Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Stavíme PC pro „mentálně zaostalou socku“

má ten PC sloužit sekundářně jako ohřívač nebo si na tom má pepíček byt schopen jen něco zahrat?

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Takové paní se neobávám, je to denní chleba. Pořadavek "Aby to nic nestálo a umělo to všechno" je už tak profláklý, že to už nikdo nebere vážně. Vždy se pousměju a kontruji větou "Co od toho očekáváte a kolik do toho chcete investovat". Buď ten požadavek je vzhledem k finančním možnostem reálný a pak je možná diskuse a nebo není a dotyčného odesílám do .... Alzy například. Tam už mu vysvětlí jak se na lopatě sedí a většinou pochopí že "ne woe, nejsem tak drahééj a z hovna se fakt bič uplést nedá". Takže ano, tak jak jste to zmastil Vy to určitě jde, ale jsem si naprosto jist, že prvního reklamačního telefonátu se dočkáte velmi záhy a to je přesně ten důvod, proč do těchhle požadavků vůbec nejdu. Nemám náladu pernamentně něco opravovat a řešit. Pepíček bude akorát nasranej že nemůže mastit WoWko a LoLko a čučet na Facebook, jeho to nic nestojí, ale já, protože jak jste trefně naznačil to tady mám vyměřeno na dost krátkou dobu, budu za svou ochotu vybudovat xindl bitý jak žito a na to prdím.

+1
+50
-1
Je komentář přínosný?

Naprostý souhlas. Vět typu „nemusí to být nic drahého, je to jen na hry“ jsem slyšel tolik, že není reálně možné je spočítat. Pak skutečně přichází na řadu diskuze, protože na toto téma obvykle nejde diskutovat ve věcné rovině, kterou si žádá žadatel (ne, to není zákazník, to je žadatel). A přesně jak tvrdíš: buďto se diskutovat chce, nebo odesílám a říkám, že to nejde, což dotyčný zjistí všude možně jinde, takže se nebojím toho, že bych byl za šmejda, co na tom chce vydělat balík.

Jedna varianta tu ale přeci jen je: prošmejdit bazary, aukra a podobné věci a poskládat ucházející stroj z odpadu. To je teprve ten pravý čelendž :). Samozřejmě dotyčný musí být informován, že ta sestava nebude moc kvalitní, že se mohou objevovat různé problémy a především na to nebude ani špetka záruky. V tu chvíli už človíčka začíná hlodat brouček pochybnosti a občas prozře a začne se chovat rozumně. Jakmile to totiž zkouším stavět z nových věcí, jsem za toho šmejda, co chce dotyčného okrást, ačkoli není jasné, jak by se to dalo udělat (to si vážně někdo myslí, že mám pakt s prodejcem komponent, že za to dostanu 20 procent?). Ale jakmile uvidí bazarové ceny, začne to z nějakého důvodu chápat ve smyslu „nojo, ono i z druhé ruky to není moc levné… to si radši připlatím za tu možnost reklamace“.

A ještě jeden dodatek: tihle lidé, bez ohledu na to, jestli jsou to známí známého, naši známí, dobří známí nebo nedejbože příbuzní (ti jsou nejhorší, tam se zpravidla nedočkáte ani žádné odměny, ale většinou ani toho vděku, spíš naopak), bývá opravdu většinou lepší poslat se svými požadavky o technika dál, protože řešit pak ty problémy, které si v drtivé většině případů způsobují sami, aniž by jim člověk říkal věty jako „ty vole tohle fakt dělat nemůžeš“, za to opravdu nestojí.

+1
+33
-1
Je komentář přínosný?

Čoveče já fakt nejsem tak odvážný abych nakupoval věci jako CPU či grafiky na Aukro :-) V dnešni době, kdy kdejaký mlamoj potřebuje taktovat komponenty do bezvědomí, aby získal pár stovek MHz navíc, aby pak zjistil že kromě nestabilní sestavy nezískal navíc vlastně vůbec nic, je to IMHO risk. Neříkám že starší, použité komponenty ne, ale raději fakt tam, kde mám alespoň jakous takous jistotu, že to nebude vyhřáté. I když se zřekneš jakékoli zodpovědnosti za PC sestavené ze šrotu a neposkytneš záruky, tak znáš lidi, stejně Tě pomluví a to se žehlí hodně blbě :-) Nestojí mi to zato.

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Já i jo. Ty lidi si na něčem musej nabít hubu. Na druhou stranu je-li kritériem cena, tak co? ;)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

spis bych se bal u grafickych karet nez u proccaku z druhy ruky ze klekne

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Zlozil som X kompov z aukra, kupil tam X grafik i CPU a nikdy ziadny problem. Osobne neviem o CPU, ktory by len tak odisiel. Grafika odist samozrejme moze, preto je dobre kupit nejaku s aspon ciastocnou zarukou. Jedinu vec, ktoru by som tam nekupil, je HDD. Inak nemam problem (k dnesku cez 300 nakupov HW na aukre). Takze to tu zbytocne moc zvelicujete, realita byva ina. ;)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Máte oproti mě velkou výhodu. Vás ani nenapadlo že by jste mohl na Aukro koupit mrtvolu, mě ano a proto se věci mají jak se mají :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Osobne mam na aukru několik tisíc prodeju, polovina z toho budou pocitace...a stovky nakupu, většina z toho jsou pocitace...a az na naproste výjimky vždy vse bylo ok :-)

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Super, ať se daří :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vzdy si peclive skontrolujem predavajuceho. Ak predava denne, ma 1000+ kladnych hodnoteni, nemam problem "risknut". Od roznych pofidernych zaciatocnikov, pripadne negativne hodnotenych uzivatelov, si nekupim nic drahsie ako 100Kc. :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud člověk koupí mrtvolu, tak tu mrtvolu může stále prodat jako mrtvolu a divil by jste se, že se vám klidně i polovina ceny vrátí, protože i tak se najdou lidé, co to zkusí hodit do trouby (v horším případě), nebo mají kontakt na někoho, kdo má reflow stanici (v lepším případě).

Sám jsem se párkrát "spálil", ale tam jsem to osobně tušil a prostě peněz bylo málo, chtíč vítězil. Přesto, na to kolik jsem utratil a kolik jsem získal, i kdyby víc než polovina byl fail (jakože to není ani 5% obchodů), tak by to pořád bylo na nižší cenové úrovni než nové zboží. Člověk musí nakupovat s rozumem a zjišťovat si něco o prodejci, nikoli jen slepě přihazovat a dívat se, kolik že má hvězdiček, koleček, srdíček atp.

Jinak samozřejmě, grafiky, disky a desky jsou největší rizika. Naopak procesor, paměť, zvukovka a různé kravinky okolo jsou prakticky nesmrtelné komponenty. Také je důležité rozlišovat prodejce, co chce vydělat a toho, co se chce toho "šrotu" zbavit, aby se mu například nějaký ten peníz vrátil.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Já skutečně nemám ani náladu ani čas ani povahu na to kšeftovat s mrtvolama a že někdo bere Aukro jako gambling je mi také srdečně jedno, takže toto přenechám milerád jiným :-) A ne, nedivím se tomu, znám lidi, jen prostě nejsem ten typ :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tohle plně respektuji. Já jsem studý chudent a tak po této variantě pravidelně šahám. Na tu druhou stranu, z toho použitého HW mám i větší radost a vždycky si vyhraju s úpravou.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Přesně vím o čem mluvíte. Ani nevíte jak Vám rozumím. Dodnes si semtam postavím něco ze "šrotu" a jsou to vpravdě někdy bizarnosti ... a když to funguje, když to tedy řádně prověřím, tak to někomu za nějakou symbolickou cenu i věnuji :-)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Dnes som odosielal toto PC, este rok v zaruke, borcovi za 15K: http://i.imgur.com/r7Ifn7j.jpg

Predalo sa v stredu na PCT, pozadovanu cenu som nastavil na 12k. A pak, ze sa neda v bazare najst nieco slusne. ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Měl jste kliku na hejla a já Vám to přeju :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja som mal kliku? :) Ta zostava dnes vyjde na 25k, podla Vas, po roku je cena 15K spatna? Ja som to zavesil za 12k na IT fore a zvrhla sa doslova bitka.. Na aukre by to bolo mozna i viac. Ja myslim, ze dotycny kupil velmi v pohode.. Len si ten config porovnajte s tym, co autor clanku zlozil.. Po tej zostave sa zaprasilo za necely den. ;)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ano, měl jste kliku :-) Už základní deska je tragedie a od toho se odvíjí vše oststní. Vaše klika spočívá v tom, že BFU většinou ohromíte tou konfigurací, přesně tak to dělají v těch supermarketech :-) On vidí že je tam "už to es es déčko mámo" a "ta čtečka na ty karty už tam taky je" a "podívej ta skříň, ta se bude mladýmu líbit" .... Za 25k, by to muselo vypadat SAKRA jinak :-) Přeju Vám víc takových bitek, na lidské, řekněme neinformovanosti, se dalo vydělat výdycky nejlépe :-)
Mimochodem, paměti BARBONE, to je co? Jak je tnám, tak by to klidně mohly být nějaké GoodRAMy a to by bylo za 12k drahé i na náhradní díly ...

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Co pak o to, uplést bič z hovna bych ještě dokázal :-)), ale oni chtějí abych s ním ještě práskal :-)). Dopadá to pak tak že jednou prásknete a hovna máte všude :-)).

+1
+45
-1
Je komentář přínosný?

A teď abych šel pro ubrousky na monitor :D

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

Tak základem je zjistit co hraje za hry. Oni to totiž rodičové dost zásadně zjednodušují a flashovka, LoLko i Zaklínač 3 je pro ně prostě hraní. Z hlediska potřebného výkonu je to diametrálně odlišná sestava. Pokud ses na tohle nezeptal, není cesty. Znám lidi co hrajou hry typu Eurotruck Simulátor/FarmSimulator 2013/15 při 20fps, neumí nastavit ani nativní rozlišení monitoru (prostě zapnou a hrajou) a nic jinýho nechtěj...leda že by vyšel novej ETS/FS. A stačí jim to.
Naše standardy, FullHD, 60FPS jako základ, jsou jen a pouze naše standardy, ze kterých prostě neslevíme.
Jinak od té doby kdy jsem zpoplatnil služby i pro rodinné příslušníky je celkem klid. Jiné cesty nebylo a to například i z důvodu jak zde již píše WIFT. Pokud je oprava zadarmo, člověku nic nebrání v tom se chovat k zařízení jako čuně. Několikrát jsem i přes nainstalovaný antivir odvirovával, protože prostě uživatel nečetl a kliknul. Pokud vyskakovala hláška že je něco zavirované ale bránilo to ve spuštění "programu", tak se to samozřejmě povolilo. Na takové lidi prostě není jiná hůl než peníze.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Může mi prosím nějaký fundovaný a zkušený stavitel osvětlit výhodnost koupě kvalitního zdroje? Řekněme zdroje v ceně 3000 korun oproti nějaké bedně s vestavěným zdrojem za 2000 komplet.

Ten kvalitnější má asi větší efektivitu, což se podepíše na nižší spotřebě, ale cenový rozdíl je tak velký, že se to na elektřině nikdy nemůže zaplatit a modulárnost kabelového systému nevyužiju. Má tedy kvalitní zdroj ještě nějaké výhody?

Teď mě nezajímají servery, ale domácí herní PC. Jaký důvod má příplatek několik tisíc za lepší zdroj?

PS: Opravdu mě to zajímá, takže místo kliknutí na mínus bych ocenil to vysvětlení. Díky

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Nevím nakolik jste v této oblasti znalý či zdatný, ale když se podíváte na rozebraný zdroj, například Eurocase za 4 stovky a na rozebraný zdroj, například Enermax či Chieftec za, řekněme 15 stovek, tak i laik vidí ten rozdíl. Efektivita je jedna věc a to nikoli nepodstatná, ale co třeba stabilita díky sofistikovanějšímu obvodovému řešení a v neposlední řadě díky použití nepoměrně kvalitních součástek, například kondenzátorů? na té elektřině se to projeví, pokud Vám doma ten PC hrčí 24/7, na to vemte jed, ale to není to nejpodstatnější. Podstatné je, že když Vám ten zdroj za pět peněz "blafne" (a ta pravděpodobnost že se tak stane je opravdu vysoká) a vezme si sebou celý zbytek PC, pak se ten rozdíl mezi kvalitním a nekvalitním zdrojem chápe velice jednoduše, ale to už bývá pozdě :-)

+1
+60
-1
Je komentář přínosný?

