Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Jak jsem zneužil čtečku karet z notebooku v desktopu

Funkci "Bezpečného odebírání zařízení" ve Windows fakt miluji. Místo karty to odpojí celou čtečku, nabízí to k odpojení systémový disk apod. Tohle má Linux vyřešeno stokrát lépe.

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Systémový disk ti to nabízí, protože máš zřejmě zapnutý hotswap pro ten SATA port, ke kterému jej máš připojený...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

A da se to nejak vypnout? Setkal jsme se s tim nejdriv na nForce chipsetech, ale nedavno mi to udelal i deska Gigabyte s Intel chipsetem. V BIOSu jsem nic nenasel.
Ale i tak to povazuji za hloupost SW, nabizet odpojeni disku, ktery odpojit nelze. To se nemuze kouknout, jestli z toho nejede OS?

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Já to mám normálně BIOSu, resp. UEFI. Mělo by to tam být, podívej se pořádně ;).

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

nForce implementovaly nějaké funkce z AHCI standardu i do simulace IDE. Jinak stačí zapnout simulaci IDE, ale kdo rozumnej by to dělal, že ;-)

Jinak proč by systémovej disk odpojit nešlo? Nějakou dobu mi poskakovaly konektory na discích, tak jsem odpojoval a připojoval disk pod systémem. Když to nebylo moc dlouho, tak to zpravidla sedmičky přežily bez větších potíží. Přeci jen po dekádách mrkvosoft poskočil a z Plug'n'Pray se KONEČNĚ stalo Plug'n'play…

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Proste me to vzdycky vyhubuje, ze disk se pouziva a tudiz ho neodpoji.

V BIOSu jsem vypnuti HotSwapu proste nenasel. Vypnuti celeho AHCI nepovazuji za reseni.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Mozna jdu s krizkem po funuse - tento Wiftuv clanek jsem si nechal az si jej budu moct v klidu vychutnat...
Jsem si skoro jisty ze navod jak vypnout moznost rychleho odebrani jednotlivych jednotek pomoci uprav v registrech vysel zde na serveru jeste v dobach Windows XP ale uz to nemuzu dohledat. V mem archvu jsem nasel uz jen tento odkaz: http://mt-naka.com/hotswap/index_enu.htm

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

ono to jde, ale musíš do "Tento Počítač/Počítač" (dle verze OS) a tam kliknout na daný disk a zvolit "Vysunout". Pak čtečka zůstane zachována a disk bude odpojen. Jo blbý, že to nejde takto udělat v Trayi.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Záleží i na ovladačích a na té čtečce. Na sedmičkách mi to zařízení při vysunutí nelikviduje a na 8.1 taky ne. Na sedmách mám asi kliku.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Taky mě vždy fascinovalo, jak po prvním připojení USB disku je potřeba pár desítek vteřin čekat než se "nainstalují ovladače" (a při připojení do jiného portu znova). Nejlepší je to na různých konferencích, kdy bývá typicky časový skluz, autor si přinese slidy a pak čeká na ovladače.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Nechapem preco autor skratka nepouzil stary USB kabel a 3.3V vytvorit regulatorom alebo 2-3 usmernovacimi diodami v serii.

Taketo riesenie je ovela zlozitejsie a robi zasah do PC...

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

Tak to už radšej ozaj LDO ako diódy. Diódy majú rôzny úbytok napätia v závislosti od pretekajúceho prúdu. Ideálny kandidát - http://www.gme.cz/lf33cv-p330-165

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Diody mají úbytek poměrně stabilní, pokud se použije výkonově odpovídající typ. Ale ten stabilizátor je samozřejmě jistota.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ono je otázkou co považuješ za poměrně. Stačí se podívat třeba na takovou obyčejnou 1N4007 a z zjistíš, že to taková hitparáda zase není. V dnešní době když každý bastlič má plný šuplík LM317 tak použití diod je bezpředmětné...

Není to jako za dob komunismu kdy nebylo možné sehnat skoro žádné součástky. Ženské z výroby v Tesle údajně pašovali první KC a MAA v podprsenkách. Údajně to došlo tak daleko, že museli přibrat ženskou příslušnici závodní stráže aby je prohledávala :)

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

No a když se prorazí, tak je v pr* všechno, že…navíc pálit tam zbytečně výkon, hm…

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Pálit výkon budu stejně tak na diodě jako na lineárním stabilizátoru. Pulzní měnič by pro ten odběr nikdo nestavěl.. Dioda v propustném směru se prorazí dost těžko, to by zátěž musela jít nejdřív tvrdě do zkratu.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Osobně dávám spínané zdroje do většiny konstrukcí. Mým oblíbencem je L5972. Sice je to starší kousek, ale hodně odolný s relativně nízkou frekvencí...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja zase MC34063 :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Autor se musel asi stráááááášně nudit :-)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

No co, někdo čumí 3 hodiny na bednu, Wift si místo toho ubastlil čtečku. :-)

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Tak přesně nějak takhle jsem připojoval webkamerku z notebooku k desktopovému PC, resp, jsem ji vmontoval do rámečku LCD monitoru :-)

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

mam taku OT otazku, ten isty suflik mam este doma, vpredu je IDE USB - skusal niekto rozchodit to USB? resp. ci sa to da vobec pripojit na usb. nad ide je nejaky konektor, ale ten ide priamo na nejake piny do IDE konektoru.

