Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel Pentium G3258 není zas takové terno

Tak zrovna chladič není problém, stačí vzít něco starýho ze 775 na Aukru za pětikilo, vycvaknout ten plastovej bordel a chytit to na 4 šroubky…

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

..za 1/3 ceny mate 1/2 vykon (plus minus - ono porad jsou jeste jednovlaknove aplikace) oproti tomu vasemu i5 ...co byste jako jeste chtel? To je jako kdyby se clovek rozciloval, ze ano, ten trabant je o dost levnejsi, ale skodovku v rychlosti nedozene:-)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

"ale pro náš overclocking na něj budeme potřebovat lepší chladič"
Pokud nechceme jít až na hranici možností, bohatě stačí i přibalený chladič. Stačí si uvědomit, že 2x tolik jader s HT (4790K) si vystačí s BOX chladičem na frekvenci 4,4 GHz. Ostatně najdete nejednu recenzi, kde G3258 taktovali jen s BOXem a dostali se k 4,5GHz.
Podivné je, že sám píšete, že si po OC vezme jen zhruba o 80W a potom na to chcete chladič za 800Kč...na 80W je stavěný i ten nejlevnější chladič za 150Kč (třeba Zalman CNPS80F), pokud vážně nechceme BOX.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Bez delidu nemají smysl chladiče výkonnější než je Gelid Tranquillo. Mám Mugen 4 na i5 4670K. Do 50% zátěže to jede pasivně, víc by to klidně zvládlo, mít lepší skříň s lepším airflow.

A můžete se stavět na hlavu třeba s vodníkem a 2x 140mm větrákama. Nad 1,3V se to vždycky blbě chladí. Noctua NH D14/D15 je úplně uselles bez delidu ale i s ním to nebude takové terno jako s "velkými" FX nebo "SB".

Malá plocha, moc tranzistorů. Stačilo by o pár desítek mm čtverečních větší plocha a s chlazením není problém. A každým výrobním procesem se tranzistory zhušťují. Co bude třeba pod 10nm? To si mám rovnou předobjednat vodníka s tekutým kovem?

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Nechci se autora zastavat, na srovnani techto dvou cenove rozdilnych CPU mam taky podobny nazor (jako reakce v diskuzi).
Jen nemuzete porovnavat BOX chladice na dualcore pentium/celeron s BOX chladici na 4-core i5 (at uz s HT, turbem nebo bez). Navic pro tohle pentium je jeste jiny BOX chladic (viz recenze na extrahardware).
Ty chladice jsou ponekud jine (i kdyz na fotkach v recenzich to muze vypadat stejne). Vyrobce uvadi drzet teplotu G3258 do 72°C v zatezi - to ten BOX pri taktovani nezvladne. I kdyz je otazkou co by s CPU udelal dlouhodoby provoz na vyssi teplote.
Navic je tu i, uz zminena, otazka hluku chladice - tady si s "par korunovym" chladicem jiste oproti BOXu nepolepsite.
G3258 se jiste hodi do levnych "hrackych" sestav, odvede tam dobrou praci za ten peniz. Pro pana Ježka je nejspis zbytecny, citil potrebu to svetu sdelit (anebo proste stoji o vic zobrazeni reklam), nebudme zbytecne vasne :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Box chladiče se skutečně liší a proto jsem uvedl 2 důležité věci:
1) přetaktování s BOX chladičem dodávaným přímo k Pentiu G3258, které i tak šahají na frekvence až ke 4,5GHz (tzn takových 4,2GHz bude naprosto v klidu)
2) na spotřebu kolem 80W bohatě vystačí jakýkoliv chladič, který si dokoupíš. dokonce i ty nejlevnější. 95W bylo TDP klasických Sandy Bridge procesorů a nebyl jediný after-market chladič, který by je bez přetaktování nedokázal uchladit. Dávat k tomu chladič za 800Kč je vyhazování peněz oknem za pár MHz navíc.

