolik nesouhlasím: naopak, co kdysi běželo i na jednojádrovém sepmpronu, dnes díky zasranejm flashům a podobnýmu hnoji potřebuju na prohlížeč alespoň 4 jádro. Prostě nikdo se nenamáhá dělat sw optimálnější. Aneb dneska dělá webovky nebo obecně sw "kdo-má-do-prdele-díru" a podle toho to taky vypadá. Vládne marketing, blikátka, hejblátka. Když vidím moderní "responsive-pyčo-design" weby, bez špetky přehlednosti, intuitivity a informace, tohle ukázat jako semestrálku, tak mě snad rovnou z toho 5. patra vyhodí na chodník. Rozhodujou lidi, co IT třeba nikdy nestudovali a nemaj šajna..hlavně že se to prodá :-(@)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak, ja este stale pisem weby v notepad++ (PHP + HTML 4.01), vysledny web ma bez grafiky < 10 kB :)

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

edit: omlouvám se autorovi, nečetl jsem článek celý, odsoudil jsem moc brzy

Má pravdu, navíc výrobci záměrně vyrábějí, abychom zboží obměňovali často.

Byla taková historka, když přijeli západní výrobci k nám do Československa a smáli se nám, že děláme produkty, které vydrží i 50 let (pračky), že na tom tolik firmy nevydělají.

Proto kupuji například dTest, který ani moc nečtu, jen je chci hlavně podpořit. Za to ale Číňani nemůžou, takové jsou požadavky západních neneažraných společností.

+1
-36
-1
Je komentář přínosný?

Chce to prostě NWO. Neviditelná ruka trhu ani demokracie nefunguje, protože o tom, co bude a jak, de facto rozhoduje tupá většina.

Celkem by mě zajímalo, co na tenhle článek říká behemot :D

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

neviditelna ruka trhu este ako tak existuje, aj navzdory regulaciam
vid dnes
http://tech.sme.sk/c/7525149/americki-predajcovia-maju-strach-pred-cinsk...
dalsia regulacia

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, tohle je válka trhu. Američani ztrácejí na východě významné pozice a snad i největší trhy a to se někde musí promítnout. Americká obchodní politika nikde nevoní, co si budeme namlouvat, tak i jiní si chtěj "přivonět" k ovládání světového byznysu a zbavit se přitom jistých závislostí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

<i>Celkem by mě zajímalo, co na tenhle článek říká behemot :D</i>

Behemot dostal infakt a odmítl ho dál číst, aby si nezpůsobil ublížení na zdraví... A ani se mu nedivím :) Nápad správný, pokus o realizaci skrze EU je však vyháněním Ďábla Belzebubem.

To nefungovalo ani v Diablu...! :)

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

Ruka trhu by mohla fungovat, kdyby ji režim nesvazoval, žáno. Jinak hrozná Čína, fůůj, radši tu bude mít…co vlastně? Už se tu skoro nic nevyrábí a když, tak je to pomalu horší, jak od toho číňana. Kdyby to lidi nechtěli, tak to nekupují, to je základní fakt, který je třeba si uvědomit. Ježa asi ve škole spal, když se to probíralo. Tuhle jsem poptával přesné bočníky v Metra Blansko, ve třídě v jaké to zvládnou v Německu to asi ani nedovedou (nebo by to stálo nesmysl, protože by sami museli napřed koupit řádově přesnější měřicí přístroje, kterými by pak měřili, jaké to vlastně má tolerance) a v té jejich přesnosti to koupím od číňana o třetinu levněj i s dopravou a vším.

Dnešní stav nemá absolutně nic společnýho se zemí původu. Hromada elektroniky se dělá v Koreji, Thajsku, na Filpínách a v Indonésii. Číňani už začínají být drazí, takže příště to bude Indie. To furt nic nemění na tom, že lidi kvalitu zas tak moc nechtějí, jinak by to kupovali. Hotl jim stačí koupit šunt a ten vyměnit za dva roky. Ale hlavně dvojnásobně dražší značková japonská bedna stejně lehne pár týdnů po záruce, takže v čem je rozdíl, že?

No a já radši půjdu koukat na eBay, teď tam maj nový měřáky oblíbené firmy UNI-T, který ještě ani nejsou na evropským trhu, za zlomek ceny modelů staré generace na našem trhu. Hned beru pro sebe jeden na zpřesnění měření zdrojů a asi jich vezmu co nejvíc, protože po tom se jenom zapraší.

Ale vlastně čínskej šmejd, fůůůj. No tak až kdokoli jinej nabídne něco se stejnou přesností za takovej pakatel, tak to vezmu od něj, do té doby Ježu do kazajky, ať nepřekáží.

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

Kdepak Jezek nespal, jenom si tak trochu nevidi do huby. Sam si koupil cinskej smejdskej monitor a nam tady bude moralizovat. Ja si zasem koupil cinskej telefon, poucil jsem se a ted uz radeji drazsi od Samsungu, kterej pocitam neco vydrzi a ten monitor mam taky kvalitni za 14.000,- od Fujitsu.
Spis ale vidim problem v tom, ze skoro nic nemam "Made in Czech" nebo aspon "Made in EU", jenze kdyz tu nikdo nic nevyrabi, tak jak si asi mame evropske zbozi kupovat.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Telefony od Samsungu jsou kvalitní? Myslím, že většinou má mnohem kvalitnější telefony čínský Huawei. Jediný problém je, když si koupíte telefon značky "SDLFKL" a pak se divíte.

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Mam uz skoro dva roky svuj prvni samsung telefon, galaxy note 2, touchwiz jsem nahradil nova launcherem a spokojenost. Az mi za par mesicu vyprsi kontrakt, asi si necham jen snizit mesicni tarif, protoze nemam duvod upgradovat. Baterka tam vymenit jde a dokud se nepokazi, tak nevidim duvod. A kdyby pro neho nahodou vysel Android 5 Lollipop, tak budu uplne spokojeny.

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Me nastesti jeste porad drzi S-E P910i - mam ho z druhe ruky uz asi sedm let. Tyhle novy placky jsou na me prilis tenky, a hrozne spatne se drzi v ruce.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

uni-t :-D

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Problém? Kvalitativně se to v některých segmentech blíží Fluku a přitom to nestojí nesmysl. Vona kdejaká no-name čína je mnohdy překvapivě kvalitní.

Ano, možná to je papír snese všechno a přesnosti si vymejšlí, anebo možná taky ne. Jestli si to nevymejšlí tradiční výrobci taky netušíte. Pokud bude přesnost stejná jako u vobyčejnejch měřáků Fluke, tak to mám pořád o polovinu levnější. S ohledem na to, že jim obrovsky roste podíl na trhu a přitom žádnej z velkejch výrobců nesebral koule ani na to, aby udělal srovnávací test a na nezávislé mašině otestovat přesnost (např. u akunářadí se přední výrobci předhání, co ten jejich poslední model dokáže, aby měli šanci něco prodat), tak možná taky jaksi zas o tolik lepší nejsou, resp. UNI-T možná za tak starou bačkoru nestojí.

Realita totiž je, že u měřáků střední třídy se v podstatě za poslední dekádu a půl moc novýho nedělo. Až dokud nepřišel UNI-T a nezačal ve stokoronových a tisícikorunových segmenteh nabízet funkce, které před tím stály desetinásobek, a to co dva roky uvádí na trh stále lepší zařízení.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

V dane cenove kategorii jsou uni-t vcelku presny. S tim problem urcite nemam, pro hobiky to jde.
Me vadi konstrukcni reseni, osizene ochrany, falesny CAT rating, pomala odezva, nekvalitni pajeni, levny soucastky atd atd.
To by si solidni firmy fluke agilent rigol nedovolili, hlavne ten CAT.

Uni-t je ve svete meraku to samy co eurocase ve svete zdroju. "funguje to a je to levny". Lidem u zdroju radis, at se zameri na kvalitu navrhu, zpracovani, soucastky atd a pak si merak obhajis polovicni cenou. ach jo.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

by mě zajímalo, co je nebezpečnýho na Hallově sondě v kilometru plastu, fakt jo…

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

ok. klestak. Stale je na "druhem konci" multimetr, prast jak uhod.
Parafraze "by me zajimalo, co je spatnyho na capxon kondikach, dyt je to jen hlinikova folie smotana do rulicky, prast jak uhod"
Stokrat lepsi uni-t nez merak z gme za stovku.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak. UNI-T mi připadá ošizený už jen na omak. Ani se nemusí zapínat. Toho plastu je tam nezbytné minimum, dá se v ruce zkroutit apod. To už i stařičký levný Metex je na tom po konstrukční stránce výrazně lépe.

Jinak uvažoval jsem o Fluke 87 V, ale potom jsem si řekl, že je to asi kravina, protože já jsem vždy používal ruční mutlimetr na stole. Je zbytečné kupovat handheld, když to stejně využívám stejně jen na stole.

A stolní multimetry jsou za stejnou cenu lepší, nemusí tolik řešit přenositelnost, na všechno je víc místa a méně kompromisů.

Takže hledám vhodný stolní mulťák. Agilent to fakt nebude, na to není rozpočet. Rigol možná.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz jsem se porozhlizel po kvalitnim stolnim meraku, tak bud je to skoro-znackovy predrazeny "odpad" rovnajici se kvalitnimu rucnimu a nebo to je silena cena.
Prvni jsem si poridil z druhe ruky HP 3478a. Porad bych ho doporucil. Na ebay stojej par penez, vetsinou maji jeste platnou NIST kalibraci, 5,5 mist. Uplne jina liga. Neni nic lepsiho nez kvalitne zajetej merak, uz ma soucastky stabilizovany. Manual paradni, kde je naprosto vsechno, treba presnost rozepsana u kazdyho rozsahu.
Casem jsem poridil lepsi, ale porad je tenhle oblibenej.
Fluke 87V je takovej merakovej etalon. Hned jak se mi dostal do ruky, jsem musel pulku meraku vyhazet. Na lepsi se zvyka rychle. A hlavne kdyz je tam napsano CAT4 600V, tak tomu verim od zacatku snury az po displej, ze to opravdu je bezpecne.

Uni-t ma taky par dostatecnejch stroju. Klestak UT210E je super, ma 2A DC rozsah. Hoby stroj UT71E, lowcost UT61E.

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Kterej merak kupujes? Ja ted koupil na doporuceni Dave Jonese (EEVBLOG) Extech EX330, ale nejakej druhej levnejsi by se taky hodil, a tyhle UNI-T jsou celkem zajimavy.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Procesor v mém desktopu má na sobě rok výroby 2003 /tedy přesněji oba mé procesory/ a stále se nikam nechystá. Za dobu jeho existence jsem v práci vystřídal minimálně čtyři generace počítačů a stále nemám pocit, že bych mohl dělat něco, co na svém domácím nemůžu.
---
LCD jsem měnil vloni v listopadu - místo 17" jsem pořídil 24" Dell s IPS a doufám, že v téhle dekádě už měnit nebudu muset, stejně jako jsem v minulé měnil jednou (z 17" CRT na 17" LCD). Mě je ten počet pixelů fakt ukradený, on celý ten uváděný konzum není způsoben ničím jiným než víceproužkistickým honěním čísel čehokoliv.
---
Notebooků jsem za 10 let vystřídal 5, nicméně nové z nich byly jen dva a všechny jsem předal někomu dalšímu. Poslední (pátý) upgrade jsem provedl před pár týdny a Lenovo T400 kterým jsem nahradil HP 2530 jsem sehnal zadarmo, takže mi ani nebylo příliš líto to malé HP po 18 měsících poslat dál.
---
Na druhou stranu - měl jsem období, kdy jsem vystřídal pět mobilů za dva roky, pak to padlo na mobil průměrně za rok a teď se snažím aby mi současný vydržel, dokud to fakt hardwarově nevzdá (což je pikantní vzhledem k tomu, že jsem ho minulý týden po 9 měsících od nákupu nesl do reklamace).

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Jsem na tom obdobně, tuším 2004 (nějakej Prescott myslím). Poslední dobou se mi několikrát denně samovolně restartoval. O víkendu jsem přepájel kondenzátory v napájecí kaskádě základní desky a už zase běží jak po másle. Zajímavý, co výměna pitomýho kondíku udělá :)
Jen mi sere, že furt nemůžu rozběhat wiftredukci :(

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Přímotop Prescott bych tedy už radši vyměnil. I bay trail má proti tomu výkonu na rozdávání s minimální spotřebou. To se i vyplatí.

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavý, zkusím udělat testy. Je fakt, že běží 24/7, ale já stejně topím elektřinou, mám nízkej tarif, takže je jedno, jestli to protopí kotel, 100W edisonka nebo procesor :-D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, spoustě lidí chybí základní vzdělání (třeba zákon zachování energie), takže si neuvědomují, že to, co případně ušetří na spotřebě jednoho zařízení, stejně propálí na spotřebě jiného zařízení. Takže si místo já nevím 500W edisonek koupí 50x dražší úsporky a potom těch 400W protopí na radiátoru. Takže je celkem jedno, zda to teplo vyrobí komp, žárovky nebo radiátor.

