Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nevidím důvod proč platit za hudbu na internetu

Pod to se podepíšu, ti blbové na živě si zase honili (asi ego).
A když chce dnes někdo být v balíku, tak hyjé na turné.

+1
+118
-1
Je komentář přínosný?

Ale autor nechce platit za hudbu co uz vlastni a co si predplatil pres OSA. Takze prece MUSI mit pravo jit na koncert zdarma protoze ma doma koupene CD.

+1
+32
-1
Je komentář přínosný?

To je samozřejmě blbost a autor to netvrdí. Koncert je samo o sobě umělecké "dílo." Něco jiného by bylo, kdyby někdo dokola rejžoval na tom samém záznamu koncertu.

+1
+58
-1
Je komentář přínosný?

Nic o koncertu zdarma v článku není, nauč se číst. Autor píše, že má koupené LP a tudíž nevidí důvod platit za to samé znovu. Navíc když je to zmršené normalizací zvuku (nebo jak se tomu nadává). V tom s ním musím souhlasit.
Ještě jsem neslyšel, že by někdo požadoval vstup na koncert zdarma, protože má koupené CD.

+1
-43
-1
Je komentář přínosný?

V podstatě souhlasím skoro se vším. Já to vyřešil internetovým rádiem (Radio Paradise), které má úžasný obchodní model - když se vám něco líbí, můžete si to přes proklik objednat z amazonu, nebo jiných stahovadel a rádio má z toho provizi. Co z toho plyne? Nehrají pořád dokola stejné songy, takže posluchač slyší každou chvíli něco nového (nebo klidně starého, někdy i hodně). A musím říct že za těch cca 8 roků mám seznam toho co bych si chtěl jednou pořídit delší než zlaté stránky ;) Ano, zatím to nekupuju, protože mě k tomu zatím nic nenutí - rádio hraje dál (aac, mp3 i ogg).

Pak ale občas nastane chvilka, kdy mě přepadne touha podpořít autory jako tuhle o víkendu - dostal jsem chuť na Pokondrovic ježka (myslete si o mě co chcete). A i když mám na disku nějakou mp3 verzi lepší než ve 128kb, řekl jsem si že bych jim mohl dát za ta léta vydělat. Našel jsem ofic web, doklikal se k nějakémů odkazu na e-shop a zase to zavřel ;( Jednoduše proto, že byť se to dnes váli doslova všude, tak autoři tvrdohlavě podporují i-tune, které jednak nemám, instalovat nehodlám a platit za něco co má DRM nehodlám - proč taky? Když si to koupím, chci to použivat bez omezení. A ne, nesdílím to dál. A jestli si autoři myslí že většina jo, je to jejich problém. Já ten svůj, i přes původní záměr, vyřešil FLACem z ulož to. Mrzelo mě to, ale takový je současný svět - chtěl jsem zaplatit, neměli produkt jaký jsem vyžadoval, tak jsem si to zcela legálně stáhnul. Škoda ;(

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

iTunes DRM nemá.

+1
+72
-1
Je komentář přínosný?

Díky za info. Zase sem trochu chytřejší. Já když vidím i-něco, automaticky si to spojuji s omezováním a šmírováním všeho druhu ;/

+1
+49
-1
Je komentář přínosný?

V tomto je Apple v pohode, takze se stazenou hudbou muzete libovolne nakladat, ja si ji napr. bezne kopiruji do Android telefonu apod.

+1
-67
-1
Je komentář přínosný?

Původní představa není úplně mimo. Dřív Apple DRM měl na všem. Ale u hudby to postupně odstranil (až myslím na nějaké výjimky).

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

iTunes jsou sice obludný software, ale jak píše nadřečník DRM opravdu nepoužívají, 225 kbps AAC jsou vynikající kvality (i když FLAC to není) a když si člověk zálohuje knihovnu někam mimo složky iTunes, tak jsou tracky v suchu. To je docela výhoda oproti cloudovým řešením a "pronájmům".

+1
-97
-1
Je komentář přínosný?

Oni uz maj instalacku pro Linux?

+1
+62
-1
Je komentář přínosný?

Wine?

+1
+61
-1
Je komentář přínosný?

Jo, radia jsou dneska super, ja uz asi 5 rokem casto posloucham Dubstep Light Radio, perfektni dubstep remixy nejruznejsich znamych i neznamych songu a taky plne originalni dubstep songy. Tohle radio je ruske a i kdyz rusaky moc nemusim, musim uznat, ze je to nejlepsi dubstep radio, ktere jsem doposud nasel, bez reklamy, bez mluveneho slova, proste nepretrzity proud kvalitni dubstep muziky a porad je tam neco noveho a nic neni dokola i kdyz jednou zacas tam zaslechnu co uz nekdy jindy pousteli, aby taky ne za tech pet let. Jinak za svoje jine oblibence jako Pearl Jam, Depeche mode si rad zaplatim a podporim je koupenim CD, MP3 a podobne....

+1
+70
-1
Je komentář přínosný?

podle čeho se rozeznávají dubstep songy od sebe?

+1
-70
-1
Je komentář přínosný?

V rychlosti bušení sypaných brambor.

+1
+87
-1
Je komentář přínosný?

:D je mezi nimi 5ti sekundová pauza ticha

+1
+36
-1
Je komentář přínosný?

A co tim chtel pan inteligentni anonym rict? Ze se mu dubstep nelibi, nebo ze rozlisovaci schopnost jeho nedozraleho mozecku neni zatim prilisna. Tak to asi nebude sam. Pravda je, ze anonymni trouba si rad kopne :-) Ale nick mluvi za vse, jeste tece mleko po brade co, tak az miminko vyroste a vyleze z teple postylky anonymity, tak mi jeho rypanicko prijde aspon cestne, kdyz uz ne prinosne. Rodice by nemeli poustet svoje male deti samotne k internetu, vyrostou z nich potom mali skaredi trollove :-)

+1
-74
-1
Je komentář přínosný?

