Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft Windows 9 přinesou nový aktivační mechanismus, odolnější proti pirátům

"Jestli to opravdu bude fungovat tak, jak je to popsáno, tak je to naopak super"

Ne neni to super. Tento system se uz zkousel u her a byla to katastrofa a hodne rychle upadl v zapomeni. Piratum vse fungovalo a ti co si to poctive koupili meli velke potize. Stejne to dopadne i tady.

+1
+41
-1
Je komentář přínosný?

No ja nevim, ale pokud by to fungovalo na principu Steamu ci neceho podobného (například Blizzard ma svůj launcher na podobnem principu), tak by to mohlo byt docela fajn, az na jeden detail - při instalaci je potřeba DOBRE internetove pripojeni. Coz by se mirne nelíbilo firmam/lidem, co instaluji pocitace velmi často za naprosto bojových podmínek a klidne i bez pripojeni k netu - to je třebas muj pripad (nastesti uz se tim nejaky patek nezivim, ale porad nekomu něco stejne instaluju), kdy kolikrat se mi stane, ze proste instaluju OS z DVD, a na konci k tomu pocitaci pripojim mobil (Slava, ze Windows mobile pusti net na cokoliv, na cem je Windows a funkcni usb port) a zaktivuju / prihlasim / cokoliv.

Ale ten komfort muze byt uzasny, viz Steam : Mam novy PC, nainstaluju si Steam, zaloguju se, necham to par hodin bezet, prijdu k tomu a hle - mam všechny hry, všechny ulozene pozice a podobne na tomto novem Pc a to jsme pto to skoro nemusel hnout prstem. Super - osobne si na Steam hry kupuju (mam jich tam par, kupuju si, jen co fakt chci hrat) a prijde mi to vynikajici věc. To same Blizzard - pustim launcher, oklikam, co všechno ze seznamu mych her chci nainstalovat a za chvili to je.

Verim tomu, ze pokud by to fungovalo podobne, tak se to chytne (ovšem verim i tomu, ze potrva asi tak 1,5 minuty od vydani novecyh Windows, a uz tu budou cracky a falesne overovaci servery a ja nevim co všechno :-))

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Ano pokud by to fungovalo jako steam nebylo by to zas tak spatny (i kdyz nutnost neustaleho pripojeni k netu muze byt na obtiz pokud to nebude umet jet (docasne) bez nej).
Problem je ze to neni popisovany jako steam. Steam nainstaluji na libovolny pocet pc, a zaroven na libovolny pocet pc nainstaluji vsechny hry. A diky nutnosti uctu steam zajisti ze se nebude vice kopii pouzivat zaroven.

Toto je popisovany podobne jako drm co se snazil pouzivat ubisoft 3-4 roky zpet. Omezeny pocet instalaci a pokud chces preinstalovat tak musis revokovat predchozi instalaci. A to byla takova nefunkcni katastrofa, ze i ti co to meli legalne koupeny nakonec museli pouzit cracky aby mohli preinstalovat.

Takze doufam v podobny system jako steam, ted licence na ucet bez omezeni na HW (pak neni problem napr s prodejem ntb), ale podle prvniho popisu je mnohem horsi system, ktery uz tu jednou byl a nefungoval.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ono samozrejme nakonec zakonite dojde k tomu, ze se prosadi to nejmene logicke a uzivatelsky prijemne, to je jasny :-)))

Rozhodne pokud by to udelali jako Steam a ještě k tomu zlevnili, tak verim tomu, ze by na tom vydelali vice, nez ted. Problém bude v naprostonerealnych představách manazeru, kteří tohle vymysli, vidim to denne okolo sebe. Takze místo toho, aby se to udelalo funkcni, jednoduchy a vydělalo to peníze, vymysli se systém, který teoreticky vydela 5x vic penez, no v realu 2x méně, bude to neprijemne a všechny to bude srat.
Vnimam to jako takovy trend dnesni doby napric vsema velkyma firmama (uz i v te naší, kde pracuju, a obrat se pohybuje něco okolo 100 milionu rocne, to zacina kulminovat, a to jsem si kdysi myslel, ze to v podstate u nas technicky ani nejde. Jde .... :-D )

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Haha, přesně. Za takovéhle debiloviny vždy může vrcholový management. (Pokud teda nepředpokládáme, že Microsoft dělá každou 2. verzi Windowsu špatnou ÚMYSLNĚ ;-)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bohužel většina managerů má dost zkreslenou představu o tom, jak jejich produkt a vlastně celé tržní hospodářství funguje. V jejich hlavách i ty né moc chytré nápady by mohli "teoreticky" fungovat :D
A přitom většina jejich podřízených (ti, co skutečně s jejich produktem pracují a vidí, co je špatně/dobře) dobře ví, že zase vymysleli totální blbost...
Bohužel žádný manager nenechá rozhodovat podřízené, protože by se mohlo ukázat, že je zbytečný...

Samozřejmě, že to neplatí všude. Ale jistě se každý z nás setkal se situacemi, kdy musí dělat i opravdové hlouposti, protože vedení chce ukázat, že se pořád nerýpe v nose, ale občas i něco vymyslí ;-)

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

No a proč svazovat potřebu býti někde registrován s používáním operačního systému? Všechny různé registrace a potřeby spřažení desítek účtu proto, abych mohl používat systém?

Jednou si domu přinesu licenci a tu používám s oné instalaci po celou dobu životnosti počítače bez toho, abych musel hledat instalační DvD, nebo si vytvářet obraz na flashdisk. Ta licence je spjata s mým počítačem a protože soudy v EU se dost ohrazují proti principu krabicové a OEM licence, tak na tom vlastně vůbec nezáleží.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hmm uz dnes neni problem si udelat licencni server, vuci kteremu se autorizuje instalace. Jak dlouho potrva nez to nekdo poopravi? :D
Podle mne bude MS jit s cenou dolu. Taky by mne zajimalo jak dlouho po ukonceni podpory OS pujde preinstalovat system na novy HW.
Bobby

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Jako kdyby nestačilo, že už teď musím tahat ze zákazníků jejich údaje např. kvůli tomu, že si zakoupili Office a jsou neschopní si sami založit Live ID (či jak se tomu nadává). Vidím kolem sebe stovky notebooků s Windows 8, kterých se cca. za rok bude týkat stejné zvěrstvo jako Windows XP (konec podpory), protože lidé neví/nechtějí žádné acc (jedna starší paní mi řekla: "Já nechci žádný účet, já už mám sporožiro") a story a proto update nepřichází (dokud ho nepřeklopí do Windows Update - šlak aby je trefil, proč to neudělali rovnou). A co teprve když budu chtít notebook s takto registrovaným OS prodat? Bez systému? Bo mám toho důchodce ohnout přes koleno a máchat mu hlavu v kýblu se studenou vodou, prostě tak dlouho dokud si nevzpomene na to heslo k Live ID, které se před lety zakládalo a nikam nezapsalo... ?

+1
+35
-1
Je komentář přínosný?