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Proc? Proc ztracet tolik casu flikovanim neceho co stoji min jak stovku. Bud si autor neceni sveho casu, nebo je to pouze konicek a touha stale do neceho vrtat.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Preco ? No niekoho to bavi, tak isto ak je dostatocne zrucny tak preco nie. Ale hlavne tu sa prave prejavuje konzum u ludi. Niekto radsej vyhodi stovku za novu citacku a niekto zasa zbastli stary ale funkcny diel. Samozrejme nevyzera to tak elegantne ale ak to staci a ide o funkcionalitu tak preco nie?
Ja som takto opravil par usb klucov. Tiez stoja facku, aj ked jeden bol 32GB a v tej dobe docela drahy. Ulomili sa od konektoru , tak som na ne pripajkoval odcvaknuty konektor zo stareho usb kablu a kluc zije dalej.

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsem psal dole, občas člověk potřebuje něco HNED aby mohl dál pokračovat a pak se vyplatí do toho dát tři hodiny než čekat dva dny. Byť pak už ten bastl třeba nikdy nepoužije…až zas do příště :D

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

WIFT je ještě stará škola a výhrady, že se musel nudit nebo chtěl ušetřit? O to vůbec nejde. Já WIFTovi rozumím. Tady jde o pocit sebeuspokojení, že to dokážu zprovoznit, když to na to vůbec nevypadá a vůbec nezáleží jak dlouho to trvá. Vy mladí smrkáči neznáte ten kouzelný pocit z vyřešení problému vlastníma rukama...jo, tak koupit, zahodit a pak jsme tam kde jsme. Každý chytrý jak rádio, ale dělat a přemýšlet až na pár výjimek neumí nikdo. A to ještě z toho polovina objevuje to, co jsme už znali ve školce.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Dobra potrebuju neco nutne hned, tak to zbastlim provizorne (pripojit primo do usb na desce - spatne pristupny ale kdyz je to nouzovka...) a nebudu se srat s trvalym zakomponovanim do pocitace. Kratsi doba, mene "znicenych" veci (vzdyt jen ten ramecek ma prakticky vetsi hodnotu nez nova ctecka). Tohle je opravdu jen bastleni pro bastleni.

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Inu, takový výsuvný rámeček pro IDE disk už dnes pro valnou část lidí moc velkou hodnotu nemá. Většina se s IDE disky již dávno rozloučila, a vracet se k nim už nejspíš nebude.
V takovém případě tak jinak již zbytečný (nepoužívaný) rámeček našel opět nové využití :-).

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Zajímalo by mě, jak může starý IT harcovník jako WIFT napsat nesmysl typu "Desktopy jsou sice na ústupu ..." a přijde mi to líto, že tahle nesmyslná propaganda došla už i na weby na úrovni. Když se tyhle skazky objevují na Živě nebo na jiných multioborových webech, tak to beru, pač to tam dělají většinou amatéři, ale tady? ...

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

"ale tady?" ...... tady uz bohuzel taky ......

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

To by mě taky zajímalo. Já už rok a půl nezapnul laptop, je napůl rozhrabanej a tak, ale ani mi nechybí. Nouzově zvládne web i W810i a jinak mám desktopy všude. Akorát doma si občas vezmu laptop do postele pže tam mám chladno na spaní a nechce se mi tvrdnout někdy v noci u desktopu ve starým křesle…

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

A tak já neříkám že laptop ne. Taky mám laptop, protože jsem pochopil k čemu byl určet, má sloužit a k tomu ho taky používám, ale vůbec si neumím představit jak hraju hru, řeším CAD, profi grafiku nebo video na přehřívajícím se, sedmnáctipalcovém laptopu. Že jsou i větší? Ano, jsou, ale stojí tolik, že za něj si postavím super herní desktop a na kanclovinu si koupím ošulený laptop a ještě ušetřím ...

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Běda falešným prorokům. Též jsem zavrhl bednu a dal se na AiO. Jenže nastal čas na výměnu a já si nevyberu. Když to má vyhovující procesor, tak to malý displej, když to má vyhovující procesor a displej, tak je to zase lesklý, když to má vyhovující procesor, displej a je to matný, tak to má malou RAM, když to má vyhovující procesor, displej a je to matný a velikost RAM, jsou zase na tom widle. Grrrrrrrr. Nehodlám podstupovat peklo vracení licence.
Tak jsem si posypal hlavu popelem, a zítra to bude týden co jsem opět šťastným majitelem bedny přesně s vnitřkem co chci a monitorem přesně dle mého výběru bez kompromisů. Navíc je PC skované za monitorem, kde za AiO stejně bylo nevyužité volné místo, protože tam byly kabely tak jako tak:-)))))))))

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Co k tomu dodat? Je to prostě tak no :-)

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Prave proto se vsude tlaci Aio, notebooky, tablety atd... Aby si clovek nemohl vybrat a byl donucen koupit smejd, ktery brzo vyhodi a koupi novy jest vetsi smejd.