Je vidět, že mu odpověděl opravdový génius!

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Dik, ja uz se tak narodil no :-l nemame to jednoduche, to by si, jako jeden z nas, mohl uz taky vedet.

+1
-40
-1
Je komentář přínosný?

taky nebudu platit dvakrát: jednou za harddisky ve fromě výpalného (legální krádež protiústavní), podruhé za hudbu či filmy
ani omylem, nejsem blb

+1
-34
-1
Je komentář přínosný?

Mně se líbí to s těmi zombie, které nevnímají své okolí. Mají strach ze své prázdnoty, nechtějí ani minutu volna věnovat zapojení svého mozku, aby vymysleli nějaký osobní projekt na příští tři měsíce a způsob, jak ho zrealizovat. Pohodlnější je vypnout CPU, nasadit bubáky do uší a hrát Jewel Crush. Já si mezitím (než dojedu z Radlické do Karlína) vymyslím rutinu na CSS+jQuery vizuální míchání složek ve webové aplikaci a zkonsoliduji si své úkoly do konce týdne.

Doma řeším hudbu už prakticky výhradně internetovými rádii, která sice nevím, jak to dělají, ale reklamy nevysílají (Swissjazz.ch, Aardvarkbluesfm.com, Public Domain Jazz, Groovefm.com, Radiodixie.cz). A to jsem vyjmenoval jednu miliontinu promile, která se dá naladit zadarmo.

Konkrétní autory finančně podporuji hojnými návštěvami jejich koncertů.

+1
-98
-1
Je komentář přínosný?

A divil by si sa, ale mne sa lepsie nad takymi vecami premysla s hudbou :)

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

Takzvany umelec si ma vydelavat na koncertech a ne milionkrat preprodavat recyklat.Co se pak tyka toho hnoje co dnes prodavaji, tak za tu "dynamiku" 3db by meli jeste posluchacum priplacet za riziko psychicke ujmy.

+1
-45
-1
Je komentář přínosný?

A co je tobě do toho jak si umělec chce vydělávat. Když se ti to nelíbí, tak to nekupuj. Tě nikdo snad nenutí ne? A že si dokázala OSA nechat udělat zákon pro svoje obohacení? No a co - tak jsou schopní. Já kdybych to dokázal, tak to taky udělám. Jenže bohužel nemám takové páky jako oni - takže musím makat.

+1
-133
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, proto to nikdo kdo ma fsech pet pohromade nekupuje.

+1
-73
-1
Je komentář přínosný?

A právě tím se odlišují kokotozmrdi od normálních.

+1
-82
-1
Je komentář přínosný?

Az budes jednou vydelavat pekne penize, o cemz silne pochybuji, tak mozna jednou pochopis, ze nejenze nekteri dospeli lide maji na to si hudbu kupovat, ale ti nekteri to udelaji i radi, protoze maji k te ktere hudbe urcity citovy vztah, treba na ni vyrustali, parili v klubech etc... a moc radi podpori svoje oblibene tvurce, ne kazdy ma cas, moznost chodit na koncerty. Pripadam si ted, ze reagovat na tebe je ztrata casu, ale nechci nikoho zatracovat jenom proto ze jeste nema vsech 5 pohromade.

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

heh, keby tvorcov!

podporia urcite hlavne:
-nenazrany stat (dane, a cim vecsi obrat tym viac sa napase)
-vydavatel
-predajca/sprostredkovatel sluzby

tym tvorcom zostanu drobaky

+1
+93
-1
Je komentář přínosný?

Heh.
Tolik zbytečných pismenek :-) Ale tak je to blog, tak v pohode...Myslim, ze hlavni smysl clanku je v tom, aby se autor mohl pochválit, ze posloucha uplne jiné věci, nez které jsou dneska "in". Gratuluji:-)

No a drobne k věci: Osobne to beru tak, ze co je na youtube, je tam umisteno legalne a bezne posloucham hudbu prave přes youtube. Posloucham také věci, které se zrovna v radiich nehrajou (takových tech klasických, mam na mysli), takze mi to vyhovuje.

Kdo nezna, velmi doporucuji www.di.fm
Ruzne zanry, zdarma, pohoda.

+1
-46
-1
Je komentář přínosný?

Btw pokud si chci koupit nejakou hudbu, tak nejprve hledam na http://www.mp3panda.com
Ceny levne a nasel jsem tam dokonce i něco, co není nikde na zadnem torrentu ani nikde jinde.

+1
+37
-1
Je komentář přínosný?

Nevim, ale ta mp3pnada.com vypada trochu ilegalne.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nevim no....pokud by to nelegalni bylo, tak by to uz neběželo xy let (ja sam to znam asi 5 let). Poslední dobou to nejak nesleduju, ale pravda měli to registrovane nejak v rusku, ale probiralo se to uz i tady kdysi a dospeli jsme k nazoru, ze je to asi ok.
Ostatne oni tam také rozhodne nemaji všechno, imho tam mají proste jen hudbu, kde se dohodli s drzitelema prav...