Ano tohle je dost zásadní problém, protože co máš dělat když nejsi velkej OEM se svými předkativovanými produkty, ale malý OEM nebo prodejce? V tuhle chvíli ani nemůžeš nainstalovat a aktivovat tyhle věci, protože se vše váže na MSN account a ten zákazníci jaksi nemaj, nechtěj, dost často nechápou co to je, a když jim jej vytvořčíš (děsná ztráta času), tak 90% z nich jej zapomene a pak je logicky průser na světě.

Tenhle OS se bude už z principu automaticky crackovat, protože crack zde bude jednodušší než cesta kterou chce MS.

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

Udelas to uplne stejne jako dneska.

Na disk nahrajes image nainstalovaneho OS, ktery si pri prvnim spusteni vytori ucet a pak mas 30 dnu na aktivaci. Zadny problem.

OEM Windows 8.1 ktera neni predinstalovana funguje stejne.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

To je sec sakra velkej problém. BFU si asto nedokázali aktivovat ani klasické win či office, do office dávali SN z win a podobně. Či vůbec nepochopili proces, proklikali se až na linku MS tam provolali peníze a pak na tebe (technickou podporu) řvou že za to můžeš ty. A nyní zadání SN nestačí, ee, musej se registrovat a provázat své license se svym MSN accountem. Eghm cože? Tohle po BFU nemůžeš chtít. To už je jednodušší jim to prostě cracknout.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano malý obchodníci mají prostě peška. Microsoft se jasně vyjádřil že maloobchod podporovat a nebude a bude se ho snažit odstřihnout, snaží si hrát na apple ale na to nemá a proto ho brzo nahradí linux, protože malý obchodníci začnou lidi tlačit do linuxu aby měli z čeho žít, vítejte v džungli :-D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

"Brzo" v geologickém smyslu slova? Ještě ve čtvrtohorách?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No o tom ze MS nahradi Linux tu pocuvame viac ako dekadu takze to sa neda brat ani vazne. Ak sa chce MS hrat na Apple ma jeden zasadny problem, Apple si kontroluje HW a preto nepotrebuje ziadne registracie alebo seriove kluce, pretoze jeho OS pobezi (bez uprav) iba na jeho HW! A MacOSX si clovek vlastne zaplati uz pri nakupe Applackeho zeleza. Dnes uz zakaznik ani nedostane instalacne media a ak chce preflaknut OSX, tak sa sam pripoji na server a stiahne aktualnu verziu a veslo instaluje.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Slyšel jste někdy o SLIC v Biosu? Microsoft nemá nejmenší problém řešit to již nyní podobným způsobem. A třeba u notebooků to tak funguje léta. Proto se také u nových přenosných zařízení nedodávají licenční samolepky.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Slyšel jste někdy o SLIC v Biosu? Microsoft nemá nejmenší problém řešit to již nyní podobným způsobem. A třeba u notebooků to tak funguje léta. Proto se také u nových přenosných zařízení nedodávají licenční samolepky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Upgrade z 8 na 8.1 jde i bez účtu Live ID. Dělal jsem to několikrát. Update naunstaluješ ze Store, který ho zobrazuje i bez Live ID a po upgrade na 8.1 napíšeš do emailu nejaký špatný s vymyšleným heslem a dáš ok. Řekne ti to že je to blbě a rázem se objeví nový řádek něco jako "pokračovat s lokálním účtem" nebo něco takového. Myslim že to někde v diskusi zmiňoval i WIFT. NBemusíš se ani odpojovat od internetu (i když jsem to z nedůvěry poprvé udělal).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ano vzdy sa to ta nejak odrbat, lenze bezny BFU nebude zo zaciatku hladat sposob ako to oklamat ale pojde podla krokov. Ked mu to nepojde/nebude vyhovovat zacne hladat na inete a prve co mu vyskoci bude nejaky crack alebo nieco podobne. A posledny trend prepajania vsetkeho z nejakym uctom mi uz pekne lezie na nervy. Este ako tak to pochopim v IOS/Androide kde predsa len tie mobilne os su furt pripojene minimalne do GSM siete a vecsinou aj do inetu (aj ked tiez to nemusi byt nutne pravidlo) ale preco sa predpoklada ze automaticky budem mat kazdy desktop OS pripojeny do internetu ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ma to mensi chybicku. To ze MS zmeni aktivaci na ucet neznamena automaticky ze zrusi oem licence. Jak je znam, tak porad nebude mozne volne menit HW, jen to budou mit registrovane na ucet misto anonymniho cisla. Proc by si likvidovali dobrovolne trh, pak by nebyl duvod platit o 2000 vic za krabicove verze.

A jak bylo podoktnuto z hlediska prodejce PC si nedokazu predstavit prodej zakaznikovi takovychto windows. Dobre, aktivace bude treba nutna az po 30 dnech, takze bude chvili cas to vystavovat (pokud ne tak budu muset instalovat windows az po prodeji PC, pote co mi zakaznik nahlasi udaje - silenost), ale stejne nutit lidi zakladat kdesi nejake ucty u MS co vsichni do 14 dnu zapomenou je hrozna blbost. V tom pripade abychom nakoupili samolepky a udaje k uctum lepili dovnitr case.

Navic si nedokazu predstavit prodej NB - tam tato varianta nebude vubec mozna, takze NB a velkych OEM vyrobcu se to asi vubec nedotkne - asi zustanou u stavajicich cisel win 8 v biosu.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jaky priplatek za krabicovky? Vzdyt uz W8 jsou vsechno oem. Tohle bude spis krok k predplatnymu. Musis mit ucet na kterym budes mit W9 predplatny, pak si koupis ntb kde bude predinstalovany system do ktereho se musis nalogovat aby byl ntb funkcni (za predpokladu ze mas volnou licenci). Takhle by mohl byt i bazarovy prodej ntb - jak prodejce tak kupujici musi mit vlastni ucet s licenci - neexistuje prodat licenci s ntb.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Windows 8.0 jsou vsechno OEM, ale Windows 8.1 jsou zase krabicovky a OEM samostatne.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Tak tedy moje chyba. Po prichodu W8 jsem tuto verzi odepsal, tak jsem ani nesledoval jaky moznosti licence jsou u W8.1 a predpokladal jsem ze stejny.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

A jde ta "krabicovka" používat bez Live Id, nebo je "jenom" přenositelná za vyšší cenu?

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Osobně když musím, tak právě kupuji W8 pteré mohu přenést na jiný PC a po instalaci je upgraduju na W8.1. Mám tedy 8.1 "krabici" za cenu W8 "OEM". Jenom to celkem žere čas.
A jak už jsem psal, W8.1 jde provozovat bez Live ID (jinak bych o nich ani nepřemýšlel).

