Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Kdyby počítače mohly mluvit [Čtenářský blog]

Já dávám známím do kupy PC a notebooky.
Protože tomu nerozumí, tak si tam instalují různý čistítka,optimizéry,cleanry,driver detektiv .... atd
--
Tak to rozeberu, vyčistim a prepastuju chlazení když je potřeba. Nacvaknu znova ramky, napájecí kabely od zdroje, protom to zapnu a podívám se co s tim je.
Nová instalace Win, podívat se na chlazení, zkontrolovat HDD.
Zkontrolovat zdroj - docela sranda když deska neukazuje +12V, dá se poznat podle benchmarku HDD, jestli zdroj má moc zvlněný napětí. Osciloskop nemám a neplánuju ho kvůli testu zdroji kupovat.
Doporučim jim SSD, nový zdroj, nebo Ryzen, nechtěj do toho vrazit ani korunu, jedině až to úplně klekne.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Lepe bych to nenapsal! Realita jak tistena, bohuzel.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak já zase znám:"Herní notebook do deseti tisíc"... Já sám osobně už jsem s doporučováním notebooků ke hrám skončil. Pak poslouchám, jak to nic nevydrží, přehřívá se to, klesl výkon.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"Herní notebook do deseti tisíc"

... to neni specialita notebooku, "Levne PC, jen detem na hry" je hlaska stara jako... PC samo :)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Já skončil úplně s doporučováním a vymyšlením kombinací, pokud ten člověk o to vyloženě nestojí a nebude mi do toho kecat. Dorazila mě poslední "dobrovolná" zkušenost, kdy jsem něco vymyslel a ten člověk to zkonzultoval s dobrým kamarádem frantou, který to celý překopal. Franta je totiž jeho dobrej kámoš, ten by mu nikdy nelhal!

Ono nejlepší kombinaci za daný peníz v nižších katerogiích děláš vždy s kompromisem. Je jen otázka, jak moc velký bude. Já si vždycky potrpím na to, aby měl uživatel komfort ještě několik let, včetně výdrže všeho ostatního, tedy že časem dojde k úplné výměně, ale jen obměně některých klíčových komponent. Taky umím bezmyšlenkovitě vybrat libovolnou krabici od banánů a strčit tam eurocase zdroj, pojede to, možná i tři roky, možná i déle, ale bude to hlučné, horké a bude to řvát... a pravděpodobně to bude po čase nestabilní.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Inak mám v garáži na polici zopár Eurocase zdrojov, nemajú ešte ani SATA konektory, a stále fungujú. Možno sú dokonca tak staré, z čias kedy ich ešte nekurvili :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mizérie to byla odjakživa. Je to nejlevnější konstrukce a nejvíc ošizená. K tomu nejshitovější kapacity. Pokud ten zdroj nezatěžuješ nad 100W, tak on to nějak ureguluje, ale větší zátěž tomu bude dělat problém. Kolega měl stroj s 95W antonem II X3, zbytek sestavy nestál za řeč a generovalo to neskutečný množství odpadního tepla, a to to byl ten novější typ s 12cm ventilátorem a sata konektory. Já bych na zdroj takové konstrukce nepřipojil nic, na čem mi alespoň trochu záleží, upřímně. To alespoň, když už něco na nenáročnej stroj, tak "vylepšit" starého fortrona. Já si dokonce myslím, že EC používal místo fetů obyčejné bipoláry, proto to tak neskutečně topilo.

PS: schválně jsem to vygooglil a starý EC zdroje tam měli fakt bipoláry, na primáru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nedávno sem složil levný PC, takový Aukro PC.
za 9000,-Kč
Ryzen 3 2200G
MSI B350M PRO-VHD (moje stará deska s Win10)
G.SKill 2x4 GB 3200MHz 16-16-16 (moje starý ramky)
XFX RX 470 4GB
Seasonic S12III-500 - novej 5let zaruka
Crucial BX500, 2,5" - 480GB - novej, je znát že má menší cache, zlatej MX500 - ten mám já
---
Ale za 9000,- se toho moc vymyslet nedá