EDIT: Tak výpadá to, že G3258 má naopak přibalen BOX chladič z Core i5 - je vyšší než z normálního Pentia/i3 a má měděné jádro.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

je to tak, proto když se nebude přidávat napětí na pentiu, bude nejspíš tišší než i5, takže to s tím příplatkem na chladič není tak horké
dvoujádro na hry už dneska ne úplně frčí, co se týká větších her, takže i5 je ideální... ale jakmile někdo peníze nemá, tak toto pentium na nějaké B85 desce(popřípadě i nejlevnějších Z za 2 tisíce) se mi zdá jako dobré řešení

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ono se to celkem dá i na desce pod 1000 Kč s BOX chladičem. Takže není bezpodmínečně nutné brát Zkové desky, nebo H97 nebo B85. Taktování na takové co nejlevnější desce je třeba zde:
http://www.tomshardware.com/reviews/pentium-g3258-b81-cheap-overclocking...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

...to je moc hezký, ale já to beru z dlouhodobého hlediska... třeba 4 roky aby to vydrželo :-), takže B85 se základním chlazením

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak se omlouvám za hate ale tohle je fakt slušný blábol. Srovnávat procesor za 1500 s procesorem za 4500 - to chce hodně odvahy.
V jednovláknových a dvouvláknových aplikacích bude zaostávat o 5%? To jako má být špatný na procesor za 1/3 ceny?
Ve vícevláknových bude poloviční za 1/3 cenu (bez OC)? To je taky taková tragédie?
Vážně si musím kupovat chladič za 1000Kč když CPU má po přetaktování stejné TDP jako i5? Neměl bych si podle týhle logiky koupit uplně stejný chladič i k i5? Nemluvě o tom, že polovina lidí může použít chladič z původní sestavy.
A teď jednoduchá otázka. Kamarád mě požádal o sestavení herního PC do 10 tisíc. Tak že bych mu tam dal i5 a hrál by na Intel HD?

+1
+38
-1
Je komentář přínosný?

"Neměl bych si podle týhle logiky koupit uplně stejný chladič i k i5?"
-presne tak, hned jsem si to rekl, kdyz jsem na to v clanku narazil. Jezek se proste rozhodl, ze G3258 je fuj, fuj a argumentuje podobne jako slusny manipulator z rad ceskych posrancu.

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, navíc nechápu smysl tohoto článku. Ano, je to "blogýsek", ale více snahy měl snad autor věnovat tomu, aby dokončil "test" toho rok starého 4670k http://diit.cz/clanek/test-intel-core-i5-4670k-haswell
Třeba uvést teploty, limit OC, výkon s extGPU.... Nebo se vykašlat na obojí a otestovat 4690k. Takhle to zase vypadá, že je tu článek jen proto, aby tu něco bylo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je spousta aplikaci, ktere jsou jednovlaknove. Jako specialka pro tyto aplikace to nemusi byt vubec spatne. Na vzduch by to mohlo jit taktovat jeste vis, jak i5, nebo se pletu? :-) Jinak moc take nechapu srovnani s procesorem, ktery stoji mnohem vic.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

„Ano, chtěla jsem růži, a toto JE růže… Ale naprosto nevhodná…! …k mému věku, k barvě šatů, ke společnosti, kterou očekávám, prostě nevhodná!“ „A servírovat v mém věku jako zákusek rakvičky je prostě ohavné!“ „… Ne, ne, zásadně ne!“

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Pokud děláte investici do nového upgradu jednou za několik let ... povedzme menim Core 2 Quad Q6600, no tak isteze kupim Ci7 (8 vlakien) za 290 €, alebo FX 8350 (detto 8 vlakien) za 170 € a nebudem sa zaoberat 4-jadrovymi, 4-vlaknovymi ... co je vlastne aj C2Q, akurat IPC je tam mozno o 25% nizsie, predsa je to uz 7 rokov.

A by bol aspon na 5 rokov pokoj.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas jednou za několik let se nevyplatí ušetřit pár tisíc. A ti co nepotřebují výkon, nepotřebují obvykle ani upgrade...
Sám jsem měnil phenoma 2 snad po 4-5ti letech. Na většinu věcí na těch 4GHz co jel stačil nádherně, ale našla se jedna blbě naprogramovaná kterou brzdil a kterou jaksi zrovna používám.
No a když jsem přemýšlel jestli i7 nebo 2k ušetřit a i5 tak mi došlo, že na dalších pět let se to šetření nevyplatí.
Jinak jediné co všem "normálním uživatelům" doporučuji poslední 4 roky, je koupit ssd na systém a aktivně používané programy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Teda pardon, tohle mi přijde jako snaha autora být mimo dav.
G3258 je sakra velký terno. V kombinaci s levnou základní deskou a OC klidně na 3.5Ghz se stock coolerem jste na dobrýcho hodnotách, které v cenové kategorii nemají moc konkurenci.
Samozřejme, dá se koupit 3x dražsí procesor, určitě bude lepší, ale to je pak i deska o +1K v jiný třídě, grafika atd...takhle to přece nechodí

