Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Streamovaná hudba a video jako budoucí forma kontroly nad kulturou?

Měl jsem moc hezkou knihu, četl jsem ji několikrát, ale byla jen brožovaná - rozpadla se. No, od té doby nevyšla, knihovny ji už nevedou, antikvariáty taky ne ... mám ji už jen v hlavě. Nebyla v cloudu.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Analogova media jsou k nicemu. Nastesti mezi digitalizaci a cloudem byl zlaty vek, kdy se publikovalo digitalne ale clovek si to mohl ulozit k sobe na disk. A u disku narozdil od cloudu plati, ze kdyz si neco ulozis (zkopirujes) na dva disky, je to mnohem bezpecnejsi. U cloudu to funguje jen v pripade, ze si to kvalitne zasifrujes, aby nikdo nepoznal co to je, jenze pak to samozrejme nejde streamovat.

Vlastne ten vek jeste neskoncil ... i kdyz uz je za vrcholem.

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

aha, to jsem nevěděl, že když se brožura rozpadne, přestane fyzicky existovat ;-)...

+1
+32
-1
Je komentář přínosný?

např. jsou manželky co vám "takový salát" vyhodí stejně nekompromisně, jako nejoblíbenější starý svetr nebo džíny (byť byly jen krapet děravé :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rád bych Ti pomohl. O jakou knihu se jednalo?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

nechápu důvod, proč nabídku pomoci mínusovat :-(
opravdu se tu najdou takoví pitomci?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pety, příště napiš o jakou knihu se jedná – jsou cestičky…
nakonec – i salátová kniha se dá oskenovat atd.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono na torrentech je to taky bida - jako problem ze par let stare veci tam nejsou je jedna vec (tak clovek musi stahovat v podstate kontinualne jen novinky) - v podstate stejny osud jako streamovani. Druhy problem je - to co se nevyda na BR tam neni.. skoro zadna ceska tvorba, zadne minoritno veci - zde by streamovani mohlo nalezt svuj trh - ale - museli by dodrzet urcitou kvalitu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

mám to naopak, na torentech se dají sehnat věci, které snad ani nikdy nebyly digitalizovány. A v moderních uložištích jsou jen ty "novodobé" novinky a pár let staré produkce tam nenajdete.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

"na torentech se dají sehnat věci, které snad ani nikdy nebyly digitalizovány"

Není to protimluv? ;)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

oficiálně digitalizovány.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proč tam nejsou české věci je celkem jasné - nikomu za to nestojí. Nejsou zajímavé, nejsou ke koukání.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

To vysvetluje jen proc tam neni DNESNI ceska tvorba.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono fakt není o co stát. Snad jen o Markétu Lazarovou v remasterované verzi.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Filmy Karla Zemana jako Vynalez Zkazy nebo Cesta do pravěku za videni rozhodne stoji.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych rekl, ze je toho mnohem a mnohem vice o co je stat. Kdyz sem byl nedavno o Velikonocich v Cesku, v televizi hrali Vesnicko ma strediskova. Pri koukani na ten film jsem citil jak z toho cisi ta ceska natura, genialne vyobrazena... Az me to privedlo k pocitu, ze mi zacina Cesko fakt chybet.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ale to jsou normální distribuce kdy seženeš DVD za 20Kč. To snad nemá ani cenu hledat a stahovat na torrentech.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Hudba na fyzických nosičích je věc krásná, sám nějakou sbírečku taky mám, byť prošla značným zredukováním. Ale...

1) Ty nosiče, navzdory tomu, že jsem do nich v průběhu let dal nemalé peníze, jsou pro druhého bezcenné. Pokud by se toho člověk musel zbavit, tak je často lepší to hodit do popelnice, než prodávat po deseti kačkách. Sběratelství nosičů je černá díra s nulovou případnou návratností (pakliže člověk nevlastní nějaká echt rare média).

