Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Jak jsem vybíral foťák, až jsem skončil u Nikonu 1

Dobra volba, jeden z mojich nejlepsich pratel ma J1 a dela to pekne fotky. Nedavno mu ho kamos upustil na zem a neprezil, tak jsem mu kupoval pred pul rokem jenom telo + baterka a nabijecka, nove za rovnych 100 liber, zustal u 10Mpix J1, na dxo marku ma ten senzor lepsi hodnoceni nez ty novejsi modely. Ja mam panasonica g6 a olympa e-pm2 a vidim ted na ebay temer neodolatelne nabidky aps-c samsungu NX, nove telo NX3000 za 130 liber... zase me svrbi kreditka :-)

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Pokud ti přijdou Nikony drahé, tak tam můžeš přes redukci prásknout ty čínské C-mount objektivy. Ani nebdou moc vinětovat a 25mm/F1.4 za 400Kč i redukcí a poštovným je rozhodně výzva. :-)

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Par tady tech objektivu mam taky, 25mm i 35mm... Jako delaji zajimave 'umelecke' fotky i videa, ale mam s nima trochu problem ostrit do nekonecna. Co takhle canony FD...? :-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Nemáš tam zapomenutý makrokroužek, nebo špatnou redukci? Protože naopak - C-mount nemá pevně danou registrovanou vzdálenost, takže jsou všechny redukce pro jistotu krátké (a to poměrně podstatným způsobem, žádná desetinka, jako u "fixních" bajonetů), takže všechno zpravidla ostří daleko za nekonečno.

Canony FD jsou i Nikonu 1 leda tak na tele. :-)

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Nemam tam makro krouzek, mam ty objektivy 3, 2x35mm a jeden z nich sem nekolikrat rozebral a poskladal a poobracel vsechny cocky a tim sem sem tam dosahl ostreni do nekonecna na ukor jinych neduhu, mam i asi 5 c-mount to m 4/3 redukci, ktere ten objektiv pusti ruzne 'hluboko' do tela, blize nebo dale senzoru, no hodne jsem s tim experimentoval :-) Tak fotky to dela zajimave...

https://plus.google.com/photos/112981689532095799714/albums/610485549680...

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Dalo by se něco takového sehnat i na Panasonic GF-3 ? Mám k tomu jen výchozí 14-42 a potřeboval bych něco na macro..

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Mám dva nebo tři cca 1mm tlusté makrokroužky. Když se k tomu vezme ještě možnost objektiv trochu vyšroubovat, je to na makro celkem zajímavé, teda v rámci kvality toho skla samotného:

http://fotky.stodulkovi.cz/p/eb?sortBy=dateUploaded,desc

http://fotky.stodulkovi.cz/p/e8?sortBy=dateUploaded,desc

(Toto je maximální přiblížení s jedním makrokroužkem, mohl jsem trochu přiclonit, myslím jsou to jpegy bez úprav.)

Na ebay často nabízí set objektivu, redukce (GF-3 je OK), makro kroužek / kroužky, krytky. Doporučuju začít s 35mm/F1.7, často viděný se značkou Funjian - je z těch číňanů nejméně "lomo".

Pokud jde jenom o přiblížení, tak to funguje, samozřejmě to člověk nesmí moc srovnávat s pravými makro objektivy a uvědomit si, že mezi pár stovkama a několika tisíci asi nějaký rozdíl bude.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Ty fotky vypadají vážně slušně :) Samozřejmě, že je mi jasný, že ten objektiv nebude na úrovni těch "značkových", ale pro začátek by to mělo stačit, díky :)

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Pekne fotky.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť ty exteriéry máš zaostřené na nekonečno. Teda bereme střed, že jo? :-)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Protoze jsem to rozebral a pootacel cocky... :-)