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zaplácať 2 sloty s RAM na doske s 2 slotami? Maj gát! Síce u IGP je fajn mať dualchannel, ale kto mal u Core2 2x 0,5 GB vie o čom píšem. To už radšej došetriť na 2x 8 GB a so 16 GB RAM (mínus IGP kľudne aj 1 GB) sa dá fungovať do konca životnosti dosky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Lubo76, já vim že si slabej na počítače.
https://www.czc.cz/msi-b350m-pro-vdh-amd-b350/219257/produkt
Deska má 4sloty na ram, ale můžu počítat jenom 2sloty, protože deska je daisy chain, tak tam 4ramky nikdy nebudou, já to nebudu nastavovat a jebat se s tim.
-
Původně sem to stavěj jako APU, a nakonec sem tam prdnul GPU RX470 i s novým zdrojem.
Nakonec je to jedno jestli tam je R3 2200G (za 1500,- na Aukru) nebo R3 1200, až chcípne RX470 tak se bude R3 2200G hodit.
Za 9000,-Kč to líp nejde, tam byl finanční strop 9000,-Kč. Je to levnej herní PC. Ještě se tam bude dokupovat asi 2TB HDD a tim to končí.
Ramky 2x4GB tam zůstanou.
Dokonce tam mám překlep, zdroj je S12III-550 za 1460,-Kč
---
Core2 je mrtví, nemůžeš to srovnávat s Ryzenem, nemáš zkušenosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Herní notebook do deseti tisíc"
Šak to je v pořádku s takovým počítačem si člověk docela "vyhraje"....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Prepastovávanie je stále v móde? A načo je to dobré? Roky mi ide PC rovnako bez výmeny pasty a to teploty sledujem nonstop (beží mi SpeedFan). A odkiaľ vieš, že je nutné prepastovať? Odpojíš chladič a podľa toho čo vidíš? Keby si ho neodpájal, tak by výmena nutná nebola.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Udělám CPU stress test, pak se rozhodnu jestli přepastuju, někdy přepastuju preventivně.
Já čtu tvoje odpovědi .. na živě.cz, jenom plácáš, nikdy jako chceš pomoct, ale nemáš na to aby si radil.
Nemáš zkušenosti, je mi líto.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prepastovanie nemá zmysel. Pozri si čo k tomu radia aj iní keď už spomnínaš zive.cz (https://www.zive.cz/poradna/pastovani-procesoru---zpusob-mnozstvi/sc-20-... ). A aj vo svojom PC vidím, že problém nie je ani po čase. Keď už pastuješ, urob testy teplôt. Ak machruješ skusenosťami, dolož to testami.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Abych přihodil slovo do diskuse, tak já jsem to také zkusil, poslat minulý notebook na přepastování a opravdu to pomohlo. Teploty klesly a nepřehřívalo se to. A to nejsem žádný prase.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nešlo aj o vyčistenie NB aj keď nie si prasiatko?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ani ne. Prostě jsem zkusil jim to poslat na přepastování a pomohlo to. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako vážně lubo76?
Brát diskuzi, zrovna z živě, jako něco směrodatného je přinejmenším... kravina.
I u Linuse najdeš dost videí, kde se tím zabývají. Plus tekutý kov, který dokáže udělat velký rozdíl.

I kdyby to s pastou byla kravina - jsi taková socka, která má potřebu řešit tubu MX4 za třeba 300,- , když s ní budeš, při každoročním přepastování(+semtam známým přepastovat), fungovat dalších X let? Vážně?
U notebooků, a za tenhle názor jsem celkem i jinde schytal, osobně, každý rok bych to dělal. Kdybys viděl, co je třeba HP schopno nanést na procesor a zaplácnout to chladičem -blil bys.
A ano, pasta je schopna ti docela pěkně vytvrdnout, už jen z důvodu, že plocha chladičů (v drtivé většině) není dokonale rovná... U CPU je to ještě horší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

