Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Takové velké Firefoxí vyznání

Pod to bych se snad i podepsal :) Před nějakou dobou (rok, možná dva?) jsem přesedlal na Palemoon co tehdy sliboval buildy využívající SSE2 instrukce a snad i nějakou optimalizaci oproti Firefoxu. Je pravda že když jsem je srovnával vedle sebe, tak se FF oproti PM dost plazil - je ale otázka, jestli to od FF 53 ještě platí nebo ne. Dokud se ale něco opravdu nerozbije, tak se vracet nehodlám ;)

A ještě si neodpustím přirovnání k autům
Mozilla: lidem se začala líbit stříbrná auta (Chrome), když budeme taky stříbrní, všichni přejdou k nám!

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pale-moon stojí za prd. Jednak se jeho kompatibilita časem spíš zhoršuje a druhak je i slow. Původně to byl dobrej nápad, i jsem ho chvíli používal, ale vývojáři to ženou do slepý uličky kde se browser netváří jako Firefox a některý weby pak blbou. Navíc zde zcela chyběj multicore optimalizace, schopnost vyšších HTML5 přehrávačů (třeba youtube), dokonce mívá i memory leaky (při tuně tabů má pravidelné záseky po x sekundách, atd.)

Já osobně nevim co všichni maj proti novýmu Firefoxu. Dle mého názoru je Firefox momentálně v nejlepšim stavu (aspoň na win) co kdy byl. Zrušení kompatibility se starými pluginy mě netrápí protože jsem žádné nikdy nepoužíval, v browseru mam max adblocker, video donwloader a aintitracker a ty všechny stále fungujou, takže neřešim. Naopak, ten browser se hodně zlepšil co se týče svižnosti. Momentálně jedu na verzi 55 Nightly aplha a je to fakt super. Firefox nikdy tak rychlej nebyl a na problémy jsem nenarazil.

Porovnejte si třeba 32-bit ESR verzi bez těchto věcí vs poslední 64-bit Nightly build se zapnutym multicore a neříkejte mi že nepoznáte rozdíl v rychlosti otevírání stránek a nulového zasírání browseru bez ohledu na to kolik toho je otevřeno. Firefox prostě dle mého názoru momentálně běhá lépe jak ever.

Ta změna vzhledu na australis mě taky naštvala (tehdy jsem právě byl chvíli na pale-moon), ale nakonec je to jen malinká změna UI na kterou jsem si rychle zvyknul. Na Firefoxu zůstávám a zůstanu díky dlouhodobé spokojenosti od jeho začátku a protože taky nemam moc na výběr. Vivaldi neni 100%, A Chorme je práskač co otevírá spoje na linky kde jsem nekliknul jen aby je "potenciálně" načetl rychleji + žere více systémových prostředků. Chromium Opera má sice easy možnost to vypnout, ale bez toho je ten browser strašně línej. Prostě firefox u mě vítězí, a nyní nejvíce ever protože běhá nejlépe co kdy běhal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Jednak se jeho kompatibilita časem spíš zhoršuje a druhak je i slow

Rekl bych ze oboji slo cekat, a lze predpokladat ze to bude horsi. Kolik lidi dela na Palemoon ? tri, pet ? Browser je obrovsky kus kodu, ktery se navic hybe pomerne rychle -> potrebuje tuny vyvojaru a testeru aby to drzelo krok s konkurenci. Palemoon ma /mozna/ sanci prezit kdyz budou rekneme kazdych 2-3 roky rebasovat jadro na nejnovejsi mozillu/chrome/cokoliv a na tom stavet UI, ale pokud se magicky nenajde nekdo s par desitkami milionu $$$ tak ve vecech jadra to nema sanci konkurovat hlavnim browserum.

> Firefox prostě dle mého názoru momentálně běhá lépe jak ever.

