Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k …a právě proto mám velkoformátový fotoaparát z roku 1929

Vasa profilova fotka sa napadne podoba na tu poslednu - fotak z roku 1929. Obe maju cosi spolocne, ten sklon a mozno viac....
ehm, zaujimavy clanok

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono je to takhle hezke, nicmene ja se vydal opacnou cestou, zahodil jsem i digitalni fotak a fotim uz jen mobilem. Vyhody jsou dve:
-zrovna se kamaradka vratila z dovolene, svuj digital si omylem koleckem prepla na makro rezim a vsimla si toho az po nekolik dnech, takze pomalu polovina fotek rozostrenych tak, ze na nich nic neni videt. Na plne automatickem fotaku ve smartphonu se nic takoveho nestane, cvaknete a jdete dal, fotky sice nejsou zadne umelecke hodnoty, ale mate po navratu co ukazovat.
-druhy problem je rychlost s jakou muze prijit necekany a ojedinely zazitek. Proste uvidite neco jedinecneho, vytahnete z kapsy mobil, cvaknete a zachytite udalost. Nez si pripravis k foceni velkoformatovy fotoaparat z roku 1929 uz je ten okamzik, ktery stalo za to vyfotit pryc a dalsi mozna prijde zitra, mozna za pul roku. Takze nakonec to cvaknuti toho jedinneho sninku, ktery stalo za to poridit bude stat furu casu nebo taky neprijde vubec.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

počkej, špatně jsi mě pochopil. 9x12 nemám na běžné focení, na to mám Nikon 1 S2. jinak k té kamarádce, ono to holt je potřeba hlídat. měla kontrolovat, jak se fotky podařily, odhalila by to hned. ale to nepíšu nic, co byste sami nevěděli.

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

OK, ale tak jeste napis, kolikrat mesicne mas cas zajit nekam ven a cekat hodiny na ten spravny zaber, pokud teda fotis prirodu, jestli je to na foceni svateb, tak je to samozrejme jina situace.
Pridavam se, ukaz neco z vlastni tvorby prosim.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

ale notak, pan Sudek take nikde necekal hodiny....

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

U studiovych fotek jiste ne.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

No Saudek, natož Saudková strávili s modelkami/modely i několik hodin! Začínalo to třeba již tím, že Sára obešla dopo obchody a nakoupil krásné klobouky, nebo starou židli nebo hudební nástroj! Pak se dlouze kecalo a popíjelo, aby opadla térma modelek/modelů a saudek navazovat takové ty imtimnější pocity a někdy se pak focení jediné paničky protáhlo i po celou noc ;-)

Alespoň to vyplynulo z mnoha rozhvorů natož z filmového dokumentu o životě mistra a jeho, zprvu jen sekretářky :-))

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Až na to, že si pleteš hodinky a holínky.
Sudek, ne Saudek, chápeš ten rozdíl ?

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Ajaj, pravdu díš!, nějak jsem to přehlédl... :-( Ano, také, opticky, velmi podobná slova (Sudek/Saudek) jak ty holínky :-)) Dík za upozornění :-)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

"-zrovna se kamaradka vratila z dovolene, svuj digital si omylem koleckem prepla na makro rezim a vsimla si toho az po nekolik dnech, takze pomalu polovina fotek rozostrenych tak, ze na nich nic neni videt"

Co takhle aspoň *zkusit* SmartDeblur nebo něco podobného?

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

hezké zamyšlení pane, hezké. je vidět, že tě to opravdu baví... umíš o tom psát opravdu čtivě...

nemůžu si ovšem pomoct - ukaž prosím nějakou tvou tvorbu ;) ať nečteme jenom "suchou teorii"...

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Neco podobneho psal kdysi Karbusicky v PhotoLife, proc je film lepsi nez digital. I to, at si sebou fotograf bere jen 16 MB kartu na 5 fotek.

Tedy az do chvile, kdy otocil a zacal psat clanky na tema proc je digital lepsi nez film.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

No já věci, které považuju za "tvorbu" nepublikuji, z různých důvodů.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

no tak, nenech se překecávat...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

fakt ne, sorry.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To je ovšem vtipné. Dotyčný se zde snaží prezentovat jak kdyby fotografování rozuměl, jak kdyby rozuměl fotografické technice, ale nikdo od něj nikdy neviděl jediný potencionálně koukatelný snímek. Trošku fraška a ty "moudra" pak nelze brát úplně vážně.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Onehdy už před časem sem na jedinym omrknutym srazu TK slyšel názor, že internet je taková žumpa (když na ni aktivuje diviš, tak musím souhlasit), že na ni něco tak ušlechtilyho jako je velký formát prostě nepatří. Ten patří jen na reálny média.