HP se s pastou moc nepare a dava pekny shit. Mel jsem HP Z600 a byla to katastrofa, nemluve o totalne ojebanem chlazeni (0 heat pipes, jen kus hliniku) a rvalo to po zatizeni jako turbina (2 procesory a 2 vetraky cca 6 cm na az 5000 RPM, navic jeste kolisaly otacky podle zatizeni). U stroje za tehdy cca 60 000 bez GPU si predstavuju neco trochu jineho. Pri prepastovani se mi tlusta vrstva vysusene pasty vysypala do MB a po udrzbe spadly teploty tak o 7 stupnu. Od te doby se HP vyhybam (sef v praci me tehdy premluvil at si neskladam sam, ze mi koupi HP) :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Čo máš proti živě? Nepovažujem to za zlý web. Je tam niekoľko ozaj skúsených ako je WiQiX, Hloupý Honza (CPU), West70 (siete), Pytlík...
Nie som socka. Ak by som mal meniť chladič, kľudne si za pastu priplatím. Ale tu ide o to čo napísal WIFT: "Pokud je procesor od začátku napastován správně, chladič je správně uchycen (aby se nehýbal) a je použita kvalitní pasta, nemá další přepastování smysl. Ani mít nemůže. Ta pasta se nikam neztrácí a nemění svoje parametry, co se přenosu tepla týče." - tesať do kameňa. Ak sa použije dobrá pasta, chladič drží, načo ju meniť? Samoz. u NB je to otázka "šikovnosti", alebo min. lenivosti rozotrieť pastu kvalitne a tam prepastovanie môže pomôcť. Ale u desktopu si kvalitu určujem sám. Aj WIFT napísal, že pasta nemení svoje termo parametre. Zaujímali by ma testy desktopov (zamoz. nie skládačky, kde nie je jasné ako naniesli pastu) po roku, alebo dvoch. Na P4 som nemenik pastu asi 8-9 rokov, ale neprehrieva sa. U druhého mám dobré teploty aj po 5 rokoch (Fera na C2Q). Načo to rozoberať, keď throttling nemám asi pri 500 RPM?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel by ti ukázal, jak se pastě nemění vlastnosti. Zvláště s jejich povedenou řadou, kdy tam prcnuli šedivku mezi IHS a čip.
Nevím, kdyby mi rukama neprošlo docela velké množství kompů, kdy tam ta pasta šla dolů třeba až jen a pouze šroubovákem(+-5-7let staré PC/NTB) - byl bych se na toto téma schopen bavit asi jinak :)
Aneb klasické - že jsi s tím nikdy osobně neměl problém neznamená, že tu problém není :)
Aneb jak už tu někdo psal - pokaždé, co mi projde něčí PC rukama, dostane trochu péče v podobě přepastování a vyfoukání veškerého bordelu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V módě? To rozhodně není móda. Není to tak dlouho co jsem přepastoval i půl roku starý notebook a teploty klesly o 10°C!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Problematika přepastování na mě působí jako odvěký boj rivalů - zastánců AMD/Intel, Nvidia/ATI(AMD) apod. Problematika je však podstatně jednodušší.

Pokud je procesor od začátku napastován správně, chladič je správně uchycen (aby se nehýbal) a je použita kvalitní pasta, nemá další přepastování smysl. Ani mít nemůže. Ta pasta se nikam neztrácí a nemění svoje parametry, co se přenosu tepla týče.

Přepastování v takovém případě smysl má, pokud chcete zlepšit chlazení tak, že použijete lepší pastu. Druhá možnost, která se s první nijak nevylučuje, je vyfoukat bordel. V závislosti na tom, zda při vyfoukávání bordelu odděláváte chlazení, nebo ne, bude (nebo nebude) potřeba přepastování.

To je asi celá věda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je tam jeden špatný předpoklad - pasta s časem mění své parametry (v vyjímkou tekutých kovů). Pasta není úplně inertní, působením střídání teplot a okolního prostředí pomaličku polehoučku mění složení - samozřejmě ne hned, ale v řádu 5 let už to jde poznat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Škoda, že som neurobil poriadne testy po výmene chladiča pred 5 rokmi, aby som mal reálne čísla nie je dohady o degradácii pasty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to že po x letech je z původné pasty šedivky drobivý "cement" je jednoduchý fakt na to netřeba být atomový vědec. A to že jednotlivé pasty mají vliv na tom jak dobře je odváděno teplo na to existuje velká řada testů po internetu. Samozřejmně daleko větší vliv to má v případě hraničních teplot a třeba taktování. Pokud je na procesoru "imrwere" 40-50°C tak to tak důležité není.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

... naštěstí nemůže. Jejich činnost je definována konstrukcí, obzlášť u té jednoduché techniky. Trochu se povznesu, nebudu rejpat nebo prudit. Spoustu té elektroniky vytvořili lidé a jestli mám hledat nějaký smysl mě vytrestat v práci, když mi ve středu pod rukama v práci umřel SMPS zdroj od linearu/analogu? Určitě ne, byl zatížen, měřil jsem "prstovým teploměrem" teplotu a zřejmě můj zpocený prst "spojil" byť odporem v řádu kOhmu další vývody, rozbil zpětnou vazbu a zdroj umřel.