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

.... Ty už se budeš muset rozhodnout na které straně barikády tak nějak stojíš ... nemůžeš tady napsat tohle a o pár řádků níže úplně protikladný nesmysl ...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jak to koliduje s tim, ze v domacnostech jsou desktopy na ustupu? Tohle bylo mysleno taky o domacnostech. Nestojim na zadne strane, ja jen muzu prihlizet a komentovat, nebot v tomto svete nemam zadnou moc tohle ovlivnit.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Tomu se, pánové, myslím říká "zavírat oči před realitou". A to říkám jak člověk, co bez desktopu nedá ránu. Stačí si sednout do kavárny v Alze a dívat se co masa kupuje a nechá si oživovat od tamních helperů. Občas si tam sednu a jsou to noťasy, tablety, mobily... desktop jsem tam viděl všeho všudy jen jeden. Neříkám, že si někdo občas něco nekoupí, ale vsadím se, že třeba prodeje jablečných kompů jsou vyšší než beden. Je to smutné, ale děje se to. Popravdě doufám, že to pro výrobce zůstane zajímavé i jako trh pro fajnšmekry, náročné hráče a profíky. Nerad bych měl všechny ty harddisky vyrovnané ve spleti kabelů na stole. :-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Weby na úrovni? :-)

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Inu odpovím evolučním příběhem. Byl jednou jeden malý desktop. Psali na něm maily, četl internet, pouštěly filmy.. Rostl a rost až vyrostl do BIG CASE. Už to není dektop, má stejnou základní desku (8 let), stejné DDR2 paměti.. Ale vyměnil si CPU a místo pivního bříška si vypěstoval datové pole.. Dnes už není desktopem, ale mediálním serverem s několika tunery, rychlým připojením k internetu a desítkami TB lokálního obsahu.. Už na něm nečtou web, moc nespí, běží skoro pořád.. musí.. krmí členům rodiny tablety, mobily a notebooky a také projektor, nahrává odložené pořady, hlídá kamery... Je z něj tlustá těžká lokomotiva co si funí v rohu a jen tiše závidí těm mladým sportovně založeným jejich mobilitu.. Jenže..bez něj by to tak nějak nešlo.. v domácím cloudu..:-) Asi tak.. dopadl..

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

"Desktopy jsou na ustupu"

Ani kdyz se to bude stale opakovat, nestane se z toho pravda. Za situace kdy ma kazdy doma minimalne dva pocitace a nekteri klidne i pet neni zadny duvod kupvat kazdy rok nove. Trh je desktopy presycen, proto se neprodavaji nove. Krome novych her uz minimalne 5 let nic nenuti lidi kupovat nove pocitace.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Ale oni by vyrobci radi kdyby desktopy vymrely ..... idealni by bylo davat do vsech novych zarizeni nevymenitelnou baterku (zcela genialni kurvitko) ....... dyt jeste furt jim lidi zerou ten scam s androidem, kdy kdyz uz nic jineho, tak nejde upgradovat, cili kdyz chcou novou verzi, musi koupit nove zarizeni (to je dotazena myslenka SW kurvitek k maximalni dokonalosti:o)

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

to platí pro IT-políbené a gamesníky. Ale běžný Franta uživatel má jen jedno zařízení, většina už opravdu má jen notebooky a dokonce ti největší spotřebitelé si dnes vystačí už jen s mobilem/tabletem.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

To je samozřejmě pravda. Každá věc dneska musí být navržena a vyrobena tak, aby zajistila další fungování továrny na výrobu spotřebního dreku. To ovšem nic nemění na tom, že desktopy na ústupu prostě nejsou. Tentýž blábol se tradoval o vinylech a není to tak dávno ... krásné pojednání na tohle téma lze vidět v dokumentu nazvaném Zeitgaist ( Duch doby ) - Stále kupředu ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Desktopy na ustupu jsou, ovsem v domacnostech. Ve firmach to moc nehrozi.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

To bych taky nepaušalizoval. Já si vůbec neumím představit jak bych se doma bez desktopu obešel.

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Taky znam par tvrdych zastancu desktopu. Jenze je to uz mensina, vetsina dneska kupuje notebook/tablet/mobil.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je logické. Majitelé desktopů byli menšina i dřív, většina lidí nekupovala počítače vůbec. Teď nakupuje tablety a smartfouny (a někomu na courání po netu stačí i smart TV).
Počet lidí kupujících desktopy asi klesl o lidi pořizující místo nich AiO a notebooky (protože dřív na to neměli a desktop byl levnější), ale taky bych to neviděl tak tragicky.
Dokud budou do desktopu dostupné výkonnější komponenty (které se bez těch gigantických pasivů neobejdou), tak nechcípne. Akorát se to možná přepóluje v tom smyslu, že zatímco dřív byl luxus notebook, teď bude luxus výkonný desktop.

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, vůbec jsi nepochopil o čem je řeč ....To cos napsal jasně vypovídá o tom, že řešíš maximálně kanclovinu a na tu opravdu laptop stačí ...

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Tak pochybuju, ze nekdo vystaci s mobilem/tabletem ..... spis si to lidi koupili na konzum do saliny ..... neznam nikoho, kdo by necim z toho nahradil PC jakehokoliv formatu (ale s klavesnici).

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Musíš se na to dívat poplatně dnešní době a dnešní IT gramotnosti národa. Ty máš spoustu věcí spojených s desktopem, respektive laptopem a tablet či mobil bereš jako zařízení, které "to může do jisté míry suplovat. Podívej se ale na dnešního teenagera ze střední školy. Ten už neví co to desktop je, protože to doma nikdy neviděla tak mu přijde naprosto samozřejmé že ty jeho prioritní požadavky na "výpočetní techniku" primárně řeší a patří na tablet za dva litry a mobil za tři :-D Oni jsou podle mě dokonce přesvědčeni o tom že i facebook nosí Suckerberg v telefonu a že ta serverovna o rozloze deseti hektarů je jen výplodem fantazie Muldera a Scullyové :-D

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Oni i ti tynejdri budou muset psat nejake veci do skoly, zivotopis .... i na ten facefuck semtam neco hodit ..... no a v tom jim proste zadny tablet nebo dokonce mobil, nikdy nepomuze .....