2) Uplynula určitá doba od chvíle, kdy jsem ty nosiče nakoupil, a za tu dobu jsem se hudebně posunul trošku dál. Tedy jsou to srdcovky, ale pustím si je dvakrát za rok, a to stejně z ripu uloženého na disku. Tedy jsou to nosiče, které zabírají místo a nikdo je nepřehrává, protože je to nepohodlné je přehrávat.

Před zhruba 2,5 lety jsem objevil Spotify a plně na něj přešel. Platím paušál a poslouchám kde chci, buď na PC, nebo v mobilu on-the-go. Cokoliv. Tedy cokoliv z katalogu, což je taky problém, jak bylo zmíněno v článku. Narážím tím na snad největší prasárnu - regionální restrikce.

Jako člověk, kterému odjakživa přišlo zcela normální za hudbu platit, se tak občas dostávám do kuriozní situace, že zaplatit chci, ale nemohu. Vydavatel moje peníze nechce a nijak ho to netrápí. Takže modelová situace: vybral jsem si titul a mám obnos peněz pro něj určený, taktéž vlastním český iTunes účet (dejme tomu). iTunes mě u takého titulu seřve, že je dostupný pouze v německém storu, tak přepnu na německý store, kde mě seřve znova, že moje kreditní karta není vedena v Německu. V ten moment na to už seru, tahám titul někde z uploaded.to, vydavatel z toho má 0 Kč a dobře mu tak. Já chtěl titul oficiální cestou a bylo mi v tom bráněno. Nejlepší jsou společnosti, které mají plnou držku pirátství, ale přitom svoje tituly nemají dostupné worldwide ;).

Takže spíš než dramatický scénář vypnutí celé distribuce mě více zatěžuje přetrvávající a zcela nesmyslné dělení hudebního trhu na "regiony".

+1
+32
-1
Je komentář přínosný?

IIRC kdesi jsem cetl ze Netflix ma nekolik milionu zakazniku co se pripojuji pres VPN. Takze hadam ze VPN nebude uplne neznamy pojem v bezne populaci. Tudiz otazka jestli si nekdo v zabavnim prumyslu jeste dnes mysli, ze "regiony" maji i nejaky jiny efekt nez nas*ani zakazniku... nebo je to jednoduse pravni problem ktery zatim nedokazali vyresit. Kazdopadne, debilni to je...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

1) nesmyslné ceny
2) restrikce
___________
už víme proč jsou tady piráti, ale producenti to prostě nechápou a nechápou a nechápou, protože se mylně domnívají že jsou novodobí zlatokopové.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Chapem co autor chel povedat ale , aj ked tu to bude nepopularne, place tak trochu na nespravnom hrobe. Co sa tyka regionalnych rozdielov v ponuke ako aj zmenach v katalogu to je proste politicko pravny problem. Niekto je vlastnik a Netflix, Spotify a ostatny su len distributory ktory maju nejak podpisane zmluvy ale nikde nieje pevne dane ze sa podmienky nesmu menit.
To ze sa menia za "behu" a zmizne mi z katalogu nieco co som tam doteraz mal, to je tak nejak dan za cenu. Niektory ludia nejak nedokazu rozlisit nakup konkretneho tovaru a platenie si pristupu do sluzby. Netflix a ostatne streamovacie SLUZBY su sluzby kde za ucity poplatok mam povoleny pristup do ich katalogu. To je vsetko, a ten sa v case meni. Ostatne to je dan za nizku cenu. Keby som si kupoval konkretne tituly tak by cena bola niekde inde. Co by bolo fakt zle je v pripade ze by som si kupil nejaky produkt (napriklad na Gogu Fallout) ktory neskor vypadne z katalogu (Bethesda kupuje Fallout, riesia sa prava, gog stahuje Fallout z ponuky) a vypadne aj z mojej kniznice (tym co mali uz Fllout kupeny samozrejme ostal takze tu to bolo v poriadku).
Ten priklad v clanku proste nebol uplne dobre vybrany. Co je skor otazka co sa stane povedzme so Steamom po 20-30 rokoch, alebo s iTunes. Napriklad nedavno sa riesil aj problem ako dedit nakupeny digitalny obsah ked zomrel majitel a jeho potomkovia to mali dedit ale nemali pristup. Tak isto je fest problem ze dnes ziadna digitalne distribucna sluzba nedovoluje predaj dalej. Napriklad na Steame by to bolo fajn a este by aj Valve mohlo na tom zarabat (brali by si povedzme % z predanej ceny).

