Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jak konvertovat důchodce z Windows 7 na Linux

Spousta českých důchodců dodnes trpí na plesnivých počítačích s Windows XP, Vista či 7. Přitom když jsou elementálové nakloněni, je konverze takového důchodce na bezplatný, rychlejší a bezpečnější OS velice jednoduchá.
blog

Někdy před vás osud postaví náročný úkol. Ale když vám jej Microsoft tak krásně usnadní jako se tomu stalo v případě Windows 7, máte rázem daleko větší motivaci k přechodu na Linux než k setrvávání s pozvolna umírajícím OS či nedejbože převodu na Windows 10. Musím Microsoftu poděkovat, protože při pohledu na Windows 10 padlo rozhodnutí, že to už raději ten Linux, který se původním Windows 7 podobá více. A když jsem k tomu přislíbil funkční tiskárnu, žádné další argumenty už nebyly potřeba.

Ale vezměme to pěkně od začátku.

Bylo nebylo, před mnoha lety si jistá „osoba mě blízká“ vyžádala upgrade počítače, což znamenalo (předpokládám s ohledem na letitost předchozího „sčotu“) stavbu počítače zcela nového. Tehdy jsme se ještě neznali, takže o výběr komponent a stavbu stroje se postaral pán, kterému pro zbytek textu říkejme třeba Dobytek. Protože jedině dobytek do neherního počítače dá poměrně slušnou herní grafiku (tehdy GeForce GTS 250, pár tisíc Kč zbytečně vyhozeno oknem) a na systém/data dvojici 500GB HDD v RAID 0 (tohle jsem naštěstí stihl podchytit a při první příležitosti před pár lety udělal kompletní zálohu dat - 3/4 roku poté pole zdechlo kvůli úmrtí HDD). A do třetice jedna kouzelná věc: stroj měl 1,6GHz Core2Duo (v té době ok volba, ač by stačil i nějaký Celeron), 2 GB RAM (sic!) a k tomu 64bit Windows 7 (au!). V průběhu posledních zhruba dvou let každopádně tenhle stroj dostal další 2 GB RAM a k tomu jeden nový 500GB 7200ot HDD a čerstvou reinstalaci Windows 7.

Jak jsem ale již psal v jiných článcích, svižnosti to možná trochu prospělo, ale opravdu jen trochu. V procesu mnoha a mnoha a mnoha aktualizací se i tyhle nové Windows 7 postupně zasvinily a zpomalily pod únosnou mez. Řešení mohlo být vícero, od koupě SSD (tady by to ale žádalo nejméně 120GB :-) až po jiný stroj.

Nakonec mi náhoda přihrála do rukou Dell (sympatický BTX stroj s výborným chladičem CPU) s 2,4GHz Core2Duo, 4GB RAM a hlavně Intel grafikou v čipsetu, a to za cenu nižší než kolik přinesl prodej starých komponent (prostě „pár stovek“). K tomuto Dellu byly originální Windows 7 Pro, takže jsem si úplně původně pohrával s myšlenkou, že půjdu cestou nejmenšího odporu, nainstaluji W7Pro a případně je upgradnu na W10. No, odpor ale kladl samotný Dell, s vlastním orig. lisovaným instalačním DVD s Windows se odmítl bavit, prostě v procesu startu instalátoru vždy vytuhl. Běh různých liveCD dister jako Lubuntu a Knoppix neodhalil žádný hardwarový problém, takže nakonec cesta nejmenšího odporu dosměrovala k Lubuntu.

Nebudu vás napínat, Lubuntu je i na tomto desktopu svižnější zhruba stejně jako je svižnější na netbooku ve srovnání s Windows 7 Starter. A než se patlat s instalací Lubuntu 15.10 a za měsíc jej upgradovat na 16.04 LTS, sáhl jsem rovnou po beta verzi 16.04 LTS doufaje, že kromě tu a tam chybějících překladů nebude na starém stroji problém.

Instalace systému proběhla v pořádku, vše funguje jak má, videa (ať již HTML5 nebo flashová) běží nesrovnatelně lépe (na předchozím stroji nebylo možné přehrávat videa ve fullscreenu - nikdy jsem nepřišel na to proč). Největší obavy jsem měl o laserovou multifunkci Brother DCP-7030. Lubuntu sice ve svém GUI klikátku nabídlo univerzální Brother ovladač, ale ten přímo DCP-7030 nezná, pouze DCP-7025. S tímto ovladačem tisková část neběžela, takže následovalo stažení ovladače přímo od Brotheru a jeho ruční instalace. Od té chvíle tiskárna tiskne jakoby se nechumelilo. Dokonce lépe než ve Windows 7, kde když si dotyčná osoba chce vytisknout PDF výpis od své banky, tak místo CZ znaků dostane obdélníčky a PDF tak bylo nutné tisknout z Adobe Readeru, nikoli přímo z Firefoxu. V Lubuntu tisk z Firefoxu funguje zcela v pořádku.

Konverze důchodce na Linux tak byla veskrze jednoduchá. Oproti výchozímu nastavení prostředí jsem pouze nastavil ve Firefoxu, aby se otevíral na seznam.cz, dal ikonu Firefoxu na plochu, přidal banku do záložek a to bylo vše. V „to-do“ už tak mám jen zkusit nějak zprovoznit skenovací část multifunkce (což přinejhorším pořeším svým VueScanem, který DCP-7030 podporuje) a doufat, že proces aktualizace na finální vydání Lubuntu 16.04 LTS proběhne bez potíží.

Takže za mě je to už nejméně 2:0 pro Linux:Windows. První bod si Lubuntu připsalo za netbook, druhý bod nyní za toto. A Windows 10 na tom opravdu nic nezmění, protože jsou lidé, kteří tu věc nechtějí ani zadarmo (a tím opravdu nemyslím sebe)…

Ale abych ještě odpověděl na naznačenou otázku v nadpisu:

Jak konvertovat důchodce? Ukažte mu Windows 10! :-)

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Jak konvertovat důchodce z Windows 7 na Linux

Pátek, 18 Březen 2016 - 13:10 | Lojza Suchánek | Jak jsem napsal drive - potom jsem VELMI stastny...
Pátek, 18 Březen 2016 - 10:03 | David Ježek | médium vadné není. mechanika vadná není. víc jsem...
Pátek, 18 Březen 2016 - 00:24 | Lojza Suchánek | To je az neuveritelne, jak tu vsichni automaticky...
Čtvrtek, 17 Březen 2016 - 22:14 | Edman | Měl jsem v rukách i stroje, které mely 8GB RAM a...
Čtvrtek, 17 Březen 2016 - 22:10 | Edman | Tak to potvrzuju do posledního písmena. Co se...
Čtvrtek, 17 Březen 2016 - 21:36 | Ji Si | Ono jde kromě pěněz i o čas (i když se říká, že i...
Čtvrtek, 17 Březen 2016 - 19:59 | Fotobob | Já tomu rozumím, ale to jsou holt různé pohledy...
Čtvrtek, 17 Březen 2016 - 19:47 | Fotobob | Jenže Windows 7 jsou také operační systém na...
Čtvrtek, 17 Březen 2016 - 18:58 | Lojza Suchánek | hmm...kontaktuj(te) me na lojza.suchanek@seznam....
Čtvrtek, 17 Březen 2016 - 18:54 | Edman | No pokud vyděláte víc na šrotu, pak není o čem...

Zobrazit diskusi