Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Rok 2016 nebude rokem VR

Ach jo, dokazete p. Jezek v svojich blogoch aj nieco ine ako hatovat ? Prepacte ale z Vasho vystupovania mi pridete ako zakriknuty zaprdenec co len zavidi a zdrbava. Nehovoriac ze si sam viackrat odporujete. V jedenj vete pisete ze VR Vas nejak zvlast neoslovuje a v zapeti to vydate ako univerzalnu pravdu ze rok 2016 nebude rokom VR (teda pre vsetkych nie len pre Vas).
Samozrejme nechyba obligatne kopnutie do nVidie, ako keby sa AMD toho tiez nechytalo pretoze pre vsetkych vyrobcov GPU (aj Intel sa toho chyti) je to sanca ako navysit predaje. Divim sa ze nebolo spomenute aj Apple kde sa suska ze idu tiez do VR businessu. A ani MS nebol spomenuty s ich Hololens (aj ked to je AR).
To ze dnes je velka cast prezentacii a marketingu hype je asi jasne. Aj v tych vasich fotakoch je kopec hype, uz len ta blba megapixel war. Elektromobily, autonomne soferujuce auta, smartwatch a cele IoT je prespikovane hypom. Ale to je sucast marketingu a reklamy. Vytvorit vlnu zaujmu. Tak nejak si zadefinujte co je pre Vas uspechom alebo neuspechom VR. Aj ked Oculus alebo HTC aj ta hnusna nVidia bude asi na to z vysoka prdiet co si vy myslite.
Je fakt ze VR je po case obrovska revolucia v zobrazovani a ma zaujimave moznosti uplatnenia nie len v hrach ale aj v inych oblastiach a je to zatial len zaciatok.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Já tam třeba žádný hate nevnímám. Jen konstatováni polhedu na VR. Mimochodem, 3D Vision jsem si vyzkoušel na mém 720p DLP 3D projektoru na Battlefield Bad Company 2 a NFS: Shift a fungovalo to docela pěkně. Skončil jsem jen u trial verze s měsíčním trváním. £40 nebo kolik se mi za plnou verzi platit nechtělo, možná už je to těd levnější. NFS: Shift bylo záživné na 100" uhlopříčce s levnýma aktvníma DLP link shutter brýlema. Těch mám 6 párů a sem tam přijdou známí na 3D projekci. Super bylo Edge of Tommorow i když je to postporcessed 3D. :-)

https://picasaweb.google.com/112981689532095799714/100InchWithProjectorI...

Mimochodem, Behemote, už mám na lampě 2771.

https://picasaweb.google.com/112981689532095799714/100InchWithProjectorI...

Je asi trošku poznat, že lampa už bude slabší, ale jelikož se to asi zhoršuje plynule a postupně, tak to člověk nevnímá a subjektivně je obraz o po skoro dvou letech na jedné lampě pořád parádní. A je to vážně levná záležitost takový projektor. Mám Acer H5380BD. Možná někdo ohrne nos nad 720p v době 4k, ale jsou i lévné a dobré 1080p, hlavně Optomy, a ani na 720p ze 3.5 metrů nevidím, i když přiznám, že si myslím že by 1080p o 4k nemluvě bylo poznat. Ale čumím hlavně na tenis a filmy, pozemní televizní vysílání méně i když to paradoxně vypadá néjlepe.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

"Bez hardwarové akcelerovaného PhysXu by se svět bez problémů obešel, bez 3D Vision stejně tak dobře a totéž platí o G-Sync."

To isté platí aj o Freesync, 4K, či TressFX alebo True audio. Trochu zbytočné kopnutie do technológií, ktoré s VR nemajú nič spoločné.