Zatím je ta technika moc jednoduchá na to, aby uměla "myslet" v reálnem čase. Spousta těch "AI" je stejně předprogramována, nebo silně omezena. Má se smysl bát akorát té všudypřítomné analýzy veškerého našeho pobytu, to louská trochu jiná výpočetní síla. A výsledek celé té analýzy neslouží stroji, ale lidem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přiznám se, že o tom jsem ve své sociální bublině také už často diskutoval, kde se počítá/renderuje náš veškerý svět od planetárních systému po atomy. O vědomí (a o tom, že možná se generuje lidské vědomí mimo náš vesmír) bych také rád napsal... Inspirovala mě hra Limbo/Inside.
A rejpat, prudit se může... Samozřejmě, že si uvědomuji rozdíl mezi jednoduchou kalkulačkou a pc, ale i ta kalkulačka může být v budoucnu součástí velké neuronové sítě, ve které bude naprosto všechno elektronické. Však už nás scifi filmy a různí proroci varují, že například ledničky budou mít vyvinutou UI na takové úrovni, že nám odepřou přístup k jídlu, protože si díky sdílenému vědomí a paměti najdou zdravotní stav člověka a usoudí, že se stravuje nezvykle nezdravě. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, tady jde o to, že nějaká elektronika být chytřejší nemůže. Stejně jako vypínač se žárovkou a baterií, tak k něčemu podobnému se dá přirovnat právě ta kalkulačka. Věci, které pohání nějaký OS a mají řekněme procesor, tam už je to jiná, tam se dá něco vymyslet, ale ve směs stále primitivní.

Ohledně vědomí jsem dost uvažoval ve smyslu, co kdyby bylo možné přenést lidskou mysl a někde "spustit", byl by jsi to stále ty, nebo iterace 2? Měl by jsi sice stejně nastavené "proměnné", ale... byl by jsi to ty? Co třeba takovej stav bezvědomí, ukončí se instance a spustí se nová, nebo se spustí nová instance "tebe"? Něco je filozofická otázka, něco už biologie, do které ještě tak hluboko, myslím, nevidíme. Myslím že i tohle povede k lepšímu porozumění a zdokonalení AI.

Ale zatím se bát opravdu nemusíme, mimo těch nezdravě detailních analýz velkých hochů, co na to maj počítače a vstupní data. Zatím můžeme pokojně "válčit" na zemi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Počítání celého světa, to už je hodně přes sci-fi. U malých částic stále platí, že je nejdřív rozbijeme v urychlovači a podle trosek určujeme co to bylo a jakou energii to neslo. Malé částice ale mají vliv v makrosvětě. Takže dokonalý model se zatím nekoná ani s nekonečnou výpočetní silou.

A co se týká UI, věřím tomu, že si budu moci vybrat zda chci inteligentní nebo obyčejný model spotřebiče :) A osobně nejsem zastánce inteligentních spotřebičů. Možná se mi to zdá, ale když to funguje tak nějak samo, stává se z toho takový blackbox který neučí lidi jak vlastně funguje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobně bych chytrej barák ala bill brána nechtěl. Z důvodu, že ono to rychle zestárne a když se to podělá, tak si to zkus nahradit. A to ještě zanedbávám fakt, že mohu být paranoik či případně nevěřit ve spolehlivost daného řešení (a to oprávněně).

Už na škole nám jako "neználkům" říkali, čím jednodušší, tím lepší. Příklad - žárovka regulovaná odporem vs. PWM. Samozřejmě, obojí je jednoduché jak schody na dnešní poměry, ale ten odpor prostě nahradím prakticky čímkoliv. V domácnosti bych se klasických vypínačů a přepínačů nezbavoval, ačkoli ty všechny dálkové vypínače a podobně nejsou vyloženě špatné, není to dokonale ošetřené. Nemluvě o konstrukci, kdy obvykle stačí nějaké větší přepětí a je to všechno v háji. Takhle maximálně pobouchaj všechny spotřebiče, co byly zapnuté (fyzicky připojené).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tím rychlým zastaráním je to fakt. Mně se to zdá hodně výrazné na infotainmentu u aut - zastaralé už v době představení. Logické řešení je vázat chytré funkce všech zařízení na telefon, který si stejně lidé kupují nový každé dva roky.

