Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Oživení Acer Aspire One z Mountfieldu

Na jednu stranu obdivuji to nadšení babrat se s takovým odpadem a dostat z toho něco použitelného. Na stranu druhou si i já - jakožto podprůměrně vydělávající člověk dnes raději připlatím a mám klid, než řešit takový krám. Já teda nevím, ale když se kouknu na repasované notebooky, tak tam za pár tisíc najdu něco s core i5 do čehu už stačí přidat jen běžné ssd a mám z toho velmi dobrý pracovní nástroj.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Presne no..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To máš sice pravdu, ale s čím by si pak WIFT hrál? :) Je vidět, že ho to hlavně baví a když se k tomu přidá rozumný výsledek, který je úměrný vynaložené námaze a financím, tak to i potěší :)

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

asi pred 3r. jsem ozivoval tenhle bazmek a take uvazoval o ZIF redukci, tehda by to vyslo na cca 1500, coz majitel nebyl ochoten akceptovat...
na netu jsem nasel par obdobnych uprav a pokud bych jej vlastnil, tak to urcite zbastlim, uz by to bylo pouzitelne....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas Wifte, na to na co pises, ze to staci to staci... Mamka operuje na prvni generaci IONU s N270 taktnutym na 2GHz, 2GB ram a 60GB OCZ Agility lll. Na ebay se ted 'rozsypal pytel' s Lenovy X220 s i3 a i5 25xxM Sandy Bridgem (2.5 - 2.xGHz modely s turbem 3GHz+) 4-8GB ram. Jdou tak za £140, s plnou licenci Windows 7 64bit pro. Uz jsem koupil 3 a vsechny upgradnul mSATA PCI-E 128GB ssdcky od samsungu, typek prodava jedno za £30. Nainstaloval na vsechny bezproblemu Windows 10 pro 64bit, pohoda ze uz to jde bez updatu. To je teprve potom great bargain. Na tom se edituji RAWy v RawTherapee uplne do pohody. Nova 6ti clankova lionka od Sanya na to stoji £10. :-D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

nejaky link by nebol?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Staci hledat Lenovo X220 na Ebay. Oni se ted objevuji ve 'vlnach' vice prodejcu je naskladni, treba tak 100 kusu a jsou docela rychle pryc. Posledni co mi prisel byl trosku nadstandardni s IPS, 8GB ram, cteckou na otisk prstu, i5 2540m, 9. clankovou baterkou s 90% wear level. Je treba to sledovat.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

*s 90% puvodni kapacity, 10% wear level...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Vykrývací / maskovací papírová páska má necnost a to omezenou použitelnost danou trvanlivostí lepidla. Buďto na světle tvrdne a rozpadá se na prach nebo za určitých podmínek rozblemmtává. Výrobce zaručuje sundatelnost až do tří ! dnů.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

No spis obracene. Na svetle (slunci) to staci nechat na plastovych oknech 3 dny a uz to nesundate.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Však jo. Do dvou tří několika dnů zvrdne, Po udávané době není zaručená jednoduchá odstranitelnost. A za několik měsíců se, podle výrobce, začne drolit nebo rozpadne na prach nebo taky zkamení. Ze skla jde sundat žiletkou.
Při použití na popis kabeláže ve tmě se lepidlo stalo naopak mazlavé.
Tuhle pásku jen na malování, na nic jiného se nehodí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přivázání jsem poprvé viděl v bulharské vysílačce někdy těsně po revoluci. Byly takto zajištěny všechny IO v paticích.
Jinak mám podobnou úchylku. Rád udržuji při životě staré věci pokud si tu šanci alespoň trochu zaslouží.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Krásné oživení ale ta mechanická je humus.

Použít papírovou pásku? Ta se při malém chvění do roku procvaká a bude vyřízeno. Proč jste nepoužil třeba duck tape?

Svázat to k sobě těma chlupatýma srandama které mají uprostřed holý ocelový drát může jen imbecil!