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Never Jezkovi. Opet je to clanek plnej jen jeho dojmu. On proste nedokaze napsat jen fakta a nedoplnit to o vlastni bludy. OEM verze budou aktivovany dal pres BIOS/UEFI, puvodni zdroj se o tom zminuje. Stejne tak je to s multilicencema.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Co kdyby konečně místo "nových ochran" začali proti "pirátství" používat cenovou politiku případně použitelnou podporu zákazníku? Když jim tedy to pirátství (díky kterému mimochodem získali takový podíl trhu) tolik vadí...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ono to máš těžko. Chodím na jeden diskusní web a tam je úplně normální teze která vyznívá asi takto " chtít za svou práci peníze je nemravné a proto je třeba Windows ukrást. Okrást zloděje není nemravnost ani zločin a mělo by to být naopak odměňováno". Jinými slovy Ti budou tihle zmetci tvrdit, že Windows jsou šmejd a jsou zadarmo drahá a že Linux je lepší a podobné řeči, ale ve velkém ty Windows kradou, protože bez nich se pořád ještě dneska pořádně nehneš. Co tím chci naznačit? Že pokud budou Windows stát byť jen jedinou korunu, bude cenová politika MS nemravná a zlodějská, to je marné.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Jenže z těhle lidí stejně peníze neuviděj, ať bude ochrana jakákoliv. Takže je nemá smysl řešit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tohle jsem měl namysli. Křupan co mu je drahé všechno co není zdarma si je stejně nikdy nekoupí, protože ukrást je je přece COOL a IN a člověk, který si uvědomuje hodnotu OS a dokáže ocenit tu práci a potřebuje ho, si ho prostě koupí .... za ty prachy co to dneska stojí nad tím vůbec nemá smysl uvažovat ...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Nemá smysl uvažovat... Zrovna teď při přechodu z XP na něco vyššího, když máte v rodině 3-4 PC, tak je to docela dost. A rodinné balení se u nás neprodává, v mnohem bohatších US samozřejmě ano.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je naprostá minorita. Jedná se buď o exoty nebo malé děcka. Zaměstnanej člověk nebude mít důvod něco pirátit, pokud "wokna" sežene za takovou cenu a tak jednoduše, že se mu nevyplatí ztrácet něčím jiným čas..... To je o čem mluvím. Totéž platí o videu a mp3, prostě pokud něco snadno někde seženu za pár korun, proč bych trávil hodiny hledáním a pirátěním?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pamatuješ na tu Microsoftí akci "vyměňte svá stará Windows za nová a to za pouhých 700 ( resp. 400 ) korun"? .... a i to jim bylo hodně.
Proč trávit hledáním a pirátěním hodiny času? Dneska je to záležitostí několika sekund a na onom debatním webu který jsem zmiňoval Ti ještě blbečci na dotaz pošlou přímo linky, tak jaképak hodiny?
Ale samozřejmě chápu co jsi chtěl říci ...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Co je to `hodnota OS`??? Berem to pri '98, aj pri XP, dajmetomu este 7...
Ale to nechutne znasilnovanie a socialne inzinierstvo si mam este aj platit???? 8-O

btw. mnohi si uvedomuju `hodnotu SW`, a desne radi by oficialne kupili napriklad MSO 2003 (posledne bez udesneho ribonu) - ALE NEMOZU!!!!
Takze za to skodolibe znasilnenie si maju este zaplatit? (MS just ani neponuka ziadnu moznost ribbon aspon ciastocne eliminovat - treba si kupit dodatocnu 3rd part app)

Takze jak vyplyva z clanku -> pirati to istia a dodaju zakaznikovi to co chce aj ked vyrobca zlyhava...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jaké sociální inženýrství probohja? Vyměnil jsem za 700,- korun svá mrtvá XPčka za Win 8, nainstaloval, aktivoval, přihlásil se pod "jiným" účtem než je ten u MS a normálně je používám .... a MS ani netuší že existuju, tak co to je furt za paranoiu, s nějakým inženýrstvím ...
A když není člověk vsřebat změny (Metro, absence tlačítka Start, nebo Ribbon ) tak ať holt používají něco jiného. Mi ani jedno z uvedeného nevadí, Metro jsem neviděl ani nepamatuju, tl. Start jsem snad nepotřeboval vživotě a Ribbon je dneska i v AutoCADu ( a nikomu to nevadí ) tak o co jde. Já mluvil hlavně o těch, co na tohle všechno nadávají, ale nakonec si ty Windows stejně někde upirátí a normálně používají. Kecy v kleci, nic víc nic méně ...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

nevies citat?
`desne radi by oficialne kupili napriklad MSO 2003 (posledne bez udesneho ribonu) - ALE NEMOZU!!!!`
-> vsak oni aj pouzivaju, ale piratsky (lebo inak ani nemozu) tak nech MS nefnuka...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Šmarja .... jestli někoho na Office zastaví jenom Ribbon, tak mi není jasné, jak jim jejich intelekt vůbec dovolil naučit se zacházet s Office :-D Nevymýšlej problémy kde nejsou, to je zase jen trapná záminka pro zlodějnu ...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je videt, jak ceske weby od sebe opisuji.

Opravte si ten 16mistne alfanumericke heslo na 25 mistny produktovy klic.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Muhaha, oni to vydali i s chybou, na kterou jsem upozorňoval u původního článku.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nevidím v tom nic pozitivního. Povinné svázání s účtem je jen krok k systému předplatného, jak nás s ním už dnes "oblažuje" MS u Office nebo Adobe u svých produktů. Výsledná cena pro zákazníka je pak vždy vyšší. Sice se může těšit tím, že má aktuální verzi, jenže mně ke střihu videa doteď stačí CS3 a v kanceláři Office XP. Jednorázově vyšší cena při nákupu se už za ty roky násobně vrátila proti tomu, kdybych měl platit dnešní předplatné.
A pokud jde o starší OEM Windows - snad nikdy jsem s nimi neměl problém s aktivací, i když došlo k zásadní změně HW. Buď to šlo přímo po netu nebo mi to v nejhorším aktivovali na lince.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Povinný účet ještě nic není, od desítek se povinně přechází na systém předplatného. Metro bude zdarma a pokud budeme chtít okna, je potřeba měsíčně zaplatit tolik USD, kolik bude maximální počet současně otevřených oken.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Boj se softwarovými piráty je stejný jako boj se silničními piráty. Pokuty se už platí snad přes sto let a jak se zdá, ničemu to nepomohlo (krom toho, že se to bere jako další forma silniční daně). Stejně tak je tomu u softwaru a speciálně u Microsoftu - pokud vím, každá jejich ochrana byla zatím překonána. Ta u Windows 8 je už poměrně dobrá, ale kdo chce, používá si i osmičky bez licence. Nevěřím, že to bude s Windows 9 jiné, spíš to nasere ještě víc potenciálních zákazníků, kteří to budou chtít mít legálně. Já jsem si např. jistý, že si určitě žádnou licenci na Windows přes MS účet nepořídím, neboť si nikdy nepořídím vážně míněný MS účet.

Navíc ta představa, že v enterprise sféře budou instalace devítek vázány na nějaké MS účty, je vskutku silně komická.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Proč by nemohly být licence vázané na nějaké podnikové MS účty? Problém v tom nevidím.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Enterprise sféra mne nezajímá.

