Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Proč konvertovat důchodce z Windows 7 na Linux

důvody jsou hezky vyjmenované a vysvětlené. Dokonce to pro pc který má sloužit jen na net a puštění nějaké mp3 a videa dostačující. Ale největším mínusem hovořícím proti je ono magické slůvko "kompatibilita". Prakticky vše je "pc windows kompatibilní", takže když přijde vnouček s pohádkou/hrou že si ji pustí tak přirozeně nepochodí. A těch příkladů by se našlo vícero. Malé rozšíření = mizivá kompatibilita. Svět Windows je víceméně kompatibilní cca od programů navržených na Win95....

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že nemohu souhlasit. Kompatibilita mezi různými verzemi Windows je dost tragická, osobně mám podstatně lepší zkušenosti se zprovoznění třeba starých her s WINE než pod novými Windows.
Ostatně s nasazováním Linuxu jsem podstatně radikálnější než kolega Ježek, každý příbuzný, který chce abych se mu staral o počítač má jednoduchou volbu, Linux nebo Linux, protože můj duševní klid a čas jsou položky, které by prostě při neustálém řešení nějakých problému s Windows byly značně podhodnoceny. Linux se prostě nainstaluje a do upgradu na další LTS na to nemusím sáhnout.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Přesně řečeno, také jsem na tom stejně. Tchán s tchýní v důchodu jedou už asi 5 let na Debianu na 10 let starém notebooku a jsou spokojeni. Jediné co potřebují je mail a prohlížeč. 5 let to jede bez problémů a nemusel sjem na to vlastně šáhnout, pouze jednou za x měsíců zkontroluji, zda je vše OK, doinstaluji instalace, které se nenainstalovali (automaticky nechám instalovat jen security updates) a vše je OK. Teď jen řeším, jestli tam nedat novější verzi, protože nainstalované právě skončila podpora.
Podotýkám, že na tom notebooku byly dříve Windows XP a dělat se na tom nedalo (jen 1GB paměti). Xfce ale fungují bezvadně.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Já se přiznám, že starost o domácí počítače jsem přehrál na mladšího bratra. Nejlepší rozhodnutí.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

problémy s Windows? Při obvyklém používání? To jsem prakticky nenarazil, zato u linuxu je problém díky malé kompatibilitě pomalu na každém kroku a mnohdy vznikají dost komické situace. Současný linux se dotahuje na WinXP, ale na vyšší OS od MS nemá ani omylem. A osobně bych dal přednost x64 XP před jakýmkoliv linuxem.
A nahrazovat W7 linuxem může jen maniak do tohoto minoritního os. Sám jsem s tím před lety experimentoval a zjistil jsem že je mnohem účelnější zůstat u Windows. Po nastavení stačí vypnout automatické aktualizace a cca jednou za půlrok se zastavit a nainstalovat bezpečnostní aktualizace dle seznamu prostého telemetry součástí a reklam na W10.

P.S: ale chápu že jsou lidé co mají potřebu řešit jednoduché věci maximálně složitě.

+1
-40
-1
Je komentář přínosný?

Možná je to v tom, že pokud nasazujete linux jen kvůli tomu, abyste ušetřil za OS, tak to nejspíš fungovat nebude. Kompatibilita? Čeho s čím? Nepamatuji se, že bych na něco narážel, ale je to možná dané tím, co na linuxu dělám. V každém případě, udělat z vašich osobních zkušeností obecný závěr, je trochu neprofesionální.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

To jsou zkušenosti ze širokého okolí. Spousta lidí má starší softy na cd které vyžadují jen Win. A proč hledat alternativu když to co chci mám zakoupené? Normální uživatelé tyhle rozdílnosti řešit nechtějí a ani na ně nemají čas. Ani nechtějí ztrácet čas dualbootem když si chtějí zahrát oblíbenou hru. Existuje virtualizace a emulace, dost se zlepšila - ale proč něco virtualizovat když to může běžet nativně?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chtít od programu, který je zakoupený pro Win, aby běžel bez problémů pod jiným operačním systémem, je vždycky trochu risk. Ono někdy stačí jen přechod mezi verzemi Win, který dokáže znepříjemnit život. Některé programy pustíte nativně pod linuxem i pod windows (Eagle, Matlab) a jistě by se jich našlo více. U Open Source je to téměř pravidlo.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

no nebol by to problem keby microsoft dodrziaval napriklad POSIX ( IEEE 1003 a ISO/IEC 9945) pretxo BSD, Unix, Linux sa lahsie portuje ako medzi Windows a Win Sererom alebo predtym Windows NT a

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Realita je takova, ze microsft je kompatibilni jen sam se sebou a to jeste jen castecne. Na starsi word se vyplati libreoffice, protoze ten to aspon nejak otevre, zatomco MSO padne na hubu. Predstava, ze to co bezelo na winXP pustim na win10 je velmi iluzorni a plati to hlavne pro hry. Na druhou stranu, pokud vam nejaky linuxak bude tvrdit, ze vas spasi wine, tak mu neverte. Sice na tom jedou tisice aplikaci, ale z tech peti, co vy chcete, jednu spustite a jakztakz pujde ovladat, druha uz ovladat nepujde a zbyvajici 3 nepujdou ani spustit.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Musím říci, že na email, browser a dost je linux více než dobrý. Pro mladšího synka se mi podařilo sehnat zdarma 8 jadrový Buldozer s deskou a pamětmi, AMD H6??? a 500GB diskem. Protože hraje hlavně Minecraft, tak jsem zkusil Ubuntu. Nebylo to úplně bez práce. Ale nakonec to jede krásně.
Nakonec jsem rozjel i požadovanou hru přes Wine. Před tím jsem prakticky s linuxem žádné zkušenosti neměl. A že by Win 10 byly bez práce? 3 roky stará kamera od creativu - 6 měsíců odolávala instalaci (ikdyž dle creativu podporovaná) a najednou to šlo out of the box. Jenže v ubuntu šla rovnou. I když v práci přecházím na Win 10 (softwary které mám pod linuxem nepojedou), tak doma až na 1 počítač být nemusí. A váhám - Microsoft někde dělá chybu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Není to trochu zbytečné, povozovat zrovna Minecraft přes Wine, když to může jako Javová aplikace běžet přímo? Návod je v podstatě přímo na stránce https://minecraft.net/download, jen je to trošku schované pod malinkatým nadpisem "Show all platforms"

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ne Minecraft je přímo. Ale Trove jsem musel rozhodit přes Wine. Spaceship engineer jsou na Steamu také ke stažení přímo na Linux.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nepreji vam to, ale az se z mladsiho synka stane starsi, zjistite, ze se win nevyhnete. Bude chtit hrat hry s kamarady ze skoly (Steam), pouzivat SW ze skoly (informatika) aj. a narazite.
Proto jsem synovi koupil radsi herni notebook s Win 8.1 (rok zpatky, i7 + GF860M), hry na tom bezi v pohode a jeste nejmene rok budou, pak zacne holt snizovat detaily apod. Predpokladam, ze nakonec se sam kluk preklopi k "uzitecnym" aplikacim, ktere na tom pojedou svizne dalsich par let. A hry se pomalu utlumi.
Ale pro nekoho, kdo PC pouziva fakticky jako tablet (internet, e-mail, streamovane video, openoffice) je linux v pohode - moje mama ho na jednom ze 2 notebooku taky ma (rozhodovaly penize).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Uvidíme. Druhý synek má Win 10. Takže se kluci učí oboje. A protože chtějí různá rozšíření a nejsem vždy na požádání dostupný, tak se snaží pomoci sami. A to je nejlepší škola. Klidně ať se v tom hrabou, přinejhorším to celé přeinstaluji. V tom vidím Ubuntu jako lepší - rychlejší.

Dokonce i stařičká TV karta od Technisatu Airstar pod Ubuntu v Kaffeine jede a na Win 10 to byl neřešitelný problém (i když dle rad z interentu teoreticky měla fungovat).
Jediné, co mohu Ubuntu vytknout, že jistější je instalovat různé věci přes konzoli. A to je pro mne porod. Ale zvykám si. Je to jak dřevní doba MS-DOSu až Win 98. Či editace registrů ve Win XP.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AirStar jede všude, i pod Win10. Ale musí se jí vypnout řízení spotřeby, jinak ji Windows "chytře" odpojí :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Dík. Tak tohle jsem nevygooglil a vzdal to. Ale je to jen další ukázka, že opravdu některé věci jdou už snáz pod Linuxem než Win 10.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

problemy s Windows pri obvyklem pouzivani jsou samozrejmosti, popirat to a davat prednost nepodporovanemu systemu muze jen maniak do tohoto os... muzes trvrdit ze jsi pocitac nepreinstalovaval 10let a provadis upgrade Widnows od 95 po W7, nicmene naprosta vetsina uzivatelu bud reinstalovava zablesene WIndows 1-2x do roka, nebo pouzivaji tak vyhnilej system ze by jsi na nem nedokazal ani zkontrolovat jestli ti neprisel email...

ona kompatibilita je pro NAPROSTOU vetsinu uzivatelu totiz u GNU/Linux v pohode, stejne jako ve Windows tam pusti Firefox/Chrome, Pidgin, LibreOffice, VLC, MPlayer, ffmpeg, XBMC/Kodi, GIMP, Audacity...
pokud potrebujou Adobe Photoshop/Ilustrator/InDesign nainstalujou to do GNU/Linux uplne stejne jako ve Windows, tuknou na SETUP.EXE, dalsi, dalsi, dalsi, dokoncit, ikona pak je mezi ostatnima nativnima GNU/Linux programama, soupnou ja pomoci drag'n'drop na plochu, poklepanim pustej a pracujou, ani nepoznaji ze se vse na pozadi provadi pres WINE...

P.S.: chapu ze jsou lide co maji male potreby a staci jim WIndows, i pres vsechny jeho problemy, to ale nerika nic o tech inteligentnejsich co jsou narocnejsi a tak je pro ne logicka volba GNU/Linux, pokud se dokazou neco naucit (Windows se pri prvnim seznameni take museli ucit), zavrhnout zazite chovani, tak prechodem na GNU/Linux muzou jedine ziskat...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Priznam se, ze jsem asi divnej, ale Pc reinstaluju obvykle pri vymene HW za novy (pri nejake zasadni vymene), ze bych musel kazdy rok reinstalovat windows, to si nevybavim asi nikdy. Ted jsem trebas mel 4 roky Win7(nebo tak nejak) a nechal bych si je klidne I dal, byly uplne v pohode, ale menil jsem systemovy HDD a kdyz uz ty Win10 byly zadarmo, tak jsem teda rovnou dal ciste desitky, mam to asi pul roku a pokud nebudu muset menit MB, tak predpokladam, ze to klidne dalsich 5 let pobezi.

Nemam problem s virama, s nicim (a to I pres to, ze i na to porno clovek jednou za cas nekam vleze)

PS: Jinak ale v podstate muzu souhlasit s tim, ze pro vetsinu uzivatelu staci .... uplne cokoliv. Windows, Linux, Android...je to jedno, na to, o na tom provozujou, je to naprosto jedno. A zvlast, kdyz by meli nejaky trosku novejsi HW - pak je to uplne jedno, protoze ty zakladni veci dneska bezej uplne v pohode I na mobilu, natoz na PC.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

tva zkusenost je NAPROSTO odlisna od zkusenosti vetsiny BEZNYCH uzivatelu Windows, kteri bud reinstaluji casto, nebo maji zablesene vybrzdene 10x pomalejsi Windows...
dej si do rady 1000 beznych uzivatelu Windows a dej jim 2otazky
1. jak casto reinstalujete?
2. mate pocit ze se vam spomaluje pocitac?
uvidiz ze vetsina ma pocit ze se jim spomaluje a tem co to neni jedno ho casto reinstaluji ;)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem se cca 15 let zivil jako IT technik, ted uz to nedelam cca 10 let jako zamestnani, ale obchoduji prilezitostne s PC a hlavne vsem znamym okolo sebe stavim / opravuju / instaluju pocitace.
Troufam si tvrdit, ze naprosta vetsina beznych uzivatelu PC neumi reinstalovat Windows a plati za tuto cinnost penize. Tudiz to rozhodne delaji jen v pripade, kdyz uz to jinak nejde - coz je obvykle pouze v pripade, ze si to zavirujou tak, ze uz s tim nejde nic udelat. Jiny duvod jsem uz dlouho nezazil..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ja jsem se cca 15let se zivil jako systemak vcetne podpory cca 250 uzivatelu s Windows, vim ze naprosta vetsina uzivatelu neumi reinstalovat pocitac a prave proto ho pouzivaji zableseny, ale o reinstalaci si velka cast z nich nekomu rekne, takze jeslti problem se zablesene win resi reainstalaci oni, nebo nekdo jiny nemeni nic na faktu ze pokud nechteji zableseny/zpomaleny system, tak je reinstalovan... cas straveny s reinstalaci je vetsinou kratsi nez cas straveny s resenim problemu, pokud tomu nerozumi nemaji jinou moznost, pokud jim to dela nekdo jinej tak (pokud to nema jako vzdelavani nebo prekonavani nemozneho) nebude ztracet cas hledanim problemu, pokud za to nekomu plati logicky zaplati radeji jen za cas s reinstalovanim nez nasobne za cas opravy... koneckoncu ve "firemnim" prostredi se windows neopravuji, ale obnovuji z image, prave kvuli tomu ze je neekonomicke ztracet cas hledanim reseni pro problemy...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

přeinstalovávat Windows 2x do roka? Urban legend....
I na první pohled "zablešená" kopie Win jde vcelku lehce opravit (vyházet z kolonky po spuštění blbosti, provést defragmentaci, aktualizovat aplikace, pročistit temp adresáře, zlikvidovat duplicitní instalace). A mnohdy jede instalace W7 jako nově instalovaná.

Malé potřeby? Spíš si váží svého času a nechtějí řešit koumáním proč něco nejde hodiny. I takové připojení nové tiskárny se může v linuxu stát zajímavým dobrodružstvím s nejistým výsledkem. Spousta lidí nemá čas hrát si s tím a porovnávat seznam podporovaných periferií. Prakticky všechny periferie jsou Windows kompatibilní, maximálně se tam protlačí ještě Apple kompatibilita. A dál je to sázka do loterie zda to pojede či ne.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Máš pravdu netreba Win reinštalovať ale nastanú chvíle keď iná možnosť neexistuje, a stane sa to nie zásahom užívateľa ale zásahom MS (napríklad aktualizáciami že sa niečo pokazí a už nejde napraviť) A potom nastane sranda ak človek má ešte Win7 pred servis packom update →reštart →update → reštart. Robota pri mobilnom internete asi na dva dni a 10l medovkového čaju na nervy.
A čo je smutné ak som toto absolvoval tak do 3 mesiacov zase len vďaka updatom sa stal notebook nepoužiteľný lebo šnek oproti tomu notebooku bol Usain Bolt.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zajimave, v zivote se mi nic takoveho nestalo a osobne neznam nikoho, komu by se to stalo....
Fakt zvlastni

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Toto som napísal z vlastnej skúsenosti na notebooku rodičov, oni si nič neinštalujú nemajú na to práva. Všetko sa po... len updatemi od MS. Čiže ak sa do toho ešte raz pustím tak to bude na nový disk a rovno debian a bude kľud.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Buď ten debian, anebo si jen hlídej aktualizace. Win 7 se servis packem 1 fungujou stále docela dobře a z uživatelského hlediska jim nic nechybí. Když k tomu manuálně vybereš nějaké bezpečnostní aktualizace a zbytek zakážeš, získáš docela stbilní záležitost. A když jen dáš ten sp1 a aktualizace zakážeš rovnou, akorát bys měl věnovat trochu víc času nastavení bezpečnosti a jinak to bude zas pěkně fungovat i bez aktualizací.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Popravde za to mozu vyrobcovia zostav.. A ich s..ku.rve...ny bloatware, naposledy minuly rok lenovo a ich USB blokator, ci ako sa to vola, po aktualizaciach na vsetkych strojoch, kde to bolo isli win pri starte do BSOD ... najst pod plastom garancnu naleku na srobe drziacom hdd wtf to potesi ... lenovo to uz tak krypli, ci v notasoch alebo desktope (orezane na kost, ATX zdroj -> 8pin na dosku ci kolko), ze uz ma u mna total utrum a pokial to niekto chce tak jedine na vlastnu zodpovednost .... >:-O

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to máš štěstí. Zrovna tento víkend notebook mojí sestry. Dell (i3, 4Gb RAM) - po 2 letech boot asi 2-4 minuty. Po odinstalování prakticky všeho, Ccleaner, defragmentace ,... nadále nepoužitelné. Pokus o uvedení do továrního nastavení přes utilitu Dellu také bez úspěchu. Tudíž cesta nejmenšího odporu byl upgrade na Win 10 (a to sestra z počátku nechtěla)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak to máš štěstí. Zrovna tento víkend notebook mojí sestry. Dell (i3, 4Gb RAM) - po 2 letech boot asi 2-4 minuty. Po odinstalování prakticky všeho, Ccleaner, defragmentace ,... nadále nepoužitelné. Pokus o uvedení do továrního nastavení přes utilitu Dellu také bez úspěchu. Tudíž cesta nejmenšího odporu byl upgrade na Win 10 (a to sestra z počátku nechtěla)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

No tak ta reinstalace bude ted castejsi. Zrejme je to oficialni postup MS. Ostatne ten reinstall je vicemene automaticky. Uz jsem zazil. Nejdriv ze nemuze neco zapsat (takova nejaka chyba 0x8000.... - buhvi co to bylo), pak uz se ptal jen jestli to muze preinstalovat. Podle vsecho se dojebalo stazeni nejake aktualizace (jako obvykle - ostatne nebylo by to poprve). V linuxu jsou obvykle potize s USB donglama (dbv-t a pod), kdy tak nejak neni uplne jasne co je vevnitr ( a obvykla je tam to, co Cinan v tu chvili ma) a podpora je az tehdy, kdy to nekdo rozebere, jenze v tu chvili tam Cinan zacne letovat neco jineho. Tyhle shity se take obvykle vyznacuji naprosto nepouzitelnym pribalenym SW (ale splnuje to tvrzeni ze win to jede). Sveho casu byly nepozuitelne ruzne multifunkce (tisk, skan, fax), ale kdo zazil instalaci ve win, tak se ani nedivil. Takze chce to kouknout jak je to podporovane a obcas se to, ze je to podporovane dobre, doctes v diskuzi vedle a ne na strance vyrobce. Ostatne tohle byva HW, ktery si ne kazdy BFU nainstaluje sam (zvlast kdyz jsou v tom nejaky site), takze pak nastupuje "odbornik" (win ci linux), ktery to nainstaluje.
Je to jako vsechno - win i linux maji sve + i -.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pozor! Defragmentaci u SSD neprovádět!!!! Jinak souhlas, taky mám jednu verzi, zakázané aktualizace a luxus největší.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Na rozumném systému - třeba W10 - se tomu říká optimalizace, ale i tu defragmentaci ve finále můžete pustit, on ten disk si řídí kde co bude mít uloženo, nenechá si radit z venčí

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

"I takové připojení nové tiskárny se může v linuxu stát zajímavým dobrodružstvím s nejistým výsledkem."

Jop, je to uplne jine kafe nez zkouset rozchodit starsi tiskarnu na Win 7 / Win 10 ... oh wait...

