Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Interstellar v IMAXu ze 70mm filmu: recenze a poznámka k filmovým formátům

Nerušila se v českém IMAXu analogová promítačka?

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

"Kino IMAX v Praze instalovalo klasické projektory už v roce 2012 pro 70mm projekci předchozího filmu Christophera Nolana Temný rytíř povstal. Díky několikadenní technické operaci vznikl v projekční kabině v pražském kině IMAX jedinečný kolejnicový systém, kdy se nové digitální projektory i klasické filmové projektory mohou měnit a v kabině zůstávají společně."

http://www.film-arena.cz/article/kino-imax-uvede-interstellar-jako-jedno...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je vyborna zprava. Pamatuju si, ze jsem nekolik let zpatky cetl clanek o tom jak se s 70mm u nas konci. Asi to nebylo konceni, ale spis rekonstrukce.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Praha je uvedená na seznamu kin, co jí mají:

http://www.in70mm.com/news/2014/interstellar/index.htm

International 70MM IMAX

EUROPE
• BFI IMAX Theater, London, UK
• National Media Museum, Bradford, UK
• ODEON Manchester, UK
• IMAX Theatre, Palace Flora – Prague, CZ

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Škoda, že se na to většinou práší.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

...tak to já jsem jako reakci na Interstellar v Imaxu (na který se s největší ravděpodobností nedostanu) stáhnul poslední řadu Červeného trpaslíka. :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Po technické stránce to zní zajímavě. Z IMAX 70 mm jsem kdysi byl absolutně nadšený, opravdu nekompromisní formát. Naopak digitální IMAX mě hodně zklamal s pixely velikosti kachlí viditelnými zhruba do půli sálu (kupř u filmu Gravitace). Hm, že bych pustil nějakou kačku?

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Jen dotaz, jak je to v Pražském IMAXu s titulkama? Doufám, že to tam promítají bez nich.

Asi by měl naštvalo, kdybych si zašel na 15perf 70mm a oni mi pak přes to začali promítat hnusné titulky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pořád lepší, než ***** český dabing...

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

To samozřejmě. Dabing je hrůza.

Ale podle mě filmy, kde je především o vizuální podívanou, tak by se podle mě měly dělat projekce bez titulků. Proč trvat na rozlišení, když pak člověka ruší titulky, které čte ať chce nebo ne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Třeba má tvůrce v úmyslu divákům i něco sdělit :-)

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Titulky tam byly digitálně dopromítané. Byly malé, takže moc nerušily.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Docetl jsem po:

"Analogem se samozřejmě těžko "kvantifikuje," ale když porovnáte maximální full HD, což je 1K s 8K digitálním IMAX na ohromném plátně"

kdyz jsem zjistil ze autor o problematice nic nevi :) FHD je prece 1.92k

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

důvod může být prozaičtější: překlep (tedy pokud majoritě populace odpustíš, že zaokrouhluje 1920 na 2k ... podobně jako zaokrouhluje 3840 na 4k)...

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

Zkrat na vedení, mělo být 2K, samozřejmě.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Ale stihnul jsi dočíst docela daleko. Až na konec té technické části :-)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

V případě materiálu 2.35:1 je to spíš jen 1.5k, páč soudruzi ze Sony opomněli oproti DVD anamorf...

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

dalsi co tomu nerozumi? bavime se o horizontalnim rozliseni (mimojine je pouzivano prave kvuli tomu ze zmena AR nepotrebuje pak kompenzovat pomoci nonsquare pixels / anamorf.). Budete se divit ale vymysleno to je dobre, se square pixels se dela vse podstatne jednoduseji. A pro fixne dany zdroj (fhd) i cil (fhd) je to nejlepsi reseni - nikoho pak nenapada delat vystrelky a standardizace zlevnuje veci pro nas. Trend zjednodusovani je pak evidentni - v 4k/UHD se vypousti prokladani.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Já to samozřejmě pronásobil, což se sem pravda nehodí, ale prostě rýpnout jsem si musel. Protože o vhodnosti či nevhodnosti anamorfního záznamu bych se hádal - nejde o žádné výstřelky, ale od nepaměti o adekvátní způsob, jak využít maximum formátu. Zjednodušování nějak nepobírám, když dnes kvalitní změnu rozlišení (což je už samo o sobě dokonale jednoduchá operace) ke zpracování anamorfního záznamu potřebnou umí chip za $1 v několikanásobné rychlosti než je obligátních 24fps.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Já bych byl skutečně rád, kdyby se pražský digitální IMAX konečně upgradoval na 4k s HFR a zainvestovali i do Dolby ATMOS, ať se dá na Hobita koukat v maximální kvalitě, teď je to bída z nouzí, ale stejně v prosinci zase dorazím na třetí díl, protože 3D verze s titulky opět zřejmě nikde jinde nebude.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Teoreticky by mohli něco sesmolit i v Hostivaři. HFR (ale asi 2k) maj a Atmos taky.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

To by mohli, ale 3D verzi s titulky měl zatím vždy jen IMAX, počítám, že se to asi nezmění :-/

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

V Hostivaři byl vizuelně i aurálně velmi slušný, ale taky nechápu, co je v dnešní době za problém tam místo zprzněné CZ stopy pouštět v jednom sálu (nebo promítací hodině) anglickou stopu, takže opět zvolím IMAX leč teď už raději někam dál od plátna...