Netvrdím že efektivita není důležitá, ale svatý Grál to není. Důležité jsou ochrany proti přetížení, úroveň zvlnění na jednotlivých větvích a tedy stabilitu napájení komponent při rychlé změně zátěže komponent a tedy i samotného zdroje. To přímo ovlivňuje stabilitu počítače.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, souhlas, nic jiného jsem nenapsal já :-) To jsou věci, které ve zdroji za pět peněz prostě nenajdeš :-)

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Ano to přímo vyplývá z problému. V případě zdroje za málo peněz hodně muziky mít prostě nebudete. Pokud neporovnáte s nějakým opravdu předraženým produktem, kde už je také na zamyšlení zda to za ty peníze stojí.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A tak já bych neřekl přímo předraženým. Ona cena taky o zdroji nevypovídá úplně všechno že. Dá se pořídit kvalitní zdroj i nepředražený. To že někdo vyrobí zdroj s výkonem půl druhé kilowatty a nasadí tam cenu jak za ojetý mercedes a ještě si to najde kupce, to je věc druhá :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Z laickeho hlediska staci polozit zdroj za 4 stovky na vahu a kvalitni zdroj za 15 stovek a rozdil bude cca 1,3kg.
Osobne jsem to ze srandy zkousel a obycejny Eurocase 400W mel pouze 700gramu coz Chieftec nebo Fortron 400W necele 2kg.
Takze rozdil ve zdrojich krome ceny bude samozrejme ta vaha a to znamena ze tam jsou tezsi a dovolil bych si rict i kvalitnejsi soucastky ktere se naopak projevi v delsi zivotnosti zdroje a nemluve o stabilnejsim napeti tzn. 12V je opravdu 12,094V a ne 11,89V.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak by Ti řekl každý muzikan či audiofil o kvalitní hlavě, combu či reprosoustavě "co neváží, nehraje" :-D

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Jednou sem to ze srandy zkusil - vlastnim postarsi Corsair HX520 (rebrand Seasonicu), stal kolem 2500Kc - ma vic nez 1kg... levnej cinskej 500W mel tusim kolem 450g :D

Ty levne zdroje jsou prakticky x wattu PMPO - realne to dlouhodobe utahne levne kancelarske PC s 80W spotreby, protoze vyrobce vi ze 99.99% kupujicich to pouzije presne na to. Kdyby jste tomu nalozil 80-90% zatez tak to chcipne do tydne...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

JJ. Památná slova z Jurského parku: Je to těžký? Tak to bude i drahý :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Neviděl jsem, nemohu soudit :-)

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Tady na diitu vycházejí testy (a opravy) zdrojů od Pavla Bočka a z nich je to celkem jasné.

* Ne každý zdroj, co má na sobě nálepku ATX je skutečně ATX zdroj (nesplňuje specifikace). (To že by se takový výrobek neměl na českém trhu vyskytovat je věc další.) Tam se to může projevovat nestabilitou celého PC.

* Zdroje s horší součástkovou základnou rychleji odejdou (výrobce by rád, kdyby to bylo těsně po záruce), lepší zdroje slouží dlouhé roky. (Pokud už není možné je provozovat v PC (změna konektoru, chybí nějaké napětí), tak častou slouží elektrobastlířům jako zdroje různých zařízení.)

* Některé zdroje shoří už rovnou v Pavlově testu (nefunkční ochrana proti přetížení, přehřátí apod.) Asi nechceme, aby nám to hořelo v PC.

* Ochrana proti přepětí v síti. Teď pominu to, že většina českých instalací nemá potřebné stupně ochrany před přepětím, takže se v zásuvce může klidně objevit 6kV (s ochranami max 1500V). Slušný výrobek musí přežít 1500V impuls. Některé zdroje ani omylem. Tohle se může dostat až na drahé komponenty v herním PC.

* U výběru zdrojů lidé často radí vybírat 2x silnější. S tím nesouhlasím a zákazník by na to neměl přistoupit. Když si koupím 400W zdroj, musí být schopen trvale dodávat 400W. (Kupovat si 800W aby zvládl alespoň 400W je klamání zákazníka, výrobek musí být schopen provozu za výrobcem deklarovaných podmínek.) Skutečné zdroje nemají problém toto zvládnout celé roky i dlouho po záruce.

* Efektivita je jen taková třešnička na dortu a spíše než k úspoře elektřiny slouží k tiššímu chodu zdroje (netřeba chladit tolik ztrátového tepla). Nižší teplota také pomáhá k vyšší životnosti některých součástek.

+1
+36
-1
Je komentář přínosný?

Hehe, tak ten předposlední odstavec si moc neodhadl :) Tobě přijde normální si koupit 400W zdroj a tahat z něj roky 400W? To asi není normální užívat věci pod plnou palbou furt na 100%...To je jako si koupit auto a nechat si na plynu pár let cihlu, aby byl plyn furt na 100%... Jak dlouho by to to auto vydrželo? Myslím, že moc dlouho ne....

Nehledě na to, že právě cca poloviční odběr ze zdroje se rovná nejnižší spotřebě zdroje, kdy nejlepší účinnost je většinou v rozpětí 40-60% zatížení :)

Dále musíš u levnějších zdrojů počítat taky s nějakou degradací že?

Zdroje nejsou jen o Wattech, jak jistě víš, ale i o ampérech, proto se doporučují silnější zdroje, aby měl například výrobce GK nějakou jistotu, že nevzdělaný člověk v tomto oboru nenapíchne grafiku s potřebou 40A na 20-30A zdroj...

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

No tak to se pletete vy a Heron má pravdu. Kvalitní zdroj může být zatížen na 100% své nominální hodnoty klidně celé roky. To je totiž právě věc návrhu zdroje a použitých komponent. Zřejmě máte spíš zkušenost se zdroji o level výše než totální šmejd, který kdy ho zatížíte na často ani né 100% a shoří. Když máte štěstí tak jen ten zdroj, ale spíše to odskáče ještě něco. Zkuste takový Seasonic a nebo výrobce co tu už uvedli jiní. Zjistíte že náklady nejsou o tolik vyšší, protože můžete koupit zdroj blíže maximálnímu odběru svého zdroje bez zbytečně velké rezervy u méně kvalitních zdrojů.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz uz se tu zminujete o Seasonicu tak ta 100% zatez je udrzitelna ale pouze pri konstantni pokojove teplote. Kdyz si vezmeme treba ty horka co byly letos tak pri 35 stupnich v mistonosti uz to neplati. Ano zdroj to pravdepodobne prezije ale minimalne to snizi jeho zivotnost, zvysi se pravdepodobnost poruchy.

Navic bavime se tu hlavne o co nejlevnejsi sestave kam asi tezko pujd nejvyzsi model Enermaxu Corsairu ci Seasonicu a ty jejich levnejsi modely posledni dobou taky nejsou zadny zazrak co se kvality komponent a navrhu tyka.
Dale je pravdepodobne ze u techto sestav budete chtit aby vydrzely dele nez je zakonem garantovana zaruka, dale je pravdepodobne ze casem dojde k nejakemu upgrade ktery zvysi spotrebu sestavy a takove BFU urcite nebude kupovat kvuli tomu novy zdroj ci se starat jestli neni pretizeny.

Kdybych to mel rict naplno, tak ten co dimenzuje sestavu tak aby jeji nominalni vykon byl totozny s teoretickym maximalnim je d***l a od IT by se mel drzet dal.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě že u levnějších modelů vámi zmíněných výrobců nenajdete ty nej nej komponenty a ani návrh není tak brilantní. Nicméně se u nich takových zvěrstev jako občas bývají jinde se nedočkáte.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak, moje řeč...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Přestaňte si trhat občanky! V zásadě máte pravdu oba. Solidní výrobce udává trvalý výkon, tzn, pokud je Seasonic 400W, tak jeho maximum je minimálně 450 W. Nicméně i levnější výrobci, namátkou Modecom, který udává na svém 400W modelu Power Output 400, má ve specifikací, že je to maximum a MTBF udává pro 80% zatížení (320W) a všichni mají provozní teplotu 25°C.
Druhá věc je údržba a provozní podmínky. Pokud je PC v klimatizované místnosti, bez prachu a s pravidelnou údržbou, není problém ho provozovat na provozním maximu. Nicméně to PC, které David staví asi v klimatizované místnosti nebude a o nějakém čištění si iluze taky nedělám.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

"Nicméně to PC, které David staví asi v klimatizované místnosti nebude a o nějakém čištění si iluze taky nedělám."

Však to také ilustruje obrázek v záhlaví :-D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Koukám, že jsme asi zkušenostma oba trochu jinde :) Díky moc za doporučení, ale první a poslední levný samostatně zakoupený zdroj eurocase sem měl asi v roce 1998? Teď mám už podruhé Super Flower 1600W Titanium, což je asi jiná cenová kategorie, než se Vám kdy dostala do ruky...

Moje zkušenosti jsou takové, jak sem napsal: Nejlepší je z hlediska učinnosti držet zdroj v záteži cca 40 až 55% (60%). Jak z hlediska spotřeby, tak z hlediska hluku, vydávaného tepla zdrojem a samozřejmě opotřebení zdroje.... Tady nemá smysl diskutovat, doporučuji se mkrnout na křívky všech zdrojů zde: http://www.plugloadsolutions.com/80pluspowersupplies.aspx

To, že kvalitní zdroj může být zatížen na 100% roky je blbost na entou, zeptej se na Behemota, ten ti k tomu řekne učitě své... Nepochybuji o tom, že 1 z 10 hodně kvalitních zdrojů by to třeba vydržel (ale bude se jednat o nějakou 1200W verzi, která na těhle wattech jede třeba v Platinum normě a při 1500W může jet taky, ale v Gold normě - což někde výrobce uvádí a zdroj je označen 1200W)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je právě ta tragédie značení zdrojů. Máte zdroje který opravdu dlouho době nevydrží 100% zátěž, byť krátkodobě ano. Pak ale máte výrobce který vám na svém zdroji třeba 500 W bude garantovat že zdroj vydrží 100% zátěže trvale a jak si můžete vyzkoušet tak krátkodobě vydrží třeba i 650 W. Přeložte si to tak že výrobce neznačí své produkty tak aby je někdo hnal na hranu možností, protože to tak výrobce napsal a tedy proč ho tak nepoužívat.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

K tomu bych jen dodal, že jsem před lety koupil nějaký 425W Enermax . Když mi dorazil domů, celkem mě překvapilo, že v manuálu a na samotném zdroji bylo napsáno, že těch 425 W může dodávat trvale a krátkodobě ho můžu hnát až na 525 W.
Takže ano, některé zdroje opravdu můžete trvale zatěžovat na hodnoty, které výrobce uvádí, a dočasně dokonce můžete jít přes ně.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam napriklad Super Flower 500W fanless v Platinum verzii a v zahranicnych stresstestoch z neho tahali 650W po dobu nejakej hodiny a bezproblemov, teploty OK, aj ked je to pasiv. Ochrany zaberali az nad tymto vykonom. Sam som na nom mal dlhu dobu zostavu, docela extremne OCed (290x @350+W + 5930K @4.5GHz), v kombinovanej zatazi som z neho bral kludne 520-550W a sotva sa zahrial. Ten zdroj je luxusne predimenzovany a iba potvrdzuje pravidlo - neni zdroj ako zdroj. :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Sorry ale doporucuji si aspon neco precist o certifikaci 80 bronz a dale... A jasne se uvadi ze nejvetsi ucinost je dana pri 50% . Ano kvalitni zdroj by nemel mit problem stim jet na 100% 24/7 . Jenze z vise uvedeho kdy je ucinost nejlepsi pri 50% . Tudiz kdyz si procik vezme 100W Grafika taky 100W neco je v rezii na desce atd tak sme tak 230-250W Tudiz je vhodnej zdroj 80+bronz . Silver se nevyplati je tam jen 2% rozdil zajmavej je az Gold nebo Titan. Problem je s cenou takovych zdroju.

Neni problem vyrobit svarecku (2KW zdroj ) s ucinosti 80+gold a vyse. Problem je udleat zdroj s malim vykonem o velke ucinosti. Takze kdyz mam sestavu kde mam jen procik desku nejakej disk. Sehnat ktomu 200W zdroj s velkou ucinosti je drahe jak prase.

Co se tyka jdete po znacce. Seasonic dela kvalitni zdroje ale ne vsechny jsou zarukou kvality. Kolikrat v testech konkretni model zklame.

BTW. Udavana certifikace 80+ vlastne unas nic neznamena takze tyhle zdroje brat tak jako ze ji nemaj. Vyrobce si to muze dat naco chce..

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

"Tobě přijde normální si koupit 400W zdroj a tahat z něj roky 400W?"