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

V létě není potřeba topit. S pozdním jarem a brzkým podzimem to máme cca 1/2 roku kdy ztrátový tepelný výkon není potřebný, a cca 1/4 roku kdy je naprosto nežádoucí.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Kupodivu je to ale také doba, kdy není třeba tak moc svítit. Takže tento zdroj tepla jaksi přirozeně odpadne.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Přímotop Prescott taky svítí? ;)

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Pokud ano, tak už je docela pozdě, to už toho moc nespočítá. ;-)

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

Každá součástka dokáže při vhodném napětí aspoň chvíli svítit :-)

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

Ale nechybí. Vytápění elektrikou ale patří k těm nejdražším, je výhodnější těch xW tepla v zimě získat z ÚT než přímotopem. Další část roku pak teplo navíc nepotřebujete. A v létě toto teplo budete potřebovat odvést klimatizací, což je další ztráta navíc, nebo se v místnosti budete zbytečně vařit.

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

jj, serverovny a pro jejich bezpečných provoz nutnost letní klimatizace

+1
+34
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby moje obluda žrala to, co nějaký umrněný Prescott, ještě bych si pískal. Navíc když všichni snížíme spotřebu, tak elektrárny zdraží, protože výroba elektřiny kvůli tomu nebude levnější.
A hlavně - minimální spotřeba = kromě počítače mi bude muset běžet ještě topení, aby mi nebyla v zimě doma zima. To je vysloveně kontraproduktivní :-)

+1
-39
-1
Je komentář přínosný?

Elektrárenství není vodovodní síť, kde je přirozený monopol.

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

V elektrické distrubuční síti je také přirozený lokální monopol.
Když se podíváte na podrobné vyúčtování, tak regulované distribuční poplatky za jističe apod. tvoří nemalou položku na celkovém účtu. Při jejich rozpočítání v domácnosti na kWh není rozdíl mezi vysokým a nízkým tarifem ani 10% (u mne to byla cca 1/12) a řádově podobný je vliv na celkovou cenu výběr dodavatele silové elektřiny. (Čímž neříkám, že např. u spotřeby domácnosti 30kKč/rok to není zanedbatelná částka.)

+1
-35
-1
Je komentář přínosný?

Buhužel mi na P4 3,4GHz socket 775 "Prskot" běží webovky o poznání pomaleji než na i5 750 na 3,7GHz...

Čím by to sakra mohlo být?! Flashblock mám, reklamní servery blokuji hosts fajlem, ale dokud jsem nezkusil NoScript tak jsem nepochopil, kolik toho různé skripty žerou. A že žerou jak rakovina... (bohužel bez nich se stránky rozpadávají a nefungují...)

Takže tlak na změnu HW citím, ale zatím oddolávám a mám to jen na hry...

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

Já mám samozřejmě výhodu v (na dnešní poměry) nestandardní architektuře, pro kterou musí prohlížeč připravovat malá skupina nadšenců, takže v něm můžou dělat bujaré optimalizace, které by nikdo do mainstream Firefoxu nedal. Taky nemám flash a javu, protože prostě nejsou. Čili brzdit mě může jen JavaScript a tak nějak většina webů na které pravidelně chodím nemá obtěžující skripty, protože jinak na ně nechodím.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

A protože vás oba tak nějak znám ;-). Tak co se týká optimalizace vidíme to všichni tři ve skutečnosti stejně.

Každopádně, plýtvání je špatně. Z toho důvodu je koncept nekonečného růstu absolutně neudržitelný. Prostě proto, že žijeme ve vesmíru jehož obsah atomů je omezen.

;-)

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem takhle měnil v roce 2010 zdroj, letos jsem to po čtyřech letech opět rozebral a přepastoval a jede se dál. Dokonce jsem se dostal i k tomu přidělat po dvou letech provizoria na grafiku chladič. Viz http://vivapowerpc.blogspot.cz/2014/10/getting-my-g5-ready-for-another-d...

Není to o tom, že bych si nemohl koupit lepší stroj, to jsem už i párkrát zkoušel, je to jen a čistě o tom, že se mi nechce vyhazovat, co funguje, dokud to může bezproblémově fungovat. Důvody jsem popsal v květnu tady http://blog.i-logout.cz/viceprouzkismus.php

Takže každému s Prescottem fandím!

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Heheh, to rád slyším. I mé P4 to jistě rádo slyší... ale asi nerado slyší, že bych rád sehnal jeho 3.8GHz verzi :))))

PowerPC procesory jsou docela sakra silně výkonné, takže myslím, že mají minimálně 2x vyšší výkon v běžných bit-manipulace příkazech než P4... Takže by to mělo makat slušně. Zkus nějaké testy rychlosti browseru a pochlub se: http://trodas.wz.cz/index.php?s=&act=ST&f=6&t=221&st=30

A zdravím Grovika! :-)

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

K tomuhle se dostanu asi až o víkendu, doufám, že debata doté doby nezmizí v propadlišti... :)

+1
-34
-1
Je komentář přínosný?

Heheh, to rád slyším. I mé P4 to jistě rádo slyší... ale asi nerado slyší, že bych rád sehnal jeho 3.8GHz verzi :))))

PowerPC procesory jsou docela sakra silně výkonné, takže myslím, že mají minimálně 2x vyšší výkon v běžných bit-manipulace příkazech než P4... Takže by to mělo makat slušně. Zkus nějaké testy rychlosti browseru a pochlub se: http://trodas.wz.cz/index.php?s=&act=ST&f=6&t=221&st=30

A zdravím Grovika! :-)

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Presshot mám taky a je to hrozná bída, nezvládá bez tuhnutí a čekání ani kancelařinu. Už bych si měl zespdoa rozchodit to C2D, účet za elektriku na prodejně bude asi hodně bolet :(

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Je to sice stokrát omleté téma, nic objevného jste nesdělil pane Ježku, ale ano, máte pravdu, situace je tristní. Otázkou je "co s tím jako míníte dělat"? Já osobně nic, Už dávno jsem pochopil, že co svět světem stojí, fungují celé generace stylem "po nás potopa". Ekologii dávno neřeším. Sraly na to celé generace předemnou a já bych to měl teď zachraňovat? Na co? Když bude moc dobře, tak tady budu ještě tak 30 let a co bude po tom je mi úplně ukradené, stejně jako to bylo ukradené předešlým generacím. Mám prostě kliku, že nemám za domem skládku elektroodpadu. Mám kliku že nežiju v zemi třetího světa postiženém Ebolou, AIDSem a já nevím čím ještě, všechno je to prostě klika a s tím my nic neuděláme, to se musí začít někde jinde. Kde? Třeba u výrobců upgradeovatelných CPU? Které budou ( jako každá novinka ) tak drahé že si je pořídí jenom malé procento zákazníků a všichni ostatní budou dále nakupovat potencionální elektroodpad? Svět jde tak jako tak do hajzlu, tak se s tím smiřte a užívejte si ho dokud se tam ještě nedostal.

+1
-32
-1
Je komentář přínosný?

Ano, je to velmi "neetické" ale souhlasím s Vámi.

Je jasné, že dokud bude pro lidstvo výhodnější (finančně a dostupností) suroviny na výrobu těžit, tak se situace nezmění. Změní se až v okamžiku, kdy vyplundrovaná planeta nenabídne nic jiného než skládky, které jsou plné materiálu k recyklaci. V ten moment začne to, po čem p. Ježek a další volají. To je prostě fakt se kterým nezbývá než se smířit, protože svět je takto v globálu nastaven a jednotlivec s tím nic neudělá, ostatně uplně stejně jako s ničím jiným. Člověk má prostě toto v povaze "vycucat a jít dál" a díky tomu se vlastně stal vrcholným predátorem na planetě.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Presne. Je to stejne jako vsechny ty zvasty ze clovek nici prirodu/zemi. Priroda si poradi jako drive. Jediny co clovek dela, je ze meni prostredi na jine, ktere je nevhodne k zivotu pro cloveka. Az se mu to povede a vyhyne, priroda se zase vzpamatuje. Cim driv, tim lip.

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

Ale kdyby to mělo přijít příští rok, tak byste zase tak nadšený nebyl, že? :-)

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Rikam cim driv tim lip. Klidne pristi tyden. Komu zalezi na par letech. Ve vysledku je to stejne jedno.

+1
-45
-1
Je komentář přínosný?

Tak mi třeba ano, mě to tady docela baví :-D Ale zase chápu že existuje i někdo, koho ne ...

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

No v tom pripade byste mel mit zajem spis o zlepseni, popripade zachovani stavajiciho stavu. Pokud nekomu neni jedno jestli konec bude za rok, 10 let nebo 100 let, tak by mel byt pristup trochu jiny nez "po nas potopa"

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

To máte samozřejmě pravdu a já s Vámi bezvýhradně souhlasím, ale pokud si pozorně přečtete co jsem napsal, tak já uvedl horizont 30 let. To znamená že tempem jakým se to bude zhrošovat a které ja naprosto nemohu ovlivnit to určitě vydržím i s vědomím, že i dnešní generace, stejně jako ty předešlé systémem "po nás potopa" pokračují. Jinými slovy vím že za rok to nebude, jedno by mi to nebylo, ale na řešení je pozdě, co ale bude za oněch 30 let mi fakt fuk, protože to mě to tak jako dneska bavit určitě nebude :-) A mimochodem, kdybych viděl, že se něco pro to, aby po nás nezůstala potopa děje tam, kde to ovlivnit mohou, byl bych první kdo by se připojiil, ale snažit se a tlachat o tom, když vidím, že se na to všude jinde sere, mi přijde směšnou ztrátou času ...

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

A mimochdem, Evropská unie, to RVHP 21 století, je poslední instituce, která by do toho měla co kecat ...

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda, ale lidstvo nežije v geologickém časovém měřítku. :-(
A rakovinu můžeš mít už za měsíc (tak nějak totiž bude probíhat proces mizení lidstva - pochopitelně po jednotlivcích).

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Jistě že ano, naprosto souhlasím, klidně mi jí můžou za měsíc najít a za půl roku může být po mě .... takže se fakt nemíním zabývat ekologií, odpadem a ostatníma kravinama, které nikdo předemnou neřešil a proto jsem třeba zrovna já tu rakovinu dostal. na co jsem krátký, neřeším ...

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavý přístup. Po mě potopa - tímto prostě lidstvo končí, protože já prstem teda nehnu.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Jen ukazujes, ze nejsi zrovna 2x moudry clovek... nebo, ze urcite nemas deti.

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

Neni chyba dovazet ten smejd. Chyba je ten nasledny odpad odvazet pryc. Suroviny jsou cimdal nakladnejsi a ted si je muzeme levne dovezt v cinskem smejdu. Pokud bysme se jich nezbavovali jako odpadu do asie/afriky, tak mame do budoucna velke zasoby vzacnych kovu.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Ale kdyby Ti tu fabriku na spracování odpadu postavili za "dědinou" to už bys zase tak nadšený nebyl že?

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz tam nebude zpracovani odpadu, postavi tam misto toho chemicku, nebo prekladiste. Clovek si dnes nevybere. Je nas tu moc na prilis male plose aby se vsechno dalo provozovat v odlehlych oblastech.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Ano, s tím se dá souhlasit ... ale vždycky budu raději, když tu chemičku, překladiště nebo kafilerku postaví jinde než u mě za domem. Zdá se Vám to sobecké? Mi ne, takový je život ...

+1
-38
-1
Je komentář přínosný?

Ale nikdo to nezrecykluje tak jak cinani. Hlavne za tak nizkych nakladu, nehlede ze by tu praci co delaj oni nikdo tady nedelal, a ani by za takovych podminek nikdo tady pracovat vubec nesmel. Je to cele spatne, samozrejme - ale nic s tim nenadelate. A nenadavejte na "povestnou nekvalitu" Made in China veci - oni jen dodaji presne to co si vyrobce objedna - od odpadu po klidne spickovou kvalitu. ( i kvalitni veci nakonec zdechnou na RoHS bezolovo, za to ale dekujte EU - nikoliv Cine)

Jinak co me sokovalo - co do objemu je nejvetsi vyvozni artikl USA odpad. Normalne stary papir a plasty. To vse se vozi k zpracovani do Ciny. Fakt - tisice tun stareho papiru se jim vic vyplati odvezt jim, nez aby to recyklovali sami. Tohle uz trochu na palici je... (trochu vic)

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Protože doprava kontejnery, kterými se vozi zboží do EU/USA, je nazpět téměř zadarmo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na palici to není, zvlášť když tu recyklovanou surovinu spotřebujete pro výrobu opět v Číně. Doprava vás nic nestojí, protože nějakou zátěž pro lodě potřebujete. Dřív se jako balast používalo kamení :-)

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Doporucuju se podivat na dokument "The Light Bulb Conspiracy", ktery lze najit i na YT, a nebo si alespon na wiki precist neco o "Phoebus cartel".

