Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Kodak Ektra po 1 roce používání

Taky napíši moji zkušenost.
Mám teda na kvalitu ochranného skla jiný názor(možná jiná série,kde se na skle už šetřilo?), po roce je sklíčko na foťáku naprosto podřené, není jediné místo které by nějakým způsobem nebylo poškozeno, bohužel z běžného posouvání po stole nebo z nošení v riflích. Na hlavním skle se během prvního týdne také objevila rýha, od té doby chráněno matnou fólií, dobrá volba, displej je čitelnější). Co se týče kvality fotografií, z nějakého důvodu já v originální aplikaci nemůžu vybrat iso okolo 4500-5000, pouze 3,2k a nebo 6,4k. Zkoušel jsem i jiné, placené aplikace a tam se většinou zase fotoaparát tváří jako osmi megapixelový(mezi free variantami jsem našel aplikaci která dovoluje i nastavení nativního rozlišení) a natáčení videa ve 4k se mi také nepovedlo v žádné cizí aplikaci zprovoznit. Co se týče kvality, za ty peníze není co vytknout. Zpracování těla také v pořádku, telefon se výborně drží a až budu nucen vyměnit, nedivil bych se kdyby mi pak nový telefon párkrát vypadl z ruky. :D Pouze tlačítko spouště se mi občas zasekne a já tak vyfotím více fotek než chci. Dobíjení baterie bohužel z nějakého důvodu funguje opravdu dobře jen na originální nabíječce a nebo kdekoliv ale s kabelem bez datových vodičů(přiložen k elektronické cigaretě a nemůžu nikde takový sehnat). Nabíjet v autě s originálním kabelem, kde ostatním se telefon s radostí krmí třeba 1,7Amperama, Ektra si vemze pouze 0,3-0,6 a kabelem to není, v originálním adaptéru v zásuvce letí jak blesk.
Navíc se telefon z nějakého důvodu sám vypne v rozmezí 15-30% zbývající kapacity, po připojení k nabíječce zobrazuje 0%, v device info je hodnota pro kernel profile uvedena 3,3Ah, nevím zda by to mohlo být zdrojem problému.
Telefon opravdu hodně rozežraný, výdrž se zapnutým displejem se mi povedlo dostat maximálně na 5:30, jináč průměrně okolo tří a půl hodiny a pak musím nabíjet. Při průměrném využívání ale ten den vydržím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

imho máš pech na nějakej divnej kus :-(.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi ano, nebo velmi hrubé rifle. :D No naštěstí na kvalitu občasných momentek to nemá vliv a telefon běžně neotáčím, abych koukal z dlouhé chvíle na sklíčko objektivu. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tie prejavy batérie sú typickým príkladom jej blížiacej sa smrti, a to i napriek tomu, že niektoré nástroje na meranie zdravia batérie môžu ukazovať jej stav ako "good". Ak sa na kryte telefónu prejaví prehnutie, brucho, je najvyšší čas na výmenu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji za info, na krytu zatím není vidět žádný problém, ale asi tedy telefon donesu co nejdříve na reklamaci a baterii snad vymění :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen k tomu kabelu: Xiaomi dava takovy (bez datovych vodicu) k power bankam.

Dle rychleho pohledu by to mohlo byt tohle: https://www.aliexpress.com/item/Original-20CM-32CM-Micro-USB-Fast-Chargi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Popis fotek a videa bez jediné fotky nebo videa.
Avast ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ektru jsem pořídil pro své jedenáctileté dítě. Po tom necelém roce mohu potvrdit, že za daný peníz šlo o velmi dobrou koupi, protože ten telefon stále žije a funguje! Displej je chráněn skleněnou fólií Brotect, koženka drží jako sociální demokrat a plastový rám je beznadějně ošoupaný. Ratolest tomu přístroji dává čočku, nicméně baterie statečně drží, nabíjí se dodávanou nabíječkou (rychle a spolehlivě), displej stále vibrantní, fotí to velmi schopně a krycí sklo čočky je jako nové (zřejmě dobrá série). Navigace pochopitelně nezkoušena, ale MTK má obecně horší výsledky než konkurence. Výkon zatím stačí, zpomalování se neprojevuje. Morální zastarávání je mi jedno, jestli to má kilometrové rámečky atd, prostě to bylo pořizováno s tím, že to to dítě stejně rozšvihá, což se zatím ani náznakem neděje - dobrá práce.
Když jsem řešil svůj vlastní upgrade, i přes negativa typu sklo vzadu jsem skončil u LG V30+, takže Davide, 6 palců je fakt OK a fotí to výborně! Plus pro mě 3,5 jack s výborným DAC, rád tu muziku poslouchám...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

