Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Fujitsu Lifebook N532 po téměř pěti letech: byla to dobrá volba?

Hezké..

Velice podobnou zkušenost mám se svým notebookem, dokonce ještě starším, z roku 2012 (HP ProBook 4540s).
Jede prakticky 18 hodin denně, a nebo 8 hodin denně s častým přenášením :D

Hned pár měsíců po koupi jsem původních 4GB rozšířil na 8GB (jede to dual channel, protože jsem na ebayi koupil naprosto identický modul RAM)
Letos na jaře jsem nahradil systémový disk SSD Samsungem, a v létě jsem vyhodil i mechaniku (nefunkční) a koupil ještě ten samý disk i na data (spíše pracovní data, takže SSD stačí)
Jo, a mám v něm druhou baterii :-) původní jsem sice šetřil, ale vydržela tři a půl roku. Koupil jsem neorigo baterii a jde perfektně (má dokonce o trošku větší kapacitu než origo)

A ještě zajímavost...
když měl počítač asi rok, přeinstalovával jsem Win 7 a instalaci v půlce ukončil (psali mi, že to nemám dělat, a já jim nevěřil - co by se mohlo asi tak stát?). Pak mi počítač nechtěl najet a jen blikala chybová LEDka u caps locku. Po hodině zkoušení to naběhlo, nainstalovalo a z Win jsem HP utilitou přehrál BIOS a vše jelo. Jen se nějakým záhadným způsobem vymazala 'identita' notebooku uložená v SPI Flash paměti na desce, takže mi to při hard vypnutí hlásí a také už nejdou nainstalovat HP drivery (kontroluje to tam typ notebooku, řadu atp.), musím si tedy zálohovat stávající systém a střežit ho jako oko v hlavě, jinak notebook můžu vyhodit :-) zkoušel jsem si s tím hrát, ale našel jsem utility k opravě jen pro starší modely a nic nefungovalo.

Mám také dedikovanou grafiku, HD7650M a nahrál jsem na tom mraky mraky hodin. Vždy bez chladící podložky, někdy v posteli a už jsem i viděl artefakty při vysoké teplotě. Chudák vše přežil, slouží a snad bude dál. Celkem slušné na to, že tehdy NTB stál okolo 14 tis. korun a až na drobné odřeniny vypadá jako nový

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pozor, eSATA v noteboocích není klasické eSATA, ale takzvané eSATAp, existují kabely, které mají právě i to napájení. Bere se totiž 5V z té USB části a je to velmi šikovné, protože takhle snadno připojíte 2,5" HDD/SSD.

Zatím jsem neviděl notebook co by měl eSATA a nebylo by to eSATAp.

Příklad kabelu: https://www.softcom.cz/eshop/kabel-esatap-22pin-sata-datovy-napajeci-1m_...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To bylo zajimave reseni asi jen v dobe, kdy jeste nikdo nemel USB 3.0 a USB 2.0 bylo pomale.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to zajímavé i poté, např. klonování disků nebo velký přenos dat je rychlejší a lepší než USB3.0