"Prakticky všechny periferie jsou Windows kompatibilní"

Omyl, vsetky periferie jsou Windows (X, X+1, X+2) kompatibilni, kde X je nejaka verze. Pokud mate smulu ze nahodou vase verze nespada mezi X a X+2, muzete periferii vyhodit prip. pouzit jako tezitko...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kompatibilitu pro priste vynechte, protoze cokoliv nove vyvyjineho ma problem s predeslym a to obecne (HW, SW, operacni systemy atd.)
"problémy s Windows?" jen tak nadodim ovladace k zarizeni, ktere proste nejsou od urcite verze win a nemusi jit ani o stara zarizeni viz. vyrok od MS, ze architektura skylake nebude podporovana na win mensi verze jak 10. http://www.cnews.cz/budete-chtit-procesor-skylake-pozor-nemusi-si-rozume....
Problemy se SW diky nekterym sdilenym knihovnam (nekompatibilni) proste SW nepracuje spravne.
Pak takove perlicky kde starsi SW ve windows pada, ale napr. v linuxu ve WINE jde bezproblemu.

Linux ma svobodne ovladace v jadre a proto nemusite instalovat ovladace jako ve woknech. Dalsi vec, vladace budou porad dostupne i pro novejsi verze linuxu a tudiz vam i starsi HW bude fungovat.

"A nahrazovat W7 linuxem může jen maniak" Jediny maniak jste tu vy, napr. takovy tiny core linux je lehka vaha oproti winXp a frci i s podporou noveho HW. Pro winXp do budoucna podporovan stejne neni(zalezi na vyrobci).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám win7 na skylake, instaluje se to přes USB2.0 a musíš nainstalovat ovladače USB3.0 (3.1) a pohoda. Jo nefunguje jediná věc a to je vypínání jader. Ale to nepotřebuju, skylake se při malé činnosti podtaktuje na 700MHz, když vypnu monitor tak PC v klidu odebírá míň jak 15W.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak já za těch asi 6 let co používám počítač s Linuxem pokud jsem řešil „problémy kompatibility s Linuxem“, v drtivé většině případů se ukázalo, že vůbec o problém kompatibility s Linuxem nejde.

Například jeden z prvních takových problémů byl, že se začaly na jedno kliknutí myši samy označovat texty, otevírat dokumenty apod.
Pod vlivem keců o nekompatibilním Linuxu jsem procházel různé konfigurace, čím by to mohl být, až jsem objevil příčinu: Myš měla opotřebované senzory a dělala dvojkliky.

A tak to šlo v podobném duchu (například jsem řešil, proč nefunguje USB bluetooth dongle… Odpověď byla prozaická, vadný dongle), zatím asi poslední věc jsou bezdrátová sluchátka Corsair, která v Ubuntu normálně fungují, akorát aby po zapnutí začalo fungovat i kolečko hlasitosti na sluchátkách, je potřeba na liště rozkliknout ikonu zvuku a zvolit sluchátka jako výstup. Corsair k nim dodává aplikaci pro Windows, tak jsem si říkal, co za vychytávky to umí ve Windows.
Pak jsem to vyzkoušel a ve Windows to je asi stejně (možná méně) pohodlné oproti Linuxu, akorát se navíc musí instalovat ta aplikace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pochybuju, že objevíš nějakej jinej příklad,než ty hry a ani u nich to není nijak hrozný. Lecos pustit jde a navíc ještě platí, že příčetný důchodce by si neměl nechat (a nepříčetnému by nemělo být dovoleno) zasvinit pc kdečím, co vnouček dotáhne. Takže omezená kompatibilita her je výhodou, pohádky přehrávat samozřejmě půjdou a u běžných aplikací pro bfú budeš dnes těžko hledat něco, co by chybělo.
Jedinej důvod proč provozuju windows je photoshop a to jako důvod asi platí pro málokoho - dnes má důvod se bránit windowsům krom fanatických hráčů her jen malé procento lidí, vyžadujících speciální aplikace do práce.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já nedávno ke svému překvapení zjistil, že někteří uživatelé dovedou "zasvinit" i Linux, jednoduše proto, že toho ve Wine funguje už docela dost. Takže jsem na Linuxu našel spoustu instalovaných a funkčních her.

A ke v článku zmiňovanému bezstarostnému otevírání mailů bych byl taky opatrnější. Většina jich samozřejmě fungovat nebude, ale nikdo mne nepřesvědčí, že mohu v rámci svého uživatelského účtu spouštet s klidem opravdu cokoli. Malware nemusí být EXE, ale stejně tak může být třeba skript v Pythonu, Perlu, Bashi ... (které jsou prakticky na všech desktopech). Na to, aby např. vykradl mailbox, zašifroval soubory uživatele, komunikoval po síti a jinak škodil nepotřebuje roota.

Dokonce jsem někde četl článek o tom, že ve Wine fungují i některé "viry". Nepamatuji si přesně co, ale autor to tenkrát uváděl, jako ilustraci toho, jak dobře už jim funguje Win32 API.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

A kdo ten script v Bashi, Perlu, Pythonu... kdo ho pusti?
Na to aby se dal pustit tak jako v MS Win mu chybi atribut "spustitelny" a na to aby se spustil jako source script bych rad vedel kdo provede tu akci "ted spoustim Perl a jako vstupni informace mu prikladam tento soubor". Nevim o zadnem pricetnem mailovem/webovem klientovi, ktery toto delal.

Ne ze by to nebylo mozne, ale vyzaduje to o poznani vyssi kooperaci s uzivatelem. Asi jako slavny albansky virus.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A vždycky je tu možnost přimountovat /home s parametrem noexec, pak už si uživatel jednoduše nespustí nic, kromě programů nainstalovaných jeho adminem ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proč uživatel, kterému přijde podezřelý EXE v ZIPu o němž mail tvrdí, že se jedná o informace o zásilce/dluhu kýho čerta cokoli takový zjevně podezřelý EXE (v poslední době často JS) spustí a v extrému někteří i udělí výjimku v antiviru? Proč uživatelé stahují podezřelé "downloadery" schované v zaheslovaném RARu? ...

Uživatelé občas udělají tak obskurní věci, že bych se vůbec nedivil, kdyby někdo následoval instrukce a prostě soubor z přílohy uložil, nastavil executable atribut a spustil (interpretr je uvedený na začátku skriptu, netřeba spouštět perl s parametrem a pod.). Krom toho v gzipu zůstane atribut zachován, uživatel rozklikne, uloží, spustí. Narozdíl od Woken, lidi nemívají na Linuxu antivir (neustále zdržující i ta nejrychlejší PC).

Můžeme se bavit o tom, že takový uživatel je idiot a nic lepšího si nezaslouží. Ale to neznamená, že to není proveditelné. Však taky část malwaru na idioty záměrně cílí už svou formou (nigerijský spam třeba).

Ano, zakázat executable na /home je asi dobré řešení, jen to chce správce, kterého to včas napadne, nebývá to default a mohou z toho plynout drobné komplikace.

Na druhou stranu, on samotný fakt, že se téměř veškerý software na Linuxu instaluje z repozitáře a ne z nejrůznějších zdrojů všude možně po internetu většinou stačí k tomu, aby si uživatel do PC nenatahal nesmysly.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

V gzipu atribut zachovan nezustane, protoze gzip atributy nedrzi. Zustanou mu tytez prava jako ma onen .gz soubor. A vzhledem k tomu, ze fmask je implicitne 666 (tu uzivatel nezmeni, to by musel root), vysledkem je ze ten ulozeny soubor (z mailove prilohy/stazeny z webu) priznak spusteni mit proste nebude.
Takze jsme ve stavu kdy uzivatel musi nastavit priznak spusteni. Sam se tam neobjevi. Ale to uz muze po vzoru albanskeho viru ty soubory mazat rovnou, na to zadnou prilohu nepotrebuje. Stejne to bude moct delat jen se svymi soubory.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máme pravdu oba, ale já jsem to příliš zjednodušil - měl jsem na mysli tar.gz a pod... v taru fmask atributy zůstanou.

Z pohledu uživatele to pak není rozdíl, protože kompresní programy složeninu tar.gz otevřou aniž by obtěžovaly s tím tarem uvnitř.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Rekl bych ze uz jsem neco takoveho i zazil. Skript s priponou sh a ptalo se to jestli se ma pustit. Ale nejsem si jisty jestli to bylo v browseru nebo mailu. (spis z browsewru) I kdyz z firefoxu se exe primo neda spustit ani ve win (musis ulozit a pak az spustit - je to na 2 kliky).
U rpm se pousti instalace (to je skoro lepsi nez jeden exac nebo skript ;)
Vzdycky to musis odsouhlasit, ale to v tech win musis taky.
Takze ja bych si u toho linuxu nebyl tak jisty. Koneckoncu snaha je udelat to user friendly ;)
A linuxovy desktop se snazi dohnat windows ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to asi pouzivas PC s Windows iba na doma, hry, filmy a sem tam nejaky program.
Problem vo firme (banka) sme mali pri prechode z Window 2000 na XP, nasledne z XP na Windows 7 (vistu sme preskocili)
Problem bol s Outlookom, problem bol s manazovanim userov a stanic v AD. Problem bol pri kontrole Oracle DB a pripajani sa do nej internov aplikaciou.

Momentalne cely IT bezi na Debianoch s LXDE lebo prepazkam je to jedno (Win7) nepotrebuju specifikum ale IT...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Moje řeč ... na přesně definované činnosti je jakýkoli linux dobrou volbou (dokonce android za bezproblémovost a maximální user friendly prostředí preferuji ) . Problém nastane , pokud se důchodce začne původním předpokladům vzdalovat a začne dělat "něco víc než předtím " .
Email ,Web, tisk a archívy televizí .... v tomhle je hůlkové komando svorně zajedno .
Než se začne zajímat o grabování audia z yů_tube co jim ukázal další důchodce , než zjistí , že ta flashová minihra co jim doporučil druhý důchodce jaksi už je moc nad úroveń dekádního stroje a nedej bože , když přijdou s tím , že ten rendering videa z dovolené trvá nějak moc dlouho :( .....

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

No, tak ti nevím, všechny příklady kerý uvádíš jde na linuxu pokud vím samozřejmě dělat taky, stejně snadno jako ve win a závisí to jedině na výkonu hardwaru, ne na systému.
To by spíš mohlo být trochu problém dělat na win 10, ale jestli opravdu ano, to by nám musel vysvětlit někdo, kdo w(c)10 používá, jestli tam je problém najít třeba něco na audio z youtube nebo instalovat/hrát věci ve flashi.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No o to právě jde , alternativy existují bohužel výkon systému je i pod linuxem limitující , takže na agilních důchodcích prostě neušetříte a navíc si zaděláte na otázky , kdy bude důchodce chtít doržovat postupy které mu z WIN radí stejně staří soukmenovci - "a jemu to jede a mně to nic nedělá" ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

grab audio/video z yt: youtube-dl-gui
strih/render videa: openshot, kdenlive, pitivi

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Dokážu si představit pragmatičtější věci... Například chci si nechat udělat fotky ve nějakém labu online, nebo třeba fotoknihu s vnoučaty... Ne každý kdo ty fotoknihy dělá má aplikaci pro linux, jednoduše se jim ji nevyplatí dělat...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Však je taky hovadina dělat aplikaci závislou na operačním systému jen kvůli uploadu fotek, když se to dá (kdyby chtěli) udělat i s pomocí webového prohlížeče.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Kdo se baví o uploadu fotek, bavíme se o sazbě fotoknihy

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

No, tohle je trochu nešťastný argument. Vzhledem k tomu, že 90% fotolabů stejně dělá skrz cewe a cewe má klienta pro linux, tak to není prob (používám jej roky a ač občas zbuchne, tak je jinak ok - no, ne každej mu cpe 150mpix skeny :-)). ano, třeba fotoškoda je jiná káva, jejich webovej klient je totální shit (myšleno též v kontextu toho, když prostě nepoužíváte deravěj šmejd jménem adobe flash player).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

90% není 100%, například to co žena používá pro fotoknihy rozhodně verzi pro Linux nemá, ale jí se s tou aplikací nejlépe pracuje.

Bavíme se o tlustém klientovi, ne o webové aplikaci, v té si pokud vím knihu nevysázíte...

Mé ženě je zcela ukradené jestli jsou to lemplové nebo ne, ona chce svou fotoknihu v SW který se ji dobře ovládá

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

V minulé části jsme si nepřipoměli PROČ, ale JAK přesvědčit svéprávného seniora, že právě toto je pro něj to nejlepší (vpodstatě stejné, jako když šmejd někomu vnucuje hrnec nebo vysavač). Když už má někdo nutkavou touhu prezentovat veřejně svou intelektuální úroveň, neměl by se v tom zaplantat hned v první větě. Vyjde hned najevo, že prvořadá, je forma a že na obsahu vlastně vůbec nezáleží (jak se ukázalo o pár řádků později) :-D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

pokud sem si vsiml tak totalni vyherce souteze "vnucovani by smejd" je Microsoftu, pri koupi HW vnuti uzivateli Windows licenci za kterou musi zaplatit i kdyz ji nebude pouzivat, kdyz uz takovy uzivatel koupil W7, W8 a pouziva, tak mu Microsoft vnucuje prechod na W10, pokud uzivatel nechce tak Microsoft pritlacuje a pritlacuje az uzivatele v podstate znasilni, prechod mu pripravi na HDD a nabidne moznosti "prejit hned" a "prejit v noci"...

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Vám MS nutí licenci k HW? Proč ten HW kupujete když vám to vadí? Máte přece svobodnou volbu, pokud to nechcete, tak si to nekupujte. To si takhle před nějakou dobu jeden kolega stěžoval že k notebooku je Win, když on je stejně linuxář... Tak jsem ho upozornil, že přes konfigurátor u výrobce může mít totožný notebook bez systému... Tak tam naběhl že si ho hned nakliká a zjistil že je asi o 5 tisíc dražší než v online krámě... nakonec koupil v tom online krámě levněji i s windows... ušetříte 5 tisíc a k tomu dostanete grátis windows, které sice neoceníte, ale nijak vám nevadí.

A je jistě odporné že mi někdo nabízí novou, modernější, jinak běžně placenou, verzi systému zdarma. za to by si někdo zasloužil nakopat.

Například v práci máme drtivou většinu počítačů na W7... ani na jednom jsem nikdy neviděl že by jen tušily o W10... a jak bych ty W10 na pracovním počítači uvítal...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

kupoval sem nekolik stroju s licencni Windows ktere neumoznovali volbu bez OS, zaroven ale nebyla jina alternativa s HW parametrama a vlastnostma ktere sem pozadoval, tedy ma svobodna volba byla znemoznena, protoze konkretni HW bezOS nebylo mozne poridit a byl sem tedy nucen zakoupit s licenci Windows, po zakoupeni sem zrusil oddil s Windows, s WindowsRestore a nainstaloval GNU/Linux...

samotny fakt ktery popisujes ze kolega totozny HW bezOS by mel o 5000 draz je SPATNE nikoliv vtipna historka, protoze pokud by to bylo tak jak ma byt, tak koupi totozny HW levnejsi o OEM cenu Windows...
pokud mas pocit ze by to komplikovalo vyrobce/prodejce, tak je to vymluva, staci jednoduse aby predinstalovana verze Winodws pri volbe nakupu bezOS mela automaticky deaktivovanou licenci...

nove a modernejsi pro tebe, muze byt pro nekoho jineho nekompatibilni, nebo nezajimave pro jeho potreby, takze neni odporna ta moznost, je ODPORNE TO VNUCOVANI NATLAKEM, kdyz tvoji pritelkyni nekdo znasilni, taky nebudes rikat "muze byt rada ze si uzila s jinym mladsim chlapem zadarmo"

enterprise verze W7 ktere administruji globalne alespon trochu chytri administratori jiste maji jima upgrade na W10 zablokovanej, protoze jim problemy s prechodem stanic za to nestoji, nicmene DOMACI uzivatel ma Home nebo Pro verze ktere mu W10 porad nutej, stahnou mu bez ptani 6-8GB instalace W10 na disk (takze uzivateli spomalej internet, vyuzijou jeho internetove pripojeni, jeho misto na disku, spotrebuji elektrickou energii kterou on plati atd... i presto ze o W10 NEMA zajem)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"zaroven ale nebyla jina alternativa s HW parametrama a vlastnostma ktere sem pozadoval"

Takže jste požadoval HW bez licencí a proto jste nakoupil HW s licencemi. Určitě se nenašel dodavatel, který by to uměl bez nich? Možná to bylo o ceně, kdy vás HW s licencemi vyšel levněji než bez něk.

"samotny fakt ktery popisujes ze kolega totozny HW bezOS by mel o 5000 draz je SPATNE nikoliv vtipna historka"

konkrétně šlo o Fujitsu z řady Lifebook... Na eshopech byl model řádově s cenovkou 37 tisíc včetně licence windows. Na konfigurátoru Fujitsu šlo identický HW objednat bez licence, ale s cenovkou kolem 42 tisíc.

Kolega měl možnost koupit verzi bez OS, ale cena ho přesvědčila že za ty Windows vlastně dostane 5 tisíc a to se za jejich smazání vyplatí :)

Proč si prodejci objednávají verze s OS a ne bez OS je otázka na ně, výrobci zřejmě dodat bez OS umí, když to ale nikdo nepoptává, tak proč je nabízet... Nikdo samozřejmě trošku nadneseně, ale evidentně těch co žádají HW bez systému je minorita nebo nejsou tak zásadoví aby nekoupili HW s OS

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

"Takže jste požadoval HW bez licencí a proto jste nakoupil HW s licencemi"

pozadoval sem napr. mininetbook s atomem a vyber neoklestenych parametru byl jen tohle za ~20000 s Windows:
http://www.cnews.cz/miniaturni-netbook-viliv-n5-jiz-v-usa

"Kolega měl možnost koupit verzi bez OS, ale cena ho přesvědčila že za ty Windows vlastně dostane 5 tisíc a to se za jejich smazání vyplatí :)"

cos nepochopil na tom ze to neni vtipna historka? to ze verze bezOS je drazsi je spatne, logicky, technicky i moralne (zakon sice mysli i na vazany prodej, tomuto stihani se ale Microsoft vyhejba tim ze jde o "zabehlou situaci" tedy ze uz porusuje zakon tak dlouho ze mu to je odpusteno)... prodejce klidne muze objednavat verzi s predinstalovanejma Windows (aby to mel bez problemu), na vyreseni bezOS by stacilo JEDINE, aby byla zneplatnena licence, slo by to snadno napr:
1. Od prodejce odesle pri vyskladneni automaticky email do Microsoftu "licence XYZ pro zarizeni ABC nebyla zakaznikem zakoupena, prosim zruste ji" a zakaznik by pri prvnim zapnuti nemohl aktivovat ani pokracovat dale first run wizard
2. Bez kroku u prodejce - Uzivatel by pri prvnim pusteni mel moznost odmitnout licenci, to by mu zobrazilo kod, ten kod by pouzil jako variabilni symbol a poslak 1Kc na ucet MicrosoftCZ(nebo vyplnil pripraveny formular na webu), obratem by mu byla vracena OEM cena predinstalovanych Windows a zrusena licence

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ten Linux je pořád narozdíl od vysavače zdarma.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

a dost lidí nevěří věcem zadarmo.... z dobrých důvodů.

P.S: není míněno čistě jen na Linux....

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

To asi bude narážka na Win10, že? :-)

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Kde jste vzal že je Windows 10 zadarmo?

