Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k SockaPC a SockaPhone 2023 (ani na to neklikejte)

Až na sekci Fotových aparátů, kde se necítím být v kramflecích, můžu víceméně jen spolupodepsat a říct, že poznávám starého dobrého Ježka. :-) Možná bych doporučil poohlédnout se u Zen3, "výprodejové" ceny jsou docela lákavé, zejména pokud upgraderista má kam upíchnout případný Zen2 (jak jsem to měl já) a využije onen výkonový uplift. Jo, a dokoupit RAMky (DDR4) - levnější už asi nebudou...

Jinak PF2023 celé redakci!

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Kdepak Zen 3, David čeká na Zen 5. To je jasné...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

S označením mobilu souhlasím, ten by jsem si nekoupil ani já kolenovrt. Dotykáče pro mě začínají a končí někde na 5 tisících. Nepoužívám pouzdra (nesnáším je) a dotykáče beru jako spotřebák, tak proč utrácet.

Ovšem to PC? Jestli to takhle půjde dál, tak za pár let budou mít 650W PSU a stejně žravé CPU/GPU jen PC pro horních deset tisíc. Vysoká cena elektřiny dost ubližuje klasickým desktopům a prakticky zabila prodej starých komponent z druhé ruky pro lidi co umí počítat. Když jde v domácnosti PC třeba cca 8 hodin denně, tak má často smůlu i nový desktop, natožpak nějaký zastaralý z druhé ruky, kde ještě navíc riskujete absencí záruky. Jiné státy to mohou vidět jinak, ale v české kotlince to tak je a byl bych rád, aby se probraly i výrobci ATX zdrojů a uvedly něco zajímavého v oblasti 200-300W. Šetřete elektřinou ať dále nezadlužujete ČR! Ježek náš vzor! Já v lednu dočasně (?) odstavím jeden hodně využívaný desktop a zapojím monitor do notebooku.

Přeji nám návrat zdravého rozumu u všech co nám vládnou a dávno ho ztratili.
PF 2023.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Oslavovat CPU bez igpu a řešit spotřebu, zajímavé.

A co ten 650W zdroj pro low-end socka spotřeba PC, je to vubec efektivni?

Posunout se za pár let na hypotetický CPU a možná přidat RAM? Že by Intel udržel podporu pro DDR4? Zajímavé.

Ten linux absolutně nedává smysl, proč desktop? Takové novoty, to dřív nebylo, navíc takové těžké distro + desktop. Takové prožrané elektřiny na zbytečný vizuál.

I foťák je těžká rozmařilost a vyhozené peníze, jsou daleko lepší socka stroje které udělají ucházející obrázek. Lepší poměr cena výkon.

Alibistická rada na závěr, kupte si co chcete, ale rozhodně z druhé ruky, bez ohledu na potřeby. Všechno nové je špatně.

Bez urážky, ale trochu sebereflexe by neuškodilo. Všechno hejtit a pak dělat to samé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mám Ježka rád, v tomhle mě ale také zklamal. Širokosáhle nám tu obhajoval "eko-faktor" a pak Intel CPU + dGPU. Ten obrat od toho jak potřebuje dGPU primárně kvůli video encoding/decoding funkcím a nakonec volba dGPU která je vůbec nemá je již dnes "legendární"

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jsem na tom vlastně podobně. A to hraju dost a upravuju video, fotky taky.
Ale Při vahání mezi i5-10400 a 11400 jsem zvolil ten žravější :) Nicméně stejně jsem ho natvrdo nastavil na 95W.
Grafika 2060super je prostě na hraní, což 6500XT moc není.
A jsem spokojen, zcela :)
Foťák bych raději neřešil EOS 50D má asi ještě hodně lidí, ale většině se už ho nechce ani zvedat, natož nekam nosit :)))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Foťák bych raději neřešil EOS 50D má asi ještě hodně lidí, ale většině se už ho nechce ani zvedat, natož nekam nosit :)))"

Lidi mají ledacos, ale v době smartphonů (kdy si kde kdo myslí, jaký je fotograf) na klasické focení (bez)zrcadlovkou už nikdo nereaguje. Což zamrzí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale i já dnes s DSLR fotím jen konkrétní situace. Taková je doba. Ale pryč ji nedám nikdy

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak z 50D by jistě šlo VÝRAZNĚ upgradovat, ale proč pokud to stačí / vyhovuje / funguje. Tedy je "dostatečně dobré", jak já s oblibou říkám.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jsem také vysloužilec (40) a 350W grafiky a 200W procesory považuji za nonsense. Skončil jsem na podvoltované a omezené 6800 někde na 200W, protože nabídla nej poměr výkon/spotřeba v minulé generaci. Kdybych to chtěl nahradit, tak netuším čím, aby to těch 200W nepřelezlo, mělo to stále 16GB VRAM atd. Jako CPU se mi osvědčilo 65W 5700G.
Zrovna mám tu 6800 v reklamačním procesu, takže aktuálně mám alespoň iGPU (na 4733Mhz pamětech s 2366 IF a OC na 2400Mhz, prostě víc už z toho nedostanete) a musím říct, že by to 40letému fotrovi na fullHD i stačilo na těch pár retro věcí/mmo co si spustím.
Rád zmiňujete "eko-faktor", takže volbu Intel CPU nechápu a považuji Vás za názorově nekonzistentního. 5700G není dokonalé APU, zvláště jeho iGPU vymačkané na maximum je prostě dnes málo, na druhou stranu jako celek CPU+GPU to má stále nepřekonatelný poměr fps/spotřeba a nevyrovná se tomu nejspíše nic (odběr PC kolem 100W v zátěži)
Jako uživatel tohoto "typu" bych tedy očekával, že se budete podobně jako já těšit na novou generaci AMD APU, kde by mohlo být dostatečných 12 jader v kombinaci se silnou RDNA3 grafikou (ne to zobrazovadlo v aktuálních Zen4), to vše v oněch 65W dle AMD

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Taky je otázka proč teď přemýšlet nad tím, co za 6800. Dyť je to skoro nová grafika. Roky bych nad tím nefáral. Mimochodem ta moje 2060S je taky podvoltovaná :)
Ale určitě nešetřím elektriku, mám netypický case kde není prostor pro 250W monstra

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

nepřemýšlel bych kdyby neumřela. Teď čekám jak dopadne reklamace. Koukám na inzerát jeté 3090 za 12 tis. korun. Když mě vrátí 800E, co ta karta stála, tak si klidně tu jetou 3090 koupím a poškrtím si ji na 200W. Pořád to bude mít výkonu dost

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý nápad za mě. 3090 je dělo a za ty prachy. Chtěl jsem napsat to neber, žere to jak divé, ale s tím přiškrcením úplně pohoda. Mám vyzkoušené, že s rozumným omezením spotřeby u těch karet výkon téměř neklesne..
Kde jsou ty časy, co jsme výkon ladili a aby byl co nejvyšší. Dneska je to často ideální opačně :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja som si doprial SOCKA PC na Vianoce. Starý PC v kancli Intel Ci3-2130..... vymenil za refurbished pc HP ELITEDESK 705 G4 SFF, malý pekný PC AMD AM4 s A6-9500pro /8GB ram, 500Hdd/. Za 68 euro bez DPH s licenciou W10. Dokúpil Ryzen 5-2400G - 60 euro, 8GB DDR4 ram 10 euro, M2 NVME SSD 256GB 20 euro. PC je veľmi tiché, dostatočne výkonné /Ryzen5-2400G-4C8T/16GBramDDR4/256GBssd, DP, USB3.1, M-2nvme/ Celkovo za 150 euro mám slušný PC na faktúry a zahrám si popri tom aj niečo.... Idle spotreba 15W, pri hraní 45W a super tichý. Som spokojný, Ihneď som objednal ďalší na doma.... brutal socka a úplná zmena paradigmy :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přitom s tou původní A6 je to líná potvora. A stačí jeden dnes už starý Ryzen a hned je to uplně jiný stroj. Jen se divím, že nebyl problém s BIOSem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nie, bios vydávajú pravidelne, teraz je tam nový 09.2022

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Design Hp-ček se mi líbí, jen mi trochu vadí to jejich proprietární řešení (zdroj, board). Ale za tu cenu, nekup to.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

CPU+dGPU = 65 W?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Phoenix bude Zen4 APU s RDNA3 grafikou, tedy CPU+iGPU

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Nokie 5.3 před čtvrt rokem zhynula, naštěstí pro mě šest dnů před koncem záruky. Blbě „kurvítko“ inženýři v Číně načasovali.

Jo mě moje Nokia 8.3 G5 vypekla pěkně po záruce - jednoho dne jsem zjistil, že se mi nevejde do krytu, jak je tlustá, baterka solidně nakynula, holt riziko PRC :-(

Tohle mi třeba Xperie neudělala, ale tam se zas japonským soudruhům povedlo bricknout mi telefon oficiálním patchem :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neobviňoval bych PRC, protože nejvíc se nafukují aku v Samsungách.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

já nevim jaký si měl samsungy, ale prošlo kolem mě i v rodině tak 10 samsungu a v podstatě ani jeden nenakynul

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Třeba vzpomíná na Note7. Já třeba nikdy v životě nezažil telefon, kterému by se nafoukla baterka. Nikdy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tyjo tak to jsem rád. Už nevím přesně kdy a v jaké souvislosti, ale pamatuji si, že jednu dobu jsem přemýšlel nad koupí něčeho vyššího a 8.3 jse měl ve finálním výběru modelů. Uff, ještě že jsem ta socka :-),

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za sebe muzu rict, ze pokud clovek potrebuje pocitac na praci, tak kupuje tak, aby na to stacil.
Na web staci moderni (jakykoli) procesor a moderni (jakakoli) grafika. A dost pameti, 8 GB+.
Zbytek je pro skvely pro fandy. Ale cloveka ty benchmarky omezi.
A drzet se tak, aby clovek mohl hrat porad nejnovejsi hry, to je krysi zavod. Her uz vzniklo tolik, ze maloco noveho me zaujme. Ok, dulezite je rozliseni, dneska uz se mi 640*480 nelibi. Ale stare hry maji casto HD patche, a pak je to lahudka.

