Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Fotografie brambory se prodala za 1 milión euro

A teď si vemte, že někdo prohlásí, že užitím této fotky bez svolení autora jste způsobili škodu milión eur…

+1
+49
-1
Je komentář přínosný?

A ma diit.cz to svoleni autora? Jinak mu dluzi milion :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Na článek o něčem a informativní fotku zatím naštěstí svolení netřaba...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kolik aby sa mela hodnotu fotka Merkelové v burce :-D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak když můžou mít čutálisti nebo hokejisti, kteří jsou schopní s bídou utlouct střední školu, za rok padesát mega... proč by někdo, kdo je určitě chytřejší a půl dne zabil focením brambory, nemohl dostat taky trošku slušně zaplaceno (a taková rána se nepovede každý den, takže musí z něčeho žít, než se mu podaří prodat třeba mrkev). Ostatně není to jeho problém, že jemu ty prachy za to někdo dá. A není jeho problém, že tupé stádo takhle štědře sponzoruje zábavu, a na ty podstatné věci prachy tak nějak nejsou.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

To se neda nechat bez komentate:o)
Vite co je horsi nez zaplatit milion euro za fotku brambory? ..... dostat tu metr sedesat velkou desku darem .... co s tim? do kotla to nevleze ... dibond se nedela v bile, tak ani neni sance to otocit jako plochu pro projektor .... navic fotka obycejneho zemaku, leda tak tim ve sklepe, zakryt plesnivou zed, jine misto pro hnusny obri zemak me ani nenapada.
Ale jinak palec na horu, neni umeni vyrobit neco, co uz bylo vyrobeno tisickrat, ale umet to za nehorazne prachy prodat ..... Jobs byl proti nemu jeste bridil:o)

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

darovací daň platí obdarovaný ... takže ještě za to cálneš 5 mega v českých :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ROFL! Ja mit prachy jak Bill Gates, tak ten obraz koupim a regulerne poslu nejakemu zmrdovi, treba Kalouskovi, Klausovi, nebo nejakemu komunistovi, ci jine haveti at se prohnou, protoze za vic jak litr by to neprodali:o)))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

nechat jim chvíli na přijmutí daru a pak je napráskat FÚ pro podezření z nezaplacení darovací daně :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro to by byl ovšem třeba znalecký posudek pro posouzení skutečné hodnoty. To že to někdo za něco koupil není vůbec důležite :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

no jo, kdo umí, ten umí :) a to je to pravé umění :)
já jsem v tomhle zamrzl v době pravěku a poslední, co umím jakž takž pochopit, jsou jeskynní malby :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Já bych možná trochu rozlišoval pojem "umění" ve smyslu schopnost něco neobyčejného udělat, a pojmem "umělecké dílo". Řekl bych, že autor blogu tyto dva odlišné pojmy trochu míchá a zaměňuje. Ano, jsme v kapitalizmu, kultu peněz, takže když někdo "cokoliv" prodá za velkou částku peněz, tak to vyvolá obdiv k jeho umu (vydělávat peníze). V tomto směru prodaná fotka brambory je umění. Ale umění - umělecké dílo, je trochu něco jiného. A myslím, že o uměleckém díle nepadlo v blogu ani slovo.
Ostatně v našem lokálním kapitalizmu najdeme taky spoustu příkladů. Třeba F.R.Čech a jeho obraz zvířátek...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Clovece, cim vy se vlastne zivite?
Jsem umelec.
Vazne, co delate?
Vyrabim destniky.
To prece neni zadne umeni!
Ne? Tak to zkuste - udelat destnik!

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Zebricek nejdrazsich fotografii nema smysl od chvile, kdy se prokazalo ze vetsina z "kupcu kteri chteli zustat v anonymite" jsou primo autori fotografii, kteri sami od sebe kupuji fotografie za vysoke castky, aby umele zvysili hodnotu svych dalsich vytvoru.

