Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Koss Porta Pro: Ideální přenosná sluchátka

Částečně blog, částečně recenze. Koss Porta pro jsou dle mého názoru ta nejlepší sluchátka na denní nošení. Díky doživotnímu servisu se o ně nemusíte starat a z dlouhodobého hlediska ušetříte více než koupí levných šuntů.
blog

Už když jsem byl menší, vždy mě uchvacoval zvuk a hudba. Snažil jsem se každým okamžikem slyšet to nejlepší a nejkrásnější, co šlo. Tehdy začala má osobní cesta hledání dokonalého zařízení, které by bylo schopno reprodukovat zvuk přesně tak, jak si představuji.

Než jsem narazil na ultimátní (berte s nadsázkou) Kossy, prošel jsem cestou trnitou a utratil nemalé částky za jiná sluchátka. V prvních pár pokusech jsem se vždy zaměřoval na levný segment. Proces to byl vskutku jednoduchý, šel jsem do obchodu, koupil sluchátka za 200 Kč (více bylo zbytečné) a měl jsem na půl roku vystaráno. 

Za levnotu na žebrotu

Jenomže ejhle, sluchátka (základní Genius), měla velmi slabý kabel a ošemetně řešený jack, který se lámal při běžném používání. Při pokusu sluchátka reklamovat jsem samozřejmě nepochodil, jelikož šlo o fyzické poškození, kdy se záruka neuznává.

Inu, koupil jsem sluchátka číslo dvě. Průběh byl stejný, jen časové období se zkrátilo na pouhých pár měsíců. Tehdá jsem kromě chůze provozoval i běh a občasné hrubé zacházení, kdy jsem sluchátka sprostě zamotal okolo přístroje a hodil do batohu, kde byly vystaveny svému osudu. Problém byl opět stejný – zlomený jack a zamítnutá reklamace – mechanické poškození, tedy má chyba.

Takhle se proces opakoval několikrát, až jsem si uvědomil, že jsem za levná sluchátka zaplatil víc, než je zdrávo. V té době ke mě přišel kamarád a dal mi vyzkoušet dvoje sluchátka - Koss Porta Pro a Sennheiser PX 100. Už při prvním pohledu bylo jasné, že Koss půjdou tak akorát do koše a své místo zaujme právě Sennheiser, které byly poslechově o málo lepší s tehdy podobnou cenovkou a líbivějším vzhledem. Ale... 

Proč jsem zvolil Koss Porta Pro? 

Jde o sluchátka, která se vyrábí v naprosto nezměněném vzhledu již od roku 1984 a stále jsou jedny z nejpopulárnějších přenosných sluchátek. Není to proto, že jsou levná, výjimečně řešená nebo dokonce se zvukovým projevem jako z jiné galaxie. Je to zkrátka proto, že design mají stále nadčasový, jednoduchý a díky dlouhé historii je i servis na výborné úrovni – jako jedny z mála sluchátek v kategorii do 1200 Kč nabízejí doživotní záruku, a to i v případě absolutní destrukce. 

Přejdu rovnou k tomu, proč jsou právě Koss Porta Pro tak skvělá volba. Už jen z principu, že se sluchátka často přenášejí, a tím se jejich konstrukce i kabel silně namáhá. Při takovém zatížení málokteré zařízení vydrží déle jak rok. Ať už je déšť, vlhko, případně se ke sluchátkům nechováte nejlépe nebo je omylem pohodíte do batohu, kde jsou příjemně drceny notebookem, Porty jsou pro takové zacházení nejlepší.

Ale abych nechrlil superlativy - doživotní záruka je to, co by mělo fungovat u všech sluchátek. V případě utrženého kabelu jednoduše zašlete do servisu a oni vám jej za manipulační poplatek (tehdy 50 Kč) opraví a pošlou zpět.

Jednou jsem své sluchátka rozšlápl a zbylo z nich jen pár plastových střepů, urvaný kabel a kus kovu. Poslal jsem je do servisu a za 50 Kč jsem dostal nové. I když sečtu veškeré servisní náklady, tak za dobu, co je vlastním, jsem nezaplatil tolik za opravy, kolik za nová levná sluchátka. Porty jsou dobré na běžné nošení a lehký poslech. Jejich zvukový projev je příjemný, laděný do basu, dokážou slušně oddělit středy od basů a nebojí se výšek. Hodí se především na rockovou hudbu, popřípadě elektro.

Pokud máte rádi zvuk a rádi se pohybujete, pak nemá smysl kupovat cokoliv dražšího. Porty Vám službu udělají skvěle a za tu cenu, za kterou se prodávají, opravdu neprohloupíte.

K čemu nejsou? K poslouchání v tramvaj = otevřená konstrukce propouští hodně zvuku ven, ale i dovnitř, a v rušném dopravním prostředku si poslech příliš neužijete. Při častém běhání mají tendence vyskočit z hlavy a po několika hodinovém poslechu začínají být nepohodlné. Vzhledem k velkým měničům je potřeba výkonnější přehrávač, aby nedocházelo ke ztrátě hlasitosti. Je také škoda, že se nehodí na náročný poslech, kde zvuk není tak detailní jako právě u PX 100.

Přes všechny negativa tyto sluchadla stejně doporučím pro denní poslech a nošení, protože málokteré zařízení nabídne tolik za tak málo, navíc smazávají i ten strach z možného poškození. 

Napadají vás lepší sluchátka s podobným servisem? Rád si přečtu diskusi.

Sluchátka vlastním již 10 let a rád se podělím o své poznání a někoho třeba pozitivně namotivuji. 

Tagy: 

Jiří "Kjutl" Kutlák

Proč nevytěžit z ničeho maximum aneb i odpad lze používat produktivně a neprodělečně!

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Koss Porta Pro: Ideální přenosná sluchátka

Pondělí, 1 Červenec 2019 - 07:37 | petr-mach | Stěžovat si, že otevřená sluchářka jsou opravdu...
Neděle, 30 Červen 2019 - 23:59 | Šeby | Také mám Koss Porta Pro a dost mě štvou ty...
Pondělí, 16 Červenec 2018 - 14:52 | petr-mach | Nejsem, jenom vám chybí argumenty.
Pondělí, 16 Červenec 2018 - 09:41 | tombomino | N60 NC ale nejsou bluetooth, jsou to drataky s...
Pondělí, 16 Červenec 2018 - 07:37 | BlackRider | Predpokladam, ze myslis AKG N60NC. U Bluetooth...
Neděle, 15 Červenec 2018 - 21:00 | tombomino | No..jako Otik asi vypadam :)) Ale porad se to...
Neděle, 15 Červenec 2018 - 20:58 | tombomino | Cece, vy jste totalni trouba..to je ztrata casu.
Neděle, 15 Červenec 2018 - 20:30 | petr-mach | Nikdo nedává rovnítko mezi sluchátka a poslechem...
Neděle, 15 Červenec 2018 - 20:23 | petr-mach | Vy jste začal s píslechem hudby. Pro hudbu jsou...
Neděle, 15 Červenec 2018 - 19:44 | BlackRider | Protoze chces vypadat jak Otik z vesnicky me...

Zobrazit diskusi