Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD verus Intel: Já s tebou prostě nesouhlasím WIFTe

Tenhle text je reakcí na poslední WIFTův blogpost na téma AMD × Intel. Normálně bych to nechal plavat, ale ne, nejde to.
blog

Tentokrát si vzal na paškál asi nejoblíbenější jablko sváru na IT poli. Myslím, že co do letitosti, síly a vyhraněnosti stran předčí jak Windows × Linux, tak Radeon × GeForce. Souboj Davida a Goliáše, který již dávno není soubojem, rozebral WIFT zde:

Než se pustím do veřejného dehonestování svého mnohaletého kolegy, zamávám bílou vlajkou pro všechny čtenáře, kteří nechtějí číst zase další sáhodlouhý elaborát o ničem: WIFTovi stav vyhovuje. Mně ne. Mně je prostě je ukraděný. Šuma fuk, zcela volný, putna.


Stav vám může vyhovovat, stejně jako vám být lhostejný, ze stejné příčiny: procesory jsou dnes dostatečně výkonné pro 90 % užití, takže je jedno, jak pokročí příští generace a jak se spolu obě firmy výkonově perou. WIFT trefně připomněl dobu dvou posledních velkých skoků: Intel Core 2 Quad (zejména model Q6600) a AMD Phenomy II (jak rychlejší X4, tak zejména modely X6). Řada z vás na těchto generacích funguje dodnes, mnozí i „jen“ na dvoujádrech. Generace Core 2 Duo přinesla zajímavý fenomén: znám spoustu lidí, kteří mají C2D už 5+ let a nemají důvod k upgradu. A je jedno, jestli mají 1,8GHz nebo 3GHz+ model. Prostě jim to stačí.

Totéž platí pro lidi s Phenomem. Často jsou to lidé přes třicítku, kteří tento poslední upgrade dělali ještě kvůli hrám. Jenže pak jejich zájem v posledních letech o hry opadl, případně přišla přítelkyně/manželka a děti. A z původně herního PC starého mládence se stal rodinný stroj, na kterém se facebookuje, editují fotky či pouští videa. Důvod k upgradu není naprosto žádný.

A není to proto, že by C2D/C2Q byl tak ÚŽASNÝ v době svého příchodu, ani proto, že by se nedal využít výkonnější stroj (třeba Haswell-E), je to prostě proto, že dotyčnému jeho stroj stačí a nechce utápět byť jen 10 tisíc Kč na upgrade, i když vydělává měsíčně třeba 50+ tisíc Kč.

Intel a AMD

Takto to lidé mají i s ostatním. Majitel C2Q je typicky člověk, který má zhruba 4-6 let starou zrcadlovku. Ne že by ty novější nebyly daleko lepší (mají větší rozlišení, nesrovnatelně lepší hi-ISO, mají LiveView či 1080p video atd.), ale prostě dosavadní 8-12Mpix CCD zrcadlovka, která začíná šumět už od ISO 800 prostě stačí. Stejné je to i s dalšími věcmi, třeba s monitorem. Bez ohledu na to, jestli dotyčný sedí u starého 5:4 LCD s 1280×1024, nebo pozdějšího 1680×1050, nebo dokonce 1920×něco, těžko jej donutíte k upgradu na 3840×2160 či 3440×1440 či 5120×2880. Nepotřebuje to.

A není to o tom, že by trh nevyužil výrazně výkonnější procesory, nebo že by se pro ně nedaly psát aplikace. Intel může stejně dobře vyrábět výkonnější CPU, když bude chtít. To jasně ukazuje Haswell-E, který má neskutečný potenciál. Broadwell v pozdější inkarnaci Broadwellu-E to ukáže ještě více. I AMD by mohla nabízet daleko lepší procesory, případně je vyrábět jinde. Vždyť co jí brání vyhodit ze současných FM2+ procesorů grafické jádro a dát tam svou nejnovější 8core architekturu? Nic. U Intelu je to o tom, že má tak obrovský náskok, že jej nic nehoní (urychlenými produkty by konkuroval jen sám sobě). U AMD je to o tom, že totálně zaostala (kdo měl možnost srovnat si výkon a provozní vlastnosti top modelu FX-9590 s top modelem Core i7-5960X, ten ví své).