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Viděl jsem, výborné! Doporučiji ještě Zeitgaist - Stále vpřed, tam je dokonce i jasně popsáno řešení této neutěšené situace, ale dost pochybuju že to k něčemu prakticky povede.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

"Řešení" Zeitgeistu je socialismus. To, v čem žijeme, je anorchokapitalismus. Nefunguje ani jedno...

Viz. <b>Anarcho-capitalism Why it's Broken & How to Fix it</b>
http://youtube.com/watch?v=vRcL0gEMvz4

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Nic co neexistuje a co v reálu nikdy nikde neexistovalo poměrně logicky nemůže fungovat. Jestli to funguje nebo ne zjistíme, až se to někde aplikuje a odzkouší, zatím tomu tak nebylo, takže s Vámi nemohu souhlasit. A o Anarchokapitalismu se dočtete daleko srozumitelněji apodrobněji zde - http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2013061701

PS : Doufám že chápete, že to co se tady dělo 40 let před listopadem nemělo se socialismem nic společného ...

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

To, co tady bylo, byl socialismus. Samozřejmě že ne podle teoretických pouček, ale byl to výsledek praktické realizace lidmi. Naše verze byla ještě pořád ta povedenější, ty méně podařené experimenty byl stalinismus, čínská kulturní revoluce nebo Rudí Khmerové v Kambodži (i když ti by byli inspirací i pro zelené fanatiky :-) ).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nebyl podle teoretických pouček? pak to nebyl socialismus, tečka ...

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

<i>Nebyl podle teoretických pouček? pak to nebyl socialismus, tečka ...</i>

Žádná tečka. Lidi jsou takoví, jací jsou. Nepředěláte je. Každý systém budou ohýbat, využívat a zneužívat. Dneska jsem se bavil s jednou, co jen přemýšlí, jak vydělat na tom, že je matkou. Pravda s pánem, se kterým teď už nechce mít nic společného... (pití, bití... atd.)

Vzpoměl jsem si na to, jak Stefan říkal, že "žena je ženatá se státem (státe dej a postarej se), ale s mužem má jen aférku...."

To jen jako příklad, jak zásahy státu vždy ze zásady dopadají špatně. Protože je dělají lidi (první problém) a dopadají na lidi (druhý problém)...

Tedy nic, co teoreticky bude super, nebude v praxi fungovat, jestliže to nebude funkční s lidmi takovými, jako jsou. Už?

Aaron to řekl takto: http://www.youtube.com/watch?v=UNpjp1logjY

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Protože váš socialismus podle pouček by byl ráj na zemi? Stejně jako komunismus, náboženské komuny, islámský stát, ... ale lidi jim to furt kazí, takže se musí začít tím, že se těch co to kazí zbaví a udělá se pro jistotu systém trestů pro další, kdo by si chtěli žít podle svého - jinak než je psáno. No a tím dostanete reálný socialismus, husity, islamisty, ... .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zeitgeist, ty mas dost clovece... Projevujes se jako jedinec neschopny soudnosti a vlastniho svetonazoru a uvazovani. Me tak pripada, ze spousta lidi si neuvedomuje, jak moc se posunula zivotni uroven, uz jen to, jakeho prumerneho veku se dneska lide dozivaji v porovnanim treba pred 50 lety. Proste se mame v zapadni civilizaci porad lepe a lepe, aspon ti co nejsou lini a hloupi.

+1
-38
-1
Je komentář přínosný?

No já bych se v tomto momentě rád mírně zastal zmíněného Apple (a podobných rádoby kvalitnějších značek). Kdysi jsem totiž koupil iPhone 3G. Ta mrcha ošklivě zastarala, což člověka nahání k upgrade, ale co je zajímavé, stále funguje, už má praskliny na těle, baterie už je horší, ale stále použitelná a momentálně slouží jedné paní jako záskokový telefon po té co jí její někdo šlohl. 5 let starý smartfoun, to ujde myslím. Já si koupil o 3 generace starší (tehdá generaci zastaralý telefon, dnes tři) a zase pojede co to dá a do koše se nechystá. Ono totiž ti co musí mít nutnonutně nový model ten původní obvykle prodají - což je dost zajímavá varianta a u Jablek telefon jednu dvě generace zpět má stále velmi solidní hodnotu pokud jej majitel hýčkal, plná podpora jede zhruba přes 4 generace, takže je to určitě k přírodě šetrnější varianta než "Číňan" za 3k co jde do roka/dvou let do koše.

Na druhou stranu mě pijí krev s tím, že se snaží dělat vše nevýměnné (resp. komplikovaně výměnné) a tím nuceně zkrátit poměrně dlouhé životní cykly. A úplně mě dostávají tiskárny, kde pomocí náplní a ovladačů kontrolují naprosto detailně životní cyklus. Obzvláště multifunkce.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak je to se vším. Nejvíc mě pobaví někdo, kdo potřebuje nutně "až pod 10k zlevní nějaké 28palcové TNko s 3840×2160" aby byl IN a COOL, protože samozřejmě po 3D dnes neštěkne pes, ale 4k potřebují najednou všichni ... a když se jich člověk zeptá k čemu je to vlastně dobré tak prostě neví ... ale na druhé se strašně zabývá problematikou odpadu :-D Proč se šmejd vyrábí a prodává? No protože ho lidi kupují, protože musí mít u PC monitor s naprosto nesmyslným rozlišením 3840 x 2160 prostě ... pažravost prostě. A dokud budou existovat pažravci, co budou vyhazovat peníze za naprosté nesmysly jen aby byli IN a COOL a vyhazovat funkční, ale morálně zastaralé ( to je taky pěkně vohnoutský termín ) věci, tak to jinak nebude, to je jasné jak facka, co na tom kdo chce řešit proboha?

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Já se zrovna hlásím. Co je nesmyslného na 3840 × 2160? To, že je to čtyřikrát větší plocha než fullHD?

+1
+38
-1
Je komentář přínosný?

No jednak netuším jak souvisí rozlišení s velikostí plochy ' takové rozlišení bude mít za pár let kdejaký pětipalcový telefon ) a druhak otázka zní, k čemu je to dobré? Vám jako nestačí už teď FullHD rozlišení? Kam a proč to někdo potřebuje hnát dál a dál? Odpovím si sám - protože se vždycky najde idiot, co v tom uvidí něco IN a COOL, proto ...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nejde o rozlišení, jde o DPI (nebo v tomto případě spíš PPI). U "běžného" 96 PPI jdou vidět jednotlivé pixely. Proto se řeší kraviny jako font hinting a antialiasing, který pořádně nefungujou. Pokud se to posune na úroveň, kdy oko nerozezná jednotlivé pixely (cca 300 PPI) tak FSAA a pod nebudou potřeba. Oko si to vyfiltruje přirozeně samo. Tohle je značná kvalitativní změna. Což pro 24" 16:10 monitor znamená rozlišení něco jako: 6000 x 3750. Mno. Zatím máme 1920 x 1200 ;-)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Otázka je jestli zvyšovat exponenciálně počet pixelů je správné řešení. S tím exponenciálně musí růst výpočetní výkon(a spotřeba) a úložná kapacita. Troufnu si říct, že vykreslování fontů funguje dost dobře (kromě open-office/libreoffice a dalších linuxáren, kde jsem míval problémy). Antialiasing také funguje dobře - šikmou úsečku pod dostatečně nízkým úhlem musíte rozmazat i pro 300 PPI. Na PC si určitě můžete zapnout SSAA, když se vám to nezdá, a bude to prakticky to samý co vyšší rozlišení, za předpokladu, že budou stejné textury a nesedíte 5cm od monitoru.

Problém si myslím je v samotné geometrii pixelů - většinou čtverec se třema barevnýma páskama vedle sebe ohraničenej černě. Většina lidí, když tvrdí, že vidí pixely, tak to je ve skutečnosti to ohraničení co vidí.

Ideální řešení by bylo to vykreslit, mezi očima a zobrazovadlem to rozmazat a vykreslovat ve velkým rozlišení, jen to na co má člověk zrovna zaostřeno. Pak by stačilo klidně rozlišení něco jako 1000x500.

+1
-34
-1
Je komentář přínosný?

"Otázka je jestli zvyšovat exponenciálně počet pixelů je správné řešení."

Nemusí růst do nekonečna. Úplně stačí dostat se nad rozlišovací úroveň oka. Potom už se to může zastavit. Spousta lidí má bůh ví proč tendenci se vždy zastavit těsně před cílem a říct: dál už ne, dál už to nemá smysl. Proč se teda nezůstalo na 640*480? ;-) Hranice je jasná, 1 úhlová minuta při standardní pozorovací vzdálenosti (to ať si každý určí jak chce, jestli je pro někoho standardní vzdálenost 60m, potom i těch 640*480 je více než dost ;-)). U monitoru to bude cca 40-50 cm.

Oko musí rozeznat dva body, takže mezi nimi musí být bod jiné barvy. Takže třeba 0 - 1 - 0 (černá bílá černá) nebo naopak. Tj jedno.

Je to klasická středoškolská trigonometrie sin(alfa/2) = x/50cm. alfa = 1', x je vzdálenost bodů, 50cm je pozorovací vzdálenost. Pokud jsem se nespletl při použití WolframAlpha (mojí kalkulajdě došli někdy před 5 lety baterky), tak x=0.1 mm mezi 2 px. Jeden inch je 25.4 mm, tedy 254 PPI. Můj předchozí odhad byl 300PPI. Celkem jsem se trefil.

Tohle už má Retina od Apple, takové monitory se dají koupit. Opravdu není třeba se zasekávat těsně před cílem.

"kromě open-office/libreoffice a dalších linuxáren"

Odkdy je OOo linuxárna? OO vznikl uvolněním zdrojových kódů StarOffice, který byl pro kde co od Z80 přes CP/M, BASIC, DOS, OS2 až po Windows, ale vůbec ne pro Linux. Potom to získal Sun (odpočívej v pokoji), který to přeložil pro Solaris a až odtud byl krůček na Linux, jako asi 20 OS v řadě. Ne všechno, co je OSS a multiplatformní má svůj původ na Linuxu, i před ním existoval svět.

"Problém si myslím je v samotné geometrii pixelů"

To souhlasím, pokud by byly pixely uspořádané pokud možno náhodně a nikoliv do mřížky, tak alias by se změnil na šum na což je lidské vmínámí mnohem méně citlivé než na vzory. Na tom je ostatně založeno pár metod antialiasingu.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

"Úplně stačí dostat se nad rozlišovací úroveň oka."

Mimochodem vhodné stanovení hranic je docela dobrý způsob jak zajistit svému produktu dlouhý a spokojený život.

Když Knuth psal TeX, tak jako základní jednotku vzdálenosti vzal vlnovou délku viditelného světla. Proč? No protože TeX je sázecí program pro sázení textu a i kdyby snad někdy tiskárny dosáhly takového rozlišení, tak jít dál než na vlnovou délku světla stejně nemá smysl (světlo by tu informaci nepřeneslo). Jednoduché, geniální.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Zato je problém z LaTeXu dostat slušné pdf a nedej bože v češtině. Tím porušil hodně filozofií softwareového designu a předchozí je jen výsledek (Dělat jednoduché změny, z kterých mají uživatelé přímý užitek; nevěnovat se blbostem, které nejsou na dlouhou dobu prioritou). Omlouvám se za offtopic - to už s plýtváním skutečně nesouvisí.

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

S LaTeXem nemá Knuth vůbec nic společného, pokud mi nic neuniká.

Knuth opravdu nemůže za to, že ti matláci, co dělají LaTeX to udělali nerozumně. LaTeX měl být preprocesor nepoužívající makra v TeXu, a byl by mnohem luxusnější.

Jinak já v LaTeXu psal diplomky a vcelku to šlo. Ale pak jsem pochopil, že čistý TeX je rozumnější, protože Knuth to vymyslel trochu lépe, než Lamport (autor latexu).

Bohužel dnes nikdo TeX neumí, stejně jako je těžké o tom najít něco rozumného na webu, protože když lidi či web říkají TeX, myslí tím Lamportův LaTeX.

Nicméně, ke všem výhradám ke Knuthovi a jeho TeXu, udělal Knuth svou práci o 10 řádů lépe, než Lamport na svém LaTeXu, který byl prase. Ostatně LaTeX je zkratka za „Lamportův TeX“. Nesuďte podle něj Knutha, je to vyšší třída.

Miloslav Ponkrác

+1
-36
-1
Je komentář přínosný?

„Když Knuth psal TeX, tak jako základní jednotku vzdálenosti vzal vlnovou délku viditelného světla.“

To psali v Blesku? Protože je to všechno, jen ne pravda, a zřejmě je to nějaká informace z nějakého kvalitního bulvárního zdroje.