Ano, zcela. Přirovnání k autu je nesmyslné. Lepší přirovnání by bylo s generátorem. A ano, generátor na 250kW opravdu trvale dodává 250kW (dokud má palivo :-) ). Chápu, že ve spotřebním segmentu si lidi už tak nějak zvykli na to, že výrobek je určen jen na pár procent deklarovaných vlastností, ale v průmyslu a u slušných výrobců se parametry stále ještě dodržují.

"Nehledě na to, že právě cca poloviční odběr ze zdroje se rovná nejnižší spotřebě zdroje, kdy nejlepší účinnost je většinou v rozpětí 40-60% zatížení :)"

V tom případě výrobci nic nebrání na 800W zdroj dál nálepku 400W, aby jel v 50% zóně, ne? Než obhajovat výrobce, kteří to dělají přesně naopak. Lepší zdroje skutečně běží i na více než 150% zatížení trvale.

"Zdroje nejsou jen o Wattech, jak jistě víš, ale i o ampérech, proto se doporučují silnější zdroje, aby měl například výrobce GK nějakou jistotu, že nevzdělaný člověk v tomto oboru nenapíchne grafiku s potřebou 40A na 20-30A zdroj..."

GK se připojuje jednak na PCI-E slot základní desky, ze kterého může brát až 75W, a potom přídavné napájení. Z každého 2*3 PCIE napajecího konektoru až 75W a z 2*4 až 150W. Toto výrobci GK úplně stačí.

Pokud výrobce zdroje na 100W zdroj osadí 20 PCIE 2*4 napájecích konektorů, tak si troufnu říct, že opět nesplňuje specifikace.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A vy jste schopný mi sehnat generátor 250Kw za 1.000 až 10.000,- Kč? Jestli jo, beru 100ks :) Sám jste si s tímhle hloupým přirovnáním odpověděl....Generátor 250Kw stojí od cca 1 milionu za nějaký jetý kvalitní kousek.... A u žádné věci neni dobré, aby jela furt na 100%, to je jasné snad každému, tedy kromě Vás. Leda by jste byl milionář nebo Vám vše kupoval Vás papá :D To už by pak byla jiná věc....Ale člověk, který si svých koupených věcí váží se k tomu taky nějak chová :)

Koukám, že vy vůbec nemáte tušení co znamená učinnost zdroje... Doporučuji něco nastudovat a prolezte si křivky zdrojů, kde uvidíte, že 99% zdrojů má nejlepší účinnost ve 40 až 55% (60%) zátěže. Zde odkaz pro Vás: http://www.plugloadsolutions.com/80pluspowersupplies.aspx

Když počítám jen zatížení jen 50% a 100%, může být rozdíl 2-6% účinosti dolu při 230V, což je hodně :)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

"A u žádné věci neni dobré, aby jela furt na 100%, to je jasné snad každému, tedy kromě Vás."

To zkuste říct v nějaké slévárně, nebo sklárně ;-).

Na hloupé urážky reagovat nebudu, ten zbytek jsem zde již napsal.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Jop jasný, srovnávejte sklárnu nebo slevárnu s levnou elektronickou součástkou, která má nějakou životnost :)

Tady nemá debata smysl.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

To já nesrovnávám, já jen chci, aby výrobek splňoval výrobcem deklarované parametry (na tom snad není nic divného) a výrobky, které kupuji já, je splňují. Vše co píšu je z vlastní zkušenosti.

Do toho přijdete (nejen) vy a říkáte, jak je nutné běžet na 50% (Ještě jednou, co brání výrobci dimenzovat zdroj na 2x tolik, než potom uvede na nálepce? A jak víte, že to výrobci skutečných zdrojů nedělají? Vzhledem k tomu, že některé z nich nemají problém jet na 150+% a některé se vypínají na přetížení až někde na 175+%. Pokud takový výrobek budete používat na 50% nálepky, tak jste někde u 25-30% reálu. To také není zrovna nejefektivnější.) a jak je nutné výrobek příliš nepoužívat.

Já si tedy kupuji věci proto, abych je používal. Pokud bych jej nepoužíval, tak tím se ještě víc ten "levný" výrobek prodraží.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bavili jsme se o reálném používaní a né o nárazových testech, co který zdroj nárazové vydrží, že ano? Vy už jste jak Honzík Belka, který používá údernické zdroje na 300% :)

Co brání výrobci tohle udělat? To se ptáte doopravdy nebo si ze mě děláte srandu? Odpovězte si na tuto lehkou otazku: Proč někdo vůbec něco prodává? Kdyby jste musel přemýšlet, je to ZISK, tedy výdělek :) Pokud by tam nacpal to nejlepší co je na 800W, označil ho jako 400W zdroj, cena by byla úplně mimo, nekonkurence schopná a nikdo by to nekupoval. A to přeci výrobce nechce a nepotřebuje né?

Naopak efekektivní to je, když je zdroj v tomto rozmezí nejúčinnější né? :) Nebo podle čeho meříte efektivitu zdroje? Odjakživa se meří podle účinnosti.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Efektivita je samozrejme dulezita, nicmene to neni duvod, aby ten zdroj nebyl schopen dodavat nominalni wataz - i kdyz treba s horsi efektivitou.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Vy ste uplne mimo misu. Prave VY tu obhajujete tento degenerovany "kapitalizmus". Nastastie este dost vyrobcov zdrojov pouziva kvalitne suciastky, ktore su predimenzovane a zvladaju spominanu zataz. Cenovy rozdiel medzi smejdom a kvalitnym (za podmienky cenovej dostupnosti beznemu cloveku) je tak 35Eur.

Ono totiz, staci kratkodobe zakolisanie napatia v zastrcke, lacny zdroj to neutiahne a zobere si so sebou majetok kludne velkej casti komponent lacneho PC v hodnote 250Eur.

Ano, radsej dam Frantovi zdroj 400W v hodnote 45Eur znamej kvality, nez zdroj 600W v hodnote 15Eur neznamej kvality, kde ten lacny pocitac ma spotrebu odhadom 300-400W. Na zaklade skusenosti viem, ze aj ked v hranicnom 400W vytazovani po 3 rokoch takyto zdroj odide, tak odide sam. No nastastie za 15 rokov ziadny z nich neodisiel skor ako zakladna doska t.j. viac nez 8 rokov asi 10 zdrojov.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

"Bavili jsme se o reálném používaní a né o nárazových testech, co který zdroj nárazové vydrží, že ano?"

No však ano. Zdroj reálně trvale dodává 100% deklarovaného výkonu, dlouhodobě může jet na 150% a vypne se na 175%. Co je na tom nepochopitelného?

"Pokud by tam nacpal to nejlepší co je na 800W, označil ho jako 400W zdroj, cena by byla úplně mimo, nekonkurence schopná a nikdo by to nekupoval."

To právě není pravda. 2x výkonný zdroj vůbec neznamená 2x větší výrobní náklady. Takže zatímco výrobní náklady stoupnou o pár procent (pokud vůbec), tak prodejce to najednou prodává o desítky procent dráž.

A přesně takové výrobky vy kupujete. Předražené šmejdy, které používáte jen občas a jen na 50%, aby se náhodou nerozpadl na prach. Z vás musí mít prodejci opravdu radost.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, mam seasonic 350ku gold ... cituji z http://diit.cz/clanek/seasonic-ssp-350gt-recenze/mereni

"Při celkovém přetížení se vypnul až na 490 W, což je 140 % nominálního výkonu. Účinnost byla stále přes 90 %"

Takze opravdu se delaji zdroje, schopne dodavat 100% dlouhodobe a kvalitne.

Nicmene souhlasim s tim druhym diskuterem v tom, ze bohuzel tech zdroju je mensina... a realita je, ze vetsina znalych lidi si na neustale lhani vyrobcu uz zvykla a proste pocitaji s tim, ze na sestavu s 300W realne spotreby potrebujes ~600W zdroj...

Prumyslovy svet je proste neco jineho - tam takovedle oj*bavky konci obvykle mnohem vetsim pr****m, takze to dost dobre nejde delat...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Váš problém je v tom, že jste přistoupil na hru výrobců, že nálepka která říká jakou jmenovitou zátěž zdroj zvládá, nesmí lidé brát tak vážně. Nabádáte lidi nevěřit a kupovat zdroj dle nálepky s 2 X vyšším výkonem aby jel jak má. Připadá vám to normální? Mě teda ne, byť vím že se tak děje. Když si lidi s prominutím nechávají takto kálet na hlavu, dobře jim tak. Se mnou takové bago hrát nebudou, na tu hru musí být vždy dva.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ano takhle se zdroj kupuje, je to naprosto normální věc, i u kvalitních zdrojů... Tedy pokud Vám záleží aspoň na jedné z níže uvedených věcí:

- Hlučnost (nějaké zdroje nabízejí i semi pasivní režim, při menší zátěži, řádově 30-40% mají 0% hluku (pokud nepíská)).
- Účinnost zdroje (menší spotřeba el. energie).
- Méně vyzařovaného tepla.
- Vyšší výdrž a spolehlivost zdroje.

Pokud je ti vše z tohohle fuk, tak si klidně provozuj 600W komponenty na 400W zdroji, uživej si bezhlučný provoz (neboj, ten se za chvilku dostavi:) ), špičkovou efektivitu zdroje, málé zahřívání zdroje, zaručenou dlouhou spolehlivost a speciální kouřove efekty atd :)

GOOD LUCK. Tím bych to asi ukončil.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Degraduje kazdy zdroj - akorat ty levnejsi rychleji. Ale porad to nemeni nic na faktu, ze kvalitni zdroj je schopen dodavat 100% vykonu i dlouho po zaruce - zalezi totiz jak moc se klicove soucastky naddimenzuji. Jde vlastne jen o kondenzatory, ty proste degraduji nejrychleji. Takze v kvalitnim znacnovem zdroji mohou byt vsechny soucastky stavene na 400W (trafa, tlumivky, polovodice), a pokud tam budou kondenzatory s nadbytkem kapacity odpovidajici treba 800W zdroji, tak ten zdroj bude dodavat 400W klidne 10 let v kuse.

Bohuzel cena, znacka, papirove parametry ani mereni noveho zdroje tyto veci neodhali - jedina sance je zdroj otevrit a prozkoumat zapojeni a vyber soucastek.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Možná by bylo zajímavé zjistit, kolik z těch uživatelů, co mají v PC 400W zdroje, je skutečně potřebují. Chci říci, že pro drtivou většinu domácích "kancláků", je 400W "až nad hlavu" a ždímat je v "v plné palbě" nikdy nebudou .... ale samozřejmě že jim bude takřka vždy nabídnuta šunka, co má 550W, protože to je "woe minimální základ ne"?

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Stejně jakou auto i počítač nepotřebuje v každou chvíli plný výkon motoru. Kolik času z běžného provozu stráví něčím náročnějším? Pokud osadím pc zdrojem s nejakou rezervou, tak nevidim problem.

A zdroje nejsou jen o wtech a amperech. Ale i o stabilite a skutecnych hodnotach. Takze radeji zvolim "slabsi" zdroj kvalitniho vyrobce, nez "vykonejsi" noname za stejne, ktery v praxi slibovanych parametru nedosahne. Takze ve finale je slabsi, mene kvalitni a casto osizeny o ochrany a dalsi dulezite prvky.

Uz mi jedno PC kvuli zdroji cele odeslo. Takze na zdroji rozhodne nesetrim.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Duvodu pro to mit zdroj s rozumnou rezervou par stovek watu (2x vyzsim vykonem u tech slabsich) je pri normalni zatezi potreba je hned nekolik a ani jeden neni ten co uvadis:

- pri cca polovicni zatezi je nejvyzsi ucinnost zdroje
- zdroj pri polovicni zatezi hreje mene a neni potreba ho tak moc chladi a proto je tizsi a take dele vydrzi.
- v budoucnu se treba vymeni grafika, prida par disku a proto je potreba mit urcitou rezervu
- casem jak starnou kondenzatory (podstatne rychleji pri vyzsich teplotach) tak bude klesat maximalni vykon ktery zdroj muze dodat a take pripadne stabilita cele sestavy pri vyzsi zatezi.