Takže se vůbec není čemu divit, že se najde i někdo další, kdo to taky tak dělá.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

to bych zase netvrdil, David má podle mého ve spoustě věcí pravdu.
já sice nesouhlasím s pár závěry, ale to je zas můj pohled...
digitální fotografie je dobrý sluha, ale zlý pán. fakt, že focení na digitál je zadarmo, vede k obecné degradaci fotografie - stačí se podívat na megapixel nebo photoserver; spousta vysoce hodnocených snímků jsou cvaky bez nápadu a beze světla... lidi fotí jak o život, protože je to zadarmo, a publikují jak o život, protože internety jsou jednoduše použitelné...
na druhou stranu fakt, že je digitální fotografie krom pořizovací ceny techniky a ceny elektriky zadarmo, je pro řadu lidí osvobozující a dovoluje jim experimentovat; co když si tenhle motiv nasvítím takhle... a jak to bude vypadat, když to nasvítím takhle... a když si stoupnu takhle... digi není jenom o bezhlavém namrskání stovek fotek z procházky se psem, ale taky o alternativách. a internety pak umožní pokecat si o výsledcích s podobně postiženými lidmi z druhého konce republiky bez nutnosti být s nimi fyzicky v jedné místnosti.
prostě jak si kdo ustele, tak si lehne. pokud chce někdo cvakuškat a nechat se chválit podobnými cvakálky, může. pokud chce někdo experimentovat, může taky.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Pravda, sebelepší fotoaparát a sebelepší sklo neudělá práci za fotografa. Naopak, dobrý fotograf umí i se "stařičký" strojem zahrát bezchybně operu. Pěkný článek.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

technika není důležitá obecně... znám lidi vlastnící fullframe DSLR, kteří nejsou schopni udělat technicky dobrou fotografii a jejich tvorba je šíleně zašuměná a neostrá (o kompozici a práci se světlem vůbec nemluvím) a stejně tak znám frajery schopné udělat dobrou fotografii mobilem. důležité je mít schopnost vidět a pak je jedno, co má člověk v ruce.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Technika samozřejmě důležitá je - foťák je nástroj. Na kvalitě nástroje záleží, jak se s ním dělá a jaká klade omezení. To přece vůbec nesouvisí s tím, jak lidé umějí či neumějí ten nástroj používat.

Když vrtám díru do panelu, taky radši vezmu bourací kladivo s pneumatickým příklepem a SDS vrták - díra je za deset sekund. Příklepovou vrtačkou s vidiákem je to něco mezi pěti minutami a nekonečnem, přičemž výsledkem je totéž - díra na hmoždinku. Jsou i nástroje, kterými bych tu díru dělal ještě déle - třeba ruční trubkový sekáč a kladivo - a kvalita by byla o dost horší. A jsou i nástroje, kterými bych to nedokázal.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

jistě. ale i když dáme nešikovi do ruky bourací kladivo, díru do zdi stejně neudělá a když jo, bude to na dvě hodiny sádrování :)

