Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Marketing, PR a BlackBerry

Tak u BlackBerry šlo hlavně o to, že je zakázali v Emirátech a podobnejch lokacích (nebudu hledat proč a jak přesně - myslím že je zakázali, že to bylo pro tajné služby bez zadních vrátek) a tím pádem ztratili administrativním rozhodnutím asi 70% trhu. Proto jim zbyl Android a fail. Bylo to neprolomitelné, to je celý.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ono to bylo trochu jinak, Né že by systém nebyl dobrý. Problém BlackBerry začal od nepokojů v Londýně kde skupiny rabovaly stylem že svoje akce pomocí BlackBerry koordinovaly. a Policie byla vždy na opačné straně Londýna. Zjednodušeně řečeno policajti vždy letěli potlačit rabování tam kde probíhalo a jiná skupina ho zahájila co nejdále od nich. Polyšů prostě nebyl dost aby zajistily celý Londýn. Tehdy požádala tajná služba o pomoc BlackBerry a ti vyhověli Policie pak věděla kde bude následovat další útok. Když nepokoje skončily tak ti idioti od policie včetně politiků BlackBerry veřejně za pomoc poděkovali. To byl ten pomyslný polibek smrti, jaký mohli BlackBerry dát. Do té doby BlackBerry používal vysoký korporátní management a buďme objektivní i podsvětí. Po těhto událostech ztratily obě tyto skupiny v BlackBerry důvěru a začaly ho opouštět a podle pravidla padajícího ho.na, když hlavouni něco opouští, podřízení je začnou rychle následovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no to bylo i v kanade, ze pokud si jedes normal, bez BES tak maji od komunikace klice, ale na firemnim BESu si das certifikaty jaky chces a melo by to byt oka ...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

ja tu normalne asi na tomto webu budu souhlasit s blogem :) ja uz se pomale smiroval s tim, ze az classic odejde do kremikoveho nebe, tak chca nechca budu muset na android, ale co sem videl to BB padlo s klavesnici co ma prijit, tak to se me vazne nechce, moc padlovity, proc nebude opet display 1:1?? takze asi skoncim nakonec u iphone, jestli budou stale 4" ...
jinak facebook klienta ja osobne neresim, bo sem do toho jeste nedorostl, a moje draha polovicka ma na q10 face10 a fb messangera od nemory a i pres nejake ty mouchy je s tim spokojena, syncuje to do hubu, takze pohoda, spolu se bavime pres bbm a whatsup uvidim na konci roku co bude ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdaleka neni jen problem BlackBerry, ze marketingove oddeleni a manazeri jsou uplne mimo realitu, problem je, ze schopnejch manazeru moc neni, jestli vubec nejakej existuje. Lidem jako byl Steve Jobs nerikam manazer, protoze tyhle lidi jsou hlavne konickari, na nem bylo videt, ze tim svym iPhonem zije.
---
Logicky teda stezi muze neco konkurovat Androidu, protoze pokud se obejdete bez Gapps, tak Android je zadarmo. Takze logicky budou vetsinu trhu pokryvat nicim neomezovani vyrobci hardwaru, kteri jako OS zvoli Android.
BlackBerry naproti tomu je na svem BB10 omezeno jen na telefony BlackBerry a tudiz logicky jen na uzkou skupinu zakazniku a teda po vycerpani teto skupiny nema kam rust. Jenze BlackBerry se rozhodlo, ze misto opecovavani teto uzkoprofilove skupiny proste musi rust. Na Androidu ovsem na nejaky "noname" BlackBerry (z pohledu uzivatelu Androidu jsou znacky Samsung, Sony, Huawei) nikoho nezajima. BlackBerry to asi konecne zacina chapat a tak obraci kormidlo, take si myslim, ze az prilis pozde.
---
Abych se vratil zpatky k Applu, tomu se povedlo neco neuveritelneho, kdyz dokazali konkurovat Androidu zadarmo a to take jako BlackBerry jen stylem jejich system iOS na jejich iPhonech. Jenze narozdil od BlackBerry, oni si skupinu svych zakazniku opecovavaji a hlavne lidi co to delali byli konickari, kteri tim iPhonem zili a tohle dnes vetsina firem nechape, ze takovy lide jsou vzdy vykonejsi nez sebe ucenejsi manazer, kterej to po skonceni pracovni doby zapichne a nazdar. Otazka je, zda-li Apple pokracuje v tom duchu, ktery nastoupil Jobs nebo tam nakonec taky zvitezi manazerska linie rizeni a casem zacnou padat na hubu jako ted BlackBerry.
---
A mimochodem u Microsoftu je to to same, Ballmer tima Windows zil, na Nadelovi to videt neni. Microsoft si to prohral proto, ze byl moc arogantni a jak vidno neni to vubec o zmene manazera, protoze jedno jestli to vede Ballmer nebo Nadela, Microsoft zustava arogantni dal. Preci v jejich pozici, bych rozchodil mobilni Windows 10 na vsechny popularni telefony typu Samsung Galaxy S5, HTC M8, ..., vsude kde je Snapdragon to jde udelat bez jakekoli asistence, na founech s Exynosem by si to museli domluvit se Samsungem, na founech s Kirinem by si to museli domluvit s Huaweiem, kde je otazka, jestli by ti chteli a kazdopadne by to Microsoft dal k dispozici zadarmo. Naopak Microsoft by mel zadarmo zpetnou vazbu uzivatelu, o mobilnich Windows by se mluvilo, lide by to videli u kamaradu a chteli by to taky. Misto toho arogantni Microsoft prodal 50 Lumii a stal se irelevantnim, dobre jim tak.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ja myslim, ze BB udelal i chybu v tom, ze mel zacit podporovat Droida jednak driv a jednak nesnazit se jit do jeho "mainstreamu" typu Samsung a cinani, ale jit cestou zajimavych, byt dnes uz neprodavanych typu telefonu. Treba pro mne, kdyz by meli nejaky 4.5palcka na droidu s peknou klavesnici za rozumny peniz, tak bych to bral hned. Protoze takovy telefon nikde neni. Vsechno ostatni jsou bud padla a nebo clovek musi tukat jednim prstem jak mamlas, protoze to nestiha ani autokorekce. Akorat co ten jejich Management vymyslel..je padlo s klavesnici a jeste k tomu se stejnou cenovkou jak Samsungy a nebo padlo bez klavesnice.. no vyborne...