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Chce se mi použít slova klasika: „tam žádný vodiče nejsou“, ale lepší bude, když řeknu, že ta chlupatá sranda žádný drát neobsahuje. Je to jen chlupatá sranda.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Rozpáral si starý štrikovaný sveter? :)))

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Něco ještě bezvýznamnějšího :) Ale je to tak, že uprostřed tý chlupatý srandy je relativně pevná nit.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Osobne by som to zafixoval pištolou s tavnými tyčinkami :) Ale ako reinkarnácia super!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdysi jsem tam napájel SATA konektor přímo na desku a dal 2,5 disk.
Musel jsem upravit i plasty, ale nakonec se vše vlezlo bez problému.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Na tom plošňáku ale chybí podpůrný součástky pro vyvedení tohohle rozhraní, takže samotnej konektor by imho neměl stačit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jednou sem dal SSD Patriot Blast 120GB do netbooku Acer melo to uz Satu ale jen 1GB Ram na desce naletovanejch. CPU Load 100% neustale a SSD se jen flakalo. Tak sel pryc a netbook do kose (police ve skrini) ..... Nikdy vic uz s prvnim atomem delat nebudu :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja asi zalozim na Kickstarteru kampan za vymenu Wifta za Jezka :-D
Nemuzu si pomoct, ale na jazyk se mi dere "kdyz dva delaji totez, neni to totez".
Tohle je takove hezke, kutilske, nenasilne...NENASILNE!!!
Clanek moc fajn, nechces se preci jen k tomu psani trosku vratit? :-)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Když na to založíš na kickstarteru takovou kampaň, aby to finančně přebilo plat Oracle DB admina „juniora“, tak proč ne ;).
PS: ještě dělám na jednom článku a pak to nejspíš definitivně věším na hřebík.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naprosto souhlasím s Lojzovým příspěvkem: WIFTE, číst tvoje články je paráda - nadhled, humor, a přitom precizní po technické stránce. Nebuď materialista :-), u Airy nebo kde vydělávej a tady pak můžeš psát pro radost. (Tedy přinejmenším pro radost čtenářů.)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Kurňa, WIFTe, tohle nám prosím nedělej. Ono už takhle se pěkně blbě zvyká na to, že už tady od tebe články vychází jen úplně sporadicky :-( Samozřejmě tu finanční (ne)motivaci dost dobře chápu, ale určitě nejsem sám, kdo by ocenil aspoň občasné ublognutí, když už ne precizní mnohastránkové články :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

WIFTe, preji ti, aby se z juniora stal rychle senior a obcas jen tak pro zabavu neco sepsal, abychom se pomeli.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Presne tento hyperpomaly Acer som mal doma nedavno, ten disk je za tie roky tak pomaly, ze windows XP cista instalacia(ktora trvala 3 hodiny) nabieha snad 10 minut.
Toto rozhodne stoji za uvazenie, diky!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Překvapivě ani CF karty nebudou obecně takto šíleně pomalé, mám skoro podezření, že tohle SSDčko musel někdo takhle drasticky líné udělat schválně"

No, mam nejake CF karty do stareho Sony fotaku... zhruba rok 2010. Ty karty davaji cteni bez problemu >70M/s (testovano pozdeji s USB3 cteckou) zapis 30-40M/s a to pritom nejsou zadne profesionalni kousky. Kdyz tehdy zacali menit ve fotacich CFka za SD jsem premyslel co jsou to za idioty.... SD tehdy stezi 10M/s ... a mam pocit ze jeste dnes je 90% SD pomalejsich. Jen samozrejme cenove jsou uz CF znacne, a taky je neni kam nacpat :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Při stejný rychlosti jsou ceny CF i SD skoro stejný
Neni důvod aby se moc lišili, jsou tam stejný čipy a řadič je tam miniaturní (většinou zvládá slušně jenom sekvenční zápis), ten cenu neovlivní

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ony hlavně nemaj žádnou zápisovou cache, proto cokoliv kro msekvenčnky je konečná protože není cache = musí to zapsat každou kravinu okamžitě a veškeré ostatní IO se v tu chvíli zastaví. Navíc je to nand paměť tzn pro zápis napřed musí smazat stará data, což celou operaci dělá ještě cca 3x tolik latentní.