Bohužel mne to postihne nejvíc u zákazníků/firem do 20PC, kde se povětšinou žádný z jednodušších způsobů nepoužívá, ale kupují se tu a tam nějaká PC, většinou max 3 najednou.

Pro mne je komplikovanější aktivace a vynucená registrace jen další důvod, jak se ze všech sil snažit Microsoftu a jejich sraček zbavit kdekoli to jde. Protože úsilí věnované zbavení se Microsoftu mi ušetří mnohem víc práce a potíží s jejich nesmysly, tudíž se bohatě vyplatí. Už teď si vyžírám zkurvené Live Id v MS Office 2013 (sraní s evidencí okolo mne opravdu hodně vadí a zdržuje ... jakoby nestačilo Nx koupeno, Nx instalováno = hotovo).

Jinak souhlas. Uživatel používající software nelegálně bude opět v pohodě. Odserou to poctiví a v konečném důsledku se opět nic nevyřeší.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud chcete Windows používate nelegálně (proti čemuž by měl nový způsob aktivace bojovat), pak by vás enterprise sféra zajímat měla ;-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Windows rozhodně nelegálně používat nechci. V žádném případě nemohu riskovat potíže s licencí u zákazníků a pro soukromé použití mám k dispozici lepší možnosti.

Tím chci říct, že sice rozumím tomu, proč by mne to zajímat mělo a jak to technicky funguje. Ale odmítám se tím zabývat.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Proti tomu samozřejmě žádná. Mě jen zaujalo, že chce MS (aspoň podle článku) udělat devítky ještě piráto-vzdornější. Já jen nevím, jak to chce udělat, aby nezkomplikoval situaci enterprise zákazníkům. A dokud to budou mít enterprise zákazníci relativně jednoduché, budou Windowsy snadno nelegálně použitelné (i když by to šlo i u enterprise zákazníků zajistit tak, aby to nebylo pro piráty rentabilní).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

haha, to bude sranda! :D

předinstalace Windows bude peklo, protože každý účet Microsoftu musí být spojený s vaším jménem, adresou a telefonním číslem!!
Jednou jsem si vytvářel účet na Windows Live a pak jsem čekal 2 hodiny na registrační sms! Ne díky, už nechci :D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

U W8 jsem na pořádné a dlouhotrvající prolomení ochrany zatím nenarazil. Mám ale za to, že je to spíš nechutí crackerů se s W8/W8.1 vůbec patlat.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Technicky vzato máte pravdu, ale - proč teda bude ochrana ve Windows 9 „ještě lepší“? ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MS si kope vlastny hrob. Skusim len taky nastrel mozneho oslabenia trhu vlastnym pricinenim.

Kopa studentov pirati a piratit bude. Aj ked piratia, tak na druhu stranu tvoria tiez windows komunitu, ktora sa stane v buducnosti potencialnym zakaznikom, pretoze ziska windows navyky.

Ak bude mat student problem pouzit Windows, tak sa s drobnymi problemami preorientuje na otvorene riesenia a zacne ich presadzovat aj v skole. Aj my mame v zakone podporu otvorenych formatov, no kopa skol a uradov nedokazu z roznych "pricin" s nimi pracovat. Ked sa zdvihne pocet donutenych studentov, zacnu tlacit aj na zabehnutie tychto formatov do praxe. Cim sa nasledne zjednodusi prechod na otvorene riesenia a este budu vplyvat aj na okolie. Budu takzvanymi "pekelnikmi" vo Windows raji. Budu viac nahlodavat "Evy" aby si odhryzli z jablka (nemyslim tym Apple). Ak si na toto zacnu zvykat studenti, tak postupne prehodnotia a presvedcia aj rodinu.

Zdrave percento piratenia je este praveze prospesne v samosiriacej sa reklame. Je to ako mat vplyv na podsvetie. Vsetky pouzite marketingove a zabezpecovacie prostriedky vyjadrene v peniazoch a pouzite na piratov neprinesu viac prijmov do firmy, ale budu posobit uplne opacne.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

" Ak bude mat student problem pouzit Windows ... " tak nemá na vysoké, ale ani na střední škole v prvé řadě vůbec co dělat.
" Aj my mame v zakone podporu otvorenych formatov, no kopa skol a uradov nedokazu z roznych "pricin" s nimi pracovat " ... ale ne že nedokáže, dokáže, ale za open source nikdo nedostane nic do kapsičky a zase by uzmizel ze světa jeden "lobbista" :-D

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

"tak nemá na vysoké, ale ani na střední škole v prvé řadě vůbec co dělat."
A ty si kto? Ze dokazes rozhodovat o ludoch o tom, co maju kupovat? Student, ked pride do skoly, tam si na ich Windows pocitaci odklika, co treba, dostane znamku a ide domov/na internat/na kolej sa "vzdelavat" (chlast, slecny, hry, studium, programovanie, hackovanie ...). ALE na akom stroji to robi, to je jeho vec.

Za typickych uspornych "studentskych" okolnosti ma doma tiez "Windows". Netvrdim, ze vsetci, ale nejaka desiatka percent to vzdy bola a bude. Ak mu v tom budu branit, tak sa zacnu preorientovavat a s nim vacsinou aj cele okolie.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Kdo jsem? Jsem jeden z mnoha kteří ví jak věci ve sktečnosti fungují, na to co "jedna paní povídala" moc nedám a noviny čtu i mezi řádkama, takže těmhle demagogickým blábolům se můžu tak akorát zasmát. Vůbec jsem si nevšiml, že bych se snažil rozhodovat co si má kdo koupit, zato jsem si všiml že máš potíže s chápáním psaného textu. Takže ještě jednou, specielně pro Tebe. Pokud má někdo potíže používat Windows ( které do něj rvou horem dolem už od děcka ) ještě i ve věku kdy se obvykle chodí na střední ( vysokou ) školu, tak na té škole prostě nemá co dělat, protože nemá základy IT gramotnosti, kapišto? A hlavně mi tady nevykládej nesmysly typu "a co když do něj od děcka rvou Linux "? ..... protože takový člověk si s Window poradí tím tuplem ....

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

"Pokud má někdo potíže používat Windows" - cely cas sa tu bavime o upiratenych windows a o tom, ze Microsrot ide "vylepsit" windows 9 tak, ze bude omnoho tazsie obchadzat ich overovanie pravosti.

Ano... vidim, ze ctes mezi radky.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Moment to akoze kupim PC bez OS nebudem ho tam mat ako naistalovat pretoze bez nainstalovaneho OS nevytvorim Windows online ucet ?

