Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Jak jsem koupil laciný mSATA-SATA adaptér

ono je prave lahsie nieco vyreklamovat v cine ako u nas. tam staci napisat ze nefunguje a oni bez toho aby chceli poslat vec naspat, len poslu novu.

ale pajkovanie je tu velmi slabe. mozno by stacilo znovu prepajkovat a bolo by to lepsie

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V Cine jde o to, ze tam clovek kupuje veci s vyrobni cenou v jednotkach korun a Cinanovi je fuk, jestli posle jednu nebo ctyri, protoze na tom porad vydela. Po par reklamacich muzes mit 3x ne uplne funkcni stejny vyrobek a jeste ti vrati penize.

U nas kdyz reklamujes, tak se jedna o drazsi vec, kterou je nutne poslat do autorizovaneho servisu a nelze ocekavat, ze by nekdo poslal jentak zadarmo dalsi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Když sem si na ebay z číny objednal mini pcie wifi kartu (AR5B225 s bt 4.0) tak mi rovnou poslali 2 kousky, přestože jsem si objednal a zaplatil jenom jeden :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Wono vzdy ked nieco v najlacnejsom ale stabilnom, etablovanom e-shope stoji x € - napr. cena pre zrdaklovku Nikon D3100 spolu s objektivom 18-55 VR pre vyhladavanie najlepsej ceny v e-shopoch na Slovensku sa pohybuje od 350 € do 450 €, tak nejakej cene 150 € by som absolutne krajne nedoveroval.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

U fotaku je rozdil jestli pochazi z oficialni distribuce nebo ne. Neni problem privest fotaky o poznani levneji z Madarska nebo Polska, ale Nikon CR nebo Nikon SR od nich da ruce pryc, takze do servisu dryhy rok zaruky musi do zeme odkud pochazi. Navic neni narok na bonusy ceskeho Nikonu (cisteni snimace zadarmo).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jakou funkci mají ty oddělovací kondenzátory u datového konektoru? Jestli von není problém třeba v tom, upřímně netuším, proč by tam něco takového mělo být?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Koukám že si mě předběh. Taky mi není jasný k čemu tam jsou. Vždyť by to mělo být jenom prodloužení drátů.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Galvanické oddělění pro případ blesku do mSata kartičky? :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, neměly by ty kondenzátory být spíš na C11-C14 a C1-C4 propájené?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