Na trhu grafik se bojovat pochopitelně může, protože zde jsou oba výrobci výrazně limitováni možnostmi technologií, aktuálně zejména neschopností TSMC pohnout se někam pryč od 28nm procesu. Kdyby měl Intel vyrábět 32nanometrově u GlobalFoundries, tak také řádný Haswell-E neexistuje, ale to je prostě ono pověstné „kdyby“. Ale jak pro CPU, tak pro grafiky platí, že výkony jsou dostatečně dobré pro 90 % věcí.

Herní studia by to hypoteticky mohla změnit. Máme zde levné 4k monitory, můžeme párovat třeba tři do EyeFinity / Surroundu. Můžeme využívat více než 60 Hz. Na trojici 4k monitorů dnes nestačí ani vysoce přetaktovaný Haswell-E 5960X kombinovaný třeba se čtyřmi GeForce GTX Titan Black či čtyřmi Radeony R9 290X 8GB. A to se bavíme o současných hrách s jejich „trapně malými“ 4k texturami, trapně jednoduchými modely, trapně primitivními shadery, značně zjednodušenou fyzikou i AI.

AMD versus Intel

To, že na 90 % věcí dnešní CPU i GPU, případně letité procesory, stačí, neznamená, že tu není těch 10 %, které táhnou vývoj vpřed. Tím, že AMD z tohoto procesu vypadla, bylo vývoji značně ublíženo. Svůj díl v tomto ubližování pak hraje i obecný odklon od velkých PC, říkejte tomu klidně post-PC éra, ale zejména smartphony zahýbaly s mnoha oblastmi. Ubírají prodejů PC stejně jako se jim podařilo již takřka úplně zabít vývoj a snahy výrobců na poli obyčejných kompaktních fotoaparátů.

Mě ten stav nevyhovuje, mě je prostě jen ukradený. GeForce GTX 750 Ti jsem kupoval jako vhodný kompromis s ohledem na mé potřeby. Ne že bych nevyužil třeba GTX 980 a ne že bych na ní neměl. Jen je prostě příliš drahá s ohledem nato, kolik jsem ochoten do grafiky dát peněz. Podobné je to s procesorem. Kdybych měl dnes vybírat levné CPU na spárování s touhle grafikou a hraní her, které hraji, v 1920×1080, pak bych volil Pentium G3258 a přetaktování. Nemůžu však říci, že mi vyhovuje, že AMD nemá adekvátní konkurenci třeba právě tomuto procesoru...

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu AMD verus Intel: Já s tebou prostě nesouhlasím WIFTe

Středa, 18 Únor 2015 - 11:25 | davkol | > jak typický český ignorant vidí svět...
Středa, 18 Únor 2015 - 07:42 | Psycho Mantis | "Přibližně má generace je obecně v zemích...
Středa, 18 Únor 2015 - 07:28 | David Ježek | Tady někdo zcela nepochopil co sděluji. Je to...
Úterý, 17 Únor 2015 - 21:53 | sp c | Lenze tomu pneuservisakovi je to v skutocnost na...
Úterý, 17 Únor 2015 - 15:49 | WIFT | No, u těch pneuservisů nebo obecně autoservisů,...
Úterý, 17 Únor 2015 - 15:40 | WIFT | Tato varianta je zahrnuta ve variantě „důchod...
Úterý, 17 Únor 2015 - 15:37 | WIFT | Jen dvě poznámky (jak to po sobě před odesláním...
Úterý, 17 Únor 2015 - 13:41 | MACHINA | Na jednu stranu chápu, že stárneme. Mě je skoro...
Úterý, 17 Únor 2015 - 01:23 | davkol | > mladší generace AoE2 prostě nebudou hrát,...
Pondělí, 16 Únor 2015 - 19:45 | Hallogen | Stárneme no :o)))) naprosto normální jev. Článek...

Zobrazit diskusi