Jink obecně k celému stroji, jako cool, zrychlí se to hodně, ale stejně je to useless, tahle věc dnes má problémy přehrát 480p na youtube, i browseovat web je na tom dost utrpení. I modely s ionem jsou dost na prd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Modely s IONem maji aspon sata s AHCI = nativni podpora trimu a trosku lepe zvladaji video.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

a ION akceleruje H264 videa ano, prblém ale je že to fungovalo dobře naposledy ve flashi, co youtube přešlo na HTML5 a VP9 kodek tak se přes GPU neakceleruje nic a tyhle CPU jsou naprosto bez šance.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Teoreticky ano, ale prakticky se dříve CF častěji nasazovaly do semi/pro techniky a SD do mainstreamu a podle toho to někdy vypadalo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mam doma Asus N10 tiez je to nejaky Atom ale ma to nVidiu grafiku ktora to zachranovala aspon pri prehravani videa. Lezi chudak v policke a netusim co snim dalej vyhodit mi je ho luto.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky ho mam, ale odesla mi elektronika v battery packu (kurvitko), clanky jsou dobry, ale nenabiji to.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Milý WIFTe,

tenhle funkční bastl mi zavání výrobou joysticků a podobných srandiček pro osmibity nebo první PCčka:o) Klobouk dolů, vyvrchlení přišlo zbastlením kabelové redukce, to jsem nečekal:o) Fakt super!!
Jenom mám takový pocit, že náklady na výrobu toho Acer One S..tu stály asi polovinu toho co to nové SSD a to nepočítám hodinovou sazbu Tvojí mozkové kapacity a ručiček, abys z téhle plečky udělal trochu funkční stroj. Ještě by mě zajímalo, kolik zrnek rýže dostal ten ťaman, co tenhle hnůj vymyslel.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Když tak koukám na Wiftův blog, začala jsem přemýšlet jak rozhýbat svůj starý HP 2510p (pn: RU545EA) bržděný právě též pevným diskem, tentokrát ovšem klasickým 1,8" HDD na ZIF IDE. Ntb má i s mini PCI-E slot s wan uvnitř.
Otázkou tak je - dá se vůbec ještě sehnat něco na přímo na ZIF či Mini-PCIe (délka max. 55mm) anebo zkusit pořídit redukci ZIF-msata jak to udělal Wift? Problém ovšem bude s prostorem (1,8" HDD zabírá přibližně 70x50x10mm).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?
+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť je to suprovní komp. Malý lehký a kupodivu i docela rychlý.
Prošlo mi teď rukama několik notasu. Nové proceosry Core i5, i3. 4GB RAM, WIN8 64 bit.
A i když jsem vymazal co se dalo, pořád to bylo dost pomalé.
Pomáhá SSD disk a přechod na WIN7 32bit. Jenže ten už se skoro nedá sehnat.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Vazeny pan redaktor, co budete robit s tak velkym SSD diskom? Nieje to pre Vas vela? :-)))

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Kdysi mi tento dárek z Můnfíldu taky přinesli. Abych s tím tehdy něco udělal, že se to nedá používat. Vzdal jsem to. ☺

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nemůžu si pomoct s jednou rejpavou otázkou. Redukce na mSATA stála cca stovku, poněkud víc mSATA SSD, ale kde se dá sehnat tak levná licence na Windows 10, že se to povedlo s náklady do tisícovky předělat i z XP na desítky? ;o)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ten, kdo se účastnil insider programu a měl nefinální verze Win10, tak se mu postupně proupgradovaly až na finální build Win10 Pro zdarma. Nevím, jestli se k tomu někde přesně MS vyjadřoval, ale nechal to tak, že prostě insideři, který si nějaké Win10 preview aktivovali na daném HW ke svému microsoftímu (bohužel) účtu, tak jim licence a aktivní windows zůstávají.
Čili mám defacto legální Windows10 Pro, leč bohužel jen na virtuální mašině :-/

PS: jinak WIFTe díky zase za nějaký pěkný článek, rád jsem si ho přečetl. Mám takovou redukci už přes rok v prastarém ultraportablu s centrinem namísto 1,8" PATA šnekoidního disku a spokojenost. Ale to už není noťas na práci, spíš tak z nostalgie a z toho, že je pořád po deseti letech v super stavu a je škoda ho vyhodit.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud mluvíme o FlashFire, dobrou zprávou je, že software funguje. To funguje tak dobře, že zisk výkonu je velmi patrný po instalaci softwaru a restart systému. Existuje i další aspekt, který je trochu matoucí. Někteří uživatelé uvádějí, že mají při spuštění ikonu v systémové liště. Někteří uživatelé naopak tvrdí, že ne. To zřejmě závisí na verzi softwarového programu. Existují dvě věci, které uživatelé potřebují vědět: Flashfire musí být spuštěn s parametry a nastavení lze změnit pouze v registru systému Windows.

