Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Socka PC v2021

No stale jedu na FX-6300 coz byl konkurent intelu a rady ix-3xxx. Mam, ale vic RAM (16GB 1600Mhz unbuffered ECC ;))
Bednu mam take stale stejnou Lian Li PC-9FA.
Jedine co se vlastne za tech skoro 8 let zmenilo:
AMD Radeon 7750 vymene za FirePro W2100 - chtel jsem neco jednoslotoveho s poporou UEFI
Doplneno:
K puvodnimu WD Black 500GB probyl Crucial mx500 275GB
Pradana sitovka i350-t4
Pridano HBA LSI 2008-8i

Menim jen monitory, klavesnice, mysi.

Vlaste uz pres rok je plan to odsunout na domaci server na hrani a koupit na desktop neco jineho, jen vzdy kdyz si naklikam sestavu v nejakem eshopu, zhrozim se kolik je to penez a zase ten napad na par mesicu zavrhnu...Ikdyz nova serverova deska od Asrocku s B550 vypada zajimave, uvidime co cena.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S Ryzenem 5600X pro Vás musím být úplný duševní mrzák :-(

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Záviš to označuje v jedné ze svých písní "duševní troska". Držme se tohoto usráleného termínu z úcty k mistrovi

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A já prve myslel že se zpívalo o kokotovi starém :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten stroj za 35k... 2011-1 e5-v2 s ddr3 lze v podobne konfiguraci poridit za 10K. Za 35k mate klidne i dual 2011-3 e5-v4 s ddr4, nebo moderni zen2/3 desktop ktery tyhle dual sockety strci do kapsy, za 1/4 spotreby :))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Za 10k se mi to nezda, jedine rack verze, ale to je hroznej hukot. Desktop verze, ktere byvaji vetsinou tissi, stoji o dost vice. Mate odkaz na tu vasi v4 masinu za 10k?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jo ale toto je podivinsky socko-clanok so socko-experimentom
a ked to neni starsie jak 7 rokov, es tut mir Leid ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Keď niekomu stačí 8GB RAM, potom si vystačí s takým PC ďalších 20 rokov, keď už teraz obyčajný mobil za +- 120-150 Eur má 6GB RAM (napríklad Lenovo minuloročný model).

Ja som v tej dobe mal 32GB RAM, bolo mi to málo, teraz mám 128GB a tiež je mi to málo.

Len čo ma zaujalo, 750W zdroj. Na takú basic zostavu v pohodeeee stačil 250W zdroj, sám som mal niečo podobné a na to napojené 4x 3,5" HDD, nonstop bežiace. Ak to nebolo nonstop zapnuté, ok, ale ak by to bolo nonstop v prevádzke, bolo by to každú hodinu tak +- zbytočných 50W straty len na zdroji, veď tá zostava nemala ani najmenšiu šancu dostať sa aspoň na minimálne 20% pásmo, kedy ten zdroj začína byť efektívny.

Ja s i5 ale ivy Bridge, 32GB RAM, keď som dal enkódovať videá, bežal nonstop, podľa watmetra celá zostava mala spotrebu tak do 130W. Aj to neviem, či si to nemýlim s AM2. V tej dobe 77W procák mal spotrebu pod 77W a 54W Pentium malo spotrebu pod 25W, podľa OpenHardwareMonitor.

250W 80+ zdroj stál 25 Eur. Fortron. Síce neodporúčam túto značku, montujú hlučné ventilátory, práve ten 250W, uznávam, 4 roky vydržal (potom puk). Čo sa nedá povedať o ich SFX. Tie sa zvládli odpáliť ešte počas záruky a jeden tesne po. Pri občas používanom PC.

Za mňa, CPU v pohode, disky podľa potreby, grafika by stačila aj integrovaná, ale s 8GB RAM, by som nedokázal žiť. Mne stačilo to sekanie keď swapoval na SSD pri 2GB RAM.

Pri linuxe, skúšal som dať jednu mašinu na hry, mala jeden 8GB modul. Windows vie krásne swapovat, ubuntu sa seklo. Ani po 2 dňoch neprestal swapovať. Niečo som hľadal na webe, vraj je to normálne, poriešilo to pridanie druhého 8GB modulu, ale ubuntu šlo hed!

Nech mi niekto chváli linux ako chce, ale to je niečo neskutočné! Normálne fungoval (automatická inštalácia, žiadne pokusy, len steam klient), všetko pekne, prehliadač, ale keď vyčerpal RAM (napríklad som spustil nejakú hru, Steam je naozaj funkčný aj s nelinux hrami) začala nonstop svietiť červená disku.
Nie minútu, či dve, ale hodiny, možno dni (2 dni minimálne)! Jediné riešenie bol vždy len tvrdý reset. To bolo ubuntu 18.4, potom 18.10. Prvé čo som našiel, že nekecám https://askubuntu.com/questions/1017884/ubuntu-freeze-when-low-memory
Normálne v roku 2019 linux nevie swapovať, keď sa mu vyčerpá RAM, ani len na úrovni windows 95? WOW!

Pri Windows 7, keď som mal 32GB RAM tak niekedy swap reálne bol až 64GB. Občas bolo cítiť seknutie, ani SSD rýchlosťou nedostačovala, ale systém stabilný. Ubuntu, tam sa ani kurzor nepohol, len červená svieti. Ak by sa niekto divil, prečo niekde z Linuxu sa vracajú na Windows. Kvôli takýmto veciam. Otvoríte tabuľku, prehliadač, textový editor, po pár hodinách koniec. Swapuje donekonečna. Nereaguje nič.
Windows XP so 3,3GB RAM má lepšiu správu RAM ako linux v roku 2019 (neviem ako 20.4). Každý sa vytešuje ako úsporne je xfce a spol., ale sekne sa vám systém aj tak na swapovaní, čo win 95 nikdy nespravil. Ani XP, ani 7. Tie bez swapu ukončili nejakú aplikáciu, ale fungovali, so swapom neukončili žiadnu.
Linux sa dostane do nekonečnej slučky swapovania.

Ak by mi stačilo 8GB RAM a i5 generácie 4000, kúpil by som notebook. Disky sa dajú pripojiť do USB3 hubu, zaberie to menej miesta, má to nižšiu spotrebu. Mal som jeden notebook nonstop zapnutý, asi 2 roky. Základná rada HP. Funguje doteraz, len opäť tá RAM (16GB) ale i procesor (35W Pentium). Neoplatí sa mi ani na sprevádzkovanie KODI, TV stick stojí 40 Eur aj s diaľkovým, s minimálnou spotrebou so žiadnou údržbou.

Nedokážem si predstaviť, mať o 7 rokov ešte tento počítač ktorý mám (Zen+), budúci rok chcem kúpiť Zen3, aby som si mohol povedať, že som socka. Už teraz majú ARM procesory výkon x86. Už teraz niektoré mobily sú vykonnejšie ako základné notebooky. Čakám na novú generáciu tabletov. Keď sa bude dať, s radosťou vymením stolné PC za mobil/tablet ktorý po pripojení ku televízoru sa stane desktop pc.
RPi 4B 8GB. 2x UHD monitory. Viac RAM, výkonnejší procesor, zabaliť to do mobilu/tabletu, niet o čom.