A plati to dvojnasob u tech levnejsich zdroju.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

↑ This

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo, muzou udelat zdroj napr. 400W s maximalni ucinnosti pri 110% zatizeni (teoreticky) ... v tomhle neni limit ... zalezi jen na konstrukci zdoje... Opravdu to je jen na vyrobci .. takze kupovat zdroj 2x silnejsi nez potrebuju je zavadejci .... Muze byt u nekterych zdroju , ale to budou zdroje takove kvality, ze bych se jim obloukem vyhnul.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak zdroj za 3000,- je už vyloženě specialita. Do PC s MultiGPU řešením, což je dle statistik vyloženě cca procento hráčů (těžba, fyzika, 3D apod. je něco jiného). Dále můžeš vyhodit peníze za čistě pasivní zdroj.
Tedy "lidský" zdroj se pohybuje 1-2000, což značí výběr vhodných parametrů a výkonu. A jak vidíš, takový zdroj se v bedně za 2000,- vyskytovat prakticky nemůže.
Třeba je dobré si připlatit za modulární kabeláž, zvláště při oblibě malých skříní se hodí nepotřebnou kabeláž odpojit, udělat místo, zlepšit větrání. U kvalitních zdrojů se také spíše vyhneš pro někoho (např. já) nepříjemnému jevu, pískání v zátěži. Jsem schopen v místnosti, kde jsou všichni happy jít a odpojit pískající nabíječku. Věc která vyloženě nebrání v plnohodnotném provozu, nicméně je to 100% věc na řešení-výměnu.
Naopak bych nebyl apriori proti argumentu dvojnásobku Wattů vs odběr. Za a) vznikne ti prostor pro budoucí upgrade na žravější CPU/GPU nebo obecně rozšíření (např. USB-C s 100W odběrem?:) ), po dobu životnosti klesá efektivita, ale je to na každém soudruhovy, jaké vyhlídky dává dané skříni.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz ti odejde smejdsky zdroj tridy eurocase tak to muze byt s celou paradou, tzn. veme si sebou treba i disk. Jednou jsem to uz videl.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

+nielen na spotrebe, ale aj tvorbe tepla vo vnútri zdroja...a vzhľadom na horšie použité kondenzátory je tam určite vyššie riziko odpálenia, alebo nedajbože poškodenia ostatných súčiastok, plus, keď je ešte zdroj umiestnený hore, to znamená, berie všetko teplo z bedne...či sa mýlim?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

to ti po tvém dotazu asi nikdo nevysvětlí ...

např já koupil zdroj za 3,5k - není ani modulární a není ani extrémně výkonný - prostě řekl bych normální 520W zdroj ... a mám ho proto, že nechci aby mi zbylé komponenty v ceně násobně vyšší než byla investice do zdroje shořely ...

no a to celé dáš do skříně za 3,5k+ jen proto, že chceš aby se to uchladilo, aby to nehlučelo a abys to nemusel maskovat lepenkovou krabicí, když to postavíš do obýváku ...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Za 3.5 tisic 520W? Tak to zni jako pasivni platinovy Seasonic. To rozhodne neni normalni zdroj.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Normalny nie je, je spickovy, spolahlivy a tichucky. :) Taky mam 500W SuperFlower Platinum pasiv, stoji dokonca 4 tisic, je na neho 5 rocna zaruka a viem, ze ma nezradi. Do kompu, kde zvysok zostavy presahuje 20-nasobok jeho ceny, je to snad povinnost..

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Performance (40% of the final score) - like its semi-fanless cousins, the Golden Silent unit is quite the exceptional performer. Even without a fan, it regulates like Chuck Norris, controls ripple like Chuck Norris, and is roughly as efficient at doing its job as Chuck Norris. And just like the bearded one, you can't hear it coming. Now, I do have to nitpick on a couple things. The fanless design did compromise one performance aspect, namely the voltage regulation in the hot box. That's only good for a half point off a perfect score, says I. 9.5."

http://goo.gl/Eh15GB

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tak skříň se zdrojem za 2000 už není takový low-end, ale proti těm low-end skříním se zdrojem někde kolem 1000 je v první řadě nižší riziko, že se ten zdroj odpálí a vezme s sebou i něco dalšího.

Ve chvíli, kdy kupujete nový zdroj, plus desku a paměti (podle mých zkušeností se komponenty, které se nejčastěji odpálí současně se zdrojem), už ta úspora na zdroji tak lákavě nevypadá.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

A proč nové,
http://www.levnapc.cz/dell-optiplex-780-1.html
Když se k tomu přihodí monitor a nějaká grafika do 1000 jste na +-5k a nějakou tu hru si na tom taky zahraje a bude mít normální počítač, kterej bude ještě dobře sloužit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak kazdej mame jiny predstavy o hrani. Jasne pokud nekdo chce hrat solitaire tak tahle sestava staci...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Jen zajímavé info co se týče HGST disků: https://www.backblaze.com/blog/best-hard-drive/

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Backblaze jsou zajímaví také tím, že v datacentru používají běžné desktopové disky (a levné NAS disky). Mají na to vyvinuté vlastní diskové bedny a servery, s tlumením vibrací - a používají úložný systém, kterému nevadí desktopový diskový firmware ("nekonečná" latence při chybě čtení).

No ale i tak je to tristní srovnání, třeba pro ty NAS disky WD RED. Naopak věci od HGST potvrzují svou pověst nejlepších velkých disků - a to tam nemají enterprise Ultrastary, ty jsou ještě lepší.

Co se týče WD RED, naše provozní čísla nejsou sice až tak strašná, ale přes 8% AFR jsme měli také. Záleží nejvíce na zátěži - když se to téměř nepoužívá, funguje to. Má to psanou "doporučenou roční zátěž" (čtení+zápis dohromady) 120TB, do téhle hodnoty zátěže by měly platit udávané spolehlivostní parametry - leč neplatí, alespoň podle naší statistiky.

Do SOHO NASky se čtyřmi disky je WD RED běžná volba.
Zkoušeli jsme i NASy od Seagate, ale bylo to stejně špatné, dokonce ještě horší - ale šlo o příliš malý vzorek na nějaké všeobecné soudy.

Letos začali HGST dělat i laciné NAS disky, ale s těmi zkušenost nemáme. Chystáme se pokusně nahradit jeden rack na cold-data (8x 45 disků v 4U bednách přes SAS expandéry) plný WD RED 4TB ekvivalentem od HGST, těmi lacinějšími NAS modely, až tomu dojde záruka. Takže se časem uvidí.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

LOL, seagate barracuda 7200.11ka.. ST31500341AS.... >30% AFR to je mnamka ... no nekup to..

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Tak nejak mi tam od seagate chybi vetsina modelu, pokud se nepletu tak je tam vicemene jen nejlevnejsi desktop verze (chybi NAS a enterprise NAS verze - VX a VN oznaceni typu ) a porovnava se to s WD RED ktery je urceny pro NAS.

A taky si tezko objektivne udelam srovnani z uvedenych udaju protoze neni znamo po jake dobe v provozu ty disky odchazi, jen rocni prumer a prumerne stari disku.

Podobne je to s informacemi o vytizeni disku (obem ctenych/zapsanych dat)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak jistě, ty uvedené tabulky jsou neúplné. Ale každý má možnost si od nich stáhnout celou tu studii a tam je všechno.

Další typy disků - hlavně enterprise - tam nejsou, protože Backblaze právě založil svou komparativní obchodní výhodu na tom, že v enterprise nasazení používá ty nejlacinější "mizerné" desktopové disky, ne enterprise modely.

Není to jen tak - musí se to umět a něco o tom vědět - takže mají vlastní vývoj a oddělení spolehlivosti, které disky a vůbec se systém pořád zkoumá a vylepšuje. Mají např. vlastní antivibrační technologie, bedny na disky, racky. Také používají speciální software pro bezpečné ukládání dat, nezávislý na "zvláštnostech" firmware v discích, který má vysokou redundanci a dovoluje jim bezpečně provozovat i takový odpad, jaký provozují.

Zajímavé na tom je - a sami lidi z Backblaze to zdůrazňovali - že ani ty disky, které výrobci prodávají jako "lepší", tedy NAS, ve skutečnosti lepší nejsou - jsou jen předražené a mají jiný firmware. Ale spolehlivost mají stejně špatnou nebo dokonce horší jako ten nejlacinější šmejd. Alespoň tedy v jejich podmínkách (velkou roli hraje tlumení vibrací - to je pravděpodobně v NAS modelech lepší než v základním desktop modelu, ale v jejich antivibračním racku se ten rozdíl neprojeví).

Pochopitelně, z té publikované tabulky se nedozvíte to hlavní: jaká byla zátěž. Protože spolehlivost HDD je ze všeho nejvíce - pokud se dodrží ostatní provozní parametry - funkcí zátěže.

Když vezmete moderní (=ošizený) velkokapacitní desktopový nebo NAS disk - které mají doporučenou utilizaci pod 2.5% - a budete je honit naplno, nepřežijí ani měsíc. Pokud dáte NAS disky - třeba ty WD RED - do zátěže, kde by měly být o level lepší disky, např. WD RE4 - s doporučenou utilizací pod 11% - budete mít AFR třeba 50% jen to fikne. A to samé dál - i ty WD RE4 rychle všechny odejdou, když je přetížíte.

Snad jediný současný (mladší pěti let) HDD, který jsem viděl vydržet vše, byl Seagate Savvio 15k 2.5" 300GB, nejvyšší enterprise třída pro vysokou zátěž. Ten přežije nasazení třeba i ve vysoce zatíženém ZFS poli s on-line deduplikací, kde má utilizaci v pracovní době přes 50%.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nejsou HGST byvale IBM disky? To by tu spolehlivost vysvetlovalo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, původně Hitachi, úplně původně disková divize IBM.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Proti sestavě nebudu namítat nic, protože nevím, jaké byly skutečné požadavky (já bych si na hraní dokázal na základě toho, co má drahá polovička v PC, představit i výrazně horší parametry - Pepíček imho nemusí mit nic lepšího než 1600×900 (podle drzosti žadatele bych klidně klesnul i níž ;) a od toho by se odvíjela volba komponent). Bacha bych dával jen na volbu disku - na 3TB disku bude zapotřebí rozjet systém přes UEFI ;).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jde o nejlepší levný CPU u AMD, tak FX-8320E by koupil jen blázen:
http://goo.gl/FfkGWM

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

no někdo kouká na hodnotu číselného označení, jiný na cenu a pak jsou tu ti co koukaj na oboje ...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

<i>FX-8320E by koupil jen blázen:</i>

Jestli jste to nepochopil, tak celý ten článek byl "mírně" ironický a proto byl vybrán "E" procesor, prostě je "ENHANCED" a lidi koupí VŠECHNO, co je "zlepšené":
http://youtube.com/watch?v=FI3Eul9Olr4

Na nějaké parametry "sere pes" :) Pepíček chce Enhanced, vy...!

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jestli ste cetl clanek, tak deska 125W Visheru neutahne, protor 95W E verze omg ^^

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jste nebyl líný a krom zkoumání přítomnosti "E" se podíval i do kolonky "TDP" (3. od konce), zjistil byste, že FX-8300 má nejen VYŠŠÍ základní i turbo takty, ale že má i STEJNÉ TDP jako FX-8320E a to i přes to, že mu chybí to kouzelné "E" na konci.

Ve zkratce je tedy FX-8300 ve VŠECH parametrech o něco LEPŠÍ než FX-8320E, TDP má také jen 95W a navíc má NIŽŠÍ cenu.

Smysl FX-8320E mi tedy naprosto uniká. Stejně jako smysl o další 2000,- dražšího FX-8370E, které má stejný základní takt jako FX-8300, stejné TDP a jen o pouhých 100MHz vyšší turbo:
http://goo.gl/ES9zk9

Kolik naprostých imbecilů si koupí CPU za 5800kč, které se od CPU za 3300kč liší jen v nastavení jednoho násobiče o 0,5 víš? O tom, že má FX-8300 násobič odemčený a že na slušné 990 desce běhá i kolo 4,7GHz (tedy stejně jako ostatní FX) ani nemluvě.

FX-8300 je v současné době JEDINÝ AMD AM3+ CPU, který je aktuálně zajímavý a stojí za úvahu (pokud bude na něco, kde se využije 8jader). FX-4xxx jsou k ničemu (a X4-860K FM2+ se stejným výkonem vyjde levněji), FX-6xxx stojí skoro stejně jako FX-8300, dražší FX-8xxx není problém z FX-8300 udělat zdarma a FX-9xxx jsou šílenost sama o sobě (FX-8300 na 4,7GHz se jim ale už dost blíží, jak výkonem, tak šílenou spotřebou).

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem se tesil na sestavu za 5000 (podle uvodu to vypadalo ze si jezek troufne na neco co nezvladne ani chuck norris) a ona z toho vylezla sestava za 12k. Tak nic.