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

No já jsem si z toho vybral zejména to, že film dneska by měl být stejný jako film včera, a ne že dneska budou agenti v rukách držet vysílačky tam, kde ještě včera drželi bouchačky (E.T. - Mimozemšťan). To by se pak taky snadno mohlo stát, že najednou by v archivu "Přítomnosti" byl běžně "odjakživa" obsažen Peroutkův článek "Hitler je gentleman" a taková falešná historie je snad ještě horší než historie žádná …

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

jj ta knížka 1984 mě dostala až skoro ke konci.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"digitalne distribucna sluzba nedovoluje predaj dalej"

Ten "predaj dalej" s digitalnim zbozim je tak trochu problem. Pouzite digitalni zbozi je totiz nerozeznatelne od nepouziteho ;) ... jak by jste to chtel udelat ?

BTW je vtipne ze zrovna vam tohle uniklo, protoze Steam je presne to co popisujete vyse.. SLUZBA. Vsichni jsou oblbli tim, ze si na steamu "koupi hru". Zadnou hru si tam nekoupite (to by ste museli mit par mega ;) a nekoupite si ani *kopii* hry. Kupujete si *pravo* neco hrat, a to pravo se muze z ruznych duvodu odparit ze dne na den. Je to presne to same co Netflix, lisi se jen zpusob placeni. Bylo by hezke kdyby tohle lidi pochopili...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to ano, ale koupit si hru za 90kč (3é), jako právo hrát ji pro mě přijatelné. Ale ano uznávám že když si někdo koupí desítky her za 1500,-Kč tak to už je na sebevraždu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vše je to dáno schopnostmi vydělat si rozumné peníze, prostě o finanční situací. Pro vás je prostě něco za 55 Euro nepřijatelné, pro jiné je to drobný výdaj. Proto také ty ceny produktů jsou tak rozdílné, pro někoho je drahé koupit auto za 60k, jiný si v pohodě koupí auto za 600k. Tudíž neplatí, že co je drahé je špatné. V této zemi kde kdo hořekuje nad svým příjmem, přitom patříme k nejbohatší části populace této planety.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Netušil jsem, že jediný způsob jak si ten film nebo hru pořídit, je Steam nebo Netflix. Já si normálně kupuji jednotlivé věci, které chci mít, a nikdo mi v tom nebrání. Nejsem nucen jen k pronájmu. Když si někdo zvolí pronájem, tam počítám, že je svéprávný a ví, jaké jsou výhody a nevýhody. Tak proč to řešit za ně.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Netušil jsem, že jediný způsob jak si ten film nebo hru pořídit"

Netusil sem, ze sem nekde neco takoveho napsal...

"Když si někdo zvolí pronájem, tam počítám, že je svéprávný"

Ano, rekl bych ze tady se pletete. Nikdo totiz necte licence, a IMO vetsina lidi se domniva ze zatimco Netflix je sluzba, Steam nikoliv (protoze se neplati mesicne)...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ale o tom to právě je, to je velký problém této doby. A mě právě štve, že se z toho dělá problém, který mají nést na hrbu všichni. Prostě prostší část populace si nedokáže říci o pořádnou mzdu, nedomýšlí co se stane, když se předluží. Platí věci, a neřeší co je za tím, na co mají/ nemají nárok. Nadávají na kvalitu jídla, ale pak hltají slevové letáky, ............ A ostatní to mají řešit, platit o to vyšší daně a omezovat se restrikcemi, jen aby se těm hloupějším mohli lépe léčit bolístky?