zajímavé, já když jsem někde koukal v testech na fotky s LG, tak oproti tamtéž testovaným jiným značkám mi to obvykle připadalo podstatně horší. a to vč G7 atd. máš někde fotky k vidění?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na facebooku skupina SAABisti Tjeckoslovakien, třeba album Jedovnice 2018. Pro mě je ta kvalita dostatečná k tomu, abych netasil Sigmu SD15...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak zacházení mého mladšího syna (14) Ektra vydržela cca rok :-(
Ke konci už měla nějaký problém s nabíjením a pak již pouze červená LED. Pravda telefon makal fest a nabíjelo se denně... Alza vrátila peníze.
Jako "ingot" dobré, fotky jsem osobně čekal lepší, výdrž (z dnešního pohledu) lehce tragická. Teď má syn Xiaomi Mi A1 LTE a řekl bych, že je o poznání spokojenější...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tak jsou (a beru to naprosto obecně) lidi, kteří si elektroniky váží, mají ji rádi a umějí se k ní chovat (a pokud mají navíc onu "kliku na kus" je vyhráno). No a pak jsou hovada, kterým se po*ere do roka cokoli, neb jsou prostě howada.

Příklad? Já třeba patřím k té první kategorii (aby ne, když se tomu věnuju pomalu celý dosavadní život) a cca 3 roky zpátky jsem si koupil tzv. "čínskou mr**u Doogee X5Pro v bunle i s náhradní baterií 3200 mAh za 2.200Kč. Známý - typický příklad lehkého hovada - mě prosmál, neb "Dle jeho mnohých zkušeností, stojí čínský baterie za prd a odejdou cca po půl roce a ten telefon umře do roka, neb čína víc nevydrží". No, Dogýho mám třetí rok a noproblemo jede, jen původní 2400 baterii jsem za onu bundlovanou 3200 měnil teď v říjnu (funguje dál, jen už nevydrží plný den mého používání).

U čtrnáctiletýho puberťáka co si (obvykle) neváží ničeho tvou zkušenost beru, ale co jsem ještě prodával (a měl tak denní kontakt s různými "zákoši"), právě tito patří do kategorie Howado+ a to nemyslím jen v jednání, ale hlavně k chování se ke svým věcem obecně.
Čili jsi synátorovi mohl strčit do ruky libovolný Samsung, nebo iPhone a klidně si tipnu, že by se (+/- nějaký měsíc) odehrálo totéž. Holt to, že je blbý uživatel nevypovídá nic o kvalitě HW (tedy krom typů, které se kasají, že jsou "nezničitelné" :)))))

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale prd fotí výborně, sám ho používám.
S Google Camera portem je to sice o kus lepší, ale na konkurenci od Samsungu, Apple, Huawei? Tam je na míle daleko obrazovou kvalitou.
Nahrávání zvuku má ale z daných snad nejlepší.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jde o GPS, tak v railjetu se mi nechytla žádná. Asi je za tím zatmavení skel, které se chová jako stínění. V DDR krámu i jeho modernizaci bez problémů a ani není potřeba být u okna...
Pokud jde o video. Jde v tomhle foťáku nahrávat s přesnou snímkovou rychlostí, nebo to taky prasí VFR?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkušenost z Regio Pantera ČD - Pokovení skel je dokonalé . Pokud nesedíte na čtyřce nejbližší spojovacím kloubům s gumovým rukávem máte s GPS smůlu nehledě na typ telefonu .
Samozřejmě NDR motoráky (Regio Nova) a šedesátkové vagony co jezdí po elektrické trakci Brno-Letovice jsou z principu krásně neodstíněné ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen technická. Regionova není NDR motorák, je ze Šumperku a původní 810 ze Studénky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobý den pane Ježek, Děkuji za pěkný článek.
PS
Víte že kvalitní 120GB SSD se dá sehnat za 600Kč :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, všiml jsem si, jak to zlevňuje. Ostatně momentálně jedu na 240GB TLC :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen taková drobnost k samostatnému tlačítku pro spuštění fotoaparátu (a snímání).

Třeba Samsung zvládne totéž dvojitým stiskem tlačítko "home" (je hw), ikona na "lock screen" je též rychlá.

