Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Microsoft Windows 9 přinesou nový aktivační mechanismus, odolnější proti pirátům

Zbrusu nový systém aktivace operačního systému prý hodlá Microsoft implementovat do Windows 9. Má představovat nový způsob boje se softwarovým pirátstvím.
blog

Informace zatím trochu plave na vodě, pochází z ruského zdroje, ale Rusové ze serveru WZor to mají obvykle správně a navíc to celé dává smysl.

Zapomeňte na anonymní kód, bude potřeba účet v Microsoft Store

Spousta služeb a aplikací dnes svazuje uživatele s nějakým účtem. Buď vám bez něj nedovolí službu používat vůbec, nebo jen v omezené podobě. Podobně to bude s Windows 9. Microsoft hodlá upustit od systému s 16místným alfanumerickým heslem, který stejně nikdy dobře nefungoval. Nahradí jej aktivace využívající konkrétní Microsoft Store účet konkrétního uživatele.

Aktivace skrze takový účet bude povinná a skrze tento účet bude poskytnut instalační obraz příslušné verze Windows. Obecně tedy lze z popisu předpokládat, že postup bude následující: koupíte licenci na Windows 9, když budete přilogováni ke svému Microsoft Store účtu. Následně si stáhnete nabídnutý obecný instalační obraz, nainstalujete systém a ten bude poté aktivován za obligátní pomoci údajů specifických pro daný počítač, tedy nějakého klíče generovaného pomocí údajů slíznutých ze základní desky.

Když budete chtít instalovat systém na jiný počítač, prostě revokujete instalaci na tomto původním počítači a „přenesete tak licenci“ na počítač nový. Windows 9 pak přestanou fungovat na původním počítači. Stejný koncept pak bude použit pro domácí multilicence o počtu 3 a 5 licencí.

Dělá si z nás Microsoft ......?

Jestli to opravdu bude fungovat tak, jak je to popsáno, tak je to naopak super. Microsoft tak ustupuje od modelu OEM licencí, které při určité obměně hardwaru byly nepřenositelné. Toto je v podstatě metoda online distribuce Retailové edice, kdy si prostě koupíte licenci, která bude svázána s vámi jakožto osobou mající daný účet v obchodu Microsoftu, ale vy už nebudete obětí dementnosti svazování uživatele s konkrétním hardwarem. Můžete tak upgradovat libovolně třeba 2× do roka celé PC, licenci vždy prostě přehodíte na nový stroj. Takhle to mělo fungovat odjakživa a je pro mě dodnes nepochopitelné, proč s tím Microsoft přijde až nyní.

Co na to Linux?

Kecám, je to pro mě pochopitelné. Microsoft je pod tlakem. Můžete to považovat za další tlachání linuxového fanatika Ježka, ale skutečností je, že Microsoft razantně snižuje náklady pro uživatele. Před pár lety přišel s rodinnými licencemi, levnými balíky Office. Nedávno přišel s bezplatnými Windows pro levné tablety. Je to jediný způsob jak může Linux porazit. Zatímco Android na tabletu vás stojí 5 až 10 dolarů (které musí výrobce tabletu zaplatit Microsoftu pod pohrůžkou letitého FUDu ohledně jeho sw patentů v linuxovém kernelu), Windows mají nyní levné tablety zadarmo. Paradoxně jsou tak Windows na tablet výhodnější a levnější, byť dle mého názoru za neetických podmínek.

Z piedestalu světa Windows se to možná špatně vnímá, ale já jsem přesvědčen, že pro Microsoft není nic horšího než „nas*anej Valve“ v čele s ex-MS borcem a tlupou vynikajících vývojářů a programátorů jako Doug Church či Michael Abrash (omlouvám se všem ostatním, které nejmenuji). Valve v letech od uvedení Windows 8 táhne Linux směrem ke spolehlivé herní platformě a podařilo se mu obrátit chod herního trhu směrem k multiplatformitě. Crytek svůj engine nabízí pro Linux, stejné platí pro Unreal Engine. Spousta komerčních her je buď dodatečně portována, nebo přímo vychází pro Linux.

Cíl Microsoftu: udržení světové dominance

Microsoft volí, podobně jako ve FUD boji s Androidem, optimální strategii. To se mu musí nechat, umí perfektně najít optimální postup pro bitvu i válku. Windows 9 nabídne licenčně flexibilnější, za dobrou cenu, navíc vrátí Start nabídku a ještě se bude tvářit, jak umí vyslyšet přání lidí. Skoro až začínám mít pocit, že Windows 8 byly záměrně obohaceny kurvítkem jménem Metro za tvrdého odmítání návratu Start nabídky, spolu s humorným zesměšňováním přání zákazníků implementací nikoli Start nabídky ale Start tlačítka vedoucího na Metro nabídku ve Windows 8.1. čas hraje pro Microsoft. Trh stále teskní po „skutečném nástupci Windows 7“ a většinově ještě tento OS používá. Osmičky Microsoftu neprodělaly (červená čísla zamázly příjmy z „Android licencí“) a tak je nejvyšší čas udeřit Gabea Newella okovanou rukavicí do jeho vypasené tváře.

Jako linuxák věřím v následující: Windows 9 budou tak svižná, že na tabletech s dobovými ARMy či Atomy poběží bez problémů. Windows 9 budou levná, cena bude dle mého minimálně několik set Kč pod aktuální úrovní ceny za Windows 8.1. A Windows 9 budou prostě skvělá,protože si vycucnou zase o něco více těch kvalitních prvků z Mac OS X či Linuxu, než kolik jich přinesly Windows 8.x. Sakra, vždyť už i já uvažuju o tom, že vedle Linuxu přihodím ještě partišnu pro Windows 9, jakkoli jen kvůli hrám.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Microsoft Windows 9 přinesou nový aktivační mechanismus, odolnější proti pirátům

Pátek, 11 Červenec 2014 - 16:22 | jupiii | "Pokud má někdo potíže používat Windows...
Čtvrtek, 10 Červenec 2014 - 09:10 | Anonym | Kdo jsem? Jsem jeden z mnoha kteří ví jak věci ve...
Čtvrtek, 10 Červenec 2014 - 09:02 | jupiii | "tak nemá na vysoké, ale ani na střední...
Středa, 9 Červenec 2014 - 23:24 | Anonym | No jasně, souhlas, já mám taky PC na práci ( kde...
Středa, 9 Červenec 2014 - 22:51 | Jirka1 | A pak je tu spousta uživatelů, kteří mají PC na...
Středa, 9 Červenec 2014 - 22:45 | Jirka1 | Ano. To bylo promo a není vůbec jisté, že ho s...
Středa, 9 Červenec 2014 - 22:44 | Anonym | Šmarja .... jestli někoho na Office zastaví jenom...
Středa, 9 Červenec 2014 - 22:17 | sp c | nevies citat? `desne radi by oficialne kupili...
Středa, 9 Červenec 2014 - 21:57 | Pan_Filuta | Slyšel jste někdy o SLIC v Biosu? Microsoft nemá...
Středa, 9 Červenec 2014 - 21:57 | Pan_Filuta | Slyšel jste někdy o SLIC v Biosu? Microsoft nemá...

Zobrazit diskusi