Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Jak konvertovat důchodce z Windows 7 na Linux

Nooooup.

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Kdo chce psa bít, hůl si vždy najde

+1
+37
-1
Je komentář přínosný?

+1

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Windows 7 Pro bys nemusel instalovat a upgradovat. Stacil ti jejich klic a vytvoreni instalacky Windows 10 Pro pomoci utilitky od Microsoftu.

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

A řešením toho bych strávil násobně víc času než instalací Lubuntu, plus bych se do budoucna musel starat o antivir a kdovíco ještě.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

O doinstalaci "nekompatibilních" programů, které odstranil upgrade :)

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Což na linuxu zcela jistě odpadlo. ;-)

+1
+40
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě ne zcela, ale aspoň předem znám seznam balíčků k odstranění. Většinou jsou to nějaké interní záležitosti v distribuci, které mě jako uživatele nezajímají. Málo kdy narazím na nějaký mnou nainstalovaný program, který bude odstraněn (vlastně si teď ani žádný nevybavuji - možná nějaké neoficiální fglrx?). Dalším aspektem je frekvence upgradu, který se takto chová. U LTS verze linuxové distribuce jsou intervaly přeci jen o něco delší než u Windows 10 a když budu mít Ubuntu 16.04 LTS, tak se mi určitě z čista jasna v "bezpečnostních" aktualizacích neobjeví upgrade na verzi 18.04 LTS :)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Otvorene povedane, co si mysliet o ludoch Tvojho typu, typu no-X, DDementa odvedla?

Ludia na okraji spolocnosti, stracajuci cas vypisovanim nezmyselnych blogov zalozenych na ich osobnych preferenciach, ktore plynu z ich ubohych existencii, bez rozhladu a nadhladu, bez skusenosti v nadnarodnom meradle, obmedzenych a zijucich si ten svoj zivot na svojom "dvore" (nemyslim, ze niekto z vas ma vlastny dvor, typujem vas na socky z kralikarni).

Neberte to v zlom, ale ten kto sa pohybuje v urcitej spolocnosti, ma nejaky status v hierarchii, nieco videl, prezil a zazil nema taketo primitivne nazory a pohlad na svet.

Este raz, nic v zlom, vyslovene nepohrdam a vazim si aj tieto vase nazory a pohlady, ale ste evidentne mimo.

Rgds

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Hahaha, tak toto vyhrava cenu za najzbytocnejsi komentar bez akychkolvek faktov pohanany vlastnou flustraciu, alebo chlapec skoncil 7 triedu zakladnej skoly a snazi sa rozputat svoj prvy flame :)

+1
+33
-1
Je komentář přínosný?

:) Rajnoha to je takový malý nenávistníček, jen se neboj a řekni to naplno, že pohrdáš každým kdo nesdílí Tvůj názor. :)

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

Dakujem za zaujimavy clanok, pan Jezek. Podla mna je ale pre dochodcu jednoduchsie mat pocitac priamo s Win 10. Kludne s firefoxom a zalozkami (odporucam add on Privacy badger, HTTPS everywhere a Adblock plus). Z pohladu internetbankingu nie je antivir vobec zla vec - pozrite napr. ESET banking&payment protection.
Bezpecnost linuxu (sam pouzivam Trisquel) je v sucasnej dobe prezita chimera. Nejde o rozsirenost platformy, ale skor o potrebu sledovat typy ako Stallman, resp. inych clenov Free Sodtware Foundation alebo niektorych ludi, ktori stoja za vyvojom TOR a pod.
Ide o to, ze linuxova komunita do velkej miery stale pozostava z velmi technicky zdatnych ludi - a preto linux bude nadalej pod drobnohladom (http://www.zdnet.com/article/has-your-linux-mint-desktop-been-hacked/ ).
Na ochranu pred beznymi crackermi je Win10 + antivir a firefox s prislusnymi addons dostatocny a pre dochodcu zvyknuteho na Win podla mna viac intuitivny ako linux (mozno s vynimkou Elementary OS, ktory pichadza s vaecsinou veci priamo na CD). Takisto mu na tom pobezia jeho oblubene aplikacie, ktore su vyvijane primarne pre Win platformu.
K sviznosti systemu - tam Vam davam za pravdu, lubuntu je velmi nenarocna GNU/Linux distribucia, ale ak hovorime o perspektive dalsich 5 rokov, asi by bolo lepsie dat mu pocitac s Win 10.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No tak je důchodce a důchodce, může to být někdo třeba 65 let starý, kdo ještě zažil v práci Windows a nebo taky někdo 80+ jehož první PC bylo až to v důchodě doma. Já jsem konvertoval loni důchodce 85+ z WinXP na Lubuntu W7 14.04 Prof. po pěti letech používání XP (a předtím se s PC nesetkal) a na XP jsem pořád něco řešil - jednou se objevila hláška o konci podpory, změna GUI Skypu, někdy něco zahlásil antivir, čemuž dotyčný nerozumněl. Teď na Lubuntu je klid. Naopak v XP jel zaběhlý systém ovládání, spuštění programů přes ikony na ploše, zatímco na Linuxu se sám naučil např. spouštět programy přes menu -> spustit, i když ikony na ploše má také.

U BFU je také potřeba rozlišit, jestli ten dotyčný má potřebu si sám doinstalovávat další programy nebo mu stačí pár programů, které se mu tam nainstalují (nebo jsou z většiny na Linuxu předinstalované) a ty pak používá a nic dalšího nepotřebuje.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale jo, zase se mu to povedlo a tento Blog mě dokázal nasrat :) Za mě palec dolu a prostředníček nahoru. Jen tak dál.

+1
-80
-1
Je komentář přínosný?

Když už jsme u té věcné debaty, nemohu se nezeptat: čím?

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

1. Je to blog
2. nemusíš to číst
3. nemusíš s tím souhlasit
4. můžeš napsat vlastní řešení a zkušenost

Osobně s některými názory a informacemi v blogu taky nesouhlasím, ale pokud by mi to stálo za to, napsal bych to konkrétně a taky zdůvodnil. Takhle ses projevil jen jako člen skupinky MS/Linux haterů.

+1
+39
-1
Je komentář přínosný?

Jsem naopak rád za tento článek a přimlouvám se u redakce, jestli by mohla vydat nějaký článek přehledu všech verzí linuxu pro WinXpčkáře a popřípadě nějaký office program který zvládne docx, a nebude to jen náhražka za MS office (fakt mi představovat libre office ani open office nemusíte).
Přidat pár fotek jak to vypadá a nějaké nastavení. Mluví se tady o balíčkách které se musí odinstalovat, kde a jak je najdu?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj zkus tohle. http://juhele.blogspot.cz/2015/08/lubuntu-w7-professional-1404-lts-verze...

nebo tohle:
http://goo.gl/0GVpsy
Ten opatchovany LibreOffice v grey skinu je moc pěkný.

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

Panu duchodci by klidne i stacil tablet z teska za 1500 s apkou pro internetove bankovnictvi a byl by spokojenej :D

+1
-44
-1
Je komentář přínosný?

Akorát oproti tomu PC by to byla funkčně horší a cenově dražší varianta.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Tablet pre dochodcu s Android na InternerBanking? Okrem toho ze sa stazuju ze ich bolia prsty z reumy takze tablet voobec nee,nizia bezpecnost na IB oproti akemukolvek aktualizovanemu Buntu,skratka na svoje stare 8 rocne dvojjadrove ntb Sony Vaio s 17 palcovym displayom s vahou tehly nedaju dopustit :-)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Pokud důchodce požaduje internet explorer (protože všechny ostatní prohlížeče jsou divné a nepochopitelné) a navíc konkrétní verzi internet exploreru (protože jiná verze má jiný layout oblíbených položek a on si nebude zvykat na něco úplně nového), tak hodně štěstí s přechodem na linux.

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

S tím absolutně souhlasím! Málo který staší člověk který od roku 2k používá Explorer dokáže přejít na jiný prohlížeč.
A nepomáhají logické agrumenty ani ty viziální.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Pak zkrátka znám důchodce, kterému přechod na Firefox nijak nevadil. Ostatně se odehrál před 2 lety ještě na těch Windows 7.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Znam 2 takove duchodce.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. Poté co jsem byl před 6 tejdnama požádán o přesunutí ikony Tento počítač do levého horního horu obrazovky, že je na to uživatelka (do důchodu jí zbývá ještě 5+ let) zvyklá z práce, pokusy o instalaci jiného OS než Woken neriskuju (byť bych se k tomu třeba i stavěl kladně).

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Ano a podle popisu se tím FF vytvořily ty problémy - důvody pro přeinstalaci.
Na IT webu bych čekal, že někdo dokáže rozlišit tři základní věci, OS, neschopnost nastavit či zprovoznit OS či aplikace a aplikační problémy. A tyto tři roviny oddělit. Nezávisle na OS a aplikaci, či osobních preferencích. Jenže to by vlastně byl blog o ničem, typu já neumím něco zprovoznit, a jediné co dokážu je to zformátovat...