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Kamaráde, to by ses divil co a s čím oni dokážou :-D Stačí se jen podívat do nějaké diskuse podle čeho si dneska teenager vybírá třeba telefon .... "A rozjedu tam lolko a wowko?" :-D

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Ne ...... to ne, to kecas:)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Kamarííde, kdybych to sám nečetl a neposlouchal je jak se o tomhle baví v hospodě, tak bych taky nevěřil :-D

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Jako rad se bastlim s kravinama ..... posledne jsem si vyvedl vetev z 5V z PC (=bezi furt, je to levnych 5V, navic brutalne silnych) misto 10x ruznych nabijecek a adapteru do aktivnich USB kabelu, hubu a podobne ..... bohuzel jsem nevedel, ze i "blba" USB nabijecka ma v sobe nejakou elektroniku, ktera rika, kolik si zarizeni muze cucnout, jinak to vali jenom 500mA, coz me dost zamrzelo, protoze jsem pripojil jen dva krajni a vsechno se nabijelo pomalu, ikdyz PC zdroj by mohl klidne 20A dodavat .... >>>mimochodem, nevi nekdo jak tohle vyresit????<<< ....... a navic, kdyz jsem to zapojil do hubu, tak to jelo krasne ... do doby restartu, kdy se nechtel pocitac restartovat (prisoudil jsem to osudu) a po tvrdem restartu ani vypnuti proste nenabehly SSDka a v biosu stravil 5 minut .... bylo to asi nejak tim, ze USB se stale napaji i pri vypnutem PC a pres to to proudilo do hubu, aktivnich kabelu zpatky do 5V vetve, ktera neovlivnila velke disky, ale SSD asi tak nejak dostala do poloziva a tak to nenabehlo ....

Kazdopadne chapu "bastleni" .... ale sorry, jako srat se s takovou picovinou a jeste stravit takoveho casu psanim clanku, kdyz USB ctecka stoji (DOSLOVA) bura http://www.zbozi.cz/vyrobek/regens-ctecka-pametovych-karet-micro-sd/?ser... nebo http://www.zbozi.cz/hledani/?q=Tracer%20C11&razeni=nejlevnejsi
Bud hodim do USB primo nebo interne propojim kablikem (pokud by chtel podobny bastl na case) ..... ale s timhle bych se fakt nesral .. kdyby to bylo aspon USB 3.0 a usetril treba par stovek, ale kvuli peti korunam bych to fakt nedelal:o)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Možná proto, že doprava pak stojí pořád kilo a/nebo to bylo o víkendu a bylo to třeba OKAMŽITĚ. Jinak bych se na to taky vysral, už jen proto, že čteček tu mám krabici. Mohl si říct a poslal bych za osm pětek navíc s těma kondenzátorama co tuhle chce…

USB 3.0, no offense, ale to už by nezapájel (rozhodně ne teď, další praxí np), tam je krapet jiná hustota vodičů a tak.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

S USB3.0 rikam, ze kdyz uz tak uz:) Kdybych ted kupoval ctecku, tak asi jenom 3.0.
Jinak, ty se tu rypes furt v tech zdrojech a kondenzatorech ..... nevis jak na tu USB nabijecku? Chtel bych jednu "supernabijecku" v celem baraku na 5V .... muj puvodni zamer byl natahnout jednu cykynu po baraku a kde bych potreboval, tak bych si na vedeni pripajel USB konektor, takovy ten JACK do USB hubu a aktivnich kabelu (konkretne tenhle: SCP-2009A), RasPI, nejakou zarovku, LEDku, satelit .... proste cokoliv, abych nemusel mit po baraku dvacet ruznych (a potencialne nebezpecnych) adapteru ......

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Zařízení si musí protokolem domluvit i že chce víc jak 100 mA. Některé telefony třeba samozřejmě zvládnou víc, ale to pak je čistě jejich věc, náhodný zařízení ani omylem.

Tahat po baráku 5 V je pěkná blbost, při zátěži to spadne do kanálu. Neznáš ztráty vedením? Proč myslíš, že se na velký výkony používá VVN či VVVN? Hint: RI^2.

+1
+31
-1
Je komentář přínosný?

Tak holt použije hodně tlustej drát ;-)

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

No jasný, palcový kanóny, a aby se to tam nějak rozumně vešlo, tak se rozmlátí stěny, ne? :-) To už je snad dávno za náma a krom provozů, kde je to nutnost (chemičky, výroba výbušnin atd.) se všude používá síťové napětí právě proto, že těch 230 V je ještě rozumná hodnota kdy moc nedochází k výbojům atd. a je to ještě rozumně bezpečné, ale zároveň se tím nemusí tahat hrozný megaproudy. Ztráty na běžné prodlužovačce na třech kilometrech jsou tak 95 %, jsem slyšel ;-)

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Jako ja nevim, ja delam do vcel ..... ale hadam, ze u 10m 3x1,5 budou ztraty 0,00nic .....