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale jo, je toi rychlejsi, ale USB je proste univerzalnejsi. Jak casto klonujes disky? Sam mam tady doma pripojeny externi 3,5" disk do eSata, ale to jen z toho duvodu, ze se mi podarilo za pusu sehnat predrazeny dock s eSata. Je to rychlejsi, ale zadne dalsi domaci zarizeni eSata nema.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O moc rychlejší to na SATA není než na USB 3.0. Záleží na úložišti. Pokud je to pevný disk, tak je zrychlení prakticky zanedbatelné. Pokud SSD, tam to může být zajímavější, ale zase to není ani nic, kvůli čemu bych třeba rozebíral PC, abych mohl píchnout disk přímo na SATA místo na USB 3.0 zvenčí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem si všiml .Mám doma Delock 84415 eSATAp na micro SATA 16pin a používám ho docela často na 2.5HDD když se mi nechce vytahovat dokovací bedýnku. Mám to na Hp8440p , taky starý denně od rána do noci v provozu a na to co potřebuji pořád fajn.Baterii mám většinou ve skříni a noťas v docku napojený na monitor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pěkné. Na Linuxu mám nějaký program, kde lze nastavit rozsah nabíjení od-do procent kapacity. Jestli si pamatuji správně, tak ve Windows 7 jsem na stolním notebooku totéž nastavoval v napájecím plánu přes ikonku baterky v pravé části systémové lišty.
Mimochodem, ta sestava byla za 33000Kč, kolik chce Toschiba za nástupce?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč zrovna Toshiba?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je vcelku jedno, kdo. Akorát se hůř posuzuje, jestli má jiný výrobce obdobně kvalitní tělo, u Toshiby lze očekávat, že tělo bude +-stejné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Edit: pardon, myslím na Fujitsu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty lepsi notasy maji bud rovnou v BIOSu nebo s nejakou utilitkou nastavitelne nejake limity. Treba ja mam Fujitsu takovy levnejsi business model, a ma nastavitelne 80% horni limit. Levnejsi notasy tohle nemaji.

Idealni je cyklovat lithiovky od 50 do 80 procent, pak to vydrzi 2-3 tisice cyklu. Samozrejme ne vzdy to lze, ale kdyz clovek ma notas v zasuvce 99% casu tak to dava smysl...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jedinna poznamka, pokud mas notas 5 let a planujes dalsich 5 let, tak nech zrepasovat baterii, popripade ji muzes zrepasovat sam. Proste se do baterie nejak dostat pod obal a vymenit clanky, vyjde to nejlevneji.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

O tom pochybujem, ze to bude najlacnejsie. Robil si to niekedy?
Prvy problem je to rozumne rozobrat, u niektorych(skor u vecsiny) baterii to bez poskodenia obalu ani nejde.
Baterie su spojene bodovanim(vsetky, co som videl), to znamena takto pospajane clanky len tak jednoducho nerozoberies/nevymenis.
Najlacnejsie riesenie je ebay a kupa originalu z druhej ruky alebo neoriginal.

Osobne by som bateriu neriesil pri takomto pouzivani. Odide mu rovnako ako povodna=vyhodene peniaze.
Podla mojich skusenosti u lacnejsich rad notebookov si vyrobcovia davaju menej zalezat na bateriach/nabijani a odidu skor ako u vyssich rad.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono, zrepasuj si baterii sám není žádná sranda. Dělal jsem to u starého dellu a u thinkpadu a vždy jsem dospěl k názoru - za tu jeb**** to opravdu nestojí. Není to clap-clap a baterie je otevřená, ale vždy je tam nejméně kvadrilion litrů lepidla a to velimi zpříjemňuje práci.

Navíc, je to desktop replacement, takže baterie je až opravdu na posledním místě. V případě WIFTa bych spíše zainvestoval do harddisků, eGPU (morálně zvýší hodnotu za šušeň), popřípadě vyhodit mechaniku a místo toho vrazit rámeček na disk z aliexpressu nebo z CZC (taky za pár šušňů) a mít třeba další úložný prostor.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Diky za komentare, repasoval jsem baterii na starem notebooku a tam to problem nebyl. Respektive muselo se nejak dostat do baterie, coz jsem zvladl z minimalnim poskozenim - napravitelne. Zalepene to vevnitr nebylo a stacilo clanky vyskladat ven a dat tam nove.
Takze rikate u novych notasu to radeji ani nezkouset, protoze to vyrobci kurvi jako u mobilu, proste aby lidi nemohli sami a museli vyhodit zbytecne dalsi penize. :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je celkem štěstí narazit na lapťop co není takhle zprzněný. Dnešní tenké placky to mají vůbec vtipné - nepoužívají kulaté 3.7V články ale placaté články, takže repas je nadpozemská sranda.

U těch starších, u HP to šlo celkem slušně cca do generace broadwell, u dellů, já mám zkušenost s Latitude - hrůza, děs, utrpení, deprese .... Thinkpady staré T41 to T400 zhruba, výše už to je zase na blití. Doslova.