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Vaše očekávání jsou přehnaná. Tento "IT" web není Microsoftí poradna (a ani jakéhokoliv jiného OS). Redaktora, který by měl takový přehled, by redakce nezaplatila (viz odchod WIFTa). Jsou tu (přeložené) zprávy z IT světa, sem tam nějaký test, ale to je vše. Mě to stačí a víc nečekám.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Tady je ale možná lepší ho k přechodu na jiný prohlížeč prostě nějak přesvědčit, protože stejně vývoj IE byl ukončen, poslední ještě podporovaná verze je 11 a navíc v nových Windows není tak snadné mít starý IE.

Přechod na jiný prohlížeč je jeden problém hned, udržování starého IE je řada problémů v budoucnu.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Ehm, prosím pěkně, která že to Windows neumožňují mít IE? :)))

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Staci preniest oblubene polozky a zalozky do Firefox,nastavit synchronizaciu cez emailovu adresu a po instalaciu akehokolvej OS kde je Firefox sa ti po prihlaseni synchronizacie uctu Firefox automaticky vsetko prenese :-)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Co je to tiskarna BOTHER - neco jako notebooky ANUS?

Je to tam mnohokrat, nemuze to byt preklep.....

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Svého času jediná rozumná volba. Skvělý výstup a žádná kurvítka. V době shitozních canonů a countdown HP tiskáren jediná záchrana.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

BROTHER (brat), nie BOTHER (otravovat) :))))))

+1
+35
-1
Je komentář přínosný?

mám Brother DCP-J4110DW, a budu psát děkovnej dopis do Brotheru, protože co ta tiskárna vydržela nechápu! Je to obyč inkoustovka, ale liju do toho inkoust 60Kč za lahvičku, ze které kartrige naplním tak 5x. Nestávkuje, nehádá se a tiskne. Zvládla vytisknout tak odhadem 25000 A4 a 500 A3jek. je to dříč a za ty prachy no ty voe! to nějaká pixmina nebo HP s kazítkama ve zdrojích se může jít zahrabat.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Překlep to nebyl, nevím proč jsem to takhle 3x po sobě napsal chybně. To se prostě občas stane. Díky za upozornění.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak je to jasné. Pan Ježek se soustředí na ty nejslabší členy lidské společnosti, kteří mají minimální nároky a jsou velmi zranitelní. A pomyslel někdo na děti? Vsadím se, že svým ratolestem ani nedal na výběr a hned jim od začátku všude předinstaloval Linux bez toho, aby jim ukázal široké portfolio alternativ.

+1
-32
-1
Je komentář přínosný?

tak hlavně že se ve školách namnoze vyučuje jen MS Kancelář, že? ;-) To už o "volbě" není...

+1
+53
-1
Je komentář přínosný?

Chodíte na špatnou školu. Mě předvedli T602, MS Office i Open Office. A vlastně i tex

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Já bych zase tak rád chodil do školy, ale ani mé děti to nechápou.. ;-)

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Zatim jsem to tak udelal a na debianu si vedou docela dobre (co se tyce ovladani pocitacu), syn se diky gcompris naucil cist (a psat) jeste ve skolce (a dcera k tomu zatim smeruje), ... k proprietarnim operacnim systemum se nepochybne dostaneme, az zacneme probirat msf ;)

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

Mluvit o Windows jako (nouzové) alternativě k Masoxu a Linuxu je docela zábavná myšlenka. :-D

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

No ale vazne !

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Nepochybuji. Spíše jsem to teď myslel v obecném měřítku, ne z hlediska osobních potřeb a preferencí.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

;) .. tak ja som svojim detom (4r a 8r) dal pc s lubuntu 14LTS .. a zatial sa vobec nestazuju

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

No z logického důvodu, asi na tom nepotřebují dělat :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hergot, co máte s těma důchodcema. Mě je 77 a necítím, že bych byl out. Mám také W7, ale pečlivě jištěné proti Ms, protože W10, jak jsem si je zkusil, ani náhodou. Nechci službu o níž nic nevím. Chci mít svůj systém. Mám své stránky, na které občas něco napíšu zde: http://www.kyslinger.info

+1
+34
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono to asi spíše je kvůli zařazení finančního rámce. Jakože rady vraž tam 256 GB SSD, 8 GB RAM, i5 a pořádnou grafiku - na to si snad vyděláš - asi nebudou to pravé pro většinu staršinů pobírajících důchod. :-)

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

To souhlasím. SSD 256 GB o Samsungu mám, to se ušetřit dá. Ale změnit procesor, desku to už musím šetřit aspoň dva roky.. Z důchodu 11000, ze kterého jde na poplatky na byt a služby 7300 se šetří zatraceně těžce.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

z toho se setrit neda, to neni ani na hedvabnou snuru, ani na zivot...

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

clovek neni star vekem..., stari je jen cislo... thumb up
mnoho mladych tluchubu nesaha starikum ani po kotnik..., bohuzel si ani neumej priznat chybu / ti mladici, casto v pozicich magoru, kteri haji zajmy nacalstva a ne firmy, zamestnancu, perspektiv atd... /

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Na W7 v podstate nie je co nadavat,pokial ide je v podstate super,az raz pridete,zapnete ho,spusti za,zmiznu ikony a nejake okno od vas pyta 500E za odblokovanie vaseho PC a v malom okne vidite svoju tvar z vasej webkamery,v tu sekundu zistite ze nemate nic zalohovane,ved naco,uz mi to ide 5 rokov bez chyby - a nie vzdy sa tento problem da bez zaplatenia odstranit a vtedy pochopite naco je dobry Linux.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Aktuálně používám kvůli škole Ubuntu (popravdě se mi ani zpátky na Win7 nechce, když vím, že všechno rozběhnu na Ubuntu, včetně her... ehm, tedy jediné co dlouhé léta hraji, a tou je Diablo 2), přítelkyně měla neustálé problémy s Win8, tak jsem za litr koupil 64GB SSD a nainstaloval Linux Mint, svižné jako nikdy a bez problémů. Před pár dny se mi dostal do rukou archaický nb (s 256MB RAM), ať mu prý vdechnu život. Tak jsem na něj nainstaloval Puppy Linux (neuvěřitelně uživatelsky přívětivá distribuce), a to se majitelka divila, jak je to najednou rychlé :)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tak to věřím, že s SSD to potom lítalo jako nikdy. Však také SSD se za poslední léta asi jediná komponenta, která má význam při upgrade počítače. Takže i ty Win8 by potom lítaly jako drak. :-o

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Mé nainstalované W7 64-bit zabírají něco přes 50 GB, bez dalších programů, hiberfilu a odkládacího souboru. 64GB SSD by teda byl málo.
Třeba Ubuntu po instalaci i se základními programy se vejde do cca 8 GB. To je také argument, proč ano Linuxu...

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

50 GB je strašně moc, to je mi divné. Možná zkusit vyčištění disku? Jestli tam není nějaký "bordel" po upgradech atd. Moje Win10 na notebooku mají 20 GB (a zabírají 15GB, asi tam někde je ntfs komprese). Na celém disku mám zabráno 60 GB s celými program files, 10GB na ploše atd... takže 50 GB jenom na systém mi vážně přijde dost divné :-)

Edit: ale asi fakt že jo, zapnul jsem v práci staré PC s W7 a jejich adresář má skoro 40GB. Sedmičky jsou nějaký rozežraný, až se mi chce říct... zlatý desítky ;-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

50 GB? Tak po cca 5-6-ti letech provozu jsem měl W7 64b velikosti zhruba 40GB - takže tvých 50GB je nějak hodně. Po instalaci W10 formou upgradu stávajícího W7 je adresář woken velikosti 21 GB a to při zachování funkčnosti všech programů, které jsem měl nainstalované. Takže 64 GB SSD není nic světoborného, ale jistě by bohatě stačil. A to mám takový dojem, že i W7 se dají dost ořezat, dokonce jsem snad i někde četl, že uživatel měl W7 něco kolem 10 GB. Problém jsou ale aktualizace a bobtnání systému, pokud to má Linux vyřešeno jinak, tak v tom určitě velké plus.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mám osekané W7 64bit a složka Windows zabírá 6,8 GB ;-) Nicméně je používám jen na pár her, takže na 60GB SSD mám Linux i ty W7 a akorát se to na něj vejde (volné místo celkem 7 GB). Ve Windows >=7 dost místa zabírá složka WinSxS ve složce Windows. Na mých osekaných W7 teda ne, ale normálních Windows ta složka dokáže pěkně bobtnat.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To je hezké číslo. :) Máš nějaký ucelený návod, jak se k tomu alespoň přiblížit? Google umím používat, jen se mně v tom nechce přehrabovat. ;)

Těch 50GB je i s programy pro desku...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu ten "Windows 10 hate".Přešel jsem ze W7 na W10 a nemůžu si stěžovat.Pouze povypínám pár věcí co tam nechci.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Pokusím se vysvětlit. Už to není systém, který se dá „očesat“ podle Tvé libosti, je to služba, která má nějaký svůj minimální standard pod který se nedá jít. Je to „černá krabička“ a co si můžeš povypínat, o tom rozhoduje Ms. Jenom Ms rozhoduje o tom, co máš v bedně - a tak to ne, milí zlatí! Chci o tom rozhodovat sám. Ano, Linux by byla volba - jenže v Linuxu mi nechodí Xara. A na té já sedím.