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

No vono taky záleží, jak velkej barák, jestli čtvercovou kuťu, tak je to proveditelný. Ale navěsit na to tak moc zařízení o kolika je řeč, tak se to nezdá, ale spočti si sám: 15AWG má tabulkový odpor 10,45 mΩ/m, takže na 10 metrech 0,209 Ω (2×10 metrů, tam a zpátky). Při 10 A už je ztráta 20 W, to je sakra hodně, to na konci bude padat hodně pod 5 V. Navíc jsou tam přechody na konektorech, další ztráty ještě na vodičích ze zásuvky k tomu zařízení atd. Jo a mimochodem, stačí dvojlinka.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Ja tam chtel tahat i 12V pro strycka prihodu a ono cyky(lo) 3x1,5 je takova klasika za par kacek:) Ta ztrata je celkem slusna, to jo ..... tak by se tam hodila 6ka no:) Ale ne, tak jako ty huby, to bude zrat 1A vsechno dohromady a semtam nabit nejaky mobil nebo tablet, to by bylo ok ..... no, schvalne, kolik by to takhle padlo to napeti na konci? Pri zatizeni 10A, o ty 2V? Uz jsem dlouho ze skoly:o)
A trochu offtopic, jak je to u stridaveho klasickeho 220V nebo dokonce 380V? Tam se ta ztrata neda takhle jednoduse pocitat, ne?

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ztráta je způsobená jen odporem drátu, takže se počítá pořád stejně - z odporu na 1m se podle délky vedení vypočítá celkový odpor a ten se pak vynásobí procházejícím proudem - dostanu úbytek napětí. Ztrátový výkon je pak tohle napětí krát proud nebo kvadrát proudu krát odpor.
Z toho je právě vidět, jak moc pomáhá zvýšení napětí. Při 5V a odběru 10W mám proud 2A. To by na 1ohmovém odporu udělalo 2V úbytek, 4W tepelné ztráty a zařízení by kvůli úbytku vlastně ani nefungovalo. Pro 220V a 10W vyjde proud 45mA, úbytek 45mV a tepelná ztráta 2mW.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

To je sice pravda, ale silně bych pochyboval, že má jedenapůlka měď tak veliký odpor. 10 m bude mít 0,117 ohmu, musíš ovšem počítat tam a zpátky, takže 0,234 ohmu. Stačí dát dvaapůlku, člověk nezchudne a má to tam a zpět 0,14 ohmu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já taky neříkám, že má tak velký odpor, s 1ohmem se jen líp počítá :-) Konkrétní hodnotu už předtím spočítal Behemot.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Fakt myslis, ze je na to nejaky protokol?
http://androidaplikace.cz/index.php/2011/04/nabiji-se-vas-android-pomalu/
Tady pisou neco o zkratovanych datovych vodicich, tak fakt nevim .... budu asi muzes zabrednout hloubej do tematu, nerad bych se ale dostal k dokumentum s detailni specifikaci USB:o)

+1
-37
-1
Je komentář přínosný?

Spojenie D+ a D- je len jednou časťou problematiky okolo nabíjania cez USB, v podstate celá tá signalizácia je pomerne jednoduchá a nemusíš sa zaoberať detailnou špecifikáciou USB. Najlepšie je informácie hľadať u výrobcov čipov, ktorí popíšu veci presne a bez zbytočných omáčok.
http://www.maximintegrated.com/en/app-notes/index.mvp/id/4803

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No podla vsetkeho je to trochu zamotane. Standardne ma USB2.0 max do 500mA a USB3.0 do 900mA odber, na tom sa moze zariadenie dohodnut pokecom s hostom. Lenze prisli hlavne tablety a pazrave telefony a nez stihlo USB reagovat tak sa to vyriesilo trochu hackom ktory asi ostatny prebrali. Apple to vyriesil tak ze tak na datovych linkach d+ a d- = 2.0V tak je odber max 500mA ak je d+ = 2.0V a d- = 2.8 V tak je to 1A a pri d+ = 2.8V a d- = 2.0V su to 2A. Tiez chcem nieco podobne riesit, takze budem trocha laborovat.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Standardně má USB 2.0 jakési 100mA kanály a zařízení si může domluvit max. 5 kanálů, když to umí na obou stranách. Na druhé straně Jabko je známo svými proprietárními řešeními, kdy přes to tahají třeba 2-3 A, ale tam je otázka, jestli to vůbec má s USB společného víc, než jenom konektor.

The USB 1.x and 2.0 specifications provide a 5 V supply on a single wire to power connected USB devices. The specification provides for no more than 5.25 V and no less than 4.75 V (5 V ± 5%) between the positive and negative bus power lines (VBUS voltage). For USB 3.0, the voltage supplied by low-powered hub ports is 4.45–5.25 V.[72]

A unit load is defined as 100 mA in USB 2.0, and 150 mA in USB 3.0. A device may draw a maximum of five unit loads (500 mA) from a port in USB 2.0, or six unit loads (900 mA) in USB 3.0. There are two types of device: low-power and high-power. A low-power device (such as a USB HID) draws at most one-unit load, with minimum operating voltage of 4.4 V in USB 2.0, and 4 V in USB 3.0. A high-power device draws, at most, the maximum number of unit loads the standard permits. Every device functions initially as low-power (including high-power functions during their low-power enumeration phases), but may request high-power, and get it if available on the providing bus.[73][74][75]

Pak existuje nějaká dodatečná/volitelná norma:

Battery Charging Specification 1.1: Released in March 2007 (Updated 15 Apr 2009).
Adds support for dedicated chargers (power supplies with USB connectors), host chargers (USB hosts that can act as chargers) and the No Dead Battery provision, which allows devices to temporarily draw 100 mA current after they have been attached. If a USB device is connected to dedicated charger, maximum current drawn by the device may be as high as 1.8 A. (Note that this document is not distributed with USB 2.0 specification package only USB 3.0 and USB On-The-Go.)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ale nikde tam nevidim, jak toho dosahnout, aby to jelo plnym knedlikem ..... o prispevek vys si asi prectu ten maxim, to vypada zajimave ..... ono to ale asi bude chtit nejakeho svaba, kdyztak si zas necham poslat sample (jestli to maxim jeste furt posila). Kdyby nejak jelo to hloupe zkratovani datovych pinu, tak by to bylo super:o) Nevis o nejakem slusnem (co do ucinnosti) 5V zdroji? Dival jsem se do GMka a kolem 300-400 se da sehnat 25-50W spinany zdroj (treba http://www.gme.cz/spinany-zdroj-mean-well-rs-25-5-p332-304), otazka, jestli to neni uplny shit .....

