Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jak jsem koupil laciný mSATA-SATA adaptér

Pracuji teď na jednom takovém sranda-projektu, pro nějž jsem si potřeboval pořídit mSATA adaptér, abych mohl mSATA kartičku připojit běžným SATA kabelem k PC. A tak jsem pořídil a asi jsem neudělal nejlépe. I když … ;-)
blog

Tuhle legrácku jsem si pořídil proto, abych mohl mSATA SSD připojit k běžnému SATA portu jako jakékoli jiné SSDčko. Čistě náhodou totiž nemám základní desku s mSATA portem, takže koupě této srandičky byla jedinou možností. Koupil jsem ji na eBay. Sice se něco takového dá sehnat i u nás, ale proč za to dávat skoro 4 stovky, když jsem za to mohl dát (a dal v přepočtu) 150 Kč? ;-).

Konstrukce je to prachjednoduchá. PCB je zjevně univerzální pro další druhy adaptérů a v tomto případě funguje vskutku primitivně. Z 5 V dělá ta malá (byť vlastně největší) černá součástka 3,3 V, které vedou do mSATA slotu na patřičné místo, včetně čtyř datových vodičů u SATA konektoru šimraných malými kondíky.

Když se ale podívám detailně na kvalitu pájení a rovnost osazených součástek, tak bych to tipoval na ruční čínskou práci. Možná to dokonce někdo zbastlil těsně před tím, než mi to odeslal ;-). Tak jasně, za tu cenu nečekám pozlacené konektory a osobně nemám mikropájku místo ukazováku (jako někteří ;-), takže bych to krásněji určitě neudělal, ale tohle je i na mě trošku silná káva.

RayeR by to bezpochyby připájel lépe ;-)

Asi nejhorší na tom je, že ten produkt se nejeví být zcela bezproblémový. Jasně, dám tam mSATA kartičku, počítač ji nadetekuje, jde na to nainstalovat OS, běží to z toho … i když běží je asi přehnaný výraz. Ono to totiž dost - zakopává, to je ten správný termín. Chvílemi to vypadá, že OS běží, ale je místy takový tuhý, nic se neděje, procesor nevykazuje žádnou zvláštní zátěž, ale systém prostě reaguje jen na něco a až pak i na něco dalšího.

Pohled do protokolu systémových událostí prozrazuje, že chyba je skutečně na diskovém subsystému. Hafo parity errorů a timeoutů nevěští nic dobrého. Co je pro mě každopádně překvapivé: ještě jsem neviděl jedinou modrou a pokud mohu soudit, všechna data jsou na mSATA kartě uložena správně. Systém se zřejmě ty chyby snaží opravovat opakovanými pokusy o čtení/zápis, dokud se to nepovede. Aspoň doufám (to, že systém stále dělá, co má, mi říká, že to tak asi bude, protože kdyby se ukládaly chyby, nabořil by se swapák, registry a další soubory, se kterými jsem měl tu čest operovat, což se ale nestalo, vše je v pořádku).

Na první pohled jde tedy o produkt, který je svým způsobem vadný. Protože jsem ale nechtěl nic ponechat náhodě, pro jistotu jsem zkusil v počítači vyměnit SATA kabel. Nevím, jak moc tomu budete věřit, nebo jak moc jste to očekávali, ale pomohlo to. Chyby se přestaly objevovat a všechno šlapalo, jak má.

Přesto si myslím, že chyba je (byla) z poloviny v kabelu a z poloviny v samotné redukci. Ono to totiž zlobilo i v jiném počítači (s jiným SATA kabelem), takže si osobně myslím, že ten produkt je tak na hranici kvalitativních možností a pro bezproblémový provoz vyžaduje kvalitnější SATA kabel. (Mimochodem těmi XPčky to není; ano, nepodporují TRIM, ale to je tak jediný nedostatek celé sestavy, to by slovy klasika nemělo mít na funkci vliv, to bude pouze obtěžovat samotné SSDčko tím, že se mu nebudou uvolňovat bloky.)

Zkoušel jsem to provozovat ještě také v sestavě, která jinak běžně týrá pokusné 40GB SSDčko Intel 320. Tam se to chovalo vůbec hodně zajímavě. Ve druhém portu s tím nešlo prakticky dělat, ať jsem zkoušel kabel, jaký chtěl (projevovalo se to tak, že to vypadalo, že SSD má vadné bloky, klasická Cyklická redundantní chyba dat, přitom jiné běžné SSD v něm funguje úplně v pohodě). Naopak nejlépe, a to úplně bezproblémově, to chodilo ve čtvrtém portu (pátý a šestý jsem nezkoušel, protože je mám přepnuté do PATA módu, takže tam nechodí hot-swap). Mimochodem: druhý port byl právě ten, ve kterém bylo dlouhodobě připojené týrané SSD. Že by nakonec ta deska byla méně trvanlivá než přepisované SSDčko? No, každopádně si ten port užil svoje ;-).

Pokud dumáte nad tím, co je to za situaci, k níž jsem pořizoval mSATA kartičku, abych k ní potřeboval ještě tenhle adaptér … tak to se dozvíte později v extra článku. Ten bude právě o tom sranda-projektu, co jsem ho zmínil v úvodu ;-). Možná si někteří sami tipnete, nicméně úspěšnost vašeho tipování vám dopředu oznamovat nebudu ;-).

Prozradím vám pouze jednu věc: ten adaptér jsem primárně kupoval kvůli tomu, abych mohl na té mSATA kartičce provést Secure Erase. To je věc z hlediska datové komunikace poměrně jednoduchá a skutečně bez potíží funguje. Potud tedy adaptér dělá to, co jsem od něj očekával. Rozhodně nemíním řešit reklamaci kamsi do Číny, to by se mi ten adaptér prodražil nad lokální cenu. Určitě si ale rozmyslím, až budu chtít pořídit další takový, zda ho vezmu z eBaye od asijských bastlilů. Trochu naivně jsem si asi myslel, že na tak primitivní konstrukci se nedá nic pokazit. A ono asi dá.

Tagy: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Jak jsem koupil laciný mSATA-SATA adaptér

Čtvrtek, 31 Říjen 2019 - 10:09 | frr | Sorry za exhumaci, nevšiml jsem si dřív......
Středa, 27 Červenec 2016 - 16:25 | FrantaS | Budu potřebovat na mé mSATA kartičce provést...
Pondělí, 17 Březen 2014 - 15:07 | BTJ | Cekal bych, ze diky te desce tam budou preslechy...
Čtvrtek, 13 Březen 2014 - 12:58 | Duck Daffy | Pořídil jsem tento, no problema. :) http://www....
Čtvrtek, 13 Březen 2014 - 12:19 | lucasman | Ja zase souhlasim s timto ;-) otazka: Ahoj,...
Čtvrtek, 13 Březen 2014 - 09:01 | Jirka1 | Také nevidím důvod, proč by to pod XP neběhalo, z...
Čtvrtek, 13 Březen 2014 - 09:01 | lucasman | Samozřejmě je to zjednodušeně o řadiči SATA a...
Čtvrtek, 13 Březen 2014 - 09:00 | Qwertius | Největší problém XP na SSD vzniká, když nejsou...
Čtvrtek, 13 Březen 2014 - 07:41 | Jan Píša | no Wifte, jako prvni muzes zkusit ocistit starym...
Čtvrtek, 13 Březen 2014 - 00:23 | WIFT | Přidávám se k předřečníkovi. Provoz XP na SSD...

Zobrazit diskusi