Nejvíce mne ovšem uchvátilo snímání hlasovým příkazem "cheese/smile/..." - kromě fakt hlučného prostředí to funguje výborně, netrhnu přitom "foťákem" a ještě můžu fotit jednou rukou v nepřirozených úhlech. Škoda, že totéž nemá třeba i Google Camera.
P.S. A vysoký hlásek dcer to úspěšně ignoruje :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta spoušť na Ektře je s namáčknutím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Návrat ztraceného syna? :))
K článku - rok zkušeností? Pokud si letmo pamatuju historii tohoto telefonu, prodával se nejdřív docela draho (17k+ ???), pak velmi zlevnil (11k+ ???) a pak krutě zlevnil a právě před tím cca rokem jsem posílal odkaz známému (měl zájem o "fotomobil") na ZelenéhoMimoně, který ho měl *do* 4k. Čili jo - za ty prachy skvělý mobil a (opět) za ty prachy bych tam mínusy neviděl - či klidně přehlédl ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Návrat nikoli, jen si zde tímto za sebe uzavírám otevřené téma o Ektře. Jinak k té ceně, imho začínal na zhruba 14490 (a tudíž ho celkem logicky recenze kritizovaly), pak nějakou dobu byl na Alze kolem 7k a před rokem se najednou objevil za 2999. Za ty prachy i dnes skvělý stroj, byť nad šedivý průměr této cenové relace též mající 3GB /32GB jej vyzdvihuje vlastně už jen jen to 4k H.265 video (10core ARM nikoli, neb throttluje a myslím že kdejaké 4core od Qualcommu neodvede o moc horší službu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jak to tak čtu, tak si říkám, že nejlepší upgrade by byl Ektra II, vylepšená, vychytaná bez zjevných much, kterou trpí tahle první verze. Takový model by mohl ve své kategorii získat dominanci jako Aplík. Kdyby se investorům chtělo, jenže ono se nechce, soudím že v tom hrajou roli i různé zákulisní zájmy ostatních koncernů (co pak s těmi 4-čočkovými modely atp.). Tipuju, že oba směry mají smysl a že dnešní foto-kompakty v budoucnosti stejně zaniknou. Tenhle model je tímpádem vlastně takovou zvláštní Vzpomínkou na budoucnost :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V zásadě jo, ale trh teď pokřivili ostatní výrobci tím jak přidávají další a další fotomodulky. Tohle bude věc, co bude v roce 2019 rozhodovat o prodejnosti telefonu: počet objektivů vzadu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

hezký článek, jen bych podotkl že i jiné telefony mají hw spoušť foťáku a někdy je to i nepraktické že se přemáčknu a naskočí mi hned foťák (Asus Zenfone Max).
A gratuluji k prozření že dvoujádro Celer je vážně slabota. To je procík do jednoúčelových strojů a i tam už bývají lepší (třeba G4600). Já jsem taky dlouho držel dvoujádro Kuma ve víkendovém počítači ale už dost nestíhal takže lehce taktnutý FX 4300 ho zastoupil za pětikilo. Ta i7 je pěkná ale do staré plečky, to jsi pustil chlup :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ani moc ne. vem si že oproti nějaké i3 jsem při koupi Celera tehdy ušetřil cca 2k5, Celer se i dnes dá prodat za pár korun (ale na to kašlu, je v krabičce jako záloha). i7 mě vyšla na 3k5 a dokud bude sloužit deska, není důvod nic řešit (tj doufám, že ještě X let mám klid).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No já raději pár měsíců počkal a pak pořídil s7 za 7,5k a zatím nelituju, otázka je i který ten mobil má ten foťák ve výsledku použitelnější...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