Čo sa týka zvyšku. Je myslím jasné, že sa VR nestane mainstream v tomto a zrejme ani v najbližších rokoch. Ale snáď sa urobí prvý dôležitý krok. Poviem vám to tak, že hra s VR podporou je oveľa lepšia ako keby ste ju mali hrať na monitore či TV. To ale platí aj o hrách, ktoré VR podporu nemajú. Ak si ju pustíte na veľkej virtuálnej obrazovke a ešte k tomu v 3D, tak ju na malom monitore či TV už nebudete chcieť hrať. A to aj napriek menšej kvalite obrazu. Mám to vyskúšané s DK2 a VorpX ovládačom. Samozrejme pre DK2 to ešte neplatí, ale s CV1, ktorý ma mať obraz citeľne lepší už bude obraz dosť dobrý na to, aby to platilo. A tu opäť prichádza na radu aj 3D Vision. NVIDIA minulý rok nechala leaknuť na chvíľu ovládač, v ktorom mala podporu spúšťania hier v 3D na DK2. A bolo to parádne. Nezabúdajte na to, že 3D Vision má podporu u viac ako 600 hier a pribúdajú aj nové. Je za tým kopec práce. Rovnako ako aj za PhysXom (či už CPU alebo GPU), ktorý je teraz natívnou súčasťou Unreal Engine 4 a aj Unity 5. Je jednoduché zhodiť niečo za čím je toľko práce. Jednoznačne nejde iba o marketingové technológie (aj keď sa na marketing využívajú). Neviem ako vy, ale ja za marketingové technológie považujem také, ktoré sa iba propagujú a nemáte ich v skutočnosti kde využiť alebo len v málo prípadoch. Nie také na ktorých sa pracuje a ktoré sa používajú reálne v hrách. Je zaujímavé, že sa o marketingových technológiách nikdy nepíše v súvislosti s AMD. Viď ich "hrátky" s GPU Havokom alebo Bulletom, ktoré zostali iba na papiery. Ešte aj ospevovaný TressFX sa používa menej ako zatracovaný GPU PhysX. O true audio asi ani nemá zmysel písať, že? Už sa konečne prestante tváriť ako keby NVIDIA bola založená iba na marketingu. A ako keby AMD žiadny marketing nemala. A to nepočítam ich trápne výstrelky pre 15 ročných typu Fixer.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Stale nechapem preco kazdy usudzuje ze VR hry musia byt ultra mega super pekne a mega narocne.

Akukolvek par rokov staru hru date na 4k na stovky FPS.

Vo VR vobec nejde o grafiku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak. Odohral som s DK2 kompletný Half Life 2 a bola to opäť pecka ako pred 10 rokmi. A oveľa silnejší zážitok z hrania. Ja mám taký pocit, že VR kritizujú hlavne ľudia, ktorí si to nevyskúšali a majú o tom predstavý asi ako keby sa pozerali na 3D TV.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Osobně si myslím, že VR hry jsou další "3D" fenomén. Až to bude bez kabelu k hlavě, lehoučké a za patnáct stovek, tak si snad sem tam někdo vyklidí jednu místnost, aby v ní mohl hrát VR hry...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tiež vidiím zmysel chodenia vo VR až vtedy, keď budú tie okuliare bezdrôtové. Každopádne aj keď človek pri tom sedí je to oveľa lepší zážitok ako 3D. Naozaj si to treba vyskúšať. S aktuálnym 3D sa to nedá porovnávať. Pretože pri ňom stále pozeráte na 2D plochu TV či monitora zatiaľčo vo VR ste herným svetom obklopený. Fakt je to ovela lepšie.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Aktuálně mi to dává solidní smysl u simulátorů strojů, kde se sedí. Takové asseto corsa, elite, letecké simulátory či f1 si dokáži představit i s kabely.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Asseto Corsa aj Project Cars mám tiež s DK2 vyskúšané. Asseto ešte ma pár chýb ale Project Cars je v aktuálnom stave už dosť dobré. Už tomu chýba len lepší obraz VR okuliarov.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Moje rec, smysl to bude mit, az si svuj 16K mobil vlozim do VR helmy a vsechno to bude krasne plynule fungovat a reagovat. (pripadne to pozna moje ruce a jejich pohyby prevede do VR)..
Davam tomu 10 let, maximalne 20 :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

problém je, že už před 20 lety tomů dávali "10 let max" :-D

"Future of video games: What we expected and what we got"
http://media.giphy.com/media/ZZrcRu8q6I0y4/giphy.gif

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ani rokem FreeSync a UltraHD nebude. Zasadni problem je, ze vsechny tyhle technologie jsou spis marketingem vyrobcu nez nejakym realnym dopadem na uzivatele. Ti potom vyrobky, jejichz soucasti jsou zminovane technologie kupuji spis proto, ze nemaji na vyber nebo vubec nevedi, ze soucasti vyrobku neco takoveho je. FreeSync, UltraHD, 3D, VR vsechno to ma jedno spolecne, je to zalezitost pouze pro technologicke nadsence a bezny uzivatel to vubec nevnima jako neco uzitecneho.