Čím jednodušší, tím levnější. To se dnes asi už nenosí :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Počítání celého světa, to už je hodně přes sci-fi. "

Budu se tomuto věnovat ještě v některém z dalších článků, kde bude zmíněn citát Alberta Einsteina: „Pravým důkazem inteligence nejsou vědomosti, ale představivost." A kde budou rozvinuty myšlenky, které jsme už mohli vidět ve filmovém zpracování, ale rozhodně už mají základ v hlubší historii. A rozhodně si nemyslím, že by uskutečnění některých z nich by bylo nereálné. Možné řešení (jedné z těch vizí) je totiž neuvěřitelně blízko, jen se hledá technologie k provedení. Nechte se překvapit. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Videl jsem i vice zaprasene pocitace nez je ten na obrazku.

Jinak podobnych uvah jako v zaveru clanku jsem cetl uz vic a musim rict, ze kdyby mi nekdo dal dostatek penez, abych nemusel pracovat, tak bych se internetu klidne vzdal. Odjel bych domu a travil bych zbytek zivota v lesich.
Pokud bych treba mohl mit herni konzoli, furt se da kupovat hry na disku, tak bych byl uplne spokojen. Pokud se jedna o PC, nemohl bych ho vlastnit a nemohl bych mit internet, tak by mi chybel jenom Steam. Ale asi bych to za klidny zivot nekde v prirode vydrzel. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Videl jsem i vice zaprasene pocitace nez je ten na obrazku.

Podobne. Jednou jsem mel v rukach PC silneho kuraka. Necistene nekolik let. To byl clovece masakr... ten prach co by tam clovek cekal, byl nahrazen necim mezi prachem a asfaltem :D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jo, s dehtem u kuřáků jsem se setkal několikráte. Jen jsem se divil, že s netočícím zalepeným ventilátorem desktop byl funkční. Rovněž bývají zajímavé obsahy klávesnic.
Pamatujete u CRT monitorů "ochranu proti záření"? Jedna paní si stěžovala, že monitor je vypálený. Ochranný filtr jsem z druhé strany utřel od prachu. :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

jj, ja teda mel na mysli pocitac, ktery byl doslova zasypan prachem, ale mas pravdu, ze jsem taky jednou resil pocitac silneho kuraka a ten dehet v tom, neskutecny, uplne se mi zdvihala kysna, nic horsiho snad ani neexistuje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nie, nie. Najväčší hnoj čo som videl, bolo PC čo bolo v mäsovýrobe. Mastný bordel, zlepený prach, skorodované pozlátené kontakty :) Ale fungoval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano a kdyby za to dostal někdo neomezený počet peněz, tak by vyvinul vlastní internetovou síť, na kterou by z původního webu přetáhl všechny uživatele díky úplatkům. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Před rokem jsem byl v práci IT technika pro jednu větší firmu. Prováděl jsem mimo instalace a menší údržbu i výměny a čištění vyměněných mašin. Ty stroje byly v provozu 3 roky minimálně, drtivá většina mimo kancl, v podstatě jen pod střechou ve skladech, svařovnách a tak. Nejkvalitnější materiál byly ty svařovny, to jsem měl vždycky moc rád. To co bylo z venčí, bylo uvnitř daleko daleko horší.

A víte co je ještě horší, než že musíte zápasit s těmi stroji? To, že v takovém prostředí běhají lidé, bez filtrů a dýchají tenhleten bordel (a příroda). Obdivuhodné je i to, že v takovém prostředí tyhle obyčejné kanclstroje vydrží, ventilátory se nezacpali, nedošlo k porušení izolace ve zdroji (on ten prach/bordel ze svařování je totiž vodivej) a tak.

Mimochodem, ještě větší humáč byly klávesnice a myši, ty jsem též musel čistit, bohužel. A paradoxně mimo ty svařovny, některé kancl klávesnice vypadaly hůř. Uživatel byl prase, mastný pracky, rohliky a všechny možné druhy jídel... uh, jsem rád, že jsem tam byl jen krátce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"schválně, vzdali byste se internetu po celý svůj život za půl miliardy dolarů?" - okamžitě a bez nejmenšího zaváhání!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