A Mrkvosoft..on zapomel i na to, ze si nemuze moc dovolit vydavat betu mobilniho systemu a pak to ladit v momente, kdy na trhu nema sve dominantni postaveni jak v desktopech. Krome toho..ty jejich telefony jaou asi nejnudnejsi co jsem videl :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Problém je, že nemainstream nikdy za "rozumnou" cenu nebude, protože jej nikdo za takovou cenu nevyrobí.

BB kdysi uspělo proto, že mělo systém a zařízení, které sice bylo drahé (a drahý byl i jeho provoz), ale poskytovalo zabezpečení a funkce, které nikdo jiný poskytovat neuměl. Navíc udělali geniální tah s borůvkovým APN (a vůbec velmi úsporným přenosem dat), takže měli "datovou výhodu" v dobách, kdy domácí data byla drahá a v zahraničí jen pro šejky, miliardáře apod. ;-)

To už dnes nemají, a tak jde jejich byznys od 10 k 5. Své věrné zákazníky nasrali lavírováním a několika obraty o 180°, takže stále platí má predikce, že to BB už brzy na androidovém poli úplně zabalí, a protože nemá už s čím by vylezla ven (návrat k BB10 je opravdu špatný vtip, poté co jej tak spektakulárně zařízli), bude to konec i firmy BB vyrábějící mobily.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

To s temi dodatecnymi sluzbami beru. Ja se na to spise dival jako takovy "Pepa" co by rad mobil ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak Microsoft je softwarova firma, chapal bych Lumie jako vyvojarske telefony stejne jako ma Google Nexusy, ikdyz ten si je sam ani nevyrabi. Takze Lumie mohou byt "nudne", ale meli si zajistit, ze budou i jine telefony s jejich systemem. To vsak neni ten problem, blby je, ze ten telefon (system) je debilni, napriklad vyhledavaci tlacitko do internetu a kdyz otevru kontakty tak tesne nad nim je hledaci tlacitko pro kontakty, nemusim bejt zrovna ajnstajn, aby mi bylo hned jasne, ze lidi budou mackat nespravne tlacitko v momente, kdy budou chtit najit nejaky kontakt a take ze jo. :-)
Psal jsem to tu uz minule, mobilni Windows 10 jsou pod kapotou docela dobry system, rozhodne lepsi nez Android, ale design je naprosto tristni a ty smartphony jsou v podstate neovladatelne. Vyplyva to logicky z toho, ze ty telefony skoro nikdo nepouziva, takze MS nema odezvu a nemuze tyhle nesmysly opravit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja je nikdy na mobilu nemel, protoze mne design a koncept dlazdic odpudil uz ve vidlich. Obcas jsem ale zabrouzdal na fora ze zvedavosti a cetl si reakce jejich uzivatelu. Je mozne, ze to jadro je napsane dobre, ale tech chyb a nedodelku co tam bylo, plus to jejich "prepinani" verzi 7->8->10...