+1
+42
-1
Je komentář přínosný?

Proč hate? Hate je nenávidět. Spousta (stále drtivá většina) lidí to prostě z různých důvodů nechce, což je naprosto legitimní volba.

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

V istom zmysle je W10 naozaj lepsi ako W8 -> napr. sa da aspon rozumne ovladat bez toho, aby skusenejsi uzivatel vyslovene trpel kazdy klik...

Ale zas si to `vynahradili` tou odpornou politikou `OS ako sluzba`, ktora spolu s nevypnutelnymi aktualizaciami skutocne sposobuje situaciu, ked `uzivatel nie je viac svojmu OS panom` ale naopak...

Preto som aj technikom vo firme poradil, ze ked si chcu usetrit kopec problemov tak W10 OK - ale nepripajat toho bastarda na inet!!!! ;o)

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Vážení
to , že se z člověka stane důchodce, ještě neznamená, že se stane automaticky nesvéprávný. Poměr idiotů a normálních lidí mezi důchodci je přibližně stejný jako ve zbytku populace, netřeba nás vodit za ručičku. Podobné články a hlavně nadpisy si strčte za klobouk.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

A jaks přišel na to, že z daného důchodce dělám nesvéprávného. Celý text jen s trochou nadsázky (ano, na tag nadsázka jsem jako obvykle zapomněl, ale vem to čert) jen opisuje proces, kde nemůžeš nalézt ani střípek nějakého negativního náznaku o mentálních schopnostech majitele toho PC. To, že ty automaticky z přítomnosti slova "důchodce" v nadpisu a textu článku usuzuješ, že jej text dehonestuje, je chyba na straně tvého přijímače.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Reagoval jsem na Yaraga.

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

No je fakt, ze jsem nepotkal duchodce, ktery si umi nainstalovat OS :) I u lidi denne pracujicich s pocitacem dostanu na otazku "Kam sis ten dokument ulozil?" odpoved "No, kam mi to nabidlo". A pak se hleda dulezita faktura :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je spíš obrázek mezi jakou společností se pohybuješ.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Jenže to neumí 99 % populace. A v případě, že by to možná mohli umět se toho alespoň bojí, takže to nezkusí.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

No jo, to je stejný argument jako když napíšu, že 99 % populace neumí vyčistit odpad nebo vyměnit spálenou zásuvku.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ano, také že neumí. To je prostě konstatování, nijak to neodsuzuji. :-) Já zase nerozumím chemii nebo lékařské vědě atd atd.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

No je rozdíl neumí a nechce umět. To nemluvím jenom o důchodcích. Znám i lidi co radši hodinu si volají s help-linou než by 1 minutu něco vygooglili.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

:) Me zas umi pobavit clovek, co si rano sedne k dokumentu s tim, ze tam potrebuje jen dopsat par slov a chce to mit za 5 minut hotove...po 2h marneho snazeni vola a vyleze z toho dokument ve Wordu, kde jsou texty zarovnany do dvou sloupcu jen pomoci mezer. A jakekoliv dopsani textu to samozrejme kompletne rozhodi...
Navrh, aby to za par minut predelal a pouzil napr. tabulku o 2 sloupcich zavrhne s tim, ze na to nema cas. Takze to rozhozeni za 10s opravim a on pak vola za pulroku zas, ze se s tim patla cele dopoledne a porad se mu to posouva...ale kdo chce kam...

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Aj medzi Dochodcami su vynimky,na inzerat sa u mna zastavil 70 rocny maly stihly panko v obleku a kupil odo mna 3x 80GB sata HDD,udajne ich potrebuje viac,ze si v pc meni HDD koli temu ze testuje rozne instalacie OS Linux a chce mat kazdu na inom HDD a cez sufliky si ich meni :-) na sekundu som stratil rec :-)

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Za me jedna technicka - pokud se historka stala skutecne tak, jak je popisovano, pak bych to preci jen videl na chybu HW. Evidentne to bude neco takoveho "na hrane" - napriklad kondenzatory na desce uz zacinaji odchazet a tak...Ted mam neco podobneho pripojeneho ke druhemu monitoru a snazim se to instalovat,Win7 instalace probehne, ale pada to pri aktualizaovani...Par kondenzatoru uz vypada docela podezrele.
Jezek by na to nainstaloval Linux, ja ten pocitac proste vyhodim. Asi bych ho nejak dokazal ukecat, aby jeste chvili fungoval, ale ne, to bych fakt nikomu neudelal, abych mu tohle dal a ono mu to odeslo za par dni/mesicu max.

Mily pane autore - shodou okolnosti v techto dnech (spise poslednich par mesisich) instaluji desitky takovychto pocitacu mesicne (znackove DELL,HP a podobne, podobneho stari a konfigurace) a musim rict naprosto zodpovedne, ze pokud je HW v poradku, tak instalace i beh je zcela bezproblemovy. Se 4GB RAM bezej 64bit Win7 naprosto v pohode (adekvatne tomu, ze se jedna o Pc s porizovaci cenou tisicovku-dve).

V clanku me zaujalo, jak nekdo provozoval 64bitovy sedmicky se 2GB RAM - priznam se, ze to vubec nechapu, jak se to nekomu mohlo podarit byt i jen nainstalovat :-) Zkousel jsem instalovat 64bit sedmicky na 2GB RAM s tim, ze druhej pametovej modul doplnim za 2 dni, az ho koupim, no nepovedlo se mi ani provest aktualizace, furt to rvalo nedostatek pameti :-))

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Většinou je to jen nekvalitně vylisované Dellí DVD.

2GB RAM se se svižným SSD dá provozovat, problém je pouze prvotní instalace WUpdate, pak se to většinou už dá. Sice to není žádná fretka, ale použitelné na základní věci to je.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Achjo Lojzo, tak zase polopatě: staré PC je po hw stránce OK. Deska v pořádku, RAM moduly také, CPU také, grafika také. Dokonce je uvnitř jen asi půl roku starý 80+ Bronze zdroj Corsair a nový chladič na CPU (to jsem tam měnil před několika měsíci, BOX se nedal poslouchat). Není to problém HW. Není to ani problém instalace W7, je to problém jejího rychlého zastarání, asi v důsledku myriád aktualizací - nevím, Windows 7 nepoužívám. A s ohledem na to, že hodnota komponent tohoto PC byla vyšší než pořizovací cena výkonově lepšího Dellu, zvolil jsem prohození počítačů. To v téhle věci nehraje zásadní roli, kdybych neměl ten Dell, šlo by Lubuntu na původní stroj. Jinak zbytek je věc přístupu k životu, já raději věc plnohodnotně zprovozním na jiném OS, aby ještě pár let sloužila ke spokojenosti uživatelově, než abych ji vyhodil.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja to asi nechapu. Pokud pada instalace Win7, existuji v podstate 2 moznosti:
1. Je vadne instalacni DVD (Tady si troufam tvrdit, ze neni uplne zasadni problem proste vzit jine instalacni DVD a zkusit, jestli to s nim pujde. Pokud ano - hura, mame vyreseny problem, bylo to DVD)
2. Je vadny nejaky HW. Pokud jsme vyloucili moznost 1., zcela logicky to uz muze byt pouze moznost 2. Neumim si predstavit, co by to mohlo byt jineho. Vadny HW bych jeste rozdelil na vadnou mechaniku (asi vylouceno tim, ze jine instalace z te mechaniky nainstalovat jdou) a nebo vadny HW jako takovy. Pokud jsou OK pameti a CPU, velmi pravdepodobne je vadna deska. A jeste mala odbocka - zkoumal bych, jestli pameti skutecne do toho PC pasuji korektne - proste bych tam zkusil dat nejake pameti jine znacky. Tyto znackove PC maji zasadni problem s pametma, nektere tam nejdou vubec, nektere jdou, ale blbnou...Napriklad jsem zjistil, ze A-DATA obvykle funguji vsude, zatimco Kingstony nefunguji skoro nikde.

Bohuzel, ty jsi nezjistil, PROC padala ta instalace win7, takze NEMUZES vyloucit, ze slo o HW problem, ktery se projevi za tyden, mesic, rok...Sorry, ale ja proste kdyz mam v ruce PC, ktery mi nejde nainstalovat windows, tak zjistuju tak dlouho, kde presne je chyba, az na to prijdu a pak vyhodnotim, jestli je to chyba zavazna a neopravitelna a PC radsi vyhodim (respektive samozrejme si necham dily, ktere jsou funkcni a zbytek jde na kovy) a nebo ta chyba je v necem, co se da opravit/vymenit a opravim/vymenim to.
Osobne bych za boha nedal nikomu pocitac, ktery by byl jakymkoliv zpusobem "podezrely".

(Samozrejme mozna bude mit dotycny kliku a skutecne mu ten Pc bude jeste dlouho fungovat. Rozhodne ale trvam na tom, ze se jedna o cistou loterii)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Já musím potvrdit, že se mi dělo něco podobného.
Jestli to je stejný problém, je to ta instalačka, prostě se z ní nepodaří něco přečíst, případně někdy přečíst jde a někdy ne. Stávalo se mi to překvapivě často.

Zkusit jinou instalačku, hm, bezva :-D
Kolik tak myslíte, že má běžný člověk doma originálních OEM DELL instalaček Windows?

