Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Poslední ať zhasne

Přelom 80. a 90. let minulého století lze brát jako dobu, kdy z desítek počítačových platforem vzešla jedna dominantní. Současnost bude nejspíše nahlížena stejně ve vztahu k trhu mobilních telefonů. A mé oblíbené BlackBerry 10 zjevně vítězným koněm nebude.
blog

Nejrůznější předsmrtné příznaky jsou tu dlouhou řadu měsíců, už v době, kdy BlackBerry ohlásilo, že neplánuje přejít z Qt4 na Qt5, jsem prorokoval chmurné konce a když pak přišel první model s Androidem, přestali doufat i poslední optimisté.

V posledních několika týdnech ovšem začalo přímo samotné umírání. Nejdříve autoři WhatsApp Messengeru, který používá více než miliarda lidí, prohlásili, že BB10 považují za stejně mrtvé jako Windows Phone 7, Symbian nebo Nokia S40 a na konci letošního roku ukončí vývoj a podporu. Několik dní nato se uživatelům BB10 nabídla aktualizace oficiálního klienta pro Facebook (který pro změnu používají téměř dvě miliardy lidí) a ta namísto očekávaných nových tlačítek reakcí (Like/Wow/Angry/atd.) přinesla pouze to, že aplikaci smazala, odstranila z Blackberry Hubu všechny notifikace a zprávy, zrušila z Facebooku synchronizované kontakty a nahradila sebe sama odkazem na mobilní web. Takhle aktivní platforma s budoucností nevypadá.

Jistě, jsou to jen dvě aplikace, pro někoho s averzí k sociálním sítím možná dokonce úplně bezvýznamné, ale ukazuje nám to několik věcí:

  1. S BB10 se už nepočítá, i vývojáři, kteří brali tuhle platformu vážně, ji začínají házet přes palubu. Například WhatsApp nabídl poprvé hlasové volání přes vlastní aplikaci právě zde a teď nás zařadil mezi letité mrtvoly s důležitostí pod úrovní statistické chyby.
  2. Aplikace budou mizet nejen z aplikačního obchodu, ale i přímo z našich mobilů. Než se někde dočteme, že aktualizace je sebedestruktivní, tak může být pozdě. A pokud snad aktualizaci nějakou náhodou nenainstalujeme, aplikace stejně časem přestane fungovat - odstřihnout starou verzi API je pro administrátory libovolné služby zábava na několik minut. Bez online aplikací je smartphone z velké části k ničemu, volat a posílat SMS totiž umí i mobil za čtyři stovky z pultu čerpací stanice.

Takové jsou tedy ty konce, Blackberry ovšem udělalo s Blackberry 10 hned několik chyb už na počátku. Mezi ohlášením nového systému a skutečným vydáním prvního telefonu uplynul rok a půl, kdo v té době potřeboval nový mobil, koupil si ho nejspíš někde jinde a později se už nevracel. Tablet Playbook vydaný v mezidobí se systémem „na půli cesty“ se slíbeného update na BB10 nikdy nedočkal.

A vůbec nejhůře - nový systém se v počátečních měsících pokoušel marketing vecpat do trendy sféry obsazené Applem. Pokud společnosti, žijící patnáct let z prodeje manažerských přístrojů s pohodlnou klávesnicí, najednou rupne v bedně a půl roku nabízí jen celodotykový telefon propagovaný R&B zpěvačkou, pak se nemůže divit, že neprodá a musí s cenou rapidně dolů. Chtít konkurovat iPhone v roce 2013 bylo podle mého zcela špatně a BB to stálo spoustu času (půl roku mezi celodotykovým Z10 a prvním klávesnicovým Q10), spoustu peněz (Z10 se poměrně rychle musela začít prodávat s padesátiprocentní slevou, jinak by mohli deseti miliony vyrobenými kusy začít tapetovat kanceláře) a spoustu zákazníků, kteří pokud neodešli jinam už dříve, pak to udělali při této příležitosti.

Výborný systém s vlastnostmi, které ani po třech letech jinde ve stejně funkční podobě nenajdete, to tak má už téměř stoprocentně spočítané. Sám jsem byl připraven svůj hardwarově zcela zlikvidovaný model Z10 vyměnit za Passport nebo alespoň Classic, ale už jsem byl tím příslovečným posledním, který zhasíná světla na Palm OS (2010), Windows Mobile (2011) a webOS (2012) a nechce se mi jím být i na BlackBerry 10. Jsem alespoň rád, že jsem ho dva roky používal a vím jak může takový dobrý mobilní systém vypadat.

V uplynulých dvou letech jsem si několikrát říkal: „Jak si proboha může někdo místo BB10 koupit něco tak primitivního, jako je iPhone?“ Ve chvíli, kdy je jedinou alternativou Android (neřkuli předražený Android od BlackBerry) je to jednoduché - stačí dojít do nejbližšího obchodu a říct: „Jeden ajfoun, prosím.“

Martin "logout" Kukač

Většinu dne trávím tím, že přeměňuju kofein na kód. Když s tím skončím a ještě není čas jít spát, tak zbylý čas nerovnoměrně dělím mezi rodinu, sbírku počítačového harampádí, vysílání na volně přístupných pásmech a geocaching.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Poslední ať zhasne

Pátek, 1 Duben 2016 - 09:09 | RedHawk | no mal som moznost testovat Z10 a vdaka radsej...
Čtvrtek, 31 Březen 2016 - 16:37 | Tosuja | Cirou nahodou pracuju v Kitcheneru-Waterloo, tedy...
Čtvrtek, 31 Březen 2016 - 15:57 | Profic | Slovo Blackberry a marketing nešlo nikdy...
Čtvrtek, 31 Březen 2016 - 14:44 | Fotobob | Reklamní masáž = ošklivé slovo pro marketingovou...
Čtvrtek, 31 Březen 2016 - 11:28 | Profic | Případ BB >On zákazník si pamnatuje. A když mu...
Čtvrtek, 31 Březen 2016 - 11:22 | theseus | Pojem "věrný zákazník" je pseudo a...
Čtvrtek, 31 Březen 2016 - 11:02 | Fotobob | Ono je hlavně hrozně snadné být po bitvě...
Čtvrtek, 31 Březen 2016 - 10:24 | Pjetro de | To je fakt, ale zaciatok konca MS Woken a MS...
Čtvrtek, 31 Březen 2016 - 10:12 | Mirda Červíček | Je to škoda, ale pokud to pomůže Microsoftu, tak...
Čtvrtek, 31 Březen 2016 - 10:09 | franzzz | "vsetko potom je humus" Podstatne neni...

Zobrazit diskusi