Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Poslední ať zhasne

Svět výpočetní techniky stojí na technologiích starých 40 a více let. Vývoj je pouze extenzivní - za cenu větší spotřeby. Nějaký vývoj je v grafických kartách, které mají hrubý výpočetní výkon mnohokrát vyšší, než procesory v počítači. Nemyslím si to, že je to jen zásluha dvou žab na prameni: Intelu a Microsoftu. Kvalita neznamená předplacení úspěchu. Vzpomeňme na DR-DOS, Novell, OS/2, Next... Lidé i firmy se rozhodují na základě jiných kritérií - že jim věc stále někdo nabízí, ne jestli je funkční. Často to ani posoudit neumějí. A není to jen v této oblasti. Systém zprostředkovaných vztahů je už příliš složitý...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Konec BB byl jasný už před několika lety, kdy skončili s vývojem tlačítkových telefonů a začali experimentovat s dotekovými obrazovkami. Ten nesmyslný směr vývoje bylo doslova cítit, už tehdy se chtěli přiblížit běžným spotřebním dotykovkám. A protože zároveň zásadně snížili kvalitu (dodnes vzpomínám na ty první barevné, ještě "borůvkově modré" modely, které byly doslova nezničitelné), ten sešup se rozjel právě tam a tehdy. Následovaly odchody velkých společností, které financovaly infrastrukturu BES a relativně povedený OS10 už to jednoduše nezvrátil.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To si úplně nemyslím.
Z10 jako celodotykový telefon byla geniální. Dodnes na winfonu patlám za okrajem displeje. Klávesnice byť softwarová neměla chybu...
... ale ta doba do vydání Q10 byla neúměrná a když své zákazníky mám naučeném na něco (HW klávesnice) a nemyslím na ně? Jsou lidé, kteří HW klávesnice nedrží, např. já se bez ní obejdu. Před Z10 jsem měl HP912, HTC Rafael (3x), BB 8520 ...
... většina lidí má své zažité. Měnit jim to pod rukama moc nefunguje ...

Z10 byl skvělý telefon, měl ale několik pro mě podstatných chyb.
- Pořádná navigace tam neexistuje. To je spíše dáno rozšířeností OS10. Používal jsem Waze a Osmand Plus
- Výdrž baterie u Z10. Neustále uživatel hledá zásuvku.

Z toho co se stalo v minulosti s Playbookem jsem se poučil a odešel jsem od BB. Playbook mám dodnes, nicméně je používanej spíše jako čtečka. Co že se stalo? Slíbený update na OS10 se nekonal. Rozdíl v systému QNX a OS 10 je opravdu podstatný, zejména v oblasti podpory android aplikací.

Co se týče budoucnosti BB? Nevím, firma která odhodila své zákazníky s tím že chce jiné a chce jich víc si koleduje o pěkný průšvih.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Uz v roce 2009 byl ve velkych firmach videt trend, ze zastaraly BB lidi nahrazovali novymi cool iPhony a Androidy. Uz tehdy bylo jasne ze RIM zaspalo a proti novym platformam nema co nabidnout, konec byl nevyhnutelnej.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Neboj, ani Android a iPhone tu nebudú naveky :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Proto mám WinPhone ... :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S aktuálnym zastúpením na trhu, ako keby tu už nebol :)

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Tvrdit že tu nebude jednou android je hodně odvážný. Android už je samo žijící ekosystém a je zakořenění hodně hluboko, až tu nebude android, nebude tu už ani naše generace, stejně jako nevěřím že v běžné domácnosti, někdy nahradí OS něco místo MS. Dokud budeme používat PC a mobili jak je známe, tak android a MS bude stejně jistý jako že zítra vyjde slunce.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Blbost. Produkty MS ako OS Wokna a Kancel za dve dakedy vobec nemusia mat dominantne postavenie. Proste pre beznych ludi budu ine OS a ine Kancle. Zvlast ked MS tak Wokna aj Kancel stihol za posl. 3 roky dokurvit, ze je z toho len infantilna, omalovankova, spehovacia, cloudova sluzba, ked clovek nema nic pod kontrolou.

V roku 2001 ked mal IE podiel na trhu 96% nikoho z tych 96% ludi ani len vo sne nenapadlo chodit po nete s necim inym jak novucickym IE6. Neexistoval Chrome ani Firefox. Akurat Opera, ale to nebolo to modre ecko, takze to nebol browser, s tym sa nedalo chodit na net. Je vedlajsie ze v roku 2001 bola Opera ovela vyspelejsi browser so zalozkami stranok. Pre 96% ludi neexistovala, ani nic ine okrem IE6. Tak ako skoncila majorita IE coby browsera, tak do 20 rokov v sukromnej sfere moze skoncit majorita Woken a Kanclu od MS (t.j. mozu mat menej ako 50%). Pre coraz viac ludi (som jednym z nich) je Win7 a Office2010 posledne Wokna a posledy Kancel, pretoze vsetko potom je humus.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"vsetko potom je humus"

Podstatne neni, ze je to humus, podstatne je kolik lidi to *musi* pouzivat. V dobe kdyz vysli XPcka, lidi to fakticky *chteli* kupovat; dnes 99.9% woken si kupuji lidi bud protoze *musi* nebo protoze prisli s hardwarem. To je ten zasadni problem pro MS...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

To je fakt, ale zaciatok konca MS Woken a MS Kancla uz zacal pred 3 rokmi. Iba to bolo velmi nenapadne. OS a Kancel od MS nebudu za 10 rokov vyzerat tak ako ich pozname z dob Win7 a Off2010.