Nevím jak Windows 7, ale Windows XP na DELL PC šly instalovat jen z té OEM instalačky, jiná instalačka nevzala sériové číslo z počítače.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Necha se to pripadne stahnout z netu (pravda, s originalni DELL instalackou by mohl byt drobny problem s tom, ze primo Microsoft po zadani serioveho cisla nenabidnou stazeni a rekne, ze clovek ma pouzit recovery, co dostal k PC :-))
Ale obecne nevidim duvod, proc by to nemelo jit z jakehokoliv DVD - ja osobne instaluju napriklad z DELL DVD I HPcka a dalsi znackove PC a neni s tim zadny problem. A naopak jsem si stahnul z nejakeho duvodu win7 pro 32 bit anglicke, vypalil a instaloval na DELL...
Pokud se nepletu, tak predevsim tyhle DELLy nemaj OEM, ale jedna se o plnou licenci.Proste je na tom nalepka Windows 7 Professional be nejakych dalsich OEM a podobne. Teda nevidel jsem konkretni kus, ale co mi jich za posledni dobu proslo rukama desitky a ruznych typu, vsude to bylo stejne, jak pisu.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Dellí instalačky jsou standardní SLP/SLIC instalačky, takže až do W7 s tím není jediný problém a lze použít LIBOVOLNÉ instalační médium odpovídající licenci a následně aktivovat dvěma příkazy.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Nu a pak tu máme 3. možnost - nekompatibilita. Ve škole plná učebna počítačů, Win XP na nich běhaly krásně, linux krásně, nicméně Win 8 tam nainstalovat nejdou, neb prý není podporována integrovaná grafika.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Nebudu zbytecne sarkasticky, I kdyz se to nabizi...
Rozhodne pokud je na necem nalepka Win7, jedna se o znackovy Pc, potom je zcela logicke, ze ten Pc je na to delany, aby na tom ty Win7 sly...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co sa tyka bezania OS Linux na vadnom hardware je to az neuveritelne,osobne pouzivam asi 8 rocny ntb core duo,4gb ram,Nvidia - pravdepodobne vadna graf karta - po viacerych testoch - kazdy Win - XP,Vista,7,8,10 - zamrza,pada,nestartuje - a Xununtu LTS bezi uz 2 roky deno denne :-) s plnou instalaciou drivera Nvidia :-)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Já mám 64 bitové widle na HTPC a úplně v pohodě, po bootu je využití paměti okolo 50%, fungovat se s tím dá v pohodě i na web si člověk vleze... Nedostatek paměti to řve, pokud je vypnutá, nebo příliš malá virtuální paměť... Spíš mám pocit, že čím víc paměti člověk nainstaluje, tím víc to sežere (prefetch) a volná paměť je víceméně konstantní...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Aha zajimave...ja na tom PC ciste jen pustil instalaci win7 64 bit, ta probehla, dal jsem delat aktualizace, probehlo takovych tech prvnich asi 10, a pak nastava ten obrovskej balik asi 220 aktulizaci, a tam neke u cisla 100 to na me zacalo rvat, ze malo pameti atd atd a neslo s tim hnout (vubec nic jsem nenastavoval, slo o cistou instalaci, jinak jsem s nicim nehybal).
Tak jsem to vypnul, druhej den jsem do toho pridal tu druhou 2GB Pamet a samozrejme to pak dobehlo vsechno ok :-)

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

To byl pravděpodobně bug Windows update agenta, nedávno jsem to řešil, je na to ke stažení hotfix. Ony updaty čerstvé instalace jsou porod sám o sobě poslední dobou. Jelikož nevyšel žádný souhrnný SP2, tak se po každé instalaci stahuje těch cca 250 updatů a ten proces je jednovláknový a na slabších kusech trvá třeba 2 dny... Je to příšerný, proto je výhodnější si udělat image už s nainstalovanejma updatama, když člověk přeinstalovává alespoň jeden PC týdně...

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Jak autor sám uvedl, tak se Windows aktualizacemi tak zasviní, že se zpomalí. Tohle je způsob jak Microsoft donutí uživatele nainstalovat si prý novější systém. Nejlepší je ihned po instalaci stahování aktualizací vypnout. Mohu zodpovědně říci, že jsem nikdy neviděl problém na který se aktualizace stahuje.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu tolik negativních reakcí na článek (jsou po právu označeny zápornými hodnotami :) ). Kdo z koncových zákazníků by, pro Boha, mohl odsuzovat případ uvedený v zápisku? Vždyť jde o uživatele a ten je spokojenější než pred tím. Všichni na tom vydělali, tak proč tolik kritiky?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

to už plyne z podstaty věci. kdybych napsal o tom, jak jsem důchodce úspěšně převedl na win10, bylo by negativních reakcí téměř nulové množství. kdybych napsal jak jsem jej převedl na macosx, bylo by jich také výrazně méně. jenže jsem jej převedl na linux a navíc jsem to já, známý linuxák, co všem neustále cpe svůj názor. a to holt někteří nemají rádi. víc v tom myslím nemá smysl hledat, ostatně je to nepodstatné. já se nezměním, "oni" také ne :-).

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ale prosim te...proti win10 se tu vymezuje tak 90% lidi, co pisou do komentaru...To by teprve bylo sado maso :-)))

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak.

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

No jo. Ja jsem vyrostl na DOS a hned dalším OS byly Win3.11 Záviděl jsem těm, co měli Apple, ale když jsem si to vyzkoušel, tak jsem se pokorně vrátil k Windows. Pak jsem dlouho dělal pokusy s Mandrake Linuxem 10.0 (ještě mám instalačky); jenže dědictví po windowsech udělalo svoje. Ještě jsem to zkoušel v roce 2006 už s Mandrive, ale kdepak. A nejvíc vadila ta nemožnost dělat v Xaře. Sice existovala Xara for Linux, ale to byl takový rozdělaný projekt a k práci se to nehodilo.
Takže sorry, nemyslel jsem , že Linuxaci jsou takové citlivky.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Těžko. Najdou se taky odpůrci a to velice jednoduše, akorát byste si nemohl pak připadat jako absolutní rebel. Stálo by to za test - jen takové články napište ;P

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Protoze tyto jezkoviny jsou urcene k vytoceni ctenaru, aby se jim rozproudila krev v zilach tak, ze pujdou a napisou komentar do diskuze a Jezek diky tomu vyhraje celopodnikovou soutez o nejvice komentaru pod clankem, jasne snad. :-)

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Ja si myslim, ze niekedy je lepsie kupit lacny ntb a nahodit linux, nez zbytocne zivit stare velke zelezo. Kazdopadne linux fakt dokaze z polomrtveho/pomaleho zeleza spravit pouzitelny nastroj.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Mam doma dva pocitace na obou dualboot:
Win7 - perfektni system, rychle, intuitivni uz v zakladu
Ubuntu 14.04 - to same, super, ale nezahraju si DX10+ hry
Win10 - v zakladu hrozne ale po doinstalovani ClassicShell je to stejne rychle jako Win7, nemam jedinny problem a navic si zahraju DX12 hry az zacnou vychazet
Fedora22 - neco naprosto strasneho, otresny OS, to je snad horsi nez Win10 v Metro zakladu
---
Jeste jsem zkousel Mint 17.2 ale uplne mi to nesedlo, radeji Ubuntu klidne s doinstalovanym Cinnamonem, nicmene urcite pro jine Mint take OK.
Chystam se Fedoru smaznout a prejit na Manjaro, coz je klikaci system zalozeny na Archu, uvidime jestli me zlaka i linux nezalozeny na Debian/Ubuntu.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

DX12 ne, ale Vulkán ano. Už dnes je dosti her pod Linux, ale to asi nemusím rozebírat.

Na Manjaro s KDE5 jsem přešel na hlavním stroji i ntb. Výhoda je AUR, kde se pak nemusí shánět různá PPA repo, VELMI rychlí update programů a systému. Ale to zk... SystemD. :/ Ubuntu 16.04 ale také přejde na SystemD, takže se tomu nedá utéci...

S tou Xarou, nechodí rozumně ve Virtualizovaných Windows, třeba pod VirtualBoxem? Jen se ptám...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nezkoušel jsem.Mám 32 GB RAM a grafiku R4770 (pořád vynikající) a reenderování větších souborů - nad cca 80 MB trvá i čtvrt hodiny. Virtualizace by to s největší pravděpodobností ještě prodloužila.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Nejspíš prodloužila, ale třeba ne moc, to se musí zkusit.
Problém je ale AMD grafika, pro bezproblémový chod se doporučuje nVidia.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Je lahke nadavat na Fedoru ked ju nepoznas :-) Fedora podla mojich skusenosti ma napr najcistejsi zvukovy vystup aj na lacnejsich integrovanych zvukovych kartach - samozrejme odporucam skusat na velkych sluchatkach alebo drevenych repro od 50E :-) je najstabilnejsia pri 3G internete s horsim signalom napr pri pouziti USB Huawei E220 - ostatne OS o takejto stabilite na 3G mozu len snivat,a skus pouzit XFedora a nie Fedora a mozno zmenis nazor :-)

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

U nás doma konverze proběhla cca takto: Hele, "osobo blízká", legálně downgradovým XPčkům vypršela životnost, OEM Vista bude na tomhle notebooku utahaná jako operní pěvkyně důchodového věku, takže tohle je Linux Mint KDE, tahle ikona je úplně stejný Firefox jako byl ve Windows, tahle ikona je úplně stejný Pidgin jako byl ve Windows, tady se to vypíná, užívej spokojeně.