Prostě za blbost se platí, a každý svého štěstí strojvůdce.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mám pocit, že zde, na této levicové platformě tyto věci vysvětlujete úplně zbytečně. Alfou a omegou je dneska cloud, sdílení, mobil s co největším displayem a Ulož.to :-D Vás tady tedy s Vaším naprosto reálným, správným a aktuálním názorem bude každý brát jako zjevení, jako diverzanta co když nechčije s nimi, chčije proti nim a jediné co si vysloužíte jsou "mínuska". Ale zase chválabohu za Vás, sem tam musí přijít někdo a vysvětlit tukanům jak se na lopatě sedí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Levicovém? Nebo kdyby tento server navštěvovali pravicoví čtenáři, bylo by to lepší? Dělení na levici a pravici vzniklo kolem Francouzské revoluce a dlouhou dobu se k levici hlásili pokrokoví lidé, schopní experimentovat, přemýšlet ale především konat. Pak občanstvo zbohatlo a zlenivělo, tudíž lidé chápou levici jako parodii na spravedlnost. Naval prachy, máš víc, ale na ty moje se ani nepodívej. Ovšem pravice zdegenerovala úplně stejně. Ani jedna z těch ideologií nemá recept na současné problémy.
To že některým místním diskutérům uniká základní pojem, že prvně musím být schopný, tím vydělat peníze, které pak následně mohu užívat, nezazlívám. Většinou to souvisí s věkem a nezkušeností a mínuska u příspěvků jsou jen pro srandu králíků. Buď mám argument, v čem se někdo mýlí nebo dám mínusko.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jak říkám, žijete po staru :-) Dneska je za levicově smýšlejícího člověka chápán každý kdo je přesvědčen o tom, že má právo na všechno zdarma, všichni jsou povinní se o něj postarat a kdo umí a je schopný je lump. A s věkem, to naprosto nesouvisí, na to vemte jed. Pětadvacetiletý vohnout (o teenagerech nemluvě, tam to je úplně out) dneska nemá ponětí o tom že byla nějaká francouzká revoluce a šedesátiletý trouba na to byl prostě zvyklý, to máte prašť jako uhoď. A jinak je to přesně tak jak říkáte - buď mám argument a nebo dám mínusko - podle toho ty diskuse dneska taky vypadají. Ještě že nelze dát mínusko nebo plusko tomu samotnému článku, to by bylo kolikrát úplně bez diskuse :-D Vřele doporučuji třeba tuhle debatu člověka, který sice nemá nic moc o čem, ale musí, protože ho to živí s naprostým ignorantem a totálním mimoněm, fakt zábavné - http://www.cnews.cz/clanky/cnews-fm-ma-google-monopol-na-android-jeho-ap...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jo pane Hořice, ale to je právě to oč tu běží. Vy i já žijeme tmářstvím, nejsme ani IN ani COOL, protože pronájem (rozuměj streamování = zasírání internetu nesmyslným vytěžováním), cloudová synchronizace (protože považte, dneska chce a hlavně potřebuje mít každý všechny své věci kdykoli a kdekoli k dispozici, jinak už dnes nelze žít) a jiné "vychytávky", to je dnes na pořadu dne, v tom je budoucnost a každý kdo si věci kupuje a jen nepronájímá, je považován za sysla a hnusného buržuje :-D

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Každý čas má své specifika a módní prvky, za mé školní docházky to byly C-čka, a lumpové byly vexláci, šmelináři, meloucháři a řezníci se zelinářema. Jo vlastně také velké zlo se skrývalo na OPBH a v Mototechně. Co na tom, že bez těch lumpů by většina společnosti mohla tak leda spáchat sebevraždu, aby ten bezútěšný život zkrátili. Dnes jsou zase pro jistou část populace lumpové ti, co jim to rovnou nevrazí zdarma, nebo alespoň s velkou slevou. Gauneři na tom chtějí vydělat. Jen pak nechápu, proč se ti stejní lidé rozčilují, proč jim zaměstnavatelé nedávají mnohem větší platy. Protože vysoký plat není lumpárna, to by mělo být právo, když se narodil jako člověk. :))))