Vazne si nekdo chce pri hrani her nasazovat nejake bryle, helmy apod.? Ja tedy rozhodne ne.

Je blby montovat do tohohle hardwarovou fyziku, ktera ma opodstatneni a take se dnes bezne pouziva. Tam je preci problem uplne jiny, nektere firmy (napr. NVidia) blokuji vytvoreni spolecneho standardu pro hardwarovou fyziku a proto neni mozne ji nasadit na graficke karty a obstarava to procesor, jenze ten nema dostatek vykonu na pokrocilou hardwarovou fyziku, takze se musi pracovat jen s tim, pro co je k dispozici hardware.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"nektere firmy (napr. NVidia) blokuji vytvoreni spolecneho standardu pro hardwarovou fyziku"

NVIDIA predsa nič neblokuje. Nebráni nikomu vytvorenie vlastnej HW fyziky a jej pretlačenie ako štandardu. :-)
Osobne sa čudujem, že Intel s Havokom niečo take nerieši. Ich integrované GPU by mali hneď väčší zmysel. Aspoň pre hráčov. Detto AMD.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Intel s Havokem nic nedelal a to tak dlouho az ho prodal Microsoftu. Takze nejspis bude integrovan do DirectX :-) . http://blogs.microsoft.com/blog/2015/10/02/havok-to-join-microsoft/

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Aj to je spôsob. Ak bude Havok využívať DirectCompute tam kde to má zmysel, bude to určite pokrok. Každopádne dík za info. Táto informácia mi nejak ušla.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ono to s VR bude cele zaseknute.
Pokud vezmeme ze nejvice hernich GPU jsou do 350€ ( podle Steamu) a VR headset stoji dvakrat tolik
Oculus 750€ tak se to nema jak dostat mezi lidi, Nema to ten efekt - must have.
Na UHD monitory verim ,cena pada a da se poridit uz za solidni penize.Ale ,ze by se mi kvuli nim trhli dvere to zatim take ne.
Osobne jsem byl pripravenej dat za Oculus 450€ ale 750€ neni pro me rozuna investice stejne jako super mega klavesnice za 150€