Základní jednotkou vzálenosti v TeXu je 1 pt, což je jednotka zvolená tiskaři už pár století nazpátek a dělá nějakých 0,3 mm.

Dále už je to jen ošulení a nalepováky. Aby se to dobře programovalo, tak Knuth vzal 32 bitový integer a horní 2 bajty byly celé násobky 1 pt a dolní 2 bajty zlomky. Tedy klasické fixed point číslo. To co vzniklo jako rozlišení je čirá náhoda, ale chápu, že zbožštit Knutha je třeba, podobně jako Havla.

Co Knuth naopak nedomyslel je horní limit, ten je omezený na několik metrů velikosti, takže pro tvorbu opravdu velkých věcí je TeX dost na nic.

Knuth naopak spoustu věcí zanedbal, což způsobuje, že s čistým TeXem je těžký život. Například přirozeně nemá barvy, lokalizaci, unicode, neumí sázet dobře do více sloupců a mnohé další. A to nemluvím o používání fontů, které není nic pro lidi bez doktorátu z atomové fyziky. Já osobně bych se na TeX dávno vykašlal, kdyby nevznikl XeTeX, který alespoň ty největší ptákoviny řeší – byť je nutné říci, že Knuth nemohl vše vědět v době vzniku.

Miloslav Ponkrác

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě je třeba se dostat na rozlišovací schopnost mozku. Rozlišovací schopnost oka je asi 12000x12000 jednotek a stále byste mohl rozeznat další rozdíly s použitím pohybu oka či hlavy. Ale mizerná citlivost většiny senzorů za dne, navíc spojování více signálů do jednoho nervu a navrch shluknutí všech těch senzorů co za něco stojí na minimální malou plochu a vznikne z toho nějaký takovýto vstup(za dne): http://en.wikipedia.org/wiki/Retina#mediaviewer/File:Retinal_Image.png
Ten luxus co vidíme z toho pak nadělá mozek. Měli bychom být stejně tak chytří a řešit to pokudmožno v softwaru. Jinak vyšší rozlišení proč ne, jako dočasné řešení, ale s tím smýšlením do budoucna počítejte s hrami plné malých místností a zakroucených koridorů (už FullHD je problém spočítat). A čekejte ztrátovější kompresi na videu (takže stejně nedostanete přesnou 1:1 pixelovou reprezentaci).

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

PS uvědomte si, že zvětšování rozlišení "dvakrát" je skutečně hrozný exponenciální růst. Zvedáte počet pixelů 4x a už se šušká o 8k(16x). Papír nemůžete překládat donekonečna. Představte si tu 16x žravější GPU (5kW), 16x větší chladič (přibližně dvě PC skříně), 16x větší instalačky her a filmů (~300GB na jednu). To ~10% růstem výkonu hardwaru ročně budete dlouho dohánět. A pořád budete mít stejné problémy. Úsečka pod dostatečně nízkým úhlem bude stále hranatá. Filmy budou stále mít moirování. A to jste nezačal ani řešit obdobný problém v dalších osách (FPS a 3D)

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Nestačí. Člověk, který nepozná rozdíl mezi FullHD a 4K na 24" LCD, je člověk, se kterým se o tom asi nemá smysl bavit, buď je slepý, nebo osel.
Mně zatím ani na 21,5" FullHD nevyhovuje, protože se na tom třeba nedá zobrazit fotka tak, aby vypadala ostrá, u ostrých přechodů je v podstatě vidět každý pixel, pokud na to člověk nekouká ze dvou metrů. Jedno mi to bude, až budu mít dvě dioptrie.
Velikost pracovní plochy bude (do jisté míry) ekvivalentem pro rozlišení do té doby, dokud nebude možné zvětšovat a zmenšovat veškerá okna aplikací ve Windows bez ztráty kytičky, dokud budou idioti, co navrhují a vykreslují GUI v aplikacích v pixelech a dokud takové aplikace budou používané.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mno, dobře, tak jinak. Co je cílem zobrazovací techniky? Větná reprodukce obrazu. Pokud víš něco o vlastnostech lidského zraku, pak Ti musí být jasné, že už FullHD je za hranou a všechno ostatní je akorát nevěrné a načančané .... a o to dneska jde. Komu je co po věrnosti a po principech. To že vidíš rozdíl mezi FullHD a 4k je naprosto jasné, ale s realitou to má společného velký prd. Mno, a slepý nebo osel je ten, kdo potřebuje tenhle nerealistický a pro lidský zrak naprosto zbytečný a nesmyslný prd, kapišto?
Druhá věc co jsi napsal, a sice " Mně zatím ani na 21,5" FullHD nevyhovuje, protože se na tom třeba nedá zobrazit fotka tak, aby vypadala ostrá, u ostrých přechodů je v podstatě vidět každý pixel, pokud na to člověk nekouká ze dvou metrů." a tady opět přijde ta nejzásadnější otázka ... k čemu je to dobré? najde se opravdu idiot, který se bude nimrat v nesmyslech, i kldyž mu prakticky, vzhledem k možnostem lidského zraku stačí fotka A4 z kinofilmu? ..... přesně o tom to je, vymýšlíš nesmysly, které nemají prakticky žádné opodstatnění ani užitek ...

+1
-44
-1
Je komentář přínosný?

To je nějaký trolling nebo co? :D To vážně budeme řešit, že aby člověku připadal obraz reálný, tak musí být trochu mázlý a šikmé linie by měly mít zubaté hrany? :D
Něco jako že 30 fps je lepší než 60 fps, protože to vypadá víc jako film? :D
edit: Já to peču.. Nevím, jak moc má pravdu, nestudoval jsem medicínu. Každopádně tam nějak nevidím, že by FullHD s jeho ~100ppi při běžné vzdálenosti bylo nad rozlišovacími schopnostmi oka.
http://www.videacesky.cz/navody-dokumenty-pokusy/vsauce-jake-je-rozlisen...

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

nélepčí je -5fps ;-)

+1
-34
-1
Je komentář přínosný?

FullHD rozhodně nen z ahranou! Alespoň né u PC monitorů kde sedíš do 0,5m blízko, za hranou je do 65" TV a ze 3m!Bůíže i na 65" LCD vidímhrubost pixelů! Teoretiku...

A na mojí 42" UHD TV použité jako monitor bych bral i větší rozlišení, nicméně konečně na 24Mpx fotce např. dráty el. vedení na sloupech, nejsou zubaté jak jsem to viděl i na menším monitoru jak 37" jen FullHD...
Když jsem dal tu moju předchzí 37" FullHD velde nové 42" UHD, tak by jsi i ty, slepče..., viděl ten obrovský rozdíl!

Pod 21" samože UHD nemá smysl, ale nad, ano! U TV do 2m (cca 80") a do 3m pozorovací vzdálenosti, UHD samo nemá smysl, to rozhodně. Ale nad 80" TV a nad 21" jako montor smysl rozhodně má!!!

A4 z kinofilmu je nesrovnatelná analogová věc! Srovnáváš hružky z japkama...

Mžnosti lidského zraku? Inu jak koho!!!

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Už se zase povyšujete a ostatním vnucujete zjednodušené, paušalizující a jediné správné pohledy na věc?

Z minulé "debaty" o FLACu jste se po přechodu od dojmologie k tvrdým faktům vypařil jak pára nad hrncem. Hrdino.

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

Velikost plochy určují ", ní pixely, počet pixelů na plochu je pak DPI.

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

naprosto nesmyslným rozlišením 3840 x 2160??? Co je na mojem 42" UHD IPS monitoru nesmyslného??? Fotím do 24Mpx "zrcadlovkou" (SLT) Sony Alpha a mám to prohlížet na jen 2Mpx (FullHD) a jen na 17"???

Ne! Idseální by byl velký monitor s 24Mpx!!! Ale i těch 8Mpx je pro mě posun :-) O půl řádu!, oproti "jen" FullHD.

Navíc jako dokumentarista fotím do 16:9 a jen vyjímečně na výšku, neb stejnak z 99% se fotka dnes netisknou ale "jen" prezentují na velkých obrazovkách o poměru stran právě 16:9. Naopka 4K mi přijde zbytečně úzká nudle, ale UHD ne!

A DPI u 42" je stejné!!! jako u 21" FullHD monitoru, akorát že jakobych měl bezeševů 4ks 21" monitorů (2vedle a 2 nad sebou) :-)

Konečně vidím moje fotky i bez lokálního zoomingu jak realistický pohled z okna domu , jak na realitu! KOnečně vidím natívně 4k video! (Již na FullHD bylo 4k video impozantní skro realistický pohled, nyní se to realitě přiblížilo na 90%! Kdo neviděl, nepochipí :-( a jen plive... )

Rád se sice chlubím známým, ale primárně to mám pořízení ze ctižádosti!!! a né abych byl IN... Neb se chllubím spíše svámi realistickými fotkami a videi , jak dobře komponuji i exponuji a né tím displejem... To je jen přostředek ;-)

A vyhazovat funkční, ale morálně zastaralé??? Můj původní "monitor" - 37" IPS LCD TV na takovou velikost (37") bylo málo z blízka! jen FullHD..., jsem nevyhodil, ale naladil na interní DVB-T tTV tuner TV stanice pro moju babu, neb ona s HDTV satelitem moc neumí a někdy se nemohla sama doma dívat beze mě na nic...

Nároky rostou (jen u ctižádostivých! a pilných co si na to dokáží vydělat a uštřit a raději nechlastaj a nekouří!) a vývoj prostě nezastavíš, zpátečníku :-))

Rostou i úhlopříčky! nejen TV ale i PC monitorů! A tak i FullHD začíná být málo! Nemyslím si mylně jako ty, že by rostly jen Mpx, roste to úměrně spolu :-)

Co bylo jetě nedávno standartem u CRT TV kdysi , dříve jen 55cm, u LCD zprvu 32" záhy 42cm, kde ještě stačili i HDReady (1280x766px), je dnes málo a standartem je dávno 55" a aspiruje na standart dostupností (od 25.000,-kč) 65"! Zde už s FullHD nevystačíš!

U PC monitorů nedávno stačilo 15", později už 17", kdo měl 19" byl kong a 21" CRT monitor byl Pro! Dnes se zdá většině lidem, čili standartem 24" kdy 22" je již málo :-(
A opět, nad 24-27" je jen FullHD málo! Natož nad 32" o větších nemluvě, kdy mnozím i moji známí připojují i 55" TV k PC a koukaj z blízka!!! Však také hořekovali, že už je to hrubé to jen FullHD :-(

Vše je relativní, hlavně velikost obrazu a pohledová vzdálenost, přesněji: úhel pohledu a to doslova!!!

Tolik z mojí praxe rádce, z osobních zkušeností i ze svého okolí, neb jsem znám jako AV guru, zvukař a foto/kameraman. A ty tady píšeš teorie o zbytečnosti více Px???... Něco podobného občas čtu i o audiu, že víc jak 2x20W je do bytu zbytečnost...

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

Nový počítač většinou kupuju, až to potřebuju, takže jde o nárůsty o 200-400% výkonu. Mám pětiletý cyklus a za sedmnáct let jsem vystřídal čtyři počítače s tím, že ty původní stále fungují. Kdybych si četl jenom webové stránky a pracoval v ofisech, asi by mi stále stačilo i to jednojádrové P4, ale zase na druhou stranu, jsem hráč, takže občas je výměna HW nutná.

Co mě ovšem překvapuje, je fakt, že se například televize netransformovaly do minimalistické verze, kdy si obrazovku nalepíte na stěnu (protože do výřezu v nábytku se to už dávno nevejde) a povede k ní jen HDMI(DVI či jiný)/napájecí kabel od krabičky (mozku/zdroje) , kterou si už umístíte, kde budete chtít. Přesně k tomuhle by totiž mohly směřovat rolovací obrazovky, kterými se ve sci-fi článcích chlubí výrobci už deset let, ale skutek utek. Kdyby došlo k poškození elektroniky, vymění se krabička, když se poškodí obrazovka, vymění se obrazovka.
Je to samozřejmě princip propojení televize-PC/dongle nebo cokoli. Nevidím ale důvod, proč bych si měl platit znovu pořád dokola při nákupu větší obrazovky elektroniku vevnitř, stejně jako měnit obrazovku, když se bude přecházet na nový kodek digitálního vysílání.
Ale třeba mě překvapíte. Dělá tohle někdo?

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Ano, výrobci projektorů :-))))

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

No jo, ale obraz z projektoru potřebuje specifické provozní podmínky a nemá takovou ostrost. Obrazovka by byla samozřejmě lepší.

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Takze nejakej soudruh urednik z Brusele nebo z jaketoprdele, bude za me, jako bych byl nesvepravnej, zozhodovat, co je nekvalitni a co kvalitni (jak se meri kvalita???...) a bude me branit od levneho (dle mych zkusenosti ne nutne nekvalitniho!) a budu nucen kupovat jen drahe a jen ze zapadu???... a stejnak i to nebude umet a nevydri to dele jak to z Ciny!!!... No "dik"! Kupredu leva!...