On i ten stabilizátor na 3,3V je skoro zbytečný. Pokud SATA nenapájím redukcí z Molexu, tak tam 3,3V ze zdroje je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechce se mi věřit, že se dá uvařit SATA linka na desce. Jak se to může stát?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jak se to může stát, ale na dvou deskách pro C2D s čipsetem i965 se mi to stalo. Postupně začala růst chybovost, časem se driver kvůli ní přepnul do PIO a stalo se to nepoužitelným. Vyřešil to externí řadič.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Minulý týden jsem zrovna koupil DELOCK SATA>mSATA a teprve teď ho v hrůze vybalil, jestli nevypadá také tak dobitě. Zpracování ovšem čisté, výroba na Taiwanu. Bohužel jen nemám aktuálně v ruce žádnou mSATA paměť, abych ho prohnal.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Problém je s datovými linkami SATA. Ty musí být taženy jako diferenciální pár s řízenou impedancí a to tady sto pro nejsou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na dlhom kabli by to malo zmysel, ale na kratkej vzdialenosti, od spodu tienene pcbckom, je asi mala pravdepodobnost nejakeho rusenia. Vela redukcii na inete to ma zapojene napriamo. Mimochodom aj ten regulator by sa mohol odtial vyhodit lebo podla specifikacie sata by mal byt na napajacom konektore vyvedene aj 3.3 V napajanie (len to vecsinou opatrne pisu ze to nikto nevyuziva takze asi na 100% to nebude. Asi mozno nejake lacne zdroje....)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Myslim ze to az taka zahada nebude :-). Podla specfikacie mSata bezi na 3.3 V. Takze ako prve by som pozrel ten regulator. Svab bude asi ok, na tom neni moc co pokazit ale ten kondenzator co ma filtrovat na vstupe - C10 bude nejaka mala kapacita. Nehovoriac ze jeden by mal byt aj na vystupe (C11 alebo C14). Takze ako prve by som ho vyhodil a nahradil nejakym elitom, podla specifikacie k AMS1117 by to na vstupe malo mal byt 10uF a na vystupe 20uF (zapojene voci zemi).
Na tomto lacnom sunte, prakticky totoznom s tym v clanku vidiet ze na vystupe aspon nieco osadili
http://www.lunashops.com/images/upload/Image/asus-msata-1.jpg
na tomto zasa uz vidiet ze su vecsie kondenzatory
http://eshop.sintech.cn/index.php?main_page=popup_image&pID=588
Ak by to nepomohlo tak ako druhe na radu by isli tie kondenzatory na galvanicke oddelenie datovych liniek - C1 az C4. V tej druhej redukcii v druhom odkaze vidiet ze su datove linky zo Sata rovno zapojene na mSata takze by nemal byt problem rovno C1 az C4 vyhodit a rovno prepojit linky na priamo. Ak by to aj potom blblo tak uz jedine regulator alebo fakt silne nekvalitne PCB (ak je teda mSata disk 100% ok)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hmm si zbytocne lamete hlavu s cinanmi :D Vsetko co som doteraz reklamoval na ebay, bolo v style ... nejde mi to a to, ok posielam ti naspat peniaze. Horsie je to uz s vecami z DX, tam sa snazia aj "vysetrovat" a nie vzdy to uznaju. Suma sumarum aj ked kazda druha vec z ebay stoji za jedno velke H, tak "reklamacia" bola zatial vzdy uznana ... takyto model mi zatial vyhovuje :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo se tu ale nezabývá otázkou - je vhodné SSD a XP ? NE NE NE a NE. Nejedna se jen o TRIM, ale chod SSD pod XP všeobecně z důvodu sběrnice a práce s daty. Osobně mám zkušenost s mnoha zákazníky, kteří si koupili SSD na XP OS a PC se sekalo, lagovalo atd. Prostě nepoužitelné. Po instalaci třeba W7 na stejném HW naprosto bez problémů. Myslím že problematika SSD vs. XP je hojně na netu probíraná, takže si případně zagooglujte, nechci sem dávat odkazy ze zahraničních, ale i českých for. That´s all ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No nevim, běží mi tu ulve PIII 800vka na SSD "cache" bez vypnutí či výpadku několik měsíců v kuse. Je to dokonce nacpaný v redukci SATA-PATA, takže by to mělo být ještě více náchylné a prd. Jediné, čeho bych se bál, tak nějaké prasácké ovladače nebo blbost v biosu.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Přidávám se k předřečníkovi. Provoz XP na SSD neshledávám závadným. Vyzkoušeno. Lítá to jak drak.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě je to zjednodušeně o řadiči SATA a řadiči v SSD, jak se "dohodnou" a teoreticky i ovladače v OS. Testováno s vyplou a zaplou spravou cache v OS ... ale jelikož jsem tento problém řešil snad 20x a vždy i pitome Visty fungovaly na tom samem HW ok a XP proste lagovali a zasekavali se - HDD ledka svití jak šílená, třeba na 5 sekund a PC je skoro kouslé a potom třeba 30 min. ok ... ale prostě te freezy tam byly a uživatel velice rozhořčen.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Také nevidím důvod, proč by to pod XP neběhalo, z principu věci to musí běhat i pod DOSem (jinak by nešlo ani nabootovat). SSD je prostě standardní IDE/SATA zařízení jako jakýkoliv jiný disk nebo mechanika. Pokud jsou s tím pod XP problémy, tak chyba bude spíš v ovladačích, některé SATA drivery zrovna nebyly žádný zázrak.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ja zase souhlasim s timto ;-)

otazka:
Ahoj, kupujeme do prace 10 novych PC a chci tam dat SSD disk. Na PC budou Windows XP a zajimalo by mne jake upravy systemu delate pokud mate SSD disk a XP. Nasel jsem na Internetu spoustu rad co vypnout, co zapnout, ale zajimaly by mne prakticke zkusenosti. Diky