Jinak proc mit desku s grafikou a k tomu kupovat dedikovanou.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Mám takové tušení, že stále jakštakš obstojnou sestavu - např. na bázi Intel Core 2 Duo, příp. i Core 2 Quad, vybavenou 8GB RAM DDR2, diskem 1TB - např. green WD je i velmi úsporný, grafikou na úrovni nVidia GTX280, příp. AMD řady 5000..... oživené Win Vista 64bit, vybavené LCD monitorem podsvíceným výbojkama (s rozlišením 1600x1200, nebo v případě štěstí dokonce i 1920x1200)...... je dnes možné získat od různých dobrých duší i zcela zadarmo. Pak se repase může omezit na pouhou výměnu větráčků za nové.
Je jasné, že na takovýto počítač je třeba nahlížet stylem "Darovanému koni na zuby nehleď." a nemí možné očekávat žádnou záruku jakékoliv dlouhodobější činnosti. :P

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

No, C2D je už dnes opravdu na hranici vůbec samotného "webování", to se zcela jistě doporučit nedá. Navíc to bude pravděpodobně doprovázet zoufale pomalý disk (pár set GB na plotnu, ty doporučuješ dokonce snad s nižším rpm?), to je opravdu tak na úrovni psacího stroje, což asi nebude priorita.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Nesouhlasím. Na nové hry to pochopitelně není, ale třeba takový Stalker, Half-Life 1 i 2, DOOM 3, Return to Castle Wolfenstein a podobné hry staré 6 a víc let se na tom dají hrát naprosto v pohodě.
Dále Skype, jak jsi zmínil "webování", office, e-maily, to všechno na tom pojeden taky naprosto v pohodě. Co víc bys chtěl od sestavy, která je zadarmo? :O

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale moderní web, YT, fb apod. mají dnes jiné nároky. Neznáme pozadí "zakázky", ale jestli je to pro hraní nějakého teena, tyhle hry asi nebudou v kurzu....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

EuroCase ME880B černá, bez zdroje 120729 EuroCase ME880B černá, bez zdroje
5+ kusů 421 Kč 421 Kč ×

AMD Richland A4-4000 128130 AMD Richland A4-4000
5+ kusů 843 Kč 843 Kč ×

Kingston Value 4GB DDR3 1600 146508 Kingston Value 4GB DDR3 1600
5+ kusů 705 Kč 705 Kč ×

Whitenergy ATX 350W 156460 Whitenergy ATX 350W
5+ kusů 396 Kč 396 Kč ×

ASRock FM2A58M-HD+ - AMD A58 158657 ASRock FM2A58M-HD+ - AMD A58
na objednání 1 136 Kč 1 136 Kč ×

Seagate Barracuda 7200.14 - 500GB 94112 Seagate Barracuda 7200.14 - 500GB
5+ kusů 1 360 Kč 1 360 Kč ×

Cena celkem bez DPH: 4 017 Kč
.
Cena celkem s DPH: 4 861 Kč

Mozna kvalitnejsi zdroj .. a je to .. Socka PC

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

a hrát se budou na linuxu textový hry :-)

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Kdejaky mmorpg na tom pojede ... A kdyz uvazis monitor s 1366x768 rozlisenim ... Tak na tom na nizky detaily pojede lecos :-))

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Já narážel na to, že v tom nemá OS

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

OS se přece stáhne z internetu :-)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Intel Pentium G3260 - 1.672
MSI H81M-P33 - 1.111
Evolveo Zeppelin GOLD 8GB - 1.381
Whitenergy ATX 2.2 400W - 543
EuroCase ME880B - 449
Kingston SSDNow V300 - 120GB - 1.398
grafiku, která by mě dostačovat na minimální hraní bych odhadnul na Sapphire R7 360 2G D5, 2GB - 3.172

6.554 + grafika = 9.726

Takhle bych sestavil počítač pro někoho, kdo si občas chce zahrát nějakou hru.

Levnej zdroj podle mě není problém, pokud není dlouhodobě zatěžován na maximum.
Bednu, která by byla opravdu lepší, stejně nekoupíte ani za 1.500, takže to nemá cenu moc řešit.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Grafiku by som vymenil za GTX 750Ti, ktora ma vyssi vykon (cca +15%) a spotrebu 60W. R7 360 ma spotrebu az 100W. SSD by som dal 256GB co je take minimum pre herne PC, lebo nove hry dnes zoberu aj 60GB.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Nepochopil jste tu část zadání, že papírové parametry musejí působit jako že to je dělo ;-)

Takže „trapný“ dvoujádrový procesor, 350W zdroj nebo 500GB disk asi neprojde.

Jinak počítači v článku bych dal 8 GB RAM (nebo alespoň 6), protože to není tak velká investice, na papíře to vypadá mnohem lépe a gigabajty RAM patří mezi ty hlavní sledované parametry.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Dobry clanok, dakujem. Hned mi bolo jasne, ze sa bude volit AMD CPU a AMD VGA.
Uvital by som v dalsej kapitole "DYI PC" nieco na styl Stavime PC pro socky, co neradi plati ucty za elektrinu.
(alebo kancelarsky stroj / home mini server na 24/7 prevadzku)
Pokial tu uz taky clanok bol, ospravedlnujem sa a poslite mi prosim link :)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

EuroCase ME880B černá, bez zdroje 120729 EuroCase ME880B černá, bez zdroje
5+ kusů 421 Kč 421 Kč ×
AMD Kaveri A8-7600 156049 AMD Kaveri A8-7600
5+ kusů 2 422 Kč 2 422 Kč ×
Kingston Value 4GB DDR3 1600 146508 Kingston Value 4GB DDR3 1600
5+ kusů 705 Kč 1 410 Kč ×
Eurocase ECO+80, 350W 141383 Eurocase ECO+80, 350W
na cestě 682 Kč 682 Kč ×
Samsung SH-224DB, černá Bulk 126775 Samsung SH-224DB, černá Bulk
na cestě 379 Kč 379 Kč ×
MSI A88XM-E35 - AMD A88X 141231 MSI A88XM-E35 - AMD A88X
5+ kusů 1 199 Kč 1 199 Kč × WD Caviar Green EZ - 1TB 100665 WD Caviar Green EZ - 1TB
5+ kusů 1 610 Kč 1 610 Kč ×

Pro narocnejsi socky ^^

Cena celkem bez DPH: 6 712 Kč
Z DPH 8122Kč

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna s tou mirou spolehlivosti u WD vs Seagate bych z osobni zkusenosti moc nesouhlasil. Za poslednich cca 3-4 roky mi z 20 disku (8xWD, 9x Seagate, 3x SSD) pouzivanych odeslo 6xWD, 2x Seagate a 1x SSD.
Navic ty WD byly podstatne mene zatezovany v podstate pouze jako storage pouze pro obcasne cteni (Seagate asi 10x vetsi pocet zapisu) takze by mely vydrzet podstatne dele.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

mne pred vcerom odisla jedna 2TB barracuda, kupena 6/2013(to naserie), chcel som zobrat 2TB WD blue, ale take nerobia, alebo co(a black je podla mna predrazeny), takze som zobral zase barracudu, ale uz pocitam s tym ze to bude na 2 roky(predtym som s tym neratal)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

No tak to promin, ale to jsi bud nejvetsi smolar na svete a nebo proste kecas.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

asi ten smoliar, fakt sa mi to stalo

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem mel na mysli tu statistiku Pavel Gajdik

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Znamy co vlastni pomerne velky obchod s pocitaci v jiznich Cechach dokonce prohlasuje cosi o tom ze pomer reklamovanych WD a Seagate je dokonce 1:10 ve prospech Seagate (a naprosta vetsina vadnych WD jsou pochopitelne Blue a Greeny a u Seagate ty 4plotnove potvory).

Z hlediska zivotnosti disku se pochopitelne vyplati jednoplotnovy disk.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Promiňte, nerozumím vašemu psanému projevu. Znamená to, že zhruba na 1 reklamovaný Seagate připadá 10 Westernů? Nebo naopak?

A ještě dotaz: co je to za firmu? Aspoň rámcově, kde se nachází, není-li možné citovat (PS: České Budějovice je moc málo údajů ;).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Neni WD jako WD .. ja osobne mam strasnou zkusenost z WD BLUE ... chcipaly mi hned po zaruce / Black/Green v pohode jedou ..

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Delam it spravce v jedny firme a sefik naridil WD. Doma mam nasku na seagate desktop 4tb * 4ks. Nektery 2-3 roky, jiny mladsi, jeden tyden starej. Jedou ok. Ve firme delame test hdd scan (ci tak nejak, jmeno presne nevim), testuje casy pri linearnim cteni disku - ctu vsechny disky. Ukazuje to, jak dlouho trvalo danej sektor precist. Disky co se mi nelibi (cti maji vice nez 5sektoru > 500ms apod), nechavam testovat znovu a znovu, na jinem kabelu apod. Po 3 testech je vyrazuju. Otazka zni, kolik vyradim disku z rad wd red, wd black, apod ? 1/3 :-) Nedavno jsem si stavel server a hodil jsme tam na radu sefika 3*500gb 2.5" wd black - jeden je novejsi (cti nizsi), uz nebyl ten samej. Kolik jsem jich vratil z tech trech ? 1ks vracen, poslali jinej, vracen, poslali jinej, vracen uz nebyl stejnej, tak dejte holt ten nizsi. Prdel je, ze jeden z tech starsich odesel po mesici v ne priliz zatizenem serveru.

Takze zaver ? Seagate si udelal kdysi spatny jmeno a hafo lidi preslo k WD, ale nemyslim, ze by dnes byl Seagate extra spatnej, ale u WD o kvalite dost pochybuju.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. Z WD raidů už jsme dávno přešli na SSD, protože jsme si spočítali, že je to levnější, než každý rok vyměňovat nejméně jeden disk.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jde o HDD, tak je to vždy loterie a mění se to řada od řady. Jak mi potvrdil kamarád, než člověk zjistí z delšího sledování která řada HDD se kterému výrobci povedla, tak už jí nevyrábí. Stejný problém člověk slyší i jinde. V tomto duchu mi odpověděl i opravář automatických praček, když jsem se ho zeptal které modely jsou nejspolehlivější. Řekl, víte než já za ty 3 - 4 roky zjistím ke kterým modelům na opravy nejezdím s tím, že jsou to držáci. Tak už je výrobce nevyrábí protože co 2 -3 roky obměňuje produktové řady, aby na trh posílal stále nové a neokoukané modely.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Vzdyt to nemusi byt nove.

Kontejnery ve sbernych dvorech jsou plne nekolik let starych pocitacu - I5, I7, C2D, starsi AMDcka - staci prohrabat, spousta z toho je plne funkcni.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Jo, na tu věc nahlížím úplně stejně.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

V tom máš pravdu, sám jsem toho byl svědkem, když jem před vydáním Windows 8 sháněl COA štítky na starší Windows :-D Dneska mají instituce peněz, že neví co s nimi a když je neutratí, tak je příště nedostanou, tak se halt na jedné straně nakupuje nové a na druhé vyhazuje zánovní :-D Svět se zbláznil prostě ...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ono jde casto o blbost tech co ridi obnovu HW. Mnohdy nemaji problem nahrazovat 5 let stary HW novym, ktery je pomalejsi se zduvodnemim ze je potreba vyssi vykon :-) .

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

O tom žádná ...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Treba skrine na aukru se daji sehnet docela slusne, misto kupovani papiru za 500Kc, ktery i s krabici ve kktere se dodava unese i dite na malicku. A vyhazovanych je jich urcite taky dost.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Mno, chtěl bych v ČB najít sběrný dvůr, kde se dají z počítačů tahat Core i<em>X</em> ;) Mimochodem v ČB v Dolní (tam to mám blíž) vás v tom stejně nenechají hrabat (možná se dají najít právě tam ;).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

OMG. Volit do nove skladaneho PC znacne problemovy chipset nForce, ktery se prestal vyrabet cca pred 7 roky, to muze vazne jen retard nebo totalni BFU.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

VYSOCE VÝKONNÉ HERNÍ SUPER PC:
http://www.czc.cz/cinlb6nlokhvh9o3n70e5fonig/seznam

OHROMUJÍCÍ PARAMETRY:
- ČTYŘJÁDROVÝ výkonný HERNÍ procesor.
- Super HERNÍ základní deska s bohatou výbavou (např. 10x USB).
- 8GB výkonné HERNÍ paměti.
- Výkonná HERNÍ grafická karta Radeon R3 Series s výkonem až 4GB a podporou DX11.1 i nejnovějšího DX12.
- OBROVSKÝ a RYCHLÝ 500GB disk, samozřejmě také HERNÍ.
- Silný HERNÍ 500W zdroj, který dokáže toto super VÝKONNÉ PC bez problémů napájet.
- Celé PC je ve skvělé skříni s moderním HERNÍM designem, který každý správný GAMER ocení.
- Cena jen 7999kč (musím mít trochu zisk, ne?).