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je ten nejmenší problém. I dnešní Wokna, když zjistí, že mají neplatnou licenci, tak zařvou, fungují asi hodinu, pak reboot a zase dál.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ako sa to vezme. najprv treba mat nainstalovany aspon nejaky OS aby som si tie 9-tky mohol stiahnut a nainstalovat a aktivovat... Ako pisali kusok predo mnou ked to nebudu chciet robit predajcovia tak kto a ako to nainstaluje nejakej neschopnej panicke ? Zase mi budu nosit domov rozne sunty nech im tam dam dake tie okienka...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě to není nic, co by se nedalo dělat jako OEM. Prostě si koupíš počítač s Windows a pak to bude po tobě chtít, aby sis licenci přihlásil k nějakému svému Microsoft účtu, jinak pojede v omezeném režimu. Taky je možné, že se půjde koupit instalačka i na nějakém CD, ale opět místo zadávání sériového klíče ji prostě přihlásíš ke svému účtu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechame sa prekvapit ako to naimplementuju ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

>>> aby sis licenci přihlásil k nějakému svému Microsoft účtu <<<

A v tom je právě problém, nestačí koupit, opsat číslo z anonymní cedulky (většinou ani to ne), aktivovat jedním kliknutím a používat. Je třeba se registrovat, obětovat přinejmenším firemní/neosobní email a navíc na PC chybí cedulka s informací jaká verze a jestli vůbec k tomu stroji byla zakoupena, nutno dohledat zvlášť, nutno evidovat ...

Prostě si Microsoft ušetřil práci, vylepšil sledování userů a já, chci-li si udržet přehled, musím tisknout samolepky s informacema, které lepím zespodu na notebooky sám. A samozřejmě si vyrobit vlastní zálohy systému, když už recovery nedodávají, HDD může chcípnout kdykoli, třeba den po záruce, která často není ani ty blbé dva roky (pro firmy bývá 12 měsíců).

Prostě jen práce navíc a voser pro nás malé adminy s malými zákazníky.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Já v tom opravdu problém nevidím. Právě to považuju stejně jako pan Ježek jako jasnou výhodu, která už tu měla být dávno. Už žádné nepřenositelné verze a ztracené seriové klíče. Prostě se přihlásím ke svému účtu, stáhnu si instalačku a to je vše. Kdykoliv a kdekoliv. Registrování na účet je naprosto běžné u mobilních zařízení a u PC je to víceméně taky standard, takže nevím proč by OS měla být vyjímka.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Krom toho, že odmítám z vlastní vůle Microsoftu sdělovat víc než je naprosté nezbytné minimum, ideálně vůbec nic, tak ani náznakem nevěřím, že Windows 9 s povinnou registrací v Live Id budou přenositelné.

Ano, můžeme leda spekulovat. Ale aktuální MS Office 2013 přenositelný prakticky není. Pokud se o to pokusím (reklamace notebooku, výměna za nový hardware), tak následuje opravdu neskutečný voser s aktivací produktu po telefonu. Pro uživatele tento způsob aktivace znamená pouze nepříjemnosti a potíže navíc.

Nehledě na to, že Live Id nijak neusnadňuje správu licencí a spárování produktového klíče s konkrétním hardwarem ... vyžaduje, ale nepomáhá. Existuje utilita (před obyč. uživatele dobře schovaná), která je součástí instalace MS Office 2013, která umí prozradit licenční číslo právě provozované, ale absolutně v tom nepomáhá web Microsoftu. Uživatel, který má třeba tři notebooky a neohlídal si k čemu jaký kód patří ihned při instalaci, tak může mít problém.

(btw... sorry mám trochu zmatek v názvech, co je aktivační kód, redemption key, product key ... prostě jeden je na ceduli v obálce a s jeho pomocí získám druhý - pro člověka po čase neodlišitelný, má stejný formát - potřebný k tomu, aby software fungoval)

Kdyby bylo běžné skákat z okna a lámat si u toho nohy, tak to stejně dělat nebudu. Proč bych se měl dobrovolně registrovat všade možně, jen proto, že to ovce dělají?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Však nainstaluješ systém z krabice a pak si vytvoříš účet. Co je na tom tak divného? Jak to funguje nyní? A co lidi co si koupí systém nebo celej počítač v eshopu, jak ti to dělají bez počítače? :-O

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

tak ještě není jisté, jak to nakonec bude fungovat a co Microsoft nevymyslí...
když se nad tím ale zamyslíme a prozkoukáme trendy Microsoftu za posledních pár let, tak nic jednoduchého/příjemného z toho určitě nevznikne ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Wow, zase to Jezek dokazal, klikl jsem na jeho clanek .... PANEBOZE! Ja si fakt musim nejdriv precist autora ..... videl jsem tam nejake obskurne a nahodne vlozene slovicko FUD ..... ano, to presne tenhle clanek vystihuje:o))))

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Nekecej.

Uveď informace na pravou míru, jestli jsou nesprávné.

A jestli mne chceš potěšit, zkus taky přihodit něco o tom, jak Microsoft pro malé zákazníky používající OEM licence někdy něco usnadnil, zmírnil špehování userů, sjednodušil licencování a vůbec - zachoval se jako poctivý správňák ... já o ničem takovém nevím. Kurvárny ze strany Microsoftu zažívám pořád.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

On ma ale pravdu. Jezek si polovinu veci zatajil a polovinu si vymyslel ... klasika.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Rád se nechám poučit pravdivými informacemi.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, Macroshit vám osahá desku, trochu se porozhlídne po disku, nainstalí backdoor NSA a pak už jen vás bude dojit a buzerovat. :blicí smajl: Až mi z toho Heartbleed.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A bereš na to nějaké prášky, nebo čekáš co se z toho vylíhne?

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Kamo, pod Jezkovyma FUDama jsi beznadejne ztracen .... diskuze pod Jezkovyma clankama, kde pise o cem ma totalni hovnoparu (=klicove slova Microsoft, Windows nebo Linux) jsou zasvecene jen pul procentnim .... to je jak kdybys klikl na jiny server ..... tyhle clanky, ktere maji za ukol pobavit, nasrat nebo proste cynicky vzato - ziskat proklik, by mely mit zvlastni barvu, aby na to clovek neklikal nebo nedejboze necetl .... uplna tragedie je pak pod takovym clankem krmit Lintrolly:)

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť přesně takto to funguje. Každá aktivace (nemnožstevní licence) Windows je pro jeden počítač a pokud chcete aktivovat tuto licenci na další počítač, předchozí se Vám deaktivuje a nebo nepůjde aktivovat tento PC.

Článek je tedy o něčem, co už roky v praxi funguje a ještě se z toho dělá haló.

Okurková sezóna?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Píšete nesmysly, neboť takto to rozhodně nefunguje. Pokud máte OEM licenci, tak ji jen tak na jiném PC dle licence aktivovat nemůžete. Pokud se vám to povede, bude naopak bez problémů fungovat stará i nová instalace - x krát ověřeno při downgradu Visty na XP, vždy na jedno OEM číslo, zcela legálně dle MS.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nebavíme se zde ale o OEM licencích, tam to funguje jinak a žádná změna HW se až na vyjímky (servis, disk,...) nekoná, protože licence je nepřenosná. OEM je vázáno na jeden konkrétní HW. Normální (retail) licence jsou na jeden počítač. Tuhle licenci můžete přenést na jiný počítač a aktivace funguje přesně tak, jak je uvedeno v článku. Při aktivaci se seberou "nějaké" informace o HW PC a aktivační server Windows aktivuje. Pokud budete chtít v dalších asi 90 dnech aktivovat další počítač, server pozná, že se jedná o jiný počítač a neaktivuje. Pak zavoláte na aktivační linku, řeknete že jste měnil HW a oni Vám to aktivují. Zde ale může snadno dojít k tomu, že se Vám prvně aktivovaný počítač deaktivuje.