Zadarmo je maximálně upgrade na W10, ale Windows ze kterých přecházíte jste si koupit musel.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Ze jsou Windows 10 zadarmo je primo od Microsoftu. Takhle je dlouhodobe prezentuje a jeste ted je primo na webu Microsoftu: "Windows 10 už je tady a můžete ho mít zadarmo" ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Řekněme si to na rovinu - tohle není o tom užívateli. Uživatel tohoto typu, pokud se mu to správně nastaví a vysvětlí, bude pracovat na čemkoliv. Tohle je vyloženě o pohodlí člověka, který mu bude PC udržovat.

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

No, proč tomu důchodci ty win 7 nenechat, jsme se opravdu nedozvěděli ;-).

Osobně myslím, když se na win 7 po instalaci pečlivě nastaví, nebo ještě lépe vypnou automatický updaty a nastaví zabezpečení, nevidím moc důvodů, preferovat linux před w7 a to ani z hlediska budoucí údržby.
Jedině že by šlo o instalaci na slabej hardware a nějaký výkon šetřící distro, tam pak ale zaplatí důchodce i "udržovatel pc" nutností zvykat si na rozdíly.
Samozřejmě nevidím žádný důvod mstít se důchodci i sobě (=údržba) instalací win 10, ale w7 se stále bez potíží dají používat (popravdě to se stále ještě dají i wXP), takže argument, že linux instaluju abych nemusel instalovat w10, není ještě dnes platný argument. Za pár let možná - až w7 skutečně zastarají tak, že je nepůjde bez újmy používat, počítám já osobně s návratem k linuxu. Ale tam dnes ještě nejsme.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

= Zakazování updatů u tučňáka odpadá, díky tomu je trvale aktuální a oproti Win nehrozí, že by se uživateli něco "samo" rozsypalo pod rukama. A po stovkách spuštění a několika měsících aktualizací jede pořád stejně svižně jako na začátku.
= Zabezpečení. U tučňáka víceméně není co řešit, možná globálně zakázat spouštění souborů v /home aby to bylo opravdu perfektní. Lze přirovnat k tomu, jako by si uživatel na Win nemohl spustit žádný EXE či BAT soubor. U Winů se musí řešit například antivir - nejen jednou, ale pravidelně, kdykoli dojede licence. Objet jednou za čas dva lidi ještě jde, ale objíždět jich deset nebo víc, to už je o nervy.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Linux podľa mňa nie je ani nebol imúnny voči vírusom (a to aj v prípade starších verzií http://www.ubuntu.com/usn/usn-1120-1/). Bezpečnosť systému bola aj dôsledkom toho, že ho v minulosti používali technicky zdatnejší ľudia a že na Win bolo vírusov neporovnateľne viac (keďže ide o majoritnú programovú platformu).
Ak by sme sa chceli priblížiť k zabezpečenému systéemu, museli by sme pracovať na staršej HW architektúre, kde sa cez reverse engineering podarilo nainštalovať slobodné ovládače (https://minifree.org/product/libreboot-t400/), na sieť sa pripájať cez zabezpečený router (https://www.thinkpenguin.com/gnu-linux/free-software-wireless-n-broadban...) a samozrejme k pripojeniu používať TOR bundle a jednu z uvedených GNU/Linux dirstibúcií (https://www.gnu.org/distros/free-distros.html). Podľa mňa dosť nepohodlné. Ešte ma napadla jedna vec, mobil by sme mali nechávať niekde v predsieni nášho bytu.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ja som jednemu znamemu Win7 nechal, lebo ina moznost nebola kvoli obsluznemu softwaru tlaciarne, kamery, atd....
Po 2 rokoch som sa musel k tymto win7 vratit a trosku ich rozbehat. Boli dost pribrzdene a za ten cas sa vela veci zmenilo. Trosku som ich poliecil a rozbehli sa, primerane hw a nainstalovanym softverom.
Spravne bolo povedane v clanku, ze ked chce clovek ABCDEF, tak linux plne vyhovuje. Ak ale potrebuje XYW, tak jedine windows. Zial, tak to je.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ono nenáročné distro na slabém železe... jako systém poběží, ale internet nebo video nikoli... Jednoduše komplexné stránky nebo HD video na yt to železo neutáhne. Takhle jsem zkoušel nějaký Linux na netbooku, systém běžel +- jako W7 a W10, video ještě hůř - nebyl jsem schopný donutit to jet přes HW akceleraci, web běže stejně rychle. Byla ztráta času to vůbec zkoušet.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pro jednoduché ;-) uživatele a jednoduché -spíše pasívní užívání PC, jsem klidně pro Linux :-) Prohlížíli někdo pouze pasívně weby nebo jen pasívně kouká na videa a obrázky, je mu jedno co na pozadí běží za systém a jen mu ukážu, že nově má nabídku tady a tady, ikonky graficky a barevně trochu jiné , což je banalita a hodovo, ale!

- co s takovými činorodými prďochy jako já - velmi!!! rozmanitá!!! činost na PC, editace fotek, hromadné úpravy a přejmenovávání, vodoznaky, grafika v CDR a tisk nejen vizitek a plakátů, nebo co programy na častou kopii systému za chodu!, které dělám, aby moje měsíční lopota s odladěním systému (zejmnéna vzpomenutím na mnoho prg. co mám včetně někdy krkolomné instalace) pak nebyla pohřbena mojí chybou nebo virem...

A co všelijaký HW zejmény AV převodníky, a SW k miniDV a HDV kamerám po FW!" To rozchodím v Linux-u!? Nebo co můj multitrack recording HW i SW pro záznam muzikálního umu mojich kamarádů hudebníků v mém okolí a editace audia i videa včetně střihu až 4k videa! (z akcí)

A jde mi i o zobrazení 4k/50-60fps! - rozchodím vůbec v Linuxu naplno moje výkoné PC (krom rychlé 8GB RAM a CPU 4x4,4GHZ také rychlou sběrnicí a zejména pak i velevýkonou grafiku! (hry přitom nehraji, ale krom umožnění zobrazení 4k/60fps i velmi! zryclila i blbý prohlížení fotek - zejména generování náhledů je fofr - než jsem i koupil, integrovaná ač na nejvýkonějším CPU dosti nestíhala...) i jiný HW!? (co např. 64bitový!!! Vegas videoeditor, neb horší, co by zvládl střih 4k se neprodává)

Co multidisplay režimy? Umí něco jako Total Comander!? Kde si mohu Linux vyzkoušet a "osahat"? Kde jej stáhnu a jakou verzi nebo jak to je u něj, mám použít, aby ovládal moje výkoné PC (i7+GTX980) a kde pak vezmu různé prg. aby mi nahradily stávající, nebo je i HW zvládne jako Win?

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Radši zůstaňte u woken. Ono to tak bude lepší pro nás všechny.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Pokud chcete pouzivat pocitac k necemu trochu slozitejsimu nez je prohlizeni webu a psani emailu tak na linux proste zapomente. Nehodi se k tomu. Popravde neni zadny smysluplny duvod pouzivat linux. Jedine ceho dosahnete je to ze se pripravite o moznost pouzivat win aplikace. Ja mam jedny windows nainstalovane urcite vic jak deset let a porad be pouzivam dnes a denne. Mam take hromady aplikaci obcas nainstaluju i neco jednouceloveho ze slunecnice co se pak ukaze ze je nepouzitelne tak to odstranim - jak dukladne tot otazka. Vsechno to preckalo nekolik vymen HD, boardu, procesoru i GK. Jak postupne sel vyvoj. Vse je funkcni a bez problemu.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

"Pokud chcete pouzivat pocitac k necemu trochu slozitejsimu nez je prohlizeni webu a psani emailu tak na linux proste zapomente."
- Není nad prosté zjednodušení situace, která se moc dobře zjednodušit nedá :)

"Popravde neni zadny smysluplny duvod pouzivat linux."
- Aha, vy tu jen trolíte. Tak to pak jóóó :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak sem s temi duvody proc pouzivat linux na desktopu.
Je zadarmo a staci to. A dal?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Stačí se podívat na práva, která všichni uživatelé (krome autora - autor má větší) u svobodného softwaru pod GPL licencí získají:
1) Svoboda spustit program za jakýmkoliv účelem.
2) Svoboda studovat, jak program pracuje a přizpůsobit ho svým potřebám. Předpokladem k výše uvedenému je přístup ke zdrojovému kódu.
3) Svoboda redistribuovat kopie, abyste pomohli vašemu kolegovi.
4) Svoboda vylepšovat program a zveřejňovat zlepšení, aby z nich mohla mít prospěch celá komunita. Předpokladem k výše uvedenému je přístup ke zdrojovému kódu.

Konsekvencí vyplývajících z výše uvedených bodů je mnoho. Za hlavní považuji, že SW se snaží dělat to, co potřebuje uživatel. Nikoliv tvůrce a jeho marketingové a obchodní oddělení (otravné vyskakující okna na nové produkty, "email by zkontrolován antivirem XYZ", segmentace trhu licencema Student, Professional, Enterprise nebo počtem CPU atd.).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Aha - tak to je dulezite asi tak pro 2,5% uzivatelu. A z tech 2,5% je 90% lidi kteri maji potrebu bojovat s globalizaci a ne ze by jim to neco nonkretniho prinaselo. Me microsoft nevadi, mcdonalds mi taky nevadi. Nepotrebuju se za kazfou cenu vymezovat proti svetu a tvarit se ze ja jsem lepsi.
A nevim proc by si tvurce softwaru nemel stanovovat svoje pravidla pouzivani. Koneckoncu uzivatel je nemusi akceptovat a muze si poridit nejakou alternativu. Napriklad linux. Ale pokud chce nekdo seriozne pracovat tak na linuxu je to o dost komplikovanejsi. Nahofou znam par grafiku kteri pouzivaji linux. Bohuzel jejich vystupy jsou po technicke strance spatne. Jediny duvod proc linux pouzivaji je ze maji pocit ze musi svetu ukazat jak jsou jini - lepsi. Rozhodne se nikdy nepodivali do zdrojaku gimpu. Proc taky by to delali? Pocitac je pro ne nastroj akorat si diky svym antiglobalizacnim tendencim komplikuji sami zivot. Tak asi tak. Linux neni na seriozni praci na desktopu vhodny. Na takoveto domaci webovani je ale dostacujici.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Dle mého názoru, prohlížeč webu a přehrávač hudby a filmů jsou obecně nejpoužívanější aplikace běžným uživatelem desktopové i mobilní výpočetní techniky. Z tohoto úhlu pohledu widle nenabící nic lepšího, než ostatní OS. Co se týče práce s desktopem, marně přemýšlím, kde by měli widle samy o sobě výhodu, spíše jsem vypozoroval, že pracanti(programátoři, grafici atd.) i zákazníci jsou na widle prostě zvyklí a také je to tzv. sázka na jistotu - né že by snad byly widle jistota(mizerná stabilita a malá vnitřní soudržnost) - widle mají svoje "vlastnosti" a uživatel o nich ví, nemusí se tudíž zabývat něčím pro něj neznámým.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"widle mají svoje "vlastnosti" a uživatel o nich ví, nemusí se tudíž zabývat něčím pro něj neznámým."
To je jeden najhlavnejsich dovod preco ludia pouzivaju Windows. Druhy velky dovod je, ze o linuxe nevedia. 90% ludi by bez problemov mohlo pouzivat linux.

To Vratislav Boch: Tie prava su dolezite pre vecsie percento ludi, len si to neuvedomuju. Niekedy som bol spokojnym pouzivatelom windows. Ako som ho viacej pouzival(doma, aj v praci), tak som zistil, ze tie prava su to najhlavnejsie preco chcem pouzivat linux. Ak by sa zmenili, tak by som prestal pouzivat aj linux. Bohuzial toto pochopi(riesi) malokto.

p.s. Chcel by som vediet kolko ludi si pri instalacii win10 precitalo licencnu zmluvu k win10 a k Skypu, porozumeli ich obsahu a tu zmluvu nasledne odsuhlasilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

je videt ze tomu vubec nerozumis, svobodny software neni o boji proti globalizaci, jedine pojitko ma v tom ze za obojim budou lide kteri samostatne premysleji, vazi si svobody a moznosti ktere z toho plynou...

linux na seriozni praci na desktopu naopak vhodny je, krome spousty nechcinickych duvodu kteri oceni technicky zdatny jedinec i tim, ze jeho pouzivani neni spojene s nutnostni odlouhlasit licence ktere Microsoftu dovoluji aby ve pripadech ktere uzna za pro sebe vhodne si zpristupnil VESKERE TVE SOUKROME i PRACOVNI data...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To je nesmysl. Software je o tom ze mam nastroj ktery mi umozni dosahnout sveho cile. Je uplne jedno jestli je zadarmo nebo ne. Dulezite je aby to fungovalo. A na linuxu to nefunguje. To ze nekdo pracuje svobodne pripafne zadarmo neznamena vubec nic. A rozhodne nic pozitivniho.
Treba pro praci s grafikou je linux absolutne nevhodny.

Nebo me presvecte o opaku.
Jaky software mi doporucite jako nahradu photoshopu? (na pc je to pro grafika naprosta nezbytnost)
Gimp to opravdu neni.

Jaky software mi doporucite jako nahrafu corela nebo ilustratora - musi umet import/export ai + cdr a korektne vytvaret pdf ver. 5

Jaky software na sazbu knih a casopisu. Neco jako je na pc indesigne nebo qxpress. Musi zvladat korektni sazbu podle typografickych pravidel. Konfigurovatelne styly, praci s poznamkami, rejstriky + plus nasledny export do korektniho pdf vc tiskovych znacek atd..

Nic takoveho v linuxu neni.

Na linuxu se da pouzit tak macimalnr gimp na delani template www stranek. Tim to ale konci. Na proti tomu na pc je spousta mnohem lepsich programu na www.

Jako reknu to znova. Na prohlizeni fotek videi a internetu je linux dostacujici. Pokud vas ale v budoucnu napadne ze by jste chteli neco vic tak to bude problem.
Na win to problem nebude.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

To ze tomu nerozumis, nebo ti na tom nezalezi, neznamena ze je to nesmysl. To ze i presto ze tomu nerozumis to oznacujes za nesmysl vypovida pouze o tve omezenosti. Rozdil je podobny se statni moci, Totalitni Vs Svobodna, jiste se najde mnoho tech kteri Totalitni budou obhajovat, ale neznamena to ze je Svobodna nesmysl. Pouzivanim uzavreneho SW se podrizujes podminkam tvurce odslouhlasenim jeho licence (u WIndows tim davas vylozene souhlas ke SDILENI TVEJCH DAT s MICROSOFTEM), prichazis o moznost rozhodovat o vlastnosti toho SW... (ponecham stranou uplne oddelenou kapitolu pouzivani uzavreneho SW ve statni sprave, kdy miliardy z dani za tento SW by sli pouzit na mnohem dulezitejsi zalezitosti, otevreny system by nemel v rukach vyrobce ktery pak tlaci k platbe dalsich a dalsich licenci, pri tvorbu SW na zakazku i dalsi a dalsi predrazene sprave, atd...)

Photoshop, Illustrator a InDesign ktere mas koupene neni problem provozovat pres WINE, viz:
http://diit.cz/blog/proc-konvertovat-duchodce-z-windows-7-na-linux/disku...

Ja to reknu taky znova. Na 99% cinnosti je GNU/Linux na desktopu minimalne rovnoceny system, na nektere z toho je mnohem vhodnejsi, to 1% cinnosti do ktere spada prace profesionalniho grafika nedela globalni stanovisko pouzitelnosti...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ja tomu asi opravdu nerozumim. Budu si instalovat linux a na nej wine kvuli tomu aby mi na linuxu fungovaly windows programy. Kdyz pak narazim na software ktery wine neosalim tak mam na linuxu smulu. Chapu to dobre? Ale to ja nechci. Proc bych mel emulovat windows na linuxu. Mnohem efektivnejsi bude pouzit rovnou windows. To je preci logicke.

A ty paranoidni reci o sledovani. To je absurdni. Nejsem Snowden. Moje data maji cenu tak maximalne pro me. Takze si je zalohuju. Koneckoncu kdyby me to melo moc znervoznovat tak odpojim od pocitace internet a muzu pracovat zcela bez obav :-)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně až budete mít problém že někde něco náhodou nefunguje a zavoláte na support a vy jim řeknete běžím Linux, distribuci XY, a tam mám Wine ve verzi XY.... na supportu odpovědí: Náš SW je určen pro Windows XY, tam máte stejný problém? Ne? Tak proč nás "otravujete"

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

tak ja jednou za klienta kterej platil Microsoftu >milion rocne volal na support...
na Windows XP nesel nainstalovat Office2000, pri instalaci bylo zadano CD "Windows XP SP3", vzhledem k tomu ze takove CD nebylo nikdy vydano, tak sem jim ze "srandy" zavolal, byl sem vyfuckovan s tim ze Office2000 neni jiz podporovane, moji namitku ze nechci podporu na Office2000, ale chci informaci kde mam ziskat CD "Windows XP SP3" mi bylo receno ze Office 2000 neni podporovane a tak porad do kola, takze sem po pulhodine "haha support komedie" polozil, zamyslel se a zjistil ktera aktivovana soucact ve volbach instalatoru Office2000 dela problem, deaktivoval, nainstaloval a fungovalo to, bez "slavneho" supportu... a to nemluvim o tom, ze naprosta vetsina domacich uzivatelu ma od Microsoft OEM verze ktere support nenabizeji vubec..

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

nerozumis, mozna ani nechces :) instaloval by jsi Linux aby jsi mel opensource system ktery ti nebude sdilet tva soukroma data z vyrobcem, provoz aplikaci pod wine je moznost ktera zrovna pro Adobe produkty pro profesionalniho grafika je moznost, stale by jsi ale mel zakladni system otevreny, pokud je ti totalita a uzavrenpost ukradena to je tvoje vec... pokud mas pocit ze nejsi zajimavej, tvoje vec :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ja tomu asi opravdu nerozumim. Budu si instalovat linux a na nej wine kvuli tomu aby mi na linuxu fungovaly windows programy. Kdyz pak narazim na software ktery wine neosalim tak mam na linuxu smulu. Chapu to dobre? Ale to ja nechci. Proc bych mel emulovat windows na linuxu. Mnohem efektivnejsi bude pouzit rovnou windows. To je preci logicke.

A ty paranoidni reci o sledovani. To je absurdni. Nejsem Snowden. Moje data maji cenu tak maximalne pro me. Takze si je zalohuju. Koneckoncu kdyby me to melo moc znervoznovat tak odpojim od pocitace internet a muzu pracovat zcela bez obav :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé, já měl za to, že pokud začnu používat nějaké distro ke generování zisku, tzn. nasazení ve firmě, tak mám povinnost za jeho užívání také platit. To samé státní správa. Takže ani to nasazení Linuxu mimo domácí použití není "zadarmo", ne? Tedy pokud nechci krást, jak se to v dobách nedávných běžně dělo u Woken. Tady je už tedy jen otázka licenčních poplatků a případně vstupních investicí na zaučení. Já, jako soukromník, zůstávám u W, neboť za tu dobu, kterou bych strávil na naučení se Linuxu alespoň na úroveň advance-user (ne, nemám, kdo by mi Linux-PC spravoval a ani si nemíním nikoho takového platit, to by pro mě byly další investice navíc) a vyřešení přechodu mých programů pod Linux (ať již přes Wine nebo hledání mých aplikací převedených z W přímo na Linux (a tady ani nevím, jak je to řešeno s licencemi při přechodu z W na L), popř. hledání alternativ) si na rozdíl mezi cenou W a L jistě vydělám. Takže pro domácí použití nemám proti Linuxu vůbec nic, nicméně pro soukromníka nevidím nijak zásadní důvod k přechodu. Ale to mluvím za sebe, ve státní správě je to samozřejmě složitější a těch faktorů je více a zejména se musí uvážit delší časové období. Ale ani jedno není zadarmo.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

"Zajímavé, já měl za to, že pokud začnu používat nějaké distro ke generování zisku, tzn. nasazení ve firmě, tak mám povinnost za jeho užívání také platit." Co je to za nesmysl a hlavně komu byste chtěl platit?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tomu kdo mi dá support? A ne support ve smyslu tady máš forum, najdi si řešení, nebo se zeptej a třeba ti někdo - dobře - poradí?