Rada od srdce, pokud nechcete vyhazovat peníze za repasovanou baterii, nekupujte žádnou - repas svépomoci ve výsledku stojí více, než repas. Na druhou stranu, číňané dělají náhrady baterek za zlomek ceny a aliexpress s poštovným do ČR zdarma je toho plný!!! Pak už to je jen na Vašich preferencích - co ale doporučím, čína je cesta nejmenšího odporu :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tam bych laicky řekl, že repas je snazší o to, že vyměníš celou baterku :). A protože se nepočítá s tím, že by to byla uživatelská záležitost, tak to nestojí tolik :). Fakt jen hádám, nezkoumal jsem to.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No zrovna s bateriemi z Číny bych byl opatrný. Pokud už odtamtud, tak se zamířit na nějaké známější či ověřené značky (já jsem po průzkumech internetu - ve Švédsku je jeden borec, který články a nabíječky kompletně přeměřuje včetně ověření bezpečnosti - koupil Li-Ion od značky Liitokala - divný název, ale vyrábějí i pro Panasonic a LG, takže by to neměl být šunt, ale kdoví). Protože nekvalitní baterie můžou hezky zahořet - viz Samsung Note, a co teprve takový levný tuplovaný noname z Číny. Nedávno jsem zahazoval levné smartwatch z Aliexpressu, baterie se rozhodla mi "zahřát" zápěstí. Naštěstí jsem ty hodinky neměl zrovna pod bundou, takže jsem je rychle strhl a vyšel bez újmy. Takže s bateriemi opatrně.

Nehledě na to, že repas článku je ve většině případů nejen ekonomický nesmysl, ale i technický. Většina akupacků má čip pro řízení nabíjení, který často obsahuje paměť s informacemi o článku, cyklech, jeho stavu atp. Taky je často nabíjení ušito na míru výrobcem použitým článkům. Takže pokud neumíte znova čip nakalibrovat a resetovat na nulu, je stejně funkčnost "opraveného" akupacku ošizená, v nejhorším si koledujete o solidní výbuch a požár.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je zajímavé, že od repasu mě zrazují i firmy, co ty baterky běžně repasují právě tak, jak jsi popsal.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přijde mi lepší pořídit novou třeba v Avacomu než se s tím nějak šíleně prasit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pořídit novou a funkční staré články vykuchat a hodit do nějaké prázdné power banky za dva dolary z Ali.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

k tomu eSATA portu, moc dobrá poznámka. Já taky u notebooku co jsem měl (už je prodaný do otroctví někoho jiného) měl tenhle port a lámal jsem si hlavu, jak jej využít. Jednoho krásného dne se mi odporoučel box na disk (usmažil se USB řadič) a já nutně potřeboval přistoupil k mému milovanému disku. Vzal jsem původní adaptér od disku, napájení jsem předělal z 12V +- na molex a fííí měl jsem napájení k disku. Pak stačí esata/sata káblíček a rychlost i 100MB/s nebyl žádný problém.

Takže na jednu stranu ano, ten port je dnes zbytečný, ale s trochou bastlení se to dá velmi dobře používat. Pak už jsem zmoudřel a disk teď hnije v NASu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zmiňoval jsem výše, že notebooky mají typicky eSATAp s 5V.

Výhoda je hlavně u starších Core2Duo notebooků, kde to je vlastně nejrychlejší diskové rozhranní s minimální latencí oproti USB, 3Gbit/s vs 480Mbps je celkem rozdíl. Novější Ivy Bridge stroje tam občas mívaly vytaženo i těch 6Gbit/s, nicméně záleží na výrobci notebooku co tam přivede, jelikož ty mobilní chipsety mají celkem 4 SATA porty a jen dva jsou 6Gbit/s