I Windows XP, Vista, 7 to není až tak propracované ale u Windows 8/8.1 to funguje přesně takto.

OEM je skutečně jiné kafe, některé licence se dokonce ani neaktivují po internetu.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

problém je v tom, že když jste si koupil PC s předinstalovaným systémem, tak v 99% případů se jedná o OEM licenci a v budoucnu při výměně hardwaru si můžete jít Windows koupit znovu. Prostě "nádhera"!

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Však to je v pořádku. Seskládané počítače prodávané jako celek s předinstalovaným systémem jsou určeny pro BFU. Navíc cena za OEM licenci je o dost nižší než za retail.

Záleží od toho co měníš. Pokud uděláš upgrade disku, paměti a jakýkoliv periferie tak ti licence zůstává. Výměna základní desky pak z počítače udělá úplně jinej stroj a licence zůstává na tom původním.

Pokud tedy kupuju počítač s OEM a plánuju v něm něco měnit, tak je to hned základní chyba.
Za ty prachy je to docela fér.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Zvazovat OS s internetom. Im fakt uz jebe. Im nestacilo aky shitstorm mali na Xbone ?

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Zni to prilis hezky, nez aby to mohla byt pravda. Jenze to by to nesmel byt MS (jako kazda velka firma, abych jim nekrivdil), aby nejakou svinarnu nepridal.
Jinak by me docela zajimalo, zda je mozne zalozit si anonymni ucet v Microsoft Store prave pro ucely instalace. Vadi mi soucasna snaha krast osobni udaje zakazniku a jeste si za to nechat platit. Kdyz uz je chteji, at mi daji hezky penize na drevo, pak nemam problem.
Jinak bych se nejake vyladenejsi a pokrocilejsi verzi Windows 7 nebranil, tak jsem zvedav, zda se dockam.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vyladenejsi a pokrocilejsi verze Windows 7 se jmenuje Windows 8 (8.1). Zkuste to nekdy vyzkouset a treba mesic to pouzivat jako hlavni PC. Zjistite ze to neni zas tak rozdilne. Docela se bavim jak mnoho lidi si mysli ze Win 8 nemaji desktop :D .

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Mam doma oboji a prubezne stridam. Bohuzel Windows 8 mi prijde spise jako otravna a navic placena reklama na metro a snahu o nakradeni osobnich dat uzivatelskeho uctu do cloudu. Ano, vim, ze oboji jde vypnout. Uznavam pokrok napriklad v Task Manageru nebo rychlejsi bootovani, ale vysledek je dost rozporuplny. Proste to neni neco, s cim bych se dokazal szit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když ono je to těžký. Cvičený vopice chtěj po Microsoftu, aby se OS zobrazil při startu jako televize a nějak zapomínaj na ten fakt, že to není jen o obraze se zvukem, ale i o jiných procesech. Co se Microsoftu týče, docela se divím, že se za honbou rychlejšího startu OS nechali tak ovlivňovat veřejností, že se jim sice daří rychlý náběh plochy, ale o čem to je, když system naběhne např. o 10s později, ale plně použitelnej a nebo plocha jen za 10s a pak se stejně čeká na rezidence, tak o čem to je? Můj názor=o ničem, prachsprostá manipulace. Lidi se dohadujou a dožadujou něčeho, co už líp technicky nelze dosáhnout při současných technologiích a na čem se nic neušetří, měli by se starat o něco jinýcho a ne o takovou pitomost, jako jsou nějaké sekundy při startu OS. To si myslím a nejenom já, že tam mají v tom Redmondě ještě hodně o čem přemejšlet, není-liž pravdou, že? :)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Nevim jak u tebe, ale u me je system 100% nacteny za 5s od stisku tlacitka na bedne. Instalace byla provedena hned po uverejneni na MSDN, pozdeji byl proveden upgrade na Win 8.1 . Takze nejde o zadnou cistou instalaci bez niceho.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

To se mi moc líbí: "Je to jediný způsob jak může Linux porazit." Připomnělo mi to tenhle vtip:

- Podívaj se pane Roubíček, nevěděj náhodou co se to na tý Ukrajině děje?
- A voni to eště nevěděj pane Goldmann? No přece Ukrajina válčí s Ruskem!
- No neříkaj takový věci! A jak je na tom Ukrajina?
- No bledě. Ztratila kolem tří milionů obyvatel, přišla o poloostrov Krym, o pět letadel, o desítky vrtulníků, o nějakejch třicet obrněnejch transportérů, má spoustu zabitejch vojáků a ještě se dvě velký voblasti na východním pomezí chtěj připojit k Rusku…
- No to sou ale věci! A co Rusové?
- Tak to mi nebudou věřit pane Goldmann, voni ti Rusové se do tý války zatím eště vůbec nezapojili.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft si podle me hraje z ohnem. Jejich politika ktera doted nechala pouzivat urcitou skupinu lidi nelegalni soft timto bude dost ohrazena a tito lide se nekam budou presouvat. Ale zase firmy si budou umet lepe kontrolovat licence ( jeden ucet = prehled kolik maji volnych licenci). Toto povede ze se windows jako takovy bude oddalovat od domacich pocitacu a prechazet jako firemni system. A tuje ten ohen jak dlouho bude takovy system podporovan pokud nikdo podnim nebude umet delat ?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

asi si v Microsoftu rekli, ze kdyz "leecher-ům" znepříjemní život, tak si koupí originální předraženou licenci.

Možná se pár takových najde, ale realita je taková,že většina lidí nemá orig. Windows, protože nemůže/nechce platit ten předražený systém.
Prostě si taky myslím, že si Microsoft zahrává s ohněm, protože já vidím jediný možný důsledek: nárust konkurenční Linuxové komunity na úkor Windowsu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proč předraženou? BOty mám dražší než jsou Wokna.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

tak pokud máte OEM verzi windows za nějaké 2000,- ,tak nezapomeňte, že při zmeně hardwaru si ten Windows musíte koupit znovu, protože OEM na jiném hardwaru nepojede :-P

no a pokud si pravidelně kupujete boty za více než 4000,- tak vás samozřejmě nějaké 4000 za Retail krabicovou Windows očividně netrápí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne nemusíš si kupovat nové OEM. Měl jsem OEM W7 ke starému notebooku, upgradoval jsem na W8 (jenom update) a nyní mám nový notebook a jedou mi na tom taky a legálně. Stačilo zavolat na podporu MS.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

A kolik stál ten update? Pokud to nebyl ten v promo akci, tak se běžně update nevyplatí vůbec kupovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Update prodávali za cca 780 Kč (bylo to podle kursu eura). Updatovalo se na Windows 8 Pro z čehokoliv, počínaje XP SP3 Home a šlo to oficiálně koupit i na testovací Windows 8 RC.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ale to je to, o čem Jirka1 mluvil. Jednalo se o nějakou akci.