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Aha, jasně. :-) Tak to vysvětluje, proč ti to vypdá dost jinak (ještě rozostřenější okraje), než mně, třeba tady:

http://fotky.stodulkovi.cz/p/9

...kde je zaostřeno taky zhruba někam skoro na nekonečno (teda uprostřed :-). Já jsem nic nerozebíral a všechny moje C-mounty (25mm/1.4, 35mm/1.7, 35mm/1.6) i redukce mi hrdě ostří dost výrazně za nekonečno. Chtěl jsem to nějak vymezit, ale všechny redukce, co jsem viděl, jsou (narozdíl od bajonetů) jenom z jednoho kusu kovu, takže leda vyrobit nějakou podložku okolo závitu, a na to nemám nářadí. Bajonetové redukce jsem tunil pilkou na železo a silikonovou tavnou pistolí.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

C-mount skla mám v merku, nejraději něco se světelností pod 1.0 (ale to je spíš sen :-). jinak chystám se používat i svoje nejoblíbenější sklo (rokkor mc 50/1.7), což s tímhle cropem dává krásné ohnisko 135mm :-).

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud budeš mít nějaký světelný C-mount, tak doufám bude i recenze. :-)

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

C-mount? Neřekne a neřekne... :-) Leží mi tu tři nevyužité Zeissy - závitové 25/1.4 i 10/2 a bajonetový 35/1.9 ... O:-)

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Bylo by to dobre, pokud by clovek nemusel opravdu resit zakladni fyzikalni protivnosti ... ktere vyrobci (umyslne) a mnozi skoro fotografove (z neznalosti) velmi radi zapominaji. Presne ona vetsi hloubka ostrosti totiz prozradi, ze se zadnych objektivu se svetelnosti F1,9 nedockame a jejich ekvivalenty u DX formatu (nedejboze FF) budou stat smesnych par korun ... protoze pujde o obycejne mizerne setaky z plastu s nizkou svetelnosti.
Nikon 1 sice mam zafixovaneho jako toho, kdo opravdu prorazil s bezzrcadly... ale crop faktor cipu formatu CX je opravdu protivnych 2.7... takze zadne slibovane F1.9 ale prinejlepsim F5.13. Na trosku tech umeleckych ambici se proste ani uplne dobre neovlada a neni ani vybaveny. Takze nakonec opravdu "jen" pekny spolehlivy a levny kompakt pro momentky s rodinou a ostre video ....

Po zkusenostech s N1 a dalsimi pidi cipy clovek nakonec rad doplati chybejici peniz a poridi Sony A5000 a nebo jako v mem pribehu A6000...s tim se da alespon trosku predstirat umelecke radovanky, nebo rozcilovat ostatni tatiky s Low-End zdcadlovkou, kdyz svoje bezici decko na hristi vyfotite drtivym FPS a vzdy ostre, zatimco oni trikrat placli zaverkou a dvakrat z toho jim servo v objektivu zustalo dva metry za ratolesti.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Trosku sem o F hodnote v zavislosti na velikosti cipu v porovnani s full frame v posledni dobe cetl, clonu Fx hodnotu nemuzes nasobit/delit v pomeru k velikosti cipu. Napr. F1.4 bude proste F1.4 na jakekoli velikosti senzoru, vyjadruje totiz intenzitu svetla a ne celkove mnozstvi ktere dopada na senzor... A ten kdo opravdu prorazil s bezzrcadlovkama a vlastne s nima zacal byl samozrejmne Panasonic s micro four thirds formatem. Jinak Sony A6000 je paradni fotak, o tom zadna, skvela volba.

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Coz o to ... panasonicu to nechci upirat, protoze pred zrcadlem vdecim prave jejich vysim Lumixum za vcelku dobrou prupravu a mnoho hodin zabavy. Ale myslel jsem to spise jako subjektivni prvenstvi ... ten kdo to pro me opravdu prolomil natolik, ze jsem to zacal brat vazne - mozna i proto, ze to nebyl vystrelek jedne firmy, ktery mohl zemrit behem pristiho zasedani akcionaru.
Hned dalsi kdo me utrvdil, ze bezzrcadla uz tu zustanou bylo sony s NEX.