Co me ale fascinuje je drzost nekterych sberatelu, kteri sami od sebe zaplati za fotografie nejakeho autora miliony dolaru a ve chvili kdy Mistr vytvori dalsi identicke kusy tak ho obratem zazaluji ze jim znehodnotil jejich investice.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ja to nepochopím... Kedysi som chodil na jeden portál, fórum kde sa rozoberá filmová fotografia, vyvolávanie a podobne. Veľa som sa tam naučil, ako si vyvolať doma film, ako ovládať Flexaret, pinhole...
Už ma tam ale nebaví chodiť keď vidím čo je pre niektorích "fotka". Na fotke rozmočený hajzelpapier na chodníku a všetci sa rozplývajú "hmm...super...čo by to mohlo vyjadrovať..." No čo asi?? Rozmočený hajzelpapier na chodníku?! :D

Ja čo si rád odfotím krajinu, vysokú zver kdesi v lese, som tam nemal čo hľadať. Nechápem toto "umenie" :D

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

To je proste Temnakomora.cz - kazda fotografie porizena na film je dokonala proste proto, ze je porizena na film. I fotky v tak hrozne kvalite ze bychom je pred 20 lety hodili rovnou do kose a neodvazili bychom je nekomu ukazovat. Samozrejmne ze je zakazano kritizovat a kdo foti na digital je uctivac dabla.

S vyznamem fotografie me hodne povalili v jednom dokumentu, kde u zatisi lavicky pod stromem zacali rozvijet teorie, co ma co vyjadrovat a co tim chtel autor rict - asi po 10 minutach prisel autor, tak se ho zeptali - a odpoved byla "me se to proste libilo tak jsem to vyfotil".

Co se tyce fora o foceni (nejen) na film, tak spousta inspirace se da ziskat zde:
http://forum.mflenses.com/

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz muze byt umeni rozestlana postel nebo rozsypane smeti, proc by nemohlo byt umeni fotografie brambory. Moderni "umeni" neni o tom vytvorit umelecke dilo, ktere se bude obdivovat za stovky let v muzeu, ale o tom presvedcit blazny, kteri maji penize, ze ten jejich nesmysl je umeni a dostat tucne zaplaceno.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak - mnoho modernich obrazu vzniklo ani ne za 5 minut pocinaje v to myti stetcu. O slepeni dvou zidli k sobe nemluve, tam je to delsi jen o to nez uschne lepidlo.

Nicmene v jednom dokumentu takhle kritici obdivovali moderni obraz, bavili se o tom hodiny, cenu odhadovali na desitky tisic dolaru - a nakonec jim prozradili ze obraz maloval orangutan.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No tak si zkuste analyzovat, co nakreslil orangutan. Já myslím, že přes veškerou snahu bude nepochopen :-). Navíc takový obraz je extrémně vzácný. Kolik lidí má doma obraz, co namaloval orangutan?

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Odbornici na moderni umeni uz ten vyznam najdou, dokonce i na kusu papiru kde si Mistr otiral stetce (ale nesmi jim to prozradit).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Na jednu stranu je pravda, že i v dobách , kdy byl svět ještě normální občas lidé blbli na kvadrát, příkladem budiž Holandská tulipánová horečka na počátku 17. století. Mimochodem tu odnesl i opravdový umělec a jeden z posledních skutečných malířů, Rembrandt van Rijn.
Na druhou stranu dnes žijeme v systému, kde se peníze vytváří z ničeho, na rotačkách centrálních bank, tak vlastně nemají žádnou cenu, Ano pro zoufalce jako jsme my je 1M Euro hodně, ale ECB jen za poslední rok zvýšila rychlost rotaček o 80miliard Euro měsíčně a tak natisknou nad plán 80.000 milionů Euro každý měsíc, za rok 960.000 milionů.
A pokud patříte mezi lidi, přes které tyhle tuny "potištěného papíru" tečou proč byste nevyměnili jeden milion z haldy 960.000 ks za jednu bramboru?