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Proč bych si měl kupovat UHD/4k monitor, když bych pak k tomu potřeboval hodně drahou grafiku?
Rozdíl tu je, ale to si klidně 5 let počkám, až to bude mainstream. Stejně jako jsem si počkal na SSD.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Proč bych si měl kupovat UHD/4k monitor, když bych pak k tomu potřeboval hodně drahou grafiku?
Rozdíl tu je, ale to si klidně 5 let počkám, až to bude mainstream. Stejně jako jsem si počkal na SSD.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mam 4k monitor. Kupoval jsem ho hlavne kvuli praci (programator) a rozhodne jsem spokojeny .... na praci at uz s kodem nebo jakymikoliv texty je to vyrazne lepsi.
Nicmene hraju i hry a nemam hodne drahou grafiku (GTX 760) a vetsinu her hraju ve 4k rozliseni a bez problemu. Ano nemam nastaveni ani zdaleka na max a spoustu efektu mam vypnutych nebo stazenych(zalezi na narocnosti hry) ale porad mam tu moznost si to dat ve full hd kde si toho muze z hlediska nastaveni zapnout vic, ale i tak je pro me 4k obraz o rad hezci nez s full HD(i kdyz s lepsim nastavenim) protoze je to proste vetsi rozliseni dikyz cemu vidite veci mnohem detailneji.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jenze 4K monitory jsou hrozne drahe, pokud se teda clovek nespokoji s nejakym lowendem. Ja treba ted taky musel kupovat monitor a zvolil jsem EIZO 24" 1920x1200. Koukal jsem i na 27" 4K, ale nejaky lepsi IPS pro grafika, to bylo pres 20.000Kc a az tak mit 4K nemusim.
Kazdopadne neznam cloveka, ktery by vyhodil funkcni fulHD monitor a sel si kupovat 4K. Nastup 4K a teda UHD monitoru opravdu nelze cekat behem jednoho roku, pokud se teda nebavime o vlhkych snech vyrobcu monitoru. UHD jiste bude, ale nez bude mit vetsina lidi UHD monitor odhaduju, ze potrva jeste minimalne 5 let.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Konkretne mam Dell P2715Q mam ho uz skoro rok tenkrat me stal necelych 15k ... vubec nerikam ze je to malo. Nevim jak moc spatny je treba pro praci grafika(to ja nedokazu posoudit), ale pro me potreby je idealni a tech penez vubec nelituji.
A ano predti jsem mel 2x 24" takze jeden z nich sem poslal do rodineho kolobehu. Konkretne ten muj se nevyhodil, ale nekde nejaky monitor vypadnout musel :)
Jinak nastup UHD vidim taky hodne pozvolny. Z diskuzi a for mam skoro pocit ze hrat hry na nastaveni jine nez Ultra je skoro zlocin a to casto nove hry nedavaji stabilnich 60FPS ani u fullhd :) Natoz pak co by bylo na tohle nastaveni potreba pro 4k.
A ono stejne co se vzhledu her tyka tak jako jo hra je pekna clovek se ze zacatku koukaj jak co krasne vypada, ale v konecnem dusledku pak pri hrani grafiku clovek zase az tak nevnima a nakonec to neni to nejdulezitejsi na hre takze ono to FHD celkem staci.
Kdyby bylo rozliseni na hrach to hlavni tak by se neco jako Oculus Rift nemohlo ani prodavat :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

VR není o dostatečně silném procesoru, který by scénu počítal. Scénu stačí spočítat jednou, ale grafický výkon je potřeba zhruba dvojnásobný. Vlastně se divím, že to ještě někoho nenapadlo. Duální grafiky nebo dvě grafiky v počítači najednou dostanou smysl. Pro každé oko se použije samostatný buffer a přes HDMI se budou přenášet dva obrazové kanály. Konec keců o mikroshutteringu, který nebude existovat.
Ale i tak to stále není o silném procesoru, ale o poměru komplexnosti scény a výkonu procesoru. A to je sakra rozdíl. Když budete hrát Q3A, tak výkon FPS poletí do výšin. Když budete hrát ED na nejvyšší detaily, bude potřeba silnější mašina.

Je však pravda, že VR revoluce se konat nebude. Ne proto, že by nebyla technologie dostatečně pokročilá, ale protože ji zabili cenou. Někdo se prostě za posledních 30 let elektrotechnické revoluce nepoučil a nevšimnul si, že lidi masově kupují součástky, zařízení a prostě cokoli v rozmezí 200-300 dolarů.
Když Luckey oznámil cenu 250 dolarů při masové výrobě, tak davy šílely. Tehdy mělo smysl mluvit o revoluci. Teď, když se za kus platí 600, tak už to revoluce zase není. Celý svět teď čeká na Čínu, kdy se jim to podaří levně zkopírovat. A já vlastně taky...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Prave ze je to o tom, ze technologie neni dostatecne pokrocila a jeste to zabili cenou.
Kdyby technologie byla dokonala a jen to bylo drahe, tak proc ne, ale tak to bohuzel neni.
Zatim je to vec plna kompromisu s velmi malou podporou ze strany her(i kdyz spousta her ma podporu 3D zobrazovanem na monitoru ale to je neco trochu jineho i kdyz v nekterych pripadech to muze dobre i pro VR bryle).
Kdyby to stalo tech 250-300 dolaru tak by to na rozsireni melo mnohem vetsi sanci i s temi nedostatky co to zatim ma.
Tim ze to nebude dostatecne rozsirene znamena, ze vyvojari nebudou dostatecne motivovani pro vytvareni VR her.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jste tu všichni zdegenerovaní Amigisti. A tím hůř.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