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

diki za tip!! - di.fm, jen skoda ze 64k aac, a ze musim mit pusteneho firefoxe, nedohledal sem zadny link na stream, jel bych to pres winamp, ted si ujizdim na ambient kanalu :)

jinak neco k veci ... hudbu normalne stahuju, kdyz se me cokoliv libi, napr si obcas v last.fm klientu poslechnu doporuceni, a casem si veci ktere fakt posloucham, kupuju na cd, at uz ebay nebo jeste lepe discogs.com, tam jsem nasel spousty luxusnich tezko sehnatelnych cd v paradnim stavu ...
take to mam rad fyzicky na nejakem nosici, udelam si takovy mensi obrad, kdy zavru dvere a okno, zatahnu zavesy, zapnu technics a vlozim cd, sednu zavru oci a zesilim denona :)
a takhle si lebedim, nez prijde draha polovicka, otevre dvere a zacne s popisem novinek co je noveho u kamosek :)

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se nepletu, tak při zakoupeni "premium uctu", coz stoji par dolaru mesicne, se da poslouchat ve vyssi kvalite.
Osobne uz spise posloucham přes youtube, pac si vybiram uz nejake konkretni věci (velmi doporucuji například vse, co udelali Infected mushroom)
Ale je fakt, ze mraky ruznych mixu a setu, co mam postahovane na PC, je nahravana prave z di.fm premium kvalita a je to poslouchatelne v pohode..

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

infekty mam skoro vsechny :) jeste ze stahovacich dob muzu mit kolem 150g psy a goa, ale ted uz me hudba jen hnije na disku a ted spis tihnu hodne k experimentalni hudbe, napr posledni koupeny cd mam od ZOARu, ale kde se da najit hoooodne hudby ruznych zanru, i k sosnuti zdarma, je napr dtrashrecords.com tam jsem narazil na hodne dobre kousky ...

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Za mě - jak stárnu, dříve ochotně a s potěšením poslouchaná hudba se postupně mění na protivný hluk a nejradši ze všeho mám ticho. V PC mám několik svých oblíbených skladeb a nějakou z nich si pouštím tak jednou měsíčně, spíš míň...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

já jsem asi zestárl trochu rychleji. Ticho mám rád odjakživa. Když jsem před 20lety chodil na základku a měl na hodinu hudební výchovy přinést na ukázku kazetu, kterou nejraději poslouchám, vzal jsem prázdnou Maxellku :-)
Je to dané nejspíše tím, že tatík má rád neustálý "šumový" podkres, tj. puštěné rádio na nejnemožnější frekvenci vyluzující zvuky ve kterých lze jakžtakž rozlišit hudbu a mluvené slovo od šumu. A tak mi nejspíše hudbu znechutil ... ačkoliv již 6let bydlím sám, tak mi huba stále nic neříká.

Když už mě někdy přepadne touha poslechnout si nějakou muziku, tak si vystačím s youtube, soundcloudem, případně internetovým rádiem.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Vsak jo, kazdy to ma strasne jinak a velice individualne nastavene :-) Ale kazdy se taky vyviji, meni... nekdy vice, nekdy mene... Co clovek to postoj, nazor...

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

A jéje - autor se špatně vyhajal a hned o tom musí napsat článek na internet. Dřív si člověk šel postěžovat do hospody a dnes se "vybleje" na Facebook nebo do Blogu (tento případ).

Jinak článek o ničem.

PS: Tak si to nekupuj a nech na ostatních jestli si to koupí nebo ne. A samozřejmě nestrkej nos do toho jestli to někdo chce prodávat těm kdo si to třeba koupit chtějí. Já bejt autor (který se hodlá hudbou živit) tak se ze své tvorby nebo "tvorby" také budu snažit vyždímat maximum. Projektant ti taky klidně po sté prodá stejný projekt ikdyž už za něj dostal 99x zaplaceno. A nikomu to divné nepřijde.

+1
-69
-1
Je komentář přínosný?

Pominu to retardovaně působící osobní napadání a jen se zeptám: jaké poplatky á la výpalné pro OSA se odvádí nějaké "asociaci projektantů" z každého prodaného paměťového nosiče/záznamového zařízení?

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Žádné - spokojen?

Stahovat si pro svoji osobní potřebu můžete co chcete - to máte vykompenzované těmi ošklivými poplatky. Kupovat si v oficiálních storech nic NEMUSÍTE. Nikdo Vás nenutí. Opravdu tedy nechápu co Vám vadí.

Mně zase třeba vadí že jsem nucen si kupovat dálniční známku za použití dálnic které byly postaveny a udržovány z peněz které jste vy a já zaplatil na daních - například na spotřební. Mimochodem spotřební daň na pohonné hmoty byla zavedena aby nemusel být zpoplatněn provoz na komunikacích formou mýta!!!! Momentálně ale platíme jak enormní zdanění paliva tak dálniční poplatky.

Ale ikdyž mne to vadí tak se raději řídím pravidlem desetinásobku - je to praktičtější a hlavně zdravější :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zato vy jste se dneska asi opravdu vyspinkal do růžova a vůbec nám tu neblejete svoje názory.
Hodně lidí nepřekousne, že má autor pravdu a flame asi taky bude ...

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji, já se opravdu vyhajal dobře. Svoje názory si nechávám pro sebe. Uvedl jsem to jako příklad toho co štve mne a nemám potřebu se s tím nikde projevovat. Což jste evidentně nepochopil. Děkuji.

+1
-38
-1
Je komentář přínosný?

Táhněte už doprdele!

+1
-45
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu pekny prispevek. Takovy věcný.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ale lidi ho mají raději než vás :-)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

I WOULD download a car!

