Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD i Intel čeká kreativní využití výrobních procesů a vysoký nárůst IPC

Stačilo by aby to nežralo i trávu u silnice :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to bude na tsmc 3nm tak efektivita je zaručena

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Efektivita záleží především na tom, jaké si tomu Intel nastaví takty. Pokud to zas požene tak, že z toho bude akorát stříkat pot s krví, tak to zas bude teplomet tak jako tak a nepomůže tomu ani 3 nm TSMC, která žádnou záruku nízké spotřeby (efektivity) nezaručuje a ani zaručovat nemůže.

Jinak jsem zvědav, jak se tento přechod k TSMC povede a jestli odklon od vlastních výrobních procesů jim nepřinese spíš víc problémů nez užitku, i když se to nemusí zdát, protože TSMC se už považuje ve všem jako takové top notch, je ale pořád třeba si uvědomit, že technicky je Intel sice pozadu, ale pořád si to může aspoň optimalizovat pro vlastní potřeby – oni už mají takový ten svůj styl: „srát na spotřebu a pořádně to osolte“, jenže toto už nemusí být s tímto procesem tak úplně kompatibilní... no uvidíme, ale ať to nedopadne tak, že budou mít sice opravdu třeba úžasné IPC, ale pokud dojde k nějaké stagnaci taktů nebo třeba dokonce i k možné regresi kvůli nějakým problémům, tak to ve finále zas tak úžasné už být nemusí, protože jejich poslední snažení se spoléhalo na to, že výkon naženou především vysokými takty a na spotřebu se moc nehledí, jenže procesy TSMC jsou obecně optimalizované spíš na efektivitu a moc se asi nepočítá s tím, že někdo bude chtít z toho nechat sjíždět nějaké přímotopy.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Dobry priklad je 7950 môže žrať 230W u PC, ale kludne ten isty čiplet aj 45W u notebookov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se toho aspoň půlka potvrdí, tak to bude pořádnej galimatiáš. A nejvíc se napakuje hlavně TSMC.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ASML sa "napakuje" ešte viac

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

TSMC je jedina firma čo ma funkčny 3nm proces, Samsung sa trapi na 4nm čo je realne na urovni 5nm TSMC a Intel?...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Takže za mě platí, že nyní jsme v údobí "výkonové absorbce" 8C, kdy se aplikace učí používat více threadů. Za pár let by mělo přijít údobí "16C..."
Tynyt (leden 2023)
https://diit.cz/blog/sockapc-sockaphone-2023-ani-na-neklikejte/diskuse#c...

Počty jader chipletů pro různá použití mně dávají perfektní smysl, protože už muselo dojít k "rozvodu" serverů s běžným desktopem. Tynyt bude muset upravit svojí příliš optimistickou předpověď, protože vidí tvorbu SW jak Hurvínek válku.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Já ale nevidím žádný důvod cokoliv měnit. Aktuálně se stále nacházíme v údobí absorbce 8C, kde právě těch 8C tvoří řekněme vyšší mainstream, jakési racionální optimum v poměru cena výkon (stejně jako to bylo donedávna u 4C a chvilku 6C). To neznamená, že se neprodávají ménějaderné CPU nebo naopak CPU s více jádry (12C, 16C, 24C, 32+C), ty ale netvoří mainstream, ale hiend až snobend, popřípadě zastupují pracovní stanice.
Dále bych připomněl, že AMD aktuálně razí strategii prodeje několika generací současně, tudíž lze očekávat, že Zen5 přijde opět jako hiend až snobend, podobně jako je to dnes u Zen4. A protože bude mít stejnou konfiguraci počtu jader jako Zen4 u desktopu, ale u serverů přejde na 16C, lze říct, že evoluce mírně pokročí. To mě vede k závěru, že oněch 16C coby dekstop mainstreamu je zcela očekávatelných v horizontu pár let (2-4 roky).
Jediný důvod proč by se tak nemělo stát může být pouze jeden: strašlivý úpadek Intelu. Já však stále věřím, že jeho průserové období skončí během cca 2-3 let - i tak je to ten největší megraprůser intelu za celou dobu jeho existence.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Arrow lake prodle tech uniku vypada dost zajimave, pokud odhlidnem od B-L designu jako takoveho. A dulezity faktor je i pouziti procesu TSMC, takze by se mohlo stat, ze by AL mohl byt v podobnych konfiguracich lepsi, nez je Zen5. Uvidime.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť je to jednoduché. Ke splnění tvé předpovědi by bylo potřeba, aby se 16C/32T (velká jádra) staly mainstreamem, ale to se stát nemohou, když budou highendem (AMD) a Intel počet velkých jader možná i v některých segmentech sníží z 8 na 6.

