Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Kodak Ektra po 1 roce používání

Nas den přesně před jedním rokem jsem přesedlal na smartphone Kodak Ektra a dovolím si tvrdit, že se mnou přesedlala spousta dalších lidí, které zlákala neodolatelná cenová akce. Mé zkušenosti jsou tyto...
blog

Tento text volně navazuje na mé dřívější preview tohoto telefonu na tomto serveru.

Mezi klady jsem tehdy zmínil mimo několik věcí. A i po roce například nadále tvrdím, že samostatná spoušť je opravdu skvělá věc. Vezmete do ruky telefon, dvakrát na ni klepnete, spustí se foťák a už fotíte. Vše po hmatu, což je nejméně 3,141592653589793× pohodlnější než ťupání na ikonku na displeji. Dlužno upozornit, že podobně jako u digi kompaktů je tlačítko po roce „trošiličku viklavější“ - jen postřeh, nikoli stížnost, na funkci to vliv nemá (zatím? ;-)).

Imitace kůže se nikde neodlepuje, což mě mile překvapilo. Za ten rok není nikde ošoupaná a telefon se za ni dobře drží (narozdíl od všech těch hliníkově-gorilláckých-oleofobních potvor, co kloužou z ruky, přičemž poté obvykle následuje vznik „pavouka“ na displeji).

Foťák fotí stále výtečně. I JPEGy jsou dostatečně dobré, takže jsem od RAWu plně upustil (ryze z lenosti), cvakám výchozí aplikací Kodaku na automatiku (občas „ťupnu“ na světla, abych stáhl expozici) a pak exportuju buď v rychlosti ve výchozí aplikaci Kodaku, nebo když si s tím potřebuji pohrát, v bezplatné verzi Lightroomu (umí lépe vyvážení barev a doostření). Dlužno dodat, že rychlost úprav a rozložení prvků v Kodakově aplikaci mi po případném přechodu na mobil jiné značky asi bude dost chybět.

Mohu také dodat, že s Ektrou bez problémů fotím i za velmi špatných světelných podmínek, např. během lampionového průvodu v místech s minimem pouličního osvětlení: ISO kolem 4500 až 5000 a narozdíl od všech těch cvakačů s bleskem mám fotky s atmosférou, které bez problémů nechám udělat na 13×18cm papír.

4k video je hodně fajn. Má jen dvě drobné nevýhody: telefon se stále snaží co nejlépe zaostřit, takže i při zcela statické scéně se o to pravidelně pokouší (čím méně světla, tím pravděpodobněji) a značně to mrší záběry. A ta druhá, žertovná: aby 4k H.265 na mé šunce běželo plynule, musel jsem upgradovat, konkrétně pak za ~3500Kč z Celeronu G1840 na Core i7-4790. Od té doby pochopitelně běží svižněji i RawTherapee, GIMP, FFmpeg, …. Proč si vlastně stěžuju, když jsem spokojenej?

Optická stabilizace je sice také fajn, ale já se spíše kloním tomu, že je tak trochu za trest. Telefon ví, že si může dovolit delší časy, protože OIS to udrží. Jenže ty delší časy pak znamenají, že v horších světelných podmínkách máte většinu fotek s dětmi neostrou kvůli tomu, že 1/15 versus akční dítě nejde dohromady (a je jedno, jestli uteče v ose x, y, nebo z, prostě máte více foto-odpadu a je potřeba občas počítat s tím, že je potřeba scénu "pokropi a doufat, že tam jedna-dvě ostré fotky budou - a v 90 % případů opravdu budou). Objektiv je také na můj vkus až trochu moc širokoúhlý (jakkoli to zní šíleně). Není pro to žádné objektivní zdůvodnění, ale předchozí ~30mm ekv. Huawei mi vyhovoval více.

USB-C s rychlonabíjením je super a fuguje s libovolnou nabíječkou co dá 2,0 A(+). Originální už ani nepoužívám, sebou typicky vozím malou 2,4A Swisstech s přímo vyvedeným microUSB-C, doma dlí univerzální 4×USB Celly co umí celkově až 4,8 A (čili dvě Ektry zvládá současně bez potíží).

Jinak na velkou konstrukci kolem objektivu si člověk zvykne. Nyní po roce mi to už ani nepřijde, navykl jsem si i dvěma rukama patlat po displeji položeného telefonu, aniž by to hopsalo.

Vyšší verze Androidu nejsou a asi s tím nikdo nic nenadělá (pokud nechcete riskovat nějaký obskurní image systému z hlubin internetu).

Jediným neduhem tak je 20nm SoC, které se opravdu v létě umí ohřát na úroveň, kdy začne masivně throttlovat a výkonem se dostane na úroveň parního stroje (na její obranu ale nutno dodat teplotu v místnosti: 31,5 °C). Masivněji je to vidět v tropickém létu, při hraní opravdu náročných her a zejména při maximálním jasu podsvícení displeje. Takže záleží na tom, co od Ektry člověk chce, kde a kdy. Sami si to můžete srovnat: v rámci experimentů jsem našel hru, která spolehlivě ohřeje Ektru tak, že throttluje o 106, aniž by k tomu potřebovala fancy-nancy 3D grafiku (s 3D je to samozřejmě spolehlivější).