V poslednich treba peti letech mi za upgrade stoji tak akorat Dwarf Fortress, a to stoji a.pada na jednovlaknovem vykonu procesoru. Muj tusim Ivy Bridge osmijadrovy Xeon ma pocitove o polovinu nizsi vykon nez low power ctyrjadrove AMD APU, co jsem koupil na konci leta. Takze jsem se dostal do paradoxniho stavu, ze je to hratelnejsi na notebooku.
Za sebe jsem za tento vyvoj rad, muzu se soustredit na hmotnost a vydrz baterie nez honit nekde vykon.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Stará nabušená 6-8 jádra jsou tou první obětí vysokých cen elektřiny. Zatím nemám srdce je vyhodit a doufám, že se situace obrátí. Jinak budou dobrá jen jako PC na chatu apod.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

hezký blogový závěr. Osobně mohu říci že i staré Skylake na 4Ghz+ na jednodušší činnosti bohatě postačuje. Mám zkušenost s ještě slabším systémem na poslední revizi Skylake typu Pentium o 4,1Ghz taktu s 12GB RAM a nelze tomu vyčítat pomalost ani s levným Kingston M.2 256GB 2,1GB/s - prostě základ. Jediné co u těchto levných systémů zamrzí je že do desek obvykle nejde upgradovat nic víc než vyšší verze Skylake, tedy o 11gen si může uživatel nechat zdát.
A k novým Intel cpu - netřeba se bát ono to tak horké není jak někteří blábolí o 300W spotřeby. To je za opravdu extrémních podmínek kdy ten čip zaměstnává appka typu power virus. A Intel na tom maká. Mohu porovnat 12700K a 13700K a mohu říci že v běžných nenáročných činnostech šel boost výš a zároveň o cca 15-20W spotřeba dolů u 13gen. Byl jsem mile překvapen když jsem koukal na měření při poslechu videoklipu 4K a přitom se na pozadí instalovala hra z netu rychlostí 50MB/s. Chladič cpu mírně zvýšil otáčky a grafika 3080 větráky ani nezapla. To platí i při hraní starších her jako Medieval 2, jede čistě v pasivním režimu a stačí průvan ve skříni.
Za mě se nemusí Raptor před ZEN4 vůbec stydět - a to jedu na starší desce Z690.
Horší to je když se zapnou RT efekty, to pak zezadu i hřbetu skříně jde teplo pomalu jako ze starého teplometu - fukaru. Ale zase v tom člověk netráví hodiny denně takže to elektroměr rozhodně nestrhne.
A k telefonům, ony i levnější dostačují už to není taková tragédie jako nějaké 3-4roky zpátky kdy telefon za 4 tisíce strašně rychle zastarával a cca po roce už se slušně začínal sekat. A u dražších je tu další faktor - odolnost. Pokud se člověk pohybuje pomalu, rozvážně a v prostředí kde nic moc nehrozí a nemá zlozvyk strkat aparát do zadní kapsy tak to jde. Ale pokud v plném běhu vyletí levný telefon na beton u kolejí tak je to jednoznačné a zbytky končí ihned v kontejneru. Sám jsem se přesvědčil že odolnost nových skel a konstrukce u dražšího aparátu za 15Kk je úplně jinde, Gorilla Glass 5 splnil funkci na výbornou když přežil dokonce tři nehody kdy dvě by pro levný přístroj byly konečná. Sice na zádech je ošklivý pavouk ale tam mě to netrápí, naopak kvalitní sklo zepředu zabránilo aby se displej rozšvihal a ty dvě prasklinky při rozsvíceném displeji bez hledání nejsou vidět.
Co se týče fotek, mám dva mobily na focení kde každý má něco - Xiaomi je fajn že má 5Mpix na makro, to je dost užitečné protože i dražší aparáty mají jen nepoužitelný 2Mpix a dělat výřezy není zrovna to pravé. A na panoramata je OnePlus 9 který fotí hodně slušně.
Do rukou se mi dostal i starý sovětský Zenit-E (Helios 44-2) z roku 75, tedy relikvie z doby kdy jsem ještě nebyl na světě i s bleskem, tak snad jednou vyzkouším po dlouhé době focení na klasický film.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak se nám ze slavného RT stal power virus:). Mnozí lidé tráví hraním hodiny denně a měli by být před RT varováni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to bylo míněno k cpu kde benchmark zapne všechny SIMD instrukce a z toho se dělají obecné závěry že to žere jak kyselina.
U NV je dobré že to vážně dobře optimalizovali takže dokud nepoužijete RT tak část GPU nejede tudíž spotřeba se drží hodně nízko. Ovšem když se dá 4K s RT tak už to jede naplno a menší místnost se s tím pěkně vyhřívá. Ale zase kdo hraje denně víc jak 3-4 hodiny v kuse...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vím k čemu to bylo míněno, ale to přehození na RT se nabízelo. Někdo hraje i víc jak 3-4 hodiny denně (případně se u PC střídají), dokonce bych řekl, že klidně třetina puberťáků.
"Časovaná bomba? Pětina dětí hraje na PC přes 4 hodiny denně"
To bylo v roce 2019 před Covidem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Odolnost telefonu je dana spis velikosti a tlouskou. Muj 4,5" telefon za necele 4t. s tlousknou pres 10mm vydrzi rozhodne vic nez kde jaka 6" ziletka.
Telefon na foceni mi prijde porad stejne vtipny jako telefonovani fotakem, teoreticky to mozne je, ale ta ergonomie neni uplne dobra. (Jak na telefonu drzite predostreno?)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

S mobilem se nejdřív komponuje a pak se tapne na místo, které chceš zaostřit - exponuje to už samo. Takže podržet zaostření není vůbec třeba.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Z celej tejto zostavy by sa mi hodil akurát tak ten CPU chladič na umelú záťaž :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Socka a má Commet lake? Wow. Ale rel. nový stroj, ale len s 8 GB RAM? Len ETS 2 mi niekedy zožerie až 7 GB. Mám 32 GB a tak ani swap nemám a tak ani SSD nie je najmenšia brzda. RAM až tak veľa nestojí. A prechádzať z 8 GB DDR2 do 8 GB DDR4 je IMHO atypické. Neviem či aj Ty si nemal DDR2. BTW, vadná zvukovka ide riešiť PCIe zvukovkou...
27" vymenený za 23,8"? Nie je to nezvyk? Predsa len na 27" QHD sa toho vošlo viac. Hádam rozdiel v cene elektriny nie je extrémny.
BTW, tel sa volá Realme C21Y, nie Realme C21-Y. Mobilmania ani gsmarena nevedela ten Tvoj nájsť. Čo láka človeka so slušným príjmom (hádam nie si na podpore) tak lacný tel? Nepropagujem jaTelefón 14 pro ultra giga tera max, ale keď už, tak nech to nemá unisoc, pod 6 GB RAM a nech sú aspoň 2 veľké aktualizácie na OS, aby tel šiel používať aj po 6 rokoch (po čase môže slúžiť ako záložný).
Downscalovalovanie fotiek?? Ty si fakt exot. Nemáš úložisko? Fotiť dnes na Fomapan a ešte k tomu 6×9? Aký to má zmysel? Máš lacnú RAM, ale zato platíš za film, vyvolávanie a fotky? „A to se vyplatí”. A mať toľko HW na fotenie... Nie je lepšie mať 1 poriadny?
Ad TDP: ja som už dávnejšie mal neg. názor na TDP u 16c ako u 8c. Síce u 16c je určite lepší kremík, ale AMD navýšilo TDP a hneď šla frekv. hore o 1 GHz. A to nepoteší?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Abych tak nějak odpověděl na všechny tvé myšlenky: Opouštěl jsem Haswell, protože ta zvukovka neměla řešení. Mohl jsem koupit novou zvukovku za 1500. Mohl jsem koupit jinou desku pro Haswell za 1000. Anebo za těch 1500+ koupit rovnou Comet desku a z prodeje CPU a RAM zafinancovat nákup nejsockoidnějšího Comet CPU (proto 10400F) a množství RAM, o kterém vím, že mi stačí (proto 8GB). Ne že bych si nemohl dovolit víc, klidně bych dnes mohl sedět před 7950X + RX7900XT + 128GB, ale co bych s tím dělal? Nic, zbytečný overkill pro mě.

Že na GSMAreně neznají nějaký telefon, mě neudivuje, zkus tam najít můj předpředchozí Kodak Ektra. realme jsem bral prostě proto, že mi 4GB/64GB s Androidem 11 stačí. Vím, jak to funguje, vím, že mě to v ničem neomezuje. Opět: klidně bych mohl vzít třeba Motorolu Edge 30 Ultra (abych se držel něčeho, do čeho bych hypoteticky dokázal jít), ale co bych s tím dělal? Zbytečný overkill.

S tím downscalingem jsme si nerozuměli, to se týká videa (4k -> 1080/720/540 dle kvality toho 4k zdroje). Fotky naopak tu a tam upscaluji s mírným doostřením (mám na to takový osvědčený letitý postup).

A proč Fomapan na 6x9? Inu proto, že takováhle kombinace dává cosi neobvyklého, co digitálně nenasimuluješ. A dává to nejen jako výstup, ale i jako proces. Já mám prostě příjemný pocit, když takhle fotím. Celý ten proces stojí za to, ale to by bylo na delší debatu. Ostatně měls někdy v ruce 6x9 negativ a kontakt či zvětšeninu z něj?