A s tou svetelnosti je to obvykly spor - ale v praxi to vychazi tak, ze vsechno co chci srovnat proti FF pronasobit musim abych dostal cisla, ktera budou s zrcadlem porovnatelna ... a to myslim ve smyslu vysledne fotografie. Ani ISO ani vysledne F nebudou normalne produkovat stejny obrazek jako FF ... ale pokud hodnoty z maleho cipu pronasobim jeho crop factorem a stejne hodnoty do FF zadam, dostanu na fotce vesmes to co mi foti mensi sensor. Tedy zvysim ISO tim omezim celkove mnozstvi svetla, ktere cipu dovolim -> tim nasimuluju mensi plochu mensiho cipu. A zvysim(snizim) F abych nasimuloval i mensi diru, kterou mi svetlo do objektivu prolejza - pri ekvivalentni ohnivskove vzdalenosti.
Samozrejme, kdyz budu brat v potaz svetelnost ciste jen jako pomer velikosti vstupu k vystupu mohu teoreticy dostat stejnou svetelnost, klidne i lepsi - je to jen pomer velikosti ... ale jakmile zacnu uvazovat v F a srovnavat s FF - k cemuz nas vyrobce casto nabada uvadenim ekvivalentnich ohniskovych vzdalenosti - musim upravit celou rovnici (FN= FL/D.. kde FN je Fcislo, FL je ohniskova vzd. a D je prumer)...nelze pronasobit jen jednu promenou a rikat, ze mi vysel vlastne stejny objektiv :-) uprava rovnic to proste nema rada... a to je to co vyrobci obvykle udelaji

Ostatne proto mame na ASP-C i FF objektivy vepredu velke jako dira do garaze a nikomu se je nepodari zmensit (ackoliv to zkousi ochcat...)...a trebas televizni kamery (na tenisovych zapasech krasne videt) maji objektiv vepredu velky jako lidska hlava a pritom jejich - hmm oni nerikaji svetelnost ale neco jako "prenos" T - je stejna jako u objektivu velikosti dlane co mam na zrcadle (to je to ono "ackoliv"...vyrobci objektivu radsi uvadi teoretickou svetelnost a nerikaji jaka je opravdova prostupnost svetla objektivem ... DxO Mark tu hodnotu meri, doporucuji se podivat)

:-) hura fotograficke kontroverzi ... doporucuji treba vysvetleni od Tonyho Nurthrupa (youtube)

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Mas to lepe a vice nastudovane nez ja a rozumis tomu taky vice, dik za pekne vysvetleni/priblizeni. Kazdopadne me ty bezzrcadlovky od panasonicu tehda kdyz prisly na thr zaujali hlavne po shlednuti jima natocenych videi.. To jsem v te dobe videl jako velky luxus, tu kontrolu nad hloubkou ostrosti, ktera tem videum davala filmovy/umelecky vzhled za do te doby nevidane nizkou porizovaci cenu. Myslim, ze se nepletu kdyz reknu, ze tim panasonic rozjel BOOM ve videu tocenem na bez i zrcadlovkach, Dneska si kdokoliv talentovany muze natocit pekne az profesionalne vypadajici filmecek za levnocha, sestrihat to doma v cenove dostupnem Lightworks profi editoru a hura do sveta na Vimeo/youtube :-)

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Jo, byl jsem prekvapen kolik oblibenych vlogeru ma kompakty a panasonic je tam velmi casto. Obcas nejaky kompaktni Canon ... obcas ale i iPhone :-) Preci jen diru do sveta nejde udelat pokud se musite natacet tezkou video-zrcadlovkou....to jen ty co zmohli na vlastniho kameramana (treba Kai W z DigitalRev nebo youtuber Ryan Higa)

Spise me fascinuje kolik videa - a to je asi pripad spise pro Vimeo - se vyprodukuje v Go Pro HERO (a klonech).... a nemusej to byt jenom extremni rybi oka pri padech a ledovci.