Takže i nyní po roce jsem spokojen. Optikou dnešní doby jde samozřejmě už o telefon starší: 3GB / 32GB s 4-8 CPU jádry už nabízí kdekdo za ceny zhruba od 2800 Kč, takže kupovat dnes Ektru od překupníků na Aukru za obdobnou předraženou cenu začíná postrádat smysl (samozřejmě pokud vám nejde o dobrý foťák a 4k H.265 video, neb ty nejlevnější 3GB/32GB přístroje typicky neumí 4k video).

Dodatek k GPS

Jsa automobilovým uživatelem navigace Garmin s doživotními aktualizacemi Evropy, dovolím si též přispět poznatky, které si vyžádaly pár měsíců užívání Ektry i jako GPS navigace.

Ektra má GPS část poměrně slabou. Ve vlaku se téměř nechytá - a je jedno, zdali sedíte ve východoněmeckém shitu, zrekonstruovaném východoněmeckém shitu, první třídě ve východoněmeckém shitu, Pendolinu či jinde. GPSka často ztrácí signál. V autě je její reakční doba o něco zpožděná, navíc blbě chytá natočení telefonu, takže se vám může stávat, že prostě blbě odbočíte. To s Garminem v 99,9 % situací nenastane. Je tedy lépe na ni příliš nespoléhat, nicméně každý dobře víme, že řídit jen podle navigace je dosti špatný nápad, pro orientační pomoc je pak Ektra relativně dostačující.

Fyzický stav a měsíce po koupi

S používáním generického pouzdra (český Fixed), kde to má Ektra tak tak, dochází postupně k odírání barvy z rohů přístroje (viz úvodní fotka). S tím jsem samozřejmě počítal, je to přeci jen nabarvený plast a bylo to jen otázkou času. Mimochodem oficiální foto-like pouzdro se stále prodává, už kolem 299 Kč, přičemž jeho černou variantu tuhle doprodával jeden velký eshop na 99 Kč (ale ani tak jsem jej nekoupil, přijde mi takové … jen designové). Druhá Ektra je posledního půl roku nošena volně po kapsách/v batohu a vypadá lépe, neodřeně.

Samotný displej se neškrábe, velmi mě těší sklíčko na objektivu, které je jako nové, a to na něm často telefon leží.

Abych se vrátil k povrzávání plastů, kterého se obávaly původní recenze po uvedení Ektry na trh: nikde mi nic nevrže a stejně je to i u druhého exempláře v rodině. Plasty drží velmi dobře pohromadě, ani „koženka“ se nikde neodlupuje. Tady prostě Číňan odvedl dobrou práci.

Subjektivní pohled na výkon

Následující text reflektuje tu skutečnost, že telefon má za sebou téměř 1 rok „zasviňování“ různými aplikacemi a další verbeží. Jsa si vědom logoutovy poučky („po roce každý Android vyhnije“), jsem se rozhodl telefon přeměřit. Za sebe pouze konstatuji, že Android je přibližně stejně svižný a když to náhodou hnije, může za to nějaký sw bazmek typu Avastu (který prostě nemohl jinak než zrovna začít něco skenovat nebo nabízet nesmysly v infoliště). Jestli kvůli tomu musí SoC na vyšší takty, nevím, nijak se to neprojevuje na výdrži akumulátoru ani teplotě telefonu.

Ektru jsem čistě pro legraci v létě přeměřil v benchmarcích nikoli za podkrovní pokojové teploty (ehm … srpnových 31,75 °C), ale ležící pod klimatizací. Výsledky jsou zcela neprůkazné, pokaždé člověk naměří něco jiného. Vyvozuji si z toho závěr, že Helio X20 v Ektře vlastně throttluje i za běžných provozních podmínek a opravdu záleží na jedmných nuancích, zejména okolní teplotě a prohřátí těla přístroje. Každopádně i když pomineme teplotu, tak oproti Snapdragonu 845 je to pochopitelně dnes už hodně pomalé SoC. Stejné platí i pro střední třidu Qualcommu či současné FinFETové čipy samotného Mediateku.

Upgrade z Ektry?

Můj osobní názor na možnost či vůbec vhodnost upgradu z Ektry na něco lepšího je samozřejmě zcela subjektivní. Ano, dokážu si představit, že upgrade provedu. Ve chvíli, kdy píši tyto řádky, tak je v „eurojackpotu“ 1,595 miliardy Kč a z toho bych si dovolil koupit libovolný smartphone na této planetě. Ale zpátky na zem k trochu racionálnějším věcem: kdyby to hypoteticky mělo být dnes, tak upgraduji z Ektry ze dvou důvodů: větší velikosti interní NAND flash (128 GB se jeví být vhodným minimem pro rok 2019 a smartphone se 4k videem) a 10nm FinFET SoC, co ani v létě nethrottluje (aby i blibny jako HoneyBee Planet běžely plynule).