Tento nesmysl je bohužel každodenní realita prodejců na aukru. Stačí chvilku hledat a jistě narazíte na něco ještě lepšího, než je tento můj rychlý blábol.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Mas tam chybu :-)

Tech 8 GB herni pameti samozrejmne musi byt 4 GB RAM + 4 GB SWAP.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale to vůbec není doména prodejců na Aukro :-o To vidíš ve všech těch Euronicsek a Okayích jak u těch PC a hlavně notebooků mají zvýrazněný ten přívlastek HERNÍ, to prostě prodává, je to stejně magické jako slovo SLEVA či AKCE, je úplně jedno že je to xindl, nebo že je to dražší než obvykle, koho to zajímá :-D

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ještě 3D a HD. To tam musí být! HD audio a HD video, 3D akcelerátor, pane, to je technika. :-)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Kruci, zaspal jsem dobu, oni už se dělají čtyřjádrové Semprony…

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

no jo, Jaguar :))

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Nejde mi na rozum proč autor neměří stejným metrem sobě a jiným. Před nedávnem musel ve dvou článcích elaborovat proč chce 32GB SSD. Zadavatel chtěl PC do 5000 Kč a on navrhne za 14. Proč nevysvětluje že PC za 14 je zbytečné, když to za 5 udělá stejnou službu a lepší nepotřebuje. Proč cizímu vnutí 2,8x drahší, když zadání znělo jasně a u sebe je schopen obhajovat, že chce 32 GB SSD a ne větší a drahší. Tak teď mi řekněte kdo je tu ta zmiňovaná: „mentálně zaostalou socku“.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem myslel, že myslí autor sebe, ale zadání znělo pro někoho jiného a že mělo být herní pc

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. Lepší navrhnout něco podle svého nejlepšího vědomí a svědomí a předložit to jako rozumnou alternativu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nechci bejt hnidopich, ale k cemu je dobre mit osmijadro v pocitaci se 4GB RAM? Vzdyt pameti jsou dnes skoro zadarmo a sam uz si nejak nedovedu predstavit, ze by mi mel pocitac swapovat. ;)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Mi není primárně jasné, k čemu je dobré osmijádro kdekoliv :-D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Proc? Vyuzitelne je to dobre, ale ve spojeni se 4GB RAM pokud to neni pro konkretni specialni ucel je to prinejmensim usmevne jako ty nabidky PC v hypermarketech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já Ti nevím čoveče. To jsou podle mě tak specifické stroje, které to využijí, že je to prostě bezvýznamná minorita o které se nemá cenu bavit. V "normálním" PC stejně většinu provozního času polovina jader chrápe, protože je na něm nainstalován software, který víc jak 2 (respektive 4) jádra ani neumí využít. A do lacné šunky bych to už vůbec necpal.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takhle, nikdo komu ukážeš SVP přehrávání ti neřekne "to nechci", takže to bude chtít. A neboj, při tom jádra chrápat nebudou:)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Lidi nevědí co chtějí dokud jim to neřekneme (Steve Jobs) :-) Pepíček je právě ten člen majority, kterému FullHD na WMP stačí až nad hlavu, protože nemá tušení o tom co se v PC vlastně děje. Ti co o tom maji ahnunug, to je ta minorita a ta nejen že ví, ale má i peníze :-)

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Ono to asi bylo spíše, jak lidé mohou vědět že to nechtějí, když jim to neukážeš.
Jistě, já netvrdím, že si to má chlapec rozjet, to můžeš/musíš ty (pak to funguje zcela automaticky při spuštění videa). Prostě ukážeš "hele, slabý komp a běžné přehrávání takto nebo nebo silnější komp a lepší přehrávání takto". A nastavíš. V přímém srovnání fakt nejde říci, že to nechceš:) Je to o tom jak píšeš (nepřesně), ukázat a pak to teprve mohou chtít. Přitom na to stačí vhodně zvolený CPU/APU (AMD za pár tisíc) a máš doma solidní akcelerátor videa:)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Když nemáš peníze, tak můžeš chtít jak chceš a je Ti to plat prtné :-)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

SVP je hnus fialovej, jeslti se to někomu líbí, tak nevím, kam dal oči. Spíš si myslím, že to chcou lidi, kteří si o tom někde přečtou a řeknou si "žjóva".

Vím na, čem je to založené (MVTools pro Avisynth) a můžu říct, že to není dost inteligentní na to, aby to fungovalo. Naopak ty interpolované snímky jsou pěkná hrůza. A líbí se to lidem, co to nepoznají :/

Obrázek pro zamyšlení: http://i4.minus.com/ibjPtPu1AKZLlh.jpg

Jestli vám jde o plynulost pohybu, tak použijte na monitoru/TV obnovovací frkevenci, která je násobkem frekvence snímků ve videu.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Ale tak ono je možné, že to je hnus fialovej, ale v principu je to přesně tak jak jsem psal já. Někdo, kdo ví, že na přehrání toho fialového hnusu je třeba mít počítač výkonostně rovnajícího se těm v Cernu, prostě ty lidi přesvědčil o tom, že fialový hnus je přesně to co potřebují a bylo vymalováno :-) A když jsem teďka v tydnu viděl ten brainwashing, kdy Apple představoval ty svoje nové předražené zázraky, tak přesvědčit o něčem podobném tupé stádo, není vůbec problém :-D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tak když už, tak bych šel do MadVR a nastavil si upscaling nnedi3 a co to teď ještě má za hardcore funkce. Hned je nějaká highendová grafika využitá :)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Já myslím že tohle je už stokrát omleté téma. Lidské oko má nějaké vlastnosti (možnosti), to je jedna věc. Smysl veškerého audia a videa je ten, aby byla zprostředkována věrná reprodukce, to je druhá věc. Když se podíváte na to, co je dnes k mání (myslím tím filmy na jakýchkoli nosičích) tak to má do nějaké reality daleko jak po zvukové, tak po obrazové stránce a je úplně jedno v jaké to je kvalitě. 4k, 8k, ba ani 100k na tom jak je film natočen vůbec nic nezmění. FullHD je tedy maximum možného a pro lidské oko NAPROSTO dostačujícího. Všechno co je NAD, je jenom poměřování pinďourů a tahání peněz z kapes naivních a slepých zákazníků. No a vzhledem k tomu že dneska umí FullHD kdejaká laciná grafika v CPU, není naprosto co řešit. Ale zase chápu že o něčem se psát musí ....
A mimochodem, jak jste správně poznamenal, je to v prvé řadě věcí grafiky (GPU) a pamětí na grafice, nikoli osmijádrového CPU o kterém mě fakt zatím nikdo nepřesvědčil, že je k něčemu v PC pro BFU ...

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Zasmál jsem se, výsledná sestava mi připomněla ty šílenosti co se druhdy daly najít v šalinách coby "PC P4, 250MB HDD" vytištěné na "svítivých" barevných papírech (jak je to teď, nevím, šalinou jsem nejel už 15 let). Pak mě ale smích přešel. Koupit dnes desku s nvidia čipsetem, posadit do toho žravé a herně nijak výkonné osmijádro a živit to podivným zdrojem, to by snad mělo být i trestné.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

náhodou.... nastupuje DX12 které se kamarádí s multicore podstatně lépe, takže už do roka může mít proti pc s Pentiem DC či i3 podstatnou výhodu. A když bude hrát GTA V tak výkon pocítí už dnes.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Desku bych tam hodil nejakou tu MSI PC Mate ... ty jsou levnejsi. Zdroj Seasonic OEM - kvalita za rozumnou cenu, zdany papir co shori pri prvnim spusteni.
Jeste bych doplnil, ze operacni system je treba ukrast, preci si Pepicek nebude Windows Home kupovat, kdyz muze mit Ultimate uplne zadarmo. (sarkasmus) :-/

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Tak min. předešlý OEM bych zkusil aktivovat, pokud to rovnou není třeba krabice. Tak nějak plno lidí předpokládá, že s odhozením starého železa je třeba odhodit i OS:)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Já mám trochu jiný problém. Už víc než tři roky mám sestavu s i7 Ivy Bridge, 32GB RAM, nVidia GTX680 4GB, diky 3TB plotnový a 512GB SSD.
Po hardwarové stránce všechno neustále jede naprosto spolehlivě, není nejmenší důvod pro výměnu, po stránce nároků na výkon to samé.
Docela rád bych to nahradil něčím novým, jenže chybí důvod - přechod Ivy Bridge -> Haswell -> Broadwell -> Skylake vykazuje tak zanedbatelné mezigenerační vzrůsty výkonu a úspornosti chodu, že není žádný reálný růdod pro provedenéí takové výměny. :)
Obdobně to platí i pro grafiku - nVidia GTX 680 se 4GB VRAM je stále dostatečně výkonná i na ty nejnovější hry a na hraní 4K nestačí ani nejnovější GTX980ti.
Se mě zdá, že vývoj trošku zpomaluje a intervaly pro nutnost upgrade se prodlužují. Jojo, kde jsou ty doby obrovských mezigeneračních nárůstů výkonu, kdy např. 486DX-20MHz bylo o nějakých 50% rychlejší než nejrychlejší předešlá generace CPU - 386DX-40MHz. :P
Mimochodem, ad. Skylake - něco jsem nepochopil, nebo má ten procesor vyšší provozní napětí a větší spotřebu vztaženou k jednotce výkonu než měla předešlá generace? Neměl by být v parametru spotřeba/výkon spíš lepší než předcházející generace? :O

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak z DDR3 můžeš jít na DDR4, SSD přes PCIE NVMe bude docela boost (za předpokladu i7 do 2011), mezigeneračně se cca těch 5% (pravda, u Skylake bohužel neplatí ani to:-/) přičte, 4k hraní je vcelku reálné (nemusíš nutně honit FPS gamesu na max při 60fps), např. na Cities: Skyline stejně užiješ CPU (silné jak prase) a u Zaklínače holt snížíš stíny a hustotu vegetace (oboje spíše prospěje přehlednosti). W10 umí lépe hospodařit s VRAM, resp. "swapují" do RAM, takže taková Fury s HBM+4kanál DDR4 vcelku maso:), s DX12 očekávaný další boost výkonu (zvláště u AMD GPU a více jader CPU).
Nemyslím, že by ten upgrade nedával smysl (cíl hrát v 4k).
Ano, Skylake žere více, posílili GPU, CPU se prakticky nezměnilo (oproti Broadwell, který snížil spotřebu). Takže Skylake Xeon jasná volba, pokud už je.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

jj taky bych se pod to podepsal. ale jestli nema tazatel vylozene nutkani neco porizovat, tak snad bych pockal alespon u grafik na pristi 20/16nm rok

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já teda tvůj příspěvek jen tak prolétl, ale co mi nejde na rozum, je chtít upgradovat a nemít pro to důvod.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

JJ, měl by si koupit Apple a tyhle problémy bude mít vyřešené :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Proč si lidi kupují třeba nová výkonnější, úspornější, rychlejší....auta i přesto, že ta stará jim ještě fungují?
Jinak, domníval jsem se, že umíte číst i v rámci kontextu, nikoliv pouze doslovně. Pak tedy uznávám, že výraz "chybí důvod" asi v daném kontextu nebyl zvolen správně, příhodnější vyjádření by nejspíš bylo "chybí hardware". :P

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:-D pane doktore vy to ale strasne zlehcujete ..... zejmena, kdyz ja pocituju "stejny problem", .....ale nakonec vstanu, pac musim!

Opravdu sem mnohokrat premyslel, zdali bych uzil upgrade ... rychlejsi tohle, rychlejsi tamto, ted se mi zalozka cislo 32. prohlizece skube .... moje SSD je plne a zacal jsem swapovat na tocivem disku ... hmm ... potrebuju aby se mi ta kompilace delal rychleji? ... loadovani toho baliku dat do programu moc trva - mozna rychlejsi ramky ?

Proste ta cukatura tady je ... a vytvari obcasny napnelismus... a i vim, ze po upgradu by to byl rozdil pac moje Core i7 2600K uz zastaralo a vykon muze byt v nekterych testech az polovicni vuci soucasne TOP tride

... ale pak mi to cele zkazi a v jinem testu reknou, ze je to rozdil sotva 10%... a co hur - ja proste v zasade nemam pocit, ze by me i na mnoho narocnych uloh limitoval hardware !

pokud mi nejaky program co stvorim nejede rychle ... tak bud to proste o moc rychleji nejde udelat z objektivnich duvodu ... nebo jsem naopak to naprogramoval tak debilne .... ze stejne u zakaznika to bude chroupat jeste na tri krale.