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

--- nic --- :-)

+1
-34
-1
Je komentář přínosný?

lol

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?
+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Clanek jen pro jednu vec: vyvolat flame a co nejvic pageviews. Hlavne posledni dva odstavce ho pohrbily uplne. Pokud je cely postaven na modelovem prikladu pana Jezka, ktery nam vsak na konci sdeli, ze vlastne hudbu moc neposloucha a penize da radeji na neco jineho, je temer nemozne z nej vyvodit jakykoliv sirsi zaver. Snad jen jedine: ano pane Jezku, ve vasem pripade skutecne nema zadny vyznam za hudbu platit. Jen to prosim nezobecnujte na vsechny posluchace...

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

No ... vy si ji klidně kupte, ale naštěstí nejste většina. 80's jsou naštěstí dávno pryč a prodej LP/MC/CD společně s Malboro-Manem odvál čas ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dobry vyplody. Hlavne "Nevidim duvod proc platit za hudbu, protoze hudbu vlastne neposloucham"

Ono by prakticky stacilo vyjmenovat sluzby, kde se da dnes hudba poslouchat legalne zdarma, misto zdlouhaveho sebelitovani jak jsou vsichni osklivy a chcou penize. Ale co, clanek bude cteny, tak proc se nepolitovat.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Ale my už jsme se shodli, že nah--no je v této republice jen ta OSA, všecko ostatní je prostě boží ... :-P

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

:D a co prezident, to je také oblíbené téma... kunda

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Uprimne receno, bohate mi staci hudba z radia - a za tu platim koncesionarske poplatky.
Co se tyka video obsahu - tesim se na Netflix. Budu to brat tak, ze platim poplatek za sluzby, nikoliv za obsah.. :)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Mohu se zeptat na jmeno radia, které hraje nejakou poslouchatelnou hudbu? Mysleno tedy "klasicke radio", nikoliv internetove.
Pravda, Radio1 je ještě vcelku poslouchatelne, i když teda taky uz bylo lip...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Klasicka radia jsou neposlouchatelna. Prilis mnoho reklam, prilis mnoho mluveneho slova, a kdyz uz tam pusti nejakou "hudbu" tak hraji dokola 10 skladeb.

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

No prave...

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Já osobně považuju za poslouchatelné rádio Classic Praha a když tam zrovna je nějaká árie (ty nemusím), tak přeladím na ČRo Jazz. První vysílá na analogovém FM, druhé na T-DAB (AAC-LC 88kbit/s).

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Podla mna klasicke radio, ktore sa este stale da pocuvat aj v aute je slovenske RadioFM (byvaly Ragtime). A da sa to pocuvat aj cez net.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Za sebe musím říci, že vše co mám rád už dávno mám, ať na CD nebo jinak a ta sbírka není nijak šokantně rozsáhlá. Vyjímečně hledám něco zajímavého co jsem neznal, z nové tvorby mě nezajímá víceméně vůbec nic. Hudbu posluchám spíše "svátečně", když na něco mám náladu, tak si vyberu album a poslechnu. Nekonečné hodiny podkresu naopak rád nemám - jedinou výjimkou je, když jedu někam dále, třeba ve vlaku se uvelebit, klimbat a poslouchat - ale to chce slušná sluchátka.

Obávám se, že na poplatcích OSE na nosiče jsem zaplatil daleko víc, než za kolik vůbec vlastním CD.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Kdo máte rád 60-70. léta a nepřemastrovanou hudbu, mrkněte na http://sz.com.sapo.pt/Anos_Dourados.html, nedávno mi to někdo poslal.

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se neco nezmenilo? Zmenilo, evropsky soud vydal rozhodnuti ze i stahovani pro osobni potrebu je porusenim autorskych prav..................

Jsem zvedav, kdy si tu precteme zpoved zlodeje aut, ze sice krade auta, ale je to prece problem toho majitele kdyz ty auta necha jen tak na ulici. A nova auta jsou prece tak draha, takze prece nebude podporovat ruzne prekupniky, neeeee? Kdyz to jako muze mit zadarmo. A stejne bude argumentovat zlodej kdekoliv jinde - proc kupovat neco, co jde u krast.

Zajimave ale je, jak zastanci kopirovani vseho druhu obratem zmeni nazor, kdyz tim samym nekdo zacne poskozovat je.......

+1
-47
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vím, u nás platí náš autorský zákon a dokud se nezmění, je platný. Tedy pořízení kopie díla (mimo software) pro osobní potřebu je bez prolamování ochran zcela legální. Proč zákon se nezměnil? Nevím, možná by OSA dále nemohla vybírat výpalné?

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

organizace jako OSA jsou jen pro stare fosilni umelce co neumi svoje dila prodat, a take zaroven jako slusna obziva pro par "pravniku" kteri za tim stoji, ja jen tise doufam ze se v CR jednou objevi politici co tyhle zlodeje zrusi a podobna svinstva budou nelegalni

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

Az se objevi politici tak snad, dnes tam jsou jen prodejne devky.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

když navaříte marmeládu a budete ji chtít propagovat v nějakým rádiu,tak zaplatíte za vysílací čas,ve kterém jsou rozpuštěny náklady vysílání,hm hm hm,je ober interesantní,že tento model nefunguje u hudby,kde radio zaplatí umělci za to,že propaguje ,zjednodušeně řečeno,svoji marmeládu,tedy koncerty,zatím tyto nerovné podmínky nikoho nevzrušují,když vám přijde reklamní leták z tesca,taky nikoho nenapadne za něj platit,když vám někdo nabízí cd nebo stream za šílený peníze ,coby reklamu na koncert,je zajímavé ,že to nikoho nevzrušuje,

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Proč by to mělo někoho vzrušovat? Kdo to chce, ten si to stáhne, kdo chce podpořit majitele kopírovacích práv, ten si to koupí.