Máme ve firmě nějaké linux servery... každá licence toho linuxu stála pěticifernou částku. V té ceně máme support toho systému a hlavně běží na něm například databáze, provozování na jiném systému jednak není podporováno a je to porušení licenčních podmínek, jelikož by to mělo běžet pod nějakou virtualizací (ta by žádala zase extra licenci, ale je to tolerováno)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, používáte placenou enterprise verzi, protože to pro vás má smysl. Ale to je zcela něco jiného než to, co "Ludek Jelinek" tvrdí - tedy že musíte začít platit, jakmile začnete systém používat ke generování zisku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

POkud chcete provozovat výdělečnou činnost na nepodporovaném systému je to vaše volba a váš risk. V době kdy jsem podnikal to pro mě mělo velkou váhu stejně jako mít v šuflíku záložní notebook, i přes NBD onsite servis primárního stroje...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nepodporovany system ? Treba jako OEM verze Windows, kde je podpora 0 ? Jo takovejch co na tomhle provozujou vydelecnou cinnost je spousta a nijak jim to nevadi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bavíme o tom komu platit za Linux/Unix, a proč, co s tím proboha mají nějaké OEM Windows?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

O tom meles jen ty. Ludek Jelinek zil v omylu, ze pri pouziti linuxu pro komercni vyuziti za nej musi platit. To mu bylo vyvraceno a do toho ty si pritah placenou podporu linuxu s tim ze je to nutnost. Ne neni a jako dukaz si dostal tu haldu widlaku co pouziva windows bez podpory a nemaji s tim problem. Uz to chapes nebo to potrebujes i nakreslit ? :-D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Asi neprovozujete aplikace kde vám i hodinový výpadek prodělá miliony, pak pochopíte že za support prostě platit musíte a to i v případě kdy to běží bez chyby několik let.

Za tyhle věci se platí a jsou to nemalé peníze. Oni ti autoři také za něco potřebují alespoň jíst a pít

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

To ale furt meles uplne o necem jinym, nez se bavili v tomhle vlakne ostatni...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Co s tím mají společného? Že jejich podpora je naprosto stejná jako u toho volného Linuxu. A kupodivu na tom jede spousta firem :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jo, nevyjádřil jsem se úplně šťastně. Jen jsem chtěl říci, že pokud chci podporu OS, tak si jí zaplatím ať už ve Windows (v Čechách nevím, ale v UK jsem před lety kdysi potřeboval nějakou chujovinu pro W7 Ultimate a podpora po telefonu fungovala bez problému) nebo v Linuxu. Samozřejmě platit nemusím, ale správu si dělám sám (v případě woken, ve kterých se orientuji) nebo si jí můžu zajistit (v případě Linuxu, ve kterém se neorientuji a nechce se mi trávit čas jeho učením). Pokud mi bude správu Linuxu někdo dělat zadara a na zavolání přiběhne (pokud tedy překousnu, že by se mi měl někdo cizí, i když třeba kamarád, vrtat v kompu a nedej bože ještě vzdálenou správou), tak super, ale jinak je pro mě nasazení Linuxu v pracovním počítači zbytečné. Suma sumárum - OS s podporou si vždy zaplatím, wokna si jsem schopný udržovat popř. přeinstalovat sám a zadarmo, v Linuxu buď neplatím (známý) nebo platím (služba správce), ale v každém případě jsem na někom závislý - takže pro mě osobně je přechod na Linux pasé a věřím tomu, že dost lidí-soukromníků (zvláště v technických oborech) je na tom podobně. Ale jak jsem psal, pro nějaké domácí PC pro manželku, proč ne.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

pokud si nekoupis linux s placenou firemni potrebou, tak neplatis nic, ani za 1000 stanic, ani za 1000 pripojenych klientu k serveru...
sprava linuxu treti stranou je ve vysledku levnejsi, protoze udrzba je MNOHEM mene potreba nez u Windows stanic/serveru, protoze narozdil od Windows netrpi GNU/Linux postupne zpomalovanim a zavsivovanim...

ve statni sprave je to jednodusi, protoze tam se prechod mezi verzi Widnows, verzi MSOffice a verzi sw pro referenty nelisi od prechodu mezi Widnows a Linux... bezny uzivatel pracujici s MSOffice 2003 prechod na MSOffice 2007 zvlada mnohem hure nez prechod na Open/LibreOffice (vlastni zkusenost se zamestnanci ve statni sprave)... a tedy jestli se ma udelat skoleni na jeden nebo druhy prechod vyjde opravdu na stejno... ohledne administratoru je to pak o tom ze pokud se vypusti takovej ten matlak-jako-windows-spravce co tomu nerozumi a jen zmatene klika, tak jsou adminitratori ve statni sprave co stejne spravujou GNU/Linux servery a casto pouzivaji GNU/Linux na svem desktopu, takze administrace klientskych stanic by nebyl problem, naopak usetrilo by jim to praci

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Grafik profesionál jistě photoshop potřebuje, o náhradě corela či ilustrátora si netroufám spekulovat, existují, ale nevím jak efektivní. Takže grafik profesionál s linuxem nevystačí, to máte pravdu.
Ale to není "třeba pro práci s grafikou", nýbrž "pouze pro profesionální práci s grafikou" je linux nevhodný.

Tvorba www stránek na linuxu není problém, ale i kdyby byla ...

Hlavní vtip není v tom, zda window nutně potřebuje jedna nebo snad dvě či dokonce tři profese, ale naopak v tom, že pro běžné většinové použití je (jak správně i vy píšete) linux naprosto vyhovující a specialistů, kteří potřebují něco víc a na linuxu to plnohodnotně nenajdou, je nezajímavá menšina.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže pak se ptám... ony té většině nestačí Windows? Proč Linux? Nic navíc než Windows jim nepřinese, naopak, když něco nebude fungovat, tak nemůže skočit zazvonit na Pepu odvedle ať se staví na jedno při kterém to pořeší, protože prostě Pepa o tom Linuxu nic neslyšel.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

take mu tim ale odpadne moznost ze ten Pepa od vedle mu to jeste vice podela, takovejch samozvanejch Widnows administratoru uz sem videl ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý deň, len doplním, že uvedené dôvody už pre väčšinu GNU/Linuxových distribúcií neplatia. Ostalo ich už len pár, ktoré sa 100% držia Vami uvadzaných princípov: https://www.gnu.org/distros/free-distros.html

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Když věnuješ linuxu podobný kus práce jako jsi věnoval pc doposud, budeš určitě spokojený.
Pro začátek stačí zadat tyhle tvoje otázky do vyhledávače a dát se do čtení :-))).

Jestli má cenu abys do toho šel, to ti ale nikdo neřekne, zjevně sis s pc vyhrál hodně a co bys získal lepšího na linuxu je těžko říct. I když ty nejzajímavější systémy na práci s muzikou jsem já osobně viděl udělaný na linuxu, prý právě kvůli lepšímu využití možností o kterých píšeš.

Že bys narazil na nedostatečné využití hw je možné, ale nepravděpodobné. Vše ti fungovat bude, zda ale třeba náhodou zrovna tvoje grafika nemá pod win kvalitnější ovladače než na linuxu, by sis musel najít.
Multidisplay režimy má linux nativně už dávno. Total commander chybí, ale existují jeho velmi podobné poměrně přijatelné náhrady.
Většina distribucí linuxu má dnes testovací verze, spustitelné z DVD, flash disku, nebo i jen spustitelné po zkopírování na hard disk v pc.
Součástí linuxu zpravidla je program s přehledným tříděným přístupem ke zdroji programů k instalaci a taky už dnes i emulátor ke spouštění většiny win programů přímo z linuxu.
Variant linuxu je mnoho, nemá cenu ti radit co je pro tebe nejlepší, vybrat si musíš sám ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Total commander jde spustit pod Wine bez problémů (Platinum).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je vtipný, nedávno mne někdo přesvědčoval, že Total Commander, což je nejdůležitější softwarové vybavení létě ve světě pc existuje...nefunguje ve WINE pod OS X, údajně neumí pracovat s právy souborů, já jsem to kdysi zkoušel a fungoval mi, ale mě bohatě vyhovuje muCommander, nebo některý z desítek alternativ jako Forklift...i když vlastně bohatě vystačím s Finderem. :)

Jo a prej žádná odpovídající alternativa TC na alternativních OS neexistuje, tak abyste věděli, k čemu jsou t y internety!?!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No vidíte a mě nevyhovuje žádná alternativa, pod Linuxem jsem zkoušel Krusader, muCommander, Dolphin a pár dalších, stejně tak pod Windows. TC jasně vede jak ve funkčnosti tak v uživatelském rozhraní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Poprosil bych o navod jak v TC pod Linuxem nastavit prava k souboru. Fakt mne to zajima. Zejmena co se tyce nastaveni prav pro vlastnika souboru, skupiny a tak. Zmena vlastnika a skupiny nevyjimaje.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nebo jinak: Co je tou killer featurou, kterou TC ma a jine commandery nemaji. Zatim narazim jen na veci, ktere kazdy commander v linuxu umi, ale TC nikoliv.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, tc pod linuxem asi ideálně fungovat nebude, dost na tom, že ho jde v emulaci vůbec zapnout. Jeho síla se projeví v jeho vlastním prostředí. Když jsem to před pár lety testoval, nenašel jsem nic, co by umělo v linuxu tolik, co umí tc ve win.
Tc ve win přináší kompletní přehledné prostředí k práci se soubory, přitom sdružuje všechny běžné i méně běžné funkce do jednoho rychlého a kompaktního prostředí.
Ta killer featura je v té přehlednosti a v tom, že na jednom místě najdeš všechno.

Tomu se v linuxu nejvíc těch několik let dozadu blížil krusader, případně mucommander, aktuální stav linuxových filemanažerů neznám.
Vzhledem k tomu, že k mému znechucení linuxoví vývojáři dobrovolně pracují na vývoji nesmyslných klonů průzkumníka z windows typu dolphin a dokonce jsou snad na to hrdí, nebude asi dnes nahraditelnost tc o moc lepší, než bývala.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud linuxoví vývojáři neimplementovali do svého filemanageru funkce, které jste zvyklý používat ve windows, tak je pravděpodobně nepotřebují. Třeba jdou jednoduše provést jinak nebo nejsou potřeba vůbec. Já ve windows používám Altap Salamander a pod linuxem Midnight Commander. Oba mi plně postačují a ve windows bych za TC neměnil (nicméně nevím o co přicházím).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Co potřebují vývojáři linuxu nevím, já jen vím, že při práci v tak nekomfortních programech jako je průzkumník windows, nautilus nebo i Mc si uvědomuju uživatelské nepohodlí oproti totalcommanderu.
Ad Tc x AS: Asi nepřicházíte o nic. Tc a Altap jsou poměrně odlišné ovládáním, možná Tc umí pár věcí navíc, ale možná ani ne, spíš je to jen odlišné ovládání, na které se blbě přezvyká, takže jak si zvyknete na jedno, druhé vám bude nepohodlné.
Mc je jistě fajn, ale funkcemi je chudší, výborně poslouží tomu, koho baví nebo potřebuje pracovat na úrovni terminálu, ale kdo chce jen dobře pracovat se svými soubory, měl by si s Mc uvědomovat oproti kombinaci win/Tc omezení a nepohodlí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Taka mal otazocka na uvod. Mas kupeny TC alebo ho pouzivas nelegane ako drviva vecsina ludi?

Pozri sa na double commander http://doublecmd.sourceforge.net/ , mohol by ta zaujat.

Na internete je tolko SW, ze jeden clovek nemoze poznat vsetky.
Ja kazdu chvilu objavujem fakt spickovy SW a cudujem sa, ze ho skoro nikto nepozna.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Před časem jsem si s filemanažery hodně hrál, bavilo mě to. Takže i doublecommander znám, je dost povedený, i když jsem přehlédl jeho linuxovou verzi. Tím tedy díky za tip, pod linuxem bude určitě dobře ho zkusit.
Opravdu existuje spousta věcí a spousta zajímavých variant, můj oblíbený Tc je jistě nahraditelný, ale vždy když jsem něco testoval, jsem našel důvod, se k němu vrátit.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

The Windows version is shareware: users can download it for free and use indefinitely, but should register or delete it within 30 days. The unregistered version reminds the user to register every time it starts, but it retains full functionality even after the 30-day trial period.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No ja taky ne. I v OS X se drzim Midnight Commanderu i kdyz asi pro jabko existuji lepsi. Proste mi vyhovuje, ze je to terminalovy a v pripade potreby nemusim bokem otvirat dalsi okno.
Nekdy mam asi dost sverazny postup, takze napr jestli MC umoznuje porovnat soubory, tak o tom ani nevim, pac automaticky poustim vimdiff a MC vyuziju jen pro zkopirovani cesty a jmena souboru (dtto chmod a chown a to i kdyz vim ze to tam MC nekde ma).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Tc ve win přináší kompletní přehledné prostředí k práci se soubory, přitom sdružuje všechny běžné i méně běžné funkce do jednoho rychlého a kompaktního prostředí."

Takze misto aby jsi napsal neco konkretniho tak vyplodis vetu ktera ale pasuje i na ten Krusader? Treba "davkove prejmenovani souboru" ma MNOHEM vice moznosti nez TC, to same "synchronizace adresare", "Porovnani obsahu" ma take vice moznosti a je prehlednejsi, Krusader ma navic i InterniEditor ktery umi mimojine sloupcove bloky, zviraznovani syntaxe, kontrolu pravopisu, podporuje vice souboru otevrenych najednou pres taby/listy....

jinejma slovama, to ze ty neco neznas, neznamena ze to neni ;)

edit: aby se predeslo zbytecnemu okecavani, zde je porovnani moznosti sychrnonizace:
http://postimg.org/image/ya98ghtgr/full/

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jistě že to pasuje i na krusader, však jsem myslím psal, že krusader se možnostem Tc hodně blíží. Samozřejmě srovnání nebo přejmenování souborů může mít v krusaderu víc parametrů, když vychází z integrace základních linuxových příkazů, je to hezké, ale jestli je to k něčemu dobré to nevím, mě vždy plně vyhovovalo rozhraní Tc, víc než nějakou funkci navíc (i když v tebou uvedeném obrázku nevidím nic, co by Tc neměl) si cením o něco přehlednější ovládání.
Jistěže když něco neznám, neznamená že to neexistuje, což platí i pro tebe - v Tc si můžeš vybrat z několika druhů editoru podle potřeby, včetně funkčnosti o které píšeš, jsem rád, že už ji má i krusader.
Krusader nijak nehaním, je to výbornej program. Faktem ovšem je, že jsem našel věci, které mi v něm proti Tc chyběly, vrtat se v detailech se mi ale jednak nechce, druhak jsem podrobnosti už zapomněl. Snad přímé náhledy obsahu souborů přes integrovaný prohlížeč byly v Tc výrazně funkčnější, nejsem si už jistý.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

v teto konkretni situaci to pro me neplati, roky sem pouzival Total Commander, jeste i za dob kdy se jmenoval Windows Commander... takze sem s nim stravil jiste tisice hodin, v te dobe toho umel Krusader o trochu mene (i kdyz neco mel i tehdy lepe), nicmene za tu dobu se Krusader mnohonasobne zlepsil a TotalCommander jen decentne, tedy dnes je Krusader plnohodnotna nahrada, co nabizi vice fukcni a vetsi prehlednost, staci aby uzivatel mu dal sanci a nevyzadoval kostrbate ale zazite chovani ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ji a fungoval hned. Potom sudo get-apt upgtrade & update; to byl docela delsi proces na
<a href="http://maps-drivingdirections.com">maps-drivingdirections.com</a>

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Netuším, ale například prohlížení v podstatě libovolného souboru přes F3... zobrazí se obrázek, přehraje muzika či video, zobrazí se mi jak OO dokument, tak Office dokument v kterékoli verzi, funguje mi komprimace do velkého množství formátů, mohou procházet CD/DVD image jako stromovou strukturu a pracovat s ní, procházet filesystém na jeho low level úrovni (ntfs), editace registrů, vypalování optických disků prostým kopírováním, kontrola a snadné úpravy aplikací spouštěných při startu systému... a jistě by se našly další...

Neříkám že nějaký linuxový správce nebude mít plugionový systém jako TC, ale tipnu si že těch pluginů pro TC najdu násobně více a snadněji

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nevim jestli sis vsiml ze se bavime o TC, bezicim ve Wine pod Linuxem.
Pulka z toho co pises je uplne zbytecna, pac to neni potreba (nebo to umi system nativne) a tu druhou pulku TC v emulaci neda.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Mám za to že diskuze byla o tom co TC umí, že to nepotřebujete nebo to umí systém nic nemění na tom že to jsou funkce TC a proč otevírat nebo instalovat nějakou extra aplikaci.

Jasně něco je jen win relevant, ale příklad... chci aby aplikace startovala se systémem. Vezmu aplikaci a zkopíruji ji do "složky" startup a ona při startu naběhne, stejně tak se dá dočasně zakázat či zcela odstranit. To by přece mohlo fungovat i na linuxu, jen namísto modifikace registrů bude měnit nějaké startup skripty.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ne, diskuze je o tom, k cemu je TC pod Wine v Linuxu a proc to proboha nekdo muze preferovat.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Já ale reaguji na: "Co je tou killer featurou, kterou TC ma a jine commandery nemaji"

tak jsem napsal jedny z nejtypičtějších úkonů které s tím dělám (pominuli porcházení souborů, porovnávání apod.)