A děje se tak už dva roky.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

To je sice hezké, ale pokud se cokoliv podělá, tak "osoba blízká" volá vás. Takže když nejste doma nebo na příjmu, tak je v loji, přičemž na Widlích by si možná poradila (ale možná taky ne), protože na nich "byla odkojená".

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Zcela a kompletně špatně. Osoba blízká se naučila s počítačem zacházet na prahu důchodového věku a to veskrze utilitárním přístupem: potřebuju na web, pustím prohlížeč, potřebuju napsat zprávu někomu z rodiny, pustím kecálka, atd. Osobě blízké je zcela ukradené jaký systém se za tím skrývá, osobě blízké se ani nemá co podělat, protože nemá root práva, nic neinstaluje, nic nemodifikuje. Kdyby se osobě blízké něco podělalo, neupraví si sama nic ani ve Windows ani v Linuxu a budu to řešit já skrze TeamViewer.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Však nepíšu nic jiného, spustit aplikaci dokážou i jiní primáti než člověk, údržbu již ne. :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Z mých zkušeností vyplývá, že je to takto trochu lepší... Ono je paráda řešit něco po tom, co se v tom porýpalo všechno, co mělo ruce a nohy a do prdele díru, protože všichni jsou přece experti přes Windows a na internetu jim blikala ikonka zrychlit a pročistit počítač...

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Vám závidim takovýhle nenáročný důchodce. Můj důchodce scanuje, tiskne, bankuje, vypaluje, emailuje a programuje zabezpečovací a kamerový systémy (a další systémy)... a sem v loji. Naštěstí jsem mu do HTPC vnutil W10 a po prvotním ošahání a vysvětlení "rozdílů" oproti W7 si je nechal nainstalovat i do produkčního notebooku. Problém není. Teoreticky jsem mu tam mohl dát Ubuntu a programování řešit přes virtualizaci a doufat že mi převodníky USB-RS232 neukážou vztyčený prostředník, ale co z toho? Takhle jsem mu jenom vysvětlil že na START se dá ve W10 kliknout i pravym tlačítkem. Lepší než mu vysvětlovat adresářovou strukturu Ubuntu, jiný program na scan, import fotek atd...

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Převodník USB->RS232 normálně používám, ovladače mám v jádru. Funguje to i s virualizovanými WinXP a v nich program pro nahránádí dat do řídící jednotky(Kelly Controls), mého miláška elektroskutru. :)

Jinak v Linuxu, scanuju, tisknu, bankuju, vypaluju, emailuju a programuju(záleží co), atd. Jinak lze přes Wine nebo virtualizací. ;)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Problém je právě někdy nutnost virtualizace, protože proč virtualizovat, když můžu nativně používat jiný systém bez problému. Tohle vysvětluj důchodcům :(

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Virtualizace je řešení pro ty, co chtějí přejít na Linux, protože... dosaď si sám. Pak se to dá. Takto jsem to zařídil u kámoše na desktopu a ntb. Ještě se zaučuje, ale jde to. ;)

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Tak můj důchodce naštěstí už virtualizaci chápe (nebo už nad tím radši nepřemýšlí a prostě klikne na ikonu). :)
Program dlouhá léta fungoval po XP, na W7 šel jedině virtualizací. Převodník USB-RS232 je jedna věc, jenže oni v cestě mají ještě jednu kouzelnou krabičku a ta byla háklivá na převodník jako takový, nemluvě o tom jak se seriovou linkou nakládal přímo OS.
Další. Stále narážíme na IP kamery které jde konfigurovat jen přes Internet Explorer. V jiných prohlížečích se nezobrazují korektně.
Problém je, že sic počítačům nerozumí a je zvyklí na XP/W7 a dal by se označit za BFU, dělá na tom počítači pár pro BFU netradičních úloh.
Možná mu někdy zase vnutím Ubuntu a uvidím co to udělá. :)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Tak samozřejmě, pokud někdo potřebuje na PC provozovat něco, co funguje jen ve Windows, je asi nesmysl přecházet na Linux, ne?

Na druhé straně jsou hromady lidí, kteří sice na PC dělají víc činností, ale prakticky všechny se odehrávají ve webovém prohlížeči. A pak je skoro jedno, jaký systém běží pod tím prohlížečem.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Nojo, ale co muzes delat kdyz windows konci zivotnost? (Cti: pokud to nefunguje ani pod Win 10)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Keby Windows netlačili deckám do hlavy už od škôlky, nemuseli by sa dôchodcovia na staré kolená obracať na inú vieru. Vyšlo by to lacnejšie ich, firmy v ktorých budú zamestnané, štát. Za ušetrené by sa mohol postaviť nejaký pekný dlhý tunel.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

V principu proč ne ... Jediná výtka by byla asi k porovnání rychlosti Linuxu vs Windows 7. Počítám, že stáří distribuce toho linuxu nebylo stejné jako stáří Windows 7. Takže se porovnává neporovnatelné. Ony totiž Windows 8.1 i Windows 10 jsou na stejném železe rychlejší než Windows 7. Ale uznávám, že to je na jinou diskusi.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Nesouhlasím, slováci by řekli: Naozaj to zvonku tak vyzerá, ale stejně jako vy nechci otvírat flame

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

No já to mám ověřeno testy. Stejný HW, čistý systém. Nebavím se o startu systému. Testovací HW byl notebook DELL Latitude E5500 někdy z roku 2009 a skládačka (nforce 4 chipset, Core 2 Duo E6400, 8GB RAM, 1TB 3.5 SATA 7200) Měřené rozdíly mezi Windows 7 a 8.1, Windows 10 už jen pocitově ve srovnání proti 8.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Tihle Linuxoví fundamentalisti jsou hrozní fanatici. Zahodit Windows a nahodit Ubuntu je jejich forma teroristického útoku. :D

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Rozsekat je a 3x umlít v mlínku na maso :)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

No ja nevim, ale tebe nekdo nuti nainstalovat Ubuntu? Rekl bych, ze nenuti. A to jak ti vnucuji win10 ti nevadi? ... Asi ne.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Hm, teď jestli jste ještě, pane Ježku, také toho důchodce informoval o tom, že klidně může mít W10, které se prostě chovají jako každá wokna, s příslušným Classic Shellem. Nová instalace W10 by jistě byla poměrně svižná a k instalaci přeci není nutné mít W7 nainstalované. Vlastní použití aplikace jistě i pro důchodce nebude povětšinou problém, ale jinak je přece filozofie práce v Linuxu krapet odlišná, a, nezlobte se na mě, ale i počítačově slušně zkušení lidé se bez hlubšího seznámení s Linuxem na něj nemohou jen tak vrhnout (nebo mohou, ale riskují, že budou mít problémy, pokud něco nepůjde - a pište si, že podle Murphyho se v takovém případě určitě něco pos.re). :-/

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

„jinak je přece filozofie práce v Linuxu krapet odlišná, a, nezlobte se na mě, ale i počítačově slušně zkušení lidé se bez hlubšího seznámení s Linuxem na něj nemohou jen tak vrhnout“

To je nesmysl.
U Linuxu samozřejmě záleží na distribuci, ale u těch jako Ubuntu je to z pohledu běžného uživatele prakticky stejné. Má nějakou plochu, ti poučenější místo, kde mají dokumenty (ti ostatní je skladují na ploše) a pak nějakou sadu programů, se kterými pracuje. Těm v posledních letech vévodí WWW prohlížeč, který pro zhruba 85 % uživatelů existuje stejný pro Windows i Linux.

Mě fakt nenapadá pro běžného uživatele nějaký principiální rozdíl mezi prací např. v Ubuntu a ve Windows.

A koneckonců, zástupy laických uživatelů používají například Android bez hlubšího seznámení s Linuxem.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Fakt? Zkoušel jsem Linux, pro domácí PC určitě dobrá volba, ale pokaždé jsem narazil na problém s HW - v jednom distru nejela grafika (ač NV, která je údajně pro Linux vhodnější, distro byl, tuším, Mint), v druhém mi prostě nešel Wi-Fi dongle (což je potom dost blbé, když se nemůžu připojit na net a hledat řešení :-), to jsem zkoušel OpenSuse), ve třetím jsem měl artefakty v obraze (distro teď už nevím, chtěl jsem něco nenáročného). Jistě to vše jde vyřešit, o tom žádná, ale já opravdu nemám čas trávit hodiny na fórech a prolézat internet (a že jsem se zpočátku opravdu snažil). Pro upřesnění jen dodám, že na tom postarším počítači jely XPéčka a veškerý HW zcela plnil funkci Plug-n-Play a byl plně funkční ihned po instalaci (a že jsem jich na tom pc prováděl docela dost). Takže Linux jednou zase určitě zkusím, ale pokud to nepojede hned po instalaci, tak zase adios, čas strávený nad bádáním, kde je problém, strávím raději smysluplněji (jo, počítače už mě tolik neberou jako kdysi a čas je čím dál tím více hodnotnější :-)) ).