Normálně (dnes zkontrolované) se update prodávají za 120$ (cca 2400kč) a krabicový update na Windows 8.1 PRO stojí tak 3500,-
A to se fakt nevyplatí kupovat.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jak píše Pety. Necelé osmikilo. Až bude update na W9, tak si ho zase koupím, protože nepovažuju 800 korun za OS jako velkou částku.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ano. To bylo promo a není vůbec jisté, že ho s Windows9 zopakují. Při uvedení Win 8.1 už taková akce nebyla.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Většina lidí to spíš nechce řešit. Dam příklad, potřebuji instlátor win co nahraju rychle na jakejkoliv PC, bude plně funkční a nemusí se tam člověk s čimkoliv srát. Logicky použiješ předaktivované nebo cracklé win. Nebo když se rozhodnu na další PC intalovat win (mam jich třeba 8) tak bych si na všechny měl koupit krabicovku že, protože je to mé hobby a HW měnim jak ponožky. Ne, obávám se že ne. Doma je systém legální 1 a tim to hasne. A ten leží v šuplíku protože je s ním oser. Zde platí hláška kterou kdysi někdo vyslovil "piracy is a service problem" a o to přesně jde. OS vezmu tam kde bude jednodušší intalace a manipulace, a to nyní nabízej piráti více než sám MS. Naopak MS se ještě více zakopal do země svejme online licensema na určitou dobu. Office 365 kolikže to stojej na rok? To má bejt vtip? Studentská licence office 2007 stála polovic a člověk jí může používat forver dokud fakt nepotřebuje nutně upgrade.

No, aspoň více lidí přejde na Openoffice. Tohle ať si MS strčí někam. I celé windows, proč se používaj jako mian OS? Hry. Tak, jakmile hry a populární programy budou i pro jiná OS, tak win končej.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Studentská/home licence Office je pouze pro nekomerční použití. Za to je drahá dost a dost.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Tehdy měl MS asi rok akci že jsi měl studentskou krabickovku i s diskem za 1200-1500 a v ní byla license až na 3 kompy pro nekomerčníé užití. Standardní OEM office stály kolem 2500. A můžeš na nich jet dodnes, dnes ty samé peníze MS chce ročně!!! za požívání jejich balíku. Sorry ale to neni adekvátní.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ta třílicence stála původně 1600 a pak to zvedli na 2400. 1200 ani náhodou.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

2500 máš ročně za 5 licencí na PC/NTB + dalších 5 na tablet/mobil. Plus máš k tomu terabajt na OneDrive a měsíčně 60 minut na telefonování do celého světa Skypem. Pokud potřebuješ volat do ciziny, tak tu cenu mají jen samotné ty minuty
Co je k ničemu, je cena jednouživatelské dvoulicence za 1600 ročně.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu nejvíc otrava je pro rodiny a malé firmy. V posledních 5 letech je obrovská snaha mít vše legální. Ale ač jsou Win 8 rychlé, tak i 32bit varianta není 100% kompatibilní a podpora nulová. Hry linux se řeší, používáme libre office, prohlížeč a pak 2 specialní softwary, přičemž jeden z nich podporuje max 7 32bit, jinak musím koupit nový hardware za 100000. Takže musím uvažovat nad virtualizací 7 32bit. A zda tam poběží jeden, nebo 2 programy už asi bude jedno. A co bude nosnej operační systém, to co bude méně opruzovat. Nainstalovat dnes ubuntu zvládne cvičená opice. Nebo android? To znaj všichni z telefonu, proč ne.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Neříkalo se to už o osmičkách? :D

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Přiznám se, že nevím nakolik se to říkalo a nakolik to nastalo. To tehdy sledoval hlavně WIFT (myslím že několik licencí W8 si dokonce koupil, narozdíl ode mne :-).

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

On je to možná taky důvod, proč byste měl spekulace o tom co bude či nebude ohledně Windows, jakož i jakékoli přepastování článku o nich, ponechat těm, kteří o nich narozdíl od Vás něco vědí ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Instalace osmiček není vázána na MS účet. Na to se váže až instalace aplikací z Windows Store, což dělat nemusíte, pokud chcete používat osmičky zhruba jako sedmičky. Ano, když si kupujete licenci Windows elektronicky, dáte Microsoftu svůj email (stejně jako ho dáváte drtivé většině e-shopů), ale nevyrábíte si tím MS účet.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pravda.

Instalace 8.1 i aktualizace z 8 na 8.1 pouze brutálně otravuje s přihlášením do Live Id a je třeba obyč. userům radit, jak se tomu vyhnout, protože to není vůbec zřejmé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je tam jen nápis "Přihlásit se jiným účtem" jako kráva. :-)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

A to je furt dokola. Na netu se povalují desítky návodů jak to udělat aby to šlo "bez otravování" a přitom legálně, ale někteří budou pořád hledat problém a to nejraději tam, kde vůbec není a nikdy nebyl :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A na pouziti WC si musim taky najit navod, aby mi vyrobce na dalku neaktivoval hrebiky na prkynku? Kazdy nechce delat stejne veci stale slozitejsim zpusobem.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Já nevím jak to s WC prkýnkem máte Vy, já nikam volat nemusím, prostě sednu a ... rozjímám, stejně tak, jak to dělá a chce dělat stejným způsobem asi každý. No a když si pořídím OS, kde po mě chtějí aktivaci, tak si ho buď pořídím, aktivuji a používám, nebo si ho prostě nepořídím ... tak jak to udělá každý normální člověk. Pak je tady ještě další skupina lidí, která na používání WC nahlíží stejně jako na užívání OS a Ti už musí mít sami o sobě dost těžký život :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A pak je tu spousta uživatelů, kteří mají PC na web, mail a pár dalších kravinek. A ty otázka na nějaký účet dost překvapí a vůbec je nenapadne hledat na netu postup, jak to obejít.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

No jasně, souhlas, já mám taky PC na práci ( kde se prostě bez Windows dneska neobejdu ) a PC "na hraní" a tam mám Linux, protože na web, mail a pár dálších kravinek si nebudu kupovat Windows že ...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Mé zkušenosti odpovídají tomuto návodu
http://superuser.com/questions/661416/how-to-install-upgrade-to-windows-...

nebo podobnému
http://www.hanselman.com/blog/HowToSignIntoWindows8Or81WithoutAMicrosoft...

Nápis __jako kráva__ je ten malý dole na 2. (nebo 3.) obrazovce až potom, kdy uživatel klikne na "Create a new account" a ignoruje nabízející se formulář nad nápisem kliknutím na "Sign in without Microsoft account" přičemž netuší, co to vlastně Microsoft account je, jestli to je účet v Microsoft Windows, nebo jinde ...