Že vám to přijde nepotřebné,, zcestné... to je hezké ale pro mě naprosto bezpředmětný argument.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Opakuji, ze cela diskuze zacala kvuli tomu ze ma nekdo potrebu poustet TC ve Wine pod Linuxem. Co dela v MS Windows je mi uplne nekde... tvymi slovy, co dela s TC v MS Win je naprosto bezpredmetne. A to jak v kontextu teto diskuze, tak i samotneho clanku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To vlákno, jesli myslíš že to je důležitý, začalo dotazem, jestli v linuxu funguje totalcommander.
Pouštět Tc ve wine je sice divný, ale je to nápad jako každej jinej, kterej stojí zjevně někomu za ověření. Nedělal bych to a nečekal bych že to půjde dobře, ale na druhý straně, kdyby omezení bylo jen v nemožnosti zacházet s atributy souborů a tím asi následně i nějaké potíže při kopírování, tak to leckdo třeba klidně oželí. Anebo se to možná dá skutečně řešit změnou práv pro wine.
A v kontextu tohoto článku má debata o kvalitě správce souborů na win versus na linuxu jednoznačný smysl. Stále jde o to, jestli existuje a jak kvalitní je náhrada jednotlivých windowsích programů pod linuxem.
Pro mě kdysi před lety dokonce byl právě totalcommnder killer featurou, kvůli které jsem na pracovním pc nakonec preferoval WinXP před linuxem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jestli nekdo ozeli zakladni vlastnosti daneho SW, tak to je pak o nicem.
Měj se.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"To by přece mohlo fungovat i na linuxu, jen namísto modifikace registrů bude měnit nějaké startup skripty"
sice by byl masochismus pomoci TotalCommanderu toto provadet, ale mozne to samozrejme je, postup:
1. v levem panelu otervi /usr/share/applications
2. v druhem panelu otevri ~/.config/autostart/
3a. z levho zkopiruj pozadove pro spusteni do praveho
3b. v pravem odmazej jiz nechtene pro spusteni

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to co popisujes (tedy to co neni vazane jen na potreby windows jako editace registru) umoznuje linuxovy Krusader, nebo hromada dalsich...

jinak nez TotalCommander ve Windows, ROZHODNE je monehm vice pluginu pro (z meho pohledu) mnohem lepsi souborovy manager pod Windows a to FAR - http://plugring.farmanager.com

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Že je pro far víc pluginů na to bych nepřísahal. Asi se vyznáš v tom, co rád používáš, já bych zas byl ochotný tvrdit, že je víc doplňků pro Tc :-). Ve faru ve win se mi nikdy nepodařilo vytvořit ve srovnání s Tc opravdu komfortní pracovní prostředí, i když vůbec nen íšpatný, ani ta nabídka pluginů.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Asi by stačilo, nastavit pro wine práva roota ;-).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Dík za obsáhlou, i když spíše obecnou, radu a bez emocí a zaujatosti :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to tak obecný proto, že to, co tě zajímá, je jednak na dlouho a druhak je o tom na webu spousta informací (i v češtině). Rada zadat tvý otázky do vyhledávače není zdvořilou formou posílání do háje, ale opravdu odkazem na fugující postup :-).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Každá změna sebou přináší problémy, takže pokud vám stávající systém vyhovuje, není důvod něco měnit. Pokud o změně uvažujete, tak se při koupi hardware/software zajímejte i o jeho běh pod linuxem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jen poznamenám k "A co všelijaký HW zejmény AV převodníky". Už se windows naučily USB Class 2 Audio nebo se musí vždy doinstalovávat dodatečný ovladač? :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud "multidisplay" znamená multihead tak vás asi zklamu, s tím opravdu není problém -> https://www.youtube.com/watch?v=N6Vf8R_gOec

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

výkonné PC? Nevím... mám to samé doma a o výkonu bych nemluvil :) Ale jinak v zásadě souhlasím.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Proč konvertovat důchodce? Proč konvertovat kohokoliv? Tohle jsou opravdu ty důvody? 2 ze 3 důvodů se týkají virů, kterých je na Linux opravdu málo, protože je nizké zastoupení OS v populaci. Pokud by se situuace změnila, tak se změní i zastoupení virové hrozby. Tohle opravdu není argument. A poslední je stahování aktualizací během dne. To jako vážně? To jediné je schopný Linux nabídnout oproti Windows?
Já netvrdím, že nelze běného člověka konvertovat na Linux. Jenom jsem ještě nenašel relevantní důvod proč to udělat. A v tomhle článku žádný důvod opravdu není. Takže se kluci od Linuxu musí snažit trochu více.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Pokud by se situuace změnila, tak se změní i zastoupení virové hrozby. Tohle opravdu není argument."
- Mizivá hrozba virů NYNÍ představuje pádný argument pro linux. Až někdy v budoucnu, pokud vůbec k tomu dojde, se linuxové distribuce více rozšíří, určitě se v nich zlepší i způsoby předcházení těmto rizikům. Až tehdy budeme moci rozhodnou, jestli vyšší odolnost linuxu stále je nebo není pádný argument. NYNÍ je tento argument validní.

"To jediné je schopný Linux nabídnout oproti Windows?"
- Nikoliv. Autor ti otevřel dvěře, vstoupit musíš ty sám :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud autor napíše článek o důvodech konverze běžných lidí na Linux a uvede tyhle nesmyslné argumenty, tak to nejspíše znamená, že Linux pro běžného uživatele opravdu nemůže nabídnout. Když fanoušek BMW představuje majiteli Audi jeho oblíbenou značku, tak taky neuvede jako hlavní důvody Větší držáky na nápoje a estetičtější tvar výfuku, pokud ho chce opravdu přesvědčit. Pokud uvede pouze tohle, tak to reálně znamená, že to BMW opravdu nic zajímavějšího nabídnout nemůže.

PS: Tyto značky automobilu jsem uvedl jenom jako příklad. Tak ne že se toho někdo chytne.

A o nějakém otevírání dveří autorem bych nemluvil, protože to co pan autor udělal svými argumenty je, že vystrčil hlavu skrz otvor pro psa a zařval "Sem nelez, nic tady není"

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Autor článku zjevně neuvádí žádné argumenty k přechodu na linux, jen se chtěl o něčem vykecat a název článku mu nějak utek od obsahu.
No, tak co se tomu tak divíte, vždyť jsme na blogu a ne na placeným zpravodajským webu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Taky to nechápu. To jsou opravdu chabé důvody přechodu na Linux.
U mě by byl důvod např. nekompatibilní ovladače na starý hardware, které na Linuxu budou fungovat v pohodě.
Myslím, že se Linux celosvětově taky zvedne, pokud uspěje API Vulkan.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koho API vulkan zajímá, nějaké hardcore hráče? Těch je ale malé procento a ještě menší bude těch technicky zdatnějších a z toho ještě menší procento těch co by snad zvažovali přechod.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

API vulkan muze zajimat vyvojare, kteri nebudou pri tvorbe hry pro DirectX12 omezeni/limitovani jen pro W10, ale budou otevreni moznostem tvorit hru pro Windows 7,8,10, Android, Linux (a v budoucnu i dalsi)

tedy rozhodne je API vulkan mnohoradove zajimavejsi pro vetsi mnozstvi vyvojaru i uzivatelu nez DirectX12

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Hezký názor, nic proti němu, pokud už na Linuxu jedete, samozřejmě je lepší zkonvertovat i další domácí PC či PC svých blízkých příbuzných, pokud skutečně potřebují jen základní práci s PC.

Drobný nedostatek je v tom, že ačkoliv bych bez potíží tohle mohl své matce provést, tak když se něco podělá, tak jí s tím nepomohu, protože prostě Linux nepoužívám - výsledkem by tak bylo ne řešení v pár minutách hledání a napravování, jako spíše hledání po fórech, o co se to sakra jedná, jaký příkaz kam kdy s tímhle HW vepsat apod. a hromada času hledání něčeho, co pak zase nějakou dobu k ničemu nevyužiji. A třeba taky ne, ale proč bych to měl riskovat? Nemám totiž čas ani náladu na blbosti ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Nemám totiž čas ani náladu na blbosti ;)"
- No právě! Proto se snažím přetáhnout k linuxu všechny, kterým dělám "toho kluka přes počítače" :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Gratuluji. Naštěstí je volba, kterak mrhat časem, prozatím pro každého svobodnou volbou :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Také souhlasím. Protože až kámoš giff nebude mít čas, protože je s prknem v Alpách nebo má zrovna kocovinu po super večírku :-), tak jsem v loji. A ten čas je opravdu drahocenný, teď už jej nechci ztrácet vysedáváním nad diskusními fóry (jo, teď nemám v práci naštěstí na chvíli do čeho rejpnout, tak debatuji :-) ) a dokumentací k OS, doby, kdy jsem přišel ze školy (nebo nešel na přednášky :D ) a sedl za komp, po nocích brýlil do monitoru a na zkoušky jistily nocovky, to už fakt ne. Možná už jsem starý páprda (i když se tak necítím), ale fakt si to chce občas sednout a zamyslet se nad životním stylem, zírání do monitoru fakt není život.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

kolik casu promrhas ziranim na windows s "dokoncuji instalaci aktualizaci" kdy zapnes pocitac a potrebujes neco hned delat ale nemuzes? kolik casu promrhas kdyz nemusis vrazit notebook do brasny a nekam bezet protoze si dal vypnout a ziras na "dokoncuji instalaci aktualizaci, nevypinejte pocitac" ? ;)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Možná trochu OT, ale Android je, pokud se nemýlím, tak Linux, ne? A můžu ti říct, že pokud na TV dám update, tak si mohu jít dát kafe. ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Davide, je skvělé, jak tady ty fanatiky, kteří jsou ustrašení z toho, že Unix nebo Linux prostě neumí a bojí se, že po nich jednou tu znalost zaměstnavatel bude chtít, vytáčíte :-)
Znám tyhle lidi. Často jde o "takyajťáky", ovládající několik mechanických činností na státním úřadě a to si pište, že tam ten strach je opravdu silný... :-) Případně jde o jakési "lidové" koumáky typu "Franta, ten to, vole, zná..." nebo - a to je zajímavá subkultura - chlapce s nízkým sebevědomím, které si kompenzují řečmi o "společenském statusu", "sockách" apod. - ten hoch z minulé diskuse byl fakt skvělý!

Nebojte, oni vlastně neznají ani Windows a jak vím, jsou k smíchu i lidem, kteří pracují pro Microsoft - někteří se čtením takových diskusí docela dobře baví a pak jdou třeba pokračovat v práci na portaci nějakého MS produktu do Linuxu nebo úpravách v jeho kernelu, aby dobře šlapal v Azure(https://azure.microsoft.com/en-us/documentation/articles/virtual-machine...).... i tady v Čechách... :-)

Mimochodem, dobře jsem se - už po kolikáté... - pobavil nad zasvěcenými výroky o tom, jak "na Linuxu není možné vážně pracovat..." Ty diskuse jsou možná docela zajímavým materiálem pro sociology a psychology.

Tak se nenechte otrávit a pište, prosím, dál.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

jasně, to evangelizační úsilí pobaví :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A já myslím, že právě takoví jako vy Linuxu jen škodíte. Z vašeho příspěvku jen čiší jakýsi pocit nadřazenosti nad těmi debily používající windows. Ano, Linux používají géniové. Bohužel se mi zdá, že hromada z nich si nevidí ani na špičku nosu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

myslis ze z prispevku uzivatelu Windows co pisi "Linux na desktopu je nepouzitelnej" nebo "Linux pouzivaji jen maniani co porad cumej do monitoru" cisi laska ? :-D
je jednoduse fakt ze technicky zalozeny, nebo narocnejsi uzivatel sahne po GNU/Linux, stejne tak je fakt ze uzivatele Widnows co si nevidi na spicku nosu se pak tvari ze oni vsemu rozumi a Windows jsou nejlepsi, pritom vetsina uzivatelu GNU/Linux zna a ma zkusenosti i s Windows, casto maji profese kde se o ne staraji uzivatelum a maji prehled o vsech moznych i nemoznych nelogickych a spatnych chovani tohoto systemu... narozdil od toho bezny uzivatel Windows co nadava na Linux cho nikdy nevidel dele nez 5 minut ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, to určitě nemyslím. To první tvrzení je samozřejmě výplod vlastní hlouposti dané osoby, to druhé tvrzení si ovšem linuxová komunita vysloužila právě díky takovým individuím jako HML HLM (však si stačí jeho příspěvek přečíst). :-/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já bych to žádnému důchodci teda neudělal. Pro staršího člověka jednoznačně komfortní a ošetřené prostředí, které k němu bude "mluvit" česky a to rozhodně není linux. Nedávno jsem měl problém se sitovkou. Windows 3x zkusily připojení a pak sw odpojily kabel. Po připojení kabelu v Linuxu došlo téměř ihned k zamrznutí.
Takže až mi někdo bude vyprávět, že linux je lépe ošetřeny než win, jsou případy kdy to neplati. Bezpečnost je bezesporu jinde ale to jen díky tomu, že to není cilovka skodliveho kodu. Linux je skvělý os pro vývojáře. I ty v důchodu. Ale ostatním starším lidem bych ho rozhodně nedoporucil.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

By me zajimalo, co jsem udelal spatne, kdyz jsem nainstaloval Win10, od te doby je pouzivam a NIC nemusim delat (nastavovat, spravovat a podobne).
Kdyz ctu, jak s tim kazdej druhej ma neprekonatelne potize, tak si rikam, co delam blbe, ze ja teda fakt nemam.

Osobne mi naopak Win10 prijdou jako konecne absolutne "bezudrzbovy" OS - coz je idealni pro takoveho toho "duchodce", co proste jen chce si na tom Pc tu na neco kouknout, tu neco prehrat, tu stahnout fotky z nejakeho mobilu, co mu prinesou ukazat deti, a podobne. Nenasel jsem jedinou vec, ktera by nejak (na domaci pouziti) zlobila, nefungovala a podobne.

Priznam se, ze Linux neznam a proto nehodnotim a neporovnavam. Spise nechapu tu averzi k Win10. Funguje, o aktualizacich ani nevim, ze by se nejake stahovaly, ma to v sobe antivir a podobne, kdyz k tomu pripojim jakykoliv fotak/mobil, tak nemusim nic stahovat, za par okamziku je pripojeny a dostanu se k souborum...

Samozrejme pokud nekdo pouziva 10 let stary PC a 20 let stare periferie, tak je asi mozne, ze to uz nebude uplne fungovat. Jo, tak to chapu, ze se pouzije neco, co tyhle starsi veci zvladne.
Ale jinak - co presne na tech Win10 nefunguje? Prozradi mi to nekdo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tady tě za to linuxový evangelisté umínuskují :-)
Win je podle nich neustále zablešený brak co je třeba minimálně dvakrát do roka přeinstalovat :-))
A že stačí pár pravidel pro jednoduchou údržbu a systém je dlouhá léta aktuální a v plné kondici vidět nechtí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak ta pravidla napište.
Protože je zjevně nezná ani MS a tak se rozhodl s bobtnáním Windows s každou další aktualizací bojovat tak, že bude radši každý 1/2 rok instalovat nový build, tedy fakticky novou verzi OS.
SP2 pro Win7 nevydá a těch 200+ updatů pro Win7SP1 dokáží systém zasekat hned po instalaci. Zvlášť na nb s klasickým HDD tak updatování systému po instalaci trvá násobně déle než samotná instalace OS.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

jak, zasekat? Po instalaci aktualizací se použije nástroj na vyčištění disku od MS a pak se (hdd) defragmentuje. Spolu s tím se zakážou zbytečné služby a programy které se nacpou do spouštění po startu a je vystaráno.
Zrovna nedávno jsem takhle čistil ntb s 5,4Kk diskem a 2GB ram a světe div se po tomto, běhá opět velmi použitelně.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

No vida a už jsme u toho. Po updatech je potřeba odstranit bordel, který tam sám MS nadělal (aspoň ten nástroj dodává, byť pro Win7 moc účinný není). O tom, že ty updaty trvají díky dementnímu instalátoru věčnost, radši nepíšete. S příchodem Win10 se MS rozhodl tuto službu "vylepšit", takže věčnost trvá i jejich samotné vyhledávání, pokud vůbec proběhne.
Dál zakázat zbytečné služby, tedy opět ty, co tam přihodil MS - zvlášť v souvislosti s Win10 jich i do Win7/8 dost přibylo. Pak ještě projít úkoly v scheduleru a dál čekat, co se za měsíc v dalším balíku aktualizací nově objeví. Opravdu jednoduchá údržba pro běžného uživatele :-)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

ale to těchto startovních úkonech (a neříkejte že v linuxu necháváte věci na defaultu) získám spolehlivý OS který si rozumí s 99,9% hw a sw. Nemusím čekat na nějaké sflikované věci od komunity které toho umí půlku a ještě nestabilně. Klidně bych to přirovnal k ekosystému Android vs Windows Mobile kde je výběr násobně menší. Dál už nemá cenu to rozebírat.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Po těchto startovních úkonech získám systém, o kterém si jen myslím, že dělá to co chci a že jsem na něco nezapomněl. A hlavně se to každé druhé úterý v měsíci (nyní i kdykoliv jindy) může lehce změnit :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No tom vse je nejzvlastejsi, ze ja OS NIJAK, slovy NIJAK neudrzuju.
Nedelam defragmentaci, necistim registry, nemam viry, vse funguje jako pred lety...Nemam nainstalovany jediny blokator cehkoliv...Jasne, mam tak dobrej HW, ze to mozna nejake "drobne zasvineni". Ale jinak to proste denne pouzivam a nemam s tim zadne problemy

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to máš kliku.
Když ti ten systém vyhovuje tak, jak je, máš prostě štěstí. Akorát že takovej klikař jseš asi skoro jedinej, aspoň jinýho takovýho neznám. Většina lidí si systém nějak upravuje aby se jim líp používal. Bez jakékoli ironie, jestli takovou potřebu nemáš, máš prostě kliku.
Každej to pc používáme jinak a k něčemu jinýmu, mě by neupravený windowsy bez ohledu na jejich verzi dobře nesloužily, tobě ano.
OK, jen tím máš odpověď na svůj údiv - používáš své pc natolik ojedinělým způsobem, že nemáš potřebu měnit jeho nastavení a konfiguraci, ale ostatní tu potřebu většinou mají. To je asi celá záhada.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co lidi na tom systému upravujou? Fakt by mě to zajímalo, jsem na tom totiž podobně jako pan Suchánek. Nainstaloval jsem systém a používám ho.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Taky přeinstalovávám jen s novým HW, takže typicky tak co 4 roky. Bohužel jen lidi co neumí svůj OS používat mají potřebu při každém problému ten systém přeinstalovat. Jako jo, problém to vyřeší... tedy vyřeší to důsledky, avšak ne příčinu, kterou si tam dřív nebo později opět zavlečou.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tvl a co tam jako je potreba upravovat? :-O
Chapu, ze lidi upravujou to, ze to ma nejak jinak vypadat. U me to konci nastavenim nejmensich ikonek na plose a pouzitim nejakeho obrazku na plochu. Ale tak chapu, ze nekdo tam potrebuje mit to ci ono - ok, tak si to nastavej.
Ale co jineho je potreba tam nastavovat? Bez ironie by me to zajimalo.

(Jinak znovu - asi chapu, ze pokud ma nekdo 10 let stary PC, tak se snazi si povypinat co se da, aby mu to behalo nejak svizneji. To ja pravda neresim, vzdycky mam naprumerne vykonny HW, takze to opravdu neresim ani nepatrne. Ale I tak - ted casto instaluju Win10 na C2D/3GHz, 4GB RAM a nejakej prastarej 160/250GB HDD a funguje to uplne bezproblemove a nepozoruju nejake sekani ci pomaly beh)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

OK, neřešme výkon :-).
Můžu samozřejmě mluvit jen za sebe, nechci se tvářit, že říkám nějaký obecně platný moudra.
Mám prostě rád detaily podle svýho, vlastně nic víc na tom není.
Vypnutý animace a zvuky, na většinu věcí (hudba, video, internet, poznámky, hledání, nabídka start ...) vlastní programy místo systémovejch předvolenejch, pár vlastních klávesovejch zkratek ...
A bezpečnost - může stačit řešení od MS, ale když se podíváš porůznu na testy účinnosti, snadno vidíš, že není nejlepší. Takže dávám (a nastavuju) firewall a antivir nějaký třetí strany a víceméně povypínám bezpečnostní řešení MS, aby se to spolu netlouklo.
No a teď si představ tu spoustu drobností, kterou stojí tohle udělat a ponastavovat a co s tím vším udělá jedna aktualizace ... Snad je pak jasný, že w10 nejsou systém pro mě.
A k tomu si vem, že mi vadí šmírování a chci si ho povypínat - ve win 10 bych si to musel po každý aktualizaci znova kontrolovat, co se kde zapnulo. Netvrdím, že nějak zásadně vadí, když si v Redmontu přečtou moje maily, nebo moje hesla k bankovnímu účtu, ale prostě to nemám rád, věci který to dělají vypínám a chci, aby povypínaný zůstaly.
Takže systém s takovou politikou updatů jako mají w10 je pro mě nepřijatelnej, systém rozhoduje o příliš velký spoustě věcí, o kterých chci rozhodovat já.
Řešením přirozeně je, použít vhodnou linuxovou distribuci, ale i w7 dovolujou kompromisní řešení, jaký mi vyhovuje.
Tvůj postup má určitě něco do sebe, nic moc neřešíš a prostě pohodlně používáš pc, tak by to vlastně mělo ideálně být. Jenže mě by se takový pc prostě pohodlně nepoužívalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To si asi nerozumíme. Systém je od toho, aby umožňoval běh aplikací. Instalace vlastních aplikací není podle mě modifikací systému, ale využívání jeho funkcí. A to, že microsoft nějaké aplikace k systému přibaluje, na tom nic nemění.