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Také závidím takhle nenáročného "důchodce", protože tomu vážně stačí cokoliv a to doslova.

Vezmu to popořadě.

1. Tchýně (a nemyslím to nijak hanlivě :-) ) dostala před pár lety k narozeninám nový notebook s nainstalovaným Xubuntu, které se aktualizuje dodnes a nemá sebemenší problém, protože ona vlastně žádný jiný systém přetím neznala (pominu-li jedinou aplikaci, kterou denně využívala ve státní správě). 1:0 pro linux

2. Tchán byl zvyklý na Win95 z práce, kde využíval hlavně Office a emailového klienta, doma frčel na Win98 a později XP (ano Office2000 holt na linuxu není). Při upgradu počítače jsem také řešil zda jako systém nenasadit nějaké to buntu, ALE problém nastal právě u produkčních programů Office a odborného translátoru. LibreOffice který jsem mu nabízel jako alternativu a který měl možnost vyzkoušet na notesu tchýně prostě nebyl a není schopen kotektně pracovat s dokumenty, které má vytvořené již z dřívějška a které mu posílají ostatní. Nemalý problém by byl i jiný layout, který mu prostě nevyhovoval. Další věci jako tiskárna, scanner a jiné už nemělo smysl řešit. Takže nakonec Win7 nastavený na motiv W2000. 1:1 plichta

3. Otec měl počítač s Win98 hlavně kvůli známému prostředí, které používal v práci a zároveň IE ve kterém běžel nějaký jejich firemní SW. Začal využívat na správu fotek sw Kodak dodaný k fotoaparátu a automaticky nainstalovaný. Dále pak na odesílání a objednávání fotek Rossmann fotoshop. Při upgradu PC pak následoval pokus seznámení s Xubuntu a alternativou za Kodak (Rossmann se mi podařilo nahradit za HappyFoto, které běželo pod wine), ale nesetkalo se to s úspěchem, nefungovalo tak, jak byl zvyklý a přetahování fotek z fotoaparátu bylo "složitější", takže nakonec instalace Win7 vizuální nastavení na w2000 a spokojenost. 1:2 pro windows

4. Mamka nikdy na PC zvyklá nebyla a je spíše konzumentka online obsahu, takže ta má tablet s Androidem a je naprosto spokojená že jí běhá Skype, zprávy, kouká na Youtube a studuje odborné weby. Tady problém ani do budoucna žádný nevidím ani kdyby měla přejít na jiný OS.

Takže pokud nebudu počítat ten tablet tak u nás u "důchodců" je to 2:1 pro windows - asi tak.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

... jenze na tom vasem pribehu je krasne videt, ze to neni 2:1 pro windows, ale 3:0 pro prvni zkusenost, zvyk, pohodlnost (a to nemyslim hanlive) - windows nejsou lepsi - ani pro ty drive narozene - jsou na ne JEN zvykli a nechce se jim prechazet na jiny system (nic proti tomu)...

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Ja s tim souhlasim, jen jsem nastinil jak to vypadalo u nas a proc nevysel prechod. Chtel jsem ukazat, ze ne vzdy je to tak jednoduche jak pise pan Jezek.

K tomu zvyku - v dobe kdy se u nas (a po celem svete) rozjizdel Win95 v PC svete, tak v podstate neexistovala zadna jina rozumne pouzitelna alternativa pro masy. To, ze W frceli dal i pres moznost nasadit jiz alternativu v podobe nejake pouzitelne linux distribuce, byla a je jen setrvacnost, ktera vznikla prave navazanosti sw na windows.

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

ano...doted to povazuju bud za genialni tah MS - ze se vubec nehonil po nelegalnich kopiich - nebo za vyjimecne stesti... protoze opravdu plati : "co se v mladi naucis, to ve stari najdes.." - nebyt tehle ery, kdepak by Windows DNES byly - pokud by nemeli podobnyho magora, co dokaze zblbnout masy jako byl Jobs:-)

a co z toho plyne: pokud mate jeste v okoli nekoho prakticky nedotceneho PC, zaucte ho na nejakem linuxu a ne windows...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Já nějak nechápu rozhodnutí přejít na OEM bazmek od Dellu, který má proprietární motherboard a často i další věci, navíc mívají blbou podporu BIOSů.

Vždyť by stačilo do původního stroje pořídit za pár stovek třeba Core2Duo E8400 @ 3GHz a reinstall na W7/W10/linux whatever ne?

Navíc v původním stroji jste si mohl užívat dokonalých, funkčních a vyladěných nvidia ovladačů, downgrade na grafiku co možná ani neumí akceleraci videa nechápu, leda by to mělo třeba G45 chipset s 4500MHD.

Co je to přesně za Delláka vlastně?
A jaké C2D tam je?

To že nejdou nainstalovat W7 a zatuhnou je poněkud divné, nemáte tam náhodou zapnutou disketovku? :)

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem důchodce a učím se na Ubuntu, je to určitě zajímavé. a chci si s Linuxem víc rozumět.
Na práci a zábavu (hry, aktivně MS Office, atd.) používám Win 10, které mi velmi vyhovují, proti sedmičkám mi přijde systém stabilnější a mnohem míň časem degraduje.
Jako koníček stavím PC pro známé, instaluji os a nastavuji počítače, většinou nyní lidem dávám desítky a jsou spokojení, jak jim to dobře funguje.
Ze zkušenosti vím, že problémy jak s Win 10, ale i ostatními systémy jsou především na straně špatně udělané instalace a ovladačů.
Je fakt, že valná většina uživatelů nezná uefi - legacy nebo mbr - gpt, to je pro ně španělská vesnice.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Abych se přiznal, zrovna tohle mě netrápí. UEFI nebo BIOS a GPT, když mám sice 4 disky, ale ani jeden větší než 2TB. Takový disk se špatně zálohuje a protože disk má typickou životnost 5 - 6 let, tak bych se bál, o co přijdu. Hodně pomohl cloud, ale stejně i tak mám plnou skříň externích disků.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

"...slušnou herní grafiku (tehdy GeForce GTS 250... a na systém/data dvojici 500GB HDD v RAID 0
...A do třetice jedna kouzelná věc: stroj měl 1,6GHz Core2Duo (v té době ok volba, ač by stačil i nějaký Celeron), 2 GB RAM (sic!) a k tomu 64bit Windows 7 (au!). ..."

- beru, ze je to babišovsky poskladany, ale nejak mi neni jasny to "sic erat scriptum" za RAMkou (samozrejme kdyz neupresnite dobu, tezko se odhaduje, kdy vlastne tohle bylo sestaveny) , co vam vadi na 2 GB RAM spolu s Core2Duo 1,6 GHz? - to bych rekl, ze byl naprostej normal - i na ty Win7 pro cloveka majici komp jen jako prohlizec webu, psani ve wordu a koukani na filmy/hudbu naprosto dostacujici (64 bit. edici bych neresil - stala stejne jako 32 bit - takze proc ji tedy neporidit)....
.. jen upozornuju , ze ofiko herni NB mel dvoujadrovej 2GHz Turion a k nemu taky 2GB RAMky (pravda, tu jsem si casem sam rozsiril)

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Tady bych se zastal Ježka. 2GB RAM na WIN 7 stačí možná na obsluhu systému, ale jakýkoliv lačnější program tomu zkrátí dech natolik...
Ten váš Turion s 2 GB RAM mohle chodit obstojně na win XP i když o adjektivu herní by se dalo úspěšně pochybovat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

byl dodavan s Vistama MSI GX710PX:
https://www.msi.com/Notebook/gx710.html#hero-specification
-upgardnbul jsem ramku a hdd.. a podivejte se co v ty dobe bylo povazovano za herni NB...

to, o co mi jde, je: ze kombivat C2D na 1,6Ghz s 2GB RAM nebylo zadne zverstvo hoden zvlastni pozornosti.. a pro obycejneho uzovatele to stacilo i na ty Win7...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Hezký ntb. Asi nebyl z nejlehčích? Ne, ta kombinace zvěrstvo nebylo, ale odpovídalo 32 bitovému OS, čili z mého hlediska XP.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Dobře, ale řeč je o PC pro důchodce. Reakční doba mých rodičů je vyšší než reakční doba téměř jakéhokoliv PC z posledních deseti let.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Docela hezke pichnuti do vosiho hnizda. :D

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

lubuntu je hruza, zlaty xubuntu
ale misto w7 starter by me zajimalo jak by na tom bezel w8.1

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Pekny clanok,palec hore,a na tieto typy Dell 745,755,780 nedam dopustit,vysoka kvalita,takmer nulova hlucnost- z bazaru za 50 - 90E,tychto prechodov z Win na Xubuntu som urobil dochodcom desiatky,zatial ziadna staznost ani reklamacia,ani virus :-) a doinstalacia dalsich potrebnych zakladnych programov v linux je minutova zalezitost v jednom riadku a jeden Enter,oproti Win kde je to niekolko hodin,

sudo apt-get install audacious avidemux lives unrar unzip mc gksu gnome-commander xaos digikam fotoxx handbrake kopete unetbootin k3b gparted totem alien vim krusader mypaint libreoffice darktable peazip

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Také používám převážně Xubuntu - momentálně 16.04 Beta - 64 bit a je to stále lepší.