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Pokud chce někdo dobře fotit, musí to umět a k tomu musí mít vhodný nástroj. A který je vhodný, to záleží na tom, co, kdy, kde a jak chce fotit. Jsou věci, které vyfotí slušným mobilem, jsou věci, na které potřebuje kvalitní zrcadlovku, a jsou věci, které (za dnešního stavu techniky) vůbec vyfotit nejdou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem si vytvoril nazor, ze je strasne dulezite aby te foceni s tim kterym nastrojem bavilo. Ja jsem ted mel behem poslednich dvou let 6 mirrorless fotaku, 2 jsem daroval a 3 prodal a porad se vracim k, a nechavam si muj prvni mirrorless, Panasonic G6. Bavi me na nem stare objektivy, dobra ergonomie a EVF. Podle me mu chybi k dokonalosti rozptyl EV vetsi nez 1 u AEB, drive a focus mode dials a trosku stabilizace na senzoru, ale jenom kvuli stabilizovanemu zvetsenemu obrazu pri manualnim ostreni starych tele skel. Kazdopadne jsem byl ted na tyden v CR u rodiny a vyfotil tak 1200 rawu. Bylo co fotit a bavilo me to, mamka ma nadhernou zahradu a portrety ostatnich clenu rodiny, kamaradu, sportovani, chlastani a opekani atd., stridani nativnich a starych skel... G6 ma porad dobrou velikost na to, aby se vlezl se setakem + portretakem (sigma dn F2.8 60mm, canon fd F1.4 50mm) do stredne velke ledvinky tak jsem ho mel porad vsude sebou, k veceru a uvnitr budov auto ISO s max limitem na 6400 a pohodka. Ted uz to jen probrat a 'vyvolat' v DXO Optics PRO. :-) Sem tam ted i vyuzivam na G6 wifi tak, ze mi to co vyfotim okamzite uklada do slozky na kompu, kdyz fotim doma v byte. Hodi se to na nejake to testovani a hlavne kdyz prodavam neco na ebay a potrebuji to nafotit. Taky mi prijde, ze plne artikulovatelne LCD je uz pro me pomerne nezbytne na kreativni foceni/uhly. Jestli chce nekdo upgradnout z mobilu, bridge nebo kompaktu a pestovat si novy konicek, tak si myslim ze mirrorless a micro 4/3 jsou zlata stredni cesta; strasne moc tel, vyber ze spousty velikosti, velke mnoztvi nativnich autofocus objektivu a more starych adaptovatelnych. Klidne bych sel do nejakeho starsiho bazaroveho tela jako GH1, GH2, G1, G2, G3, G5, G6, GF1, GF6 a podobne + stary manual objektiv jako Canon FD 28mm F2.8 a za malo penez muze mit clovek velice zabavne kombo...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Bavit tě to musí, pokud fotíš jako amatér, pro radost svoji, případně svého blízkého okolí. Jako profíka tě to bavit nemusí - ale asi budeš dosahovat menšího uznání. Přece jen je lepší mít ze své práce radost, ono to pak obvykle dopadá lépe.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Smeroval jsem to spise na ten fotici nastroj, s nekterym nastrojem te to bavi vice, protoze splnuje tvoje urcite predstavy o funkcnosti apod.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

@ados: Ahoj, jak bys subjektivně hodnotil výstup RAWů z G6 (barvy, ostrost, šum) v DXO Optics? Názory se dost rozcházejí, sám mám zkušenosti jen s Lightroomem...

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Subjektivne velice dobre, diky DXO fotim v klidu i na ISO 3200, ted mam i 6400 fotky ktere teprve budu upravovat a myslim ze aspon pro web pouziti budou v klidu.

https://picasaweb.google.com/112981689532095799714/HighISODXOOpticsProEl...

Druha a treti fotka.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hodinu na vyvolání jedné? Nevím, mi to přijde hrozně moc. Deset minut ve vývojce, tři minutky v ustalovači a pokud budu hodně hodně důsledně proplachovat, tak za dvacet minut z misky můžu vytáhnout.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

příprava chemie (tj. hlavně odměření a naředění rodinalu) a vytažení všeho potřebného (aktuálně fakt nemám samostatnou temnou komoru) tak 5 min, přednamočení 1 min (F100 má fakt drsnou antihalačku), vývojka ok, třeba 10min (ač dělávám i 1+100 a semistand), přerušovač 1 min, ustalovač 5min rapid OR 10min kyselej a pak 3x tak dlouho vypírat (vypírání fakt doporučuju nekrátit) a nakonec 1 min ve fotonalu (používal jsem i Jar). pověsit, poklidit, celkem tedy 1 hod. a to proto, že se mi už víckrát vymstilo zkracovat praní. ano, dá se to i kolem 35 minut, ale níž se já prostě nedostanu.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Míchání chemie do toho nějak nepočítám (i proto, že když už ji namíchám, tak ji použiju víckrát .. alespoň se o to snažím). A navíc míchání 4:1 je tak chvilková záležitost, že ta minutka se prostě ztratí.
Jo, je to oprotivá Rodinalu s DDXkou prostě "snadnější".
Ale Rodinal mě dost zklamal po tom, co skoro nový (půl roku koupený, ale jak dlouho byl v obchodě už nepamatuju), kdy sem navíc pečlivě vytlačoval vzduch, jednoho dne nebyl. Bylo po něm.

U DDX prostě odlívám z lahve a funguje. Nepamatuju, že by se něco takovyho stalo. Naopak sem jednu dobu hrozně dlouho nevyvolával a už sem myslel, že bude po chemii, ale zkusil sem DDXku a pohoda.