Co se týká IMAXu, stávající 4k projektory (tuším jen s 3xSXRD od Sony?) mají o malinko horší kontrast, který znemožňuje použití na tak velkém plátně. Popravdě, nemůže to být rušivější, než ty kobylí hlavy teď, těžko říct. Třeba pikolík se sondou nenaměří DCI-P3 a přes to prostě vlak nejede :-/

Btw, nechápu, že jim to ale nedává HFR, každý pitomý domácí projektor dá 60p a tohle ne? Fakt nechápu. Někde jsem četl, že je to problém kino serveru, ale do promítačky to podle mě jít nacpat bez problémů musí...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

60p? To možná tak za měsíc na Hobbita. Tenhle film je potřeba vidět v 70mm analogu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

? Prazsky IMAX uz ma 4k projektory? Pred rokem psali "zhruba za rok" a nevidel jsem od te doby jedinou zpravu, ze by si je poridili? Opravdu uz je maji? dekuji za info B.
update:
no nema, v zari 2014 psali ze porad jen dva 2k projekty (leve prave oko) takze zadne 4k se nekona

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

mpe: ale ne 60fps interstellar, blbe se vyjadruju, mysleno DCI projektory ze by mely s prstem v nose davat 60fps a nevidim duvod proc ne.

bullheadovic: nene, mysleno "jakekoliv na trhu dostupne projektory" alespon v nedavne dobe, treba uz jsou ted lepsi a oni jen nenasusnili a neuprgadovali. ale pred nedavnem proste jeste vhodne 4k projektory neexistovaly. Taky mi to prijde divna vymluva btw :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"70 mm a 65 mm formát jedno jsou"
Nejsou, 70 mm má širší okraj vně perforace kvůli analogovým zvukovým stopám.

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem na mysli pochopitelně obrazovou složku.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Mám možnost na to jít buď na:

15perf IMAX 70mm poslední generace promítaček, ale v nenormální hodinu a na poslední volné místo někde vlevo vpředu u plátna
5perf 70mm normálně večer a na ideální místo uprostřed sálu
a nebo klasický IMAX digital (což asi nejspíš ne, jak jsem četl)

Co byste vybrali, je ten rozdíl 15 vs 5 perf 70 tak zásadní?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

mpe mam dotaz. Mluvis o Prazskem Imaxu? Na analog bych rad zasel (aktualni digitalni 2k Imax je absolutne k nicemu, overil jsem si na Skyfallu, zlata Hostivar 4k a dvojnasobny jas at si vervou IMAXaci tam kde ma Cartman sondu). ALE. Kdyz se divam na program Prazskeho IMAXu tak tam maji proste Interstellar a tecka. Jen se obavam ze ne vse jde v IMAX 65 ale vetsina je v tom minecraft ready rozliseni. Ty vis ktere predstaveni jedou "z pasu"? dekuji B.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Ne. Žiju v UK, takže pro mě je to Leicester sq. (5 perf 70mm) vs BFI IMAX (15perf 70mm).

Ale v Praze je ale podle všeho solidní promítačka.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Dekuji za info. Add Praha, normalni digital je vpraze v IMAXU jen hloupych 2k (pry zatim) takze nema vubec smysl do nej chodit kdyz nejvetsi pecky jsou v Premiere Cinemas ve 4k a obcas i s ATMOSem(o tom si muze IMAX taky nechat zdat). Mne se porad nezda ze Interstellar jede v Prazskem Imaxu z analogu-to byto snad nekde uvedli a pochlubili se at nalakaji divaky. Nenasel jsem o tom na jejich strankach ani carku.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Líbilo se mi, že na Leicester square normálně promítají pomocí super duper 8k technologie.