O 2 roky nepochybujem bude to výrazne lepšie, potom čo predviedol Apple s M1, nedokážem si predstaviť byť v roku 2027 na 7 rokov starom PC, vytešovať sa že mi to stačí. Aby som ušetril 150-200-300 Eur? Drobáky?

Uvidíme, či Ježek napíše ešte niekedy nejaký podobný článok o niekoľko rokov, ako je stále na 7 rokov starom PC (uznávam, i5-4590 v roku 2020 je stále výborný procesor, ak by som potreboval rýchlo niečo lacné príp. zadarmo, je to skvelá voľba! i3-10100F to je +- 80Eur. Ale len 8GB RAM?!).

Stále si pamätám, ako nariekal nad tým, že prečo nevyrábajú 32GB SSD, že nechce zbytočne kupovať 64GB (aj keď stáli v tej dobe rovnako, možno dokonca 64GB boli lacnejšie). Tie 32GB SSD má mironet stále v ponuke, jeden SLC plánujem kúpiť :)))

Vďaka za pobavenie. Želám všetko dobré!

p.s. ak dožijeme, stavím sa, že v roku 2027 budete mať pracovnú mašinu (možno už ani nie stolné PC, tie už teraz vymierajú), ktorá určite nebude staršia ako 2-3 roky (skôr mladšia). Vývoj tak zrýchľuje, na 7+ rokov to nedáte. Podľa mňa, mnohým bude stačiť smart TV. Ak nie doslova niečo ako mobil, či ešte menšieho. To budeme spomínať, ako sme kedysi používali desktop OS, sťahovali, inštalovali programy. Už dnes viem, Geforce Now, Stadia, a iné streamingové služby pri dosť veľkom segmente odbúrajú akúkoľvek potrebu stolného PC, ktoré podľa mňa drží pri živote práve len potreba výkonnej grafickej karty. Na všetko ostatné už dnes stačí miniPC, notebook. Risc-V, ARM, x86, >3nm?
Vďaka virtualizácií, kto vie. Možno bude niečo iné.
Možno bude okolo nás viac elektroniky, ale zároveň nás bude menej obmedzovať. Mať stolné PC je obmezujúce, všetko v mobile je sloboda, možno budú stačiť hodinky. Chip do mozgu nahradzujúci PC, na to už som starý. Možno projekcia priamo na sietnicu namiesto monitora? Zvuk problém nie je. :)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jak se chová standardní Ubuntu, nějakou dobu jsem ho nepoužil. Ale co se týče chodu systému při nedostatku RAM, tak to letos vyřešila Fedora nasazením EarlyOOM ... https://www.root.cz/zpravicky/vysla-fedora-32-prinasi-earlyoom-ssd-trim-... ... Jinak já jsem nikdy nic takového nepocítl. Ono to může mít i hw přičiny, třeba příliš zaplněné SSD (zejm ty TLC či QLC), které prostě ty swap zápisy / zápisy diskové cache v RAM neustíhá.

Jinak já mám 8GB RAM prostě proto, že 16GB tehdy stálo příliš mnoho. Víc už do DDR3 platformy dávat nebudu, upgrade kdyžtak počká na příští generaci (hint: 5960X bude na trhu 7 let na podzim 2021 - a u něčeho takového se zase 750W zdroj uplatní :-)). Btw s 8GB RAM nepociťuji žádný zásadní limit. V klidu upravuji 150Mpix TIFF skeny v GIMPu s 16bit bw, případně ~30Mpix skeny kinofilmu v 48bit TIFF. Klidně udělám ěnco menšího v Blenderu (jako že to posledních pár let nebylo nutné), klidně zpracuji jakékoli video jak potřebuji (vč. 4k H.265). Nějak na žádný limit nenarážím (možná by se tady slušelo dodat, že po hořké zkušenosti s Huginem před ~okem jsem zvětšil swap partišnu na SSD na 32GB)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možno nemá význam kupovať nový DDR3 8GB modul, ale môj dôvod na výmenu celého PC bola vždy RAM.
Napríklad s WinXP som bol veľmi spokojný. Limit 3,3GB rozhodol. Na Zen+ som prešiel len preto, že narozdiel od intel 1151 umožnil 128GB RAM.
Použitý 8GB modul stojí 15-20. Nový do 30 Eur.
16GB za 60 Eur.
Možnosť nepoužívania swapu aspoň podľa mňa je väčším prínosom ako obyčajný upgrade procesora.

16GB DDR3-1600MHz Kingston HyperX v roku 2012 stálo 67 Eur. Keď som ich kupoval, mesiac na to šli s cenou dolu. To som ľutoval, že som ešte nejaké nekúpil, lebo (ak sa mýlim sorry) šli Ramky nejak skokovo s cenou hore.

Tiež som urobil kedysi chybu, že som vždy kupoval 4xDIMM slotové základné dosky, až pri 1155 som sa blbo rozhodol, stačí mi 16GB, 2xDIMM (to bol asi prechod z winXP na win7). Stačilo to tak polroka.

Ja by som tých 60 Eur ešte investoval do toho PC, prípadne 40 ak použité (alebo 20 za +4GB výmenou za 4GB modul). Alebo, ak ste s tým vydržali doteraz, budúci rok lacný Zen3 procesor (4 jadro, ideálne Zen3 APU), lacnú A520 dosku a jeden 16-32GB modul (potenciál na 128).

Čítavam vaše správičky o linuxe a pod. len sa mi nechce veriť, že v roku 2020 by ste boli na tom tak zle, aby ste sa museli presviedčať že ste spokojný s tým, čomu sa vraví elektroodpad. Keď na tom ešte robíte úpravy s fotkami, naozaj si myslím, že trpíte sebaklamom, že vám 8GB stačí.

Pre mňa bolo vždy výhodnejšie zaťažiť RAM ako zaťažovať HDD, či SSD (aj ten sa sekne pri swape). Keď komprimujem vo Winrare na max. kompresiu, v sekunde zaberie 6GB RAM. Nikdy som neľutoval nevyťaženú RAM. Práve naopak. Nemusieť riešiť ktorú aplikáciu vypnúť, je super!

Potom prejdete na 2-3 monitory a je to o celkom inom ako s jedným. Na jednej strane prestanete robiť poriadok, na druhej, mnohé činnosti vám to významným spôsobom zrýchli. To zas budete potrebovať už výkonnejší procesor a tak ďalej :)

Budúci rok si doprajte niečo lepšie. Síce sľubované znižovanie RAMiek sa nejak zaseklo, ale do tých 250-300 Eur by ste v pohode mohli mať novú dosku, procák i RAM.

Kašlite na zastaralé 140W procesory ako intel i7 5960X, keď za 150 Eur môžte mať podobne výkonný, možno výkonnejší 65W (predpoklad že AMD uvedie 4/8 jadro budúci rok, potencionálne APU 5300G, dúfam!) https://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i7-5960X-vs-AMD-Ryzen-5...
https://www.cpubenchmark.net/compare/Intel-i7-5960X-vs-AMD-Ryzen-5-5600X...
kde singlecore výkon je neskutočný! To vám prinesie viac úžitku ako navyšovanie jadier. S fotkami, podľa mňa, máte veľmi veľa jednovláknových operácií, ktoré sa nedajú rozdeliť na viac procesov. Podľa mňa, vysoký boost by vám urobil aj Athlon ak by bol na Zen3 jadre. To bu mali byť procesory za 50 Eur. Len neviem či budú, ale na diit bol článok, že by mali byť.