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

To je dobrá demagogie. Ale míchat hrušky s jablky by Vám šlo.
Zkuste si někde zjistit jaký je rozdíl mezi hudbou a reklamou.

+1
-34
-1
Je komentář přínosný?

žáden

+1
+33
-1
Je komentář přínosný?

Tak to může být jen špatným vkusem.

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Tuhle jsem slysel pomerne hezkou pisnicku a ono to byla reklama ...

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

safra, to je dobrý nápad. Kdyby někoho drapli za sdílení CDripů, tak se může točit na tom, že vzhledem k (ne)kvalitě nahrávky si myslel, že jde o reklamní médium a protože chtěl umělci přilákat na koncert co nejvíce lidí, tak šířil a šířil a šířil ...

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

vždy je to reklamní medium

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

nezpochybňuji

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

malý exkurz do historie,svého času byl v Hradci nad Moravicí pozván generál všech hudebníků Habsburkského mocnařství,nějakej Beethoven,aby obveseloval Lichnovské,a hádejte ,kde onen vysoký státní uředník v tom Hradci bydlel,,,,,,v pokoji jinak určenému pro formany ,kteří vozili zásoby na zámek,jinak ho ale Lichnovští finančně podporovali celý život,obdobně jako lepší kováře a pod,by mně zájímalo,kdopak by podporoval ty dnešní serebryty?

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak jak to je, zijeme v dobe ktera to ma urcitym zpusobem hozene, ale moc se tak vlastne nemeni, jen na oko.... lide, kterym nebylo dano najit a poznat radost ze zivota si budou dale stezovat, treba jen pro 'zabavu'. Muj nazor je, ze kdyby existovala spravedlnost, tak nejvice by meli vydelavat zemedelci. Bez hudby nechcipnes, ale hladem jo. A spousta lidi porad zapomina, ze se my Cesi mame zatim nejlip v historii. Vsak mame kuva strechy nad hlavou, teplo, jidlo a jeste spoustu casu na rozebirani zdanlive podstatnych vecich na nasich, jeste pred 20 lety nevidanych, luxusnich elektronickych zarizenich. Vetsina z nas co tady agresivne brepta a nema nic lepsiho na praci by mela byt rada, ze nikdy nezazila valku a tvrdsi zivot nasich predku, kteri nam vydreli a vybojovali dnesni blahobyt.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

To je nesmysl, protože rádia chtějí pouštět hudbu (kromě těch co umí naplnit mezireklamní čas kvalitními pořady, což moc není), takže za ní platí. Není to žádná dobročinnost, rádia prostě hudbu vysílají a loví na ni posluchače. Pokud chce hudebník propagovat koncert (resp. vydavatel), platí naopak on za reklamu. Případně se udělá nějaká výměna, že se hudebník chvíli ztrapňuje v nějakém rozhovoru, pochopitelně bez nároku na honorář a výměnou může do éteru vyslovit pozvánku na koncert nebo upozornit na nové album.

Stejně jako když TV stanice nakoupí služební Škodovky, platí televize Škodovce. Pokud chce Škoda auto vysílat reklamní spoty, platí naopak Škoda televizi.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Nebudu a nebudu a nebudu jak kvikot malého děcka. Neposloucháš, nechceš no tak to nekupuj. Toto je opravdu pletení biče z h*vna. Já jsem naopak hrozně rád za Spotify a Google play Music. Když je větší večírek tak jim rád dám pár korun za neomezený přístup bez reklam.
Roky tu všichni pištěli jak musí pirátit protože není dostupná levná služba. Teď služby jsou a oldschooler zase kvičí, ovšem argumenty jsou velmi chabé. Nechci být pořád zaseklý jak Ježek v Kleci u pár interpretů. Chci objevovat hudbu kterou jsem ještě neslyšel.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Ono, oceňuji, že už existuje i streamovací služba, která nabízí FLAC, jenže je to stream. To je ten problém, který pořád nepřekousnu. Stačí mi, že si takhle platím jednu gamesu, ale je to onlinovka, takže se tak nějak s přístupem k internetu počítá. U té hudby je to složitější, mám rád kvalitní poslech a rád si to trochu modifikuji, a na to mám vyhrazený stroj. Je to 800MHz P3 s 24GB SSDčkem, takže ta mašina bude mít asi docela problém s přehrávačem takovým (jak znám "moderní" nenažrané aplikace) a zároveň, ten stroj by musel být dostupný pro internet, a to už vůbec nechci. Současně používám přehrávač, který já chci, který akceptuji a pokud najdu zmršeninu v duchu loudness war, tak zkusím najít alternativu.

A ještě jedno takové btw. Nezkoumal jsem katalog těchto služeb, ale co jsem teď letmým pohledem projel výběr tidalhifi, nenašel jsem tu zdigitalizovanou LP desku, co jsem si "upirátil", protože si s tím někdo v "domácích" podmínkách dal tu práci. A takových děl lze najít hromadu. Nebýt té "pirátské scény", tak neseženete hromadu děl vůbec. Protože jsou buď velmi stará a nebo se nedají koupit protože... protože už prostě nejsou.