Rozlišení displeje nepovažuji za tak důležité, ale trvám na kvalitním foťáku, 4k videu a hlavně větším displeji - při testu Mi Max 2 jsem si měl možnost pádlo osahat a postupem měsíců a let zjišťuji, že pro můj vlastní komfort při majoritní činnosti na telefonu (čtení textů, například ve vlaku) mi více vyhovuje větší úhlopříčka. Ale ne monstrózní. Osobně bych tedy volil něco o velikosti cca 6,0 palců, plus k tomu 200 až 400GB microSDXC kartičku, protože koho by bavilo řešit neustále docházející prostor pro 4k videa (a neustálé obtěžování Avastu, že chce uvolnit místo), plus krycí folie a silikonové ochranné pouzdro. Ostatně že můj příští telefon bude pádlo, jsem tu naznačoval už v lednu 2017 a díky Ektře a loňské možnosti testovat Mi Max 2 se mi to potvrzuje.

Nadále Ektru hodnotím jako dobrou koupi. Stojí za tím i skutečnost, že narozdíl od předchozího Huawei Y560 není po (necelém) roce znát degradace akumulátoru - občas dobíjím každý den, někdy až po 2-3 dnech, vše podle využití telefonu.

Od příštího telefonu tak očekávám věci, které Ektra nemá, které se mi zalíbily v průběhu jejího používání a ke kterým se nabídka trhu spontánně vyvinula.

  1. úspornější SoC - tady není co řešit, Helio X20 je prostě topič co throttluje a toho se rád zbavím.
  2. kvalitnější 4k video - vzhledem k tomu, že dnes lze povýšit na 4k/60p, tak proč ne. Rozhodně ale budu hledat přístroj, který má lépe řešeno ostření (nicméně to může být i jen o mé lenosti vyzkoušet jiné aplikace).
  3. duální(+) fotoaparát se zoomem - co naplat, zoom by se občas hodil. Ektra to částečně kompenzuje vysokým 21Mpix rozlišením, kde si softwarově uděláte 2× zoom do výsledného 5Mpix+ ořezu bez problému, ale hardwarový 3× zoom, s ořezem řekněme „6× zoom“ je inovace, kterou uvítám.
  4. větší displej - jak už jsem psal výše, když už patlátko typu Android a při pohledu na současné weby (včetně třeba na můj vkus malého písma na současném drupalovském diit.cz) chci alespoň 6 palců.
  5. novější Android/software - sice ne všechny inovace jsou dobré, ale celkově bude například Android 10.x lepším systémem než současný Android 6.0 na Ektře.
  6. kvalitní GPS - viz výše, když už to má mít GPS, tak ať je plně použitelná, ne že ji odstaví stromy či vagony ČD.

Co mi chybět nebude, je například 3,5mm jack. Použil jsem jej snad jednou, jen na zkoušku. Nejsem ten typ, co je schopen si ve vlaku strčit sluchátka do uší, nedělal jsem to ani jako náctiletý v době walkmanů a nebudu se to „na stará kolena“ učit. Vlastně iPhone 7 by mi nijak zásadně nevadil (krom Applích kurvítek), spíš ať tam ten jack není, jen zabírá místo.

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Kodak Ektra po 1 roce používání

Středa, 26 Únor 2020 - 08:29 | 1playergames66 | Obsah této stránky článku, považuji obsah za...
Čtvrtek, 26 Září 2019 - 08:32 | hbx | Tohle nemám vyzkoušeno, ale vzhledem k tomu, že...
Pátek, 20 Září 2019 - 22:48 | vazopan | Funguju vam platby cez NFC? telefon sa tvari ze...
Pátek, 21 Červen 2019 - 13:06 | strnisko | Ektru jsem koupil našim seniorům. Není to špatný...
Úterý, 5 Únor 2019 - 14:39 | Ektra | Tady je k shlédnutí cca 25 fotografií z mého...
Sobota, 8 Prosinec 2018 - 12:02 | David Ježek | Tak jsem si teď na Windows 8.x ověřil, že to...
Pondělí, 3 Prosinec 2018 - 15:50 | Cichas | Jen k tomu kabelu: Xiaomi dava takovy (bez...
Úterý, 27 Listopad 2018 - 13:45 | David Ježek | To není ono. Teď jsem se podíval, co jsem to tam...
Úterý, 27 Listopad 2018 - 13:38 | David Ježek | Návrat nikoli, jen si zde tímto za sebe uzavírám...
Úterý, 27 Listopad 2018 - 10:00 | ajne | Tady jsou ukázkové fotky z Ektry: https://www....

Zobrazit diskusi