Jiz muj prvni 17" LCD monitor z Ciny: Neovo, byl o vyssim rozliseni (1280px na sirku) nez Sonyho 4x drazsi jen 15" a jen 1024px...

Je to pres 10let! a funguje dodnes bez problemu a mel lepsi barvy a mnihem! pohledove uhly nez znackovy(?) Sony... Asi IPS!? Ma navic i AV vstupy a stereorepro.

A je tech vyrobku vic, se kterymi jsem za tu cenu spokojen, prakticky zadna elektronika z Ciny mi neselhavala vic jak ta ze zapadu a kdyz vzhledem k cene jsem to s lehkym srdcem vyhodil :-)

Za odpady platim pausalne i na skladkach Firmy se predplaci na dokonce jiz jen budouci likvidaci) tak voco komu jde ksakru?!

Nebyt cinanu a vetnamcu vetsina lidi v CR by mohlo cumet leda z wikna na ulicu a ne na net a chodila by bosa a s holym zadkem!

Povazuji to jen za sprostou pomluvu! Nektere vyrobky a nekteri vyrobci z Ciny vyrabi kvalitne jini mene. Ale to i evropsti vyrobci! Neni zadny nase a jejich , cinska vyroba, takto nacionalne bych nezobecnoval urazlive a je treba posuzovat vyrobek od vyrobku vyrobce od vyrobce!!! A statni urady at se staraj max o zdrav. nezavadnost, ale o kvalite a (vs) cene bych si rad nadale rozhodoval sam!!!!!!!!! Byrokrati :-(

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

"Nektere vyrobky a nekteri vyrobci z Ciny vyrabi kvalitne jini mene. "

Ono to hlavně vůbec není o tom, že je to z Číny. To je jen taková, ano skutečně, pomluva. Čína umí vyrábět superpočítače, je na prvním místě co se týče výstavby jaderných elektráren, má vlastní kosmický program atd. Tohle nejde dělat bez pořádného zázemí a kvalitních nástrojů. To tam opravdu problém není.

Jenže v Evropě si prodejci neobjednávají to nejkvalitnější co Čína umí. Právě naopak. Objednávají si to co nejlevnější. Hluboko pod normální výrobní náklady. Výrobci v Číně to jsou schopní dodat. Toť vše. Potom se to tady prodává 40x dráž.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Ano. Je to prostě obraz poptávky po levném zboží ať je to co je to.

+1
-32
-1
Je komentář přínosný?

Jedním slovem: trh :-)

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

Blog sice pěkný, ale s těmi cenami je to přesně naopak. Lidé nekupují nejlevnější, ale nejdražší. Akorát neumí počítat. Vůbec.

Několik případů: Lidé v supermarketech kupují zejména zboží v akci. Příklad například jogurt v akci za 5kč. To jde, ne? Jenže, ten jogurt je 75g za 5kč = 66kč / kg. Jogurt, který nikdy v akci nebyl, stojí 18kč / 500g. Tedy 36 kč / kg. Ten "jogurt" v akci je 2x dražší než normální. A navíc to není jogurt. Jogurt je pouze mléko a příslušné bakterie mléčného kvašení. Tečka. "Jogurt" v akci je mléčný výrobek s přídavkem škrobu a nějakých dalších sraček. Lidé kupují 2x drazší šmejd, který jim ještě může potenciálně škodit.

Totéž ona elektronika. Když jsem před lety kupoval audio, měl jsem rozpočet 40 tis. Dodnes mě jistí lidé pomlouvají za snoba apod. protože audio přece stojí max 4 tisíce. No jenže to moje bude fungovat 40let. Minimálně. Kámoš má moje staré bedny, které kupoval můj otec ještě před mým narozením a kterým táhne právě na 40. Pořád fantasticky hrají. Lépe než cokoliv dnešního z ony 4tis. Kč. V zesilovači se jednou za 20let. max vyčistí poťáky, vymění kondíky. Nakonec i případně proražený transistor lze snadno vyměnit. Životnost 100 let není žádný problém (jak ostatně dokládají dodnes hrající elektronkové přijímače z let 1920-30, stačí jen trochu péče a hrají jako nové). Jenže, údajně je to za 40tis drahé a proto je nutné každé dva roky vyhodit 4tis.

Totéž monitor. Já mám monitor za 16tis. Kč a už mu táhne na 10 rok života. Kvalita obrazu je pořád o třídu lepší než cokoliv spotřebního dneska. Pokud ten monitor chcípne, tak investuju dalších cca 20 tyček na dalších 10 let a ten starý nechám opravit (pokud to půjde) a daruji do dál. Jak to ostatně s HW dělám.

Stejně tak fototechnika. Objektivy vydrží s trochou péče desítky let. 40-50 let není problém. S těly a zejména digitálními, je trochu problém, tam to může být opravdu jen 6 let. Ale to je daň za složitost a náročnost oprav. Až se tohle stabilizuje (kvalita snímačů pořád ještě roste, takže se nevymění opravovat 6 let staré tělo, to už je lepší koupit aktuální), tak i foťáky mohou vydržet klidně 20 let.

To jen pro několik případů. Lidé vůbec nehlasují peněženkou. Ani omylem. Lidé hlasují akcemi, reklamou, různými bláboly. Kdyby hlasovali peněženkou, nakupovali by úplně něco jiného.

Zkrátka stále je možnost mít skvělou kvalitu, výdrž, servis apod. Výrobci, co mají nějakou vlastní hrdost a nenechají ze své značky udělat komerční konzum stále existují a existovat budou. Tohle se nezmění.

+1
+59
-1
Je komentář přínosný?

Ani nevíte jakou jste mi udělal radost a jakou máte pravdu. Ono totiž řešit podobné otázky jako řeší autor ve svém článku může řešit jen "potrefená husa" kterou autor bezesporu je, což je jasně vidět i v tom článku :-)

+1
-32
-1
Je komentář přínosný?

jojo, nove akce - hlasuj ceskym srdcem... V KaufLandu (jak typicky cesky nazev ze ;-) ) bezi akce: nakupujte z lasky k Cesku... Proste holy a nebezpecny pro mir ve svete! a i pro kvalitni vyrobce nejen z Ciny, nacionalismus...

A byl tam "cesky" (v Cesku neni jedno statni hospodarstvi proto pisu "" presneji byl od nejakeho vyrobce z! Ceska ne cesky... Ale o tom zblbnuti nacionalistu je...) uherak s tim ceskym srdcem v barvach CZ vlajky... na nem a stal 59,-Kc tusim, takova polovicni siska, stangle.

A vedle byl "nemecky" salam podobny na pohled , podobne dlouhy ale silnejsi za 79,-Kc.

Moja hned: vem ten "nas" "cesky"! Je v akci a tak levnejsi!!! Ale ja se rozcili a rikam: tak jednak toho z Ceska je jen 300g a toho z Nemecka 600! A ten z Ceska ma max 65% tuku a ten z Nemecka max 45%!!!

Kdyb jste vypreparovali ciste maso vyslo by vas to "nase" tak o 100% draz!...

Toz asi tak: hnus a drazsi ale hlavne "nase" "ceske" a v akci... Je mi z teho nabliti a od "naseho"... KauLand-u to sedi :-)) Nebo d "nasi" skodovky nebo "naseho" Hundaye ;-)

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

No pokud půjdeme ještě víc off topic, tak mě šokoval nějaký týpek (ředitel svazu obchodu či co), který v televizi komentoval nápad uvádět země původu potravin a zastavil se právě u uzenin a říkal, že jak by se tedy měl označovat salám (jakou vlaječkou), když je tam 5 druhů masa z 5 zemí a v 6 se to zpracuje? Jako WTF??? Pro toho pána je úplně normální, že se maso vozí 400 000 km ze všech možných a nemožných koutů světa. Sorry pane, ale uzenina, kterou kupuji já, je z toho zvířete, které jsem loni viděl běhat na louce, zpracuje se na tom samém místě (ne na té louce :-D, ale pár stovek metrů vedle) a dojede max 50km ke mě. Vlaječka je snad jasná ne? (Nehledě na to, že ten nápad považuji za blbý, ale tahle jeho odpověď a hlavně to, že to bere jako samozřejmost mě fakt dostala.) Ne, místo toho se řeší, jestli 75% je dostatečně České...

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím s tou částí o jogurtech, velká část lidí si nedovede porovnat množství / obsah /kvalitu s cenou. Sám jsem by ale vychováván heslem "nejsem tak bohatý abych si mohl kupovat levné věci". Bohužel ve spotřebním zboží (elektronice) mě už život naučil a musel jsem tento postoj přehodnotit. V každé době se vyrábělo zboží v celé škále od levného až po značkové (prémiové), ale už mnohokrát jsem se přesvědčil o tom, že cena sama nemá rozhodující vliv na životnost a spolehlivost a totéž platí o značkách. I ve velmi drahých přístrojích naleznete nějaké to kurvítko, kondenzátor pochybného výrobce a pokud odnesete dražší přístroj do opravny, budete mít i drahou opravu.

Měl jsem o tom jednou diskuzi s opravářem, když jsem takto nechal opravit mikrovlnku Whirpool (výměna výkonového trafa za cca 4tis.) sám mi řekl že cena stejného náhradního dílu je přímo úměrná prodejní ceně výrobku. Později jsem zjistil, že tahle mikrovlnka brala přes 20W ve standby (tj. cca 800,-Kč ročně)! Od té doby se snažím před nákupem čehokoli se poradit alespoň s Googlem, občas tam jsou recenze nebo články jako od Wifta nebo alespoň zkušenosti zákazníků nebo opravářů. Připlatit si, pokud je cena rozumná má smysl, kupuji už třeba jen ATX zdroje od Seasonicu a zatím jsem nepochybil ale automatickou pračku jsem nakonec vzal od BEKO (protože 5let záruka), pračky jsou naprostá tragédie, stejně jako tiskárny a kopírky. Stále opatruji starou HP LaserJet 5P. Nevěřím, že se současnou automatizací by nebylo něco takového v dnešní době za přiměřenou cenu vyrobit, stejně jako nevěřím, že volbou japonských kondenzátorů drasticky narůstá cena. Bohužel problém je to celosvětový, bavil jsem se o tom nedávno s jedním američanem a má stejné zkušenosti. V německu mají "MURKS? NEIN DANKE!"http://www.murks-nein-danke.de/murksmelden/ Číňani za to nemůžou - vyrobí co se jim zadá. Na vině je obchod, ten to objednává - kde jsou zbožíznalci? V obchodě Vám prodají cokoli a budou velmi rádi, pokud zítra přijdete pro další šmejd.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Je to stále dokola. Jsou ti, co chtějí nadstandardně vydělávat a mít moc a jsou ti, co potřebují nebo musí konzumovat. Obě kategorie mají mnoho množstevních úrovní, ti nejšikovnější jsou pak nejbohatší a nejmocnější. Zkuste se do té role vžít a pak tady nebudete candit ty výjevy, jak se kdo byď i dobře, v životě chováte. Prostě pravidlo "s jídlem roste chuť" a špatná lidská vlastnost "mamonění": "hamty hamty hamty, ať mám víc jak tamty" fungujou spolehlivě a dokud to takhle bude lidstvo praktikovat, tak nějaký ECO nápady ve spotřebě jsou na nic, protože hlavní vliv na dění a chování lidstva budou mít ti "nejšikovnější" s uvedenýma zásadama typu: hamty hamty hamty, ať mám víc jak tamty. tečka

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Co to je nadstandardně vydělávat? jen tak od boku kolik řeknete, nebo se na tom musí napřed domluvit nějaké poliltbyro?

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

Nesouhlasím a hodnotím jako zatím nejhorší článek mezi blogy co jsem tady četl. Stačí jen doufat, že jsem nečetl všechny:).

1) Ty monitory jsou parametrově podobné, ale pochybuji, že mají stejně kvalitní obraz. Teorie o jejich životnosti je zcestná. Znám levné monitory co vydržely věky a naopak.
2) Apple není nejvyšší ať už tím bylo myšleno cokoliv. Zlatem a dalšími kovy se může plýtvat pokud to trh dovolí. Až se začne plýtvat moc, tak jeho cena sama stoupne nebo se zlepší už tak docela dobré recyklační postupy. Vaše starosti na moji hlavu:).
„Podívejte se, kolik hliníku vyplýtvá Apple na to, aby designově odlišil svoje výrobky od plastové konkurence."
Tohle je asi ten největší bullshit a nehodlám snižovat důstojnost pana Ježka tím, že mu to budu vysvětlovat, takže to vysvětlení je jen pro mentály, kteří by na mě chtěli zaútočit.