Když budu upřímný, tak uznám, že ani já jsem nečekal tak velký debakl tvojí předpovědi, protože jsem počítal s 10C chiplety u Zen5. Zamrznutí na 8C je ukázkou ještě větších SW problémů než jsem čekal. Velká jádra budou dál mohutnět, ale jejich počet už nemá kam růst, protože to není a nebude potřeba - i když se někdy v mainstreamu vzdálenější budoucnosti objeví požadavek na skutečně velký multivláknový výkon (32T), tak je lepší ho z větší části uspokojit pomocí malých jader. Plýtvat na to křemíkem skrze elitní mohutná jádra nikdo neufinancuje.

Chiplety pro servery z hlediska SW nic nezmění. Jsou už delší dobu vidět ty rozevírající se nůžky mezi potřebami serverů a desktopů/notebooků. Nakonec se PC vyvinuly do větší blízkosti mobilů/tabletů než svých původních zcela přirozených bratrů serverů. Tvůj optimismus mně připomíná ten můj v době, kdy se potvrdilo, že PS4 bude mít 8 malých jader na nízké frekvenci 1,6 GHz. Narozdíl od tebe jsem ale od té doby několikrát vystřízlivěl...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jenže já jsem nepsal, že to bude příští rok. A upřímně, proč by se mainstream měl posunovat na 16C nebo dokonce na 10C, když ještě nedošlo ani k saturaci výkonu 8C (jak z pohledu potřeb SW, tak naopak možností vývoje a vylepšování výkonu na jádro)? Nevidíš ale, že u serverů, kde to smysl dává, už 16C chiplet bude? Ten směr je jednoznačně daný a desktop ho bude následovat. A vezmi si, jak dlouho (cca 8 let) tu vládly 4C procesory... Dnes drtivá většina aplikací jede optimálně na 8C a navyšovat výkon paralelizací je už obtížné. Ale to neznamená, že to tak bude i nadále. Byly doby, kdy hry měly jedno vlákno. Pak přišly první vícevláknové hry, ale zastavilo se to nadlouho na typicky 4 vláknech, jen některé strategie se uměly rozšoupnout. Dnes už se u nových her počítá s 8C. A přijde čas, kdy mainstreamoví vývojáři "objeví" i 16C modely, a 8 let to IMHO trvat nebude, když už i intel nasedl do multicore vláčku. Doby (ne)využitelnosti FX8xxx už se opakovat nebudou.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano nepsal, ale vývoj není tak rychlý, takže i ty 2-4 roky...
"To mě vede k závěru, že oněch 16C coby desktop mainstreamu je zcela očekávatelných v horizontu pár let (2-4 roky)."

"Dnes drtivá většina aplikací jede optimálně na 8C..."
"Dnes už se u nových her počítá s 8C."

Tak tady je asi zakopán pes. Hry s těmi 8C spíše "počítají" než počítají, protože drtivá většina z nich nemá problém s min. fps ani na čtyřjádru. Je to tím, že to dnešní nejlepší čtyřjádro je lepší než osmijádro Zen1.

"A přijde čas, kdy mainstreamoví vývojáři "objeví" i 16C modely"
V té době už bude big-little úplně všude a nebude mít smysl navyšovat počet velkých jader.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tynít, červíček, koukam že výrobě procesorů rozumíte jako koza petrželi. Při diskusi používáte esoterické termíny jako "údobí absorbce 8C" a "racionální optimum v poměru cena výkon", přeloženo do normálního jazyka to jsou naprosté pitchoviny.

