Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Syndrom „Who cares?“

Patrně je osvobozující žít ve světě, kde nic není důležité. Ve světě dvojí pravdy. Ve světě, kde nemusí být nic skvělé, stačí když je to jen dostatečně dobré. Ve světě IT roku 2017.
blog

Pokud mi paměť slouží, psal se rok 2012 a no-X se „flákal“ na služebce v San Franciscu a na otázku, zdali chystaný Kepler (tj. GTX 680) podporuje tuším DirectX 11.1 se jim dostalo odpovědi: „Who cares?

Musím přiznat, že už před těmi pěti léty mi ta odpověd přišla hlavně spíš vtipná a ve svém podivném smyslu inspirativní, než jako šokující, zastírající či vyhýbající se přiznání, že AMD to umí lépe. Ono tehdy bylo celkem jedno, jestli to GTX 680 umí, nebo ne. Porovnávání papírových parametrů hry nepohánělo a maje tehdy osobně v testu jak HD 7970, tak GTX 680, bral bych klidně kteroukoli z nich, obě měly své světlé i stinné stránky (a s ohledem na Linux bych tehdy opravdu raději bral onu GTX 680). Takže „Who cares?“

Tahle památná věta kohosi z Nvidie se mi honí hlavou od té doby. Ona totiž celkem dobře vystihuje současný stav IT světa, tedy alespoň jeho porvchní / mainstreamové / majoritní části. Dám vám schválně pár příkladů.

„Windows 10 šmírují uživatele“ - je jedno, jestli ano, ne či zdali jen trošku. Daleko víc nás šmíruje facebook či NSA. Takže „Who cares?“

Ostatně ten facebook je kapitola sama pro sebe. Směrem na západ má plné ústo lidských práv, demokracie a bůhvíčeho, směrem na (dálný) východ Zuckerberg klidně ohne hřbet a probíhá se po Náměstí Nebeského klidu aby naznačil, že v Číně nemají problém ani se smogem, ani s lidskými právy. Ale „Who cares?“, máme přece ten báječný facebook, který nás všechny tak pohodlně a kvalitně propojuje.

„Who cares?“, že se na trh dostávají smartphony, ve kterých buď něco hoří či exploduje, nebo aspoň funguje zcela chybně. „Who cares?“, že zde očividně selhávají klíčové kontrolní mechanismy pod tíhou nutné rychlosti v konkurenčním boji. Hlavně že příští generace smartphonů bude hyper-kůl a umožní nám točit 4k / VR / HDR videa a být ještě víc „connected“, než se to facebooku podařilo dodnes.

„Ministerstvo pravdy“ pod vedením jistého absolventa plzeňských práv plánuje „dezinformační kontrarozvědku“. Jeho souputníci v podivném uskupení zvaném Vláda ČR, jehož nejvěší zábavou jsou přízemní osobní útoky na kolegy, případně jiní jim podobní, plánují znovu zavést bizarní a v demokratické společnost zcela dementní trestný čin hanobení prezidenta. V ulicích je stále více kamer a stále méně policistů, stále více represe a děr na silnicích. Jediný veřejný činitel, který má alespoň nějakou reálnou ochranu ve své funkci je ten, jehož zatím ještě hanobit můžeme. Klíčový státní úřad vede oligarcha, který jednoho dne něco řekne, aby o pár týdnů později vše popřel a veškerou objektivní kritiku sebe jako státního zaměstnance vydával za útoky na vlastní osobu. Zavádí presumpci viny i vúči těm posledním otrlým podnikatelům, kteří to v tomto totálně podnikání nepřátelském prostředí ještě nevzdali. Ale „Who cares?“

Máme přece důležitější starosti. Považte sami: peklo zamrzlo! Intel dal procesorům Pentium podporu HT, AMD možná konečně uveden procesory tak dobré, že právě kvůli nim dal Intel Pentiím podporu HT, Microsoft chystá další velký update Windows 10, Lucasfilm nechystá digitální princeznu Leiu a Apple chystá ajfouny 8. Ve stínu těchto událostí je vývoj současného světa přece nepodstatný.

Ještě stále je vše navenek v pořádku, stále si můžeme říkat „Who cares?“. Uvidíme, s čím přijde Donald, když teď usedá v oválné pracovně. Uvidíme, co na to Vladimír Vladimírovič, Angela, François či Theresa. Jedno víme jistě, na středně-východní periferii rozpadající se evropské „Čtvrté říše“ posílené Lisabonskou smlouvou je celkem jedno, co na to Miloš, Bohouš či Bureš. Užívejme si tenhle rok, třeba i právě proto, že tu konečně bude konkurence na poli CPU, generačně skokově lepší GPU, smartphony, které nebudou pálit do ruky a neexplodují či třeba jen prostě proto, že ty Windows konečně fungují bez odporného Metra, bez ohledu na šmírování. Máme se vlastně skvěle.

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Syndrom „Who cares?“

Pátek, 26 Květen 2017 - 10:58 | Williamreigo | Ohne Rezept Medikamente : Rezeptfrei Kaufen :...
Pátek, 26 Květen 2017 - 08:14 | charmingdatemi | office building Supertowns Despite the size of...
Pátek, 26 Květen 2017 - 05:06 | Georgemug | Poradę tą przekazał francuski portal pamięciowy...
Sobota, 20 Květen 2017 - 14:01 | Robertlooca | Instantly Buy Bitcoin, How to Buy Bitcoins [url=...
Pátek, 27 Leden 2017 - 19:15 | Artael | Spíš je škoda, že se nemohu zbavit pachutě...
Čtvrtek, 26 Leden 2017 - 18:28 | Puf a Muf | Jasně že nic není bez nevýhod nebo kazů. Ty...
Čtvrtek, 26 Leden 2017 - 04:07 | Spirit_pcf | Ja viem, jak to myslel. Ale nic nemeni na fakte,...
Středa, 25 Leden 2017 - 16:02 | Janko | Že já si nepřečetl předem od koho tento článeček...
Středa, 25 Leden 2017 - 09:16 | Jaroslav Crha | on to myslel tak, že když byl pájitel debil tak...
Středa, 25 Leden 2017 - 09:15 | Jaroslav Crha | Ano a stojím si za tím, vyrobit DPF filtr je...

Zobrazit diskusi