Ekologická výhodnost plastu v celém životním cyklu nebyla vůči hliníku nikdy prokázána a málokdo by se do toho pouštěl, jelikož kov-slitina se od plastů liší mnohem jednodušší identifikací určující co vlastně obsahuje a co lidem/přírodě škodí. Recyklace hliníku je jednoduchá, výroba energeticky náročná, ale nechci ho srovnávat s plasty, protože to fakt není jednoduché už kvůli různým druhům plastů, druhům výroby, kvalitě recyklace atd.

+1
+32
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně hliníku je na Zemi fakt dost (více než železa, méně než křemíku), zatímco ropy nevíme kolik, ale mnohem méně (protože už jen samotného uhlíku je méně než hliníku). Takže hovořit o plýtvání něčím, co je 3. nejvíce zastoupený prvek na planetě je fakt trochu mimo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ropy, jak se zdá, je nejméně 5x-10x tolik, než se myslelo ještě nedávno. Rozhodně je jí ještě dost na spoustu desítek let. Jen se pro ni musí s vyššími náklady, na druhou stranu, technika těžby jde také dopředu.
Zastoupení prvku na planetě nehraje žádnou roli, pokud ten prvek není ve využitelné formě, tedy ve formě vhodné rudy (bauxit).

+1
+31
-1
Je komentář přínosný?

Ten argument o spoustě desítek let mě vždy hrozně baví. Ano je pravdivý, počítá s ekonomickou závislostí, kdy až bude ropa těžitelná méně než je poptávka její cena prudce stoupne a tím se spotřeba zpomalí, atd atd. Mimochodem i já bych tady ještě pár desítek let rád byl, současné děti klidně i 7 desítek let.

Všichni říkají "vono se něco najde", nicméně ropa není jen to co rozmařile pálíme v autech atp. Petky, sáčky, léky, hnojiva na pole, izolace kabelů, maziva, asfalt a co já vím, tuna dalších věcí, které potom budou chybět. Je dost smutné, že není žádná vyhlídka za tuto ropnou periodu a prostě se spoléhá, že se to nějak překoná.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Podle zatím dostupných informací je ropy dostatek a vytěžili jsme zatím jen kapku v moři. Každým rokem se objevují nová a nová ložiska ropy. Ano, některá mají horší výtěžnost, nebo jsou finančně náročnější na těžbu, ale i těžební procesy se zdokonalují.
Jakékoli předpovědi o konci ropy jsou tedy v současné době jen populistické žvásty.
Zdar Max

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Může být. Ona se objevila hypotéza, že ropa nevzniká ani tak z organické hmoty, jak se všeobecně předpokládalo, ale že ty uhlovodíky vznikají na tektonických zlomech na dne moří (resp. se vhodný materiál dostane až do kůry). Něco na tom může být, všechny stavební prvky tam jsou (vodík z vody a uhlík z vápenců, viz koloběh CO2). Pokud je tomu tak, tak je ropa obnovitelný zdroj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, ale pozor na to. Obnovitelný být může, ale záleží v jakém časovém měřítku. Nic nenasvědčuje tomu, že by ten proces mohl být nějak zvlášť rychlý, pokud se jej vůbec podaří prokázat. Takže to na omezenosti zdrojů nic nemění. Změnila by se jen teorie vzniku.

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Jo, jo. Stejně tak je konec konců obnovitelná ropa i kdyby vznikala podle původních předpokladů. Jen to bude nějaké ty miliony let trvat :-)

+1
-32
-1
Je komentář přínosný?

Možná. Docela rád bych takové informace viděl, když jsou tedy dostupné. Ale spíše to kapka v moři nebude. Oficiální data z roku 2012 udávají ověřené světové zásoby ropy 210.5 miliardy kubíků ropy. Denní světová těžba je 9,01 milionu kubíků. To mi dává výsledek 23363 dní (64 let). Asi se ještě nějaké zásoby najdou, určitě se ještě zlepší technologie, ale určitě i poroste spotřeba. Navíc se jedná o součet světových zdrojů a jaksi se řada z nich vyčerpá nepoměrně dříve. Určitě všechny v západním světě včetně Ruska. Přiliš optimistické vyhlídky v tom nevidím.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

210500000000 = 1820507481800 barelů = 1820,5 miliard barelů

dle wiki :
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_proven_oil_reserves

je rezerva : 1,481,526 MMbbl = 1481,5 miliard barelů

Dále do toho asi nebudou započítána nově objevená naleziště a jistě né ty, které objeveny ještě nejsou :).

http://czech.ruvr.ru/2014_02_20/Gazprom-nasel-obrovske-zasoby-ropy-na-Sa...
http://dailycurrant.com/2014/09/20/worlds-largest-oil-field-found-off-sc...
http://www.zerohedge.com/news/2014-09-27/russia-discovers-massive-arctic...

http://www.enviweb.cz/clanek/regeo/99452/ropy-je-udajne-dostatek-nastava...

Já bych to tedy tak pesimisticky neviděl.
Zdar Max

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Tak pochopitelně, že se do potvrzených zásob nezapočítávají ložiska předpokládaná nebo ložiska známá, ale s neověřenou těžitelností. :-)

210500000000 m3 = 1.3240e+12US bbl oil, ale na nějaké miliardě zase tak "nesejde", když se těží cca 21 miliard barelů ročně. To se týká třeba toho třetího odkazu - nové ložisko, 9 miliar barelů hurá do novin, ale že to je tak na 7 měsíců světové roční spotřeby už nenapíšeme. A ten první odkaz 464 mil tun v Rusku, no nevím z hlavy hustotu ropy, ale přes miliardu kubíků to asi nebude. Takže také nic moc. Plyn by tam mohl být zajímavější. Ta obrovská spotřeba vůbec celkem kazí radost z obrovských hasnumer.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

vemu to z jiného sudu... mám zimní membránové botky za 4,5k a už je mám 7let... no problém, pořád jsou OK. sice podrážky už ztrácí vzorek (což bude taky jedinný důvod proč si brzy koupím jiné), ale v podstatě jsou to nejlevnější boty co jsem kdy měl...

Obyčejné sice koupíte za cca 600-1200 ale vydrží opravdu je tu sezónu, občas některé i dvě... mě tak ale mé na první pohled drahé boty vyšly na stejnou částku za rok jako ty levné...

Bohužel toto pravidlo se nedá generalizovat obecně, ne vždy je dražší taky řádově kvalitnější.
Ale souhlas... upgradovatelné auta, motorky, letadla, počítače, modulární smartfouny atd... to by bylo hned jiné...

Nakonec za vše stejně může spotřebitel, to žádná regulace nespraví... to musíme jako lidé začít myslet krapet jinak

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

a jak má člověk dopředu vědět že boty za 4,5k vydrží 7 let a ne jen dva roky? takže to stejně většina řeší tak, že koupí levné a holt je smířena s tím, že je za rok či dva vymění, no...

+1
-35
-1
Je komentář přínosný?

Boze muj....To je zase snůška kecu :-((
Takze precevsim - Cinan vyrobi to, cpo nem ZAKAZNIK chce. Zakaznik chce levnou sracku? Cinan vyrobi levnou sracku. Zakaznik chce super věc? Cinan vyrobi super věc - SAMOZREJME za UPLNE JINE peníze.

Co se tyce odpadu, tak i v CR jsou uspesne firmu, co vykupuji elektroodpad a PRODAVAJI ho do ciny, kde se RECYKLUJE na zlato a podobne drahe kovy. Takze to, ze se nejaky mobil vyhodi je jedna věc, ale pokud se vezme, proda se zprostredkovateli a ten ho proda k recyklaci je ok.
Jako obvykle, trh to proste vyresi. Je malo vzácných kovu? Tak se holt recykluji z vyhozenych věci, no...Autor je v tomto clanku NAPROSTO mimo a to téměř ve vsem, co napsal :-(

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

Ja len k tomu prikladu NEvýhodnosti upgraidu i5/i7 SB na 4,0-4,5GHz... áno, pre dvivú vačšinu užívateľov a hráčov sú to stále dostatočne výkonné CPU, až príliš výkonné, pre takých ľudí nové CPU ozaj nemá význam ale iste tu je aj nemalá skupinka ľudí ktorí na PC aj niečo seriozne robia, či už profesionálne alebo "rekreačne" a tam može byť napr. 6 či už najnovšie 8 jadro do LGA2011v3 po OC ohromný upgraid vďaka využitelnému počtu jadier/vlákien. Sám mam kamaráta ktorí spracováva video a upgraidoval s i7 4770K @ 4,0Ghz na i7 5960X @ 4,0GHz a keď sa ho pýtam na prácu s videom na novom PC tak sa len pousmeje a povie "chlapiku škoda slov".

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Jenze politika Intelu kdyby byla vuci zakaznikovi privetivejsi by dovolila aby ten tvuj kamarat mel za ty penize co dal za tu i7 5960X ne 8-jadro ale 10-jadro, kdyz ale holt neni konkurence tam neni ani ponuka. Ja osobne nepovazuji 5960X za spravny vyber, to si radsi 200€ priplatit a mam 10-jadro vo forme Xeon-u.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslím že on si to až až dobre spočítal čo mu výjde lepšie... ...btw. aký 10C/20T Xeon kúpiš za 1200e - myslím frekvenčne ? Čosi mi našepkáva že od kamarátovej ešte konzervatívne pretakovanej 4,0GHz i7 bude i o 1,3-1,5GHz nižšie a potom tie dva jadrá naviac tento hadicap nedotianu...

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

"Evropská unie by měla zakázat dovoz čínského šmejdu"

Evropska uni by mela zakazat dovoz jedineho smejdu, ktery to ma vse na svedomi - BEZOLOVNATEHO CINU. kvuli kteremu ma jakakoliv - levna i draha - elektronika omezenou zivotnost a za ktery neexistuje zadna adekvatni nahrada.

S Cinou to nema nic spolecneho - cinan stejne jako kdokoliv jiny vyrobi takovy vyrobek jako je pozadovan. Kdyz to ma byt lacine, tak je to holt osizene vcetne materialu ze ktereho je vyrobena zakladni deska. Ale je to LEVNE.

A kdokoliv kdo kupuje smejdske vyrobky nema pravo je kritizovat - vyrobci pouze dodavaji to, co si zada trh.

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

Zas nepřehánějte a nesvádějte všechno na bezolovnatý cín. Je to jen jedna z příčin. Šmejdy s omezenou životností přece existovaly i dávno předtím - viz elyty v deskách pro PII a první Athlony (a ani to nebyl záměr). Až po tom, co se z toho stala ostuda většiny výrobců, se to zlepšilo. V té době odcházely i drahé desky solidních značek, ne jen levný šmejd, takže kritika je stále na místě. Špatně dimenzovaný elyt nemá zákazník šanci poznat, on si ten návrh fakt nedokáže přepočítat :-)

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

EU by měla zakázat dovoz toho, co si sama vynutila? :-)

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Cituji: "A kdokoliv kdo kupuje smejdske vyrobky nema pravo je kritizovat - vyrobci pouze dodavaji to, co si zada trh."
Já jsem spotřebitel, a čínský šmejd rozhodně nechci. Vy snad ano?
Tak to jsme už dva, a o jakém trhu pro šmejdy to tedy mluvíte? Nikdo o ně nestojí!!!!!

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

bezolovnaty cin je to najhorsie co kedy kdo mohol v elek. normach vymyslet a presadit. Pre tych "EKO" co im olovnaty cin vadi ale tuny noveho odpadu kt. sa vdaka nemu zacali objavovat to im nevadi mam jednu otazku: preco sa v kozmonautike, armade a letectve moze stale pouzivat?

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

1) Máme doma šest let starý LCD Acer za 2800 Kč, běhá prakticky denně 12 hodin, naprosto bez závad.
2) Kvalita čínské produkce je taková, jakou si objedná zadavatel výroby. Kdo chce od Číňanů levné šmejdy, dostane je. Kdo chce kvalitu, dostane kvalitu, ovšem už ne levně.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Pročetl jsem namátkou pár vět a tentokrát teda úplně hrozný kecy, fakt.

Třeba tam ty blbosti o monitorech. Mám tu rozdělanej AL2416W, poměrně slušně udělanej kousek, jediný problém je s invertorem, kde se pečou tranzistory a berou s sebou kondenzátory, jinak je to všechno. Stačilo dát víc paralelně nebo tak něco, ale je to řešitelné. I tak to vydrželo 7 let. V holobyt edition to má jen D-Sub, lepší verze D-Sub i DVI. Každopádně to má S-PVA displej Samsung, kterej mělo skoro všechno od tohohle po Eizo (zbytek měl P-MVA AUO), mám tu S2431W po výměně TConu, protože ten odešel. Eizo má navíc USB hub. To je fakt důvod dát za to o 5k+ víc, no…

+1
-32
-1
Je komentář přínosný?

teda to bol clanok, teda sorry blog... esteze tak...