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Celé to eSATA (eSATAp) má jednu nevýhodu: je tak relativně málo rozšířené, že nedává moc smysl kupovat úložiště s tímto rozhraním jen proto, že ho mám zrovna v notebooku. Nikam jinam doma bych ho nepřipojil, o připojení někde na cestách ani nemluvě.
Zkrátka USB, prostě no. A je-li USB 3, tak vůbec není co řešit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jedno využití eSATA přeci jen má. Komu se povaluje doma povícero disků a má externí napájení (já mám), je to fajn pro rychlé připojování a odpojování disků k PC, aniž bych musel kuchat rámeček. Nebo na investigování, co je s jakým diskem. A v poslední, lze z toho bootovat a hodí se to na testování systémů (U toho posledního to mám vyzkoušené jen na ThinkPad E420, nevím jak se s bootem chovají ostatní).

Jinak je to úplně zbytečné a USB3 je v tomto případě mnohem lepší a univerzálnější. Popřípadě po masovém rozšíření USB 3.1 to bude ještě lepší už kvůli rychlostem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

no ja mam ZOTAC Zbox ID18 (Celer 1007U Ivy, 16GB ram + SSD 120GB) a ten ma eSATA. cez to mam externy box na 2.5" hdd a ten pouzivam ako datovy pre ukladanie fotiek pri praci a bezne ako docasne ulozisko pred odoslanim na nas.
na bezne veci je dist uplne v pohode aj vykonom https://s17.postimg.org/ochhu9enj/e_satahdd.png

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Budem hodnotiť len OS - mám W10 LTSB cez firemné MSDN subscription a som véééľmi spokojný. Hanba, že sa to nedá kúpiť nejako rozumne...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Keď už dá niekto mínus, bolo by dobre napísať aj prečo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zřejmě proto, že ten systém může být sebekrásnější, ale když jeho licence nejsou na prodej normálním smrtelníkům, tak chvástání se, že je super jen nas..re. :-D

P.S.: já mínus nedával

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jako, ono by se to dalo zařídit...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stale mam Dell Studio 1555 - od aprila 2010.
CPU P8600, grafika ATI HD 4500. Vtedy taka stredna trieda, stal asi 700ecok. Okrem toho, ze uz (logicky) odisla bateria, laptop funguje bez problemov.
Akurat som si sam z vlastnej vole vymenil povodne WXGA LCD-cko za FHD a BR mechaniku som vyhodil, lebo ju nepouzivam a namiesto nej tam mam caddy na 2nd HDD, ten prvy je SSD.
Bezim na 8GB RAM Win7 Ultimate 64bit a nemam problem s nicim.
Notebook so mnou obisiel svet dookola (doslova), preplaval pacifik na plachetnici (vlhkost, slana voda, neustale otrasy a namahanie). Niekolkokrat bol kompletne rozobraty a vycisteny. Jedina vec, ktoru som opravoval, bol poskodeny tenky kablik na Power tlacitku, lebo pri jednom rozoberani som ho nechtiac utrhol. Inak vsetko slape uplne bez problemov. Notas je teraz prakticky stale na podlozke a externom 24" monitore + klavesnica/mys. Kupovat nejaky desktop alebo vykonnejsi laptop nema zmysel. Jedine co som si musel pred casom kupit, bol 13" Dell XPS ktory si beriem na cesty, lebo tento 15" je na prenasanie predsa len trochu tazkopadny.
Oh ano, eSATA na nom nepouzivam, strasne to zatazovalo procesor. Kupil som USB3.0 34mm express kartu a ficim cez to, ak potrebujem pripojit nejaky externak alebo citacku kariet.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