Změna zvuků a vypnutí animací změnou systému dejme tomu je, ale ani tam nevidím důvod proč to přenastavovat opakovaně nebo dokonce pravidelně.

V podstatě se to tedy zredukovalo na to, že někteří lidé trvale upravují systém tím, že vypínají šmírování. Ok, sice bych chtěl vidět, jak většina lidí (v podstatě asi všichni kromě mě a pana Suchánka jak jsem pochopil) tohle dělá, ale budiž. Pak je to otázka důvěry, pokud nemáte v microsoft důvěru, tak je asi opravdu lepší jejich systém vůbec nepoužívat. Pokud tam nějaký pořádný backdoor je, tak určitě nebude udělán tak, aby si ho mohla každá lama vypnout.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to jsme si opravdu nerozuměli.
Systému w10 nedůvěřuju a proto ho samozřejmě nepoužívám, přesně jak píšete. Ale mluvili jsme o tom myslím z trochu jiného pohledu.

Snad je to možné shrnout tak, že w10 je systém, který dělá sám příliš mnoho věcí. Pro úplného laika by to snad mohlo být výhodné, kdyby to bylo bezchybné a kdyby neměl vůči svému pc žádné požadavky než aby fungovalo to, co mu dodá výrobce systému.
Jakmile ale chci rozhodovat o tom, jak systém vypadá a jak se chová já sám, není mi strategie MS ve w10 uživatelsky příjemná.
Updaty w10 jsou špatně dokumentované a zasahují do nastavení a funkčnosti systému obtížně kontrolovatelným způsobem, který může být a bývá zdrojem chyb a uživatelského nepohodlí.
A nejde opravdu jen o to šmírování, ale prostě o to, že updaty, které se už samy o sobě obtížně konfigurují a kontrolují, přinášejí změny, zcela nahodile zasahující do vzhledu a funkčnosti různých částí systému. A licence w10 k takovému chování dává MS plné právo.
Z mého pohledu je nepříjemné, zjistit že se po updatu znefunkčnily nějaké ovladače, zjistit, že se změnil předvolený program pro spouštění nějakého druhu souborů, nebo nezjistit, že aktualizace změnila nastavení systémového firewallu a systém najednou není chráněný tak, jak jsem si myslel že je. To vše, jak jde na webu dohledat, je pro w10 běžné chování.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Na webu toho jde dohledat...pokud budu chtit podporit / potopit naprosto cokoliv, na webu pro vsechny varianty najdu mraky material pro podporu.
To co ty pises, to si troufam tvrdit netrapi DRTIVOU vetsinu uzivatelu. Nastavovat firewall? Wtf?
Vetsina uzivatelu chce na web, koukat na youtube, lezt na facebook, povidat si s nekym po skypu, obcas si zahrat nejakou flashovou hru, pustit na tom Angry birds ci Minecraft a podobne. Drtiva vetsina lidi vubec netusi, co je to nejakej firewall.
Troufam si tvrdit, ze pokud si napriklad absolutni laik chce koupit napriklad novy notebook, nicemu moc nerozumi a nechce, aby mu ten notebook musel kdokoliv spravovat / nastavovat (vezmeme si, ze vetsina lidi nema nikoho, kdo by se mu s tim sral ve volnem case, takze vetsina lidi si nejake spravovani a nastavovani musi PLATIT), tak je pro nej lepsi koupit notebook s Win10 nez s Linuxem.
Pokud je to laik, tak pusti notebook s win10, odklika par dotazu(kterym i kdyz nebude rozumet, tam nic zasadniho nezkazi, at zaklikne cokoliv, maximalne ho bude Microsoft pouzivat jako zdroj sledovani chovani se na PC, coz dotycnemu je vetsinou uplne jedno) a pak to najednou cele funguje. Neni potreba NIC instalovat, nastavovat, instalovat antiviry, konfigurovat firewally - NIC. Proste se prihlasi na tu svou wifinu, co ma doma a funguje. A NIC to po nem nechce, nemusi nic resit. V podstate nikdy. Vsechno to dela za nej. Pichne k tomu fotak, najde si to samo. Pichne k tomu mobil - najde si to samo. Pichne k tomu tiskarnu, co si koupil za stovku novou ve vyborne akci - najde mu to samo. Samo mu to nainstaluje, samo mu to zprovozni.
Znovu se priznam, ze neznam tak dobre Linux a nevim, jestli se da docility toho sameho. Podle toho, co vsude ctu, tak to az takhle jednoduche neni.
Takze pro laika je mozna win10 I lepsi, nez Linux. Ale ok, rekneme, ze to bude plus minus nastejno. Rozhodne pro laika nebude Linux lepsi - za predpokladu, ze se mu o to doma nekdo nestara zadarmo. Pokud si za to clovek musi platit, prijde mi lepsi system, ktery vse udela sam a clovek se nemusi moc o nic starat.

Totiz tady se toci debata v kruhu lidi, co o PC neco vedi, pripadne to umi instalovat / nastavovat. Je potreba si uvedomit, ze to ale neni bezny vzorek populace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

GNU/Linux nainstalujes (nebo pustis z CD nebo USB bez instalace jako LIve) a kdyz pripojis do USB:
tiskarnu, flashdisk, externi hdd, externi vypalovacku, fotak, mobil, dvb-t,

a v 99% to vse funguje hned, tedy opavdu hned, nikoliv po 5vterinach, 10vterinach, nebo 60vterinach jako ve Windows, kde to navic pri vlozeni do jineho USB portu instaluje pokazde znovu...

v pripade ze interni HDD vrazis do jineho PC/NB s totalne odlisnym HW (vcetne zmeny PATA<->SATA HDD), v 99% to nastartuje, nikoliv jako ve Windwos kdy zmeny PATA<->SATA casto skonci modrou smrti, a v 99% pripadu koukas na nalezen novy hardware, nalezen novy hardware, toto zarizeni nepracuje spravne a ve spravci hw mas pak desitky zarizeni s krizkem a nebo duchy pod "zobrazit skryte zarizeni"...

ohledne te skupiny "bezny uzivatel" je zajimava i sprava nainstalovaneho a instalace noveho sw, ve WIndows se pochybnej WindowsUpdate stara jen o Windows aktualizace, v GNU/Linuxu se "system atkualizaci" stara o VESKEREJ nainstalovanej SW (krome toho co nekdo nainstaluje naprasaka), takze se jednim pruchodem aktualizuje celej system, pres firefox, libreoffice, vlc/mplayer atd...
ta instalace novych programu je pak stejne jednoducha, staci ze uzivateli reknes, tady je ikona "obchodu" jako znas z Android/iOS/WP(M), zadas jmeno programu, popis, nebo prolezes kategorie, a to co chces tuknes proste "instaluj", nemusi hledat na internetu stranky kde by stahoval instalacky ruznych programu, kazde instaloval vzdy trochu jinak a aktualizace provadel tak ze si to stahne znovu v nove verzi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak si třeba představ, že máš 64GB RAM jako já. Co udělaj windows? Na systémovém disku vyrobí 64GB hibernační a 64GB swapovací soubor. Jenže já jsem za Intel 750 dal přes desítku a nehodlám windows věnovat jeho třetinu na takový hovadiny, takže občas člověk něco málo poštelovat musí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tou "bezúdržbovostí " vydržíte maximálně do června. To opět MS vydá nový build, který se na rozdíl od dřívějších SP instaluje jako upgrade OS a sám rozhoduje, co z nainstalovaného SW je s ním kompatibilní a co není. To, co uzná za nevhodné, pak přesune do windows.old a program tak odinstaluje. Občas to udělá i s MS produkty, ale i s jiným SW, který pak jde opět normálně nainstalovat :-) Při tom změní nastavené asociace, pozapíná předtím zakázané služby, atd...
Už listopadový build byl v mém okolí větší "radostí" než samotný upgrade na W10, kde člověk problémy aspoň očekával.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Fakt je ale ten že upgrady tě nikdo instalovat nenutí, resp MS od win10 nutí, ale jde to ošéfovat. Viz mé x let neupdatované (od vydání SP1) win7 které nikdy neměly jedinej problém, nikdy ničim neotravovaly, obecně je to nejvíce bezproblémovej OS co jsem kdy měl, přešel jsem bez reinstalů mnoho HW konfigurací, a i kdyby se něco pokazilo tak jen obnovim zálohu z acronisu a jede se dále. K chodu programů se jednou za rok nainstaluje poslední net framework a C++ redist a to jest vše. Takto se to provozuje u všech "důchodců" kolem a nikdo nemá žádnej problém už roky (defakto od vydání tohoto OS). Office jsou 2010. Browser je firefox. Jediné co má aktivní autoupdate je flash, browser a java, ala věci co nerozbijou OS.

Proč linux když ty lidi chtěj spouštět win aplikace, ty samé na kterejch dělaje v práci že, když si tam sestřenka občas chce zahrát sims, to jí mam učit s wine a pod? Nehledě na to že pod win (a tohle je pravda) funguje lépe flash i rychleji HTML5 a obecně GPU akcelerace těchto věcí, tzn na té staré core2 plečce se tam přehrajou videa na netu plynuleji.

Tímto ale nestojím za MS. Poslední dobrej OS si myslim že byly právě win7. Z MS se stal velkej nepřítel když přišlo metro, do toho metro apps + nová licenční politika (MS účty + obnovování licensí, ala mé office jesou aktivní navždy), korunu tomu nasadily win10 což je tragickej OS chovající se stylem o nás bez nás, a váš PC a OS patři microsoftu vy jsme jen host a můžete jej používat jen tak jak vám dovolíme a když mi chceme + vás neustále šmírujeme. Tento OS jsem zatim nikdomu neinstaloval protože mé osobní testy dopadly velice šaptně. Jakmile si OS začne dělat co chce za mými zády je defakto sám hrozbou a virem, alespoň tak to vidim já. Cokoliv co odesáílá a stahuje data z netu bez mého vědomí je pro mne spyware. Můj přechod na linux pravděpodobně dříve či později také přijde, ale to z donucení. Win mi slouží mnohem lépe, ale to co MS poslední dobou dělá, na to přistoupoit nemůžu, takže až win7 ztratěj kompatibilitu s HW či SW, budu mít problém a možná to dopadne i linuxem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A co teprve moje velestaré XP nainstalované před tuším 10ti lety na starším PC a od té doby nepřeinstalvané a zrychlené pouhým zkopčením z HDD Raptor na SSD a to je fofr :-) A to už jsem opravoval seků (mojich i CC Cleanera...) Nemaj chybu! Vše C2C 2x4,5GHz/1800MHz + jakási starší GTX i mnoho jiného HW (3 zvukovky, TV tuner jako AV A/D převodník a j.) v něm funguje spolehlivě dodnes :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak předmětem kritiky byl spíše způsob distribuce W10... - bez varování - ba naopak maskování za nedůležitou běžnou aktualizace... (při rozpracování nějaké důležité práce. účetnictví, to můž ebát problém!), mnoho stahovaných MB na pozadí - pro některé lidi na dědině nebo přřipojení po mobilu s FUP docela problém!...

A jak píšeš - že připojíš foťák a samo :-)) ... se to zobrazí a pod. tak to je právě to nebezpečí útoku - to samo!!! spuštění si čehosi co nechci!... Neb jen totální negramot si neumí najít připojenou výměnou USB jednotku - fotoaparát a pod. a stáhnout fotky do své!!! složky a prohlížet ve svém oblíbeném! prohlížeči, čož umí aj náš starý deda :-)

Periferie né že až 20-tileté, nepudou i jen několik let "staré"... :-( A vůbec, starší vícekanálová drahá profesionální zvuková karta již tehdy 192kHz i více, nebude "stará" nikdy! Neb některé věci, ale i lidi se dělí na dobré a blbé a ne nové a staré...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tady s tebou musim souhlasit. Me posledni pc mam od ledna 2014, jednou sem tam naistaloval win 8.1, minule leto upgradnul na 10 a je to bezudrzbovy system. Zadne ovladace jsem neinstaloval uz dlouho (ani pro grafiku, nechavam nejake starsi), mezitim probehl 2x upgrade systemoveho ssd (120GB->250GB->1TB) bez reinstalace (prenesen free Macriem Reflect). Aktualizace na 80Mb netu neresim. Od te doby jsem koupil pet Lenov X220 s origos licencema na Win 7 Pro. Vsecky upgradnul na Win 10 (vetsinou cista instalace z usb flash s Win 7 Pro klicem) vsecky jedou bez udrzby a bez antiviru. Jeden ma pritelkyne, dalsi duchodce otec, dalsi ted vezu duchodkyni matce, dva mam ja; jeden lepsi na vsechno a jeden slabsi na streaming v kuchyni. Pri instalaci jsem povypinal vsechno odesilani dat, nainstaloval otci a matce teamviever 'kdyby neco' a jede se bezudrzbove na vsech 5ti. Plna lokalizace v cestine je taky vyhoda + apky jako iVysilani apod jsou taky pekne. Argumentace v blogu plyne z nezkusenosti s Windows 10. Na druhou stranu pokud bych musel platit za licenci windows 10, nainstaloval bych jim tam linux ale ty lenova x220 mam za prumerne 4-5 tis (po ssd upgradu) s origos licencema na Win 7 Pro tak nebyl duvod. Nicmene jeden dobry kamarad se zminil ze mu blbnul nejaky starsi soft na desitkach, ktery pouziva pro praci; to by ale linux stejne nevyresil ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

taky mam X220 ve verzi Tablet, taky s W7 Pro licenci, nicmene provedl sem upgrade na kvalitnejsi OS kde funguji bez problemu programy ktere pouzivam, takze sem nainstaloval GNU/Linux a bez reseni ovladacu mi chodilo rovnou vse hned po instalaci, vcetne 3G modemu a podpory Wacom tabletu, system sice neustale uspavam do ram kde uspani/probuzeni je <1 vterina, ale pripadnej start trva 6vterin (bez ulozeni nejakeho hybridhyberfile), pokud bych nechal W7 tak prijdu o moznost pouzivat sve oblibene aplikace, vsechno bude komplikovanejsi, nebudou se mi automaticky aktualizovat veskere programy,

starsi SW co nefunguje na W10, muze paradoxne fungovat v GNU/Linux pod Wine ;)
jinak Wine pokud to nekdo nezna, funguje stylem:
vlozim original CD AdobePhotoshop, pustim setup.exe, dam dalsi, dalsi, dalsi, dokoncit, tuknu na start kde je ikona Photoshop, pretahnu ji na plochu, poklepu na ikonu, pusti se Photoshop...
nebo TotalCommander, dam stahovat v prohlizeci instalacku, kdyz se dotahne v okne "stahovani" tuknu na exe, spusti se instalace, nainstaluju, dam vytvorit ikonu na plose a z ni to pak pustim...
vidis nejaky rozdil oproti instalaci ve windows ? ;)

samozrejme ze ve Wine nefunguje vse, nebo nefunguje vse takhle hned, ale snaha je aby to tak bylo, pripadne na komplikovanejsi veci jsou pomocnici jako PlayOnLinux, kde je databaze programu/her ktere potrebuji k provozu neco doinstalovat a pomoci pripraveneho profilu parkrat tuknes a pripravi/nainstaluje se vse potrebne..

samozrejme2 programy pod Wine neni cil pro uzivatele GNU/Linux protoze pouzivaji nativni programy, nicmene programy pod Wine je moznost pro nejake specificke programy jako treba ty od Adobe...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já také asi udělal něco špatně, protože upgrade z W7 na W10 proběhl úspěšně a OS funguje minimálně stejně dobře. Jen jsem dle návodu na netu pozacpával všechny díry, co se dalo, jinak zcela v pohodě. Ale jak píšu, asi nějaká abnormalita. ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby Win 10 fungovalo, tak jak říkáte, tak bych neřekl ani popel. Jenže to tak není. V rámci aktualizací (de fakto upgradů) dochází k takovým změnám chování, až mne z toho přechází zrak. Hardware funguje - nefunguje - funguje. To pak řešení na fórech je stejné jako na linuxu. Jo když je to nová mašina jen na internet, tak není problém. Ale když je to na hraní nebo nedejbože na práci, tak už je to s těmi ovladači boj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Radsi uz ctu jenom diskuzi, na to cist clanek nemam, chci mit aspon o vikendu trochu klid.
---
Rodice mam na Win7 stolni PC a Win10 notebook, beha to v pohode a zadne servisni zasahy to nevyzaduje. Win7 ale maji zakazane aktualizace, protoze jinak by se zacaly samy instalovat Windows 10 a to u stareho pocitace dopustit nemohu. Timhle automatickym prevodem nekompatibilnich PC na Win10 me Microsoft dost nasral, to se neda rict jinak jemneji.
---
Nemam ale nic proti linuxu, jak uz tu nekdo psal Ubuntu LTS a mate na 5 let vystarano. Problemy na linuxu s kompatibilitou, jak tu nekteri zminuji, jsou z rise snu. Ti lide nikdy Ubuntu nemeli a placaji nesmysli. V podstate Ubuntu neni vhodne, pokud chcete hrat DX10+ hry, pokud stale pouzivate DOSove nebo i hodne stare Win98 ucetnictvi - opravdu se takovy lide jeste najdou, pokud mate k pocitaci pripojen nejaky exoticky skener nebo podobne zarizeni, ktere nejde rozchodit pod linuxem, obcas se to vyskytne. Pokud ne, tak neni duvod se Ubuntu bat. Neni ale ani duvod preinstalovavat Windows na Ubuntu, jestli vam funguji OK. Oba systemy jsou naprosto v pohode a pokud si Windows nerozhasite nejakymi cistici nebo boostery, tak funguji perfektne stejne jako Ubuntu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V podstate na linuchoch moze bezat bez problemov firma a ani o tom zamestnanci nebudu vediet (napriklad ked nutne treba Microsoft Office staci pouzit Live)
Co sa tyka uzivania doma, odkedy som svokre dal ultrabook (Acer Aspire S3-391 Aluminium) s LinuxMint, povodne Windows 8, nechodi mi kazde dva tyzdne ze zase jej cosi nejde, zas jej tam skacu cervene okienka a podobne.