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Většina ne úplně shitózních adaptérů s nějakými lepšími PWMky s tranzistorem by měla mít tak 80-90 %, není tam PFC, tak nejsou takové ztráty. Ale zas pak ty ohmické ztráty no…bych se na to akorát, necheš Nokiu 7110? To budeš nabíjet jednou týdně a přejdou tě tyhle kraviny :-)

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja to nemam vyslovene jenom na nabijeni, jak rikam, 3x aktivni USB kabel, 3x aktivni hub .... to je 6 adapteru .... nejake dalsi nabijecky na domaci pristroje, ruzne AKU naradi ma taky 5V nabijecky, RasPI .... je toho hodne a jeste vic pofidernich cinskych adapteru kdovijake kvality ... kdybych aspon vedel, ze obetovali ten desetnik za termopojistku a ze to nekde za skrini jednou nevyhori ....
Mimochodem, o vikendu jsem spravoval vysavac ZUS 3990, sileny bastl ..... vsechno elektronicky, silene se do toho dostat a na desce dalkoveho ovladani shorena pojistka, ktera je "POCHOPITELNE" jeste, krom naproste nedostupnosti, pripajena (asi proto, aby kdyby se nasel nejaky kokot jako ja, co do toho poleze, misto aby to dal do servisu a vymenili celou desku za dva litry, ze nebude mit zrovna treba pajecku nebo tak) .... mela takovou tu vlnovku, jsem si rikal, jestli to neni casove kurvitko (samozrejme, ze asi ano - pred mesicem skoncila zaruka, kdyz se zapocita, co byl 3x v zarucni oprave, maji to vychytane naprosto presne!:o), ale je to jenom nejaka jina znacka pro klasickou pojistku, ikdyz kdo vi, nastesti jsem si to vyfotil (http://goo.gl/MvSfdP), vcetne postupu demontaze, takze mozna konecne prispeju na elektrotanyu:o) Jinak jsem cekal nejakou "behemotinu" a hledal jsem vydmuty kondenzator, lupa v ruce, multimetr na mereni kondenzatoru a nakonec jsem napajel na pojistku draty a vyvedl ven pod sklicko displeje, kdybych se tam nekdy rozhodl dat misto tvrdeho propojeni dalsi pojistku (ono tam je hafo mista na 10 pojistek, ale on se musi rozebrat cely vysavac, idealne odloupat plastove zobacky, aby se clovek dostal k pojistce, zkratka stylem "ani ocko nenasadis":o)))) Kazdopadne to zatim jede:)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Meanwell není úplný shit. Taky není shit provedení s děravým plechovým pouzdrem - líp se to chladí, než plastové cihličky, a je to už lehce "industrial" provedení. Taky to ale za tu cenu nebude hypermoderní raketová technologie. Meanwell umí zajímavé účinné zdroje, ale hledal bych je ve vyšších výkonových a cenových kategoriích a s vyšším výstupním napětím. Účinnost tohoto prcka do výstupu 5V bych čekal 80% nebo i lehce pod, přece jenom asi to nebude mít synchronní usměrnění FETem, a v poměru k 5V výstupu je úbytek okolo 0.4V na Schottkyho diodách (usměrnění sekundáru) už docela znát.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

K té regulaci nabíjecího proudu, handshakům apod...

Zdá se, že tedy existují dva oddělené světy, pokud se odběru proudu týče:

1) mobil je přes USB připojený k plnohodnotnému USB hostiteli. Tady by se dle USB standardu měl domluvit USB hostitel s USB periferií (datovou komunikací over USB) kolik je ochoten zmíněné periferii "pustit". Realita ovšem může vypadat dost jinak. Motherboardy, huby a často ani koncová zařízení nemají možnost protékající proud měřit, nedejbože dokonce regulovat či vypnout. Viděl jsem některé počítače,
které měly na výstupech měření proudu nebo dokonce elektronické jištění na každý port zvlášť, ale reálně to vídám spíš v datasheetech výrobců "power management" čipů, než na reálných motherboardech. Reálně je situace často taková, že si hostitel s periferií sice hezky popovídá over USB ohledně proudového odběru a přidělí mu konkrétní kvótu, ale reálně ani jeden z nich nic neměří a nepřiděluje/nereguluje/neomezuje, napájecí větev +5V je v obou zařízeních propojená skrznaskrz natvrdo, takže třeba externí USB disk si cucne kolik potřebuje, což může být při rozběhu citelně přes 1A... a dál už se děj vůle bóží, jestli to hostitel ustojí, nebo se prohne, a pokud se prohne, tak jestli to shodí hostitele, nebo jenom USB periferii, co k tomu řeknou přechodové odpory v konektorech apod.

2) mobil je připojený na tupou "nabíječku" (vlastně dokonce jenom zdroj tvrdého napětí), který o sobě primitivním způsobem (napětím, odporem či zkratem na D+/D-) dokáže říct, kolik je ochoten pustit.
Tady by mobil neměl překročit jakési předem známé hodnoty proudu, nebo svoji interní schopnost rozptylovat teplo z nabíjené baterky...