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Pořád nad tím přemýšlím a zjišťuju, že umění nebo umělecké dílo, jak chcete, je pojem silně relativní. Mně třeba moje fotka mraků nad silnicí na Tenerife přijde umělecky (ne kvalitou, je to mobilem ;) výrazně výš než ta brambora - http://abload.de/img/20141121_122401__mau6r.jpg - ale hanba by mě musela fackovat, kdybych za to měl chtít byť i pětikorunu.
Tu bramboru nepovažuju s ohledem na cenu až tak za umění, jako spíš za dobrej kšeft.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Je potreba ji prodat sam sobe za libovolnou castku.

Tu bramboru samozrejmne zase koupil kupec, ktery si pral zustat v anonymite, takze je hodne pravdepodobne ze si ji autor prodal sam sobe.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Umělecké dílo je hodně relativní pojem. Já mám v tomhle oboru mizivou rozlišovací schopnost, ale věřím, že "opravdové" umění poznat lze. Viděl jsem jeden německý zábavný pořad, ve kterém psycholog procházel prázdný dům a podle toho, co tam viděl, zkoušel odhadnout, jací lidé v něm žijí. A uviděl na zdi pověšený obraz. Chvíli se na něj díval a pak řekl: Tak tohle žádné umělecké dílo není, ale ten, kdo to maloval, byl mimořádně citově rozrušený. No a obyvatelka, když to pak komentovala, tak řekla, že to malovala sama chvíli po tom, co jí manžel řekl, že se chce rozvést.
Podle mě to asi umělecké dílo bylo, protože ta paní, i když nikdy předtím nic nenamalovala, tak do toho dala svou duši. Ale kdo ví...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já bych to nepoznal. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale vaše fotka přece není vůbec umělecká. Umění je, když chcete něco záměrně sdělit a konzument vaše sdělení pochopí. Vaše fotka vypadá jako fotka náhodného turisty, který se náhodou dostal do situace, ve které si všiml atmosférického jevu vypadajícího zajímavě a zaznamenal ji nouzovým prostředkem.
U brambory se sice můžeme bavit o tom, jestli nejde o praní příliš čistých peněz, ale nelze upřít autorovu snahu sdělit svůj impozantní zážitek s tímto objektem :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Takovéto (a podobné) zprávy mě neustále utvrzují v subjektivním dojmu, že současný svět je hodně nemocný..

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jak je vidět, tak idioti stále žijí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

At zverejni kupce, zda skutecne existuje.

Jinak se toho podezreni ze to koupil sam od sebe nezbavi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Umění je něco, vyjímečného, co dokáže jen málokdo a co je zároveň nejakám způsobem (pro dostatečně velkou skupinu lidí) krásné. Nafotit bramboru dokáže každý blb....
Jen nechápu že za to někdo vyhodí prachy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak treba u znameho fotografa Putina je to prece jasne - je to velky fotograf fotici stredoformatovou Leicou takze se mistni podnikatele predhaneji kolik v aukci za jeho fotografie daji.

S uplatky to samozrejmne nema, ale opravdu nema, nic spolecneho :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jakyho putina, co sem zas kdo motá politiku/propagandu??

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já to chápu jako variaci na to co tu padlo už dříve. Ten kdo fotí Putina je známý, a proto se jeho práce bude prodávat mnohem dráž než Lojzy Nováka z Prahy, co nemá žádné renomé. A to i bez ohledu na objektivní kvalitu, tedy pokud vůbec lze něco takového určit, nebo se tomu přiblížit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