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

takze zadne slibovane F1.9 ale prinejlepsim F5.13

F/1,9 je porad F/1,9, svetelnost je pochopitelne stejna. Lisit se bude pouze hloubka ostrosti, ktera bude odpovidat F/5,6.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

aha, ok :-)

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

:-) a hloubka ostrosti se meni jinak jak? Zmenou F .... ze by nahoda?
ano mohu zustat u cisel od vyrobce ... ale pokud to nepodava stejny vysledek, asi to nebudou uplne stejna cisla. Zejmena pokud vyrobce k vypoctu pouziva "ekvivalentni" ohniskovou vzdalenost ale vsechny ostatni parametry uz pouziva "neekvivalentni" .... coz jso je proste jen trik na duveriveho zakaznika.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

na větší "umělecké" vyblbnutí mám buď flexaretu, nebo voigtländer avus (což je 85 let starej 9x12 velkoformát)... :-)

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Clovece cumim ten voigtländer avus som videl iba v muzeu a ty ho fakt pouzivas. Klobuk dole. Tomuto by som povedal, ze konickom je fotenie a vysledna fotka.

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

no vypadá to asi nějak takhle: http://diit.cz/sites/default/files/p1100487_voigtlander.jpg ... samozřejmě bylo potřeba to dostatečně vypucovat. závěrka už je sice slabší, takže pro delší časy než zlomek sekundy nepoužitelná (B a T ale fachaj v pohodě, což stačí), měch je světlotěsný, jedině si nejsem ještě úplně jistej světlotěsností některých kazet. ale to se podá. samozřejmě nevýhodou jsou náklady na provoz, ono 50ks balení planu téhle velikosti stojí u fomy přes 700 (ilfordy či adoxy ani nepočítám), takže co cvaknutí spouště, to zhruba 15kč pryč jenom na negativu. ale ten pohled na matnici (byť je to úplně nejmenší VF), to je pohled pro bohy. a ten f/4.5 objektiv odpovídá hloubkou ostrosti ~f/1.2 na fullframu, ostřit jde od zhruba půl metru až "za nekonečno", dle potřeby.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Který Nikon 1 to konkrétně je? Po touto řadou je jich vícero...

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

S2, jak naznačuje fotka i její popisek.

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

<flame> A co takto Panasonic LX100 s 4K videom ?
Mal by byt aj fotograficky lepsi. Ale je pravda ze nema vymenitelne objektivy
</flame>

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

cena 22500kč. ale jo, jako vtip na páteční odpoledně dobrý :-)...

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

DMC LX-100 rozlisenim N1 S2 zadnym zasadnim zpusobem neprekonava: http://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr18=dayli...

Predpokladam, ze nejvetsim lakadlem byla moznost vymeny objektivu a relativne slusna cena.
Volil bych take jinak. Protoze mam jine potreby. Verim, ze David je schopny zhodnotit svoje potreby docela dobre.
Jeho tvorbu jsem nevidel, podle volby hardware bych hadal spise na krajinarstvi a staticky typ fotografie.

Sony RX 100III je skvely aparatek. Bohuzel historicky cela rada RX 100 se mi nejevi jako schopna rozumneho servo-AF a to mne velmi odrazuje. Tam treba Olympus XZ1 a XZ2 exceluji. XZ2 "ztloustnul" o artikulovany display a tim - u mne - ztratil na atraktivite, protoze XZ1 je na limitu toho, co povazuju za "kompaktni fotoaparat". Ale jak se rika, your mileage may vary.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Nemám žádné konkrétní hlavní téma, které fotím, je to spíš obvyklý mišmaš. Upřímně, je mi dost proti srsti, když typický Američan o svých fotkách hovoří ve stylu "... in my art ...". Ze mě nikdy umělec nebude a nehraju si ani na to, že bych se tomu blížil. Já si spíš "tak nějak blbnu", ale díky používané technice a přeci jen i už několika letům jakés-takés amatérské praxe, těžím z toho, že můj snímač je hodně velký (od 36x24 jsem se přes 60x60 a 60x90 nyní dostal k 90x120mm a mít doma dostatečně vysoké stropy, tak by došlo i na tu 13x18cm magnolu a magnitarus: http://foto.prelude.cz/img_bit/image_2.html ) ... ale jinak si se celkem trefil, rozhodně jsem nikdy nefotil třeba automobilové závody nebo sportovní utkání. nebo takové ty pofidérní věci jako glamour a akt.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