Podle mne to Nadela neofiko zarizl (byt ofiko tvrdeji neco jineho) a budou se koncentrovat jen na uzkou bussines sferu. Skoda ale Nokie jako znacky, ktera to odskakala. Nevim kde Finove dali rozum, kdyz si tam do toho "pozvali" Mrkvosoft.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Finove z Nokie vubec nedokazali zachytit a pochopit nastup smartphonu, oni byli stale presvedceni, ze telefon je na telefonovani, tak jakapak veda, vzdyt je to jen telefon. :-D Pak si predstavenstvo zvolilo do cela Elopa agenta Microsoftu, kterej jim ustedril ranu z milosti, ale valku prohrali jeste pred nim. Nadela je proste manazer, videl, ze nic, tak to zariznul, jenze podle me je to chyba. Ale to je ta jejich arogance jako s tema dlazdicema, ktery uzivatele nechteji, pritom stacilo dat moznost alternativnich launcheru jako na Androidu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Toho by se dneska zase mohli chytnout, pro lidi, co nechteji slozitou mastnou plackou toho dnes na vyber moc neni, kdyz pominu totalni lowend. A takovych lidi se celosvetove par milionu urcite najde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jednim z problemu BB byla neschopnost vyrobit spolehlive zarizeni.

Aby telefon za 16 tisic byl prumerne 3x v reklamaci, pricemz po vymene kus za kus chodily kusy v hroznem stavu s jinyma vadama (!) to si jeste zadna jina firma nedovolila. Kdysi to byl firemni standard, ale tohle fakt ne, ne a jeste jednou ne.

V Mobilpohotovsti ve vitrine s telefonama na soucastky meli jeden cas mraky BB telefonu za par korun.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Přiznám se, že tuhle zkušenost nemám. Ani jedno ze 4 BBry koupených za posledních pár let nemělo poruchu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Chtěl bych upozornit na několik drobností. Hlavní byznys BB asi už nejsou telefony. Mají QNX, které je ve spoustě aut a řídí tam ty různé infotainmenty a asistenční systémy. A ne jen někde, ale skoro ve všech autech, která by člověk chtěl vlastnit. Mají ty svoje BES servery, které jim umožňují spravovat mobily v podnicích, ať je to OS10 nebo Android, Apple nebo Windows. Myslím, že jsou jedni ze 4 hlavních vůbec. A myslím, že telefony už nejsou ani desítky procent tržeb, ale spíš jednotky.

Nicméně, ta jejich nerozhodnost stojí za starou bačkoru, to má autor naprostou pravdu. OS10 se bude nějak vyvíjet do 2017 a mezitím naběhnou nové přístroje běžící na androidu. Klávesnice snad zůstane.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jsem jediny, komu tohle pripomina umirani Palmu?
Pritom kdyby ti oslove vyplodili jediny model s Androidem, pevnou klavesnici a konkurenceschopnou cenu, tak by hned meli prodeje, neb neni konkurence. Ne, neprekonali by iMatladlo, ale vydelali by.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Problem je s tou cenou. Telefon s klavesnici nejde ani ve velkem objemu vyrobit levneji nez celodotekovy s jinak stejnymi parametry. Dneska navic zacina byt problem s technickym know-how, protoze uz nejde o beznou konstrukci a tim padem ji neumi rozumne draze vyrobit (nebo opajcovat) kazda lepsi fabrika na telefony v Cine.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

u BBOS10 telefonů mi cena mi prisla primerena, plastovy lowend Q5 kolem 5k, stredni trida Q10 kolem 7k, vyssi tredni trida s ocelovym ramem Claasic za 11k, hiend passport za 17k, je to v podobnych cenovych hladinach jako android telefony od znackovych vyrobcu