A ještě jednou musím něco dodat, zkusil jsem cca půlku toho co tu mám a smekám té službě, kolik tam toho je. Bohužel, přesto jsem pár chybějících děl nanašel a tak bych nemohl jednoznačně říct... přejdu k vám a nic mi chybět nebude. Kdyby to bylo na úrovní gog.com, kteří v podstatě nabízí produkt bez DRM, asi bych tam ihned šel utrácet. Věřím, že si tyto služby najdou své zákazníky, fandím jim... ale zatím to ještě není pro mne. Třeba se toho jednou dočkám a nebo změním já své návyky.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Tak si kupuj FLAC bez streamování. Máš spoustu služeb, kde si to můžeš koupit jako soubor.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Nějaký odkaz by byl, popř. i nějaké info/zkušenosti? Já nemám problém za hudbu platit, jen je problém najít něco použitelného. Kvalitní hudbu ve FLACu, různé SACD ripy apod. jdou de facto sehnat jen na torrentech a i tam je výběr žalostný. Někdy je problém sehnat i CD, které bych si ripnul doma sám, ale prostě se nedá koupit. Já nevím, mne tohle v dnešní době zaráží, furt si nahrávací společnosti stěžují, jak se jim snižují zisky, ale nenabízí nic rozumného ke koupi. Blitiny co hrají v radijích si mohou strčit do patřičných míst.

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Ano ano. Některé nadšenecké kapely občas přímo nabízí ke stažení i FLAC, navíc za rozumnou cenu, ale jinak je nabídka bezeztrátově komprimovaných skladeb dosti slabá.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

S tím souhlasím, vím o pár takových, škoda že jsem tou dobou nevedl kartu a nezakoupil to tak. Bohužel je to jen kapka v moři.

Sami autoři tvrdí, že jim nejvíce vydělávají koncerty, nikoli prodej CD. Pokud se něco blízko vyskytne, tak jdu i na koncert, ale rád si vychutnám hudbu i doma, v klidu :)

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Takový shop ala Steam, ale s hudbou, dyť by to muselo fungovat skvěle. Nejste omezeni nejakým fyzickým médiem, které musíte v nějakých cyklech lisovat, aby nedošla zásoba, dají se dělat různé akce/balíky, kdy můžete za 150 éček koupit vše od určitého interpreta apod. čímž sice také trochu recyklujete, ale nevadí to, lidi jsou liní a klidně zaplatí, když to budou mít hned a všechno. Já na Steamu už utratil hezkých pár desítek tisíc a sem tam něco mám koupené 2x, protože to bylo v nějakém balíčku, nevadí mi to, i tak se to vyplatilo. Pokud hra nevyjde na Steamu, nekoupím si jí, retail verze mi přináší jen komplikace. A offline to funguje po stažení také.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

S tím steamem bych byl opatrný. Na nový obsah je dobrý, ale když si nakoupíte něco staršího (jako já třeba Vampire), tak můžete narazit na problém s drm a updaty. Některé hry mají dost bugů a updatem přemažete exe, nebo jiné soubory a drm začne nadávat (neumožní vám spuštění hry). Pak jste odkázán na hledání řešení a jste rázem ve stavu, že kdyby jste si to upirátil, máte to rovnou patchnutý a bez drm... bohužel.

No a jak jsem uvedl, starší materiál je na steamu nechutně drahý. V době slev se dostane na rozumnou cenu, ale prostě hry ala doom1 by se měly prodávat za 1-1,5 ojra maximálně (a to i beze slevy).

Jinak steam s hudbou by mohl být zajímavý, ale bál bych se právě toho, co jsem zmiňoval... cena starého obsahu.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

U těch starších kousků, tomu věřím. Steam jsem uvedl jako model, z kterého se jde poučit a obšlehnout pár dobrých nápadů. Na druhou stranu, dobře zaplatím víc, ale mám to :) Teď i kdybych chtěl za cd zaplatit tisícovku, tak prostě není kde. Teď už jen taková úvaha, když po několika letech seženu konečně album, tak co udělám? Ripnu ho a dám na net, protože kolem je určitě víc zoufalců jako já, kteří se snažili album také sehnat a nesehnali, já jim to rád umožním, chci aby tu skvělou hudbu také měli. Pokud ale to album bude ke koupi všude za 10-20 éček na net ho dávat nebudu, protože si ho každý kdo chce může pořídit.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Hodně jsem FLAC nakupoval na www.supraphonline.cz - naprostá spokojenost.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Téměř veškerá hudba kterou poslouchám je z vydavatelství Nuclear Blast, takže u Supraphonu moc nepochodím :) Ale jinak díky, celkem povedený shop, až mne to překvapilo.

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Jako ano, existuje to, ale tam je toho opravdu mnohem méně. Navíc ty ceny jsou někde jinde, úspora naní tak vysoká a tak je pomalu výhodnější šáhnout po distribuci na médiu (odpadne problém s archivací). Cena filmů i starých děl se celkem posunula. Aktuální dílo seženete sice za tisícovku, ale na aktuálním médiu a v plné kvalitě, starší díla lze dneska sehnat v klasickém výprodejovém obalu za 50-100Kč, což je akceptovatelná cena.

Ale pakliže je výběr zužený, něco v podstatě ani sehnat nelze a produkt z roku 2000 stojí cca to samé, co před 15ti lety, no nevím. Ano, hudba nestárne (kvalitou), film částečně ano, ale požitek musí být stejně kvalitní a to to splňuje. Takhle pak není moc motivace utrácet... ostatně stejný důvod, proč mám doma napirátěný abandonware, protože mi přijde "vyděračství" chtít za dooma 1 10ojro, když za ty prachy lze koupit i Dooma 3 a podobně. Na tohle byl dobrej gog, který podle mě podražil, protože se snaží být víc světovej jako steam... bohužel.

Streamy jsou ve výhodě, za cenu jednoho alba máte "hodně" muziky na celej měsíc. Hudby málo nemám, ale je bohužel chyba, když ta warez scéna nabízí mnohem víc a i nesehnatelné (proti obchodu s FLAC jako soubory, zde chválím stream). Navíc, pokud si upirátíte něco, co trpí loudnesswar, nic vám nebrání v tom to smazat a najít alternativu. Tohle zase u her není a odpadá, proto nemám problém s jejich nákupem... mimo drm, které je většinou aplikováno v rámci celé služby (steam např.).