Přitom je jeden jednoduchý důvod, proč v mainstreamu není více než 8 jader: výroba 16 jader je prostě moc drahá. Tudíž aby se 16ti jádra dostala do mainstreamu musí buď TSMC snížit ceny nebo AMD s Intelem vyvinout novou architekturu, která zabere menší plochu na chipu.

Nic víc a zároveň ani nic mín není potřeba. A na nějakou tu absorpci s prominutím sere pes.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ekonomická stránka věci je zde poměrně podružná. Úspory z rozsahu dokáží zlevnit cokoli - viz jakákoli historická technologie výroby CPU. Nejprve je to jen pro iOvce, pak hiend a nakonec se na tom vyrábějí běžné CPU za pár šupů. 16C chiplet je technologicky vyrobitelný už dnes, dokonce by byl IMHO i finančně relativně dostupný, ale není důvod jej vyvíjet a vyrábět. Ono to chce taky vidět vývoj z pohledu marketingu - vystřílet všechny patrony zbytečně hned a bezdůvodně (když je konkurence ve sračkách) je nonsense. Samozřejmě, hrozí tím i zintelovatění (AKA "5% navíc s každou generací"), takže je třeba inovace pečlivě dávkovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@Jack FX
Tak kdyby použili 16j CPU čiplety jak pro servery, tak pro desktop jako tomu bylo doposud u 8j CPU čipletů (Zen 2/3/4), tak by měli výhodu výrazně většího objemu, do kterého rozpustíš fixní náklady. Plus dostaneš lepší cenu za wafer (variabilní), protože odebíráš víc. Vyšší náklady nevadí, protože porfolio Zen 5 v desktopu bude stejně cenově nad Zen 4.

Spíš si myslím, že problém budou (3nm) kapacity TSMC. Intel u nich bude vyrábět ArrowLake. Tak AMD šlo cestou nejmenšího odporu, aby dokázalo trh zásobovat co nejlépe, a tedy 8j Zen 5 CPU čiplet. AMD stále může flexibilně postavit i 24j model, a tedy i 20j, což bude na ArrowLake v MT stačit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„To mě vede k závěru, že oněch 16C coby dekstop mainstreamu je zcela očekávatelných v horizontu pár let (2-4 roky).“

Nevím, do jaké míry je to reálné, ale existují určité náznaky toho, že 3nm Zen 6 dorazí relativně nedlouho po Zen 5 a přinese nějaká jádra navíc. Ale s jádry navíc asi bude záležet hlavně na tom, kdy reálně přijde Arrow Lake a co skutečně přinese.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, to je možné, ale já si myslím, že k navyšování jader dojde možná jen u hiendu, pokud ARL opravdu nebude "TEN" gamechanger a rovnocenný konkurent, na kterého už tak dlouho od Intelu čekáme. A s tím, jak AMD celkem chytře staré modely posunuje dolů a dělá z nich lowend (což si může dovolit díky kompatibilním platformám AM4 a AM5), lze očekávat, že mainstream s 8C vydrží ještě docela dlouho - je krásně vidět, jak Zen4 s 8C víceméně "vymazal" předchozí vícejaderné modely.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak. 8C u Zenu 5 jako nejnižší varianta a high-end bude mít 3 čiplety, tj. 24j a 20j jako dva nejvýkonnější modely.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"mainstream s 8C vydrží ještě docela dlouho"
+
16C/32T budou za 2-4 roky mainstream