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Typická Ježkovina... blábol, který splnil svůj účel a tím je proklik... bohužel jsem porušil své zlaté pravidlo a to nelézt pod články co vyplodil tento "redaktor", naivně doufaje, že třeba tento procesor otestoval...
No ikdyž není dobré lézt ani tam kde snad skutečně něco "otestuje" stačí si vzpomenout na zdroj Fractal Design http://diit.cz/clanek/test-zdroje-fractal-design-newton-r3-1000w-white
původně měl zlaté ocenění (to mu pak Ježeček v tichosti sebral když uspokojil dárce a donátora)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

U mě by to bylo jasný, kdybych chtěl levný a více výkonější procesor, sáhnu po AMD. Ale to jen při stavbě nové sestavy (popř. možná i upgradu) jinak by to nedávalo smysl :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak G3258 je dobry jako levnych upgrade tech 7 a vice let starych stroju. U chladice je dobre pripomenout ze neni nutneho ho kupovat hned ale muze se koupit az treba za dva roky az clovek pociti potrebu vysiho vykonu - u drazsiho CPU musi dat ty penize hned.

Nerikam ze ten procesor je vyhodny do vsech levnych sestav a je potreba to zvazit, treba i s ohledem na investici do toho chladice, ale davat jako CPU na porovnania uvahu drazsi skoro o 3000 mi prijde hodne mimo .

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Na tohle CPU bohatě stačí něco jako Tranquillo2 nebo Fera v ceně okolo 500Kč, což je ostatně "povinný" nákup i u ostatních výkonnějších CPU.

Srovnání s o 3 litry dražším CPU je právě na místě, protože IMHO více než 50% uživatelů zjistí, že jim v podstatě tohle 2-jádro stačí, minimálně těm, kteří by i tak volili i3 (2 jádra s HT).

Co bych G3258 vytknul, je právě to, že nemá HT, kdyby ale ano, byl by to jednoznačný killer celé řady i3 a dost možná i levných i5.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pán Ježek, úplne prvé Pentium som videl až na CeBite v marci 1993 (ešte mám z tej udalosti samolepky), a to bol v podstate aj oficiálny release tohto procesora.
Takže neviem, k akému výročiu to Pentium G3258 Intel uviedol, ale k 25. výročiu značky Pentium to určite nebude, maximálne to môže byť k 20. výročiu, ktoré bolo minulý rok.

Keďže neuvádzate zdroj, z ktorého čerpáte svoje informácie, neostáva nič iného, než že ste si to 25. výročie vymysleli... Hanbite sa.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mas minus 1. O tom vyroci hovori sam Intel, redaktor si to nevymyslel. Ano Pentium vyslo v marci 1993. Preco podla Intelu 20 = 21 a 1/4 sa treba obratit na Intel.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tak třeba zpětně přejmenovali na pentium 486ku, pak by jim to možná časově i sedělo ne? :0)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja nevidim nic zleho i dnes na dvoujadernych procesorech, osobne sam vlastnim Core 2 Duo E8400 a nechyby mi nic, jo existuji hry ktere dokazou potrapit i ty ctyrjaderne ale otvorene väcsina z nich dnes stoji za starou backoru. Ted k boxovemu chlazeni, je skutecne rozdil u Box-u pro tohle Pentium a pro Core i5, zatimco chlazeni pro levnejsi procesory(Pentium + Core i3) je cely z hlinku tak od tridy Core i5 je v strede uz vsazena medena vlozka. Kazdy vykon "zadarmo" je benefit pro zakaznika, ja vitam model Pentia G3258 jenom je skoda ze to nema 6MB interni cache. Doufam ze tenhle procesor se zaradi k legendam jako Opteron 144, Q6600, I7 920 a i5 2600K.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