eSata by melo vytezovat procesor mene nez USB 3.0, neco tam bylo spatne. Jinak mi tu doma taky bezi podobne stary Thinkpad R500. Za cca 120Kc jsem do nej na eBay nedavno dokoupil P8800, ne ze by to bylo tak moc potreba, ale za ty penize... ma 6GB RAM, samozrejme SSD a pokud nechcipne, tak tu jeste par let na kancelarske pouziti pojede :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pekny blog, pacil sa mi.
Osobne prevadzkujem Precision M6600 s i7 2920XM (myslim) 16GB RAM a vymenil som tam GPU za GTX 680m, SSD Intel 320GB + 500GB HDD 7200ot, FHD obrazovka.
Stale v plnom nasadeni, zvlada vsetko, co potrebujem, aj nejake to obcasne hranie, ked deti spia.. (Diablo 3, Elite Dangerous).
Pokial sa notebook mechanicky nerozpadne, alebo neodide nieco na MB, tak mi este posluzi par rokov urcite.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja ficim na Lenove Twist z roku asi 2012? Vtedy to bol jeden z prvych konvertibilnych, ale casom sa ukazalo aj debilnych :D notebookov. Ide vpodstate bez problemov aj teraz, ale ... touchpad zacal vrzgat po roku, po dvoch som ho vypol lebo sposoboval 2-klik (pouzivam trackpoint). Vetracik vo vnutri uz je "rozbity", po 3 rokoch hucal ako nejaky ventilator v zdroji za 10 €. V rovnakom case sa cosi stalo aj doske a sata hdd niekedy nenasla, 8GB SSD cache som musel vyhodit a dat tam 128 GB SSD a nainstalovat WIN10 ... sata blbne doteraz, hdd je pripojeny na USB 3 boxe a inac fici jedna radost.

A teraz k plusom, bateria drzi stale 3,5h aj napriek tomu ,ze notebook som mozno 5x vytiahol zo siete. Updaty na BIOS a system este stale chodia! Dotykova obrazovka, ultrabook a je hodne tenky, ale ako konvertibilnu hracku som ho pouzil raz :D avsak citat si "noviny" ktore vazia 1,2 kg je nic moc, takze sa to neujalo. Drahy experiment (900€) , uz by som do toho asi nesiel, ale zatial sluzi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mam hp envy dv7 januar 2013
podobna konfiguracia 2hdd 2.5" a este je dnu povodne ssd 32gb v tom pcie slote
i7 3630qm geforce 650m
hodne som sa na tom pc v robote hraval tak ze bol zavrety a pripojeny cez hdmi s teplotami cez 100'C cele hodiny. takto posledne 3 roky cca 30h tyzdenne
stale ide
baterku mam v hcladnicke od kedu som ho kupil
ked ju tam vlozim stale ma vydrz ako pri kupe. nevidim dovod mat ju tam ked ju nevyuzivam- iba pridava hmotnost.
niekolkokrat mi uz padol zo stola na zem -zapnuty

hdd je stalw 100% ok
raz sa mi podarilo znicit klavesnici
asi v 2013 som skusal na gpu tazit bitcoin zapol som a siel som na tyzden prec. obdobie horucav v BA

vratil som sa a klavesnica ako cokolada :) roztopena

pred mesiacom mi odisla citacka kariet ktory som casto pouzival co ma mrzi :( nezacvaknem kartu
inak vsetko ide ako ma cpu nadcasovy
do spodneho plastu som si vyrezal otvor nad headpipou cca 5x5cm nalepil heatsink a mam ho polozeny na tej chaldiacej podlozke. asi o 30% vyssi framerate v hrach( padal z dovodu ze sa prehrialo cpu a zacal throtlovat)
inak geforce 650m je super - ide nataktovat na vykon 660 bez problemu . treba len uchladit.

jedina vec co ma mrzi - doteraz na kazdom cpu v laptope som si mohol znizit napatie aj podtaktovat cpu. tu sa da menit iba multiplikator ale s napatim nepohnem :(

