Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Paradox: rostoucí zájem o film znamená návrat Kodak Ektachrome

Ale vzdyt i gramofonove desky dnes frci ikdyz to nema zadny pralticky vyznam. Holt moda. Proste ted bude IN fotit zenitem, vycvaky digitalizovat a hrnout to na FB pripadne o tom jeste tocit youtuby a tvarit se hrozne genialne. Co na tom, ze to nebude mit zadnou komppzici, napad a vubec nic. Technicke nedostatky se svedou na " to je unikatni vastnost filmu" a urcite se najde nejakej maco-paco kterej za takovej vycvak vysoli milion dolaru a bude za mistra sveta a blizkeho vesmiru vubec.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, myslim si to same. Nakonec i Jezek v clanku pise, ze "atmosfera je jinde". Ne, i on je natolik objektivni, ze nedokazal napsat, ze kvalita z analogu je lepsi, protoze i on vidi, ze je to naopak. Tak se to svede na atmosferu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

U Lomografie je kvalita zcela urcite "jina" :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No já to právě pochopil tak, že když film něco stojí, tak si dvakrát rozmyslíte co vyfotíte. Dneska každej kdo si pořídí digitální zrcadlovku za 60 tisíc + je hnedka fotograf, protože nafotí 150x tu stejnou věc a po prohnání photoshopem to vydává za "umění". Úplně teču jak si všici dávají na FB fotky ze svateb a ten digital remastering and cleanig je tak nechutný, že vlastně na těch fotkách jsou úplně jiní lidé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě jen není jasné proč by všechno mělo mít praktický význam. Nekdo se nimrá s modýlkem, protože je praktický? Pěstování begonií na okně je praktické? Lidi chtějí dělat věci ci je baví a některé lidi holt nebaví mačkat miliony bezcených fotek na mobilu, nebo poslouchat 100 skladeb v chrčících špuntech na shuffle. Tak mají LP, které pořád vyžaduje rituálek, otřít, posadit, 20 minut prostě posluchat, desku otočit. Kochat se strojem. Třeba dnešní děti jsou z gramce úplně paf, protože to je prostě nádherná věcička, zatímco MP3 přehrávač či mobil je prostě černá skříňka co dělá zvuky. Nemám gramec, ale zcela chápu, že to někoho baví. Někoho baví si pouště CDčka a nad "multiplayery" digitálních dat bude ohronovat nos. Ne že by hráli lépe nebo hůře, ale prostě pro ztrátu toho rituálu. To samé film. Je to věc co vyžaduje péči a někoho to prostě baví, nebaví jej vyvfoti 709 fotek do krabičky a na SD kartu zapomenout.

Je to nedostatek pochopení pro úlety jiných (spousta lidí zase může považovat za nepochopitelnou ztrátu času čtení novinek o IT :-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Já bych viděl důvod někde jinde. Možná je to zklamání z "kvality" digitalizace. Když se začínalo digitalizovat, všude se mluvilo o tom, jaké má digitální technika možnosti. Všichni čekali, jak bude zvuk, video i foto úžasné. A praxe? Těch digitálních možností se nikde nevyužívá. Aby se ušetřilo. A tak běžné digitální produkty jsou technicky hluboko pod možnostmi a lidi jsou z toho zklamaní. A zjišťují, že půl století staré analogové postupy zajišťují stejnou kvalitu, jako dnešní ošizené digitály. Prostě rebélie ze zklamání se současným stavem.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No nevím, digitální technika přece nikdy neposkytovala lepší kvalitu než analog a snad ani nikdo neočekává, že by tomu tak mohlo být. I když za pár let se toho možná dočkáme. Ovšem cenou, rychlostí a možnostmi následného zpracování daleko předčí analog. Jak dlouho Vám zabere, než dostanete fotku z analogu na facebook :-) ? Ze smartfounu ji tam máte prakticky okamžitě.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jak ktery analog - kdyz se naskenuje 35mm kinofilm, neni na snimku vic detailu nez na snimku z 6mpx snimace, pricemz dynamicky rozsah je podstatne vetsi. Skenovani ve vetsim rozliseni ma za vysledek pouze zvetseni zrna, nic jineho. 16-20mpx snimace maji uroven detailu vyssi nez jakykoliv kinofilm.

Dynamicky rozsah diapozitivu - 6EV u nejlepsich materialu
Dynamicky rozsah barevneho kinofilmu - 8-10EV
Dynamicky rozsah cernobileho kinofilmu - 20EV (specialni materialy)
Dynamicky rozsah APS-S snimace Sony - 14-15EV (!)

Samozrejmne fotograficka deska 18x24 s ekvivalentem 600-2000mpx nema zadnou konkurenci. Ale kdo se s tim ma nosit, ze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem si jisty, jestli se v jedne veci nemylite. Podle mne je uroven detailu na kinofilmu dana moznostmi citlive vrstvy. Jestli se ale v tomto pripade da mluvit o "mrizce" jako v pripade snimacu, si opravdu nejsem jisty. Co se tyce scanovani..tak je spis otazka,jak je na tom technologie scanneru a jestli vyssi dpi jeste neco prinasi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže vy porovnáváte teoretické hodnoty, ne to, co běžný smrtelník vidí se svým kompaktem. Díky přirozené nelinearitě filmu vypadá přepálená fotka líp než přepálený snímek z digitálu. U toho mi zbyde tmavá budova proti bílému pozadí, zatímco na fotce bude to nebe aspoň trochu do modra. Naproti tomu rozlišení už dávno problémem není.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No a ty teoretické hodnoty snímačů v tom kompaktu co fotí do JPG, opravdu je pak v tom JPG budu mít nebo bude na stejném problému jako když si dnes koupím CD a díky remasteringu budu mít ve skutečnosti pro archivaci horší snímek jak když budu mít kinofilm?