IMHO takhle vyfotit bramboru každý nedokáže - tedy bez návodu. Přiznejme autorovi, že fotit bramboru jemně zablácenou a s otiskem struktury pytle (uměle udělaným, protože je po celé ploše) zdaleka nenapadne každého. Ovšem prodat následný výtvor za takovou sumu umění je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Při větším zvětšení je vidět, že je to celé upravené ve Fotoshopu, takže to není fotografie, ale podvod. Kolem celé brambory je vidět, že ji vystříhal z větší fotografie. Prostě blb na entou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Částečně jde najít vysvětlení třeba ve filmu Nedotknutelní. Potenciální kupec si řekne. Jasně, je to blbost, dnes to nemá žádnou cenu. Ale třeba ten člověk časem začne tvořit skutečná umělecká díla, proslaví se a potom taková blbost z jeho začátků bude mít mnohonásobně větší cenu jako rarita.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zkuste prodat fotku brambory za 1M.
Je to jasnej umělec :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě se zaměňuje snobárna za umění. Tohle když uvidíte na stánku s pohlednicema tak si řeknete "TVL brambora". Dnes je spousta lidí co vyrostli na "Veksláckých prachách", jen u nás co jich je a často to nejsou žádní myslitelé. Jenže nový status je nový status. Porche už mají, zámek taky, tak nějaký to umění, že. Nějké komplikované obrazy, tomu nerozumí, bezzkrupolózní lidi moc na emoce nedají, takže chce to něco jednoduchého, co omráčí cenou a nikdo jiný to nemá. Tečka.

Samozřejmě je to každého věc, co prodá, co koupí a kolik za to utratí, ale fotografické umění to není. Je to obchodnické umění. Prodat pitomcovi bez obzorů nějaký nesmysl ukrutně draho, aby si myslel, že má něco extra.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mozno na tom obraze nieco bude, ak sa nan clovek pozera v skutocnej velkosti, ale takto som len akurat dostal chut na zemiakovy salat :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já ti povím Davide, proč nevidíš tu úžasnou uměleckou hloubku, která se v této fotografii skrývá. To je z toho prostého důvodu, že nejsi majitelem účtu, na který ta platba dorazila. Celé moderní umění za posledních skoro 100 let je jenom o tom najít blbce, který zaplatí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To platilo i ve středověku...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Debil zaplatil za ni 1 milion dolaru a mi ji muzeme zhlizet zadarmo i s tym ze reklamy na stranke diit.cz fajne blokuje AbBlock :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?
+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja nevím proč se do toho plete nějaká fyzická hodnota nebo nedejbože umění. Na první pohled ten článek vypadá zábavně ... na druhý to spíše ukazuje nepochopení světa ... respektive naivitu příslušnou morálce filmovych a serialovych postav -> probuh, někdo dal velke peníze za obraz brambory ... tim totalne rozhodil moralni zebřičky nas chudych.

Mám být po přečtení pohoršený? Nějak odsoudit kupujícího? Mám se nějak snažit společensky utvrdit svou náležitost k plebsu tím že to celé pohaním?

Osobně mohu říct, že ta fotografie není vůbec špatná, má to jistou intenzitu a osobní ironii.
Nicméně proč do toho tahat nějaké umění? Umění reprezentované řekněme DaVinciho obrazy přeci je na míle daleko. A kdo by se to pokoušel nějak srovnat, bude dělat jen šaška...všichni na první pohled vidíme, že jde o něco zcela odlišného.
Ale tak to je s moderní fotografií docela často...
Uměleckou hodnotu to jakousi má, nějakou schopnost působit visuálně a emotivně ... ale ta cena přeci není primárně od umělecké kvality. Ta cena je vytvořena poptávkou ... exkluzivitou ... tím co samotnou koupí nový majitel řekl.
Není nikdo jiný, kdo by tuto fotku měl ... není nikdo jiný, kdo by ukázal, že má milion na zdařilou fotografii brambory ... v určité společnosti, prostě tato osoba vyhrála závod o to, kdo bude mít titul majitele a za tento statut zaplatil ten milion. Je docela jedno, jestli to byl obraz pudla, brambory nebo plivance na chodníku ... jeho hodnota je vytvořena jistou exkluzivitou,.. hodnotu nepotvrzuje jen prodejce a kupce virtuálně a zcela náhodně, ta je akceptovaná danými kruhy a dává nějaký smysl.