60x90 ma urcite neco do sebe. Jen ty objektivy jsou po 80 letech trochu prekonane, na barvu se to asi moc nehodi.
Velkoformat je rehole a pozitek v jednom. Krome produktove fotografie uz moc vhodnych aplikaci nevidim. A to rikam presto, ze mi v koute stoji 4x5" Arca Swiss.. No, treba ji jeste nekdy vytahnu :)

Co by me mozna tahlo jsou kontakt printy z 8x10" nejakym exotictejsim procesem, ale - kdo to dneska oceni.. Navic financni narocnost - extremni a tahat se s 8x10" - uz jsem, priznam se, trochu zlenivel ;)
Pekna A3+ nebo A2 z dobreho digitalu ma take neco do sebe !

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Nejaka osobni zkusenost s Sony RX 100 III? Prodejce ho strasne moc vychvalovali a bylo videt, ze maji u sony nehorazny penezni tlak na propagaci...ale ty vysledky mi v po kratkem zkoumani neprisli nijak zazracne vuci cene.. hlavne kdyz Sony nabizi hned nekolik alternativ za podobnou cenu z rady A.
Tak vaham jestli kladne ohlasy jsou jen takovym hypem ... nebo jsem jen nasmerovan jinam a ten pristroj podcenil. (Osobne mi porad nevyhovuje maly cip)

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

U A-ček pozor na to, že ty setové objektivy jsou u Sony nic moc. (U ostatních taky, ale u Sony obzvlášť.) Takže když se k A-čku připočte nějaký objektiv k dorovnání aspoň na úroveň RX, tak už to není rozhodně tak jednoznačné.

Jinak RX je primárně kompakt. Spoustě lidí to vyhovuje, ale nikdy to nepůjde za 25mm/2.8 (bokeh), nikdy to nebude mít delší (přepočítané) ohnisko, než těch 70mm, žádný C-mount, žádné makrokroužky, žádné redukce na staré manuální objektivy. Samozřejmě drtivá většina lidí nic takového nevyhledává a málokdo vůbec ví, co to je, ale jedince úchylného na manuální vintage sklo popsané azbukou to prostě nenadchne.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

RX100 - osobni, ale relativne kratka. Dlouho jsem kompakty naprosto ignoroval, protoze - si nic jineho nezaslouzily :)
Objektivy f/3.5-5.6, senzory velikosti "spendlikove hlavicky", absence kompenzace expozice blesku, mizerne AF, kre...(ativni) mody atd.

Situace se zmenila nekdy kolem roku 2010 kdy se zacaly objevovat slusne kousky a protoze mam rad fotoaparat pri sobe a neco jako fullframe s 24-70/2.8 se nehodi na noseni "jen tak pro pripad", tak jsem skocil po Olympus XZ-1. f/1.8-2.5 objektiv je skvely, sensor je relativne maly a sumivy, ale s pevnou rukou a trose (vic) dobre vule se s tim diky svetelnemu objektivu da fotit pri svickach :)

Moje pozadavky na kompakt jsou nasledujici
- kompaktnost. Musi se to vejit do kapsy (ne od kabatu ;) a zasadnim zpusobem neprekazet
- dobra schopnost foceni za spatneho svetla
- priority clony (A-mod)
- kompenzace blesku
- RAW
- rozumna schopnost izolovat subjekt od pozadi
(kompaktem) Fotim obvykle metodou "center AF and recompose" a v pripadech kdy zrcadlovka neni po ruce, nebo foceny subjekt ani nestoji za to se s zradlovkou namahat. Tuhle roli castecne zacal prebirat telefon.