Jinak ve foto hw zas tolik peněz nemám. Jasně, ten Oly vyšel na 11k + 3k TTartisan, ale jinak jsou to položky o pár stovkách Kč, bratru mám ve foto výbavě, kterou používám cca do 20k. Ano, šlo by za to dnes mít 5D Mark II s 24-70/105 + 50, nebo obdobně Nikon D700 či dokonce D800, ale opět, nevidím pro to subjektivně žádné opodstatnění.

U frekvence těžko říci. Mě je celkem jedno, jestli mi encoding proběhne za 7 hodin nebo za 4 hodiny. Obojí stejně bude hotové až ráno a já se k tomu nedostanu dřív než odpoledne. Takže je mi jedno, že 10400F není už dnes žádný zázrak. Nebejt té desky, jel bych na 4590, možná 4790. A bylo by mi to furt stejně jedno.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

8, alebo 128 GB RAM? S extrémistami sa ozaj baví ťažko. Viac ako 8 GB je napr. 16 GB. Na bežné (Tvoje) použitie optimum.
PCIe zvykovka stojí 60 €? Asi si náročný.
Nie je problém gsmarena, ale Tvoj nepresný názov toho telefónu. Napísal som ako sa volá správne. Zase si extrémista. Ja som nevzal ani socka tel s 4 GB RAM a CPU z kalkulačky, ani Motorolu Edge 30 Ultra so zbytočnými 12 GB RAM a high end CPU, ale niečo medzi. Dá sa vôbec s unisoc CPU nejak rozumne pracovať? Prečo si vzal tel, čo má jeden z najpomalších CPU?
Downscaling myslíš nastavenie v HW, alebo softvérový downscaling v PC?
Akú má výhodu 6×9 film? 1. Existuje kinofilm, 2. na film sa 40 snímkov asi nezmestí, však? 3. V dobe Márie Terézie som fotil na 6×6, ale len preto, lebo som iný nemal, ale dnes by som sa už k nemu nevrátil. Samoz. že som robil aj zväčšeniny. Ale to môžem aj na LCD z digitálnej fotky.
Má ten fotoHW nad lepší smartfón? Nechcelo by sa mi ťahať so sebou. Ale smartfón mám pri sebe stále.
Ty navýšiť frekv. nemôžeš, ale ja som písal o frekvcenciách Zen 3 vs. Zen 4. Nebyť navyšenia TDP, nebol by výkonostný rozdiel taký aký je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na moje běžné užití je 8GB RAM dostatečné. Třeba teď, kdy to PC běží asi 1 den v kuse, něco chroustá na pozadí, ve FF je načteno asi 20 záložek a v jedné běží 1080 YT video, je použito 3GB RAM z 8GB. Zavřu FF (pokles na 1GB), znovu pustím a jsem na 1,5GB. Proč bych měl chtít či potřebovat 16GB?

Nevím co znamená "rozumně pracovat" na telefonu. To nedělám vyjma zcela ojedinělých okamžiků, kdy to jinak nejde. Ale ten telefon dělá všechno co po něm chci stejně svižně jako předtím Nokia s Qualcommem. Jestli v benchmarcích vykazuje nějak výrazně nižší čísla? Nevím, je mi to fuk, já na žádné omezení nenarážím. Uvidíme za rok-dva.

Downscaling videa myslím sw při následném encodingu do x265+opus/mkv na PC. AV1 jsem už dávno vzdal, i proto ten RX6500XT.

Výhodou 6x9 je jiné podání prostorovosti scény. To se mění s velikostí negativu. Ale třeba si to jen namlouvám. Výhodou je i ten 90+ let starý Carl Zeiss Tessar, který není dokonalý. Výhodou je tu a tam i hloubka ostrosti při f/4.5, která zhruba odpovídá f/1.4 na ff. Měl jsem kdysi i 6x9 s f/3.5, to bylo ještě veselejší, ale už se to fakt blbě ostřilo (navzdory výklopnému dálkoměru).

Ty frekvence, TDP a výkony už nechme plavat, tam nejsme ve sporu a nemá smysl se tím dál zdržovat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý den pane Ježku,
děkuji za článek, opět mě potěšil. Je z nej (opět a kontinuálně s ostatními články) cítit snaha o racionální přístup s ohledem na poměr cena a potřebný vykon. Ja osobně jsem sběratelem starých pc a komponent, takze u me nic moc moderního není. Ale přesto jsem z důvodu úspory el. Energie (a je to myšleno čistě pro snížení nutnosti el. vyrábět, ekonomicky to nemá smysl) vyměnil efektivní i5-4690s (tuším 65-70w TDP) v sff skrini za micro HP g3 a tam dal ze šuplíku i5-6600T. A je to tedy byla (pro mne) bomba. S ssd, 8GB ram a ubuntu 20.04 to na sledování televize a drobnou domaci činnost úplně stačí. Vlastně to sledování televize ve fullHd je nejnáročnější úloha manažerské pozice vubec. Na pracovním NTB stejně řeším pouze outlook, Excel a Word, takze na to dnes není potřeba skoro žádný vykon… jo a ta výměna mi snížila reálnou spotřebu při sledování televize z 25w na 16-17w (cele sestavy měření woltmetrem na zásuvce)!!!. Idle jede sestava 6w, plné vytížení 1jadro 32w, plna zátěž 4c/4T 43w cele sestavy. Co me ale nepotesilo, tak následují řada 7 gen Intelu. Po nadšeni z i5-6600T jsem koupil(teď před Vánoci) i7-7700T a opravdu zklamání. A to zejména v tom, ze ten procesor má nastaveny výší limit pl2 a už to nestíhá malinký chladič a pc je najednou slyšet. Maličko ale proti absolutními tichu i5-6600T je to znát. A taky o 2W vyšší spotřeba s vykon, který nevyuziju… lepší chladič v microPC nelze takze mimo ladění spotřeby pl2 neřešitelné. A vykon obecně? Myslim ze od Nehelenu nic víc nepotřebuji… (samozřejmě bez her, jinak je všechno málo :-) ).
S pozdravem Michal:
PS: nemá někdo odkaz na limity pl2 6 a 7 gen cpu intel? Koukal jsem na datasheety od Intelu ale tam je pouze 1,25x pl1, což není možné protože oba mají TDP pl1 35w…Nedá mi to pořad spát a když už jsem tu i7 koupil, byla by škoda ji nějak nezprovoznit…

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle mých zkušenosti s PC/notebooky od HP lze nastavit akorát vypnutí hyperthreadingu, což alespoň teoreticky může trochu snížit spotřebu. Jestli ta možnost v biosu je, tak za pokus nic nedáš.

Pro sledování TV bych doporučil něco jiného než nenažrané x86. Pokud vyvolalo nadšení snížení spotřeby z 25W na 17W, tak multimediální krabička vyvolá nervový šok. Např. Xiaomi Mi Box S bere asi 2W.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

2W u Mi Boxu jsou když koukáš na menu, při přehrávání cucne kolem 5W. Ale i tak to jsou samozřejmě pěkná čísla.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je určitě dobrý nápad kam to dále směřovat. Nevim jestli Mi box nebo něco podobného od jiného výrobce se dá použit jako skutečné PC ale asi by to mohlo jít. Předpokládám ze na tom běží android, tak by tam mohlo jít spustít nějaké nenáročné distro (lubuntu…?). Dneska na tom HP kromě televize a internetu samozřejmě mohu dělat cokoli (je tam jak w10, tak ubuntu). Od autocadu pres úpravy fotek az po starsi hry. Ty se daji navic rozběhem Ve virtual boxu na jinem OS (třeba stary Soellcross nebo Diablo 1, jehož originálku jsme v roce 1999 koupil u JRC :-) ). Jinak ty spotřeby HP mini pc jsou +- na úrovni Apple mini Pc, jen ten vykon je poloviční… zas ale tady muže byt Windows.
To jen jsem do této doby neznal moc PC v ceně kolem 2 tis Kč, které brali Max 43w celkem a meli vykon i5-6600T (tedy kromě NTB, ale ty majin zase nepraktickou velikost. Uvidíme ještě co nějaké rabpberry pi …).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono spotřeba je nízká díky tomu že je tam slaboučké CPU a všechno se honí přes akcelerátory, je to opravdu jen mašina na multimédia, jako univerzální stroj je to v praxi nepoužitelné.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ono s tím videem je to takové ošemetné. V roce 2014 jsme koupili Blu-ray přehrávač a někdy z té doby máme doma asi tak 40 filmů na Blu-ray discích. Ten přehrávač je cca od konec 2015 někde uložen, protože nejenže jsme neměli potřebu pouštět filmy v 1080p, my ani neměli potřebu vytahovat přehrávač optických kotoučků kvůli filmům na DVD. Jistě to někdy v budoucnu ještě použijeme, ale děkuji Bohu, že mi tehdy zabránil nakupovat filmy na Blu.ray discích. Dnes bych toho litoval. Prostě zájem o filmy u mě opadl a já byl ten primární tahoun. A to je digitální video oblast, která mi vlastně na přelomu 2004/2005 zajistila práci pro CDR.cz žejo. No, věci se mění.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Misto tehle hloupejch krabicek bych premejslel o nejakym SBC typu RPi4. Ja jako multimedialni centrum pouzivam Odroid N2+ a ma to spotrebu do 15W, spis se to placa nekde kolem 5W. Je to rozhodne pristupnejsi Linuxu nez jakakoliv Androidi ci jablecna krabicka.
RPi4 mam 2 (jedno z toho RPi400) a tomu kapku schazi vykon.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A btw PCIe zvukovka naozaj stoji okolo 60E. Pretoze dnes ma vstavanu zvukovku fakt vsetko, tak ako externa zvukovka sa predava snad len nejaky SoundBlaster Audigy, alebo este tucnejsie veci.