Taktiez firmy ktore som z historickych dovodov spravoval cca od 2003 bezia na mint 13LTS a Debiane 7, za posledny rok som tam nebol (aj by tych 1600km bol problem) a ked som sa vratil do SR, bol som ich skontrolovat, ziaden problem ani s NAS, ani s desktopmi ani s periferiami (dokonca si dokupili dalsiu sietovu multifunkciu a nepotrebovali ma na instalaciu).
Cize tych dovodov okrem stareho HW je aj inak dost, pokial netreba tie "hry"
I ked ja bezne na minte hravam (MAss Effect, BG Enhanced edition, DeusEx ci kupene hry z gog) a nemam s tym problem ani na ntb (dual VGA AMD) ani na desktope nVidia 750

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Důchodce co neumí pracovat s počítačem, by se měl stydět a raději používat jen sčot. Pro ty co nerozumí, kuličkové počítadlo. Pro vysvětlení dodávám, že je mi 63 let a počítači se zabývám od roku 1987 a nejsem líný si znalosti, které nemám okamžitě vyhledat a naučit. A kdyby mi někdo řekl že jsem důchodce, tak ho zkopu do kulata.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jenže dneska počítač na lezení po netu používá v podstatě každý, kdo ho umí zapnout, stejně jako třeba mobilní telefon. Tomu také odpovídá úroveň toho "umí". A bude se to jen zhoršovat.
Díky tomu, že nějaký počítač je v podstatě ve všem, bývá pro mnoho lidí problém i jen naladit TV. Vzhledem ke kvalitě některých FW a "geniálnímu" překladu je to občas boj i pro osobu znalou :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Já rozhodně nelezu jen tak po internetu, ale používám počítač na překlady počítačových programů pro Windows z angličtiny do češtiny. Tomuto koníčku se věnuji již asi od roku 2002. Najdi si jméno Trashman na http://cestiny.idnes.cz/

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

No tak to vykonavas opravdu zasluznou cinnost. Dost mozna jsem v minulosti nejaky tvuj preklad vyuzil. Dekuji.
Vem si ale, ze treba muj otec, taky duchodce, v roce 2002 sel kolem mojeho pocitace a utrousil poznamku, co ze na tom nesmyslu delam, proc se nejdu jako normalni clovek koukat na televizi. Dneska uz mu nestaci ani domaci rodinny PC a poridil vlastni notebook a na TV v podstate nekouka. Jenze pokud clovek zacne s pocitaci nekdy v 60 letech, nemuze nikdo ocekavat, ze bude stejne pokrocily uzivatel jako clovek, ktery se jimi zabyva pulku zivota. Takze ma Windows 10, ma tam Firefox atd., ale v podstate je odkazany na moji pocatecni pomoc, protoze pouzivat to umi, nainstalovat ne a je jedno, jestli Windows nebo Ubuntu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Co děláte vy není tématem. Ale jde mi o to, že "Důchodce co neumí pracovat s počítačem, by se měl stydět". Co je to dneska vlastně umět s počítačem a za co by se měl stydět? Že ho neumí zapnout / používat prohlížeč / office / nebo instalovat/udržovat OS?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Co dělám já píši proto, abych vysvětlil, že není důchodce jako důchodce. To že jste to nepochopil vzhledem k vašemu nízkému věku nebo znalostem je vedlejší. Uživatel by měl umět systém na počítač nainstalovat, odladit a plně používat. Znám spoustu lidí co tvrdí, že mají počítač, ale jediné co umí je zmačknout na bedně tlačítko.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"Uživatel by měl umět systém na počítač nainstalovat, odladit a plně používat." To je požadavek, který 99% uživatelů nesplňuje (nezávisle na věku) a podle mínění prodejců ani splňovat nemá. To odpovídá tak začátku 90. let u nás, ale už tehdy byli lidé, kteří na PC psali v 602 nebo dělali účetnictví a počítač samotný je nezajímal. Je to stejné jako chtít po řidiči, aby si auto uměl i opravit, což se za časů Š1000MB vcelku hodilo :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, dle vaší teorie jak od puberťáka (tím hůř že jste šedesátník), by si měl řidič - uživatel automobilu umět jej i opravit! I elektrický ba i elektromnický problém i u novým moderních nabušených automobilů :-)) Každej :-)) by měl mít doma zvedák n aauto a speciální nářadí a diagnostiku... Fakt je vám přes 60!? :-()

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takže podle vás je chyba, když "Uživatel umí nainstalovat systém na počítač, odladit a plně používat." Chcete aby uživatelé byli jen obyčejní klikatelé a hráli hry. Podle mne by uživatel jakéhokoliv stroje a tím je i počítač (nebo vámi uvedený řidič) měl vědět o svém stroji co nejvíce a měl by umět stroj rozebrat i smontovat a nainstalovat systém, programy a odladit je. Pokud toto neumíte. tak si neříkejte uživatel počítače, ale hráč her a obyčejný zoufalec. Protože se počítačům věnuji od roku 1987, tak jsem se postupně propracoval od hráče až po uživatele, který umí vše co jsem popsal. Mám podle vás všechny znalosti zahodit a pasovat se na troubu? Nebo asi bude lepší, když sám popíšete co by měl vámi myšlený uživatel umět. Abyste si nemyslel, že jsem nějaký trouba. Mám středoškolské vzdělání a skutečně mi je skoro 63 let. To že se nevyjadřuji kostnatě jako moji vrstevníci je způsobeno tím, že překládám a pohybuji se v internetové komunitě. Ne všichni důchodci vypadají jako trosky. Pravidelně 3 krát týdně cvičím s činkami. A rozhodně se s věkem 63 nepovažuji za žádného důchodce. Podle mne je to jen číslo v kalendáři a můj biologický věk je někde jinde.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Mas auto? A umis ho rozebrat do sroubecku a zase slozit? Jestli ne, tak si nerikej ridic, ale obycejny zoufalec...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

S Odpadkovým mužem souhlasím v tom, že každý by měl co nejlépe poznat a rozumět tomu, co obsluhuje. Toto dřív bývalo normou, než začali vládnout neumětelové.
Ovšem jak začal machrovat s tím, že ho má většího než my ostatní, tak tím u mě skončil. Pokud mistruje, že na počítačích začal dělat teprve až v roku 1987 a má to středoškolské vzdělání a důchodcovský věk= tadleta životní moudrost a zkušenost, co všechno udělal.....
A ty Alojz to taky nehroť. Rozdělej počítač a auto. Z auta bude větší hromada šroubečků než z počítače, tak je jasné, že to bude větší rébus zase z toho složit auto než z menší hromádky počítač.
Jste jak malá děcka a dávám vám každému po mínusu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

šariku, zalez do tanku a blbě neštěkej. Já bych se zde nerozepisoval o tom co jsem se naučil, kdyby ODSakEda nekecal, že tohle říkají puberťáci. Na svém příkladu jsem chtěl ukázat, že nazývat staršího člověka důchodce může být urážlivé. Klidně si dělejte co chcete a přitom se vychvalujte, jací jste machři. A neboj se, k vašemu hrobu chodit nebudu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jak víš, že ti volové mi tak začali říkat po něm a jinak se na mě už nikdo nedoptá?
Jako velebný kmet, bys měl zůstat nad věcí. Buď rád, že tě nenazval gerontem a neřekl ti, koho to zajímá cos kdy dokázal. Taky někdy ti přechytralí smrkáči dovedou cloumat i mým majestátem, ale z praxe vím, že kdybych jim začal vykládat, že jako ajťák jsem začal u ponku v komisňákách a montérkách jako zámečník, tak stejně už dneska nemá tuchu co je ponk, komisňáky a ehm i ten zámečník, jestli ještě dneska něco takového existuje. Jednou jsem zkusil vykládat, že počítač vzniká tak, že ho má hlava vymyslí, nakreslí na papír, RUČNĚ nakreslí plošňák, vyleptá, vyvrtá, osadí, zapájí a pak dojde slavnostní chvíle připojení ke gajzu a díváš se co zhořelo. Pak přistoupíš k oživení a když zjistíš, žes neplánovaně nevyrobil RC obvod, lze si napsat svůj operační systém v assembleru, počítáš každý bajt, abys to narval do jednoho pouzdra v 2kB EPROM, protože se ti jich víc nepodařilo ukradnout, dumáš nad každou instrukcí, že má zpropadeně víc taktů k vykonání než by bylo zdrávo....
Mno a pokud zmíníš, že je to kvůli tomu, že procesor svým nebohým jedním jadérkem na naprosto úžasných jednotkách MHz pouze vykovává jednotlivé instrukce jak jdou za sebou a nikoliv, opravdu nejsem dementní senil milé děti, za jeden takt nevykoná několik instrukcí, ale jednu instrukci může vykonat i za zvěrských 24? taktů a pak teprve si bere další instrukci bez toho, aby dopředu odhadoval tak to dál dopadne, tak to už jsi dneska za totalního mentoša.
To už je lepší jít na pivo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Překrucujete!... Jasně že není chyba, umíteli si opravit auto i moderní a komplikované, sám :-) Analogicky PC. Většina uživatelů ale je!!! jen klikateli :-( Stejně jako většina řidičů natož řidiček neumí moderní auta opravovat ;-)

Já taky nejsu automechanik (jsem středoškolák kontruktérr tzv. strojař) a přitom mám doma 2,5t zvedák i jiné nářadí a měření a opravuji si i moderní auto, ale i PC, sám a obojí jako samouk :-)

Ale to jsme oba dva spíše vyjímky!!!!!!!!!!!!!! ;-) Tedy tvrdit, že by měl být každý vyjímečný, je, jistě uznáte, volovina :-)) A už nepřekrucujte! Tvrdímli např., že mám rád červenou, neznamená automaticky že nemám rád modrou ;-)

A nemyslím si že jste prďoch natož trouba..., "jen" demagog... :-( To nesouvisí ani s věkem ani se vzděláním ani s IQ ;-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak jedna věc je že s trochou šikovnosti a snahy jde v podstatě vše, ale proč? Potřebuju umět opravit auto, když na telefonu čekají zástupy šikovných mechaniků?

Když mi doma kape kohoutek, můžu jít do krámu, chvíli se dohadovat s prodavačem jaké těsnění potřebuji, dojít zpět domů a zjistit že nemám nářadí kterým to povolit/utáhnout, tak zas jdu do krámu, koupím nářadí - snad správné, pak přijdu domů a zjistím že to těsnění je špatné, nepochopili jsme se s prodavačem, tak tam jdu potřetí... Z tohoto titulu je snazší vzít telefon, zavolat instalatérovi, ten typicky ještě ten den dorazí a s taxou 200 na hodinu mě ta výměna přijde na kilčo i s dýškem.

Stejně tak třeba malování... proč jít kdesi do krámu, kupovat matroš, pak to bastlit, když zavolám, přidede týpek, co si odtahá nábytek sám, za další hoďku má hotovo a krom materiálu si řekne o pětikilo... Naprostý nesmysl se v tom angažovat.

Ano s počítači si rozumím a baví mě to třeba bastlit - v rámci rozumné meze, jako sestavit stolní mašinu, vyhrát si s kabeláží s vodníkem... ale tím to taky hasne. Kdybych to neuměl, nechám si to sestavit, nainstalovat a s každým problémem budu někomu volat.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

No, kdyby ty věci na údržbu a diagnostiku auta, stály tolik, jako věci na instalaci, údržbu a diagnostiku PC, tak si je klidně pořídím :-) To máme velký a malý šroubovák, flashka, hadr na monitor a teplovodivá pasta? 500 Kč? :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Už se dá v Ubuntu přetáhnout odkaz na program na plochu drag and dropem, nebo to ještě neumí?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Na to se neda jednoznacne odpovedet. Linux obecne a teda vcetne Ubuntu umoznuje uzivatelovi zvolit si vlastni pristup. Napriklad v Ubuntu je defaultni prostredi Unity, ktere zminenou cinnost nepodporuji, neni to o tom, jestli umi nebo neumi, proste zamer je, aby uzivatele odkaz na program na plose nemeli. Pokud po tom uzivatel presto touzi, tak to jde do Unity dondat, ale nemyslim, ze metodou drag and drop. Nicmene uzivatele nikdo nedrzi pod krkem a nevnucuje mu jedinne spravne prostredi, takze neni problem zvolit jine prostredi nez Unity, ktere to umi klidne i drag and drop.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. Jen je pro mne nepochopitelné, že to takto někdo chce, natož, když se říká, že je to nejpopulárnější distribuce. Přidat zástupce jsem zvládnul, ale krkolomnost od toho opravdu odrazuje. Obzvlášť, když jsem pořád pořádně nepochopil, do jakého adresáře se aplikace nakopírují. Takže jsem měl prázdnou plochu a všechno lovil v Dashi a v tom levém panelu, kterej už ani nevím jak se jmenoval. Asi nejvíc se mi líbil Mint, kde to myslím šlo, ale už to budou dva roky co jsem to zkoušel a zjistil, že zatím bohužel ne.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Na Windows mam na plose Tento pocitac a Kos, na Ubuntu nic. Proste nejsem zvykly neco davat na plochu a kdo je, tak si to tam prida, akorat na Ubuntu te neudela pretazenim tak lehce jako na Windows, ale take to neni problem. Me se Mint nelibi a tak momentalne cekam jak vyjde Ubuntu 16.04 LTS, tak to preinstaluju, asi tam dam Ubuntu + Cinnamon, muj nazor, ze je to lepsi volba nez Mint. Ale kdybych ti ukazal dva pocitace jeden s Mintem a druhy s Ubuntu + Cinnamonem, tak vizualne nepoznas rozdil.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ubuntu ve své základní verzi je dnes divné a linuxovým začátečníkům hodně nevhodné, jeho popularita je ale daná reklamou a bývalou (pár let dozadu) jednoduchou funkčností.
Pohodlně používat jdou klony bez unity, nejlépe právě Mint, nebo i ten Cinnamon.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Takže tohle je to slavné Linux custom nastavení? Buďto něco oželíš nebo přejdeš na nějaké obskurní řešení bez podpory, které se nehodí pro běžnou práci? Otázka je proč bys raději nezůstal na Windows. Co má Linux a Windows ne a je to opravdu pro běžného uživatel důležité?

Nemyslím to zle. Nechcu rýpat do Linuxu. Spíše se ptám PROČ by běžný uživatel měl přejít z Windows na Linux? Co mu Linux tak významného přináši.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Pokud běžnému uživateli na jeho systému nic nevadí, tak nemá důvod přecházet. Druhá věc je, jak je s daným systémem spokojený člověk, který ho spravuje (administrátor). V běžném provozu je linux stabilnější a jeho udržba včetně aplikací je jednodušší.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Stabilnější? Víš, že si ani nepamatuju, kdy mi naposledy spadly Windows? Myslím, že to bylo někdy v době Win7. Kvůli ovladačům grafické karty.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Na zacatku rijna jsem poridil novy PC s Windows 10 a modra smrt vylepsena o nasiraciho smajlika byla cca. kazde dva dny, nekdy pocatkem prosince prisla od Microsoftu aktualizace po ktere to prestalo a od te doby to nespadlo. Tohle se ti na Ubuntu nestane, aby to padalo skoro pul roku po vydani, nepada to ani jeden den po vydani ostre verze!
Jinak custom nastaveni je na linuxu dost a je super, ze si clovek muze nastavovat dle sveho, ale bohuzel posledni dobou se to omezuje asi jako na Windows, takze ty lepsi casy uz na linuxu zda se minuly, nakonec presne jako na Windows, kde dnes mnozi vzpominaji na zlata XPecka.
Proc prejit z Windows na Ubuntu? Nevim, pri koupi noveho pocitace je to jasne, Ubuntu je zadarmo, za Windows vysolis 2.500Kc.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Docela vam zavidim...
Ja at delam co delam, tak se mi tohle proste nepovede...
Pravda, kdysi jsem znal cloveka, co si koupil PC v Tescu a pak s tim mel problemy. Ale jinak jsem nikdy v zivote nic takoveho, co popisujes, zezazil

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Že jste to nezažil, neznamená, že to neexistuje. Třeba hned po vydání Win10 přes Windows update instalovaly na Nvidia karty starší ovladač (a s chybami), než byl od Nvidie k dispozici. Stejně tak při zahrnutí podpory Win10 Nvidia zprasila ovladače tak, že s některými kartami začaly padat pod Win7, přesto, že karta samotná je OK a se staršími ovladači bez problémů běží.
Vždycky se mi líbí, jak to někdo svádí na "počítač z Tesca" nebo zastaralý šrot. Jenže nestabilní šrot bude padat stejně tak pod XP nebo Linuxem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ubuntu je sice nejrozsirenejsi distribuce, ale clovek neznaly nevi/nechape ze ma nekolik odnozi, kazda ma vychozi jine desktopove prostredi ktere ma jine moznosti a kazdemu muze vyhovovat jine, z jineho duvodu...
Takze pokud chce nekdo desktop co je podobny chovanim jako Windows, tak nainstaluje Xubuntu, Kubuntu, nebo Ubuntu MATE... vsechny maji listu se start menu, a pustene aplikace jako ikonky (jak W7) nebo "prouzky s nazvem" (jako XP)... lze pridavat ikony aplikaci na plochu, stejne jako na plochu ukladat dokumenty, prava mys zobrazi menu s Vytvorit Slozky, Vytvorit novy dokumet, RozbalitArchiv apod...
To Unity prostredi co je vychozi primo v Ubuntu je jednoduse jinej koncept desktopu, nez Windows

http://www.ubuntu.cz/cojeubuntu/odnoze
http://www.linuxexpres.cz/software/graficke-prostredia-gnu-linux-2-2-wm-de

Co prinasi?
- svobodu, muzes system/programy sirit legalne bezi zname, provadet upravy
- neupisujes se odsouhlasenim EULA k tomu ze MIcrosoft muze cist VESKERE tve i privatni data
- system aktualizaci ktery funguje jinak nez windows update, neotravuje/nezdrzuje pri vypinani/zapinani hlaskou "cekej, provadim dokoncovani"
- aktualizaci prichazi pro system i veskere nainstalovane aplikace spolecne
- centrum software kde lze snadno vyhledat aplikaci a nainstalovat tuknutim na tlacitko "instaluj", netreba hledat instalacky nekdo po netu jako u windows (ten princim centra sw znas jiste z telefonu Android/iOS/WindowsPhone to okopiroval z Linuxu, jen pridal moznost placeni za aplikace (narozdil od Windows lze ale v Linuxu instalovat v centru SW vsechno, nikoliv jen MetroAplikace))
- system ktery se nezpomaluje s casem
- moznost nainstalovany HDD prendat do naprosto odlisneho HW a po zapnuti ihned fungovat
- moznost pouzivat prenosny system na USB/HDD a poustet na ruznem HW
a spousta dalsich veci...

co te to bude stat? prechod na nektere jine programy (pokud nepouzivas uz na Windows program dostupny pro Linux)
neco se naucit, prvni co je pochopit ze neni disk C: D: ale ze mas korenovy adresar / a dalsi disky najdes pripojene v /media/uzivatel/, druhe ze nestahujes instalacky nekde z netu ale pouzijes centrum SW, ve vetsine pripadu uz je to vse :) jinak samozrejme jdou ruzne dalsi odlisnosti, takze se musis odprostit od zazitosti (casto podivnych) z Windows a jednoduse se proste neco naucit, coz si ovsem musel i pri prvnim setkani s Windows ze :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

- cena, - stabilita, - spolehlivost, - bezpečnost a soukromí
nic z toho nejsou killer featury, ale toto vše je v linuxu o něco lepší

- ergonomie: když chceš, vybereš si vzhled a funkčnost prostředí z opravdu velké nabídky podle sebe, jen musíš zapátrat a vybrat si.