Doba postoupila a byl by fajn nejaky dustojny nastupce -treba RX100. Stravil jsem asi 10-15 minut s predvadecim kouskem.
RX100
- se mi nepodarilo nastavid do modu, kdy by servo AF bylo schopne sledovat objekt ktery se posunuje od stredu zaberu
- v servo AF modu AF fyzicky "pulsuje" a osciluje kolem roviny ostrosti a tak ostrost vysledne fotky byla vice mene zalezitost nahody
- je ve skutecnosti velmi kompaktni zarizeni. Je mensi nez vypada na fotkach. Pro foceni za "ne-svetla" je objektiv s horsi svetelnosti vyvazen velikosti senzoru
- objektiv bohuzel konci na ekvivalentu 70mm, ale to je porad MNOHEM lepsi nez 28-105
- tohle se bohuzel vztahuje na RX100 I az III

Proste neverim, ze bych byl schopny vyfotit pohybujici se objekt jinou metodou nez "zaclonit a modlit se". XZ1 foti porad stejne dobre jako drive. Zasadni vyhrady k nemu nemam, snad krome toho ze je nepouzitelny na video a tak dalsi kolo vyberu potencionalniho nastupce prijde pred dalsi dovolenou. Pokud bude Oly. XZ3 s 24-105/1.4-2.8 ktery bude kreslit stejne nebo lepe, rozhodovani bude jednoduche :)

PS: Sony jako firma je u mne na blacklistu, ale alternativa k RX100 se hleda tezko, pokud clovek neslevi z velikosti senzoru.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

A prave AF tracking (sledovani objektu) maji nikony 1 spickovy jak u foceni, tak videa.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Mel jsem v ruce asi prvni iteraci N1. Mel psychozni menu a hlavne nezvladal merit expozici bez nasazeneho "originalne ocipovaneho" objektivu...

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Menu je klasicky DSLR - nikonacke, akorat ne uplne stastne prevedene na to male nic. Kdo mel nekdy v ruce nikonacke zrcadlo orientovat se bude hned, ale nadavat na tlacitka neustale. :) Jinak je to v piditelicku celkem vykon, na video naprosto uzasne (hlavne vynikajici ostreni), a fotky z toho taky lezou slusne. Sam pouzivam J1 ktery jsem mazane "koupil manzelce" hlavne pod vodou (pevne pouzdro by ebay) - velka spokojenost.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, co přesně hulíš, ale vím jistě, že to chci taky...

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Edit: jsem si to znova precetl, takze irelevantni prispevek...

Jeste me napadlo, neuvazoval si treba i nad panasonic gm1? Se da sehat uz kolem £150 liber telo, ma lepsi senzor nez s2, je mensi, lepsi lcd, vice nativnich objektivu, focus peaking pro manual objektivy, full manual control u videa... Sleduji ted dva tela na ebay... Zkusim jedno vyhrat..

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Ty si me normalne nahlodal, divam se ted na v1, zanovni telo i se setakem muzu mit za £150.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem, kdyby si chtel nekdo porovnat velikosti ruznych fotaku i s objektivy tak tohle je paradni stranka - http://camerasize.com/compact/#ha,t

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

14mpix Nikon 1 chip je to najhorsie, co vo svete 1" snimacov bolo vyrobene. Tak vela stastia :)
Rovnako velke a tazke je m4/3 od Olympus s 10x lepsim snimacom a o objektivoch ani nehovoriac (dostupnost, cena, atd.)