Odpoved:
My v praci delame takove upravy, ze lidi kteri nakoupi SSD disky pro system Windows XP propoustime.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Největší problém XP na SSD vzniká, když nejsou oblasti zarovnané na případné 4K bloky (například při ghostění z imagí), to potom jde výkon o 50 % dolů. Doporučuji Acronis Align Tool
(AcronisAlignTool_s_e_2_0_111.exe). Je sice zdarma, ale WD vyžaduje registraci. Dá se obstarat i z jiných zdrojů.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tento problem se pomerne casto vyskytuje i u SATA pevnych disku. Z valne vetsiny se jedna o zoxidovane kontakty SATA konektoru na HDD. Staci je parkrat nasunout/vysunout a problem je vyresen. Nakup z ciny resim tim zpusobem, ze si objednavam vice kusu a pouziji ten nejlepsi. I kdyz jeden vyhodim, tak porad zaplatim jen polovic.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no Wifte, jako prvni muzes zkusit ocistit starym zubnim kartackem ten bordel, ktery zustal na desce po pajeni (kulicky, zbytky pasty atd...). Muze to delat svody a proto blbnout. Samozrejme cistic pri odpojene redukci :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pořídil jsem tento, no problema. :)
http://www.conrad.cz/konvertor-sata-mini-sata-mini-ssd-6-4cm-2-5.k986300
Mám svá data rád, teda svůj volný čas. ;)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Cekal bych, ze diky te desce tam budou preslechy (vseho mozneho), tak proto to nekdy a nekde jede a nekdy ne.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Budu potřebovat na mé mSATA kartičce provést Secure Erase. Nestačil by adaptér do USB? Nezkoušel jste? Nepřemýšlel jste?
Byla Vaše kartička frozen nebo not frozen?
Který OS jste k Secure Erase použil?
Jinak dobrý nápad, díky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sorry za exhumaci, nevšiml jsem si dřív... zareaguju na pár nápadů výše v debatě.

Ten stabilík je tam koncepčně správně, protože ne všechny zdroje SATA napájení dávají 3.3V. Například běžné redukce "starý AT/IDE Molex --> SATA Power" dávají jenom 5 a 12 V. A mSATA má povinně 3.3V only.

Osobně bych taky dal nějaký kondík i na vstup stabilizátoru, jinak to hrozí rozkmitáním. Přece jenom dráty ke zdroji mohou být dost dlouhé. = tady souhlas s předřečníky. Ale jestli ten stabilík v konkrétním případě kmitá nebo nekmitá, to lze s jistotou říct leda použitím vhodného měřáku (průměrně zdatný osciloskop).

Obecně tyhle lineární stabilizátory mívají v zapojení větší kondík na vstupu (třeba elyt paralelně s keramikou, řádově pár uF) a menší na výstupu (keramika do 1 uF). To aby vstup byl dost tvrdý (pasivně stabilní) a výstup zas aby nebyl tvrdý zbytečně moc (opět kvůli stabilitě regulátoru a úrovni rušení - aby stabilík nepracoval na výstupu do naprostého střídavého zkratu). Jinak ten SMD koďan naletovaný na výstupu vypadá od oka na velikost 0603, a v té jsem viděl i kapacity kolem 10 uF (keramika).

A ano, vypadá to na ruční pájení... hlavně ten přizoomovaný pohled na SATA konektor a stabilík ukazuje, že na SATA konektoru jsou jednotlivě připájené fakt jenom nezbytně nutné piny :-) Datové všechny včetně všech zemí, napájecí jenom zem a +5V. Je otázkou, nakolik to na těch letovaných pinech drží pohromadě mechanicky (konektor k desce) - zdá se, že tam vidím nějaké zafrézované palce v plošáku a vodorovné kolejnice v plastovém těle SATA konektoru, do kterých zajede plošák... Jinak to pájení vypadá jako relativně čistá práce, jenom byl výrobce trochu čuně, že ušetřil tu kapku izopropylu a neumyl to po sobě.