To vám ušetrí množstvo času. Hromadné dávkové spracovanie, enkódovanie, filtre, to môže bežať keď tam nesedíte. Ja uvažujem o kúpe Zen3 notebooku. Disky ako USB3 externé. Život je veľmi krátky na to, aby človek šetril každé euro, plytval svojim časom čakaním, aby sa o 5 rokov pochválil, že ušetril celých 200-300 eur, čo v česku- na slovensku je jedna priemerná týždenná mzda.

Držím vám palce, nech sa vám darí!

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Plně souhlasím s tím, že jsem před 7 lety udělal hovězí rozhodnutí v tom, že jsem vzal desku se 2×DIMM. Kdybych připlatil (ale ono to bylo při ceně kolem 1000Kč navíc dalších +200Kč), měl bych 4×DIMM a dnes bych tak měl osazeno těch nových 8 a předchozích 4, čili celkem 12GB RAM. Minimálně pro ten pocit by to bylo lepší, nicméně kombinace Linux + SSD swap to zastoupí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Vývoj tak zrýchľuje, na 7+ rokov to nedáte."
To právě není pravda. Vývoj je posledních 10 let pomalejší než okolo roku 2000.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Možná u Intelu, ale AMD od prvního Zenu frčí celkem slušně...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ani v procesorech, ale PC je i o dalších komponentech. Jako příklad uvedu svoje stařičké PC s 8GB DDR2 (12 let) a cca 500 notebooků v aktuální nabídce s velikostí RAM 4-8GB. O 12 let později!!!
Si to porovnej mezi lety 2000 a 2010:).
PIII@900MHz vs i5 750 a RAM asi tak 128 MB vs 4096 MB. Nevšiml jsem si, že je dnes 128 GB RAM maintream.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

V procesorech jsme za 3 roky srazili cenu za jádro na polovinu. "Domácí hiend" ztroj-čtyřnásobili. Lépe sledovat technologie;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Si to porovnej mezi lety 2000 a 2010:).
PIII@900MHz vs i5 750 a RAM asi tak 128 MB vs 4096 MB. Nevšiml jsem si, že je dnes 128 GB RAM maintream.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nastúpil 5nm Apple M1, Snapdragon 888, nastupujú DDR5 RAM, 176 vrstvové SSD, HAMR HDD, presadzuje sa 4K, rozširuje sa RISC-V, Čína, Rusko investujú do vývoja IT, procesorov. Nastupuje 5G, gigabitové rýchlosti vzduchom, satelitný internet dostupný pre celú planétu (s tým súvisí aj nástup hrania streamovaných hier).

Lowendový mobil roku 2020 za 100-120Eur je ten so 4GB RAM, pre "socky" majú s 2GB RAM za 60 Eur. Ešte väčšia integrácia, procesor, ram i úložisko v jednom púzdre (viď. ten Apple M1)...

Nastupuje v stále väčšom rozsahu umelá inteligencia.

Stačí si uložiť do google kalendára link na túto diskusiu s dátumom 12.12.2027 a pozrieť sa, kto mal pravdu.

Ja si myslím, technický vývoj sa zrýchľuje. Zapája sa doň stála viac vedcov, firiem tým, ako sa rozširuje kvalitný internet, vzájomné zdieľanie informácií. Nepochybujem, že v roku 2027 bude normou mať samoriaditeľné auto.

Chcel by som už teraz, aby bolo bežné robotické doručovanie tovaru. Rovnako by bolo super, ak už teraz by v medicíne bolo viac umelej inteligencie. Ktorá medzi nami, by zachránila obrovské množstvo životov. Dokáže spracovať obrovské množstvá údajov, zistiť vzájomne vylučujúce sa lieky, dokonca presnejšie a skoršie stanoviť diagnózu. Dokáže udržať jednotnú kvalitu, narozdiel od lekárov, kde môžte mať toho najlepšieho v odbore ale aj šarlatána, v tej istej nemocnici. Je množstvo vecí, kto automatizácia, umelá inteligencia dokáže skokovo zmeniť daný odbor.

Už len inteligentné náramky, ako pribúdajú senzory, údaje ktoré o nás zbierajú. Ako sa zjednodušuje prevencia chorôb. Pribúdajú nové testy, ktoré si môže človek urobiť sám doma.

Snaha dobiť vesmír, osídliť Mars. Mnoho ľudí to chce stihnúť ešte za svojho života.
Tvrdý boj medzi Čínou a USA. Bol o Náhorný Karabach ukázal čoho sú schopné drony. V každej oblasti je podľa mňa cítiť tlak na zvyšovanie efektivity, nasadzovanie nových technológií, materiálov.

Ako "blbá" pandémia v Česku donútila používať lekárov eRecept, proti ktorým ešte pár mesiacov predtým bojovali, s odôvodnením, že by museli mať počítače, internet, starší lekári by sa museli naučiť na PC. Stačili 2-3 týždne pandémie. Okrem eReceptov je tu dištančné vzdelávanie, vo veľkom práca z domu, aj telemedicína. Veci, ktoré by za normálnych okolnosti trvali roky, sa stali v priebehu týždňov.

Ľudia sa zamýšľajú nad tým, čo by sa stalo, keby sa objavil smrteľnejší vírus. To všetko je tlak na automatizáciu, robotizáciu. Výroba potravín, doručovanie, liečenie.

Vedľajším produktom bude test štátom zabezpečovanej minimálnej dávku. Peňazí, ktoré budú dostávať ľudia bez práce. Teraz sa dávajú peniaze za to, že máš zavretú firmu, nič nerobíš. Mnoho ľudí si na to zvykne. Máš pre seba 24 hodín denne, ale dostávaš len tak peniaze ktoré ti stačia na zabezpečenia základných potrieb. Čím dlhšie to bude trvať, tým ťažšie bude tých ľudí vrátiť do práce. To opäť zvýši tlak na automatizáciu, robotizáciu.

Idem do extrému, komunizmus (každému podľa jeho potrieb) nemal nikdy lepšiu príležitosť ako teraz. Bez krvi, bez násilia. Práca sa stane koníčkom, nie nevyhnutnosťou. Ku tomu potrebuješ vedecký pokrok, vedeckú revolúciu, automatizáciu. Ak to nezabezpečíš, nedokážeš ľuďom ktorí prišli či prídu o prácu, stratili živobytie, zabezpečiť chlieb, ako politik máš problém. Preto bude celosvetovo tlak na inovácie. Bez ohľadu na krajinu. :)

p.s. nie som komunista, som kapitalista, nacionalista, konzervatívec, kresťan ale myslím si, že ten cieľ komunizmu bude, len bez komunistov, ktorí na presadenie svojej utópie od začiatku, od Marxa trvali na použití krvavej revolúcie. Vedecko technická revolúcia to zabezpečí, bez krvavej revolúcie zvrhnutia nejakej triedy. Nejak tie mld. ľudí nakŕmiť musíš, rozhodne nie tým, že každý bude mať drevenú motyku. Musíš ich aj niečim zabaviť, na to sú ideálne virtuálne služby. Chlieb a hry.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jestli sis nevšiml, tak křemík je v krizi a slibné prototypy s miliardami tranzistorů na jiné technologii ani neexistují. Uvedený příklad Pentia III na 900 MHz proti i5 750 během 10 let se dnes nedaří vyrovnat a vzhledem k té zesilující krizi je ještě méně pravděpodobné, že se to nějakým zázrakem podaří.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Možno bude okolo nás viac elektroniky, ale zároveň nás bude menej obmedzovať. Mať stolné PC je obmezujúce, všetko v mobile je sloboda, možno budú stačiť hodinky."