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Blbost, mel bys to videt tak jak to pan Jezek podal, chce neco celkove prijatelneho pro jeho rodinu. Nikon 1 ma spickovy tracking focus a vice nez prijatelnou obrazovou kvalitu oproti kompaktum za prijatelnou cenu. Perfektni family fotak.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

a víš že mi to vůbec nevadí? ano, ten čip není to nejlepší pod sluncem, chroma i luma šum vylejzá už na základní iso, ale je dobře odstranitelný. A4 fotky z toho budou dost dobrý, samozřejmě "pixelová onanie" nad 1:1 zobrazením na monitoru asi nikdy.

jinak stejně velký a težký m43 systém za tu cenu jsou kecy. stejně tak to o 10x lepším snímači. a to říkám na základě delší osobní zkušenosti s m43.

PS: ukaž mi m43 systém za 5990.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

jo vybral sis skvělej stroj mám ho též, již verzi J1, mašinka je v pohoddě jen ty objektivy stojej za prd, výrobce vlastně udělal jen jeden dobrej - co nekurví schopnosti chipu, ten je ale zatraceně drahej. Jinak jsem rád , že konečně pochválil tuto řadu.

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

díky. máš na mysli tu drahou 32mm potvůrku?

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

To je dle mého úplně zbytečný objektiv. Ohniskem i světelností (a skoro bych řekl, že i schopnostmi) odpovídá Olympusácké 45mm/1.8, která se prodává za 8k, v akci pak dost často i za 5. Ten Oly přitom to není žádné ožezávátko, na m43 je to objektiv s asi nejleším poměrem cena / výkon, takže když místo toho přejdeš na jiný systém i včetně koupě těla, tak ti ještě zůstane na bublifuk.

Holt v tomto je Nikon bost bezzubý. Systém 1 je za svou cenu celkem perfektní náhradou klasického kompaktu, ale Nikonu se dost povedl záměr, aby řada 1 nekonkurovala DSLR. Podle mého to nebylo moc chytré rozhodnutí, které bude časem ještě přehodnoceno (tak do dvou let) a Nikon ještě přijde s novým bezzrcadlovým systémem. Ten trh tady prostě je a časem bude s DSLR minimálně stejně velký, takže pokud jej nevezmou vážně, jako třeba Sony, přijdou o půlku potenciálních zisků. Jak se systému vede je vidět třeba tady:

https://blog.flickr.net/en/2015/01/13/camera-ownership-on-flickr-2013-2014/

...podíl je tak marginální, že systém 1 ani není ve svém segmentu (mirroless) v grafu! A tímto obrázkem by se myslím mohly klidně strašit děti akcinářů Nikonu.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

ale to já nijak nerozporuju. ten náš N1 bude sloužit 99,999% času se seťákem.

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Já s tebou taky primárně souhlasím - ty sis jej koupil jako alternativu kompaktu, těžko sehnat za ty prachy něco lepšího. Píšu to spíš jako varování pro ty, kdo by se chtěli v tomto systému "zabydlet" a třeba si koupit nějaká dražší skla - což je dle mého nerozumné.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Chci se zeptat, máme doma Nikkon S3, bazarovej, a téměř polovina fotek, co manželka udělá, je rozmazaná, třeba vždy až třetí je použitelná. fotí na automatiku. Věděl by někdo, co je špatně?

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

no tipoval bych si že buď neudrží daný čas, nebo je vadné VR v objektivu (máte 10-30VR?).

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Model je nakonec V1, nicméně objektiv je základní, 10-30VR.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Vis otom, ze 1" neni 1" ;-))

http://www.gizmag.com/camera-sensor-size-guide/26684/

proste je to ojeb a reklamstina 1" uhlopricka by byl velky snimac ... ale neni ;)))

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Na nikon 1 se jeste hodi svetlene skla do CCTV bezp. kamer ;-)) za 500kc s redukci ;-))

http://www.stevehuffphoto.com/2013/07/27/taking-the-nikon-1-to-dream-lan...

http://bigstreetguns.com/

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.