No prosim, dalsi krok zaciatku konca OS a Kancel od MS: http://www.dsl.sk/article.php?article=18206
(Kancel od MS v pohode nemusi mat bezny clovek uz roky, ked tu je Libre Kancel)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono povestne "posledni zhasne" sedi zrovna na mne. Bold 9900 jsem si koupil zrovna kdyz OS7 koncil. Do te doby jsem se o BB moc nezajimal, ale bohuzel mi odesel muj HTC Desire Z a smartfoun s QWERTY klavesnici uz nikdo jiny nedelal. Pak se objevila Q10 ale ja si uz zvyknul na opticky touchpad a klavesy pro prijem hovoru by mi taky chybely. Classic byl uplne idealni nastupce, ale tak nejak jsem porizeni odkladal a kdyz jsem si ho loni koncem roku objednal, bylo to uz s vedomim, ze po Classicu asi uz dalsi takovy telefon neprijde.
Rozhodne nelituju, smartfoun beru porad jeste jako pristroj primarne pro telefonovani, obcas navigaci, kontrola mailu, v nouzi i neco napsat pripadne neco najit na webu. Jsem asocialni, facebook mi nechybi a nejakych nezaplatovanych dir se taky nebojim. Hlavne aby vydrzel.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Na konci článku už jen chybí tohle video: https://youtu.be/D7bbXa_7OOU

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je to škoda, ale pokud to pomůže Microsoftu, tak to v sobě bude mít i něco dobrého. 4 OS jsou moc, ve 3 nevidím problém. Autorova omezenost na konci článku je dnes zřejmě nějak v módě. Android nemusí být špatný OS - stačí si jen dobře vybrat a trochu se vyznat, což i já beru jako mínus, ale přece jen jsme na IT webu. Windows po skvělých mobilních osmičkách trochu tápou, ale i tak je to dobrá alternativa.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ono je hlavně hrozně snadné být po bitvě generálem. Jsou manažeři, kteří umí zavětřit změny v odvětví a rychle s tím něco dělat, jsou tací, kteří to nevycítí a někteří dokonce ani když už je nepřehlédnutelné co se děje. Třeba Google pochopil možnosti iPhonu (tedy novodbých smartphonů) neuvěřitelně rychle a do vlaku naskočil ještě když se sotva ploužil. Jiní trochu zmateně koukali co se to s trhem děje, až bylo pozdě. Předvídat budoucnost je strašně těžké.

Někteří mysleli, že zákazník je věrný a nikam neuteče, stačí občas trochu reklamou zamasírovat (Nokia, Blackberry) a ejhle ukázalo se, že věrných zákazníků je moc málo na to aby udrželi firmu. Navíc, paradoxně, pokukování po třendech zničí vlastní vyjímečnost, takže tradiční zákazník pak už vůbec nemá důvod zůstávat. Lidi dnes chtějí počítač s konektivitou do kapsy, mobil, něco jako přenosná verze klasického drátofonu začíná být mrtev. Dnes je to spíše další z funkcí kapesního počítače.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pojem "věrný zákazník" je pseudo a hlavně u masově vyráběných výrobků. "Věrný zákazník" v tomhle "politicko-tržním marasmu" snad ani nemá prostor, to by se ty firmy musely ale úplně jinak chovat a s tím, co chrlí na trh...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Případ BB
>On zákazník si pamnatuje. A když mu párkrát podrazí nohy?
> O jaké reklamní masáži se mluví?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Reklamní masáž = ošklivé slovo pro marketingovou komunikaci firma -> zákazník. Dělaj to všechny, slovy klasika. :-) Někdy dobře, někdy skytě a mazaně, někdy blbě, někdy nesnesitelně, někdy špatnými kanály atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Slovo Blackberry a marketing nešlo nikdy dohromady.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Cirou nahodou pracuju v Kitcheneru-Waterloo, tedy ve meste, kde je BlackBerry doma a je tu (stale jeste) nejvetsi zamestnavatel - v dobach sve slavy tu mel i 8000 zamestnancu. Je tu velmi mnoho softwarovych inzenyru, jejichz nedavna profesni minulost obsahuje "propusten z BlackBerry". Obecny konsenzus je, ze firma dojela (pripadne teprve dojizdi) na akumulaci "technical debt", alias spatny navrh a kod sveho software, ze ktereho postupem casu vznikl obludny moloch, kde pridavat dalsi funkcionalitu bylo neumerne zdlouhave a narocne. A pokud nejste schopni inovovat dostatecne rychle, driv nebo pozdeji skoncite. BlackBerry stacila ani ne dekada

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

no mal som moznost testovat Z10 a vdaka radsej Xiaomi.
NA druhej strane stale ficim na BB9720 s BBOS 7.1 a na rozdiel od smartfonov mi stale drzi cosi okolo 3-5 dni sparovany len s BB serverom a zapnutou wifi.
mam ho cosi okolo dvoch rokov a jediny problem, odisla mi pametovka (Kingstone) tak tam sla SanDisk.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.