Doba lacnych PCI zvukoviek za 200 korun je tatam. Onboardky ich zabili.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná do PCI(E), ale do USB seženeš, dokonce i pod těch 200kč
https://www.czc.cz/axagon-ada-12-usb2-0/334963/produkt

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo hele ještě jsem si vzpomněl: ten telefon fakt má na krabičce napsáno "C21-Y", včetně té pomlčky. Takže kdekoli jinde to je blbě, nebo na krabičce je to blbě, vyber si. Podobně jako třeba dycky když píšu o "JPEG XL", tak si musím dávat pozor, abych nenapsal "JPEG-XL", což je mor, který šíří Larabel z Phoronixu a dycky když na to zapomenu, tak mi napíše Peter a sjede mě po emailu, že tam ta pomlčka není :-D. Ale aspoň je sranda žejo :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak potom je to blbé, keď väčšina webov ten tel nazýva nesprávne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Generacie PC sa vkuse menia, procaky, ramky, disky a grafiky su sice rychlejsie - ale v zasade stale robia to iste. Keby neexistovalo ego a marketing firiem, tak 99% ludi si vystaci s PC z roku 2015 tak do roku 2025. Ale zase, na experimenty s roznymi OS a softikmi, a zaroven oddelenie veci, tak suverenne najlepsia vec, ktoru mam v PC je nieco ako toto: https://www.alza.sk/akasa-lokstor-m21-d434083.htm?o=1 . Plus SSDcka s asi tromi Windowsmi, a cca tromi Linuxmi. Na posledne instalovanej 250tke mam Batoceru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

v r. 15 bylo Ivy Bridge. Neřikám že je to nepoužitelné, ale i Pentium G 10gen - 2/4 je výkonnější a efektivnější. Teoreticky pokud stará sestava funguje s nějakým 4/8 a nejsou na to výraznější nároky tak se to dá. Sám jsem měl na IB platformě i ve slotu adaptér na systémové SSD po menší modifikaci UEFI na Z77 tak vím jak se to chovalo. Ale že by se s tím vystačilo do roku 25 na něco jiného než nenáročné office/internet no nevim... Hlavní problém je nízké IPC kdy aplikace i netové jsou dělány tak (můžeme říci i že prasácky) aby využívaly moderní cpu, takže zanedlouho to bude pomalé jako v roce 15 Pentium 4 3,6Ghz 1/2.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mam FX 8350 na 4 GHz, 8C/8T z roku 2013-14 tusim, 8 GB RAM a vo Firefoxe s otvorenymi 20-30 zalozkami som nikdy nemal problem s nejakym vyraznym spomalovanim.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To nebudeš mít ani když ho podtaktuješ na 2.5 GHz, ale MS Teams aj. hrůzy bych na tom už nezkoušel.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jj určitě, Skylake proti tomu je F1, to může říci jen šnek pro kterého je čekání normou...
FX bych dneska dal jen africkým dětem a to pouze těm extra zlobivým ...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Máme aj AMD FX-8300 8-Core 95W TDP procesor so 16GB DDR3 a SSD a nie je s ním pri práci najmenší problém.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pusť na ňom Handbrake, nastav Preset na low a prerob dlhší film do h265 kodeku. Za 1h to nebude... Pri písaní komentára na diit.cz nie je problém ani na C2D.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Urcite ze existuju ulohy, ktore su fundamentalne vypoctovo narocne a cim rychlejsie PC tym lepsie. Ale - ak niekto robi prekodovanie videa 0-1-2 za rok, tak si musi sam zhodnotit ci to lepsie PC potrebuje. Niekedy je lepsie vykon si aj prenajat. Naco kupovat kravu, ked chcem liter mlieka. Existuje pojem "impulzivne nakupovanie" - a marketing firiem ho silne podporuje. Ludia si nekladu racionalnu otazku - naozaj to potrebujem?, ale podkorove emocialne systemy mozgu kricia - to chcem! :)
Dosledok je kratkodobe uspokojenie, a nasledny abstak + fantazirovanie o novej hracke + dalsie nakupovanie. https://en.wikipedia.org/wiki/Impulse_purchase

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ale o to nejde, dá se fungovat i s 2c/4t, ale to jádro musí mít nějaký výkon a podporovat soudobé instrukce. Proto i ten poslední refresh Skylake je mnohem použitelnější jak to FX, tedy pokud denně nekóduje či nekomprimuje - ale to by pak měl zas jiné cpu když by takové činnosti prováděl pravidelně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Blbost, obcas pouzivam z te doby APU Richland A10-6800 a naprosto v pohode

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, nevím. Mám A8-7600 a ta lenost je znát, se Skylake i5 je to nesrovnatelné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

IB prišlo v 2013 a 2013. V 2015 vyšiel Broadwell a Skylake.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to nic nemění na tom že dnes jsou na úrovni Atomů či ještě níž. I efektivní jádra Alder/Raptor by si to FX namazala na chleba, to IPC bylo tragické

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

2jádrový procesor Intel Celeron N4020 (1.1GHz, TB 2.8GHz)
4jádrový procesor Intel Celeron N4120 (1.1GHz, TB 2.6GHz)
2jádrový procesor Intel Celeron N3350 (1.1GHz, TB 2.4GHz)
4jádrový procesor Intel Pentium N5030 (1.1GHz, TB 3.1GHz)
4jádrový procesor Intel Celeron N5100 (1.1GHz, TB 2.8GHz)
2jádrový procesor AMD 3020e (1.2GHz, TB 2.6GHz)
4jádrový procesor Intel Pentium N6000 (1.1GHz, TB 3.3GHz)

Vítej v realitě roku 2023!
Tak proto někteří nemají problém s "osmijádrovým atomem od AMD".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co tím chtěl "básník" říct?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsou procesory z aktuálně prodávaných notebooků.
DDR0 by dal o dost výkonnější AMD FX jen extra zlobivým africkým dětem.
DDR0 je příliš náročný.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Az na to, ze vsechny maji cca dvakrat vyssi vykon na vlakno nez ty FX, i pres ten rozdil frekvenci.
A navic maji takove fajnovky jako AES-NI, akceleraci modernich videoformatu nebo podporu pro usporne rezimy.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nechci být hnidopich, ale podle cpubenchmark.net, žádný z těch procesorů nemá vyšši single thread výkon než ta FX-8350 (třeba Intel Celeron N3350 ho má poloviční). Samozřejmě spotřeba je jinde. A co se týče akcelerace, to je u té FX ky záležitost grafické karty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no pochopitelně když mají nízké frekvence. Nejnovější Atom co má frekvenci blízkou je N6005 - základ 2Ghz a boost 3,3Ghz. A i tak podle cpu-z databáze má ST výkon vyšší - 295b/1148b a ten FX co má boost 4,2Ghz má tyto výsledky 246/1630b.
Tudíž dnešní Atomy jsou na úrovni nejvyšších C2Q což není špatné. Ani toto měření není přesné protože ten FX může pohodlně běžet na 4,2Ghz, tudíž to že ho Atom i na 3,3Ghz boostu předehnal svědčí jak moc dobré ty Atomy jsou. Neskutečné jak ten vývoj Atomů prošel proměnou, kdo by to byl řekl že nějaký 4c/4t bude prohánět 8t FX na tak nízké frekvenci....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže pro ten atom je to boost, ale pro to FX je to nominál frekvence, na které může jet pořád.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nemůžu si pomoct, ale FX byly průšvih, už když přišly na trh.
Jestli jsou na světě lidi, pro které je to dodnes lepší než nejlevnější Intely, tak je to super. Pro mě rozhodně ne. Ale jestli pro vás jo, co víc si přát. Super osmi i šestnáctijádrové (Opterony) procesory za hubičku.

Kdysi jsem koupil server s šestnáctijádrovým Opteronem, a spustil na něm svojí ne nijak dobře napsanou aplikaci v Javě. Jednovláknovou, samozřejmě. Opteron potřeboval na stejnou úlohu 50 sekund, podobně nový Intel Xeon 14 sekund, a desktopové intelovské "herní" čtyřjádro u mě v desktopu 12 sekund. Benchmarky jsou jedna věc, já potřeboval provozovat svoji aplikaci, a na tu to bylo fakt na prd.
Ten server se neztratil, sloužil dlouho. Nakonec skončil na tom, že reportoval opravitelné a pak už i neopravitelné ECC chyby v cache, což jsem nikdy jinde neviděl, ani jsem netušil, že ECC ochranu na cache má. Za to palec nahoru. Ale v singlethread to byl totální propadák.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Takže kvůli jedné blbě napsané aplikaci, která ani není běžně v oběhu jsou FX nepoužitelné a Atomy 2x lepší. A to ještě prosím kvůli serverovému Opteronu, který se liší od FX. Všechen ten ostatní SW (99.999999%), který je svižnější na FX než Atomu rázem neexistuje. To je analytické myšlení na úrovni přejetého ježka. Jestli si to myslel jako vtip, tak se omlouvám za dlouhé vedení a nepoznání ironie.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem pár FX složil (FX6300), za tu cenu to byl bargain. Vím minimálně o 2 kusech, které slouží dodnes a kupodivu se mi zdá, že se historicky projevily lépe, než mašinky s Pentium G3258, které jsem postavil a OCčknul pro manželku a sestru. Manželčino PC už jsem vyhodil (a to mělo lepší desku), sestřino ještě funguje (ale už je na řadě na upgrade), ale citelně je poznat nedostatek jader, byť je přetaktováno na 4 GHz. To FX6300, které se mi neztratilo z dohledu je třeba na internet o dost lepší.