... zajimalo by me jestli by to melo smysl vymenit ( vcetne platformy) za C2Q na 4x3 GHz (FSB) .... nema nekdo poneti jestli nejaky podobny srovnani existuje ?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Sam osobne jsem po osmi letech upgradoval pc (amd athlon x2, ati 1950 pro), tak jsem zvazoval vsechny moznosti vcetne i3/i5. Potom, co jsem videl ruzne testy g3258@4,5 GHz s gtx 760, kde u dane grafiky byl rozdil ve fps jen 3-5 fps u BF4 pri pouziti i5/i7 misto g3258, tak jsem nevahal. Nakonec spolu s r9 280 na 1175/6100 neni hra, ktera by mi u 1080p nejela na max detaily plynule. Dle testu bych musel mit r9 290(x), aby se vyplatilo mit silnejsi procesor nez g3258 pro hrani na 1080p. Na druhou stranu je to jen dvoujadro bez HT a par instrukci, takze to nikdy nebude tak univerzalni procesor jako i5 rada. Ale myslim, ze s ohledem na pomer cena/vykon spolu s grafikou (vyssi) stredni tridy (r9 270(x), r9 280, gtx 760/770) neni lepsi volby nez g3258. Ono je totiz jednoduche delat testy s cpu za 1600 s grafikou za 15000 a pak rikat, ze vykon g3258 neni nic moc, ale kdyby se delaly testy, kde bude napr. R9 270, tak vsichni zjisti, ze bohate staci i to dvoujadro :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na článku, respektive diskuzi pod článkem, mne mrzí pouze jedna věc: pan Ježek se v diskuzi neukázal, ačkoliv to běžně pod svými články praktikuje!
Článek opravdu působí účelově - prokliknout... "cože to je za prapodivný článek o nevýhodném pentiu"?
Mne tento přístup pana Ježka mrzí, doufám že svou neúčast v diskuzi obhájí alespoň tvrzením, že byl na dovolené.

No a přidám svou trošku do mlýna. V srpnu 2008 jsem nechal složit "domácí sestavu" (abych použil správný termín). Jednalo se o PC na socketu AM2+ s procesorem Athlon 64 X2 4050+ EE (nízký takt 2,1 GHz s TDP 45W). Počítač funguje dodnes, loni jsem dokoupil 2x2GB ramm a brácha si k tomu koupil pasivní grafiku 6570 protože ta integrovaná nestačila. Takže tam je teď 6 GB operační paměti. Procesor je přetočený na cca 2,85 GHz stabilně už roky - s boxovaným chladičem (ano, pane Ježku pokud to čtete, je to pravda). Takže je to v provozu už 6 let, bez nejmenšího problému.
Samozřejmě se na tom asi 2x za celou dobu upravovaly fotky z dovolené (jak se píše v článkách o dopručených sestavách na konkurenčních webech). Hrál se na tom STALKER, WoW atd. A světe div se, je to stále rychlé jako prase.

Tak a když jsem se tento týden díval na nějaké bazarové AM3 procesory s TDP do 95W a pak to porovnával o kolik si případně polepším výkonem, zjistil jsem, že tak velký výkonový skok to nebude. Musím se usmívat, nad starým článkem (pctuning), kde testovali 4 jádrové phenomy (první generace) a doporučovali: "v této době už nemá smysl investovat do 2 jádrového procesoru v herním PC"... směju se nahlas! Ty samé články vídáme dnes "2 jádro nemá smysl, není to dobrá investice". Prosím vás, mrkněte se k polákům na pclab, kde mají přehled procesorů, jaký výkon má třebas Phenom II x2 565/550 atd s továrním taktem. Rozumím, že jsou NĚKTERÉ nové hry, kde více vláken třeba... ale plošně tvrdit něco, co už tvrdil kdosi před lety a pořád nic. Staré phenomy x4 první generace jsou "neprodejné" kvůli nízkému taktu, takže kdybych tenkrát do toho PC phenom x4 koupil, zaplatil bych tehdy alespoň 2x-3x více než za ten low athlon (tehdá stál asi 1000 kč plusmínusautobus) a dneska bych stejně premýšlel, za co že ho vyměním.

A jasně že bych vnitřek PC dnes vyměnil za to pentium s B85 deskou. Staré komponenty bych udal za cenu pentia. Nově bych koupil levnou B85 + cca 4GB ramm. A mám nové PC =) s brutálním výkonem na vlákno.

Mrzí mě, že redaktor jakéhokoliv webu ve článku o procesoru nenapíše pravdu. Napíše svoji umíněnou verzi pravdy - stejně jako teď pan Ježek. U mě má vroubek, ačkoliv jeho linuxové novinky čítávám rád.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

G3258 jsem si koupil prostě proto, že je jen o stovku dražší než ekvivalentní G3420, přetaktuje ho každá levná deska Asus, a to přetaktování je jen malý bonus do budoucna kdyby výkon nestačil. Srovnávat ho s 4-jádrovým i5 je trochu mimo... jinak také doufám že G3258 se stane za pár let zajímavý historický artefakt...:-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Navic tady v zahranici mame navic spoustu slev na combo s deskou takze ja jsem koupil tento procesor s MSI z97 za 100$ po dani. Pridal jsem zalman chladic co jsem koupil nasleve asi za 10$ 8gb ramky za 50$ 240gb m500 ssd za 40$ ja vim super sleva hehe a nakonec R280x pouzitou za 190$ a mam tak super masinu ktera skoro nic nestoji a slape pekne na 4.6GHz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.