Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Koupili byste si spořič obrazovky za dvě stovky? [ČTENÁŘSKÝ BLOG]

Ještě si vzpomínám jak jsem používal jako screensaver 3D Dissolve - hromada teček se v prostoru plynule přemísťovala tak, že vytvářela různé geometrické objekty. Tenkrát jsem si říkal jaká je to paráda. Ale abych za to platil mě tenkrát ani nenapadlo - taky z čeho, když jsem byl student ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz muzou lidi utracet za mikro platby v ruznych aplikacich, proc by nejaky blbec nekoupil setric?
Nez to stahli z repozitaru, tak bylo pred par lety mozne koupit za milion tapetu na mobil "jsem milionar"- nic vic to nedelalo, snobarna.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Na spořiči mi nepřijde vůbec nic retro. V Linuxu mám stále XScreensaver s pár stovkama náhodně se měnících efektů a občas ho i vidím v akci - mezi usnutím LCD a screensaverem mám 10 minutovou prodlevu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel mi nefunguje zobrazení dalších kapitol... P.S. Vím, že je to jen blog, ale škoda že jste nalákal čtenáře na tak zajímavé téma a ukončil jste svůj příspěvek hned po úvodní části.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

I na W10 můžete zmáčknout tlačítko windows, napsat "šetřič" vybrat >změnit šetřič obrazovky< a nastavit, co se má zobrazovat. Já třeba mám nastavené fotky, které se mění. Po deseti minutách nečinnosti se začnou zobrazovat, takže když člověk přijde zpět k počítači, tak zavzpomíná. Je to příjemné osvěžení dne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máte pravdu, ale výběr a možnosti jsou značně omezeny. Snad jen u Prostorového textu a prezentace obrázků lze nastavit více.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Navíc měly spořiče spořit životnost obrazovky"

To MĚLY můžete smazat, po tom, co jsem viděl kontury obrazu bezp. kamery natrvalo vypálené do CRT monitoru, mohu tento mýtus označit jako potvrzený.

Off topic:
Návod na vtip. Použít jako spořič modrou obrazovku smrti, a pokud chcete vyšší level a máte vhodnou desku, dejte modrou smrt místo loga UEFI. :-D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

kdyby jen CCTV, ale dobře se vypaloval třeba i Norton commander. :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jo no, ten jsem měl vypálený v monitoru já :-) Ale ten monitor (14" myslím AOC) se pak i prodal. Po něm už jsem měl někde z bazaru 17" EIZO který měl i RGB BNC vstupy (né že bych to využil), ten jsem měl faaaaakt dlouho, byl super. Dával 1600x1200@75Hz, ale já ho měl myslím na 1152x864@100Hz (ve 1280x1024 už se mi zdálo všecko moc prťavé)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mi povídej, já koupil repasovaný Dell 21", typ teď z hlavy nevím, ale dává 1600x1200 na 100Hz a 1920*1440 na 85Hz. Doma chtějí ať to vyhodím že akorát zabírá místo, ale já se toho přístroje v rezervě zbavit nechci :)
Díky tomu repasu totiž není vůbec vysvícený, taková raritka, ve své době ale opravdu luxus...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hoď názov, alebo odkaz. Asi som v dobe CRT ani nepočul o 21" s fHD rozlíšením. Stojí za to ten obraz?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

teď ho nemám po ruce ale jestli jsis všiml tak o fHD rozlišení nejde - už proto že poměr strany je tehdejší klasika. Nejlepší obraz je pochopitelně na těch 1600x1200 kdy při těch 100Hz je to krásně plynulé. Tehdy to byla vyšší třída obrazovek a třeba Doom 3 se na tom díky krásným barvám a podání černé hrál opravdu luxusně, jen se ručně musela nastavit obnovovací frekvence.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Wikipedia 1920x1440 ani nepozná, ale mal som pocit, že ide o fHD+ (aj keď 2,07 vs 2,7 MPix). Mať také rozlíšenie na 21" - muselo to byť prekrásne. Síce prťavé, ale aspoň sa tam zmestilo veľa. Sám som mal 854p na 14", aby som mal na ploche viac info.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Hoď názov, alebo odkaz. Asi som v dobe CRT ani nepočul o 21" s fHD rozlíšením.“
Mohl to být Dell P1130, ten měl podle specifikací maximální rozlišení dokonce 2048x1536.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Joo to byly časy. Já sem byl hrdým majitelem ADI Microscan 937g. 17" 1600x1200@75Hz. To bylo někdy kolem roku 1997. Když začal blbnout, asi po 5 letech, dostal jsem se k tomuhle kousku: EIZO FlexScan F56 taky 17" 1600x1200@75Hz, to byl obrázek jedna báseň.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

je to nějaký ten pátek, co jsem na aukru prodával LCD s vypálenými linkami od horních lišt prohlížeče :-) (překvapivě se prodal)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

LCD se časem sám srovná, když se v tom zobrazení nepokračuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U LCD je to skutečně jen dočasné, byť to může trvat docela dlouho. Starý monitor, který jel ve střižně několik let, měl takto vypálené rozhraní taky. Zajímavé je, že se "vypalují" tmavé čáry, ne ty světlé. Smazat se mi to povedlo až po několika dnech za pomoci šetřiče "Pruhy", co je od Visty ve Windows - ten tu obrazovku moc nešetří a pořád něco kreslí :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tomuhle se moc nechtělo. Resp. když jsem pustil nějakou gamesu, film, nebo "oživovač LCD" z Youtube, tak to opravdu pomohlo. Ale jen do té doby, než jsem na tom opět rozsvítil webový prohlížeč. Bylo to tam zas.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdo si nepamatuje na předělávku screensaverů z Maca jménem After Dark, ten jako by nebyl.