I za míň se dá žít na ostrově se spoustou jídla, akoholu a žen. Do konce života srandy víc než dost!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vymeniť porno z internetu za živé ženy, fuj :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pěknej článek.
Stroje(počítače i jiné) vyrábí lidé pro lidi, aby jim ulehčovali práci - nástroje.
Poslední dobou se, ale "špatné" stroje mění na důvody a výmluvy proč něco nejde:
- "Máme buď 100, 500 nebo neomezený počet volných minut. Nic jiné v systému nemůžu nastavit."
A taky "vychytralé" stroje lidi rovnou zotročují:
- "Dnes musíš udělat ještě 1000 kroků" se zdá pozitivní (a pořád výzvu můžete ignorovat)
- "Aktualizovat a restartovat" je negativní (a už tam není žádná možnost neaktulizovat)

Takže chápu zlost na techniku, protože ta "zlá" technika je převlečenej člověk, kterej to odflákl, je neschopnej, nebo úmyslně zlej. A tohle děláme sami sobě!

Neudržování techniky je jasný. Podívejte se jak lidi bydlí a žijou. Proč by čistili počítač když se ani sami neumývají.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Díky. Jsem zvědav, jak projde příští téma...

A ano. Toto chování mi vadí u Duolinga, aplikace pro naučení cizích jazyků. Jakmile se člověk daný den nepřipojí, vyběhne notifikace, že denní limit není naplněn. To by ještě tak nevadilo, ale když se člověk nepřihlásí týden, tak přijde email, ve kterém je smutná sova s nápisem:"Stýská se nám po vás", což už je pomalu takové vydírání, minimálně hraní na city.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tož ta zaprasená plocha je klasika. Marně lidem vysvětliju, že soubory se dají rozumně rozdělit do složek a že plocha má být přehledná, a ne vytapetovaná pornem tak, aby na ní nešlo nic najít...
No a nejhůř zanesené filtry a vrstva prachu v PC býva u aktivních kuřáků to je až k nevíře co jim projde přes plíce... Dřív to mohlo až odrovnat mechaniky floppy či cd dneska už je naštěstí moc lidí nepotřebuje.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

K těm zapraseným počítačům - u zákazníků jsem zažil lecos, tak jen 2 příklady : je konec 90-tých let, teplárna, server (Compaq) je umístěn v místnosti blízko provozu zauhlování ... zákazník mi volá, že server sice běží, ale na displeji se nic nezobrazuje, tak tam na druhý den jedu, otevírám server a v první chvíli se dívám na kalendář jestli není 1.apríl. Představte si big tower a po otevření tam není deska, disky apod, ale jen hmota podobná černému molitanu v celém prostoru. Prostě kostka molitanu. Píchnu do hmoty a ona lehce postupně odpadává ... Zkrátím - běžný prach v serveru fungoval jako filtr a zachycoval drobné částečky uhlí (!!!) a ty postupně vytvořily onu kostku. Na celé věci mě překvapilo, že nic neodešlo. Uhelný prach způsobil jen neškodný zkrat na grafické kartě a proto se nic nezobrazovalo na monitoru. Stačilo vzít vysavač a "trochu" povysávat. V tu dobu byl server cca 6 měsíců v provozu ...
Podobný zážitek jsem měl u jiného zákazníka : pro změnu - v serveru byl mastný prach z kterého doslova kapal olej. Server fungoval, jen zákazník si stěžoval na loužičku na podlaze ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To ozaj fy nevedia ako skladovať PC? Resp. že musí byť v rel. čistom prostredí? V škole sme sa museli v PC učebni aj prezúvať :D.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako že jste si na PC učebnu brali zase boty?
Btw. Já zažil server uskladněný pod odpoadním potrubím. To jednoho dne prasklo a přes server se pak při každém puštění vody ve vyšších patrech přelila nekolikacentimetrová vodní vlna....
No naštěstí po nahlášení havári to doběhli spravit údržbáři (zavřeli vodu) takže server přežil. Jaké však bylo moje překvapení druhý den, když jsem našel server zaházený omýtkou, jak to borci spravovali.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud firma nemá vlastní IT, tak na to všichni s přehledem kašlou. Dokud to běží, nikdo se nestará, v jakých podmínkách ty počítače jsou. A pak brečí, že na tom počítači mají účetnictví za posledních 10 let a o zálohování nikdy neslyšeli, nebo vytáhnou flashku, kam před 5 lety nahráli pro jistotu celý adresář účta, ale že data byla jinde, toho si nevšimli. Příklady z praxe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ohh wow man, that's so wonderful to have a look at such a gorgeous piece of work have a look at our http://www.jaipur4fun.com or http://www.jaipur-escorts.net or http://escortsjaipur.co.in at lowest rates.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.