V případě Interstellaru to ovšem hned po reklamách a trailerech vypnuli, spustili oponu a hlasatel oznámil, že budou promítat ze 70mm celuloidu, z toho stejného co jim ho to tam minulý týden dovezl a odpremiéroval Christopher Nolan :)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

... safra ja tu praci v Londyne snad vezmu:-)...i kdyz uprimne Premiere Hostivar vubec neni spatna (i kdyz trojkombinaci ATMOs+HFR+4k mel snad jen Hobit) B. p. s. ... nevim jak v UK, ale tady v nasi pivni kotline mne desi, jak se rozmahaji instalace Barca Auro a Atmos (ktery propaguje hollywood) je tady jen jeden.... asi budeme hold prejit ma bollywood filmy:-(

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Jo, skvělá trojkombinace ale s jedním fatálním problémem: CZ zvuk :-D takže jsem jen skouknul prvních půl hodiny technologický prezentace vyšší snímkové frekvence a prostorovějšího prostorového zvuku a pelášil na Flóru, abych stíhal 3D projekci ve 2k v originálním zvuju aka kobylí hlavy a rezonující baffle wall :-D

Btw, co se ti nelíbí na Auru3D?

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jestli je to stejné označení, já myslím Auro 11.1. No nelíbí, že je to jiný "standard", teď se na světě bojuje jestli vyhraje Atmos nebo Auro 11.1, zatím obecně Hollywood většinou míchá do Atmose, Bollywood skoro výhradně do Aura. Bylo by lepší, kdyby se česká kina na něčem shodla, ale Atmos je tu nakonec jen jeden sál, a Aura je v několika. Světově, pokud vím vede, Atmos, tak by určitě bylo lepší kdyby se prosazovalo i tady (jen nevím jak je to cenově, třeba je instalace + licence levnější u Aura).

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Musím si nastudovat, jak je dělanej kinovej atmos, ale domácí zkriplence jsou klasicky maticově dopočtený ze stávajícího 7.1 (jako kdysi dolby surround/pro logic/ex a pod.), a to ať auro nebo atmos, jen atmos má nevím proč v návrhu horní repro dementní "fontány" "střílející zvuk" nahoru, auro přitom klasická repro.
Kdysi se to taky trošku lišilo, DTS/Dolby/..,ale většina domácích receiverů uměla přizpůsobit obsah dané konfiguraci reproduktorů. Teď je jen škoda, že i s 11.1 člověk ztratí "rozlišení" dané kdysi 7.1 konfigurací, protože je to vlastně 5.1 plus 3+2vršky a VoG...
Každopádně v kině, pokud je fakt každej z až 64 repráků samostatně "ovládán", by na tom měl být líp samozřejmě atmos.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Tak není mi jasné, když už by měli kopii na filmu, resp. dvě sady do 3D, tedy pekelně drahou záležitost, proč by jí nechali ležet někde v koutě a pouštěli i digitál. Jestli mají film, čekal bych že vše pojede z filmu.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas! ALE. Taky bych cekal ze to tam nekde, alespon k popisu filmu uvedou! Nebyt teto recenze od dsf tak jdy rovnou do Hostivare na 4k. Nechapu ze nekde na svych strankach nema IMAX uvedeno ze jedou z analogu pro tento film. B. p. s.... myslim ze to neni 3d

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo to jo, také bych to čekal a nic.

Aha není 3D? To jsem si ani nevšiml, každopádně mi to nijak nevadí. :-)

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Já se taky divím, že to v popisu filmu neuvádějí. Uvádějí to ale v rezervačním/nákupním formuláři:
"Interstellar 2D IMAX 70 mm "

Zřejmě mají pocit, že těch pár nadšenců, co přitáhne zmínka o analogu, nestojí za to.

Nicméně Nolan to tak natočil a zřejmě má takový vliv a komerční potenciál, že prostě IMAX musel oprášit staré promítačky (kvůli Nolanovi už podruhé)

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Psalo se o tom všude, např.: http://www.digitalnikino.cz/node/829

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

:-) ...čekal bych to primárně v programu Kina ...holt nová doba

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Vcera jsem to videl v kine v normalni 'nuda' verzi a zajimalo by me, jestli mel nekdo problem s hlasitosti dialogu - u nekolika dulezitech dialogu hrala hudba tak nahlas, ze jsem v podstate neslysel co rikaj.
Nevim, jestli to bylo nastavenim zvuku kina, nebo je to filmem.

Jinak Interstellar je bomba! Pro me lepsi nez Inception.

PS: v pulce filmu jsem si vybavil Cerveneho Trp. kdyz cestovali v case uprostred vesmiru a akorat se objevili na stejnem miste ve vesmiru o nekolik tisic let driv :) (stejna panoramata)

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Je. Já bych si počkal na nějakou volnější projekci 70mm 15 perf, protože vykloubený krk za to nestojí. Pokud ti zas tak nejde o technický high-end, klidně zajdi i na tu normální 70mm :-)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Půl článku (zajímavý) technický popis 70 mm formátu, ale jak se autorovi technická kvalita Interstellaru nakonec pozdávala se nedovíme.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Pardon, zapomněl jsem tam dopsat "Kvalita je boží, všichni na to běžte" ;-)