Ve své domácnosti mám veskrze vše, až na onen audio-vizuální materiál (i když i ten již částečně nakupuji) zcela legálně zakoupeno, ale není to všechno a myslím, že je to škoda. Že je škoda, pokud starší dílo je prodáváno za vysokou cenu, jako dílo nové. U e-knih si myslím, že by se cena dala taky trochu stlačit vzhledem k tomu, jak nenáročná distribuce to je a kolik z ceny tvoří samotná kniha (ty ovšem raději kupuju v ne-elektronické podobě).

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo vás pane Ježku nenutí platit. Stačí když budete poslouchat vaše LP z 80. let a nikdo vás nemůže donutit platit jedinou korunu. Pokud využíváte nějakou službu zdarma, kterou "platíte" formou reklamy, tak je to taky košer.

To co není ok je pirátění hudby. Kdysi se lidi vymlouvali na to, že něco nebylo k dispozci, nebo že se jim zdá 500 korun za CD moc, ale dnes když máte možnost za 200 měsíčně poslouchat cokoliv bez reklame, tak nějaké pirátění je pokrytectví nejvyššího kalibru. Proč pirátit,k dyž to můžete mít "s reklamou a v omezené kvalitě" zdarma.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ať žije plug.dj

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

"To že teď třeba funguje iTunes, Spotify či Netflix, neznamená, že bude fungovat i za 50 let"
Přesně tohle mě štve nejvíc. A nejen, že nemusí fungovat, ale ani mi to nedá možnost přejít jinam. Mám koupené nějaké e-booky téměř za cenu tištěné knihy a nedej bože, že bych někdy přešel z androidu na Windows/iOS. Už jen tohle mi morálně dává právo si koupenou knihu stáhnout a mít ji "navždy".

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Jen pro pořádek zopakujeme. Pokud skončí iTunes, o své nákupy nepříjdete, jsou to vaše data, máte je lokálně stažená na svém HDD, bez DRM, můžete si je zkopírovat kam chcete. Jak je to u Spotify a Netfixu nevím, nepoužívám.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Netflix pouzivam uz nekolik let, netflix je jenom streamovani, zadne stahovani, leda ze by si mel moznost si to nejak kvalitne grabnout nejakym screen graberem, nebo HDMI-INPUT recorderem :-) Ale to uz by asi zase bylo porusovani smluvnich podminek.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

já si myslím, že politici přišli s touhle blbostí jako reakce na klesající příjmy darmožroutů z OSA. Čím dál tím méně lidí nakupuje CD a DVD, protože je prostě mnohem jednodušší mít data na HDD...

jinak nemám nic proti, kdyby se spustil nějaký český streamovací server, kde by člověk platil paušální poplatek za hudbu... teda jenom za předpokladu, že to nebude povinné: kdo chce, ať si zaplatí...
Ale pokud budou muset ten paušální poplatek platit všichni, tak ať jdou do háje.

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

Mám CD Prázdniny na Zemi a Ulice a zvuk je lepší, než na otcově LP.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem měl kdysi potřebu hudbu "vlastnit". Pak jsem si vyzkoušel Spotify a už mě ta potřeba přešla. Funkce „zahrej mi něco v tomto stylu“ je prostě úžasná pro hledání nové hudby. Takhle se dá „prosurfovat“ klidně od jednoho žánru ke druhému. A mimochodem i najít autory o kterých by se člověk nikdy nedozvěděl a dost těžko si je zajel poslechnout někam do klubu na druhý konec planety. No a že mě to stojí nějaké necelé dvě stovky měsíčně? No bóže.

+1
-32
-1
Je komentář přínosný?

Též si myslím, že za hudbu na internetu může platit pouze člověk s těžkou mozkovou dysfunkcí...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ehm...a co je to takova "hudba na internetu"?

Osobne občas zaplatim za nejakou hudbu, kterou si koupim skrze nejaky internetovy obchod - mam se tedy obavat o sve zdravi? Obcas si zaplatim za nejaky "premium ucet" , abych mohl poslouchat nejakou hudbu online v lepsi kvalite....jak to tedy je s mym mozkem, vazne jsem na tom tak zle?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nepopírám, že existují lidé, zaměřující se na podporu parazitů, ale na výše uvedeném to bohužel nic nemění.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Tento text nejak souvisi s tim, co jsem napsal? :-O
Vazne by me spise zajimaly odpovedi na me otázky. Co to je vůbec ta "hudba na internetu"? Od toho bych se odpichl, je mozne, ze si oba představujeme pod timto pojmem každý něco uplne jiného..

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Presne Lojzo, ten Danieluv komentar je mirne receno mimo.