Jasně, v singlethreadu si přetaktovaný G3258 s FX vytře zadek, jenže dneska je standardem že každý prohlížeč nastartuje několik threadů. A prohlížeč, to je dnes nejdůležitější aplikace na PC...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nojo ale to potvrzuje moji neustálou pointu: jakmile je něco dostatečně dobré, tak prostě netřeba upgradu. Já si FX-6300 z jeho doby živě pamatuji, byla to velmi zajímavá a výhodná volba. Dnes tomu nakope zadnici pomalu i Celeron, ale ono to prostě má 6 jader a AVX, takže to prostě stačí. Stejně jako lidem, co před 13 lety koupili Core i7-2600K, ten procesor taky dnes klidně může zcela dostačovat, a to i bez OC.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jj. 2600K stále mám, byť už jen jako tesťák, stáke OC na 4GHz.. :-)
Byl to asi "najsamlepší" Intel co jsem kdy měl a myslím, že jej Intel už nikdy nepřekoná, ta doba 10 let hnití na 4C se už asi nikdy nevrátí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Doba hnití se už vrátila, jen už nejde o 4C, ale 6-8C - k upřesnění je ještě potřeba nějaké to vyhnití. Na druhou stranu je to to poslední, co by mě dnes ve světě HW nějak vadilo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže to je to: dnes ti stačí napohodu 8 jader a když chceš víc, tak není problém ani 16 - a víc už je většinou fakt problém využít. V té době bylo maximem 4C, u prvního Core byl ještě "omyl" 6C v podobě i7-970+ (westmere) - taky ho známý používá dodnes... :-D a pak byly už jen HEDT (počínaje Sandy-E). A můžeme si říct, že v té době to bylo celkem jedno, ale už 5 let poté se těch >4C dalo použít poměrně dobře a naštěstí rok nato přišel Zen.
Takže za mě platí, že nyní jsme v údobí "výkonové absorbce" 8C, kdy se aplikace učí používat více threadů. Za pár let by mělo přijít údobí "16C..."

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Takže za mě platí, že nyní jsme v údobí "výkonové absorbce" 8C, kdy se aplikace učí používat více threadů"
.. videl bych to podobne. 8C je dnes "desktopovy axiom", stejne jako byl drive "4C". Jak dlouho, ale bude trvat prechod na 8C+, si nedovolim odhadovat. Hry zatim vypadaji, ze s tim jeste par let vystaci a jiny motor (vyjma vyjimek) v oblasti kancl+web+office neni. I kdyz..kdyz vidim jak se nenazrane chova napr. Chrome, tak uz jsme v dobe "post 8C a 16GB" :)) Nastesti, ne kazdy software je tak nenazrany, jako tohleto.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Doba kdy se 8C (pro přesnost - ta velká) dostanou na úroveň na které jsou dnešní 2C/4T je IMHO opravdu, ale opravdu hodně daleko. V mobilech se část highendu dokonce vrátila na 1 nejvýkonnější jádro, jabko má 2. V PC světě je v nedohlednu odchod 4 velkých jader.

Pokud se někde v daleké budoucnosti dostaneme do stavu, že i BFU si řekne, že mu moderních velkých 8C/16T přestává stačit, tak už bude míra požadovaného multithreadu hodně pomáhat Atomům a budou vznikat CPU se 2-4 velkými jádry a 32 malými jádry.

Z hlediska historie a řekl bych i nějaké té programátorské filozofie je to jasné. Největší revoluce a přínos byl (a stále je) přechod z 1 na 2 jádra. Ty další přechody byly proti tomu jen prd (+ čím novější přechod, tím menší prd) a důkazem je fakt, že i v dnešní době lze sehnat pár moderních dvoujader. Jednojádra už nejsou ani zdrojem 6 GHz fantazií, dvoujádra se ale drží i 16 let po představení prvního čtyřjádra. I na základě tohoto bych optimismus Tynyta ohledně potřeby víc jak 8T/16T hodně mírnil.

"Za pár let by mělo přijít údobí "16C...""
Ani ve snu. IMHO:).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To není optimismus, to je prostě fakt. Jistě si pamatuješ doby, kdy "dělo" se stalo do roka "odpadem" - na to je dnešní doba ještě poměrně "pomalá." Ano, SW se vyvíjí pomaleji a požadavky rostou ještě pomaleji. Ale když si vezmeš dobu před 10 lety a dnes a srovnáš si nároky prohlížečů, tak ten posun vidět je, a to je jen "blbý" prohlížeč (ona to tak pravda není, je to už dá se říct malý OS). A v budoucnu zcela určitě zase nějaký takový impuls přijde, to se můžeš spolehnout.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pánové, měl bych jednu základní otázku… o čem ze se to tady takto bavíme? Jestli dneska stačí 4c / 8c a kdy bude dostačovat pouze 16c? Aby to vůbec bylo relevantní, asi bychom si měli určit vstupní parametry pro srovnání. Co vlastně obnáší to “standardní užívání”? Jaké to jsou programy a jaké mají nároky? Je to o užívání posledních verzi programu nebo postačí stále podporovaný starší SW, typicky win10 / 11? Kolik ze to oken musí mít otevřeny prohlížeč? A kompilujeme na pc linuxove jádro, nebo projektujeme ve 3d vodní turbínu a nebo píšeme dopisy ve wordu?
Pokud je základem pc internet, office, outlook s Win 10, tak na normální práci (tzn odezva v řadu cca 10-50 ms) staci i dnes 2c jakékoliv generace core, tedy i nehelem - pouze frekvence musí byt trochu ucházející - alespoň nad 2,2 Ghz. Podmínkou je ale ssd. Kdokoliv bude tvrdit, ze na tom nejde standardně kancelářsky pracovat, tak prosim o přesně uvedeni programu, OS a typu hardware. Osobně si pamatuji doby, kdy se stejnou rychlosti odezvy fungovali programy o obdobné funkcionalite na Pentiu M 1,4 ghz (xp sp3). A pokud půjdeme ještě dále, tak office 97 a autocad 2000 šlapal stejně rychle na Celeronu 460 MHZ a 64 MB Ram a Win2K jako dneska na core i5 12 gen a 16 GB Ram a win11. A to se dneska ten autocad spoušti delší dobu….

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bavíme se o mainstreamu. Zmíněn byl prohlížeč, ale je to pro celý mainstream. Prostě stejně jako se dneska nekupuje dvoujádro do mainstream PC, tak prý za pár let se nebude kupovat ani osmijádro. Nevěřím tomu, dle mě ani za 5 až 8 let.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

FX nebyly žádný zázrak, ale ty Atomy se mi kolikrát jeví línější než C2Q 9500.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Benchmarky nehraju, takže to nemusí být objektivní pravda, ale pocitově je to někde úplně jinde. Bude to asi hodně souviset s těmi akceleracemi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cinebench je všeobecně uznávaný benchmark, tudíž má k pravdě blíž než tvoje neurčité pocity. Rád bych znal program, ve kterém je nějaký zmíněný Atom 2x rychlejší než AMD FX - nestyď se a buď konkrétní. Benchmarky nehraješ, tak sem s těma hrama, kde je Atom 2x rychlejší a které hraješ. I když nějaký exotický program můžeš najít, tak je zde ten většinový zbytek, kde je FX výkonnější.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Cinebench R20
Čtyřjádrový Celeron N4120 - 165/407
FX-6300 - 195/854.

Docela se těším na 6-8 jádrové atomy, ale ty v dnešních noteboocích jsou ještě takové nedomrlé.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Môj Pentium Silver N6000 1.1GHz @ 3.3GHz Turbo s SSD, a 16GB SO-DIMM DDR4 dual-channel, samozrejme aktívne chladený dáva v Cinebench R20 - 275/729.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

10400F - 422/3019.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

12400 - 637/4763

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ano protože i prohlížení internetu bude za trest, on ten výkon na jádro totiž chybí už citelně i v javascriptu.
Prostě FX už padá do kategorie retro nebo nouzovka když nic jiného není po ruce, ale na běžné denní používání je to něco jako v roce 2012 Pentium 4 s HT, tedy "plížením plazením vpřed"... A CPU skoro pořád na 100% vytížení. Jako dá se fungovat i na horší konfiguraci, ale tam pak použít frázi "běží operační systém" je přinejmenším úsměvné když se ten běh skládá z nepřerušované řady sekání.
To FX dá i takové Pentium G6405 na MT a v ST jiná liga.
P.S: podle cpu-z databáze má FX 8300 stejný výkon v ST jako starý C2Q 9550 a v MT o něco pomalejší než 2600K. Hlavně ten výkon na jádro je na dnešek přímo strašidelný - nějakých 250b - moderní mají i přes 800b. I starý ZEN2 má přes 500b. Nevyžívám se v čísličkách, ale to nejlíp ilustruje jak ten výkon už je nízký že stačí náročnější web stránka a 16GB RAM i SSD jsou k prdu když schází hrubý výkon.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ty teoretizuješ. Asi před 4 rokama jsem měl zkušenost s dvoujádrovým asi Bobcatem (to co bylo před jaguarem) na 1.6 GHz při surfování. Ano, tento CPU byl hodně často zatížený na 100%. AMD FX jsou proti tomu vyšší liga.