Koukal jsem na ten odkaz k Maximovi co dal do placu "x x" a řekl bych, že "plnej knedlik" by měl odpovídat šlusu mezi zeleným a bílým :-) Proč si případně konkrétní model mobilu nevezme ani košer USB půl Ampéru, to je jiná otázka - možná víc nechce protože neumí, nebo očekává nějakou proprietární signalizaci od MicroUSB nabíječky...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

No ved ako som pisal, len som to nerozpisal na pocet kanalov/zariadeni. Tych 500mA a 900mA plati. Len to ako donutit aby si zariadenie, bez ohladu na hosta/adapter, zacalo cucat viac, 1A alebo 2A je prave poslanie tych rozdielnych napeti na datove linky. V tom momente zariadenie usudi ze je pripojene k zdroju ktory je shchopny dodat dany prud a zacne cucat viac. Ostatne podla standardu je tych 2.0 - 2.8V na datovej linke v pohode. A aby to nebolo malo tak mam teraz v ruke adapter k novemu Samsung Galaxy Note 4 a tam to korejci este inak vychcali. Volaju to adaptive fast charging a ten adapter bud dava 5V/2A alebo 9V/1.67A. Takze zasa dalsi vlastny standard.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Tak to dej vedet .... dneska asi zkusim to spojeni tech konektoru .....
Ja koupil za dolar nejake cinske USB nabijecky a kdyz jsem k tomu pripojil svuj stary android telefon, tak se to nabijelo, vsecko, akorat nefungovala dotykova obrazovka:o) Promeril jsem ten adapter a nejake napeti rval i na datove piny, tak jsem usoudil, ze je to mrdka, ale ted zpetne na to jeste asi mrknu, mozna je to to o cem mluvis:) Treba nokia mi na tom sla nabijet v pohode a fungoval i dotyk, ale trvalo to dyl nez na normalni nabijecku (na nabijecku k tabletu je to hukot jako krava, ale zas se celkem bojim, ze to odejde, protoze telefon je pak horky jak cyp a uz mi moc nefunguje GPSka, jestli to nebude tim:o) ..... zkusim dneska ty dva datove spojit a uvidim, mam testovaci android, tak bud a nebo:o)))) Blbe je, ze ten si bere jen 1A (takze nezjistim, jestli to povali plnym kotlem i jinde) i na te velke tabletove nabijecce a testovat to na primarnim telefonu, nedejboze tabletu, se mi nechce .... no, uvidime:o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Elektricke zasuvky s USB portami u nas nedostat? Videla som to na Amazone ale v US a UK, neviem ci vyrabaju niekde aj pre Europske spotrebice. Nieco taketo: http://www.alibaba.com/showroom/usb-socket-wall-europe.html

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Ona na těch datových vodičích může být v nabíječce buď odporová síť, konkrétní hodnoty odporů znamenají konkrétní výstupní proud... nebo skutečně často stačí šlusnout zelený a bílý dohromady.

Mám čerstvou zkušenost se dvěma tlačítkovými Nokiemi (C2-01 a 515) a univerzální čínskou nabíječkou do auta, za stopade z Lidlu :-D
http://zbozi.akcniceny.cz/nabijecka-do-auta-1050786/
Nabíječka má jednak USB-A samici, jednak chapadlo ve stylu "kroucený telefonní kabel" s dutým konektorkem na konci, a sadou maličkých pasivních redukcí na všechno možné. Jedna z redukcí má na výstupu USB micro-B a Nokie si ho pochvalují - až na to, že všechny adaptéry dost vaklají, takže nabíjení za jízdy náhodně vypadává, telefon o tom kváká do modrozubého handsfree apod. Tak jsem do té A-čkové samice zkusil vrazit obyčejný USB kabel (A -> micro B) a ouha: Nokia se z něj odmítá nabíjet. Co to? Rozebral jsem maličkou redukci a rozebral jsem i nabíječku. Nabíječka obsahuje jednoduchý buck konvertor, kterým krmí přímo kroucené chapadlo, ale do USB-A krmí skrz schottky diodu (čert ví proč). Na krouceném chapadle proto dává asi 5.5 V, na USB 5V. Kromě toho maličká redukce z chapadla na USB micro B má šlusnutý datový pár (zelený na bílý), kdežto USB-A samice má na datovém páru odporovou síť. Tak jsem ve výstupu na USB-A odpojil odporovou síť, šlusnul jsem signálový pár a přemostil jsem diodu v napájení. Voila: obě Pinokkie se spokojeně nabíjejí, skrz libovolný USB kabel. Asi to chapadlo ustříhnu (nebo spíš odletuju), je k ničemu. Ta spirála je stejně hrozně tuhá, není šance ji natáhnout.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

To jako, že každá nabíječka má v sobě mikroprocesor a řídí výstupní proud podle toho jak se domluví se zařízením?

LOL

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Jestli jsem to dobře pochopil, tak to omezení proudu je na straně zařízení na základě identifikace nabíječky. Nabíječka se identifikuje jestli je schopna dodat větší proud(jestli je originální:-) pomocí napětí na datových pinech.

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1870586

Zřejmě kvůli tomuto u Applu a Androjdům dělají na powerbankách 2 výstupy...