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Takovehle ceny jsou v pohode, z meho pohledu dokonce vynikajici. Ale ja narazel na Priv, ktery za 20 000 Kc nabizel jen nic moc klavesnici (podle me je lepsi pevna nebo vysuvna z delsi hrany zarizeni), coz se moc prodavat nebude. Takovy Q10 s Androidem a lehce aktualizovany vzhledem k jeho stari by za 10 000Kc byl podle meho nazoru slusne prodavany kousek, samozrejme pokud by se taky realne objevil v obchodech a u operatoru. Jenze tohle dneska nikdo nevyrobi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

myslím, že to prodražuje také to jejich podepisování HW a OS. Čachrují tam při výrobě s podepisováním bootloaderu, kterým se ověřuje RAMka, která pak ověřuje OS, která pak ověřuje aplikace atd. A to každý také nedělá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, tak jestli to tak je, předpokládám tím, že nějaký root nebo dual boot je asi nemožný (resp. bez náročného byrokratického komunikačního kolečka s fabrikou nebo přihlášení se do nějaké aplikační developerské skupiny), tak takový telefon bych si nikdy nepořídil. Za takové úsilí u minoritní platformy by to určitě nestálo. Ještě že to vím, protože jsem i o BB uvažoval jako o alternativě, modely s hw klávesnicí jsou myslím celkem vydařený...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na OS10 i u Privu s Androidem je root podle komentářů nemožný. Sideload je možný. Naopak tahle vlastnost je tím, co oceňuji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se počítá s využitím čistě pro byznys účely, tak souhlasím. Ale v takovém případě je taková platforma krajně nezajímavá pro kohokoli, kdo v ní není pracovně zainteresován. Tímpádem vlastně i veškeré debaty o BB jsou čistě akademické, včetně této... Akorát by mně tedy z čistě z teoretického hlediska zajímalo, jak se na takové kafkovské platformě vyvíjí aplikace a co všechno pro to případný vývojář musí udělat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na OS10 byl jakýsi program built for blackberry, kdy aplikace nějak podepisovalo/kontrolovalo BBry. myslím, že už skončil. na androidu je normální plnohodnotný google play. A ano, OS10 je hodně pro práci, není to moc na hraní. Mě přišla jako hlavní kvalita třeba to, že telefon šifruje vše včetně SD karty a vymaže se po 10ti špatných pokusech o odmknutí apod. Je toho víc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono to může být překvapivé, ale root nemusí zajímat každého. Měl jsem několik telefonů s Androidem, pak dva roky Blackberry a teď mám iPhone a ani jednou jsem nikde nic nerootoval, nejailbreakoval. Mám rád když telefon funguje, dá se na něj vždy spolehnout a šance že se něco podělá, třeba mým zásahem pod rootem, se snažím minimalizovat. Smartphone pro mě není desktop, nepovažuju ho ani za univerzální počítač, je to pro mě jen zařízení a nemám důvod tam mít administrátorská práva, nebo ho modifikovat. Věřím, že to je názor majority vlastníků chytrých telefonů, můžu se ale samozřejmě plést.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je komentář, jak od jablečného idi*ta, který trollí v diskuzích, že iPhone je nejlepší přestože má dvě generace zaostalý hw oproti androidům ve stejné cenové relaci (s jedinou vyjímkou, a to SoC, který je někde mezi Snapdragone 810v2, ale na Snapdragon820 už nedotahuje) a jak je nejlepší, nejvyladěnější... :)

První dva telefony jsem měl bez root, u Xperie to ještě šlo, Sony bývají celkem dobře optimalizované, druhý Huawei byl bez root bída, později jsem ho rootnul a trochu pročistil...
Všechny další telefony vybírám přednostně aby mohl být s rootem.

Důvodů je několik:

1) Bezpečnost

Oblíbené bludy, že telefon bez root je bezpečný (nebo bezpečnější) jsou nepradvy, většina opravdu nebezpečných sofistikovaných malware je schopno snadno napadnout telefon bez root oprávnění a root oprávnění si exploitem nebo jinou metodou samostatně přisvojit.

Pokud někdo trvá na bezpečnosti, je root nezbytný, protože jiný způsob, jak modifikovat systém a ochránit ho proti případnému útoku a teoreticky zlepšit nemožnost odblokování při případné krádeži neexistuje.

2) S rootem žijete bez reklam.

3) S rootem se Vám otevírají stovky nových možností přizpůsobení, zlepšení chodu, nových funkcí...

4) Zálohování, android narozdíl od iOS, alespoň ve verzích, které já používám nemá implementovaný žádný univerzální způsob, jak zálohovat data aplikací a přenést je na jiný telefon, teoreticky by to mohl řešit Helium, který snad funguje jen po kabelu... jednoduché zálohování včetně nastavení je z nějakého důvodu androidům zapovězeno.

Některé telefony mají své utility k záloze, ale data z nich pak stejně nejdou dostat, pouze obnovit na shodném druhu přístroje.
Chápu, že pro někoho, komu slouží telefon ke stejnému účelu jako Nokia 5110 a občas si na něm přečte email, prohlíží web a píše na FB je root zbytečnost.

Realita je, že na telefon s root, je vždycky větší spoleh než na nonroot.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.