Nelze to ani brát jako investiční obraz, ... opět totiž nejde o jeho fyzickou hodnotu - jako u obrazu dávno zemřelých umělců, jejichž díla jsou prostě nejdou udělat znova. Ačkoliv potenciální zisk může být i ve vlastniství takového obrazu - dokud bude udržována jeho společenská hodnota.

Že jde o obyčejnou bramboru a jde vyfotit znova? Ano, perfektní kopie Noční hlídky lze udělat tak. Ale nebude mít cenu jako pravá noční hlídka. Ta je prostě jen jedna. Cenovka byla pověšena na tuto jednu konkrétní položku ... a ano je to obchodní genialita ... ale to neznamená, že to můžeme nějak popřít nebo diskuzí ponížit na bezvýznamné :-)
Jackson Polock taky jen cakal barvou na platno ... ale asi by se našlo dost lidí, co by byli unešeni, že máte jeho originál v obýváku... a to i kdyby to nebyl jeden z těch zajímavě pestrých a barevně vyladěných obrazů, ale jeden z těch generických hnedo-šedých.

čili s onou uraženou a znechucenou pseudo morálkou ať se kritici jdou vycpat ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vřele souhlasím. Že jsem tak smělej, nechceš ode mě za milion koupit můj chrchel? Právě jsem dost nachlazenej, takže chrchle jsou k dispozici. Až nachlazení vyléčím, tak už nebudou! Když si jeden koupíš, slíbím ti, že už žádnej další neprodám. Do té doby, než se uzdravím, všechny spláchnu do záchoda, slibuju! A kdybych náhodou přece jen prodal ještě další, bude to už jinej chcrchel. Budeš teda TEN JEDINEJ majitel toho určitého chrchlu.
Budeš si moct říct, že není nikdo jiný, kdo by tento chrchel měl ... není nikdo jiný, kdo by ukázal, že má milion na zdařilý chrchel ... v určité společnosti, prostě vyhraješ závod o to, kdo bude mít titul majitele a za tento statut zaplatil ten milion.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hmmm, zajimava nabídka... bude v nejakem peknem ramu? Ale musíš mi fakt zajistit, ze ho nikdo jinej mit nebude ... jiny s tvym jmenem taky neprichazi v úvahu, další musís vydat pod nedohledatelnym pseudonymem! Takhle uz jsem se nachytal s tim slavnym Konskym koblihem ... ale ztrata nebyla tak hrozna.
Ostatne bych potreboval, aby mi ho ještě ostatní zavideli ... ale když tomu nahodíš trosku nejake PR ... nejake zdravotni zprávy o zlepšujícím se stavu a takove, mozna i nejaka story o zivotnim pohnuti, které ovlivnilo tu tvorbu. Když na tom trosku zamakame, mozna z toho bude dobrej obchod.
;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, já bych řekl, že nesporně je to umění!
Jsem přesvědčen, že je to naprosto špičkové umění prodeje a kšeftu obecně. Objektem tohoto umění není nějaká fotka brambory, ale uskutečněná finanční transakce. Správným kritikem a obdivovatelem tohoto umění tedy nejsou estéti výtvarného umění, ale estéti finančních transakcí. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A o co jde, on někdo někde tvrdí, že je to umění? Tu cenu prostě udělala "sláva" toho autora.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nebola by zaujímavejšia skôr fotka toho dilina, čo ten zablatený zemiak kúpil ? Už určite vytriezvel z opice a teraz sa niekde radšej schováva.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

,,Umění je TO, u čeho se dostatečně velká skupina dostatečně „významných“ lidí rozhodne, že TO je umění."

To je dost zcestné tvrzení. Určitě jste to napsal jen tak od boku a věřím, že občas zajdete do nějaké galerie umění podívat se na aktuální umění u nás.

No a co se týká té brambory, tak to je pro mne krásná ukázka kýče.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.