Jedine co tedy obcas zatlaci hloubeji na muj pocit - upgrade potrebuju, generacne zaostavam ... jsou zatim jen nektere mene odladene hry!

Je to jako s tim pocitem .... "chci se udrzet fit, ackoliv uz tak nejak nemam tu potrebu nekomu ukazovat biceps" ..... co vyhraje? lenost nebo potreba drzet se na urcite urovni proste pro ten pocit?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

V takovemhle pripade bych asi volil pouzite komponenty (idealne este v zaruce) s polovicni nebo tretinovou cenou oproti nove na inzertnich portalech ale vylozene na to upozornit kupujiciho.
Uz jsem nekolik takovych PC sestavil a jiz par let funguji bez problemu... Deska za litr, CPU i3 za 15 stovek nebo i5 za 3 litry, 8GB ram za rekneme max litr, skrin nova za 500 stovek, zdroj novy za litr a grafiku za 2 litry a celou bednu mam za 7000-8500,-KC.
Takovy kupujici vzdycky slysi na cenu a tak misto 15000,-kc zvoli radeji tech 8500,-kc s tim, ze pokud neco odejde tak si to holt bude muset zaplatit.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Dovolil jsem si narychlo spíchnout něco, pod co bych byl ochoten se při prodeji podepsat. Cena je sice mírně vyšší, ale dle mého se za to člověk alespoň nemusí stydět a z vlastní zkušenosti vím, že zákazník si raději připlatí, ikdyž jeho původní představa je poněkud nižší, pokud se mu výběr a účel náležitě vysvětlí. Dal by se změnit třeba monitor za nějaké to TN a grafika třeba na GTX950/960 .... eventuálně.

http://www.czc.cz/09dknnjuc0h9qa702kk5nsojk7/seznam

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No jo, když komp za 20 litrů jaksi postrádá tu legraci hledání tříproužkového kompu z babku.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

No je tam monitor, ale i tak je to už opravdu vzdáleno pointě, které se tedy vzdálil už článek samotný. Zkrátka je třeba vysvětlit, zda dané má být o "bedna pod stůl" nebo "pojďme pécéčkovat", tzn včetně zobrazovadla, ovládání, poslouchání, atd. Ono je to vlastně jako u cyklistiky. Kolo (komp) je vlastně jen polovina pořizovací ceny.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na bedně pod stůl nemusí být nic špatného, když na tom dotyčný/á brouzdá po netu a píše texty v Office. Pokud to ale má být herní mašina co stojí málo, začíná to být legrace (jak pro koho, já beru nohy na ramena)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Já nijak netvrdím, že na tom má být něco špatně. Já jen poukazuji na fakt, že bez znalosti zadání se obtížně vynášejí řešení. Zda to má být "jen" bedna samotná nebo sestava.
Jistě, stavět PC s tím, že cílem je daná funkčnost a ne cena je mnohem větší zábava, bohužel velmi vzácná:) Já se těším, až můj na "steroidech" AMD na AM2 jednojádro nebo kde mi tato etapa PC začala v poslední aktuální reinkarnaci odumře (třeba morálně) a budu stát před čistým nákupním košíkem:) Ale to není téma na nejbližší dva roky.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

MSI deska, Zeppelin paměti a Kingston V300 SSD. To jako vážně, nebo je to nějaký trolling?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Bral jsem to tak, že se dá postavit aby to vydrželo přez záruku - nikde nejni psáno nic podstatnějšího. Osobní zkuženosti jsou ale u každého jiné a každý by si pro svůj vlastní stroj použil zřejmě něco jiného - tady je to pro Pepíčka. Sestavu jsem bral tak, aby byla alespoň použitelná. Pokud se budeme tedy bavit o těch proužkách tak to bych viděl dost podobně jako v článku.

http://www.czc.cz/c7sk6qdf3sh31brtktp8fa66ta/seznam

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

1. podle me je v te uvaze par nesmyslu, ktere bych zmenil. urcite bych nedaval 2x2GB pameti na desku, ktera ma jen dva dimm sloty. to pak nepripada v uvahu ugrade a pokud ano, tak zbytecne vyhodim ty koupene pameti. tudiz bych zcela jiste dal 1x4GB DDR3
2. graficka karta, zakl. deska je vec nazoru, do toho bych se snad ani nepoustel. to klidne muze byt. procak za malo hudby hodne muziky taky neni moc na vyber ale ty zravy osmijadra jsou taky silenosti
3. ten HDD je silene predimenzovanej. myslim ze 1TB za 1500,- je az az nehlede k tomu ze spousta pepiku ma nejakej starsi hardisk, kterej pouzije a neni treba ho kupovat. stejne jako DVD-RW. to uz snad vubec.
4. case se da take zrecyklovat z minuleho kompu. ale i za petikilo se da sehnat obstojnej
5. zdroj je nejak predimenzovanej. urcite by se za litr nasel lepsi kvality. tady si myslim, ze by pepik nebral tak drahej.
6. monitor take casto clovek ma, ale pokud ne, tak pro tyhle lidi v pohode staci fullhd TN panel. k cemu jim je nejakej IPS, kdyz to ani neoceni
7. kdyz vidi, co jsou lidi schopni hrat za hry na notebooku bez grafickeho vykonu, tak si myslim ze bych mu s ohledem na cenu klidne vnutil nejake to APU. grafiku si muze prikoupit az si zase nasetri love. to uz bude levna dx12 karta a hra mozna taky uz budou vulkan/dx12 a pak uz tolik nebude brzdit vykon cpu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jinak před rokem asi jsem skládal něco extrémně levného, ale to bylo určeno jen k textové editaci, tak se mi to tak nepříčilo. Case i s winXP zůstal, dal se tam nový zdroj (1200kč 350W), cesor (něco kolem 1500, asi intel), deska za 11 stovek, 4GB ram a 80GB SSD s tím, že mi slíbil, že na tom nebude dělat nic jinýho než chodit na web a psát v open office. CRT monitor si nechal s tím, že v brýlích má beztak víc skla, takže se deformace obrazu vyrovná.
Výsledek? Jede na tom facebook i youtube, neškube se to, nabíhá to rychle. Tuším, že dohromady to přišlo na nějakých pět a půl (ceny nahoře jsou orientační). Ale to mělo smysl, protože ten člověk věděl, co chce. Já za to dostal šest krabiček LM a byl taky spokojený, že jsem pomohl známé, která by si jinak nemohla dovolit nic srovnatelného.

Apropo... Proč první argument při vysvětlování ceny herních počítačů nezní "jde o druh realtimeové simulace a simulace si žádají výkon"? Říkám to každýmu a lidi to docela chápou, zvlášť když dodám, že na výpočet jaderných experimentů a počasí se taky používají výkonné servery. Tady už "nevzdělaní" známí jsou schopní i kývat.
Dnes bych to už upravil ještě trochu jinak:
- chcete si pouštět jenom filmy, nebo si občas něco prohlídnout na internetu? Kupte si klíčenku s bezdrátovou klávesnicí a zasuňte ji do televize (kterou většina z nich má) To je 3-5 tisíc.
- chcete si pouštět filmy, papírovat a občas chodit na internet? Tak si nachystejte 7-12 tisíc i s monitorem.
- máte televizi a chcete jen hrát občas hry? Támhle je tesko. Běžte si koupit xbox když máte malý děcka, nebo PS, když chcete hrát vy. 15 tisíc a bude to fungovat hned.
- chcete hrát PC hry v solidní grafice a občas komprimovat video z dovolené plus všecko výše zmíněné? Připravte si nejmíň dvacet tisíc.
- chcete svůj počítač udělat součástí svého života a sedět u něj furt? Pod 30 tisíc nejděte. Nemá smysl jít do kompromisů, protože od okamžiku, kdy neuděláte "dokonalou sestavu", budete dělat při následných updatech kompromisy každého půl roku. Je vždy lepší počítač postupně doplňovat, než jej updatovat.

Hlavní je udělat ten správný balanc mezi užitnou hodnotou a utracenými penězi. Dodnes si vzpomínám s úsměvem na známého, jak si stěžoval, že synovi koupil počítač za třicet litrů a on na tom hraje hry na facebooku...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem chtěl taky zkusit cvičně postavit v eshopu nějakou sestavičku a uvědomil jsem si jednu věc: že už jsem to hodně dlouho nedělal. Popřemýšlel jsem proč a našel jsem důvod - v zásadě dva: kdokoli, kdo po mě chtěl něco nového, chtěl rovnou notebook. Jak pro sebe, tak pro děcka. Desktopy už lidi kolem mě nechtěj. A druhý důvod: když už desktop, tak modernizace stávajícího (právě v rámci snahy co nejvíc ušetřit), ale nový nechce nikdo (kolem mě fakt nikdo, ani jeden a ani náznak).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No a já třeba desktop chtěl ... po starém desktopu jsem běhal 5 let na laptopu a pak jsem si řekl a dost ... stejně ho mám jen nadoma takže mi "stačí" desktop ... no a tak jsem si koupil vše uplně nové - s tím že jsem zúročil 10 let starou zkušenost s desktopem a víc myslel na budoucnost (zdroj, skříň, periferie)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Výkon u NB je drahá věc, ne je to pekelně drahá věc. Jen se dostat k SSD je NB tak za 20k nebo kdy "už" výrobce pustí tuhle "premium" technologii mezi uživatele. Kvalitní dedikovaná GPU je taky docela boj. Na AMD narazit vůbec samo o sobě, nVidia pekelně drahá. Navíc výkon člověk upgraduje nějak co 2 roky (třeba), zatímco s LCD je člověk spokojen mnohem déle a jakákoli výkonnostní náhrada NB je zároveň i zbytečná investice do dalšího monitoru (součástí NB).
A to je asi ta pointa, kolik lidí vůbec potřebuje výkon? Většina lidí na tom prostě brouzdá. Ale ve chvíli, kdy z toho má být něco výkonnějšího, tak se člověk nedoplatí a i když doplatí, tak co si budeme nalhávat, ten NB se prostě upeče....

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

No v našich povětrnostních podmínkách kdy je v létě 40 stupňů snad všude, ten NB nestíhá ani brouzdání po internetu, již jsem narazil na NB, který se vypl hned po načtení OS, ale když teploty klesli na 30 stupňů tak NB jel bez potíží. Třeba zato v zimě je takový NB krásné topení (jak u kterých výrobců, dnes noví NB snad až tak nehřejí).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nejde jen o teplotu prostředí, ale způsob užívání (deka např.) nebo i jen zda je NB pravidelně čištěn (není), aby se zanášením prachem nesnižovala kapacita tepelné výměny. Nehledě na to, že prasklý plast u kloubu monitoru z důvodu propékání (tedy velmi zrychlené stárnutí plastu) je evergreen.
Jinými slovy, podívej se, jak je např. 100W tepla chlazeno v serveru, jak v desktopu a jak v NB. Fyziku neokecáš.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

A taky nenapadne zmizely 7200 otackove disky a byly nahrazeny 5400, asi aby SSD vice vynikly.
Jinak ono prave na to brouzdani je potreba stale vyssi a vyssi vykon.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

oni jsou ale je třeba hledat. Já pořídil Hitachi a jsem spokojený.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ne že neexistuje HDD, ale je obtížné nají takový NB.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

lol :) zajimavej nazor :D nezapomente ssd zaplnit max 60% kapacity jinak ztraci rychlost a místo aby vynikl tak zanikne :P

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jde taky o to koupit si správný model který je upgradovatelný. Já mám ntb z roku 2010 a pomaličku ho vylepšuji - hdd byl 640GB 5400, už je nový 1TB 7200ot, RAM ze 4GB na 6GB, ještě vyměním cpu 2,53Ghz s 3MB cache za 2,93Ghz a 6MB cache (T9800) no a grafika ikdyž je to jen GT240 1GB se 48SP tak starší hry zvládá dobře. SSD půjde někdy v zimě do druhé šachty a stroj může dobře sloužit dál....