Opravdu? Volnost pohybu není svoboda i když si zdroj své závislosti bereme sebou. "všetko v mobile je sloboda" potřeba mobilu je závislost na mobilu, jak může být závislost formou svobody? Měníme svou svobodu za pohodlnost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě by to měl bejt hardware získanej za minimální peníze, ideálně někým opuštěnej/vyhozenej.

Kdybych měl 2GB DDR2 moduly, tak bych si asi postavil Phenom II X4 nebo X6 v uATX AM2 desce, co mám schovanou (asi i Athlon II X4 Propus by bohatě šel). Bohužel už k tomu mám akorát samý malý 512MB... Jo a taky chybí nějaká vyhozená mATX skříň, no...

A propos, socka PC nemůže mít skříň Fractal Define, to nemůžu akceptovat :) Chtělo by to místo toho ten starej Eurocase - pamatuju si ho z toho článku z doby stavby té sestavy s Celeronem, ten s těma tlustejma plechama (mám kastli s tou konstrukcí, jenom asi jiným čelem, taky, ale je v něm pietně uložené moje první kolejní PC). To bylo snad 10 kilo oceli, jestli ne víc. Nainstalovaný se to pěkně proneslo, štěstí že jsem v tom měl extrémně levnej, takže lehkej vnitřek.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

nechcelo sa mi to cele citat, precital som iba prvych par riadkov

ale cim mas prosim ta pekne tych 128 gb ramky neustalke zaplnenu? nie nulami/jednotkami, datami - ale prosim o konkretny typ dat; napr. bezi mi tam korporatny exchange server, alebo robim s multimediami a potrebujem to iba narazovo, ale inak je plna na 10 GB

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, ale ten Fractal je starej zhruba 8 let. Nemůžu za to, že udělali tak nadčasovou skříň, že ani pomlácenej poškrábanej Fractal s hromadou poztrácených gumových průchodek, nožiček a šroubků nepovažuješ za socka-komponentu :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Od roku 2011 mám Zalman Z9 Plus. Tehdy za necelých 1500Kč to byla fajn bedna, s bezšroubovákovou montáží bočnic a hdd, a líbil se mi panýlek s trimrem na ovládání otáček ventilátorů (v létě šlo přidat, v zimě ztišit), a na dvou segmentovkách to ukazuje teplotu snímanou čidlem, které si můžete umístit, kde vás to zajímá (já typicky chladič procesoru). Bedna pořád slouží jako sekundární PC (primární je v Corsair Carbide 500R), ale přece jen už má nějaké nedostatky = USB na panýlku jen 2.0 a nevejde se tam grafika delší než 29cm.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Z třicet let starýho Lamborghini nebo něčeho podobnýho se taky nestává socka auto, ale veterán :) I když je poškrabaný a ztratí se nějaký kryty blinkrů a podobný věci :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nesouhlasím. Vem si takový ty designový Mercedesy v 90. letech. Tehdy vizitka milionářského podnikatele, dnes s tím jezdí pobudové krást dříví do lesa.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže lamborghini je o něco výše než tyhle Medvědi. Si vem, kolik tady jezdilo těhle Mercedesů a kolik Lamborghini. Pobuda ve starém Lambu jak krade dříví - ještě jsem neviděl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Protože pobuda ve starém Lambu kradoucí dříví v závěsu za odtahovkou moc nefunguje :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Za to staré lambo na odtahovce bys dostal dost na nového Mercedesa S a mnoho tun již zpracovaného dřeva. Cena cca 7-10 milionů Kč.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak za jedna, dělat přednášku na očividný vtip dělá jen otrapa. Za druhé, mluvil tu snad někdo o ceně? Dřevo můžu tahat autem za flašku i autem za 50 miliónů, to už je jen na majiteli...byla to jen narážka na (ne)spolehlivost Italů, nikdo soudný by to samozřejmě nedělal.

A hlavně, jseš asi génius, co dokáže odhadnout cenu jen z jména Lamborghini...třeba jen z rychlého pohledu vidím na sauto 15 let staré Gallardo za 1,8M. To má do těch deseti daleko, viď? Nebo bych taky mohl říct, že to chci tahat za legendární Miurou, tam by zase těch deset jaksi nestačilo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Podle mě by to měl bejt hardware získanej za minimální peníze, ideálně někým opuštěnej/vyhozenej."
Tohle správná socka nikdy nemůže říct. Správný sockoidní HW je ten, za který ti ještě zaplatí, abys ho zanesl dolů k popelnici.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No jo, ale kdo z vás to má, pánové? :(

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já. Athlon XP 2500+ (Barton?), Geforce4 MX440, RAM 512 MB, HDD Maxtor 80GB. Soused si ho naložil na vánoce 2004.
Prý to mám zanýst do sběru, že na tom už dohromady nejde net. Dostal jsem celých 100,- Kč, abych si to vzal a nějak zlikvidoval. Mno, trochu nafouklý kondiky ve zdroji, ale jede. Kolega si ho půjčil jako náhradní server, než spadnou repasy, na pro něj přijatelnou cenu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud neprovozuje Windows server NT4.0 tak to uz mu vyjde lepe Raspberry Pi 4B, ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je firemní server pro 3-4 lidi max. Tam budou nějaký firemní XP, jestli něco takového je. Kdepak NT. Soft je určitě na XP, protože nikdo nedá statisíce za kompletní výměnu produkčního softu pro nový Wokna. I železo se shání, aby na tom šly XP. Tam je to zabetonovaný XP.
Snad se tam testuje nějaká plečka, co utáhne W10 a Virtualbox s XP, když by bylo nejhůř. Aby to virtualizovali na Linuxu, tak to se mnou vyběhli, že nejsou lidi na Linux. Zlatý korporáty proti tomuto. Tady všechno jede dokud se to nerozsype a pak ještě chvíli po tom. Kdepak do něčeho vrtat, když to funguje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nějaký DDR2 paměti mám ještě schovaný, tak kdyby byl zájem, tak za pivo je vyměním.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stroj s podobně starou výbavou, který byl před pár lety vylepšen o Geforce 950, jsem před dvěma týdny poslal dál do příbuzenstva. Desítky na něm běhají jedna báseň.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jsem rád že to slouží, ale dál se vyjadřovat nebudu. Jak už totiž kdysi dávno a velmi daleko věděl Admiral Ackbar "It's A Trap!" :))))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je prd socka PC - mám ještě v provozu mašinu MSI G41, 2x4GB DDR3, C2D E8600, 128GB Crucial M4 (což je asi nejnovější komponenta v tom PC, ale i ta má 8let)+WD500AAKS, nějaký starý YY case + Fortron 350W (na štítku má 2006), LG L246WH a Encore P-401. W10 na tom jedou naprosto v pohodě a na internet úplně dostačující (pravdam není to primární PC)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Člověk by rád řekl, že s 8GB RAM je hraně, ale když člověk kouká do eshopu na laptopy za malém 30k s touto zoufalou jsi kapacitou, vlastně musí smeknout:)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A proč by to mělo být na hraně? Na ty účely na které to slouží je 8GB naprosto dostačujících.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak pojem "na internet v pohodě" je dost obecná specka. něco ve smyslu, žere to 500MB RAM protože mám browser a dva nenáročné panely nebo 4GB a 3 browsery s desítkami panelů:)
K tomu okolní režie atd., ale asi ano, 8GB postačuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"že s 8GB RAM je hraně" "8GB postačuje"