máš mobil co tě stál 2,5× tolik. Jo, jistě je rychlejší, ale soudě dle fotek z S7 si dovolím tvrdit, že lépe nefotí. jak jsem psal, já s Ektrou fotím i za VELMI špatných světelných podmínek a bez blesku. Nicméně přímé srovnání těch dvou nemám.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty si ho měl za 3k že stál 2,5x tolik?
Jinak pro mně bylo důležité mít zařízení co nejen fotí použitelné snímky ale zvládnne dalších x let fungovat i jako mobil a přenosný počítač. Bonusem je VR s brejlema a 4k. To nakonec rozhodlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Krátce byla dokonce za 2 299,- s DPH.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ad originál pouzdro: ani za stovku nemá smysl na nic jiného než na fotovýlet na Vesuv a podobně, protože je to ušito jako pouzdro na foťák, nikoli na telefon. Nemá to díry na nabíjení a jack, telefon se z toho vyndavá fakt blbě, protože je tam úplně natěsno, nejdou odepnout řemínky, a i když je materiál tlustý jak prkno, stejně záda nesrovná do roviny a na stole se to při čtení vrtí. Ale ušito je to bytelně a hnědá verze je pokud vím přírodní vepřovice, takže při zohlednění výše uvedeného a používání k patřičnému účelu je bezva, a přehozeno na rameni to pak vypadá jako levní shitkompakt a nikomu to nestojí za ukradení = kvalitní mimikry.
Božuhell jsem o svojí Ektru přišel, protože jsem ji koupil s využitím alzakreditu, takže mi ji firma nemohla proplatit celou. Tak jsem si domluvil vrácení a rovnou přiřazení do nové zakázky a ... prd. Už se nikdy neobjevila. Nejspíš někdo zevnitř ji chtěl fakt hodně moc.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Davide, ty problémy s mtp spojením bych řekl že jsou na straně KDE/dolphinu, včera jsem připojoval ťamťung A3 2017 s drojdem myslím 8 na Leap 15 a ten rovnou po pokusu dostat se na telefon vyhodil chybu spojení, a když jsem něco o tom narychlo hledal, vyhazovalo to info o dolphinu... každopádně, já mám u sebe na dualbootu tumbleweed s gnome, tak zkusím i u mě...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A proč vůbec řešit nějakej kabel, copak nikdo neumí zapnout wifinu, totalcommander s doinstalovaným modulem dle libosti a v PC server software (např. Filezilla server)?

S tím koncem USB mass storage od 7 výš mě ale naštvali - ne že bych to kdovíjak používal, ale když se něco po*ere, tak je vždycky lepší mít (krom zálohy ještě) víc možností.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem si teď na Windows 8.x ověřil, že to opravdu je problém buď KDE, nebo opensuse. Vyhodil jsem tedy zmínku o MTP z článku. Jak ti to jede s GNOME?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja som nakoniec ako schopny fotomobil objednal LG V20 z USA. H918 unlocked, refurb.

cca 180 Eur s clom a dph.

2 fotaky - super wide (cca 17mm eq35mm) a bezny wide (28 mm eq28mm)

S fotkami som spokojny

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě by zajímalo, jestli to kolečko s kovovým obroučkem, co vypadá jako objektiv a je umístěné okolo dírky do dírkové komory, pomáhá k dosažení lepších fotek... jako podélné pruhy na autě +3 k rychlosti (zadní křídlo na Škodě 100 = +5 rally ability)

Ale jelikož jsem z toho neviděl ani jednu fotku pořízenou autorem textu a už vůbec ne srovnání s čímkoli jiným, co má skutečný objektiv za stejných podmínek. Můžeme tlachat do aleluja, web snese všechno.

Doplňuji, předchozí článek ukazuje 2 ošklivé fotky... to je ono? No potěš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady jsou ukázkové fotky z Ektry:

https://www.photographyblog.com/reviews/kodak_ektra_review/sample_images/

Nemohu si pomoct, přijdou mi docela hrozné. Těžko se to srovnává, když člověk nevyfotí stejnou scénu dvěma telefony za stejných podmínek, ale znám svůj Honor 6X a nemálo jsem s ním nafotil, a nemohu si pomoct, barevně i ostrostí mi přijde 6X daleko vpředu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To není ono. Teď jsem se podíval, co jsem to tam v rychlosti tehdy dal ... no ... je to bídnější než co Ektra umí. Ale nemám co bych sem nahrál, jelikož rodinné fotografie (což je 99,99% použití Ektry) prostě zveřejňovat nebudu.

To kovové kolečko jen jen designová záležitost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady je k shlédnutí cca 25 fotografií z mého Kodaku Ektra:

https://www.blogikon.cz/2018/10/kodak-ektra.html

Myslím že Kodak Ektra fotí na telefon moc dobře. I po roce absolutní spokojenost, všechno super.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ektru jsem koupil našim seniorům. Není to špatný mobil, ale fotky určitě nejsou dobré. Spíš bych řekl špatné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Funguju vam platby cez NFC? telefon sa tvari ze ma NFC ale platby nikdy neprejdu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle nemám vyzkoušeno, ale vzhledem k tomu, že se mi nedaří spárovat to s fitness náramkem (což ostatní naše domácí mobily zvládají) mám pocit, že čipset od Mediateku "opět zasahuje". Výkonově je sice parádní, ale své mouchy má.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obsah této stránky článku, považuji obsah za docela zajímavý a užitečný pro mě, děkuji za sdílení
https://sites.google.com/site/1playergames66/ninja-cat

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.