Běžně serfuju na FX-6300 na 2.4 GHz a ke zkušenosti srovnatelné se starými Atom/Jaguar notebooky to má hodně daleko. To samé FX jsem dal ze srandy na 1.8 GHz a pustil WoT. Světe div se, fps byly hratelné, takže nějaký web...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak každý jsme citlivý jinak na plynulost PC. Věřím že jsi to WoT nějak rozchodil, ale opět někomu nevadí low a 30fps. Mimochodem to je docela brutal podtakt, je k tomu nějaký vážný důvod? Já měl před loňskými Vánoci v domácnosti taky jeden FX PC, ale poté když v průběhu několika měsíců začla odcházet třetí deska tak to letělo z baráku a šel tam Pentium G6405 a už přes rok šlape a majitelka si pochvaluje. To tam byl předtím FX 4350 a už to byla ke konci hrozně pomalá lemra - šel na 4Ghz a i tak i na web to bylo dost pomalé. Předtím to nebylo tolik vidět ale když se zlepšil internet na 100Mb tak už bylo jasné že chyba není v pomalé síti.
Na to že jsem na náhradě toho FX hodně šetřil - nejvíc odrbaná deska od Asusu bez M.2 (měl jsem v šuplíku adaptér do pcie) za patnáct stovek, svoje starší Kingston 256GB SSD a zmíněný procesor - za pakatel a ta funkčnost je úplně jinde. Až s novým strojem se teprve ukázalo jak moc to FX bylo dýchavičné. A hlavně je to tiché a úsporné, chladič je ten tovární a přesto prakticky není slyšet. To ten FX kde byl AC zvyšoval otáčky už na stránce Seznamu...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

WoT ve 30 fps bych jako hratelné neoznačil. FPS byly 40-70-80 co si tak pamatuju. Desek AM3/AM3+ mám ve svém okolí pět a jen jednomu asrocku odešla po výpadku proudu síťovka. Brutal podtakt byl z důvodu téměř pasivního chlazení a to téměř pasivní chlazení bylo z důvodu, že jsem z box chladiče odmontoval větrák a místo něho provizorně přidělal nějaký nízkootáčkový 12 cm. Noctuu jsem měl schovanou pro FX-8300. Debilní deska Gigabyte ovšem neuměla snížit napětí pod 1.15V, tudíž jsem z 1,8 GHz přešel na 2.4 GHz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

aha začínám chápat... jednoduše nejsou na pc hw love a tak musí vydržet dokud to úplně nezdechne. Ono i na těch 2,4Ghz to musí být člověk hodně trpělivý až flegmatický. Sám už bych se k FX nevracel, ale zase je lepší než nic nebo malý telefon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naopak. peněz byl přebytek a když jsem všechno v okolí postavil na AM3+ deskách, tak i dnes mám netknuté 3 záložní na skladě. I mě kvalita AM3+ desek příjemně překvapila. Myslím že jsem je tehdy nasyslil i proto, že byly ty poslední co podporovaly Windows XP a já jsem se tehdy některých her z XP nechtěl za žádnou cenu vzdát.

PC s AMD FX, byl na netu skoro stejně svižný jako moderní firemní notebook s Intelem. Ono stačí nebýt ignorant a pochopit jednoduchý fakt - rozdíl ve výkonu mezi FX na 4GHz a 2.5GHz je výrazně menší než pokles spotřeby. Pokud si někdo stěžuje na hlučné FX-4300 při surfování, tak je to přiznání k neschopnosti to aspoň trochu poladit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

já to dedukoval z toho chladiče, protože těch továrních AMD bylo jako smetí, sám jsem nějaké vyhodil protože to nikdo nechtěl ani za 50Kč. Proto mi přišlo bizarní si kvůli chladiči v ceně jedné večeře takhle kriplit výkon.
Na AM3 desky máš štěstí, já měnil v průběhu dvou let celkem 4 z čehož jedna odešla po bouřce. Možná to bylo i značkou byly to většinově MSI a jedna GB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už nevím proč jsem odmontoval ten větrák z box chladiče. Myslím, že blbě fungovala regulace z desky nebo mírné pazvuky při nízkých otáčkách - jsem na některé pazvuky hodně alergický a slyším nadprůměrně. Prostě jsem se naštval, nechtěl jsem zbytečně utrácet a hlavně znovu vyndávat desku ze skříně, která neměla pod deskou díru. Věděl jsem, že budu undervoltit, takže jsem tam nějak přidělal kvalitní nízkootáčkový větrák a problém byl vyřešen.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Keby som momentalne nesiel z toho FX8350, tak tomu mozno aj uverim. Ale viac verim vlastnym ociam. V praci mam ntb s 12700 H a v internetovani subjektivne nevidim rozdiel. Teda, on tam urcite objektivne je - ale nie taky, aby sa mi oplatilo doma toto PC len kvoli netu upgradovat. "Hranie netu", je podobne ako hranie nejakej nenarocnej hry, v ktorej PC z 2010 robi 250 framov/s, PC z 2020 robi 700 framov/s. Uz 250 staci. "Marginalny uzitok" z novsieho PC by bol zanedbatelny. Treba mat samozrejme dobru GK s 8GB RAM. Ale net, pozeranie videi (teraz som skusal 20 sucasne beziacich zaloziek s youtube), kompilovanie vo VS Code, Visual studio 2022, g++, python - to vsetko ide bez problemov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak spoustu věcí už svede akcelerace grafiky. Ale u dobových sestav kde se neměnila už to bude podstatně horší protože část věcí bude řešit procesor.
Jenže tam kde je náročnější javascript nebo javovské aplikace tak už to bude hodně dřít. Ale může být, já mám zkušenost jen s dvoumodulovým FX a tam už ten čip byl skoro při všem plně zatížen a instalace vícero aktualizací si přímo říkala o odchod od PC.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Musím konstatovat, že já bych nespíš na FX-8350 taky dokázal naprosto v klidu fungovat. Jen by mi asi vadilo, že to v idle žere poněkud víc, ale s tím by se asi žít dalo. Výkonově by mi to stačilo, ostatně mě došlo, že bych pro tu srandu měl zkusit, jestli bude s novým GTK4 GNOME nějaký viditelný rozdíl v 1920×1080 mezi 6nm R6500XT a 40nm HD7570 ... u GNOME 3.xx a 2560×1440 viditelný mírný rozdíl byl. No, prubnu to až někde poplaším DP-HDMI redukci :-).

Když jsem si tuhle asi před rokem rozepsal článek o "skutečně nadčasovém hardwaru" (nakonec jsem to skrečoval a na Rootu nevydal), tak jsem tam vedle věcí typu Celeronu 1400 Tualatin či Q6600 právě zvažoval uvést i FX-8350 a samozřejmě X6-1090/1100. No, možná tu myšlenku ještě opráším.

... hergot Crockett's Theme zrovna v playlistu, docházející Black Label ve skleničce, je čas to zalomit a jít spát :-)...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

právě, starší hw má svoje kouzlo dokud se nepodíváš na poměr výkon/spotřeba. A pak samozřejmně IPC byť spousta starších nebo jednodušších app je k tomu ještě poměrně milosrdná. Potom mají samozřejmě tendenci odcházet desky - když ne vcelku tak po částech, tu zvukovka, tu síťovka.
Sám jsem si koupil Xeona IB do Z77, super kousek, tedy dokud se nezačla rozkládat deska takže nakonec PC musel permanentně běžet a s pcie síťovkou, jinak bych ho měl dál - se Samsung 128GB MLC byl hodně svižný. Nakonec byla volba sehnat draze další desku nebo cpu ještě za dobrou cenu prodat a jít do R5 1500X...
Tak jsem si spočítal kolik jsem do neustálých několikaletých renovací do toho FX stroje vrazil a kolik vlastně zbytečně spotřeboval tak mi přišlo účelnější dát cca 3500,-.
Phenomy 2 byly super, zvlášť ta vysoko taktovaná tříjádra. Narozdíl od C2D či X2 byly použitelné i později, já ještě dva roky zpět omlazoval šrot se Sempronem který by jiný už bez milosti vyhodil. Dal jsem tam právě X3 na 3,4Ghz, SATA Patriot SSD 256, vyměnil původní zdroj, doplnil RAM na 5GB a k tomu nainstaloval Win7 a rázem z vraku byl ještě použitelný PC.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

*2012 a 2013

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Keď som prerábal videa na C2Q, trvalo to až 30h. Na i5 Alder lake to trvá asi 3h. Takže žiadne ego.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Stařičkého 27" 2560×1440 IPS Della a vystřídal nováček, 23,8" VA Acer, a to čistě kvůli úspoře elektřiny."
Bože! Potvrzeno, je to blázen. :-)

Mimochodem, i já, o kterém tu říkáte, že tomu nerozumí a jen čeká, jsem zakončil rok 2022 koupí normálního monitoru důstojného dnešní doby:
Philips 328P6AUBREB 31,5” 1440p IPS/8bit+FRC.