Tahle dvě tvrzení se vzájemně vylučují.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On ten průser u Intelu jednak nemusí tak rychle skončit, ty 2-3 roky mi připadají optimistické, ale navíc pokud by se ukázalo, že si k prodejům obchodnici Intelu ještě nějak zakázaně pomáhali, s ohledem na to že už se to jednou stalo, to by teprve mohl být velký problém.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ten průser MUSÍ skončit během 2-3 let, jinak Intel bude čelit svému zániku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tou dobou by už měli být hotové továrny v USA. (Ty které staví intel z dotací od americké vlády)
Takže očekávám eskalaci napětí na TW.
A značné problémy TSMC dodržet dodávky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych naopak čekal buď rychlou eskalaci s totálním znectěním čínských sil, nebo naopak normalizaci, protože pokud válka na Ukrajině něco změnila, tak přístup Západu ke zbrojení. Být Číňanem, dávám dneska velký pozor na to, abych vyprovokoval Ameriku k jakékoli ozbrojené akci.
Čína může udělat totiž úplně stejnou fatální chybu jako udělali Japonci v roce 1941 - podcenit schopnosti, možnosti a hospodářský výkon Ameriky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prosím Tynyte, kašli na mě a najdi si to sám - ty hospodářsko-průmyslové statistiky Čína vs USA. Srovnávat pozici velké Číny (+ má na severu velkého spojeneckého souseda co má hodně surovin) s pidi japonskými ostrůvky je analytická demence. Je to prostě paradox, že já proruský troll jsem proti Green Dealu apod. kravinám, které Západ (a bohužel i jeho vazaly - nás) oslabují a ti prozápadní ovce jsou pro GD a nenávidí východ, že by klidně šli do války. To že GD se prakticky vylučuje s větší zbrojní výrobou a oni touží válčit s většinou východu, to už je nad jejich možnosti chápání.

Kromě toho je klidně možné, že Taiwan svoje vztahy s Čínou zlepší, viz výsledek posledních voleb, který je úspěchem pro pročínský Kuomintang.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Čína je stále ještě jen jedna velká levná fabrika, která inovovat reálně moc neumí.

P.S.: Kuomintang je ta původní strana, která s "velkou Čínou" bojovala... takže tvrdit že jsou "pročínští" je IMHO hodně nadnesené.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

LOL.
Počty patentů má Čína na slušné úrovni. Velká fabrika je pro válčení to nejpodstatnější.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Možná stihnou budovy a nějakou tu potřebnou infrastrukturu, ale rozhodně si nemyslím, že by měli šanci stihnout vybavení výrobním zařízením. Vzhledem k dodacím termínům některých klíčových technologií to prostě nebude možné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Doufejme.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Továrny můžou ze dvou důvodů k ničemu. Není vyladěná výroba / není architektura k výrobě / a úplně nejhorší, když je problém jak s výrobou tak s architekturou. A Intel všechny tyto věci stále řeší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda, ale marketing intelu hraje první ligu v přesvědčování. Akcionářů, politiků...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"4nm proces a 8jádrové čiplety"
Dnes je má 3D cache menší plochu než chiplet s jádry.
Na 4nm by se to mohlo vyrovnat.
Jestli zvětší cache tak určitě.
Zdá se mi to nešikovné, takové poloviční přikrytý.
Samozřejmě 16jadrove chiplety budou větší než 3D cache.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

4nm proces je derivát 5nm jako byl třeba 12nm derivát 14nm. Zmenšení plochy je jen ~6% (větší skok přinese až 3nm proces). Jádra Zen 5 ale budou podstatně větší než Zen 4, takže lze očekávat i zvětšení plochy čipletů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

6% redukce plochy je teda dost malo.Ma aspon nejaky vyznamneji lepsi perf/watt nez stavajici 5nm?
Jsem dost zvedavy, co na tom AMD vykouzli, protoze ArrowL vypada papirove dost zajimave.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

N4 (vs. N5):
- denzita +6 %
- takty +4,7 %
- spotřeba se neuvádí, ale bude to taky v jednotkách procent

N4P (vs. N5):
- denzita +6 %
- takty +11 %
- spotřeba -22 %

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

N4P uz vypada zajimaveji, aspon co se tyce frekvence/spotreba

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Jádra Zen 5 ale budou podstatně větší než Zen 4, takže lze očekávat i zvětšení plochy čipletů."

Uvidíme. Zen 5 bude 5-issue, to plochu rozšíří. Na druhou stranu měli přesunout L2 nad CPU, to by zas dost plochu zmenšilo. L3 má být někde "vedle". Jestli to bude na samostatném čipletu nebo součástí jádra... Čím větší plocha CPU čipletu, tím lépe se bude chladit (a méně zahřívat).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Super, je zrejmé, že môžeme očakávať pokrok a nárast výkonu od oboch výrobcov. Ale od sľubov a grafov k realite. AMD dosť pravdepodobne splní aspoň približne to čo deklaruje, takže sa dá očakávať progres ako doteraz. Ale, ako som to už raz spomínal, intel sľubuje, už zase, že prinesie v nereálne krátkej dobe novinky, ktoré budú kombinovať nové výrobné procesy, chipletový (dlaždicový) dizajn a úplne novú architektúru. Nič z toho nemajú vyskúšané, všetko bude mať svoje detské choroby a spojením sa tie chyby znásobia, takže zase sa dostávajú do tej svojej špirály sľubov, klamstiev a nesplnených termínov.