V práci máme 4GB spolu s nějakou i3 2/4 ,a tak mohu říci, že 4GB nejsou na hraně a že 4 GB postačují. Momentálně otevřeno přes 50tabů ve Vivaldi (Chromium).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No ono panely samy o sobě až tak nepolykají, resp. se nedrží v paměti. Tak je důležitější to "3 browsery" nebo "okna", kde např. 2x držíš/užíváš Gmail, tedy krásných 2x300?MB Java scriptů, atd. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vždy když zahlédnu článek od DJ na toto téma mám chuť si koupit moderní HW. Při provozu náročných real-time GPGPU aplikací s velkými nároky na framebuffer ani jiných cest není.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jj, k linuxu proste patri socka PC. Mam to take tak, nejake modernejsi PC s Windows 10 a pak jedno sockoidni prestarle PC k Ubuntu 20.04.

Chieftec BX-02B-B-SL
CoolerMaster Real Power M700
Gigabyte GA-EP45-UD3RL
Intel Core2Quad Q8400
2x2GB Kingston DDR2 HyperX CL5
2x1GB Corsair DDR2 XMS2
Gigabyte GTX570
Zoltrix Nightingale PRO 6 CMI8738
Crucial M4 256GB
Hitachi 7200 1TB SATA
Hitachi T7K500 7200 500GB PATA
Samsung Super-WriteMaster SH-S182 ATAPI

Blby je, ze jsem se rozhodl pres WINE (PlayOnlinux) rozjet Epic Game Launcher, jehoz instalace se zdarila, ale spusteni herniho launcheru nikoliv.
Graphic Card unsupported.
Tak ted premyslim, co na tom socka PC vlastne delat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

moc stará grafika, chce to aspoň Kepler/maxwell, to už jsou taky dost staré grafiky ale pořád podporované.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To mas sice pravdu, ale do toho PC logicky nedam ani korunu a jinou grafiku nemam, respektive pak uz jen GeForce 250GTS, takze jeste starsi.
Obavam se, ze az na misto linuxoveho pokusneho stroje prijde novejsi Haswell s Pascalem, ktery je ted druhy nejstarsi, ze uz to zase nebudou podporovat. :-/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Epic launcher je tak idiotský SW, že to chce aktualizaci nejnovějších ovladačů karet co jsou ještě v obchodech. Osobně jsem se setkal s nefunkčností na RX 550. Idioti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aha, dik za info, takze bez sance to vyresit, mam usetreny cas s patranim na netu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak já nějakých 4-5 měsíců nazpět kupoval za několik stokorun GTX 660 3GB - a jestli ty drobné mohou znamenat rozdíl mezi fungujícím systémem a nefungujícím tak bych je dal.
Nicméně fakt že DDR2 už je přestárlá platforma, dnes je použitelné minimum DDR3 - už i s ohledem na instrukční sady.
Asi 7-8 měsíců nazpět jsem dělal opravdu socka pc kde v originále byl ještě Sempron 1600+ a 2GB DDR+WinXP a to byla teprve legrace. Naštěstí si deska po aktualizaci biosu nechala říci alespoň na Athlony 2, tak jsem tam vrazil nejvyšší model, tuším 3,4Ghz tříjádro, přidal další 2x2GB, dodal Win 7 na 120GB SSD a hned to byl použitelný stroj - majitelka nechtěla věřit že to není nový pc :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Máš to ještě moc vybavený novějším HW. Já mám u C2Q9500 grafiku NV9500, paměti taky 6GB a jen jeden 400GB SATA Western. Gamesit na tom nehodlám, je to bordelmašina na net, se kterou se člověk nemusí obávat kamkoliv vlézt :-) Mimochodem Win10 na tom jedou taky, ale jsou proti Ubuntu 20.04 línější a rozežranější na paměť.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Offtopic: Na CZC naskladnili 3060Ti a 3070, nikdo uz to nechce:

https://www.youtube.com/watch?v=3GyaSfOi6fs

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, nikdo to nechce a proto jsou ty 3060Ti už zas vyprodané.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

mizí to rychle, chodím jim snad po jednotkách kusů, mě se podařilo včera si zajistit u tsbohemia od Zotacu, není to levné ale překupníci mají minimálně o 1000,- větší cenu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No jo, jsou pryc, ale byly chvile, kdy to tam vydrzelo minutu, ted to tam bylo pres 2 hodiny.
Nechapu, ze to lidi kupuji, kdyz Cyberpunk jasne dokazal, ze je 8GB videopameti malo a k plynulemu hrani ve vysokem rozliseni nestaci. Asi je furt dost lidi, co jedou na fullHD. Kdyz jim to staci ....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zkus to vyprávět uživatelům "mainstream před chvílí" GPU s i 3GB VRAM... (nVidia 1060). J, nVidia a Intel, to je fakt páreček....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přitom ta hra jde hrát na GTX750Ti, na GT710 už to bylo nehratelné.

Pokud vysokým rozlišením myslíš 4k, tak to může být celkem jedno, karty co to utáhnou v maxu na 4k nějak rozumně mají víc jak 8GB.

Ano FHD je stále naprosto nejrozšířenější rozlišení, QHD se rozšiřuje relativně dobře. UHD nikoli, právě i z důvodu nutnosti drahé grafiky.

Navíc to že má člověk 4k nebo QHD neznamená že nemůže využívat nižší rozlišení. I spousta lidí s FHD dnes musí šáhnout na nižší rozlišení nebo ubírat na rendering scale. V horším případě na oboje, což je třeba případ té 750Ti a Cyberpunku. Na low při cca 75% rendering scale při 720p to jede obstojně.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jediná výhoda tohoto popelnicového hw je jen jedna - je zdarma nebo za odvoz.
Nakonec i nějaké i3 10100F za dvojku by bylo úplně jinde - a hlavně záruka. U starého hw právě je potíž že ty součástky jsou různě staré a postupně odcházející.
Také jsem řešil "socka" pc pro někoho jiného protože i 1000,- se zdálo hodně, takže to vyřešila nová základovka z bazaru a naštěstí běží dobře - ale až třeba za rok klekne tak nebude zbytí do nového hw, do nekonečna se resuscitovat nedá.
Je ale docela vtipné kam ty ceny čtyřjader s HT padly - za dva tisíce to je nevídané od Intelu a navíc konkurence v AMD je kupodivu dražší. A ty suprové APU Athlony úplně zmizely...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak v době, kdy 4c CPU už vlastně ani není možné vyrobit (něco jako 250GB HDD)....:) Tedy ve světě AMD.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ale to byly ještě Athlony na 14/12nm a divil bych se kdyby GloFo byla tak vytížená že tohle "smetí" by nedokázala vyrábět po paletách.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak jinak, minimální návrh aktuálního CPU je 8c:) S zahrnutím závadnosti výroby jsme na 6c. Znovu, měl jsi nápovědu v 250GB HDD;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Což není pravda, i ze současných architektur se dělají 4c křemíky (minimálně u Intelu - třeba TigerLake, u AMD se 4c křemíky pořád vyrábí taky, ale jenom u 12nm CPU)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale i jsi měl vodítko 'tedy ve světě AMD". Sorry, ale "diskuse" předstává bavit....
Naposled: Technologický nejvyspělejší a u AMD aktuální architektura, tedy ZEN3, počítá s nejmenší vyráběnou jednotkou 8c. Zmetky se prodávají jako 6c.
Analogie k HDD: Pokud se vyrábí 500GB na jednu stranu plotny, nemůžeš mít v nabídce 250GB HDD;) Tedy čísla jsem si vyvucal, vlastně aktuálně nevím hustotu na plotnu.