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ja uz setrim na desktop, Kvuli Heroes 7, na mem notebooku HP s Athlonem X2 a AMD grafarnou s 80SP uz to nak nejede :-(( a to sem pred nedavne do nej nacpal 8 GB ram ^^

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ono to má smysl - ušetří se na bižuterii, třeba skříň se dá zrecyklovat jakákoli z posledních deset let, s trochou štěstí i zdroj, optika pokud není IDE, asi i HDD a nezapoměňme na disketovku ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Necetl jsem to tu cele, ted jsem prijel, ale obecne:
Pokud ma pani 5 tisíc a chce Pc, na kterem pujdou hry, tak ji proste vysvetlim, ze z ciste novych komponentu to mit nebude, a nebo ne za ty peníze.
Vysvetlim ji, ze za 5 to postavim z komplet bazarových komponent, za 7 to bude mix a za 10 uz to bude Pc, na kterem pujdou hrat hry a vse bude nove.
Pani obvykle pochopi, ze když ma 5 litru a jde za mnou, tedy ji někdo doporucil (pac uz se tim nezivim jako hlavni cinnost), tak asi vim co rikam a necha si postavit bazarovej Pc.
A za 5 litru uz se docela da...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jinak davide, sám jsem nedávno stavěl několik variant sestav. Low-end se dá zmastit za cca 12k, mašina s 7950 vychází kolem 22k (i když nám v současné době pěkně spadly paměti, možná tedy 21k) a "skoro" hi-end (tzn. i5 4660 + 290X + SSD) kolem 32k+. Jak ti tady radí, zjisti nejprve jaké mají požadavky a jestli tyto požadavky jsou shodné s realitou. Pokud ne, tak jim tu realitu ukažte :)

Nešetřil bych na zdroji, i OEM seasonic obsahuje brak, na druhou stranu většinou jen kapacity. V době rychlého internetu lze doporučit i čistě jediný SSD disk (256GB např. krucinál MX100) atd. Ze zdroje určitě neslevit. Jak ta mašina bude házet BSOD, padat nebo se vypínat, budete mít jistotu, že je to třeba pamětma a nikoli zdrojem, kde to laik bude špatně rozpoznávat. Navíc špatný zdroj memtest neodhalí... a mnohdy nepomůžou ani burn-in testy, vzhledem k tomu že na to může mít i silný vliv teplota.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

A když už je tu tolik odborníků, tak mám jednu kontrolní otázku. Víte proč je v PC na úvodním obrázku tolik prachu? ☺

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Protoze jej nikdo roky necistil.

Dalsi otazka?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, to také. Ale to není ten hlavní důvod, proč je tam tolik prachu a zvlášť v tom CPU. Přijde na to někdo? ☺

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Zeby nemal prachove filtre v case ?

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

tunel z boku case??

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak já vám to prozradím. Zadní ventilátor v kejsu nefouká ven, jak by měl, ale nasává dovnitř. A všechen ten prach co se usazuje vzadu za počítačem se kterým léta nikdo nehýbal, letí rovnou na chladič CPU. ☺

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Bych tipoval na kuřáka, ale jde to i bez toho.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

https://www.alfa.cz/basket.php?items=_2NUH012LE0012R3L012MZO011KXK012RBT...

Niečo lepšie v tejto cenovej kategórii sa dá ťažko zložiť. Nelakať sa toho Pentia, to keď sa potiahne na 4.2GHz, čo je úplne v pohode bez zmeny napätia, tak to AMD schová do vačku čo sa týka hier. Grafika sa dá tiež pretočiť o takých +20%. Na skrini záleží, jednak kvôli hlučnosti, prachovým filtrom a celkovo airflow. Chladič a ventilátory komentovať nebudem, zdroj je pomerne spoľahlivý. SSD je pekné ale hernému výkonu nič nepridá, závisí od preferencii.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ten corsair bych tam nedaval posledni dobou cpou do zdrouju zbytecne hovadiny ......

http://zdroje.heureka.cz/super-flower-sf-450p14xe/specifikace/#section

radeji si pridej 500.- a budes mit zdroj co ma ´´minimalni´´ vykon 450W :) kdyz chces tocit HW ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz uz jsme u tech sestav - ma prosim nekdo prehled o tom, ktere case dneska maji spodni prachovy filtr pro zdroj (tj. klasicky miditower se zdrojem dole), ktery se da vytahnout a vycistit zepredu? Ja vim z recenze jen o jedne case, ale mozna jich uz konecne existuje vic (PC planuju v pracovnim stole, zadkem ke zdi a nechci jej pri pravidlem cisteni prachu furt vytahovat - trpi tim kabely, konektory a moje zada).

To vytahovani spodniho filtru zezadu me sere od te doby, co se zacaly zdroje davat dolu.

Jeste uvazuju o pasivnim zdroji, pak bych spodni diru bud neresil, nebo ucpal molitanem a lepici paskou. A mohl si vybral jakykoli case - treba neco jineho nez Fractal Define R5

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Pasivní chlazení a izolace nejdou moc dohromady. Resp. rozumí až moc, ale to ty jistě nechceš:)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

alebo si spravíš stôl, kde bude PC ukryté pod pracovnou doskou, alebo nejako zabudované vo vnútri, zdroj si dáš tak dobre, že vyčistiť prachový filter bude rovnako jednoduché, ako vytiahnuť z prednej strany skrine(case)..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Minuly tyzden som predal nasledovnu zostavu, tak ako ju vidite na obrazku, vsetko so vsetkym, stale 1+ rok v zaruke v super stave, za 15k (a to som povodne pytal 12k): http://i.imgur.com/r7Ifn7j.jpg

Trochu rozdiel, oproti tej sracke z clanku, nemyslite? ;)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Predimenzované.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

??

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

No, cekal jsem trosku intelektualnejsi clanek, protoze nabeh byl vcelku dobry. Pak jsme se ale dostali k tomu, ze pepicek je vlastne dejv jezku ...... uz jenom z pohledu toho HDD:)
Kdyby nekdo dnes chtel PC na beznou praci a multimedia, tak jdu do tech asus desek s integrovanym cherrytrailem .... bez diskuze.
Ta sestava v clanku mi prijde hodne divna ..... nejdriv vsude setrit a pak koupit nesmyslny zdroj s 950W za 1700, kde ucinnost bude pri typickem zatizeni 30%???
Ja rozdeluju jenom hiend pro beznou "kancelarskou" praci a to je cherry trail + 4GB RAM ...... a pak hiend-hiend a to je i7 + 16GB RAM. Vse samozrejme osazeno SSD minimalni kapacity 120GB.
Grafika se tam da dat jakakoliv .... osobne mi prijde uchylne rvat do takove sestavy gtx 9xx ... kdyz bych zvolil shitozni CPU, tak proc ne i GPU od AMD? Navic, nezlobte se na me, ale 4500 za gtx 950, coz je vicemene lowend? To je celkem hodne ne? Mam gtx 460 a i7-860 a jeste jsem nenarazil na nic, co by mi nejelo plynule ..... za 12 to pepickovi prenecham i s 16GB RAM:o)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Zdroje. Kto za to môže, že každý chce 500, 1000 W zdroje aj keď stačia 200-300W?
Weby, vrátane tohto, kde sú schopní aj 15W procesor testovať na zostave so 750W zdrojom, kde výsledna spotreba celej zostavy, vrátane strát je 50W.
Môj Noname 300W zdroj funguje doteraz. Síce ho už nepoužívam, ale funguje. Chcel som niečo menšie. Obchody plné 400-500-1200W zdrojov, až kým sa neobjavil nejaký 250W ATX Fortron. Funguje doteraz, i keď tie ich SFX verzie ani raz nevydržali viac ako polrok (kúpil som 3ks, všetky vyhoreli). Chcel by som menej ako 250W. No hej, môžem si vybrať len nejaký DC/DC prevodník, ktorého cena je pomaly cena NTB.
Pepíčkovia chodia na web, čítajú odborné weby, kde ocenenia získavajú 1,2kW zváračky, najlepšie s odoberateľnými káblami, pozlátené, navoňané atď.

testy 450-550 a 600W http://diit.cz/rubriky/zdroje
250W zdroj dokáže utiahnúť 65W i5, ku tomu do 120W grafiku a fungovať roky. Max. 300W, kvalitných 300W ako rezerva (+ 85+) ak niekto chce 4-5 HDD ako ja.
Skúste si pozrieť ponuku ATX zdrojov od 150 do 300W. Jedine tak s ITX skrinkou, samostatne takmer nič. Preto aj kancelárske PC s max. spotrebou 50W majú 400W zdroje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

lol tkz. koupis i5 cca za 4000.- kdyz pujdu z cenou hodne dolu a das tam zdroj kterej je cca za 1800-2500.- 450w navic naky smecko to nejak nechapu:% neni lepsi koupit za 6000.- 1200w dimenzovany na 1500w 80 titanium cer. a zdroj bude slouzit X let .

Pokud ma bejt sestava zamerena vyhradne do kanclu tak nadupej nakej dual core a vyjde te to na par stovek nebo mozna aj zadarmo :)

Ale kdyz teda setrit tak tohle je podle me stredni cesta http://zdroje.heureka.cz/super-flower-sf-750f14mg/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Po 10 letech stavění počítačů se mi poprvé chce opravdu zvracet.
Přeji mnoho štěstí při odpovídání na otázku "proč se to samo od sebe restartuje?" maximálně do dvou let od prvního zapnutí.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

muj -) HELLION

CPU Name AMD FX(tm)-9590 Eight-Core Processor
Threading 1 CPU - 8 Core - 8 Thread
Frequency 4689.65 MHz (23.5 * 199.56 MHz) - Uncore: 2195.2 MHz
Multiplier Current: 23.5 / Min: 7 / Max: 25
Architecture Vishera / OR-C0-Step (32 nm)
Cpuid / Ext. F.2.0 / 15.2
IA Extensions MMX(+), SSE, SSE2, SSE3, SSSE3, SSE4.1, SSE4.2, SSE4A, x86-64, AMD-V, AES, AVX, XOP, FMA3, FMA4
Caches L1D : 16 KB / L2 : 2048 KB / L3 : 8192 KB
Caches Assoc. L1D : 4-way / L2 : 16-way / L3 : 64-way
TDP / Vcore 219.76 Watts / 1.472 Volts
Type Retail (Original Frequency : 4700 MHz)

Motherboard
Model ASRock 990FX Extreme9
Socket Socket AM3+ (942)
North Bridge AMD RD9x0 rev 02
South Bridge AMD SB910/950 rev 40
BIOS American Megatrends Inc. P1.70 (06/04/2014)

Memory (RAM)
Total Size 32768 MB
Type Dual Channel (128 bit) DDR3-SDRAM
Slot #1 Module G.Skill 8192 MB (DDR3-1866) - XMP 1.3
Slot #2 Module G.Skill 8192 MB (DDR3-1866) - XMP 1.3
Slot #3 Module G.Skill 8192 MB (DDR3-1866) - XMP 1.3
Slot #4 Module G.Skill 8192 MB (DDR3-1866) - XMP 1.3

Graphic Card (GPU)
GPU #1 Type NVIDIA GeForce GTX 970 (GM204) @ 135 MHz
GPU #1 Brand EVGA Corp.
VRAM #1 Type 4096 MB @ 324 MHz

GPU #2 Type NVIDIA GeForce GTX 970 (GM204) @ 135 MHz
GPU #2 Brand EVGA Corp.
VRAM #2 Type 4096 MB @ 324 MHz
DirectX 11.0\12.0

Storage (HDD/SSD)
Model #1 Western Digital WDC WD25 00HHTZ-04N21V1
Capacity #1 250 GB

Model #2 G.SKILL FM-PCx8G2R4-480G
Capacity #1 480 GB
PCI-Express 2.0 x8
Max Read Speed: 2000 MB/s
Max Write Speed: 2000 MB/s
Sequential Read: 1900 MB/s
Sequential Write: 1050 MB/s

Model #3
Capacity #1 4 TB
WD4003FZEX SATA 6 Gb/s 3,5 palců 7.200 4 TB 64 MB

Power supply #1

Model
Brand Super Flower
Series Leadex
Model SF-1200F-14MP
Type ATX
Maximum Power 1200W (1500W)
Fans 1 x 14cm
PFC Active
+12V Rails 1
Modular Cable Yes 100% modular cable design
Input Voltage Full Ranage - 100V~240V
Input Frequency Range 50 ± 3 Hz / 60 ± 3 Hz
Output +3.3V@20A ; +5V@20.0A ; +12V@99.9A ; -12V@0.5A ; +5Vsb@2.5A
Protection OVP、OCP、OPP、SCP、UVP

Display
Screen #1 Samsung SAMSUNG (SAM07E8)
Screen #1 Spec 43 inches (109.2)

Cooling units complete Aqua computer germany.

Zatím je sestava v testovací stanici v planu je komplet nerezová desktop case přímo navržena pro tenhle HW návrh vznikl cca před rokem ale už jenom sestavit case a je kompletní. strojařinou se živím tkz. no problem...:)

Co na to rict ja jsem spokojen mam rad AMD , Nvidia G.skill a Super flower dela supr zdroje a ne nakeho shit enermax byli casi kdy byli good ale ty sou uz pryč dělají šméčka, corsair je zase predrazenej.....

cela sestava do posledniho sroubku me vysla cca na 160 000.- dph +

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.