PF2023

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I na prohlížení internetu už dnes FHD nestačí, jak se každou chvíli zvětšují fonty, elementy stránek, odsazení, orámování... 1440p je rozumná volba.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jsou lidé s horším zrakem, klidně mohou mít 27" fullHD, zbytek by měl jet na 27" 1440p, pokud starý monitor doslouží. Jenom Ježek jde proti proudu a z 27" 1440p přesedlá na malinký monitůrek s fullHD kvůli spotřebě o 10W nižší. Neuvěřitelnej člověk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U 27" jsem celé roky zápasil s fyzickým limitem, kdy se při dané pozorovací vzdálenosti na téhle úhlopříčce v podstatě rozhlížím. ~24 palců je horní mez toho, co rozhlížení nevyžaduje, a to je pro mě obrovský benefit. A s ohledem na to, jak to mám s dpi, je mi jedno, jestli je to 1080, 1440, nebo 2160. Já beztak většinu webů na 23,8" FullHD prohlížím ve Firefoxu v zobrazení přes celou obrazovku (nemyšleno F11, myšleno jen maximalizace okna prohlížeče, kdy z obrazovky užírá GUI systému, tedy GNOME jak je na screenshotu v blogpostu, jen nějaké pixely na svou horní lištu)se zoomem kolem plusmínus 130%. To mi PLNĚ vyhovuje a s ohledem na ten fyzický limit nevidím žádný důvod, proč tenhle sweet spot (24 palců + FullHD) něčím nahrazovat. Právě proto jsem ten monitor kupoval.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"U 27" jsem celé roky zápasil s fyzickým limitem, kdy se při dané pozorovací vzdálenosti na téhle úhlopříčce v podstatě rozhlížím"
.. tak to mame podobny :) Osobne taky nemam rad 'rozhlizeni', nicmene jsem si posunul limit na tech 27'' kvuli ergonometrie prace, kdy potrebuji mit vic veci na plose. Jinak bych asi taky zustal u 24. Nejsem pritel 'tabuli' na pracovnim stole.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"I na prohlížení internetu už dnes FHD nestačí"

Hodně odvážné tvrzení, vzhledem k tomu, že FHD a menším je vybavena většina prodaných PC/notebooků. Když si občas na net odskočím ze svého retroPCgaming PC s 1280x1024, tak vidím ty výhody - reklamy po stranách jsou snesitelnější.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ještě dodám zde: ber to stejně jako věčnou kritiku, že 720×1600 na 6,5(5)palcovém displeji je málo. Není, mám to už přes dva roky a je to naprosto v pohodě. Ale chápu, že pokud někdo má na dané úhlopříčce 1080 či více, je těžké mu to vysvětlit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Telefón vie s rozlíšením pracovať inak, to asi vieš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ať už to myslíš jakkoli, co to mění na tom, že mě to prostě vyhovuje a lepšího nepotřebuji (a to jsem předtím měl jemnost 1080 na 5,0 palcích)?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Po čtení diskuse na blogu o 5800X3D jsem si začal péct vlastní chleba, jsem zvědav, jak svůj život obohatím zde. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

+ za ten chleba...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj, chléb chválím. Já z toho na nějakou dobu vypadl, ale až se zase dostanu ke kvásku (nebo si ho zas rozjedu ze sady co tu jako pohotovostní mam ulitou), tak zase budu péct. Tuhle osvětu prosím šířit! :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Davide, vdaka za clanok.
bohuzial nam uz s tou socka PC utekas mimo.
;)
PF 2023

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Klidně to víc rozveď, nějak mám problém dekódovat, co tím myslíš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No uz mas prilis moderny stroj.
Nemyslim to v zlom, len take rypnutie.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Joaha... no ... to je jen dočasné. Ano, věkem to ještě není starý stroj, ale nezapomeň, že Comet čili 10. generace Core, je dnes už pěknej hnuj. Mezitím vyšel Alder (Rocket nepočítám) a nyní ten jeho Raptoří refresh. Tam, kde 10900 byl svého času zajímavý 10core procesor, dneska stejnou práci odvede levý šestijádro (plus nějaký ty Atom jádra žejo). Prostě mám technologicky starou šunku. Ale jako jiným FX-8350, i mě to zatím postačuje. Výhodou Linuxu je, že nároky desktopu nestoupají, spíš naopak klesají. Jedině prasáci webáci nám to všem kazí všemi těmi AJAXovými a CSStrojkovými chujovinami :-).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ano to mas pravdu.
Ano, Vdaka linuxu mozem fungovat na 4c/4t AMD APU s 10GB ram velmi pohodlne

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja som si doprial SOCKA PC na Vianoce. Starý PC v kancli Intel Ci3-2130..... vymenil za refurbished pc HP ELITEDESK 705 G4 SFF, malý pekný PC AMD AM4 s A6-9500pro /8GB ram DDR4, 500Hdd/. Za 68 euro bez DPH s licenciou W10. Dokúpil Ryzen 5-2400G - 60 euro, 8GB ram DDR4- 10 euro, M2 NVME SSD 256GB 20 euro. PC je veľmi tiché, dostatočne výkonné /Ryzen5-2400G-4C8T/16GBramDDR4/256GBssd, DP, USB3.1, M-2nvme/ Celkovo za 150 euro mám slušný PC na faktúry a zahrám si popri tom aj niečo.... Idle spotreba 15W, pri hraní 45W a super tichý. Som spokojný, Ihneď som objednal ďalší na doma.... brutal socka a úplná zmena paradigmy :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

By mě zajímalo kde jsi ten ELITEDESK za tu cenu sehnal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tam bol strašiak ten CPU A6-9500, to je slabé ako čaj, málo koho napadlo, že je to AM4.... Pozerám zospodu a čítam made in Czech Republic.... Pc je kvalitné, ide ako raketa....zdroj učinnosti PLATINUM..... kúpil som to z bežného internetového SK obchodu, nechcem robiť reklamu, daj do googlu a hneď to máš /1727 Kč bez DPH pozerám čo je zadarmo....., prišlo to z Česka.... objednal som aj druhý, už mám dva, paráda..... ten druhý treba poladiť, kúpim tam Ryzen3-2200G z bazoša, 8Gb ram DDR4 nechám, staršie SSD mám v šuplíku jedno.... bude na doma ako multi kulti Pc pre celú rodinu na internet, tlačenie a občas nejaká bavka..... teraz je tam starý Ci3-3225....

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

U RTX 4090 stačí potáhnout jediný slider a máte naopak nejúspornější GPU (aka nejvíc fps na watt) na světě. Chápu, že tu drahou cihlu mít ale nikdo nechce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak si sám napsal a já si dovolím rozvést trochu jinak: nemá smysl kupoval 300W kartu, na kterou někdo dal trojnásobnou cenovku a zvýšil jí spotřebu na 600W, abys to následně podvoltoval/podtaktoval zpátky do vhodné 300W meze. Nvidia by mě fakt loni neskutečně nas*ala tím, co vydala, kdyby mi to nebylo vlastně zcela u m. glueta maxima. Jejich poslední slušnej produkt byla GTX 1050(Ti) morálně navazující na GTX 750(Ti). Prostě tisícovková řada. Pak už to šlo jen z kopce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem letos socka.
Měl jsem vyhlídnuto postavit si Zen 4, ale v důsledku cen a nemožných layoutů desek, a jak se ukázalo LA57 na desktopu nebude, to nechávám další dva/tři roky ležet.

Nakonec jsem nakopnul beta bios na svou X370 desku, prásknul do ní 5900X, a ozdobil to 64GB RAM. Za třetinu ekvivalentního nového Zen 4 stroje.

Sice jsem to rozběhával prakticky celý den, long story, ale s výslednou svižností (a hlavně rychlostí kompilace) jsem nadmíru spokojen.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co se skrývá za označením "LA57", nějaká hra exluzivně pro konzole?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

5-level paging, 57-bitové pointery. Spousta SW dnes, a právěže i včetně mého, spoléhá že pointery jsou vždy 48-bitové, a zbývající bity se tu a tam využijí ke všemu možnému (tzv. pointer tagging). Co se stane když OS najednou začne rozdávat ty 57-bitové. Sice to zatím umí jen serverový Ice Lake, a desktop očividně ještě dobrou dobu umět nebude, ale lepší to začít testovat dříve než později.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uz len zohnat tych 128 Petabytov RAM, na tych 57 bitov. Ak dobre ratam.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na obvyklém HW to je spíš o větší volnosti v mapování obrovských rozsahů, souborů do paměti, ASLR, apod. Jde zkoušet některé neobvyklé programovací techniky, např. obrovské indexované bitmapy místo key/value.

Ale i co do fyzické RAM, dodavatelé serverů už běžně staví systémy s 24 TB RAM, a to se už pomalu začíná blížit limitům adresního prostoru; nyní 256 TB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je zaujimave, nebolo nahodou v umysle autorov AMD64, aby sa prave pointer tagging nepouzival? A teda bity 48 .. 64 maju byt vsetky bud 0, alebo 1, ale nie rozne nahodne hodnoty?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, je to tak. Transparentně to nejde a bity musí být 0. Otagovaný pointer tak musím nejprve vymaskovat do kanonické podoby (všechny extra bity 0) než jej použiju. To není úplně levné, ale když už něco takového dělám, šetřím každý bit, jde mi stejně o množství paměti a cache pressure víc než o hrubý výkon.

Nicméně Intel i AMD teď mají nové ISA extenze, u AMD je to "Upper Address Ignore" (UAI), u Intelu "Linear Address Masking" (LAM), které lze volitelně zapnout. Každá funguje dost jinak, ale jejich smyslem je ignorovat právě některé z těch kanonických bitů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To mi pride dost ako obsieranie veci na druhu :) Jedna vec je pouzivat pointer tagging tam, kde nanho architektura kasle. Druha vec je natlacit ho tam, kde ho architektura priamo zakazuje :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nezbývá než pogratulovat, 5900X je skvělá volba a s 64GB vydrží mnoho spokojených let. Opravdu při dané ceně skvělá volba.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Díky, mělo by vydržet.
Co víc, nechal jsem v desce jeden původní pár 2×8GB, takže 80 GB RAM.

A co je zatím citelné nejvíc je přesunutí vývojových VM na M.2 NVMe SSD (součást upgrade). Těch 3,5 GB/s čtení je fakt poznat.

Je to stejně fascinující, deska a zbytek stroje má téměř 6 let.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tom ma prave AMD svou cenu, zakaznik to jenom oceni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak já imho ze socka kategorie vypadl loni v březnu, kdy jsem pořídil Lenovo Legion 5 Pro (Ryzen 7 5800H, 16 GB RAM, 1TB NVMe SSD, 2560×1600 16" HDR, navíc mobilní GeForce RTX 3060 v kombinaci s integrátem v procesoru, který toho dělá většinu, tu GeForcku skoro nezapínám), jímž jsem nahradil stařičký Fujitsu Lifebook N532, o němž jsem tu taky párkrát v minulosti psal (funguje doteď, ale výkonnostně už je to znát a hlavně do toho nejsou slušný baterky a nemá to výdrž).