Teorie je hezká, ale když ta technika jaksi od výrobců nedělá co si zákazník myslí, že má dělat...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

...digitální technika přece nikdy neposkytovala lepší kvalitu než analog ...
Nesouhlasím. Třeba v 80-tých letech bylo v audiotechnice CD určitě kvalitnější než vinyly. Problém je v tom, že se pak začal prasit masterring a CD produkovaná dejme tomu za posledních 10 let už jsou tak "digitálně nekvalitní" (nové typy zkreslení už slyší i polohluchý člověk), že návrat k analogu chápu. Rebélie tomu říkám proto, že právě u vinylů může být ten mastering zpackaný úplně stejně jako u CD. Takže kvalita by se mohla nazývat spíš jen pseudokvalitou. Možná případ od případu. Uznávám, že lze i dnes nahrát kvalitní CD. Bohužel to není běžná praxe. I na DIIT už o tom bylo napsáno hodně. No a TV digitální vysílání je kapitola sama o sobě.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak oba priklady to vystihuji dokonale. U TV to vidi asi uplne kazdy, digitalni pokrok v totalne kostickovanem obraze z DVB-T? Asi ne, pritom ze to jde lip vidi kazdy, kdo si stejny film poridi na BluRay.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

" u vinylů může být ten mastering zpackaný úplně stejně jako u CD"

Keď sa tak stane bude to znamenať koniec ďalšej produkcie na vynil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Digitální technika zcela jistě poskytuje lepší kvalitu než analog...ovšem za patřičnou cenu. Digitál vám pouze dává na výběr, jestli chcete o něco horší kvalitu podstatně levněji na snímek, nebo o něco lepší kvalitu podstatně dráže na vybavení.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, ja do digitalizace tak nejak delam profesionalne a u 99% veci se uprednostnuje kvantita a rychlost digitalizace pred kvalitou.
Radkove snimace samozrejme pracuji na principu, ze cim pomaleji to jede, tim to skenuje kvalitneji, kazdej se zajima jako o prvni parametr digitalizace o cenu, no a samozrejme cena jde ruku v ruce s rychlosti skenovani a teda i s kvalitou.

Druha vec o kterou se hraje je porizovaci cena technickeho vybaveni a tady je to o tom samym. Proc porizovat digital se super objektivem od PhaseOne za 1,5milionu, kdyz udajne to same zvladne deskovej A3 skener za 25tisic. S timhle pristupem se pri digitalizaci setkavam denne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Sám jsem hledal, který skaner si pořídit na digitalizaci rodinéh archivu a bohužel musím říci, že máte pravdu jenom na půl, když probíral podle testů (ne keců výrobců), který skaner je nejlepší, tak bohužel vycházel "střední třída" a ty nejdraší i 2x a více nedali lepší výsledek (mluvíme o cenách 40-60k a ne budbnové apod skanery).

Já si třeba nazkoušku nechal naskenovat u 4 "profiku" 10 diapozitivů a pak si to u kamoše zkusil na tom co jsem našel podle testů a bohužel musím napsat, že "profíci" nedali "profesionální" výsledek... Takže vlastně jde souhlasit, že hodně lidí nechce za profesionalitu platit, když je levnější koupit skener, sám si to zeskenovat a pak ho střelit dál za půlku...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Problem je, ze profesionalni skenery jsou tak drahe, ze vy si je nikdy nekoupite 300.000,- a vic. Problem je, ze si je v CR nekoupi ani firmy, protoze kdyz se to da udelat na necem za 60.000,- tak proc utracet vic, navic lidi chteji stejne digitalizovat rodinna alba za hubicku, takze by se tak drahy skener nikdy nezaplatil. Takze ano, kdyz si neco nechate naskenovat u "profiku" nedostanete o moc lepsi vysledek nez kdyz si koupite levnejsi skener, seskenujete sam a pak strelite.

Mylka je teda zcela jasna, vubec jste profi kvalitu nevidel. Zajedte si nechat naskenovat to same do Nemecka k nejake lepsi firme a uvidite, jakej je to rozdil, ovsem bude to stat 20x vic.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A co to ma spolocne s IT ?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nevim, třeba to, že za dob Sinclairů a podobných strojů, byli data na anologové kazetě. Ten pískot, to byla atmosféra. :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To byla, clovek podle zvuku vedel, jestli se to nahrava nebo ne ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jj dokonce jsem podle zvuku i poznal kterou hru nahrávám

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Výrobci minifotoaparátů si za to můžou sami.
Viz: https://youtu.be/Uzuf4XHC2Gw?list=PLhIxVIOJFQE2j1z1C2A6swZdq-nRbMNPl

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.