Windows 7 je celkem slušný OS, ale aktualizacemi se nepříjemně zvyšují nároky na HDD. U noťase mám kromě klasického HDD ještě 30 GB SSD a po čisté instalaci a všech důležitých aktualizacích zabírají Windows 7 téměř 25 GB.

Na zmiňovaném ultrabooku jsem zkoušel i upgrade na Win 10. Po instalaci a aktualizacích zabírají Win 10 pouze 14 GB (čistá instalace, bez zálohy Win7), což je super. (otázkou je, zda se budou časem zanášet stejně jako sedmičky). Bohužel jsem dojel na nekompatibilitu grafiky. Intel HD Graphic 3000, která je součástí CPU (i3-2367M) už nemá podporu výrobce (Intel) pro Windows 10. Grafika je obsluhována Microfost WDDM ovladačem, který stačí pouze na základní práci a brouzdání pro netu. V pětkové verzi Libre office v Calku mizí při editaci písmenka (objeví se až po uložení souboru), ve Steamu padají starší hry, nebo se ani nespustí (důvodem je nekompatibilní ovladač grafiky, ...). Windows 10 tak jsou v mém konkrétním případě fakticky nepoužitelné.

Co se týče upgrade zmiňované sestavy, Asi bych vše nechal, jak je a přihodil systémové SSD. 240 - 250 GB by stálo do 2000 Kč a bylo by po problémech a to včetně bleskurychlých Win 7.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Jsem také dobytek jako ten důchodce. Kancelář honím na Haswelí i5, 8GB RAM (kdybych nebyl hlad, dám zrovna 16GB) a SSD 120GB, z kterého mám obsazených 12 GB. Kolik já jsem zbytečně vyhodil tisíců. Nevím, zda je pro záchranu mého života polehčující okolnost Mint? Nebo mě čekají za takové zločiny věčné plameny Redmondské?

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý deň.
Nedokázal som dočítať do konca hádky Linuxákov vs. Windowsákov. Nedalo sa.
Na linuxe nie sú potrebné antivírusový program: "http://www.pc-cybersecurity.com/sk/ako-odstranit-linux-encoder-1/" a iné, stačí použiť vyhľadávač
Win 10 špehuje: "http://www.root.cz/clanky/windows-10-analyza-probihajici-komunikace/" za tlčhuby to dokonca museli urobiť linuxáci.
Každému vyhovuje niečo iné. Sto ľudí, sto chutí. Som aktívnym používateľom Win 7, Win 8.1 aj Win 10. Každý systém má niečo do seba. Dokonca som bol dlhoročným užívateľom Ubuntu, aby som mal z prvej ruky informácie, nielen sprostredkované. Ale ako neskutočne sprasili 14.04, bola to moja posledná distribúcia.
Rozprávky o bleskových drakoch na splesnivelých šunkách si nechajte. Pokiaľ človek raz začas si chce vyrobiť nejaké videjko z dovolenky, naimportovať rawy a kopec iných bežných vecí tak na plesnivé šunky môže rovno zabudnúť. Pokiaľ sa pri tom nechce dožiť staroby. Nehovorte, že by ste dokázali pracovať na takých strojoch, neverím vám.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

O plesnivych pc s XP ste to vystihol - neraz mi priniesli na servis pc s XP s 10 a viac cm vrstvou prachu vo vnutri - od macacich chlpov po ihlicie z vianocneho stromceka alebo rozpadnute sprachnivele gumicky ktore pred 10 rokmi nejaky brutal profi technik pouzil na vnutorne kable a prepojenia :-) dokonca som pocul pripady ze sa pc chytilo horiet :-) necakany husty dym :-)

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem to s těmi Windows asi nepochopil. Z mého pohledu asi teda stačilo to PC, jak bylo popsáno, na to, co s tím pán dělal doteď? 4GB RAM, zánovní disk, grafika na cokoliv, co mohl kdy pustit. A pokud jde o reinstalaci, aby to zase fungovalo svižně - tomu bránilo pouze DELL medium? Asi bych vzal jakoukoliv jinou placku a použil klíč, nebo ne? Dělám to tak běžně a pokud je na placce stejný typ instalace, pro jakou je klíč, přece to musí fungovat. Nebo jsem něco nezachytil? Je mi divné, že byste to nezkusil. A bylo-li by třeba vyššího výkonu - vždyť E8400 na třech GHz se dá s prstem v nose sehnat za 300,- korun + nový zdroj, podle toho kolik tomu starému bylo let a jestli už nebyl kondenzátorově unavený :) (edit: jestli to je SFF, tak to bude s výměnou horší) No a pokud zakážete GWX, tak snad je to už všechno v pořádku ne? Stejně budete muset být alespoň na TeamVieweru k dispozici. No ale má systém, který zná, všechno jede rychle, podpora ještě pár let a plná kompatibilita se všemi kolem - a to prosím nemám nic proti Linuxu. Nicméně na staršího člověka bych s tím asi váhal. Píšu o tom proto, že tady mám dva kusy GX620 SFF (jeden Pentium D a druhý P4 - ale Presler a Cedarmill) a ačkoliv byli oba původně pro XP, jedou na nich 7(32bit) se 4GB RAM a HD5450 a já vážně nepozoruju nic, kvůli čemu bych toužil po Linuxu, ovladače ok, web ok, hraju, koukám, tisknu - asfalt netrhám, nebrečím... tak si říkám, že jsem asi správně nepochopil ten důvod k přechodu.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

To je přesně ten úhel pohledu. Někdo když narazí na překážku, tak se bude snažit aby tam ty Windows dostal - jakákoliv alternativa je pro něj horší cesta, protože to nezná, takže i když by mu to třeba pro všechny potřeby stačilo, tak to ani tak nezkusí. A diví se když to někdo vidí jinak.

Někdo naopak při prvním zadrhnutí Windows, už třeba nečitelném DVD na to kašle a místo aby někde sháněl jiné, tak stáhne za 2 min image nějaké oblíbené distribuce Linuxu a za půl hodiny má funkční systém. Bez laborování.

Je to o potřebách a preferencích o ničem jiném. Někteří jedinci mají pocit, že by se člověk měl snažit tam prostě nějak Windows dostat, což je úplně stejné jako když pravičáci nechápou jak někdo může volit levici a opačně. Pokud ten člověk jen internetuje a stačí mu OO/LO, tak není nejmenší důvod na Windows trvat. Telefony a tablety s Androidem dokazují, že to že by lidi jako operační systém nutně potřebovali Windows s desktopem, že se nic jiného nenaučí, byla iluze.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Víte, já to beru podle toho, co jsem sám zažil. V úvodu článku je psané, co ten člověk za pc utratil. A když už tam měl 7 - a to buď OEM za cca 1.500, nebo FPP za cca 3.000,- tak donést mu na tom Linux, z lidí, pro které jsem já kdy co opravoval, by mě jich dobře 90% asi zabilo. Navíc ty sedmičky už prostě znal. Nejde o to, že by nebyl schopný se naučit nové - asi byl, ale o tom jsem nepsal. Kdyby operační systém neměl, tak ani nepípnu, ale měl ho koupený a předtím na tom v pořádku bruslil, než se to časem zpomalilo na neúnosnou mez. Nebo kdyby pan Ježek napsal, že tam prostě chtěl dát ten Linux, už když k tomu sedal, protože ho má raději a je rychlejší, tak to jako důvod bez problému beru. Jen mi přišlo divné, že by ho zastavila jedna vadná placka, když se mu jich určitě musí doma válet vagon, takže nějaké hledání ani nepřipadá v úvahu. Ale tak je fajn vědět, že starý DELL se všemi svými eci-špeci drivery běží na Linuxu v pořádku.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Jenže Windows 7 jsou také operační systém na hranici odepsání Microsoftem (ve smyslu podpory), navíc v poslední době opravdu ošklivě svíraný GWX a naprosto nepochopitelně pomalými aktualizacemi. Ti co Windows nutně potřebují a nechtějí W10 to se skřípěním zubů překoušou, ostatní mohou uvažovat co dál.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to potvrzuju do posledního písmena. Co se poslední dobou děje se sedmičkami je ostuda. Beru to ale tak, že je to něco, co pán znal a navíc za to zaplatil, takže s trochou práce se dá udělat tak (mělo by), aby se nemusel nic učit a vytěžil investici. Nicméně - pokud mu Linux problém nedělá, tak jen dobře pro něho. Primárně mi přišel zvláštní jen ten fakt, že se pan Ježek nechal zastrašit vadným mediem.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

To je az neuveritelne, jak tu vsichni automaticky operujou tim, ze to proste bylo vadne medium :-D :-D
Takhle pak vznikaj ty hoaxy, predpokladam :-D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

médium vadné není. mechanika vadná není. víc jsem to neřešil, za ~15 minut jsem nainstaloval a zkonfiguroval lubuntu. tečka.