inak so spokojny

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Konečně WIFT, díky za čtivý článek. Já, ač bych si to nikdy neříkal, tak jsem na domácím notebooku taky zůstal nakonec u Win 8.1. Noťasovi teď byly tři roky, koupil jsem sice rok záruky navíc, ale nerozbilo se zase nic (klep klep, zákon schválnosti?). Po tom, co jsem je od výroby odbordelizoval instalaci osmiček (výrobcem je ASUS, nebylo toho tolik jako třeba u HP, ale stejně....), donutil ji k updatům a zprovoznil, aby jednou za čas neházela při startu BSOD (už jsem to hádal na studeňák), tak od té doby to v pohodě jede. Ano, zkoušel jsem Win10 (a občas mám nutkání to zkusit zas), ale na baterku to vydrželo méně než osmičky (6 hod vs. 7,5 hod) a to jsem jednak stihnul z webu Asusu zazálohovat drivery na desítky předtím, než je odtamtud stáhli (wtf nechápu proč, počítají s winupdate, nebo si řekli, že teď najednou win10 nepodporujeme?!?) a použít i drivery z winupdate, ale nepomohlo to. Rychlejší ty desítky nejsou, žádný nový killer funkce nemají (krom lepšího start menu, já se na rozdíl od WIFTa naučil start obrazovku osmiček úplně ignorovat a nepoužívat), jsou víc schizofrenní a nedělají notebook mobilnějším. A jak napsal wift, osmičky jsou přesně něco mezi. Není to taková demoverze jako desítky, na druhou stranu zase třeba lépe chápou "nový" HW (USB3.0, SSD) než sedmičky, které spokojeně používám jinde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem si to přečet a musím konstatovat že mam podobný stoj taky.
mam Dell Vostro 3560 s i7 3612QM, 16G RAM 120GB SSD na system a místo mechaniky 250GB SSD na data, grafika radeon HD7670M.
provozuju to nějaký 4 roky.
panty drží, ostatní plasty taky, denně ho tahám všude možně, otevírám zavírám klidně 10x za den.
FHD display i při 15" velikost na 100% win 10, zvyknul jsem si na menší písmo, zatím vidím, tak OK.
baterie měněna cca před půl rokem, kdy jsem z nějakých původních 4h byl už na cca půlhodině.
nyní mam náhradu AVACOM s 3 články navíc oproti originálu a zatim utáhne cca 5h, což mě mile překvapuje.

co se výměny NTB týče, ač občas koukám co je na trhu, tak zjišťuji že by bylo, ale až tak s cenovkou 60tis. a s tim mi můžou vlízt na hrb.
Jinak mi to přijde ještě horší a za víc než jsem kupoval toho della, je to nějaký zvrácený.

Schválně si dejte hledat 4 jádro 8HT FHD display nejlépe IPS matnej a z těch kvant "odpadu" zůstane pár předraženejch potvor.
Děkuji nechci, dokud to pujde zůstávám u toho co mám a doufám že nový mobilní APU od AMD s tim trhem trochu hejbnou nějakým směrem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To není umění jít do něčeho tak drahého a potom přiznat jak je to předimenzované a že jsem udělal dobře. CPU je pro notebook nechutný žrout a k tomu ta Fermi. Umění je doporučit někomu něco co je o pět litrů lacinější než měl vyhlédnuté a aby byl spokojený s upgradem.

Když se něco podělá, tak jsou ty RAMky na vyhození a celá ta vyšší investice taky (uvažovat o prodeji nenažraného CPU mi přijde směšné). Notebooky jsou spotřebák a je masochismus se je snažit udržovat nějakou delší dobu i po záruce. Je lepší je kupovat levněji a častěji, i když chápu argument týkající se OS. Desktopy rulez, ale o tomhle se musí každý přesvědčit sám, že koukat na notebookovou sedmnáctku (patnáctky raději no comment) je obtěžující při jakémkoliv rozlišení, když je vedle desktop co má minimálně 21" a je výkonově jinde, je 10x snažší údržba a 13x snažší upgrade.

Doufám, že Ryzeny rozhýbou trh k něčemu co zmíněný notebook jasně zařadí mezi extrémně těžké a nenažrané dinosaury a autor tak bude méně ve stresu z případného upgradu. IMHO je už stejně lepší notebook s Excavator APU, protože tu i7 bych chtěl jen zdarma, zatímco za nový stroj s Excavatorem bych klidně těch 12 tisíc zaplatil (záruka, lehkost, modernost).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tvůj nesouhlasný názor respektuji. Prostě máš jiné potřeby, jiné představy o tom, co je (pro tebe) správně - a tak to má být. Já už klasický desktop nepotřebuji (svůj „desktop“ si mohu vzít v pohodě kamkoli s s sebou).