Ten notebook má pár sympatických vlastností, jimiž mě tenkrát zaujal:
1. přijatelné rozložení klávesnice - tohle dneska najít, je na noteboocích skoro zázrak.
2. HW přepínatelné režimy výkonu, kdy jedu z 99,9 % na nejúspornější tichý režim a výkonu je dostatek (až nebude, přepnu na vyšší rychlost).
3. režim na vyžádání šetřící baterii (nechává ji nabitou na asi 55 - 58 %).
4. 16" solidní displej, s pěkným poměrem stran 16:10.
5. Pevnější tělo.

Asi největším nedostatkem je napájecí 300W cihla, kterou mě obtěžuje dávat do brašny, nejspíš koupím jednu navíc, která bude permanentně v brašně, aby ta původní byla permanentně na stole (smysluplná dockina se na tohle sehnat nedá). Pak to má ještě nějaký drobný mušky, ale v dané době za dané peníze (asi 38k) nic lepšího reálně k sehnání nebylo a bylo to natolik dobré, že jsem řekl, že tohle beru. Jakmile jsem ho koupil a vyzkoušela manželka, musel jsem jí ho koupit taky :). Oba jsme opustili klasický desktop a jedem již jen na noteboocích.
Co se mobilů týče, setrvávám u Honor X, kde jsem se proupgradoval z Androidu 8 na 10 a už žádný upgrade nevyjde (skončila podpora, přestaly chodit i aktualizace na Android 10 ;). Děsím se dne, kdy budu muset pořídit nový, protože bude určitě s Androidem 11, čímž nejspíš skončí má éra automatického nahrávání hovorů (rootovat už nechci, nefungovaly by mi tam pak takový ty „rovnáky na vohejbáky“, kdy ti život naklade nespočet překážek do cesty, aby ti tyhle zlepšováky vnutil). Manželka je spokojená s Galaxy Note 9 z druhé ruky, jen by to už asi sneslo novou baterku, ale zatím to není akutní :).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Asi nezbývá než vyjádřit obdiv tvým očím a krční páteři. Mě by něco takového poměrně rychle unavovalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Krční páteř to má pořešený snadno. Notebook je nejčastěji na místě, kde vlastně sedí na vyvýšené pozici tak, aby byl jeho displej co nejblíže optimální poloze (já tomu říkám „v nejoptimálnější“ poloze v rámci možností) a je k němu přes USB píchnutá klávesnice s myší, protože notebook je normálně tak vysoko, že na jeho klávesnici už nejde normálně dělat :). Na tohle jsem samozřejmě myslet musel, protože vím, že krční páteř by to v „běžné pozici“ notebooku fakt nedávala.
No, a ty občasný přesuny jinam se holt vydržej, ale pořád je to přesunutelný na rozdíl od desktopu a to je při mý současný práci klíčový.

Co se očí týče, to řeší zvětšení měřítka, s novějšíma Windowsama je to už prakticky jedno (až na některé výjimečné aplikace). Mám custom měřítko na 135 %, texty jsou tedy takové, aby se jich tam vešlo co nejvíc při stále smysluplné čitelnosti. Kombinace mojí slepoty, rozlišení displeje a sledovací vzdálenosti z něj fakticky dělá retina displej a jo, je to návykový jak prase :D.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

teda jedu na podstatně větších sockách a nikdy jsem víc nepotřeboval než i5 někde 4-5 generace a 8GB RAM + 500GB SSD (to jediné je furt plné). Ale hlavně můj postřeh k foťákům začínal jsem kolem roky 2004 s nějakým digi kompaktem od olympusu a byl jsem spokojený. Před mnoha lety jsem ho nahradil právě E-420 s dvojící setových objektivů a byl jsem dál v celku spokojený. předvloni jsem z druhé ruky koupil EPL-6 a že bych z toho focení byl nějaký unešený se říct nedá, skoro mám pocit že současný "kompakt" Samsung A53 5G fotí lépe. Co je ještě k tomu PENu smutné, že se nedávno zasekla závěrka a z foťáčku je cihlička. S ohledem na cenu a využití už tak asi zůstane.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja doted jedu na Core 2 Duo E8400 3GHz, 8GB RAM a 1TB 7200rpm Blue WD.

Kazdemu cloveku v okoli jsem udelal lepsi stroj ale mne osobne tohle na cteni informaci staci:

->prave ted jsem sestavil hernou masinu s Ryzen-em 7 5800X, Radeon-em RX 6800 a pod.

Mel jsem i Playstation 5 ale sla do prdele nakolik na tom nebylo co hrat a tez nebyl cas.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Take doted funguji na C2Q6600 ale zacal mi pred cca 3 tydny umirat, musim ho startovat na 3x nez najede. Kdybyste mi mohl nekdo poradit , potreboval bych postavit novy pracovni PC ale potrebuji aby fungoval idealne v Win7 (popripade 8.1) a to z duvodu ovladacu a sw, ktery w10 proste nesnasi.
Pakrat jsem zkousel W10 nainstalovat, ale neustale preinstalovavat ovladace me fakt nebavi a zdrzuje od prace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejméně bolestivá cesta bude nějakej repas. Nevím, jestli trefím poslední použitelnou W7 generaci, ale imho cokoli pre-Haswell bude 100% ok. Čili 3770 určitě. AMD zhlavy netuším vůbec.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

W7 jedou ještě bez problémů na Skylaku, ale kvůli USB3 a NVM je potřeba mít patchlou instalačku. Což výrobci mb nabízeli a dodnes to je přístupné. Bez NVM to jde nainstalovat i z původní SP1 instalačky jen s PS2 klávesnicí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zen2+B450, Win7 na tom jedou, Jediny problem muze byt mene USB portu k dispozici a pak potreba ps2 klavesnice pri instalaci. Da se to objeit, ale je to prace navic.
Osobne jedu MSI B450M Mortar+3800XT a WIn7
Zen3 by mel snad jed taky..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj, jestli chceš, mam doma asi tři (c2q6600), tak ti den dam… tuším ze tam je intel g35 chipset. Myslim ze se tam dá vrazit c2q9400 kterou koupíš cca za 200 Kč… :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejdřív zkus, jestli to není spíš zdrojem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem se ted dival na HW monitor a ukazuje ze VCore napeti je 0V , zatimco teplota CPU je 123c/253. Pri dotyku je chladic ale uplne chladny (~25°C ?). Ostatni napeti jsou v normalu.

Sumiroval jsem cobych si asi postavil :
CPU: Ryzen7 2700X - asi nejaky bazarovy , novy nikdo nema ( stacil by i R5 2600)
MB: ASRock B450 Stell Legend
RAM: 2x32G Kingtone fury beast 3200/cl16 - at mi to zas nejakych 15 let vydrzi
GPU: Gigabyte GT1030 Silent ( pasivni - chci tiche PC a hry nehraju )
Zdroj: Fortron HYGRO G650 PRO
USB: AXAGON PCEU-430VL - deska s usb porty (lepsi odpalit tyto usb porty nez na MB)
Monitor: vaham mezi AOC Q27T1 a IIYAMAXUB2792QSU-W1 (musi byt 26 az 28" a 2560/1xxx)
SSD jiz mam 250GB Samsung 970 EVO Plus NVMe M.2 (doufam ze bude v teto sestave fungovat)

Jestli mate nekdo jakykoli napad ,rad si jej prectu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skús nejaký repas. napríklad https://www.gigacomputer.sk/zbozi/1320213-hp-compaq-elite-8300-sff.html alebo niečo iné, za pár korún máš značkový pc s windowsom. Monitor jednoznačne 31-32" 2560x1440, lacné a už na tom aj popozeráš niečo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

K tej poruche na tej LGA775 s tou Q6600. Takto sa mi prejavovali kondenzátory, ktoré už nemali kapacitu. Tiež len štart, keďže to bolo najviac náročné. Potom šlo všetko fajn, dokonca aj záťažové testy prebiehali bez problémov. Samozrejme, že tieto boli "vytečené" (keďže to boli ešte klasické, nie pevné). Mne vydržali 10 rokov (teda okolo 2017). Vymenil som a doska ide dodnes. (Asus P5B). Z toho strohého popisu to môže byť to. Samozrejme, iste skontrolovať zdroj a tak. Mám inú dosku na LGA775, ktorá robí blbiny a nemôže sa zas vypnúť inak než proste natvrdo. To je veru horšie. :)) ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Další rozvinutí diskuze "16C/32T bude mít za pár let v PC i BFU" .
https://diit.cz/clanek/amd-i-intel-budou-vyuzivat-procesy-pro-nadchazeji...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I made one change. The old 27" 2560×1440 IPS Dell was replaced by a newcomer, a 23.8" VA Acer (yes, I'm unteachable), purely to save electricity. There is more space on the table, the FullHD resolution is sufficient, and it consumes several tens of watts less. I thought about UHD and came to the conclusion that it is not worth the extra ~5 thousand CZK. The perceptually high minimum brightness (compared to the illuminated Dell) reliably compensates for the night mode of GNOME and Dark Reader in Firefox. Compared to last year, I changed the machine to a low-end mATX pixel from Eurocase.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Momentálně mám aspoň iGPU (na 4733Mhz paměti s 2366 IF a OC na 2400Mhz víc z toho prostě nedostaneš) a musím říct, že by to stačilo na 40 let- starý fullHD fotograf za hrstku retro věcí /mmo co provozuji. https://redactleunlimited.com

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Všechno by chápal ale výměnu za menší monitor? To je na mne prostě čistý masochizmus. Stačilo že jsem musel pár dní dělat na 24" full hd místo mého 32"...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.