EDIT: Zkus hodit do Googlu "název telefonu" + "USB charger" + "schema" :-)

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Ono sa na to robia aj redukcie pre powerbanky ktore nemaju takto upravene datove piny ale su schopne dat pozadovany prud. Staci vygooglit USB Power Booster

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

To je náhodou zajímavý problém - že když napájíte USB hub externě z hlavní tvrdé větve +5V a on má zároveň napájení z +5VSB, tak Vám po vypnutí zdroje bude ze slabého +5VSB přikrmovat "vypnutou" tvrdou větev +5V v celém počítači :-) My jsme toto tuším zaznamenali u nějakých šuntových interních hubů do 3.5" "disketové" pozice - taky jsme to tuším tehdy doladili páječkou...

Jinak jsem nedávno upravoval dva levné "stolní" USB huby v tom smyslu, že jsem jim dodělával externí vstup přídavného napájení (stand-alone adaptérem). Koupit hub, který má z výroby vstup pro přídavné napájení, je kupodivu docela problém - je to stále šunt, třeba i mechanicky nemotorný, zato docela drahý. Asi by to šlo zpátky krmit nevyužitým USB výstupem hubu, ale je to trochu chucpe... Prostě jsem ty dva levné hubíky lousknul a ten napájecí fous jsem tam přiletoval. Vrtačka, trochu tavného lepidla a hotovo. Proč o tom píšu: protože jsem se taky zamyslel, co se stane, když omylem připojím externí adaptér ve chvíli, kdy je hub připojený k vypnutému počítači. Poškrábal jsem se na hlavě a dobastlil jsem dovnitř jednoduchý "usměrňovač" s FETem:

http://sweb.cz/Frantisek.Rysanek/USB_napajeni_1.png

Je to jistě poměrně nedokonalé zapojení - pokud počítač běží, externí adaptér je připojený, a počítač vypnete, tak ten FET zůstane otevřený. Čili funguje to jenom při zapnutí, opačným směrem nikoli...

Když se nad tím zamyslíte, tak řešíme obecný problém toho typu, že máte dva zdroje napájení, které potřebujete sloučit, a zároveň se snažíte zabránit, aby živý zdroj krmil zpátky do mrtvého zdroje. Normálně by člověk použil diodu v sérii s každým dílčím zdrojem, ale na 5V pro krmení počítačových věcí člověka zamrzí i úbytek 400 mV na Schottky diodě. Čili chce to spínat/usměrňovat nějakým prvkem s minimálním odporem a úbytkem v otevřeném stavu - kromě mechanického relé zbývá FET. Pak ale musíte ten FET ještě něčím ovládat - musíte měřit protékající proud, tzn. dát do série odpor a hlídat na něm úbytek komparátorem... nebo případně můžete využít vlastní Rdson FETu a měřit rozdíl napětí napříč FETem. V kombinaci s komparátorem to může dát jako vedlejší bonus jistý hysterzní efekt (kladnou zpětnou vazbu při odpadnutí). Otrava je, že toto zase vede na poměrně složité zapojení. Cvičně jsem si nakreslil koncept (neotestovaný) dvou variant: s hotovými operáky, a s diferenčním zesem z diskrétních tranzistorů :-)

http://sweb.cz/Frantisek.Rysanek/USB_napajeni_2.png

http://sweb.cz/Frantisek.Rysanek/USB_napajeni_3.png

Ne že bych něco takového chtěl stavět, nemám na to čas už ani za dlouhých zimních večerů... ale i to čmárání na papír mi přináší jistou analogovou poezii :-)

On by ten externí fous +5V šel spínat taky podle výstupu PS_ON z motherboardu. Z motherboardu kouká otevřený kolektor, zdroj ho tahá nahoru slabým pull-upem k internímu +5VSB. Aspoň tuším, že to není k +3.3V. Pokud je na PS_ON v klidu +5V, tak by na sepnutí tvrdého výstupu +5V stačil opět P-FET. Jeho gate bych připojil na PS_ON pro jistotu přes odpor cca 1k, kdyby ten FET čirou náhodou nějak teatrálně shořel.

Úbytky na drátech jste už s Behemotem pořešili... ale on ten vývod +5V může mít smysl i v relativně těsné blízkosti počítače. Občas to použiju. A za ta léta mám už několik zkušeností, co dokáže provést šlus +5V z počítačového zdroje proti zemi třeba s harddiskovou IDE kšandou. Hint: zdroj si spokojeně šlape, kšanda parádně čmoudí :-)

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Musím říct, tohle je fakt pěkný hack! :-)

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Jak praví klasik:
„To muselo dát práce! A přitom taková blbost…“ :-)

@Behemot (doprava, potřebuje to hned, atd.): Jako argument bych bral, že to WIFTa baví, něco se naučil, atd. Ale dělat tohle jen za účelem získání té čtečky je nesmysl. Když se seberu, dojdu do elektra, koupím čtečku a dojdu zpátky, bude mě to stát tak půl hodiny času a 100 Kč- Tj. to bude levnější (hlavně když budu počítat i cenu své práce), rychlejší a pohodlnější.

Mimo téma, nechce někdo na hraní televizi? Nějaká relativně low-end LCD, zřejmě něco s elektronikou (nejde zapnout), zbytek by měl fungovat. Pokud to nebude o moc dál než do sběrného dvora :-) (východní část Prahy), můžu ji i dovézt.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Jo a na samotě u lesa (90 % českých vesnic) v sobotu se seberu a půjdu kam? Bych řekl tak do pr* :-) Pokud vím, tak WIFT není z Phy, tam jsou úvahy obyvatele velkoměsta trochu nerelevantní, že? :o)

TV beru, jsem ve Vysočanech, tak by to moc daleko být nemělo :D

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Na ten konektor to letovalo čuně nebo již tak špatně vidíte?

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Tak ukaž co umíš ty.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.