https://essaydune.com/write-my-speech/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nasiel som doma tento notebook a nechal som sa inspirovat a prehodil som podla navodu z clanku na novsi SSD. Dal som tam mSATA SSD Kingstom 120GB.
BIOS ho rozpoznal, tak som isiel instalovat Win 10.
Ovsem pri kroku, kde sa nastavi disk, kam chcem instalovat mi pise (moj volny preklad), ze windows nemoze byt instalovany na tento disk. Je mozne, ze notebook nebude vediet z toho disku bootovat a mam sa uistit, ze ovladac disku je v BIOSe zapnuty (enabled)
A netusim ako postupovat dalej, pretoze BIOS toho notebooku v podstate nic nedovoluje nastavit, co sa tyka UEFI, CSM a podobne.
Vie niekto poradit ?
Dakujem

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro začátek bych to zkusil ignorovat, pokud to jde. Občas to instalátor napíše, ale umožní pokračovat.

Samozřejmě tam není co s UEFI řešit, protože tenhle notebook, pokud je mi známo, UEFI nemá. Bootuje se klasicky přes MBR a i tak by ten disk měl být naformátovaný (ideálně instalovat na úplně prázdný).

Ten notebook, co jsem o něm psal před lety v tomto článku, u mě stále aktivně funguje, dal jsem mu tam přes redukci 24GB SSD Toshiba, které bylo původně prodáváno jako „SSD cache“ do řešení softwarových urychlovačů pevných disků. Běží mi na tom Windows 8.1 a dělá to print server pro USB tiskárnu :).

Pokud by to nešlo odignorovat, pak bych zkusil jít následující cestou: nainstalovat na to SSDčko první fázi systému v jiném stroji (opět: musí to být přes CSM/Legacy, ne UEFI) a v momentě, kdy to má provést první restart, ten počítač vypnout, přehodit to SSDčko do notebooku a pokračovat tam, tedy nabootovat a dokončit instalaci (to už je fáze, kdy to ani nepotřebuje instalačku, takže ji tam není nutné dávat).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzial, neda sa to ignorovat, nedovoli mi pokracovat. Skusal som to od Win 7 az po Win 10 a vysledok rovnaky. :-( Rozmyslal som, ci nemoze byt problem v tej redukcii zo ZIF na mSATA. Ty mas mozno inu redukciu s inym cipom, pretoze ja som tam nemal naopak tie ZIF konektory, nemusel som odlepit ten modry pasik.
A nemam kam inde dat ten mSATA disk, lebo nemam take PC ani notebook s mSATA portom, ale mozno kupim nejaku redukciu z mSATA na SATA.
A diky moc, ze si sa ozval. Urcite dam vediet ako som dopadol, resp. pridem po dalsiu radu :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skusil som urobit, ako si mi poradil, instalaciu na inom notebooku, kde som v BIOSe nastavil Boot Legacy.
Ked sa to islo restartovat, prehodil som disk do tot Aceru ZG5 a pri boote hned hodil hlasku "Error loading operating system" Ked som chcel pouzit opravu, tak som sa znovu dopracoval len k vyberu disku, kde furt pinda, ze na tento disk nemozem instalovat ....a bla bla bla... K*rva tolko videi som videl ako si prehdzvali disky a vsetko im slo v pohode a ja ani posraty Windows 7 tam neviem dat, lebo ON nemoze na ten disk instalovat. Co to je k*rva za disk ten Kingston ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak mam novu skusenost.
Ked je SSD napojeny priamo na dosku cez ten ZIF kabel a redukciu, tak to nejde, to riesim cely cas.
Zohnal som si ale dve redukcie mSATA -> USB a komplikovnesiu redukciu mSATA -> SATA -> USB.
Zasunul som do netbooku a zazrakom z tych podivnych redukcii to okamzite bootuje bez problemov. :-o WTF ???
Takze mi z toho vychdaza, ze ta redukcia zo ZIF na mSATA musi byt na hovno aj napriek tomu, ze BIOS ten disk vidi a detekuje ho spravne ako Kingston.
Mas prosim nejaky nazor, ci to moze byt redukciou ?
Dakujem