Ty kondíky sériově v signálových párech IMO nejsou nutně na závadu. Ačkoli mám pocit, že jsou zbytečné - protože bych čekal stávající vazební kondíky buď na straně HBA nebo v disku (nebo na obou koncích). Fyzická vrstva SATA je každopádně "střídavě vázaná" = kondíkem, odpovídá tomu i kódování 10/8 které neutralizuje "stejnosměrný offset", a nějaké další drobnosti v signalizaci.
https://en.wikipedia.org/wiki/Serial_ATA#Physical_layer
Ty kondíky tam vnímám asi hlavně "pro sichr", kdyby náhodou chyběly na obou koncích, první by se připojilo +5V napájení (až pak zem), aby to neodskákaly transceivery. A pravda je, že z hlediska VF impedance asi nejsou umístěny úplně optimálně, radši bych je viděl v páru "víc odsazené od sebe". Přesto odhadem je to relativně malý prohřešek = to lokální snížení diferenciální impedance není moc dlouhé podél signálové cesty.

Pokud se týče samotného vedení signálů na plošáku = ty dva páry tenkých cestiček: dobrá zpráva je, že to vypadá rámcově jako správně vedený signálový pár = fixní rozestup a tloušťka vodičů. Zkusil jsem odhadnout rozměry (přizoomovat fotku a odměřit), jako reference měřítka mi posloužila rozteč vývodů SATA konektoru = 1.27 mm.
http://support.fccps.cz/download/adv/frr/TML.png
Jestli správně čtu výstup kalkulátoru, diferenciální impedance vychází na cca 125 Ohmů, spočítáno na základě nepřesných až odhadnutých vstupů (tloušťka desky 1 mm - odhadem vícevrstvá nebude). To reálně není tragický rozdíl od 100 Ohmů. Pravda je, že na těch pár centimetrech už změna impedance nejspíš bude patrná, při rychlostech 1.5-3-6 Gbps.
Mimochodem nejde mi úplně pod nos rozmístění a řídké rozteče průchodek v rozlitých zemích. Z hlediska jmenovitých impedancí VF vedení by průchodky správně měly být podél hrany rozlité mědi, kde tato zem spolupůsobí vůči signálovým vodičům v páru. = dalo se to udělat líp.

Popravdě jistý hřích je už ten konektorový spoj navíc.

Suma sumárum, na základě mnoha jiných zkušeností s kombinacemi různě staré a různě kvalitní SATA bižuterie, naprosto PRVNÍ věc, kterou bych vyzkoušel: vlézt do BIOSu hostitelského PC a srazit rychlost SATA portu. Není větší legrace, než když strčíte moderní SATAIII disk do starého šuplíku z dob SATA-I a připojíte k modernímu SATAIII HBA. To se pak nesmíte divit, že se sypou CRC chyby - a je úplně jedno, jestli tam jsou nebo nejsou oddělovací signálové kondenzátory, a jestli je stabilík přiletovaný trochu nakřivo. Pokud se sypou CRCčka (= chyby kontrolních součtů v rámcích ATA protokolu), je třeba především začít na nejnižší podporované rychlosti fyzické vrstvy.

BTW, jak tu někdo navrhoval redukci mSATA/USB : podle mého celou věc jenom zbytečně zkomplikujete. Nativní SATA HBA je vždycky lepší v tom, že na tu SATA vrstvu podrobněji vidíte - zejm. v Linuxu jsou hlášky od ovladače čipu velmi podrobné. A taky se můžete přímo z OS bavit nativně SATA protokolem. V případě USB/SATA bridgů v obecné rovině není žádná garance, že z toho bridge dostanete víc, než tupý obličej "USB mass storage" - skrz který nezjistíte o SATA lince vůbec nic, nepřečtete SMART apod. = podle mého dtto pro secure erase nebo TRIM apod. Pokud chcete od USB/SATA konvertoru víc, musíte sehnat nějaký, který umí transparentní enkapsulaci SATA nebo SCSI over USB (včetně odpovídajících ovladačů v hostitelském OS) - tzn. SAT USB passthrough nebo UASP nebo nějaký proprietární mechanismus na ten způsob... Podrobnosti:
https://www.smartmontools.org/wiki/USB

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.