Jen teda lahev smáčedla se nějak zhučkla (ale asi by stačilo jen rozmíchat)....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Rodinal se používá jednorázově, v ředění 1:40 nebo častěji jako vyrovnávací vývojka 1:100. Tím jsou vyvolávací časy dlouhé. Výhoda je pak nízké zrno, vyrovnávací účinek, menší citlivost na dodržení teploty. Ale trvá to dlouho.
Negativ není sice pak kontrastní - často se pak pozitivy musí dělat na gradaci tvrdá-utratvrdá, ale získáte větší počet jasů, vyšší dynamický rozsah.

Vícenásobné použití vývojky je vždy rizikové - nikdy se neví, nakolik je vyčerpaná - to závisí na mnoha faktorech.
Kde je proces na tohle citlivější, vývojka se vždy používá jednorázově - třeba v barevné fotografii i na pozitivy (papír).

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Odešel ten koncentrát v lahvičce, neředěný, vzduch z lahvičky vyfouknutý. Prostě jednoho pěkného dne byl negativ 8x10" čirý.....

A to je něco o co opravdu moc nestojím. A něco takového mi DDX nikdy neudělala.
Spíš úplně opačně. Měl sem ji pár týdnů naředěnou v oblíbené 600 ml JOBO lahvi (ve které právě snadno míchám 1:4). A po dvou nebo třech nebo čtyřech týdnech (víc to asi nebylo, ale už si nepamatuju kolik přesně) sem to riskl a použil ji místo vylití a namíchání nové a fungovala parádně.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

a byl to fakt RODINAL? nebo nějaká verze typu foma R09?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jo, říkám tomu Rodinal, ale byla to samože Foma R09 new.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

to by mohlo bejt ono. už jsem víckrát zaznamenal informaci, že foma r09 prostě najedou zdechne (zatímco rodinal prostě funguje i když už je jak černej písek a dávno po expiraci). já teda osobně teď mám přesně tohle ... http://www.macodirect.de/chemistry-blackwhite-film-developer-compard-com... ... stáří X měsíců od otevření, už hodně ztmavnul, nijak neřeším vzduch v lahvi, ale stále funguje.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Tuhle verzi neznám, ale už se mi nechtělo experimentovat. Ilford si mě získal. Ať už filmem nebo právě chemií....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nojo, tak to jsou dvě různý věci. Používal jsem jak origoš Rodinal, tak východoněmeckou R09 spoustu let a nikdy to neodešlo, žádný problém s expirací nebo oxidováním koncentrátu. Kdoví, o co je ta Fomácká verze zase ošizená.

Už kdysi jsem z nimi měl různé problémy, ještě za bolševika - najednou třeba začali dělat filmy a papíry se sníženým obsahem stříbra v emulzi - fotky na tom dělat nešly.

Tak Ilford je samozřejmě parádní, neznám snad věc od nich, která by byla špatná. Až na tu cenu, samozřejmě.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Praní po ustálení se podceňuje. Je důležité do dělat dost dlouho. A hlavně, hodně záleží na čistotě té vody, hlavně v ní nesmí být pevné částice (mikropísek). Jeden čas vodárna proháněla vodu nějakými pískovými filtry nebo čím a v pitné vodě bylo plno mikročástic - malá zrníčka písku. Ta dělala na emulzi dírky. Doporučuji proto také kvalitní filtr.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

U nás vodárna čerpá ze studny docela hrubou vodu (železitou, vápníkovitou, něco písku, ale zdravou). Ale s úspěchem používám ku plné spokojenosti filtrovanou vodu co máme na pití, která jde přes kaskádu filtrů, pak přes membránu reverzní osmózou, a pak je zpětně mineralizovaná (a při nalívání ještě projde UVčkem), abysme nepili destilku vysávající minerály z těla.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Na rozpuštěné minerály a ph byla citlivá barevná fotografie, tedy pozitivní proces (negativní se doma nedělal snad nikdy, filmy se dávaly vyvolat). Tam se to muselo kontrolovat, protože vodárna občas dávala vodu tvrdší, občas měkčí a ph se také trošku lišilo.

Hlavní je ten písek, to je katastrofa. Však se také v každém fotoobchodě prodávaly ty filtry na vodu, připojovalo se to normálně na hubici vodovodu.