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsem napsal drive - potom jsem VELMI stastny, ze nejses muj opravar naprosto cehokoliv, nejen Pc. Uprimne receno lidi s takovymhle pristupem povazuji za to nejhorsi, s cim se da potkat.
Duvody uz jsem psal jinde.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Napisu jeste jednou neco, co uz jsem psal vyse.
Pokud nekdo chce instalovat windows, zacne mu to padat pri instalaci, on ani nezjist proc a jde na to instalova Lnux ci cokoliv jineho, je podle me....bud hlupak, a nebo jak to rict - clovek, od ktereho bych v zadnem priade nechtel, aby mi delalcokoliv s pocitacem.
Jak zjistis od pohledu, ze instalace pada kvuli DVD?Nezjistis to...Bud musis vyzkouset jine DVD a vyloucit to jako chybu, a nebo je to chyba HW. A ano, mozna mu tam naistaloval cosi, co funguje i na polorozborenem HW. Ja osobne bych takovyto Pc neprodal ani na Aukru bez zaruky, natoz abych ho daval nkom, koho znam.
Prijde mi to jako kdyz brachovi opravovali auto - mel pretrzene lanko od radici paky k prevodovce, a automechanik - soused kamarad- mu rekl, ze - cituji - "mu tam dal nove". Kdyz se mu pretrhlo za rok zase, tak jsme to dali do normalniho znackoveho servisu. Tam mu rekli, ze mu tam sice mozna dal "nove" lanko, ale vubec ne originalni pro to auto a ze predevsim neopravil duvod, proc se to lanko pretrhava, coz bylo nejake zarezle cosi.
To je uplne stejna situace. Mozna Pc funguje a mozna dokonce to bylo DVDckem. Ale mozna taky to byl vany HW, autor to nemel sanci zjistit, nainstaloval na to neco, co funguje, ale kdo vi, co se stane casem. Ja osobne tohle proste nemamrad, nedelam to a odrazuje me kazdy,kdo to tak dela.
Jo, mozna jsem debil poctivej, co radsi vyhodi komp, co mu pada ve windows, nez aby to nejak zbastlil a nekomu to jeste dal jako super kousek.
Btw ted zrovna mi bezi pod stolem Pc, co na nej v pohode nainstaluju win7, ale pri aktualizacich to o 5 minut zacne padat. Ma 2-3 malicko nafoukle kondenzatory, asi to bude tim.
Predpokladam, ze kdybych na nej hodil WinXP a nebo neco jineho, nez ty sedmicky, tak bych to mozna i ukecal, aby to jeste chvili fungovalo. No ja to proste vezmu, vytaham z toho pameti a disk a zbytek pujde do srotu na kovy...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jestli budete skutečně tu desku vyhazovat, tak bych si ji od Vás vzal. Pokusil bych se kondenzátory vyměnit. Pokud je to pouze tím a neodchází nic jiného - na domácí žvýkání bude ještě čupr.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Ehm...proc opravovat neco, co se da na aukru funkcni koupit za doslova par korun?
Ja uz napriklad ani neprodavam nic, co je na DDR1, CPU neni alespon dvoujadro a HDD/DVD neni SATA.
Tuhle jsem na aukru zkousel prodavat jednojadrove P4/2.4Ghz, tusim 2GB DDR1 RAM a nejakej PATA disk a vydrazilo se to za asi 50kc. To me vyjde lepe to rozebrat na srot a za ten Pc dostanu tak 150 :-)

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

No pokud vyděláte víc na šrotu, pak není o čem debatovat. Ale pokud je to deska, která umí alespoň C2D, tak se rozhodně vyplatí koupit za pár korun kondenzátory a opravit, protože i na Aukru je vidět, že tak levné zase nejsou. Starou zásobu firemních P4 se dvěma GB DDR1 a 80GB PATA jsem prodával v průbehu minulého roku (tedy celé PC) - vždy za cca 700,- (tedy bez aukce, za pevnou cenu) takže mám trochu jinou zkušenost. Ale tak sám víte, co se Vám vyplatí a co ne :) Sám jsem třeba nedávno pořídil desku pro P4 (478) ale už s DDR2 za 300,-. Mám prostě rád starý hardware, hold jsem na hlavu - po svém.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

hmm...kontaktuj(te) me na lojza.suchanek@seznam.cz
Mam nejake zajimave navrhy :-)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Já tomu rozumím, ale to jsou holt různé pohledy na svět a nemám ambice hodnotit, jestli je některý lepší. Důležité je, jestli je příjemce službičky spokojen, předpokládám, že mu nic nebylo nuceno befelem, že se to nejdříve diskutovalo a z toho vzešlo řešení "nejmenšího odporu".

Já osobně také nemám rád když se "trikem" obejde nějaká divná chyba, která nevím proč se děje, člověk má pak pocit že tam někde zahnívá bomba. Na druhou stranu, když jsou peněženky zavřené a nemáme v komoře hromady volného hardware, člověk pak prostě musí jít cestou kompromisu.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Ono jde kromě pěněz i o čas (i když se říká, že i to jsou peníze). Naistalování jíného OS není až zas tak velký "trik". Kdyby tu někdo napsal, že mu havarovala instalace linuxu a že teda radší naistaloval Windows, tak se nad tím pozastavovat nebudete. David má k linuxu blíže, tak je pochopitelné, že se mu bude lépe udržovat než W7(W10). Já jen nechápu tu počáteční motivaci - jak je možné W7 uvést do stavu, že jsou nepoužitelné? U XP-ček jsem to viděl - antivir nabobtnal a 256MB ram nestačilo, ale 4GB pro W7 by neměly být limitující.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem v rukách i stroje, které mely 8GB RAM a stejně se táhly jako smrad. Přitom disk byl i defragmentovaný a nic se nesypalo. Prostě byl jen pomalý. Od startu až po vypnutí všechno trvalo věčnost. Reinstal to napravil. Taky nevím, čím to bývá způsobené. Jsem jenom grafik, moje znalosti tak hluboko nesahají :)

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Není kam spěchat!

Našemu dědovi jsme teprve k loňským vánocům darovali PC CoreDuo asi 2.2GHz s Win XP!!! Před tím měl dlouho Celeron 1GHz s Win 98 ;-)

Dostal další o řád větší HDD na data a systém zvlášť na 7200otáčkách, ať to není tak líný po letech provozu bez přeinstalace...

Přesunuli jsme mu data, vše po nás uklidili a defragmentovali a dali mu Classic vzhled ála Win 98 a na plochu stejné velké!!! ikony jako to měl dřív.

Závěr dědy? " Ta stará počítačka byla lepčí! Páč jse věděl kde co nandu a tuto je je celý jinačí ani ten bazmek co jsem byl zvyklý to nemá a myšák má nějako moc knoflíků" "A když si prohlížím fotky a ujede mi ruka, tak to moc rychle kamsi skočí ty obrázky..." "Na mě je to moc rychlý" :-( ...

A bezpečnost!? Děda internet nemá! :-)) ...

Já zase, na starším C2D a s XP, překlopil systém a to z 10.000otáčkového Raptora na SSD Intel a to je mazec, z předchozích 3min startu rázem 30s aniž bych cokoliv přerinstalovával, prostě jen kopie disku 1:1 se starým nepřeinstalovávaným zasekaným systémem XP :-)

Tedy to (pomalý XP systém) nebylo v samotných XP a např. dlouhodobým používáním a zasekáním spoustou aplikací i bince. Toto přehraje i 4k/30fps :-) Edituje plynule stále alespoň FullHD o 50fps!!! progresívně!

Tedy není kam spěchat :-)

Ale 4k videa i lepší zobrazení fotek na větším monitoru (aby to nebylo moc hrubé z blízka) , mě "donutilo" (i když např. Vegas 64bit už na XP nende no :-/ ) abgrejdovat HW. Ale SW??? Kdo nebo co mě donutí?

Vždyť i na novém PC s W7 mám Classic Start Menu a vzhled W95 a doinstalované tlačítko: O úroven výš! (to není totéž co Zpět! Bořímlise v rootu např. přes zástupce a tím spíše do složky kamsi na fyzicky jiný HDD, tl. Zpět je zpět pouze v historii vnořování tedy na C: ale já jsem např, na D: a chci v něm výš do nadřazené!!! složky!), tupci programátoři :-(

Já vím, v příkazové řádce - cesta, nahoře, ale padestí kliky a umazáním názvu té poslední složky... :-(

Start nabídka mi ani tak nechyběla (používám panel rychlého spuštění s výběrem programů), ale toto jo!!! Jo proč dali ikonu Plocha vpravo??? Musím vždy přejíždět skoro metr až vpravo myší... Nende to vrátit vlevo dolu na lištu?

Prostě z Woken udělali spíše jen webový prohlížeč!... Asi příprava na jen virtuální Windows?..., co budou i s vaším nastavením a účty kdesi daleko..., v tej Emerice... A nepudeli mi net, nebo dokonce přetrhnouli zase podmořský kabel mezi kontinenty, smůla :-(((...

Monopolizace za každou cenu je nebezpečná!

Není kam spěchat!

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Jo a taky jsem chtěl dat k tématu pro zasmání jeden starší illustrativní obrázek z netu: http://www.funnyjunk.com/funny_pictures/2652227/Old Jenže co to Google zase udělal s prohlížením obrázků?????????....... :-(

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.