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

nase kino, Wigstadtl, staveli Nemci cca 3/4 roku / neuveritelne... /, 70mm melo ani nevim jak dlouho /...
v dane dobe to bylo vice nez divadlo / nepehanim /....
kdo nevidel, neuveri...
Troppau / Opava / nemala lepsi projekci do 80. let / presne nevim /, ale kdyz jsem obcas zaskocil do brnenskych kin / Moskva a jine vyhlasene /, tak byly horsi, nez to nase domaci...
navic neuveritelne ozvucen / osvetleni jak v divadle /, kocici mydlo atd...
co bude dal, uvidime...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je mi ale náhodička! :-)

V průběhu minulého týdne se koukám na wiki na seznam IMAX DMR filmů a- hele interstellar je úplně celý točený IMAX kamerami! (po druhém dílu Thor jsem se zařekl, že když IMAX 3D, tak ale opravdu 3D, ne nějaký balast... ke kvalitě 3D IMAX dokumentů to mělo hodně daleko)

V pátek se podívám a zjistím, že někdo udělal na wiki edit a změnil poznámku: jen 66 minut točených na 70mm(přidán odkaz se zdrojem). A dopr- ty parchanti mě podvedli :-/. Copak je tak drahý točit IMAX kamerou celý film? Nakonec jsme se s kamarády ale shodli, že až budou volná dobrá místa,tak se na film do IMAXU stejně podíváme(nejdřív ve čtvrtek :-D).

A tu vidím tento článek :-D

otázka tedy zní: Opravdu je o tolik dražší točit celý film IMAX kamerou? Není to pak i levnější díky tomu, že to nemusí konvertovat?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To ale vždycky musí ;-) Jak jinak bys tam chtěl dostat počítačové efekty?

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

OK, to máš pravdu :-D

Ale otázka č.1 pořád platí... proč točej části bez IMAX kamery
Chápal bych že to 3D není tak důležitý... ale proč by ne? :-/

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Můžu se jen domnívat, že zpracovat kilometry pásu (4 a půl km) v IMAX formátu nebo v 35mm bude asi výrazný finanční rozdíl...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tak :) plus v některých scénách může být natáčení asi i technicky hůře proveditelné než s nějakou méně rozměrnou digicam :)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Viděl jsem to. Technologicky fantastické. Ty záběry na vesmír, kvůli tomu to asi stálo za to, to vidět.

Jen ten film, co k tomu říct. Asi kdyby Nolan měl svoji produkci a točil za své, nebylo by to tak zkažené.
Je to jak dort pejska a kočičky. Už tam máme děti ? Dej tam děti. Je tam něco psychologického ? Dej tam váhání hlavního hrdiny. Dej tam patos pro citlivky. Lidi nerozumí konci ? No, jo, tak pro idioty tam dej vysvětlovačky, ať nemají v hlavě zmatek. Prostě film pro celou rodinu, všichni si tam něco najdou. A jako celek je to k zblití.
Děj ubohý, opsané z několika sci-fi povídek, notoricky známé nápady zmixované dohromady.
A ještě by měl Nolan zastřelit střihače.

Na ty dnešní filmy je téhle technologie škoda.
Zkrátka dokud nebudou zase točit lepší filmy, do kina nemusím. Bude mi stačit koukat doma na svůj FHD projektor, mám taky levnější popcorn, v lednici pivo a má to ovladač. Rychloposuv. Ten mi v tom kině chyběl.

Po návratu jsem si musel pustit Červeného trpaslíka, abych se trochu vzpamatoval z toho "zážitku".

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Prave jsem se z Interstelaru vratil z kina. Pravda nebylo to asi promitane z analogu ale obavam se ze by to vbec nic nezmenilo. Bohuzel nechodim do kina kvuli monstrozni hudbe ani kvuli 3d renderum nerealnych svetu. Marne jsem doufal jakozto fanousek scifi ze tento film bude vyrazne lepsi nez Gravitace ktera byla absolutne spatna. Bohuzel to bylo jen o trochu lepsi ale zase o dost delsi takze dojem stejny. Film obsahoval asi tak hodinu zbytecnych zaberu a debilnich dialogu. Diky tomu ztratil absolutne dynamiku. Rezisera zrejme uchvatily zabery okenek raketoplanu a tak se v celem filmu zopakovaly asi 10x. Tento film neni pro divaka ktery se nechava vtahnout do deje. Je to pro milovniky monstrozni filmove hudby, pocitacovych efektu, prihlouplych scen za ktere davaji kritici pochvalu a podivnych zbytecnych dialogu. Bohuzel nejsem divak ktery zkouma v jakem film je rozliseni. Chci se nechat vtahnout do deje ktery nebude kulhat na obe nohy a za dve hodiny jit domu s tim ze by bylo fajn kdyby natocili dalsi dil. Interstelar 2 fakt ne. Zlatej startrek na kterej se dá koukat i v rozlišení 320x240 a je to uplně jedno protože to má děj.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.