Notebooky jsou spotřebák pro toho, kdo je jako spotřebák bere. Mně termín „spotřebák“ ve světě elektroniky naopak děsně irituje. Nesnáším to, když je elektronika spotřebák.Vlastně to nesnáším ani u auta, vlastně skoro u ničeho. Možná jídlo nebo kaka papír. To je spotřebák. Mimoto tenhle notebook se nijak udržovat nemusí, žije pořád z toho, co dostal před pěti lety. Umírající baterka z toho nedělá spotřebák, to ta baterka je spotřebák - a já ji ani nepotřebuji. Její výměna u tohoto notebooku je nesrovnatelně jednodušší než výměna jakékoli komponenty desktopu. A stejně to nemám v úmyslu dělat.

10× snazší údržba a 13× snazší upgrade - to je možné, ale opět: nic z toho neřeším. Údržba je u mě stejná jako u klasického desktopu, protože udržuji jen software (kolikrát jsem tomu za život čistil chlazení, dvakrát? No to je teda vopruz, to ti povím ;). Upgrade není třeba dělat, proto jsem to taky koupil takto vybavené.

Autor ve stresu z upgradu nebude, protože upgrade se v tomhle případě nebude konat ještě zatracepeně dlouho.

A taky je třeba si uvědomit, že já mám dostatečně výkonný notebook, na který jsem zvyklý, už skoro pět let, zatímco ty teprve sníš o rozhýbání trhu.

Ale jinak díky za názor :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hmm , tak nějak. Za zády ve skulince u skříně se mi válí dva desktopy které už nebyly dlouho v síti taky kvůli spotřebě.Na stole dva docky na dva noťasy , kvm přepínač , monitor , klávesnice , nějaký hub s vypínači , myš a po ruce v šuplících pár užitečných věciček které nepotřebuji aby mi pořád překážely na stole. Když jedu pryč tak cvaknu , do tašky hodím pár pro mě nutných drobností krom ntb a jedu do deseti minut kam potřebuji a mám sebou co potřebuji.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„Autor ve stresu z upgradu nebude, protože upgrade se v tomhle případě nebude konat ještě zatraceně dlouho."

Tomu říkám optimismus hraničící až s naivitou. Co čekáš? Třeba 4 roky? I kdyby se náhodou něco dražšího/hůře opravitelného nerozbilo, tak tou dobou už budou na trhu 7 nm Intely s „trochu" jiným poměrem spotřeba/výkon a ty si budeš opečovávat čtyřicetiwattové hovado? Např. I výměna podřadného větráku se může vyšplhat na cenu, za kterou máš luxusní CPU chladič od Noctua.

Opravdu oceňuji to cos napsal o spotřební elektronice, jen si nejsem jistý silou tvého antisystémového rebelství. Já systému zcela nepodlehl jenom proto, že můžu mít notebooky jen jako hračku/firma zařídí a to hlavní pro osobní potřebu je nespotřební desktop, ale ty seš v těžší situaci, jen si to zatím maluješ narůžovo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Omlouvám se za nepozornost, položil jsem otázku na kterou už bylo odpovězeno.

„Tenhle notebook podle mě ještě minimálně pět let pojede, pokud se v něm nepřihlásí nějaké kurvítko (a to bych řekl, že už by se přihlásilo) a vůbec bych se nedivil, kdyby ještě za 10 let hrál roli mého hlavního počítače."

Tady už není žádné dosažení hranice mezi optimismem a naivitou, to je jen naivita:). Minimálně pět let, když ho budeš používat jednou týdně a nalepíš na něj logo IBM:))). Deset let ani s nálepkou...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.