Keby mali funkčný dlaždicový systém, alebo zvládnutú výrobu na 3-4nm, mohli by v krátkom čase priniesť overený raptor na 4nm, následne ho rozdlaždicovať a priniesť verziu s viacerými jadrami a nakoniec ho nahradiť úplne novou generáciou architektúry postavenej na overenom 4nm+ a samozrejme na vyskúšaných dlaždiciach. Ale oni dúfajú, že všetko zvládnu naraz a v polovičnom čase... ...good luck...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Stále se nepoučili, dost problémů mají jen proto, že na začátku přeceňují síly. Normální člověk ani firma takovou chybu furt dokola neopakuje. Mě přijde, že oni teď dost věcí ruší a asi doufají, že přesunutím dalších lidí na prioritní produkty, se to automaticky zlepší. Reálně se ale může stát, že se v rámci větších týmů jen zhorší komunikace.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak nějak to bude, no. Plus minus deset patnáct procentních bodů a plus minus osm šestnáct jader.

Fakt má smysl řešit predikce těch šašků z youtube na dvě generace dopředu? Se divím, že to rovnou neuvádějí na desetiny procenta.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Na ten 3nm proces u TSMC jim zbyla rezervace z grafik, které už nepotřebují vyrábět v původně zamýšleném množství. Dobrý nápad dát tam vyrábět CPU, když už si výrobu draze předplatili.
Zajímavé bude sledovat projev limitace vyrobených kusů se kterou se Intel nikdy nepotýkal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zen5 ve vývoji od r.2018, na to si pamatuji jak se o tom psalo,
teď se jistě pracuje na ZEN 6,7,8
přičemž Zen5 už nejspíš bude i ve fyzické laboratorní podobě

.....a teď si představte Intel a jeho xyz zaříznutých projektů, především těch velkých z oboru CPU a GPU
Kolik v tom utopili peněz a jaká to byla časová a lidská ztráta pracovních sil a není z toho ani 1$
Roky na něčem pracují a když už mají v laboratořích první křemík třeba s 1 jadrem který zvládne bootovat, tak to zaříznou xD xD

A tomu nárůstu IPC v Core nevěřím. Takový nárůst výkonu možný je, ale tím že to Intel vyžene na frekvencích a spotřebě. Intel snad už ani neumí takové optimalizace aby byl nárůst 50% výkonu na takt za 2 generace

A i kdyby, určitě bude držet spotřebu stejně vysoko jako teď (~300W), kdyby jí snížil aby byl i v tomto konkurenceschopný v max.turbu pod 200W, celkový výkon by zase spadl pod (nebo na...) úroveň Ryzenů
Takže zázraky ohledně méně žravých CPU nečekejte

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zen 5 už musí mít v ruce (A0), jestli má vyjít v Q1 2024.
Velká jádra ArrowLake jsou komplet nová, tudíž lze očekávát 50% zvýšení efektivity. Původní plán byl mít to na 2 nm, což by efektivitu ještě vylepšilo. To přinesou až další (půl)generace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nerad čtu to, že Intel opět rezervoval linky TSMC a tím pádem blokuje produkty potencionálních konkurentů. Já počítám, že Meteor Lake nepřijde dříve než začátkem roku 2024 a jeho nástupce Arrow Lake Intel nedokáže vydat v tomtéž roce. Jak bylo v článku uvedeno, pro Intel by byla premiéra, aby zvýšil IPC u svých produktů 2 x o 20% během necelých dvou let. Co mu bránilo šlápnout na plyn dříve? Místo toho točí pracovní frekvence na maximum (stock overclocking) bez ohledu na (extrémní) spotřebu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

".. AMD i Intel čeká kreativní využití výrobních procesů .."

Doufám se neinspirovali u "kreativního účetnictví" známého z "Českých luhů a hajů"

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.