Takže, v tomto světle řešit, kolik stojí 4c coby výprodej starších architektur vs 3 zpětně, kdy se Intel tvářil, že je to málem highend je prostě v podstatě irelevantní, tak moc jsme se díky AMD posunuli:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

troufnu si tvrdit, ze cely odstavec ohledne ekologii v kombinaci s xeony jsou jen blaboly. navic, mira naivity a tvrzeni, ze 2x xeon workstation co zere kilowattu, bezpecnostnich der jako cednik, IPC nevalne a takty smesne nizke bude za 35 000Kč lepsi volba nez moderni stroj, ktery mimochodem dnes lze postavit v mnohem lepsim vykonu, spotrebe a dokonce pri nizsi cene, je zcestne... jako sorry. sam sbiram stary HW, dost mozna ze mam desitky kousku ale tohle jako daily use, no to potes.
ps. pridam jeden super kanal kde provadi podobne kejkle https://www.youtube.com/c/philscomputerlab/videos

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu to má o 10%+ lepší single-thread výkon (v CB15) než AMD Buldozer, takže to zase úplný masochismus není. V MT zátězi či paměťově náročných aplikacích se z toho něco určitě vymáčkne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže "kancl & domácnost" na něj jaký single core kašle a Buldozer 8xHW core je úžasné CPU. Ono je vlastně i na gaming (viz ukončená generace konzol). Vidle do to od hází Widke resp. zastaralý SW ve světě IBM kompatibilní:)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

„Ne tenhle zdroj ze staré gardy, jehož 80mm ventilátor vibruje a který hučí i při minimální zátěži."

Tohle bych jako hlavní/nejlepší PC v domácnosti nedal. Menší hlučnost snesu jen u WinXP PC pro staré hry. Hlavně staré notebooky co nejdou tolik tunit a je u nic vše blbě přístupné, kvůli hlučnosti letí do koše i jako funkční.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Přitom vyměnit ventilátor ve zdroji za nový nedá až tak práce, a nový ventilátor je a pár kaček. Ale pravda, tím by ten zdroj pozbyl autentičnosti :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj, hoši co znamená Intel Core i5-4590 (2nm hand) - to jako, že to někdo zbouchal ručně za použití 2nm procesu jo? To musela bejt fuška.....xD

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

(2nd hand) jakoze z druhe ruky

Hlavne ale prosimte nad tema vyplodama chore mysli nepremyslej, to tu slouzi pro zabavu, ne nad tim dumat. :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

do 3/2020 som používal PC ktoré som postavil v roku 2010, takže 9,75 roka. Monitor mám stále ten istý kupovany 11/2011, takže ma autor neohromí :-). A 13 rokov na zdroj je veľmi slušné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Třináct let, to ještě asi mohl být "před ROHS" zdroj, kdy pájky snad směly obsahovat jako donor olovo čož jim mělo poskytovat větší pružnost, vlastnost u elektroniky se střídáním teplot asi přínosná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není, ROHS je tu s námi už dlouho.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No, oono to je s RoHS trochu složitěší, implementuje se průběžně ... https://en.wikipedia.org/wiki/Restriction_of_Hazardous_Substances_Directive ... ale tuším že ty věci jako olovo a rtuť tam spadly 2006 ne? Tak či onak ten zdroj, pokud něco, tak je důkazem, že už první generace bezolovnatých pájek byly OK. Anebo je ještě pre-RoHS a tím spíš je důvod si ho držet dál.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak si ještě musím chvíli počkat ;-)
https://diit.cz/clanek/amd-athlon-5350-usporne-x86-soc-kabini-za-1300kc-...

Ale mobil by to splňoval. Akorát říjnová aktualizace byla po sedmi letech poslední. :-(
https://blog.jolla.com/jolla7/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No neviem zas z pohladu zamestnavatela ked plati za cloveka v kancli cenu prace 1500 - 2000 eur mesacne, tak nebude chciet aby mu praca trvala 1,5 az 2-nasobny cas na nejakom 12 - 15 rocnom srote. A na domacom PC tiez nemam velmi rad cakanie, takze minimalne SSD, primerane internet. pripojenie a nejaky ten Ryzen / i5 potesi. SSD je must-have.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nevyžil. Nezvládne to ani přehrávání videa (h265&spol.). Dnes jsme zkrátka jinde:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé, já bez problémů koukám na 3840×2160 H.265 videa, zobrazená tedy v 2560×1440. Zatížení CPU lehce přes 200% (tedy lehce přes 2 jádra ze 4). GPU samozřejmě nic z dekódování H.265 neakceleruje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná měl na mysli UHD videa na YouTube, tam je ten miloučký Google VP9 kodek co žere krapet více.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

4k VP9 na YT běží též zcela bez potíží.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

docela trefný článek, zrovna před týdnem mi pod starým phenomem X6 zdechla deska a zvažoval jsem, zda zbytek rozprodat ale nakonec to řeší jetá deska z bazoše (docela jsem čuměl že někteří za desky s AMD 8xx a 9xx čipsetem chtějí i 2300). Rok to snad ještě vydrží, teď stejně na moje potřeby asi není co zajímavého, možná s cezanne by se dalo uvažovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Boze ten clovek klame az to nie je pekne. Ako toto bezne pouziva ano?
Na tie jeho fotky v pohode testuje SW a pise clanky na roota?
A nebude to nahodou tak ze normalne pouziva firemne PC s tym ze ked si chce zaspominat zapne toto?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To neznáš Ježka. On to skutečně takhle vede. Kdysi jsme měli spolu pár diskuzí na toto téma. Já taky nevyhazuju funkční, v nouzi ještě *reálně použitelné* věci, ale naopak jsem praktik, který zachránil (občas s nutnou opravou) ze sběrného dvora spoustu věcí, které po okolí jedou do dneška. Jenže já nejsem extrémista jako on a nehraju si na to, jak je to "prestižní", underground a cool. Neshodneme se, snaha byla, ale diskuze nemá smysl. Já to vidím prakticky, on to má jako fetiš.

Jak jsem kdysi podotkl, české IT má prostě své Rybky i Ježky (myšlen tento konkrétní - vím že jich je jinak víc)...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"prestižní", underground a cool? Co to plácáš? V čem je sestava uvedených parametrů extrémem? V tom, že používá letité komponenty? No, pak jsou extrémisti všichni, kdo si kupují repasované stroje s těmi různými Core i3/5/7.

