Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Streamovaná hudba a video jako budoucí forma kontroly nad kulturou?

Streamované služby jsou jako všechno, co je v cloudu. Dnes přístup a data máte, ale to dává pouze 0% jistotu, že to budete mít i zítra.
blog
1984

Staré dobré tvrzení, že vlastnictví je devět desetin práva, tady neplatí. V cloudu nevlastníte absolutně nic, máte jen určitý příslib nějaké firmy týkající se vašeho přístupu k datům. A je jedno, jestli jsou to vaše fotografie na Flickru, vaše e-maily na Seznamu, vaše hry na Steamu či vaše předplatné Adobe CC či Spotify, Netflixu a jiných poskytovatelů. A jak svět postupně směřuje od prodeje fyzických věcí ke streamování, u knih, audia a videa začínají být vidět stále častěji problémy.

Ne, nechci se dnes detailně vracet k tomu, jak Amazon odmazával lidem již zakoupené e-knihy z Kindlů, zatímco majitelé fyzických knih o nic nepřišli. Dnes si povězme pár slov o tématu, které naťukl Peter Sunde (jeden z klučinů z The Pirate Bay) a rozvinul Andy na TorrentFreaku.

Tak třeba se Spotify se to má tak, před určitou dobou na něm byly spousty věcí a ač tam dnes jsou spousty věcí stále, jsou to spousty o něco menší. O některé věci katalog této služby přišel. Podobné je to i s Netflixem a do kontextu toho všeho si můžeme dosadit i holou skutečnost, že v různých regionech nabízí dané služby různě velké a různě poskládané katalogy věcí.

Ochuzování katalogů či děl přitom nesouvisí jen s nějakými rozmary vlastníků práv, ale i s „politickou korektností“ dotaženou ad absurdum. Takže třeba pihatá zrzka Pippi Dlouhá punčocha už v poslední úpravě starého filmu nedělá vše, co tam dělala desítky let předtím, protože to je nekorektní / rasistické / xenofobní - vyberte si své preferované slovo. Kdo má doma 8mm film, VHS kazetu či DVD „z nekorektních let“, ten to nemusí řešit, nicméně v cloudovém světě je to jinak.

Ostatně máme lepší příklad než Pippi. Vzpomeňme Hvězdné války, původní trilogii, a tu hromadu různých úprav, které v ní Lucas postupem let prováděl. Ano, Hvězdné války vyšly za ty desítky let na spoustě médií, tedy včetně těch všeobecně rozšířených jako VHS, DVD či Blu-ray, ale pouze na starých VHS vyšly naposledy v podobě blízké původní verzi (připomeňme digitální „pucung“ z 90. let, dosazení Jabby do episody 6 či nahrazení Sebastiana Shawa Haydenem Christensenem v úplném závěru episody 6. Posledním médiem, které neslo původní verze původních Hvězdných válek, je tuším LaserDisc, a to už dnes není úplně postačující a dostupná technická záležitost. Nemluvě, že původním Star Wars bude 4k verze slušet, protože je to prostě MNOHOnásobně detailnější obraz než ~500 řádků obrazu LaserDiscu.

A teď si představte, že by služby jako Netflix existovaly v roce 1977, Hvězdné války nikdy jinde nevyšly a dnes jsme tak neměli k dispozici nic jiného než to, co aktuálně na Netflixu nabízejí. Anebo si představte, jak jste si u nějakého filmu oblíbili původní dabing, jenže práva na film má nyní jiná TV a ta si zařídila dabing vlastní, horší. To vám pak nezbude nic jiného, než se zaregistrovat na dabingforum.cz a začít shánět pokoutními cestami.

Peter Sunde měl Spotify předplacené (jak odporné, od usvědčeného piráta! :-), ale nakonec jej opustil právě kvůli mizejícímu katalogu. Tedy kvůli tomu, jak sám říká, že najednou zjistil, že někdo jiný rozhoduje o tom, co může či nemůže poslouchat. Neměl žádný backup, takže o ta daná alba přišel. S Netflixem je to dnes prý stejné. Co streaming vlastně znamená, je centralizace vlastnictví kultury, dodává Peter.

A také přidává svůj výhled na budoucnost. Dle něj nás možná v příštích 5 letech čeká nová éra pirátství, nová éra sdílení souborů, čistě jen proto, že někdo u dané služby rozhodl, že tento film či toto hudební album už nabízet nebudou či nemůžou. Sám už se na takový boj necítí, má zajímavější věci, kterých se věnuje. A jak s tímto fenoménem cloudové doby bojovat? Na to recept nemá. Možná právě ono streamovací pirátství.

Možná by se slušelo končit nějakým citátem. Nabídnu vám jich pár, sami si vyberte, který vám vyhovuje nejvíce:

  • „Kdo ovládá minulost, ovládá budoucnost. Kdo ovládá přítomnost, ovládá minulost.“
  • „Nikdy nedopusťte, aby vám smysl pro morálku zabránil udělat to, co je správné.“
  • „F**k 'em and their law“

Volba je na vás samotných. Já osobně vyznávám filosofii, že raději budu plnit knihovnu knihami (protože nikdy nemohou být zcenzurovány), neskladnými LP deskami (protože vznikly v době před loudness war), těžkými fotoalby (protože fotografie prostě musí na papír, v cloudu jsou to jen nejistá nehmotná data) či VHS kazetami (protože vznikly v době, kdy mastering filmů nedělala diletantská prasata co ke 24fps filmu dají zpomalenou zvukovou stopu vzniklou z 50půlsnímkové TV verze). Cloud je jen sekundární nejistá záloha, bez 100% garance přístupu k datům. Nic víc.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Streamovaná hudba a video jako budoucí forma kontroly nad kulturou?

Pondělí, 20 Červen 2016 - 05:40 | mykanec | Pety, příště napiš o jakou knihu se jedná – jsou...
Pondělí, 20 Červen 2016 - 05:39 | mykanec | např. jsou manželky co vám "takový salát...
Pondělí, 20 Červen 2016 - 05:35 | mykanec | Já si dělal též seznamy odkazů (jsem fanda "...
Pondělí, 20 Červen 2016 - 05:27 | mykanec | nechápu důvod, proč nabídku pomoci mínusovat :-(...
Pátek, 6 Květen 2016 - 17:03 | kat | Mám přesně tu samou zkušenost. Jediné jisté...
Úterý, 26 Duben 2016 - 12:38 | JML | Mluví mi to z duše. Když začínal Joutub tak jsem...
Pondělí, 25 Duben 2016 - 11:05 | Jirka1 | Vzhledem k tomu, že upirátěná verze se málokdy...
Neděle, 24 Duben 2016 - 12:10 | restore | No ale prave to mi nieje jasne, ci mam skutocne...
Neděle, 24 Duben 2016 - 11:38 | Anonym | Jak říkám, žijete po staru :-) Dneska je za...
Neděle, 24 Duben 2016 - 10:41 | Martin Hořice | Levicovém? Nebo kdyby tento server navštěvovali...

Zobrazit diskusi