S pornem na vr kitu pro smartphone jsem prevelice spokojen,za ty krasne chvilky tech 20 dolacu byla skvela investice :D a rikejte si co chcete

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tvrdit, ze neni dostatecne rychly HW, dostatecne displeje nebo dokonce senzory pohybu pro VR v roce 2016 je smesne ...
Brzdit to bude jen marketing ..... cili cilove pouziti a cena. Kdyz se bude lidem vnucovat, ze s VR na hlave budou chodit po meste (vzpomenme na gugl glass), tak budou za sasky ..... stejne tak, kdyz to bude stat tri petky. Jeden z duvodu bezpredmetneho oddalovani oculusu bylo pry, ze chcou aby to bylo bezdratove ..... proboha proc??? Napada nekoho jediny duvod? Bude s tim nekdo chodit po ulici?
A dalsi problem bude obsah. Nedovedu si predstavit, ze bych na tom hral akcni hru, to je proste blbost .... nejakou hororovou prochazecku, pripadne dooma3, to si predstavit dokazu:) A taky filmy a nejake virtualni prohlidky, ale toho bude tak malo, az beda. Paradoxne si s tim dovedu predstavit praci s windows a vice okny misto 10ti monitoru:) Taky by z toho ale nesmela bolet hlava a kurvit se oci pri delsim sledovani.
MS uz loni jasne ukazal, ze HW, displejove a to jak do kvalit, tak odezvy, nebo snimacove, ze to uz davno lidstvo zna. Hololens je spicka a povazuji za nejvetsi IT udalost lonskeho roku (zjevne v kontrastu s redaktory zdejsich platku:), kdyby to z petiny fungovalo jak na propagacnich videich, tak si to dovedu predstavit, tam pro to neni treba vytvaret specialni obsah a moznosti jsou obrovske. Klasicke VR helmy a aktivni a pasivni 3D tu byly uz pred vic jak 20ti lety a nejak se to neuchytlo. Pokud to budou prezentovat jako rozsirenou realitu o vice monitoru a nejake krajinky, pekne adventury a bude dost obsahu a nezabijou to cenou (jakoze uz defacto zabili), tak to ma sanci na uspech ...... kdyz ale lidi budou lakat na akcni 3D hry, hrane od stolu, tak to dopadne jak pred lety, prvnich par recenzi to potopi a nikdo se uz dal nebude ptat .....

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

MS hlavne verejne nepriznal jak nizky FOV ty slavne hololens maji, a ne - nijak jednoduse a levne tim komplet zorne pole nepokryjete. Napad dobry, ale to je tak nejak vse. Papa za dalsich 20 let pri dalsi VR marketingove bubline.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Co nepriznal? Je tam dokonce napsane jake FOV to ma a jsou tuny recenzi i z ceskych medii, kde byli pozvani redaktori ..... shrnuto: odezva spickova, FOV by mohlo byt lepsi.
MS nastesti neni v tomhle megaloman a nevymysli jak se s tim budou hrat hry, ale vyslovene jako rozsirena realita, coz verim, ze bude super. Treba kolaborace na nejakem 3D modelu, to je proste startrek. Nebude to tak, ze s tim budes chodit furt na hlave, ale i treba jako ty virtualni monitory, proc ne? Pokud pro uzavreny "tmavy" oculus nebude SW, tak ho tohle prevalcuje i v jeho oblasti.
Ale neverim, ze se to stane masovkou, bohuzel tak bude nasazena asi i cena, ale jako hitech ultravychytavka to bude bomba. Je nicmene klidne mozne, ze MS vyda dve, tri zcela krucialni hry k xboxu a bude to davat za rozumny peniz ... jako mit s timhle treba takovy bridgebuilder, tak si regulerne ten xbox koupim, ikdyz pro me konzola urcite neni, ale kvuli takove veci bych si to koupil. Kdyz ty bryle budou stat do 15ti a bude par mindblowing her (snad i jedna by stacila), tak se to uchytne rychlej nez nezletily chlapec v katolickem kostele:o)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.