Jinak odpověď předřečníkovi: ano, já tohle opravdu používám jako výhradní PC. Jiné ani nemám aktuálně v provozu. Nic mi nechybí. Žádné firemní PC nemám, naposledy se definici něčeho takového blížil dobový stroj na testy GPU, který obsahoval 5960X a 1000W Platinum zdroj. Pak si Intel vyžádal 5960X zpět já odmítl trvalou zápůjčku 32" 4K IPS monitoru, předal klukům do redakce 1000W zdroj, foťák, stativ a další věci a raději přestal testovat GPU, než být rukojmím rozmarů nějakého kravaťáka z cz zastoupení Intelu a rozmarů nafrněného Igora z Nvidie. Toto se odehrálo zhruba před necelými 6 lety a i tehdy jsem jako primární stroj na vše používal své 45nm Pentium Dual Core a hi-end mašinu pouštěl jen na testování.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To není pouze o této jedné tvé sestavě, ale (jak jistě víš) znám tvou tvorbu dost dlouho.
Není 64GB SSD zbytečně moc? Sice občas hraju (Skyrim tuším) a mám na to dostatečnou GTX750Ti, ale nestačila by mi integrovaná grafika? Mám i7 4***(teď se mi nevybaví přesný model, sory), ale "upgraduju" na i5 té samé řady...

Takhle normální lidi nemyslí. Ti to mají totiž na opak. Není 64GB SSD moc malé? Mám integrovanou grafiku, ale hraju Skyrim - bude mi stačit GTX750Ti? Mám i5 4řady a za pár si můžu pořídit i7, půjdu do toho?
Jak říkám, tahle naše diskuze už dávno nemá smysl. Proto jsem ti výše pouze tak hezky popřál a ocitoval admirála Akhbara, který prostě *věděl*, že je to past. Já to věděl taky a stejně jsem se chytil ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

bohužel za tím vidím jistý druh pozérství/elitářství taky. Už jsem ho jednou za to taky "zepsul". Bohužel když se tím "chlubí" na blogu jakoby chtěl dát signál, že je tímto svým chováním "jiný" ve smyslu "lepší" než většina ostatních. Než mě ale zařadí do škatulky noname věčných nespokojenců v diskuzích, tak bych chtěl říct, že je to vůči němu trochu přísné. Ve skutečnosti ho mám rád a myslím že je to dobrý chlap a určitě jsme všichni pochopili, že je lepší než konzumní fetišista co již prodal/vyhodil svůj Zen2. Chápeme že to nedělá. Způsob ale jak se chce dále odselektovat od těch co mají "jen" 6 let staré komponenty a házet je tak do jednoho pytle s těmi Zen2 vyhazovači je ale hloupý a dehonestující. Fakt to nemáš zapotřebí Sonicu. Raději vytáhni článeček o foťáčcích/focení/tomhle životním stylu - nefotím a nevím o focení nic (alespoň si to umím přiznat), ale vždycky jsem se báječně uvolnil a bavilo mě to číst.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co tam vidis za problem? Ja jedu leta na Thinkpadu X220 v docku (i5-2410m, Sandy Bridge, dvoujádro), 16GB RAM a integrovane grafice HD 3000.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak moja odpoved na Jak byste dnes se 7 let starým PC vyžili vy?
je dlhsia
https://redhawk75.wordpress.com/2020/12/14/socka-pc-reakcia-na-blog/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hele pěkné počtení, zavzpomínal jsem si také a zatlačil slzu. Jinak vesměs souhlasím, až na tu drobnost (a vlastně to tak trochu zmiňuješ), a sice že 15 let starý stroj už je příliš. Neutáhne to webové služby, všechen ten AJAX / CSS3, kterými jsou stránky promořené, jsou dle mého na takové stroje už příliš. Vždyť u Intelu by člověk jako nejlepší dobový musel volit asi Pentium D, u AMD možná Athlon 64 X2 pro S939. No, asi by se s tím jakž-takž dalo fungovat, s monitorem typu 1280×1024 nebo tak nějak asi ano. Ale, uff, no proč ne. Se SATA2 řadičem a SSD by to asi šlo. Nejlepší grafika před 15 lety pak buď Radeon X1800 XT, nebo GeForce 7800 GTX, nebo pro HARDCORE lidi třeba Matrox Parhelia-512 :-).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak Parheliiu som hladal ale ceny su neskutocne po bazaroch.
Ano 15 rokov uz je moc. Ale idu sice ich zabija web...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

+1 za ty skříně z OEM sestav. Taky je mám rád, škoda že se nedají líp sehnat nebo zase ty starší a často hodně pěkný jsou BTX.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano tie skrinky su kvalitne. BTX hladam, mam jeden dell gx620 (Intel E2140 +8GB ram) ale je poskodena skrina.
Najst BTX normalnom stave je umenie

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já sem na to narazil u HP/Compaq DC5700 tower (nebo tak nějak). Vypadá to poměrně decentně, tak mě lákalo ji využít. Sice to není jako skříň s filtrama, takže by se to muselo odprašovat, ale zase to perforovaný čelo by mělo být dobrý na airflow... ale BTX a ještě má vzadu otvory pro konektory přímo v plechu, ne standardní výřez na panel desky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

vdaka za tip.
pozriem sa po tom. mne sa podarilo zohnat kit do thermaltake skrinky https://www.tntrade.sk/thermaltake-a9358-btx-kit_d12456.html
ale radsej by som skrinu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na aukru tuším něco bylo: "PC skříň Fujitsu Esprime Edition P2511" (ale ekvivalent mATX, jenom čtyři sloty). No jo no, akorát že čechy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak poriesil som to bastlom. https://postimg.cc/gallery/V8RdsSZ
je tam Bunsenlabs linux, na hranie je OK (na test funkcnosti HW komponentov)
Hw probe: https://linux-hardware.org/?probe=307334b9d5

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já ubohý, přicházím zde vyznat se panu Sonicovi ze svých hříchů. Strašná věc se stala před týdnem - můj již značně uleželý Skylake, který po uplynutí několika dalších let snad by i přestal býti nadále hříšným v očích Vaších ač nestoudným 4C/8T modelem i7 byl, jal jsem se upgradovati. Až budu čtvrcen, napichován a navždy trýzněn, polehčující okolností budiž že zvolil jsem nejslabší to model Ryzen 3100, který šel osaditi. Jak odporné je mi vysloviti ta 3 písmena neb ta jsou znamením ďábla, který již odmítá spočinout ve svém lůně i svým vlastním starým démonům 1. a 1+. generace. Přesto tak učiním - (B)"5"5"0".
Tuto volbu učinil jsem v nejodpornější chvíli mé nekonečné marnivosti, kdy sešla se mi v šupleti 2ks shodných M.2 pcie3.0x4 Samsung OEM disků. Na svou obranu uvedu, že nebyly nové, ale vytažené z laptopů ještě větších marnivců než já sám. Tato oplzlost totiž může být ve 2ks osazena v té zavrženíhodné marnivostní desce. Nežádám však v žádném případě o soucit a odpuštění, abys pochopil milý čtenáři, že opravdu patřím peklu, vytvořil jsem z disků - RAID0 se čtením až hříšných 6,5GB/s.
Snad pochopení najdu alespoň zde - grafická karta je 3 roky stará RX580 - samozřejmě 4GB model, přece jen mám ještě nějaké zásady. Karta celý svůj dosavadní život prošla poctivou 3 letou torturou těžby kryptoměn, tak snad odpustiti mohl bys alespoň ji, stejně jako těm dvěma 8GB modulům vyjmutým opět z laptopů osazeným v redukcích z aliexpressu. Jsou sice DDR4, ale jsou to "poctivé" 2133Mhz s mizerným CL.
A nakonec Seasonic Titanium Prime - ehm, ten mě odpustit musíš pane, protože svou skvělou účinností zachraňuje stromky, kytičky a zvířátka a hodlám jej používat minimálně těch 12 let záruky co jsem na něj dostal a sám si pane říkal 7 stačí a 12 > 7. Amen