"Obskurní řešení bez podpory" - tím myslíš podporu od MS pro windows? Ty už jsi zažil nějakýho bfú, kterýmu by podpora od MS pomohla? Pro velký firmy možná ještě cenu to má, ale ty si pak můžou zaplatit i za profesionální podporu u nějakýho distra linuxu.

A poslední důvod - nejsou to windows 10. Ty jsou pro mě natolik nepřijatelné, že až skončí použitelnost (ne podpora, ale použitelnost) w7, počítám opět s návratem k linuxu.

"Něco oželíš" - nevím o ničem, co bych v linuxu postrádal. Samozřejmě jsou speciální programy, které nemají alternativu pro linux, ale jiný příklad než photoshop mě zde nenapadá.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tohle mě překvapilo. Všude se psalo jak je to super pro začátečníky, člověk si to nainstaluje a dvě hodiny zjišťuje jak si dát ikonu na plochu. Jednoduše něco co všude běžně funguje out of box... nainstaloval Open Office a netušil jsem kde je vůbec najít.... jednoduše pakárna a to mě IT živí 16 let...

A teď to vysvětli důchodci...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nj, některý linuxový distribuce jsou přátelštější více, jiný méně.
Kubuntu nebo Mint by neměly dělat žádné potíže ani začátečníkovi/důchodci při přechodu z win, dnešní ubuntu už bohužel není srozumitelné.
Výběr vhodné distribuce je stále problém, který zaskočí leckoho, kdo by chtěl zkusit začít, to je reálný problém. Nicméně je se i kde poučit, na dotaz linux jak vybrat distribuci/články za poslední rok vydal google přes 6000 odkazů v češtině.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

naco drag´n´drop?
prave tlacitko mysi -> odkaz na plochu (popripade odkaz na panel)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tohle tam snad ani není, nebo to rozhodně nefungovalo

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Když je tu tolik zatvrzelých linuxáků, tak si rád nechám doporučit distribuci přímo pro moje potřeby a k ní potřebné sofwarové vybavení. K práci potřebuji a neobejdu se bez těchto aplikací:
1) Outlook, Word, Excel a Skype for Business
2) BitviseSSH
3) HyperTerminal
4) Winbox + Dude + BTest
5) MAC/IP scanner
6) inSSIDer
7) Wireshark
8) Remote desktop manager
9) PowerChute

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

1.) Outlook, Word, Excel (Office 2010 pod WINE), Skype for business je ten mackopes medzi messengerom a CRM? tak ten ide tiez pod WINE
2.) Putty, Remmina alebo FireSSH
3.) HyperTerminal od Windows Vista je nutne dokupit, nahrada je napriklad Putty
4.) idu tiez pod WINE
5.) Angry IP Scanner
6.) LinSSID, iwScanner, Kismet
7,) Wireshark
8.) TeamViewer, MyRDP, Vinagre, SecureCRT, Remmina
9.) Network UPS Tools (pouzivam na APC) popripade Winpower

A distribuciu akukolvek :D Osobne Mint ale to je len osobna preferencia, kedysi Debian, RHEL, SuSE a lebo SLACKWARE.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

1) v případě, že by byla licence tak asi není problém - teda až na tu emulaci
2), 5), 6) a 7) tyto programy jsou bez problémů - existují plnohodnotné náhrady
3) a 9) neznám, vyzkouším
4) bohužel zase ta emulace - sakra, vždyť ve věcech od MikroTiku také běhá de facto linux, tak proč nevydají nativní aplikaci?!
8) bohužel. potřebuji přístup přes RDP (vím, třeba Remmina), a http://remotedesktopmanager.com/ je hodně povedený správce nejen RDP

Kolikrát jsem již zkoušel používat linux (Ubuntu) jako hlavní OS. Bohužel jsem se vždy se zlou potácel, protože jsem narazil na věci, které práci znepříjemňovaly.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

nepouzivam Ubuntu od 10.04 preto MInt 17, uplne bez problemu.

1.) licencia musi byt aj pod Windows. Inak Thunderbird (na Exchange konektor bez problemu) a LibreOffice (5.1.x bez problemu aj makra, len treba pouzivat iny sposob ako VBS)

Putty ide aj na windows (v banke spolu s VNC ako ssh)

4.) potom skusit toto http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?t=43355

8-) potom Remina. ta je v pohode.

Inak mnohe veci mi pod WINE behaju lepsie ako povodne na WIn (napriklad 4day Forecast na meteostanicu)
Ja mam napriklad problem s Win10 pripojit sa na firemne servery (vraj nezabezpeceny system a nepodporovany) tak aj teraz som na Windows 7 SP1. S Mint bez problemu

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Skype for business - instalace pod některá distra zde https://tel.red/

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

1) a samozřejmě banalita, ujistit se, že libre office v poslední aktuální verzi skutečně nevyhoví jako náhrada Ms office 2010. Vím že nejsou stále volně zaměnitelné, jde ale o to, co konkrétně děláš, leckomu bohatě postačí.

A Mint též doporučuji, Ubuntu už není moc doporučitelný, taky bych souhlasil, že asi od verze 11 nebrat.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Instaloval jsem nedávno mamce důchodkyni PC (Lenovo x220) a teď to čekuji než ji to předám a má to fakt myslím hodně srozumitelné. Dosud fungovala na sedmičkách.

https://www.dropbox.com/s/7mz3qp9ahiybo67/plocha.jpg?dl=0

Myslím si, že defaultní struktura je v pohodě, není co na tom pro běžného důchodce laika měnit, teda kromě velikosti fontů a ostatních prvků, to jsem ji nastavil větší kvůli už slabšímu zraku.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To mamka vyhrála oči v loterii, ne? Z toho bych za 2 minuty okolo sebe tloukl bílou baldou. Včera jsem byl na woknech instalit Skype. Po zapnutí mě uvítala známá modrá obrazovka nevypínejte, kontroluji, aktualizuji, konfiguruji, obnovuji. Po půl hoďce jsem to vzdal a přesunul se vedle na Mint (propašovaný do woknařského doupěte), než se woknům uráčí mě k tomu pustit. Udělal jsem si svoji práci, pak ukázal jak Skype bude fungovat..... a wokna pořád modrý. A to jsem ještě mezitím stihl procházku. Když jsem pak mizel ze scény, tak ten vykřičník u vypínacího tlačítka mě však zarazil a neklikl jsem na vypnout, protože bych tam byl do rána s takovou. Ještě na ulici na mě volali, že je tam zase ta modrá obrazovka, abych se vrátil. Nic! Utekl jsem! Linux pro toho kdo potřebuje pracovat a wokna pro toho, co se chce drbat!

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tak na sockoidnim netu a hardwaru a po prvni instalaci windows nebo bez prubeznych aktualizacich bych tomu i veril i kdyz s tim zkusenost nemam, nejslabsi hardware na kterem mam desitky je core i5 sandy bridge, hdd a 2GB ram - lenovo x220 na streamovani v kuchyni. Vsecky ostani masiny maji stejne nebo lepsi CPU, SSD a 4+GB ram, a 80Mb/s net.

Edit: nejslabsi hardware na kterem mam desitky je baytrail tablet s rychlym 32GB eMMC a 1GB ram. Co si vybavuji tak opravdu vylozene nekolika hodinove cekani na aktualizaci systemu jsem naposledy zazil ne tak davno na acer touchscreen notebooku s nejakym tim jaguarem Amd APU - myslim ze na vine bylo to CPU.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Další, který se při problémech vymlouvá na "sockoidní" net nebo HW. To, že Windows update je pomalý i na rychlých PC je ovšem smutná realita, kterou výmluvami na "sockoidní" těžko popřete. Paradoxně nejrychleji nyní WU funguje na XP, kde těch 100+ updatů po SP3 najde do pár minut, přesto, že to ještě nedávno trvalo klidně pár hodin. Tato extrémní lenost se nyní péčí MS přesunula do Win7 :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Osobne vubec nepozoruji, ze by mi win10 cokoliv aktualizovali. Pokud ano, tak o tom nevim.
Ano pokud se udela cista instalace Win7, tak to pak den aktualizuje (na pomalych Pc je to 100% jistota).
Kdyz jsem tuhle delal cistou instalaci na C2D/3GHz, 4GB RAM a 250GB HDD (takze nejakej pekne starej), kdy jsem nejprve mel cistou instalaci Win7 a nasledne jsem pres to dal nainstalovat Win10 tim jejich "upgradovacim instalatorem" primo z Win7, tak se mi Win10 nainstalovaly cca za hodinu se vsim vsudy a pak jsem jeste rucne kouknul na aktualizace, bylo jich tam asi 5 a byly nainstalovany za asi 5 minut.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jak rikam, posledni zkusenost s pomalym updatem mam na mojem byvalem acer notebooku s AMD Apu. Myslim ze to bylo pri updatu z 8 na 8.1 a trvalo to fakt nekolik hodin. Od te doby nepozoruji zadne velke cekani na zadnem z mych osobnich ctyrech windows 10 PC (2x Lenovo X220, 1x i5 4670k, 1x baytrail tablet)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Sockoidní svič propustí použitelných 50-80Mbps, fošna je sichr Asus A88XM-E, tudíž nějaký AMD a do BIOSu se mě nechtělo zjišťovat CPU a disk, bo widle nehovoří jazykem IT, natož mého kmene.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Proc tu tahas propustnost nejakeho switche? Ta je preci irelevantni pokud to internetove pripojeni plne nevyuzije / nesaturuje. Relevantni je rychlost pripojeni k internetu a stim souvisejici rychlost s jakou jsou ty updaty k tobe posilany, nemene dulezitym parametrem se zda byt single thread vykon cpu. Vicemene ten tvuj koment poskytuje obrazek o tvem porozumeni IT, nebo spise jeho nedostatku. Sry ale po takovem komentu nemuzu brat tvuj nazor jako kredibilni.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Aha....tak to jo....děkuji za poučení.....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

co sa tyka win7, tak ak si clovek najprv nainstaluje tieto 2 updaty, tak to netrva potom az tak dlho. ale suhlasim - je to pomale a hrozne.. sp2 ze nebude je katastrofa ;)

https://support.microsoft.com/en-us/kb/3050265
This update addresses an issue in which system performance can be decreased during scans. This issue has the greatest effect on computers that have a small amount of physical memory.

https://support.microsoft.com/en-us/kb/3102810
Installing and searching for updates is slow and high CPU usage occurs in Windows 7 and Windows Server 2008 R2

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

vezmi 5x stejne x220 s i5-2520M a 8GB RAM...

- na prvni dej instalovat W7, SP1 a aktualizace, pridej LibreOffice, Firefox, VLC
- na ty 4 ostatni POSTUPNE nainstalujes GNU/Linux (X)Ubuntu 14.04 LTS vcetne LibreOffice, Firefox, VLC s aktualiazacema

jakmile budes mit vsechny 4 s Linuxem hotove, tak s W7 budes tak v polovicce ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je tam nakousnutý jeden celkem relevantní argument, který stojí za to zmínit:
Pokud nenáročný uživatel doposud fungoval na Windows XP, v prostředí leckteré Linuxové distribuce se bude orientovat lépe, než ve Windows 10.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tady tyhle ty komentářový války, kde si každý honí ptáka nad svým nejlepším systémem, který používá deset let bez reinstallu (tady někdo s XP - což je prostě vtip, za prvý deset let bez reinstallu, za druhé technologicky zastaralý systém bez možnosti 64bitové verze - a tu 64bitovou parodii na OS, co XP měly, nepočítám), jsou vždycky komický.

Samotného mě od kompletního přechodu na Linux brzdí jedna věc - multimédia (resp. práce s nimi). Jako muzikantovi mi prostě chybí podpora aplikací - ačkoli je to dnes už lepší co se týká třeba DAW softwarů (nový Ardour, Harrison Mixbus) ale naprostá absence VST pluginů, s*aní se s Jack pro propojení audio cest... A občas nové AAA hry.

Vtipný jsou i názory "že na tom nefunguje to, co k tomu připojím" ... jasně, to byla bolest Linuxu pár let zpět, dneska má na Linuxu problém maximálně vyloženě nový hardware (asi jako když jsem si loni koupil Alienware a musel na tom zprovoznit WiFi a zvukovku - aby detekovala připojené konektory). Jinak mi na Linuxu běží všechno (nejčastěji klony Ubuntu a Debian - Backbox Linux, ParrotSecurity, Debian samotný, Linux Mint) bez problémů, uživatelsky přívětivější, než Windows.

Windows jsou ale taky fajn. Ohledně desítek jsem dost skeptický - ať už nátlak Microsoftu na jejich upgrade bez možnosti kdekoli zaškrtnout "děkuji, nechci, už mi to nenabízejte", problém s upgrady z původních systémů (to tu třeba nikdo nezmínil, hlavně že se tu hází procenta na všechny strany, ale to, že běžný uživatel na Win10 přejde upgradem, po kterém - zcela logicky - toho taky dost nemusí fungovat), updaty...

Aktualizace celkově jsou bolest Microsoftu a Windows, nechápu, proč jednou za rok/půl roku neudělají nové instalační ISO obsahující SP a aktualizace do určitého data, ono čekání na stažení aktualizací pro Win7 SP1, je sakra dlouhý.

Tak jako tak, ať si každý používá to, co mu vyhovuje víc, o tom to dneska je, máme možnosti volby a je to jen na nás. Ale přeměřování pindíků, co je a co není nutně lepší...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Proč komický??? Mám samo novší PC s i7 a GTX 980 a W7/64, ale proč se zbavovat staršího, který dobře slouží u mojí baby a nemusím vyhazovat profizvukovky aj. PCI!!! HW jen proto,. že již 64bit nepodporuje PCI...???

Proč komické, když moh pracovat i jinde a zvládne nejen plynulé přehrávání ale i editaci až FullHD o 50p!!!?

I když mám PC spíše na práci , ale proč vyhodit Feetbeckový volant od MS za ranec, který již 64bit nepodporuje??? Proč vyhazovat neustále prachy??? To umí každej blbec... A často novší HW rovná se ještě horší!!!!!!!!................ :-(

Proč vyhodit PC C2D na 9GHz! (2x4,5 GHz), když mnozí používaj dodnes i měné jak 2x2GHz???...

Proč upgrejdovat nutně starší nejen HW ale i SW, když nový o moc nic víc neumí??? S Vegasem V9/32bit udělám to samé co s V12/64bit dokonce i 4k zedituji a co víc chtít???...

Někdy se musím vrace ke staršímu PC s 32bit XP , protože 64bit aplikace nebo HW něco již ani NEumí!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!...

Prší ti do nosu!...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

No tvůj příspěvek je v celku komický. Třeba sčítat frekcence jader do jednoho čísla ... to je opravdu směšné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"... upgrade bez možnosti kdekoli zaškrtnout "děkuji, nechci, už mi to nenabízejte" ..."

To víš, seš na webu domácích hackerů a každý správný hacker ví, že stačí 3 klíče v registu a od Windows 10 je na věky pokoj ... .

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem mamce předal Lenovo X220 s Win 10 a zorientovala se okamžitě po používání Win 7 a říkám si, no tak si na ten její (můj starý) Compaq mini 311c se 60GB ssd a 3GB ram nainstaluji linux. Padla volba na Lubuntu, jelikož prý má být hardwarově nenáročné. Instalace s USB flashky proběhla rychle a bez problémů. Po prvním spuštění vidím, že nemám wifi... no nic, googlím a čtu že to jde vyrešit, ale musím se připojit přes kábel. Připojím se přes kábel a net furt nikde. Mimojiné zkouším pouštět internetový prohlížec. Kliknu jednou na ikonu na liště a nic, čekám pár sekund a nic neidikuje, že se něco spouští jako třeba nějaké přesípací hodiny a tak. Tak kliknu ještě párkrát a po pár sekundách mi vyskočí asi 5 oken firefoxu... Hmmm takže nemám na něm teď net, nevím jak zprovoznit síťovku a wifi a to jsem si naistaloval nejnovější verzi Lubuntu z jejich domovských stránek. Opravdu parádní systém jen co je pravda aneb takový shit jsem fakt nečekal...

edit: ještě jsem si vyzkoušel ovládání jasu funkčníma klávesama. Zobrazí to pěkně graficky nastavení jasu, ale že by to ten jas měnilo tak jak se mění to grafické vyobrazení intezity jasu tak to ne. Takže jsem zabil tak hodinu mého času instalaci systému, který po instalaci néma ani základní funkcionalitu a kdo ví co bych musel udělat aby mi aspoň začala fungovat síťovka... Zlaté windows.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmmm hmm, drat internet nefungoval, protoze jsem asi kdysi v biosu vypnul sitovku. Zapnul jsem ji a fungoval hned. Potom sudo get-apt upgtrade & update; to byl docela delsi proces na atomu n270@2GHz no a potom sudo install wifi broadcom b43. Odte chvile mi to Xubuntu zacalo behat vicemene akceptovatelne. Raw therapee jede a je stabilni i kdyz editovani, ale predevsim export zabere par minut na raw z A7. Kontrolu jasu jsem vygooglil a reseni bylo zmeneni driveru na prvni generaci IONu. Celkove musim rict ze zatim spokojenost s Xubuntu. Jede mi na nem raw therapee stabilne, a i kdyz tak 20x pomaleji nez na i5 4670k, tak je pouzitelne, s trpelivosti. Atom n270 je 32 bit a chrome ktery umi netflix jede uz jen na 64bit verzi, tak netflix si na tom nepustim, ale jinak a za darmo... dobry system. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Windows? Proč... Důchodcům stačí prohlížeč a těm pokročilejším i správce souborů. Na tohle opravdu není potřeba kupovat licenci windows. Jednoduše nepoznají žádný rozdíl kromě peněženky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Interesting article! Thank you for sharing them! I hope you will continue to have similar posts to share with https://helixjump2.com

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dial Epson support number 1-800-319-5804 for best solution in your epson printer problem,This is toll-free USA based phone number.
https://quickprinterservices24x7.co/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

This is a great blog! I am really enjoying it.
https://customer-supportnumbers.com/hp-customer-support/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ABC Assignment Help provides all types of academic assistance, be it essay help, homework help, coursework help, case study help, research paper help or thesis help. Our team of PhD. certified experts strive to help students raise their grades through well-researched and perfectly written academic assignments. Our expert services come at an affordable price ensuring 100% original solutions delivered as per the deadline.
visit
https://www.abcassignmenthelp.com/operations-assignment-help

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

My Assignment help is the proficient academic writing service holding a resourceful team of more than 3,000 assignment tutors, dedicated to assist students with the authentic academic support. Our team is always available to help students on a plethora of assignments, essays, coursework and more.
https://www.myassignmenthelponline.com

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Looking for instant HP support. We at HP technical support number offer you best HP support for hp printers, laptops, desktop and any other HP products. +1-855-376-8777.
https://customer-supportnumbers.com/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Thanks for this post such a nice informative data get your assignment done within minimum time from our abc assignment help experts
https://www.abcassignmenthelp.com

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Watching football online at https://trandauhay.com

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

If you are not been able to write programming assignments and want someone who can provide you professional online programming assignment help then it is time to contact GetAssignmentHelpOnline.com. We have expert programming assignment writers who are having immense knowledge of this field.
https://getassignmenthelponline.com/programming-assignment-help/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.