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Priznam sa tento blog ma dost zaskocil a zmiatol. Jednak sa v nom miesa viac veci do kopy a potom finalny zaver autora mi pride dost divoky. Co sa tyka samotnej kvality nahravok, techniky a remastrov, ano to sa bohuzial przni a casto su starsie nahravky na LP a kazetach lepsie zmixovane ako dnesne remastre.Je to smutne, niektory proti tomu bojuju ale tazko povedat ci sa vydavatelstva zmenia. Stale je tu ale moznost pocuvat tieto stare nahravky, pripadne si ich digitalizovat. Co sa tyka samotnej kvality hudby, no to je jednak dost subjektivne a potom asi aj o aktualnom stave spolocnosti. Ze je dnes globalny trh a celosvetovo prerazi len cisty kalkul kde je jasne ze to masa bude kupovat (a casto je to premerna kvalita az odpad) to je bohuzial fakt. Zasa , da sa to ignorovat a nekupovat. Aj ked je pre mna nepochopitelne , preco ked klesa predajnost v nejakom sektore tak firmy sa chytia za hlavu ze asi robia nieco zle a snazia sa prist z novym a lepsim produktom. Ked klesa predaj albumov, vydavatelia zacnu vyskakovat ze sa pirati ale ani nenapadne ze ponukaju proste nekvalitny humus ktory ludia nechcu kupovat. Ale to uz je na inu debatu. Ale co sa tyka roznych novych sluzieb, ci uz streamovacich alebo s nejakym predplatnym modelom, nechapem o co vlastne autorovi ide. Nikto ho do toho nenuti a ked sa clovek pozrie este par rokov do zadu, ako mnohy vykrikovali ze musia piratit lebo nic lacne a dostupne nieje. Teraz tu tie moznosti su a zasa je to pre niektorych na prd. Tak trochu mi to pride ako keby autor na to nemal (aj ked dalej pise ze ma len nechce dat!??!) a len zavidel ze niekto iny si to plati. Tiez ked nieco co ma niekto vedla mna sa mi paci ale nemam na to tak to neznamena ze to pojdem ukradnut.
No a na zaver to zaklicuje ze vlastne aj tak hudbu skoro nepocuva !?@?!@$? Tak naco potom cely ten clanok. Ak to bolo myslene ze nepocuvat aktualnu produkciu, zasa , moze dalej pocuvat to co ma vo svojom archive na LP a inych mediach a kludne ignorovat cely svet.
Co ma este docela zaraza, autor sa tu casto prezentuje ako fotograf, a bolo tu aj par clankov o kradnuti fotiek na inete a ako su profesionaly vyhadzovany z novin vdaka iphonom a podobne. Cize evidentne v jeho konicku/obore sa mu nekale praktiky moc nepacia ale na druhej strane v hudbe, ktora tiez ako forma umenia nema daleko k fotografii (umenie), mu je to volne !?@$!?. Pride mi to ako fotograf bude mlatit hudobnika za kradez fotky na cd cover ale veselo upirati cely album lebo sak co..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Můžete někdo jen tak pro informaci (na webu OSA jsem to nenašel) poslat link, kde bych se dostal k informaci o tom, že OSA vybírá výpalné za každé medium,HDD,paměťovou kartu ... no prostě úplně za všechno? Fakt jsem to nikde nenašel a připadá mi to už tak trošku jako latina.Informace, kterou někdo kdysi dávno někde uvedl a protože tohle se hodí do krámu každému, tak se to stalo faktem.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Výborně.Takže odpověď žádná jak vidím, přibylo jen jedno uražené "mínusko" (proč asi). Čím mě ale pan Ježek hodně potěšil je jeho věta "Pokud se nic nezměnilo, tak stále platí, že pořizování kopie pro osobní potřebu není nelegální (a je kompenzováno výpalným)". Už dlouho jsem v diskusích nečetl skutečné znění toho, co je v AZ uvedeno. Malý český zlodějíček totiž prezentuje onu formulku z AZ jako že "Stahování pro vlastní potřebu je legální a protože jsem si koupil paměťovku, kde celé dvě koruny z její ceny připadnou OSA, tak mám doživotně předplaceno stahování všeho na co si vzpomenu .... tak praví autorský zákon". A že i v tomto vlákně je takových individuí dost a dost vůbec není pochyb ...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

A že v cene média je poplatok za niečo, čo aj tak legálne robiť nemôžem, ti príde v poriadku ?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Co například?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Sťahovať autorsky chránené diela.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Proč bys nemohl? Kup si ho a stahuje, když ti tahle forma distribuce vyhovuje. Pokud si ho nekoupíš a stahuješ, tak kradeš, to tady bylo snad milionkrát řečeno. Nicméně ani v jednom případě to nebo jak nesouvisí s poplatkem v ceně media, to v tom máš akorát tak trošku mazut ...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Asi mám. Za čo je ten autorský poplatok v cene média ?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Za to že máš na co si ten legálně nabitý obsah vypálit. A musím dodat, abych zas nemusel čelit hnidopichum, že osobně s tímto poplatkem nesouhlasil! Takže to, že si koupíš prázdné medium a desetnik z něj je ten poplatek, tě v žádném případě automaticky neopravnuje ke stažení celého obsahu internetu, jak si to drtivá většina zlodejicku v tomhle státě mysli ...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"Za to že máš na co si ten legálně nabitý obsah vypálit." Rozumiem, autori podporujú svojou tvorbou výrobu médií. Keby nebolo tvorby, nebolo by médií. Takto ? Prepáč, ale z tvojej odpovede mi vyšlo, že mám zaplatiť za to, že som si niečo kúpil. Akurát, že sa to platí hneď naraz. Je fuk, že je to len zanedbateľný desetník. Alebo inak, keby bol taký nepodstatný, nebol by tam. Je jasné, že neoprávňuje sťahovať čokolvek, ale jeho platenie je dobrý argument pre týpkov, ktorí ti ležia v žalúdku, aby sa tak robilo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale to netvrdím já, to si dohledej na webu třeba OSA, mi se to nelíbí stejně jako Tobě. A jinak mi v žaludku neleží vůbec nikdo, mi je úplně jedno kdo si kde co stahuje a vypaluje, jen mi není jedno, že někdo tvrdí, že když si koupil medium, v jehož ceně je zahrnuto jakési výpalné, ho opravňuje k pirátění, to je prostě nesmysl.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.