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

NECHUTNÉ! ODPORNÉ! VULGÁRNÍ! Zhyň bolestivou a krutou trýzní z toho, jak konzumně hnusný nový hardware užíváš. Což nemyslíš na všechny ty trpící bytosti v celém světě, které by tvé peníze marnivě vyhozené za hnusné nové komponenty, sytily i řadu měsíců? Což ti není hanba před sebou samým? Nemohu se ani podívat na tvůj nickname, jak je mi z tebe špatně. Budiž proklet po sedm příštích pokolení na hřích, jež si spáchal na světě tomto!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

tak tak!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Budiž proklet po sedm příštích pokolení"

Intelích, nebo lidských? Já jen jestli se tu bavíme o osmi letech nebo o dvou stoletích.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kvôli covid19 som predal aspoň 7+ PC (HP, Dell, Lenovo) s Sandy+, ideálne Haswell, väčšina s i3, ale aj nejaké Celerony G3xxx. RAM poväčšine 4GB, iba výnimočne 8GB. Ak niekto dal na moje odporúčanie, tak aj 120 GB SSD, inak 500 GB HDD. Čuduj sa svete, na to dištančné štúdium, browsovanie a Office to stačí ľavou zadnou - ale nemám potrebu o tom písať 4 články a riešiť to. Proste to stačí na tie veci a bodka.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já si toto vše s chutí přečetl na starém notebooku, kde je
- Intel Core 2 Duo L7500 (1,6 GHz, teoreticky až 1,8 GHz, má to jakéhosi předchůdce Turba)
- 4 GB DDR2-667
- čipset Intel GM965 s grafikou Intel GMA X3100 + ICH8M
- SSD ADATA SP800 32 GB (teď má asi 5 GB volných - Edit: po důkladném projetí průvodcem vyčištění disku jsem zvedl volné místo na 8,7 GB ;)
- Windows 10 Pro 20H2.

https://abload.de/img/x61s______agjcz.png

Vždycky mě překvapí, že je to subjektivně svižnější než třeba notebook MSI s AMD Athlonem Dual Core QL-60 (1,9 GHz) na čipsetu Nvidia GeForce 9100. A to v tomhle notebooku je ještě to malé SSDčko bržděné 1,5Gbitovým SATA (v tom MSI AMD jede na 3 Gbitech). Ale holt se tohle nějak asi víc povedlo, no. Jedinou nevýhodou je displej 1024×768, v tom dneska dělat už je fakt utrpení (vzpomínám si, jak jsme na CDRku kdysi sáhodlouhle řešili, že už je webový layout potřeba přizpůsobit aspoň tomuhle rozlišení, ale vedení furt né, že ještě většina lidí má 800×600).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

to už je dost hard. Já dostal do ruky SFF od HP s C2D, 2GB RAM, intg. gpu - vyhozeno z kanclu jako nepoužitelné. Tak jsem tam dodal 1GB R5 240 grafiku, další 2x1GB RAM co se už dlouho válelo v šuplíku, C2Q 8400 a 100GB SSD - starý 80GB HDD tam zůstal jako odkladiště. Ze sw jsem pořád měl volnou jednu licenci na Win8.1 a jedna zbývala z antiviru. Za pár šupů a recyklací toho co by se stejně vyhodilo je pořád použitelný stroj na web, starou hru a domácí úkoly pro dítě...
P.S: má to dokonce na tu dobu supermoderní SATA 300 :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S deskou na LGA 1156 z popelnice, ATI radeonem x300 a Xeonem X3450 mě autor nijak neohromí se svým rádoby socka pc.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

However, excited after reading your content that is very unique from others so thanks to share now I will wait for your next article. And I also have something for you you will come on our website there is so many sexy and gorgeous girl they all are waiting for she is thinking that when you will come and spend time with her and she will make your day very special and she does remove your stress from your life they have also provide special types of massages so come and book after looking our hottest girls.
http://www.vipjaipurescorts.com/
http://www.jaipurescort.net.in/
http://www.escortsservicesinjaipur.com/
http://www.kamyaagnihotri.com/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak pomalu se Ježkovo "Socka PC" až nebezpečně přiblížilo mé chloubě . i7 3770 ,16GB DDR3 ,1TB HDD a128GB SSD na start ....k tomu RX580 8GB a v životě jsem neměl pohodovější PC ..
Dokud jsme se bavili o C2Q a 750Ti , tak jsem se bavil taky ....Ale teď už končí všechna sranda !
No končí ...spíš začíná protože zjištění , že si na pohodu vystačím z velké části s popelnicovým PC mne naplňuje klidem . Asi jsem dospěl a poměřování blikajících pindíků a ultrarychlých SSD, kde je veškerá výhoda v řádu milisekund nechám mladším ;)
Stejně je to i s OS .I když Linux pro mne zůstává stále velkou anarchií ,tak jedu pod Win7 kde to jde . Na 10 vidím nedokonalosti kam se podívám takže raději jako blesk s autem které má klasické a funkční ovládání než s nejnovějším hybridním modelem v záruce ....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem jako správná socka si začal hrát s i7 4960X a 2X GTX Titan ve SLI... vše z roku 2013 a z Aukra :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

In any case, if from all that was said one had to choose only one of the facets indicated, that would undoubtedly be that of literary critic.
http://www.escortsinjaipurcity.com/
http://www.escortsserviceinjaipur.in/
http://www.jaipurcallgirl.in/
http://www.jaipurcallgirlsnumber.in/
http://www.raimaoberoi.in/

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

This post is clear and easy to appreciate. I'm learning all besides this. Wish you more things related to it. You're extraordinary arrangement.
http://www.jaipurprimeescort.com/
http://www.lip2lip.in/
http://www.anjlikapoor.in/
http://www.alicja.in/
http://www.vipjaipurescorts.com/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

I would like to thank you for the efforts you have made in writing this article. I am hoping for the same best work from you in the future as well.
https://www.celebrityescortsinjaipur.com/
http://www.escortsinjaipur.co.in/
https://www.hotescortsjaipur.in/
http://www.modelescortsinjaipur.com/
http://www.hotescortsjaipur.co.in/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Positive site, where did you come up with the information on this posting? I'm pleased I discovered it though, I'll be checking back soon to find out what additional posts you include.
http://www.diptisharma.co.in/
http://www.escortsfair.in/
http://www.royalescorts.biz/
http://www.suzidiselva.biz/
https://www.soniyachauhan.net/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

I regard your perspectives that something is going on here along these lines and I have crushed the book of automated nations. It is super and striking in question. I like how you deal with every circumstance and scene.
https://www.vipescortsclub.com/
http://www.escortgirlsdelhi.com/
http://www.1delhiescorts.in/
http://www.delhimodelescort.com/
https://www.escortsgirl.in/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?
+1
-1
-1
Je komentář přínosný?
+1
-1
-1
Je komentář přínosný?
+1
-1
-1
Je komentář přínosný?
+1
-1
-1
Je komentář přínosný?
+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.