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ja vobec netvrdim ze Steam nieje sluzba. Aj ked medzi Steamom a Netflixom je vyrazny rozdiel. Netflix len streamuje video a priamo neumoznuje si ho lokalne ulozit (nebavme sa teraz o nie celkom legalnych sposoboch). Kdezto na Steame si tu hru stiahnem a nainstalujem. Dokonca Steam umoznuje si spravit aj lokalny backup instalacky, takze ked si hru odzalohujem , mozem si ju nainstalovat aj o rok. Otazne je ci to je mozne nainstalovat takuto zalohu aj ked dana hra uz v katalogu nebude (neviem ci ta ich instalacka overuje v Steame ci existuje dana hra, ale potrebuje mat nainstalovany Steam na danom pc) a to je v celku zasadny rozdiel.
Ano je tazke rozpoznat co je original a co kopia pri sw, lenze prave pri digitalnej distribucii je ta hra pevne zviazana z uctom. Takze nieje problem ju pri predaji len jednoducho vymazat z kniznice predavajuceho a pridat tomu kupujucemu (este aj achievementy a nahrany cas by sa dal vymazat).
Co by mohlo byt problematicke tak to su hry ktore povedzme pouzivaju este aj Origin od EA alebo UBIsoftacke hry. Ale aj to by sa dalo riesit.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Když už byly zmíněny Star Wars a nedostupnost originální verze, doporučuji prozkoumat hlubiny internetu a zkusit najít něco co se jmenuje Star wars 1977 silver screen edition 35mm

viz https://www.reddit.com/r/StarWars/comments/41bsef/a_new_hopeofficial_blu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U Vas v ČR aspon nemate FUP, ja som trochu viac pozeral netflix cez vdsl a uz 10 dni mam download 64kb/s. A na infolinke ma este zjazdil operator, ze ako som mohol minut 300gb za 18 dni. Kapitalizmus je sracka obalena v parfeme demokracie.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Mam pravo ako uzivatel steamu mat rovnaku hru nainstalovanu na tej istej masine ako upiratenu? Pripadne ako by skoncilo porovnanie licencie, ak by bol na pozadi otvoreny steam klient a dalo by sa to overit?

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Upirátěnou hru nemáte podle zákona ani právo stahovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Meleš blbosti, můžeš si bezproblémů pirátit to k čemu máš licenci.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

No ale prave to mi nieje jasne, ci mam skutocne tu licenciu - pri GOG je to pomerne jasne, ale steam...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že upirátěná verze se málokdy obejde bez zásahu do kódu, tak je to problém.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Mluví mi to z duše. Když začínal Joutub tak jsem si tam dělal palylisty nebo jak se tenkrát jmenovalo. Ale najednou mi po pár měsících začali videa vypadávat. Zablokované video, někdo cosi kdesi nahlásil a podobné žvásty. Přestalo mě bavit a začal jsem si co mám rád syslit k sobě na disk. Vývoj situace do dneška mě stále přesvědčuje že to stojí za tu námahu a stáhnou co se mi líbí.
Podobné přesvědčení mám k všelijakým cloud službám, v nejlépe free verzi jasně dostane člověk poznat že pánem situace je někdo jiný viz například poslední zmenšení prostoru na onedrive z 15 na 5GB....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mám přesně tu samou zkušenost. Jediné jisté úložiště je na svém disku v pc. Youtube a spol jsou vždy jen dočasným úložištěm, než někdo začne chtít více peněz a nebo má pochybná práva na něco co už stejně odvál čas.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já si dělal též seznamy odkazů (jsem fanda "vážné" hudby) a i ta bohužel z joutůba občas mizí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.