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Klidně může - je to ta redukce, co používá WIFT nebo nějaká jiná? S tou WIFTovou v článku mám dobré zkušenosti, jak jsem tu (už je to pět let koukám) psal, tak mi funguje ve starém portege místo IDE disku, ten už používám vlastně jen na diagnostiku do auta (i s 15 let starými baterkami vydrží pořád několik hodin).
Také jsem ji úspěšně použil v dellu D430 kde je taky standardně 1,8" ZIF IDE HDD a s čínským levným kigspec SSD není problém, dokonce funguje i TRIM (ano, se samsungovým mSATA mi TRIM nefungoval, resp. zakousnul vždycky na moment systém, takže je to nějaká kombinace redukce+SSD aby to ne/fungovalo).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja neviem aku ma WIFT redukciu, link v clanku neni.
Ja si kludne necham poslat dalsiu, neni to drahe, ale musim vediet presne aku redukciu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

asi jedině podle obrázku, poprvé jsem bral tu samou - chip je nějaký JMxxxx takže asi jmicron? Problém je, že číňan tam mohl postupem doby napájet jiný typ převodníku a problém je na světě. Naposledy (koukám, že je to už 2019) jsem bral tuto https://www.ebay.com/itm/Mini-mSATA-PCI-E-1-8-SSD-To-40-Pin-ZIF-CE-Cable... a docela štěstí, že je furt listovaná jako aktivní. Nevím, jestli ten kód "M819" je nějak určující, ale chip je pod nálepkou :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mam presne rovnaku, len kupenu cez Aliexpress.
Tu nalepku z cipu som strhol a je rovnaky ako ma WIFT JM20330.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak nevím, to je stejný mogbuk jako má wift? nějaký nový bios nevyšel?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, novy BIOS nevysiel od doby, co som to dostal z Mountfieldu :-)
Je tam verzia ako ma WIFT 3310.
Ale stale mi je divne, ze WIFT ma redukciu s tym ZIF portom obracene, ako pise v clanku, ale na ebay alebo aliexpress taku redukciu nevidim, vsetky su s tou ciernou aretaciu smerom k cipu :-)
Mozno este objednam redukciu, co ma cislo 813 a ne 819 ako je na vecsine redukcii.
https://www.ebay.com/itm/Sealed-Mini-mSATA-PCI-E-1-8-SSD-To-40-Pin-ZIF-C...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hosi, tak uz fungujem.
Bolo to kablom.
Najprv som si objednal cca 20cm IDE (ZIF )kable, aby som s tym mohol manevrovat.
Zaujimave ze original disk na tom dlhom kabli fungoval, ale ten 120GB Kingston ne.
Tak som objednal malinke 5cm a uz fici aj 120GB Kingston :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jaj, no 20 cm je asi fakt už hodně na takovou divokou redukci :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ahoj, riesim uplne rovnaky problem na povodnom kabli. mozes hodit link kde si kable kupil? pripadne ak mas nejaky zvysny tak odkupim od teba. dik za info

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj
Mam este jeden ten 5cm kablik aj s redukciou na SATA disk, este original zabaleny.
Kablik $4
https://www.ebay.com/itm/122900869182

Redukcia $4
https://www.ebay.com/itm/324427555954

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ahoj, redukciu mam, no origo kabel som trosku poskodil, tak zom ho musel strihnut a oskrabat izolaciu. teraz mam problem s kontaktom na redukciu. Preto potrebujem novy kabel. Vies mi poslat na dobierku? kontakt na mna wickermanx@gmail.com ak by si mal redukciu msata na sata tak ru by som vzal tiez, nakolko ta mi z aliex. este nedosla

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Novy kabel zalozeny, redukcia z ali, msata disk 128GB Sunbow M3 kupeny na bazosi 10-15€. Po cvaknuti dvoch uchytov som disk vlozil pod dosku v antistatickom sacku v ktorom mi prisla redukcia. Najskor som rozmyslal ze tam dam izolacnu pasku, avsak antistaticky sacok je lepsi. Ten som este podlepil obojstrannou paskou aby drzal na mieste. Fotky v odkazoch

https://im.ge/i/odDnT
https://im.ge/i/odLdc
https://im.ge/i/odUPL
https://im.ge/i/odhfG

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.