Absolutne nesuhlasim, odpadu je praveze menej, na vyrobu jedneho fullhd televizoru sa pouzije menej materialu a s mensimi energetickymi vylohami ako spred 20-30 rokoch. Ou ale nie, kedysi sa vyrabali fanatasticke pracky, chladnicky, co vydrzali 30 rokov. Ale, ze stali 10 krat ako dnes a zrali elektriky ako male tovarne, to si uz nikto nepamata. To iste aj s autami. Ake paradne boli a embecky este aj teraz brazdia nase cesty, to boli echt auta... Ale, stali majlant, po 40k km museli ist na GO motora, po 20rokoch uz na nich nebolo nic povodne, to si nik nepamata. A az sa bude oplacat odpad recyklovat, bude sa recyklovat. Pravdepodobne ho budu aj vykopavat zo starych smetisk. Len to nechajte tak ako to je...

A inak rad by som mal smejd z tejto doby, za tie praxy ako top produkt z pred 20 rokoch...

Budme radi, ze zijeme teraz a mame to, co mame teraz a za naklady, ktore mame za to teraz.

Inak ak zacnete pisat podobne clanky, ci uznanlivo na ne prikyvovat, tak starnete :) Za mlada bolo vsecko lepsie ...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

cena a spotreba elektroniky isla dolu prevazne koli automatizacii a miniaturizacii. kvalita dolu ist nemusela - zial kolotoc penazi si to vyzaduje, aby vsetci neskoncili nezamestnani. mozno by neklesla cena 10x ak by sa udrzala kvalita, ale klesla by urcite.
a k tomu odpadu mozno to zacina byt teraz viditelnejsi problem koli populacii. v minulosti si predsa len nekupoval kazdy vsetko (prehanam) a zaroven populacia rastie. odpadu na jednotlive vyrobky je teraz mozno menej, ale pri tom objeme je vysledok taky ze celkovo je ho viac a samozrejme aj znizena zivotnost toto este umocnuje.

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Ten nadpis je hodně bulvární, nicméně s článkem jako takovým lze v mnoha věcech souhlasit. Též například používám letité fotoaparáty a to fotím hodně často.
Nicméně, s tou Čínou bych to neviděl tak černě. Na eBay z Hong Kongu nakupuji poměrně často a jsou tam za zlomek ceny věci, které jsou u nás předražené, nebo se zde často dokonce vůbec sehnat nedají. A třeba na takových redukcích bajonetů objektivů se toho moc pokazit nemůže.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Čínský šmejd, ale kulové, Číňané vyrobí cokoliv a v jakékoliv kvalitě si řeknete, zvládají věci o kterých si v ČR můžeme nechat jen zdát, zvládají to levněji a rychleji než kdokoliv v socialistickém EU ráji. Důvod, nemusí živit miliony státních příživníků, platit nesmyslné Biopaliva, FV nesmysly ani řešit neuvěřitelnou státní buzeraci + v Číně díky absenci státní regulace a dotací existuje a funguje trh.
Jako příklad uvedu takovou hloupost jakou je nástěnné orientační LED světlo."Vyrobek" renovované firmy z USA. celé to je vyrobené vstřikováním plastu , obsahuje 4ks 20mA bílých LED (12V) bez zdroje. V ČR se tento zázrak prodává za 400Kč/ks. Pro onu americkou firmu to dělají čínané za FOB cenu 1.95$, zbytek je přeprava do USA, reklama, přeprava do ČR, reklama a daně pro nenažraný stát.
Nechávám si od stejných čínanů dělat to samé v kombinaci masivní 2mm) leštěná mosaz, opálové sklo + tělo z masivní (1,5mm) čisté mědi), diod v tom mám 3x tolik + druhá sada LED v jiné barvě no a mám na to FB cenu 8.50$. Jinak řečeno i s dopravou jsem na třetinové ceně "amerického" plastu.
Problém je, že při běžné EU a USA tvorbě cen, kdy výrobní cena =1/10 ceny prodejní jsme na 85$ ....
To že lidé v ČR a EU bydlí v odpadu (sádrokarton), kupují plastové šmejdy a jedí odpad je čistě o tom, že díky nenažranému státu na kvalitní věci nemají a systému se podařilo vytvořit dojem, že plastévý odpad = hodnodta a bohatství.. To je celé.

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Tak tenhle komentar ma svou paku, osobne dekuji za poinformovani.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

S článkem plný souhlas, jen jsem nepochopil ono otírání se o Apple, když zrovna iVeci ale i ostatní mají z pomalejších morálních stárnutí, zatímco takové Sony chrlí novinky 2x ročně, což prý žádá zákazník a přitom o něm ani slovo.. .

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Zbytečná agitka.
Třeba s tím hliníkem je to tak, že je stále v oběhu víc než 80% objemu, který byl za celou dobu (od roku cca 1890) vyroben.
Konektory se také nezlatí pro srandu králíkům, ale z důvodu chemické odolnosti, já třeba nechávám zlatit komplet desky (všechny pájecí pady), protože se obvykle neosazují hned a už po pár týdnech jde kvalita dolů.
On ten odpad není ani tolik odpad, jako spíš cenná surovina, což krásně dokazuje svým agresivním přístupem třeba Asekol.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, bohužel, pohledat kvalitní výrobek za normální cenu.
Pěkně hloupé jsou v tomhle ohledu auta, kdy 20let starou škodovku musíte vyhodit, protože kokoti na STK nemůžou vidět rez. Přitom by mohla ještě aspoň další 4roky reznout.
Pak si koupíte nějakou novou ojetinu, ale ta bude na odpis už po 10letech...

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

Ojetiny dnešních aut nebrat, pokud to nebude aspoň Toyota nebo garážovaný. Polovina aut bude na generálku po 5 letech po prvním majiteli a na odpis po 10. Nic moc vyhlídky. Mě na tom vraku třetina věcí nejde a (zatím) nevímproč to chcípá studený, ale zato to furt jezdí (a je to o rok mladší než já :D) a chytá to na 5 protočení startéru i teď v mrazech…hezkej pohled jak ta slavná sockatramvaj stála 2 kilometry v řadě za sebou a já si tam v pohodě jel :-) Jj socka je úpe nejlepší, tak tak.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

To je zas dementní poznámka s tou tramvají.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Tak když vám nevoní šulina, pardon, šalina, tak co třeba sockobus? http://praha.idnes.cz/autobus-uvizl-na-kolejich-09m-/praha-zpravy.aspx?c... Dneska jsem jel okolo toho. To člověk nepochopí…si myslel že je tramvaj nebo co?

Hlavně tohle: Za autobusem se zprvu začalo štosovat i několik tramvají, dopravní podnik pak linku číslo 16 směrem od centra odklonil přes Nádraží Libeň. „Náhradní autobusová doprava zavedena nebyla. Šlo pouze o jednu linku a je tam i metro,“ doplnil mluvčí.

HAHA, takže když to je jen jedna linka a jezdí metro, tak na tebe mrdáme vohnoute, čekej tam dvě hodiny na zastávce jak péro a ani ti neřeknem, že to nejede!! HAHA, jo opravdu, socka je úpe ze všeho nejlepší…

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Až příště namrzne silnice, budete psát stejné poznámky o autíčkách na ledu? Co má společného přírodní jev typu námraza s ideologií? Vlaky soukromníků taky nejely.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Však je to taky dávno překonaná technologie.

Ono to kupodivu jezdilo, protože jaksi -1 °C byl nejen na kolejích, ale i na silnici. Existují ale věci jako sůl, dobré pneumaticky a řetězy. Alespoň krokem se dá jet i když je to hladký led (a na rozdíl od chození pěšky člověk může v klidu sedět v teple).

+1
+32
-1
Je komentář přínosný?

Ehm, doporučuji si prostudovat rozdíl mezi kolej a trolej. A též rozdíl mezi ledovkou a námrazou. Protože námraza na koleji nevadí (hmota a ocelové kolo led rozdrtí), zatímco na troleji poněkud bránila odběru elektrického proudu. Námraza není až tak úplně vyjímečný jev, ale většinou je z mlhy, takže se častými průjezdy stírá. Tentokrát to opravdu byla zvláštní situace, že namrzal poměrně hustý déšť, tedy velmi rychlý rozvoj námrazy.

Ledovka pro změnu zcela paralizuje vše co má pneumatiky. Protože ta vzniká dopadem deště na promzlý povrch (což zatím není, zima začíná).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale kecy kecy kecy. Prostě jsem oškrábal vokna a jel, kein stress. Zatímco socku popadla apokalypsa…

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Až příště nepojedete, třeba díky špuntu na D1, a socka pojede, tak zde určitě socku chválit nebudete :-)

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Hmmmm, jsem rád, že na automobilovou dopravu zima žádný vliv zásadně nemá.

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

Jsou ježkovatosti snad nejakou snahou zvysit pocet kliku na webu? Protoze ta nazorova kontroverze jako by cilene zadonila o nekolik minut proklikavani diskuzi a tim zvysila rating webu. Paranoia? ;-)

Ostatne siiiilene dlouha diskuze tady ... zajimave zajimave ... no tak ji prodlouzim
-----------------------

Ten text sem radsi ani necetl cely, obvykle mi stacilo par slov z kazdeho odstavce abych byl zatvrzelej, otravenej a znudenej.

A ano, lepsi priznani vlastniho levicactvi se snad ani neda napsat! Podtrzeno nadpisem "soudruzko unie, ty co chapes jak lid strada, zarid, nakaz!". Ja vlastne ani nevim, jestli takovyhle lidi nekdy dokazou pochopit jak moc odlisne jsou nazory "druheho tabora" ... je to takova ta klasicka panika nad tim "ze to nikdo nekontroluje" a ze by mel! A ze ten nekdo, by to mel naridit "ostatnim", jinak sme v perdeli.

Je to jen asi den, kdy jsem se snazil reagovat na Behemotovu poznamku o levicactvi Microsoftu (ano tu firmu mam rad, jeji produkty mi pomahaji vydelavat penize)...
znelo to asi takto: "Levice ... vynucuje si absolutni ucast vsech obcanu na kolektivnim blahu a to obcas pod pohruzkami "kdyz to neudelas, zle se povede vsem". Slbime vse ale budem te nutit...."

A nemohu se zbavit dojmu, ze jsem si prave jednu takovou temer dokonalou ukazku (castecne) precetl. Ostatne - ac pro mnohe nenavideny - pan profesor Klaus jiz kdysi davno zformuloval takovy popis novodobych "ismu", ktere nahradili komunismus i pozdejsi socialismus ... ty uz neexistuji, ale misto nej se vsechno uvolnilo do ruznych skupinek - kde jedna chte nechte je i natlakova Ekologicka skupina. Totiz on tu je rozdil mezi tim, kdy obcas motivuju, informuju a davam mu vlastn prostor k mysleni a skutkum ... a zajmovou lobbystickou valkou mezi "znecistovateli" a "ekology", kde obe strany maji sve velmi zjistne zajmy (a pochybuju, ze jsou opravdu o blahu nekoho, ci neceho) a obe strany se je snazi prosazovat velmi nasilne. Ani jedna strana nehraje fer a obe obvykle vyhrozuji nejakym trestem. Je to takovy klasicky MeanBearPig! ... a kdyby neexistoval, vyrobime ho a to uvidite! Excelsior!

"Jestli okamzite nezacnes kupovat (moje) filtry proti emisim, zemres jako cerv!" ... "Jestli me donutite kupovat ty zas***ny filtry, propustim 5000 zamestnancu!" .... "Jestli oba okamzite neuposlechnte naseho komisre a smernici 450, uvalime na vas sankci a nedovolime vam pouzivat skvele Euro!"

Takhle to preci fungovat nema! Nema mi nekdo vyhrozovat a chtit mi vnutit me vlastni blaho...takhle fungoval sovetsky svaz! S puskou v ruce! To tu nechci!
Preci ja sam bych mel vedet, ze kdyz nakoupim tunu nerecyklovatelneho smejdu, zasejrim si vlastni prostredi. Ja bych se mel rozhodnout, ze nebudu kupovat a konzumovat tunaka, protoze vetsina jeho druhu je na pokraji vyhynuti ... a nedela to ze me zadneho aktivistu, jsem SPOTREBITEL a mam silu veci zmenit! Nejim tunaka nekolik let a mnoho mych kamaradu a pribuznych se pripojilo. V americe se mnoho Sushi restauraci - a to i tech vlastnenych japonci - pripojilo k hnuti, ktere pouziva k vareni jen ryby, ktere nejsou nijak ohrozeny a jejich lov a chov je udrzitelny... tunaka si v mnohych restauraci proste nedate.Tak at mi nekdo nerika, ze to nejde! Ze se to musi naridit, zregulovat a socialisticky ridit.