A vůbec, klasická fotografie na film vyžaduje absolutní čistotu, bezprašnost a všechny tyhle věci - neustálé čištění všeho, antistatické utěrky, filtry na vodu a lázně, neustálé hlídání foťáku a zvětšováku od chlupů, prachu, ... i výměna filmu ve foťáku je někdy téměř nemožná - třeba na poušti, při žních atd. - ve vzduchu létá spousta bordelu. Když jsem bydlel v Praze v centru, tam byla tak obrovská prašnost, že fotky v koupelně prostě dělat nešly, než jsem vyrobil čističku vzduchu. To dnes lidi s digtálem vůbec neznají, jaká to byla strašlivá piplačka.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

To je fakt, smrsklo se to na občasné vyčištění čipu u foťáků s výměnným objektivem a na otření obrazovky monitoru před postprodukcí.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Článek pěkný, stroj snad ještě víc...patřím k těm co jejich fotky mobilem vypadají 100x lépe něž některých DSLR a spol za 10 tisíc...kteří s tím za prvé neumí, za druhé uřezat někomu na fotce nohy nepovažují za problém...nakonec ano iphone 4S má plastoptku..nícméně i tak mám záběr ostřejší a mín trhaný než onen profi foták...

Nakonec na autora jedinná otázka, co to je stativ....dle kroužků předpokládám služný teleskop, napíše název, popřípadě kde ho koupil...nebo je to nějaký nekoupitelný děda..?

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Stativ je "Hama TRAVELLER 150 Premium Duo", koupený ještě před zdražením. Asi na něj letos napíšu nějakou menší recenzi, až jej budu používat trochu déle. Bral jsem ho proto, že pracovní výška je až 150cm, transportní přitom jen 38cm, takže se mi vejde do báglu (jeden takovej starej Tamrac). 2kg Avuse udrží spolehlivě.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

no vida - to je info :)
stále sháním nějaký alespoň použitelný stativ, aby se vešel do kufru u motorky - tedy max cca 45cm.
Je to těžký, buď je to hrozný bláto - nebo výška max +-120cm... :(

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jestli nacvakám 50 nebo 1500 fotek je celkem jedno. Důležitější je, jestli jsem soudný a dokážu z toho vyselektovat ty dobré. Jsou prostě lidi, kteří to mají v ruce a oku, těm stačí jednou cvaknout a je to. No a pak jsme my, kteří holt musí udělat pár záběrů navíc a ten správný vybrat posléze.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Na jednu stranu je to po selekci jedno, na druhou stranu se fotič místo bouchání fotky za fotkou mohl prostě kochat a nebrat si čas cvakáním, kopírováním, promázáváním fotek.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Mno, clanek je to zajimavy, ale naskyta se otazka, zda tuto logiku neaplikovat jeste dale - vzit si platno a barvy, a takto zachytit ten okamzik casu. Pri rychlosti jeden obraz za jeden rok si clovek velice rozmysli, co bude tvorit.. Ale ten vysledek!!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jo je to o prevzeti osobni odpovednosti a asi nejake pevne vuli. Nema to daleko i k dnes popularnimu "podme najit misto kde neni mobilni signal!". Nastesti tady je jeste z nejake casti tohle doplneno o to ze si DJ rad hraje s technikou. Takze nakonec to nemusi byt ani tak o neschopnosti jako spis malinko o duvodu proc si poridit nejakou hracku. .... Coz mi pripomina ze ja si musim poridit Wifi SD kartu od Transcendu - nutne ji potrebuju!

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Zní to jako parádní zábava. Já už na to holt nemám nervy (transformace koupelny atd.) a zůstanu už asi digitální.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Já nechávám mnohé fotky (ač jen dokumentrání) dělat i na papír (ve Fotostaru) a větší formát (10x15) někdy i zvětšeninu A4 a a na lepší (Premium - kdysi dělali na Kodak Gold PRO, no bejvávalo :-( ) a tak u mě probíhá selekce digifotek ještě jednou a důkladněji, když vidím jak naskakuje cena za dobírku v Offline Clientovi - pro výběr fotek a volby formátů, ks případně úprav a pak odeslání.

Tedýýý to už konečně třídí se mnou i moja a vybírá si také co by ráda zhmotnila ;-) , ale při tom neustále sleduje bedlivě! celkovou cenu. Na ni ta cena působí tak nějak dvojnásobně víc ;-)

Podobně kdysi z negativů jsem také nedělal na papír zdaleka všechny políčka..., ale jen co stálo za to a digifotky tedy nechť jsou jen jakoby negativy ;-) Však v PC nepřekáží.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.