Rat race!
Flying Toasters!

:-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sponka pokud vím už doklepal... nebo zaklepal...??? ;))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty byla prvni vec po instalaci Office, co letela pryc; nesnasel jsem tu sponku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale byl tak popularni ze existuje javascriptova implementace kterou muzete mit i vy! A to se vyplati! https://www.smore.com/clippy-js

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mě docela mrzí, že už se neobjevují ucelená windows témata (měnila ikony plochy, tapetu, vzhled/barvu oken, zvuky i ikony myši - vše zároveň, jedním dvojklikem). Např. Mystery z Win95+ balíčku, nebo téma k původnímu Atlantis, bylo super.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak částečně to nahrazují od Win7 a dál motivy - pozadí, barvy, zvuky mění a u jednoho jsem myslím viděl i ukazatele myši. Ale upřímně, dodnes se v noci budívám s myšlenkou na těhotného tyrkysového dinosaura, zbrocen studeným potem. :-)) Pravda, chybí právě specializované screensavery - ale to je opravdu už minulost.

Nehledě na to, že většina tehdejších témat byla otřesně nevkusná a barevně nevyvážená.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak zrovna ty miniaplikace byly ve Vistě vítané osvěžení, tak jsem si na ně navykl že používám i v Desítkách, navíc 16:9 obrazovka vyloženě láká k využití místa jinak než k zobrazení světlých pruhů co zůstanou po čističi reklam v prohlížeči :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z trošku jiného CRT soudku: když jsem mávl omylem magnetem poblíž vychylovačů svého prvního 14" monitoru, usadilo se mi v obrazu barevné moiré a obraz se zdeformoval. Strašně jsem se vyděsil, že jsem si zničil monitor, který mě stál několik měsíců brigádní práce. Zkušenější kámoš na to: "Vem trafopájku, pust ji spínačem a objeď s ní dokola rám obrazovky". Připadal jsem si jak kouzelník.
Dobré bylo, že později se stávala funkce DEGAUSS běžnou výbavou monitorů, ať už přímo tlačítkem nebo volbou v menu. Jako IT technik jsem s tím moc rád machroval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tu demagnetizaci měly i starší monitory, kde na to nebylo speciální tlačítko. Bylo to udělané jako v každé barevné TV. Přímo na 220V byl připojen teplotně závislý odpor - pozistor. Po zapnutí byl studený a tak demagnetizačním vinutím procházel proud. Postupně se ohřál a proud klesl na zanedbatelnou hodnotu. Proto ale nešlo spustit demagnetizaci přímo, monitor se musel vypnout a pár minut vychladnout. Takže stačilo počkat...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli ale dobře pamatuji, docela často ale ten pozistor odešel a pak ta automatická demagnetizace přestala chodit. Každopádně dodnes na ten zvuk demagnetizace pamatuji :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A ještě k různým blbinkám, kterými MS pravidelně vybavoval svoje jinak kulhající produkty: vždycky když měla přijít na trh nová verze OS nebo Office, sedly chytré marketingové hlavy a začaly vymýšlet, čím zvednout prodeje, když ne "kvalitním" produktem jako takovým. Cokoliv takto zařadili do výroby, bylo vždycky o jednu nebo dvě generace později bez náhrady zrušeno z bezpečnostních důvodů. Někdy oprávněných, někdy smyšlených.
Pamatujete?
* webové výstřižky na plochu Windows 98
* adresní řádek internetu v taskbaru Windows 98
* akcelerátory IE 8
* sidebar gadgety Windows Vista a 7
* ActiveX v IE
* pan Sponka
* celé Windows ME
* Win 8 Metro a charms

SCR šetřiče kupodivu přežily.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Musím přispět. Kdyby někomu chyběl Průlet Hvězdokupou: http://tringi.trimcore.cz/Prulet_hvezdokupou

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Widgety spomínané v článku určite neslúžili ako šetriče obrazovky. Ešte stále sa dajú nainštalovať aj na W10, hoci MS sa ich snažila zlikvidovať lebo nedokázali zabezpečiť bezpečnosť Windows. Inak vo W7 to malo oficiálny názov "platforma bočného panela" :)
Namiesto widgetov presadzovala to nešťastné Metro.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Trochu mimi téma, ale pokud nechcete čekat až se zapne spořič, tak existuje parádní appka do které lze nahrát živé pohybující se pozadí plochy windows.
Jasně stejně jako spořič to nic dalšího nedělá, ale krásně se na to kouká.
Kdo to nezná, je to Wallpaper Engine
https://www.youtube.com/watch?v=TocWypRWSBg
https://store.steampowered.com/app/431960/Wallpaper_Engine/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Líbí se mi, co všechno komu připadalo k ničemu :).
U mě je na prvním místě tutově „Balíčkovač objektů“ :).
Screen savery jsem používal, než jsem zjistil, že možná šetří monitor, ale rozhodně nešetří procesor či RAM. Samozřejmě dneska to řeší DPMS (a tím nemyslím pušky, jak se mi snaží naznačit strejda chůchl).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Náhodou v době crt to mělo smysl. Vypálený obrys norton commanderu byl klasika. Osobně jsem svého času by ochotný i něco zaplatit za spořič co z obrazovky udělal akvárium se spoustou překných rybek :0) Pamatuju si že šly i krmit. a první lcd jsem pořizoval až snad v roce 2004-5. Jinak jsem všude defaultně dával 3d hodiny :0) Pod dosem měl snad nejhezčí spořič jeden word processor co jsem používal bo "ms word" tenkráte byl ještě nepoužitelný (ne že by dnes byl bez much).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.