Nebudu se snazit zastavit vyvoj, ale budu se naopak snazit ho uychlit! Sice jsou japonci vcelku smireni s tim, ze jejich obdivovany a milovany tunak vyhyne ... ale najdou se takovy, kteri zvysili usili o to, aby rybu zachovali a naucit se ji chovat umele (sice mam sve pochyby, ale je to alespon neco vpred! haleluja).
Nevadi mi primo venovat penize vyzkumne stanici v gronsku nebo zakupovat moderni vyrobky u kterych mam pocit, ze pomohou v rozvoji a vyvoji setrnejsich technologii, nebo zvysi samotnou poptavku po setrnejsim vyrobku. A presto nejsem ani ekologicky aktivista a ani nenazrany konzumem posedly blb.

Naivita? Naivni je si myslet, ze nekdo druhy bude myslet za nas ... ze Greenpeace a Al Gore prijde a utluce hnusaky cvickama... ze urednik EU bude mit vzdy na prvni rade nase blaho a ne politickou moc a zajem o ekonomicke vysledky ... ze to zeman, putin, sarkozi nebo banda eurokomisaru vyresi za nas .....

A hlavne .... naivni je si myslet, ze lidi budou dodrzovat neco o cem nejsou presvedceni, ale nekdo jim bude nutit nasilim a vyhruzkam ... lidi musi byt sami presvedceni o tom, ze je to "PRO NE" dobre.... protoze jim jde o ne same vzdy az na prvnim miste

My muzem opravdu myset za sebe ... a opravdu muzem se snazit neco dokazat....

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Chtělo by to daně transformovat na daně za ničení přírody. Třeba daň za spotřebu neobnovitelných surovin (jako je tomu u paliv). Pak bude zákazník kupovat raději dražší věc, která vydrží déle. Jenže dnes se raději zdaní třeba oprava věci, takže se vůbec nevyplatí. Nemyslím tím přidat další daň a vybírat více, ale úměrně daně transformovat, aby vybraná suma byla stejná, resp. pokryla nutné náklady. Jediná cesta je finanční motivace.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Ale ona ta transformace taky nebude fungovat ... jakakoliv umela regulace jen vyvola to, ze lide budou mit snahu ji obchazet a podvadet ... vyrobce bude tvrdit, ze jeho vyrobek je vlastne uplne z jinych plastu...a bude falsovat i informaci o carbonove stope, jen aby mohl prodat svuij krap levneji nez konkurence. A projde mu to!!!

Ano financni motivace je velmi dobra vec ... ale lidi kourit taky neprestaly i kdyz se jim snazime cenou koureni hodne zneprijemnit. Hm, tak se to zkouseli obejit kusovkama, mletejma pampeliskama atd atd. Ale stejne drive nebo pozdeji musime skoncit u velke skupiny spotrebitelu, ktera proste nebude chtit kupovat skvar. A protoze by byla utopie, aby se tak stalo jen z lasky k planete zemi .... bude treba aby prichazeli novejsi a lepsi materialy, ktere zakaznikum budou stat za priplatek a pomohou vyradit spatne materialy z poptavky a nakonec i nabidky.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Tak zase na druhú stranu.Môj prvý mobil cca pred 12 rokmy bol trium aria a aj keby fungoval dodnes tak si nedokážem predstaviť že by som ho používal.Predsalen moje požiadavky na mobil sa za tú dobu zmenili...To isté platí o PC.Skôr ma zarážajú tzv. kurvítka.Kedy výrobca zámerne osadí najviac namáhanú časť výrobku plastom a to preto aby sa to čo najskôr zlomilo prípadne inak poškodilo.

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

jj klasika treba plastovy ozubeny kolecko ve vrtackach, jasny kurvitko. Nebo tvrdy uhliky co totalne vydrou komutator, vymena uhliku uz nepomuze. atd.

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

To je jedna z věcí, které autor nedomyslel.

Pointa totiž je, že nezáleží na tom, že si nedokážete představit takový telefon pořád používat. On by *rozkázal* ho používat. Resp. buď ten starý, nebo nový třeba za 25000 Kč, nebo nic.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz jsem videl titulek tohoto clanku, tak jsem se zhrozil, ze jsem zavital na stranky Rudeho prava ;-)

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

Trochu mi to pripomnelo ten kresleny vtip aktivisty, co drzel veliky napis, nedopustte Olympiadu v Cine, a sipky ukazovali na veskere jeho obleceni, ktere bylo made in China....
.
Jinak stavajici situaci vnimam jenom jako prechodny problem. S postupnou automatizaci se vyroba opet presune zpatky do evropy, protoze to proste bude levnejsi, nez dovoz. A mozna v te dobe bude China a ostatni zeme na takove urovni, ze ani nebudou potrebovat nic vyvazet ..
.
Odpadky se postupne rozeberou a materialy se znova pouziji.
.
Mnohem vetsi problem je Islam a Afrika...

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Jinak lide at si kupuji, co chteji, jde o jejich nastaveni hodnot. Nekdo nepotrebuje monitor za 9k, ale za to da 100k za dovolenou u more s rodinou... nebo 30k za zimni lyzovani...

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Trochu bulvární nadpis , ale solidní logika . Bohužel čínský šmejd (hola Apple) k nám letí ze všech stran , takže jednostranné zákazy a EU obecně nic nevyřeší . Bohužel celá západní civilizace běží na vlně konzumu a neustálém zvyšování efektivity ,HDP a zisku . Imploze není nereálná a už dnes k ní celá civilizace spěje samozřejmě za doprovodu hudebníků , když v podpalubí už není co dýchat .... A bude hůř .

+1
-35
-1
Je komentář přínosný?

A z Afriky sem letadla dovazi chemicky vypestovane ruze a tulipany, ktere se pak prodavaji v hypermarketu svazek za 79,- Kc. Cele to naprosto devastuje mistni prirodu jedy, a stejne manzelce nereknu ani slovo vycitek, kdyz si je domu koupi...

+1
-36
-1
Je komentář přínosný?

Mně se zas „vaří krev“, když čtu podobné věci. I když… mě to neštve, mě to deprimuje.
I poměrně inteligentní lidi jsou schopní tohle hlásat a nepřemýšlet o následcích.
Je smutné, kolik lidí vnímá svobodu jako přítěž, mají dlouhé seznamy, co všechno by zakázali a samozřejmě „svobodu“ podporují, ale tím termínem rozumí „poslouchat moje rozkazy“.
Abych jen obecně neřečnil, v čem konkrétně vidím problémy:
1. Když si někdo koupil monitor za 2500, asi to v dané chvíli viděl jako nejlepší variantu (třeba i proto, že monitor za 9000 si nemůže dovolit). Když se monitor za 2500 zakáže, dotyčný zvolí ten, který byl druhý v pořadí, když se zakáže i ten, třetí v pořadí, a tak dále. Jenže všechny ty další varianty dotyčný vnímá jako HORŠÍ, než tu, která vyhrála. I když ten výrobek je Vaším měřítkem kvalitnější, z pohledu toho kupujícího je celkově horší (např. neúměrně drahý). Kupující na tom ve výsledku je hůř, než kdyby zákaz neexistoval.
Dá se to říct i jednoduše: Proklamovaná úspora spočívá v tom, že by si lidi mohli dovolit kupovat jen méně elektroniky, takže by se jí i méně vyrobilo. Na jednu stranu to je pravda, tím se dá ušetřit asi jakýkoliv zdroj (třeba přídělový systém na jídlo by taky ušetřil spoustu jídla). Ovšem z pohledu těch lidí je to jednoznačně zhoršení, mají se hůř, než se měli předtím.

2. Výměna telefonu každý rok neznamená, že se ten starý hodí na skládku. Prodá se do bazaru a tam si ho koupí třeba člověk, který na drahý telefon nemá. Kdyby všechny telefony byly drahé, ten bohatší by byl donucen si nechat dlouho jeden telefon a ten chudší by neměl nic. Opět si oba jednoznačně pohorší.

3. Je otázka, jestli se tím vůbec ušetří. Kvalitní elektronika nepochybně spotřebuje více zdrojů, než levná (právě proto je dražší). Pokud donutíte lidi používat kvalitní elektroniku i v místech, kde by stejnou službu odvedla ta levná, je to jednoznačně plýtvání zdroji.
Příklad: Mám svítidlo, kde je klasická žárovka. Používá se minimálně, pět let tam je pořád stejná žárovka. Dejme tomu jsem za těch 5 let nasvítil 100 hodin. Žárovka je příklad takového „levného šmejdu“, je levná (a nenáročná na suroviny), nízká životnost, velká spotřeba. Jenže kdybych tam dal kvalitní moderní zářivku, na její výrobu se spotřebovalo tolik surovin, že ta úspora energie to prostě v myslitelné době nevyrovná.

4. Ten zákaz nespadne z nebe. Musela by vzniknout instituce, která o tom bude rozhodovat, příslušný aparát (který bude taky spotřebovávat zdroje) a nějaký systém kontroly. A teď ta klíčová věc: Ve skutečnosti nebudou zakázané „nekvalitní“ věci, bude zakázané to, co se ta instituce rozhodne zakázat! Prakticky s jistotou se taková instituce ocitne pod tlakem lobbistů a zároveň bude používaná jako nástroj mocenského boje (viz Rusko a zákaz potravin z EU „z důvodů nízké kvality“).
Ve skutečnosti nebudeme mít kvalitnější výrobky, jen přijdeme o svobodu v další oblasti života.

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Jo a ještě:
5. Zákaz části výrobků samozřejmě omezí konkurenci, takže ty zbývající výrobky na trhu zákonitě zdraží.
Výsledek samozřejmě bude, že prodělají spotřebitelé (budou mít horší výrobky -viz výše- za dražší ceny) a vydělají výrobci (= část továren v Číně zkrachuje a těm zbývajícím narostou marže).

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

A proto z tohoto duvodu staty monopoly podporuji, protoze kdyz se zdrazi tak stat vybere vic na danich. viz. monopol telekomunikaci u nas a mnohe dalsi.

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

Daně bych viděl spíš jako vedlejší důvod.
Jako podstatnější vidím dvě věci: Jednak monopol bývá velká místní organizace, která má už z principu velký vliv. A ještě navíc ty monopoly bývají typicky státní či polostátní firmy, které slouží jako trafiky pro kamarádíčky, čímž mají na politiky vliv ještě větší. („Jistě chápete, že po liberalizaci budeme muset šetřit, takže to místečko za čtvrt mega měsíčně jak jste dohodil svému kamarádovi asi budeme muset zrušit…“)
To je první, ta druhá je, že většina politiků má regulace ráda, protože posilují jejich moc. Regulace odebírají svobodu rozhodování občanům a přesouvají ji na instituce, které jsou vesměs pod kontrolou politiků.
Při zákazu „nekvalitní“ elektroniky by o tom, jakou elektroniku si koupíme, místo nás částečně rozhodoval nějaký certifikační úřad. Ale parametry, které se mají kontrolovat, stanoví politici.
Když už taková regulace bude existovat a někdo bude chtít zakázat třeba zmíněné EIZO, nebude to žádný problém.
(Viz ostatně zmíněné žárovky, tam taky realita nikoho nezajímala, úkol zněl jasně, napsat to tak, aby žárovky neprošly. I když zrovna tady nešlo o politiky, tvorba té regulace byla v režii výrobců zářivek.)

+1
-34
-1
Je komentář přínosný?

Žárovky navíc ani krátkou životnost nemaj, pokud jsou vyrobeny kvalitně. Nejhorší to bylo po dobu kartelové dohody, ale malí výrobci dále vyráběli žárovky s násobně větší životností, třeba 30000 hodin.

Nejstarší žárovka svítí od roku 1901 http://en.wikipedia.org/wiki/Centennial_Light

+1
-37
-1
Je komentář přínosný?

No jo, ale jaký smysl má dávat třeba i kvalitní žárovku na místo, kde svítíte dvě hodiny v roce, ale pro případ potřeby ji tam musíte mít? Pravda je, že osobně bych spíš radši šel s osobní svítilnou, než tahat elektriku, kupovat kvůli tomu jističe, dráty, objímky, vypínače... ale když už to tam je, tak bych tam zbytečně drahou žárovku ani nedával.

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

No, jističe, dráty, atd. jsou jedna možnost :-)
Alternativa je vzít přívodní kabel z vysloužilého elektrospotřebiče, na jeden konec přidělat objímku na žárovku a druhý natáhnout k nejbližší zásuvce.

Svítilna je fajn, ale svítí jen do úzkého prostoru a musíte ji pořád držet v ruce nebo vymýšlet jak ji položit tak, aby svítila na místo, kam potřebujete svítit.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

životnost žárovky s vláknem je kompromisem mezi životností a efektivitou. Není problém aby žárovka vydržela 10 000 hodin, ale pak jaksi bude méně svítit :-)

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

což mi připomíná nedávnou zprávu, že Safinu koupili Rusové.

http://www.safina.cz/vykup-recyklace-drahych-kovu

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

První vlaštovka boje s tímto nešvarem je na dohled: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/302088-za-kazitka-v-elektroni...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.