Pro běžné kancelářské uživatele, kteří toto vidí poprvé, to opravdu intuitivní není. Zvlášť zobrazí-li se jim něco podobného po dlouho trvajícím updatu, který proběhl zatímco si odskočili na oběd (stalo se), tak volají, že přišli o vše a nemohou se přihlásit atd... moc príma.

O objektivitě příznivců Microsoftu mám opět o něco jasnější představu. Díky Pety.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobně si myslím, že čím dříve se MS zbaví dojmu, že lze vydělávat čistě na základě prodeje svého systému, tím lépe pro ně. Dá se říci, že to již z větší části pochopily na mobilní platformě a alespoň na levnější výrobky dávají Win8 zdarma. A to přijde hodně brzy i na desktop. Prostě volný systém, třeba jen s tím, že výrobci PC zaplatí nějakou malou částku za každý kus s jejich systémem a následně bude samotný systém vydělávat na základě jejich "store", reklam a pod. Je to vlastně takové to nastínění autora článku s tím, že windows se čím dál více inspiruje Linuxem, potažmo opensourcem.
Ale bojím se toho, že proti Googlu mají tak obrovské zpoždění, že jednoho času se ještě i my dožijeme konce windows a svět ovládne Skynet (google) :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vidím tu několik zásadních problému:

1) otázky spojené s ochranou osobních údajů (pochybuji, že by tak velkému molochu jako MS prošlo, že by mu každej musel dát své osobní údaje, chtěl-li by novou verzi OS),

2) instalační image pouze na internetových serverch? V dnešní době. Blbost - jak to nainstalím do kompu bez připojení k netu? Aktivaci můžu v pohodě vyřídit během pěti minut po telefonu s robotem (příp. s živým člověkem), nechat si diktovat a přiťukávat na disk 4 GB binárek je zhovadilost,

3) pokud by byla licence přenositelná, co mi zabraňuje tomu jí na komp nainstalovat, aktivovat, ve Firewallu zablokovat aktivační servery Microsoftu, vytvořit si image disku, odblokovat FW, deaktivovat licenci, aktivovat jí na jiným kompu, na ten původní nahrát vytvořený image (i s blokovanejma serverama MS k ověření) - nonstop/občasný přístup k serverům pro ověření platnosti licence lze aplikovat u on-line her, ne u OS, kde se musí počítat (že z mnoha různých důvodů) budou provozovány bez přístupu k síti/v síti bez fyzického přístupu k netu).

Jinak určitá pozitiva u tohohle způsobu licencování taky vidím. Byť je to určitě cesta k OSaaS, tzn. časově omezenému předplatnému, v současné době to není ještě tak daleko, aby to mohlo komplet takhle fungovat, takže existovala-li by tu nějaká možnost (legální a jednoduché) přenositelnosti, proč ne.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jestli to tu už někdo nezmínil...diskuze je hodně dlouhá a nechce se mi číst :) ale na stejném principu (jak zmínil autor článku) funguje velké množství programů. I těch desktopových. Já zmíním třeba moje oblíbené Diablo 3 a StarCraft, pak třeba Photoshop, atd. Do zmíněného Diabla se musíte vždy na začátku přihlásit svým Battlenet účtem a hrajete. Jinak si ho můžete nainstalovat třeba na 1000 počítačů, ale hrát můžete jenom na jednom. Tak proč by to tak nemohlo být i s Windows. Ohánět se ne-přístupem na internet je v dnešní době blbost. Počítam domácí uživatele (ten má PC právě kvůli internetu nebo hrám), v enterprise sféře to může to být řešeno nějakým intranetovým aktivačním serverem.

ps: Že buda aktivace neprůstřelná bych netvrdil...i zníměné Diablo bylo po pár dnech cracknuto a dá se hrát i bez přihlášení :)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Zakaznik ma narok znat licenci, ze se produkt aktivuje cez internet je vec druha ale znat ji proste ma, zaplatil si za ni. V pripade Windows 8 doslo k integraci licence do prostredi UEFI, jenze zatim co v pripade ciste instalace Windows 8 ji instalace rozezna v pripade 8.1 uz ne a pak hledej koza. Dale ani by ste neverili jak Microsoft zkomplikoval downgrade z Windows 8 Pro na Windows 7 Professional, samozrejme musite si k tomu vycist klic z prostredi UEFI nastroji od nadsencu > coz ne vzdy jenom tak lehce jde. A Windows 9? neverim ze pujde jenom tak prenaset jednou licenci pres nove a nove pocitace, to by byl Microsoft proti sobe jelikoz by si nikdy zakaznik nekoupil novou licenci pro Windows 9 ale uzivaj ji pokud by byla podpora ze strany aktualizaci systemu, ta levnejsi cena to verim ale to je tak vsechno, to ze vrati ponuku Start v stylu Metro absolutne nepocitam. Prilisne uzivani cloudu u Windows 8 a licencni klic v UEFI + nutne aktivni Secure Boot sou jasne prasarny, urcite si tito "vyhody" ponecha i 9 + kdyz k tomu pricteme mit nasilim Live ucet a pripravovany speh v podobe TPM 2.0 ja skutocne nevim co zakaznik prechodem na 9 ziska? DirectX 12? heh vzdyt je tu Mantle. Windows 7 byl posledni nejlepsi operacni system od Microsoftu, vse prehledne a rychle, primy licencni stitek, proste zadne pakarny, s rychlym SSD a moderni AMD grafikou ktera umozni rozjet Mantle neni problem na dalsich minimalne 5 let a dovolim si tvrdit i na 10.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Hmm zacina mi pripadat ze asi najelegantnejsie riesenie tychto aktivacno/registracnych cachrov asi do buducna bude cez virtualizaciu. Proste sa na PC najprv nainstaluje nejaky thin host OS, povedzme oseakny Linux, a do neho vo VM uz potrebny OS. Tam potom nebude problem sa pohrat s tym aby OS nevymyslal sprostosti. Ma to aj nevyhody, hlavne vykonnostne a pre bezne domacnosti to asi nebude, ale pride mi to ako aspon trochu zmysluplne riesenie pre male firmy. Len je to dalsia zbytocna praca navyse.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

už to vidím koupíte si NB s windows 9 nedostanete instalační CD jak jinak a když se vám to ... a je to po záruce tak ejhle klíč co máte dole na NB najednou nefunguje. Dokonce vám v opravně řeknou že ten klíč je nelegální na tom vašem NB. Člověk si pořídí legalní Win vymění grafiku nebo jen HDD a hned windows nejde nahrát protože licence byla jen pro tu jednu určitou postavu nebo dokonce jen na 1 instalaci!
Pokud si pamatujete windows vista tak tam microsoft do jádra dal nějakou ochranu a na tu dobu to byl nehorázný žrout snad všeho, takové ochrany jen ničí kvalitu OS a brzdí ho, což naznačuje že Microsoft pomalu ztrácí podíl na trhu s PC (počet PC s jiným OS než windows se každý rok zvyšuje a dokonce hry budou kompatibilní pro linux).
Microsoft si těmi svíma ochranama kope jen hrob až si lidi uvědomí že linux je to samé a kupodivu bezpečné.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.