To je hezke, a verim vam, ale bohuzel malo platne. Na laptopu je FF vuci Chrome nepouzitelnej - v Chrome muzu mit otevrenych 20 tabu a procak chrni, ve FF uz s nekolika taby slysim vetrak. Na desktopu je mi to jedno, na laptopu to jedno neni..

> Vivaldi neni 100%,

Me se zatim libi nejvic, Chromej ma v tymu prilis mnoho UI nacku kteri nedovoli veci jako vertikalni taby, bohuzel zatim Vivaldi neni moc dostupny v distrech.. ale snad se dockam :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to bude chyba někde jinde (otázka je u koho), ale mně FF zamrzal docela rád a když už, tak to byly jednotky sekund. Zkoušeno samozřejmě i bez doplňků. Když jsem profil přelil do Palemoonu, tak lítal jak blesk a doteď s ním nejsou problémy. "Tunu" tabů občas otevírám a PM jich zvládá řádově stovky bez sebemenšího zaváhání oproti věčně čekajícímu FF.
Samozřejmě že jsem zkoušel i nightly verze a vždy jen x64.
Mě ani tak netrápil Australis jako spíš to, že FF opravdu míval tendence zamrzat v situacích, kdy se to vůbec nehodilo. Samozřejmě že PM má taky svoje mouchy, ale u mě běhá prostě líp.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jsem na to podobně. Asi největší změna, která mi nesedla byl vzhled Australis, ale dnes používám kompletní skin "DeepDark", takže je mi vlastně jedno, jaký vzhled je defaultní. Plus jsem si pomocí ClassicThemeRestorer posadil záložky tam kde je mám rád a je vystaráno a změnil odřádkování zpět na malá, protože tu dnešní módu "rolujte jak šílenci, dnes letí volné místo mezi řádky" nemám moc rád.

Za největší mínus FF považují prudký růst verzování, což znamená, že FF občas uteče nějakému pluginu z verzemi nastavené kompatibility a pak se musí týden dva čekat, naž to autor fixne a než to projde Mozillí schvalovačkou, ale není to nic extrémního. Na druhou stranu to udělalo pořádek v plugineh a přešel jsem jen na ty plně udržované.

Pak jsem se trochu potýkal s pomalostí browseru a zaráželo mě, proč v live distribuci Linuxu ten FF chodí tak svižně i se spouští svižně, byť z obyčejné USB klíčenky, tak jsem nakonec smazal svůj 20 let starý profil a nastavil si jej zčerstva a opravdu to byla nová krev. Zrychlení bylo nepřehlédnutelné. Za půl hodiny práce to stálo. :-)

Osobně si myslím, že inovace vzhledu mohou být otravné, ale dokud je možnost si to upravit po svém, tak je to vlastně ideální (autoři to tlačí nějakým směrem, ale nechávájí nám volbu si to dělat po svém.

Palemoon je určitě zajímavý projekt, ale obávám se, že jej dlouhý a slavný život nečeká, protože čím více se Firefox bude vzdalovat starému konceptu, tím toho budou muset udržovat sami a troufám si tvrdit, že na to nebudou mít sílu. Zatím klíčové komponenty (hlavně bezpečnostní opravy jádra) přebírají z FF, ale bude to stále těžší. Ale palce jim držím, ne že ne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak za mě je to úplně jednoduché - já žádné multicore nepotřebuju a nechci, když se mi nějaký task moc rozlézá po jádrech, tak mi to spíš vadí, proto ostatně nepoužívám Chrome a deriváty. Současný FF nepovažuju ani náhodou za nejlepší stav, ostatně to jsem v článku už popisoval. Kdyby udělali zcela nový browser a v něm se vyřádili dle libosti, štvalo by mě to méně, než když z FF ořezávají a ořezávají.

A co se týká života jakéhokoliv forku: Když může fungovat TenFourFox, v němž jeden člověk, který je navíc profesí doktor a ne programátor, už přes šest let prakticky sám drží krok s ESR (aktuálně s 45.9) a portuje novinky na a) nepodporovaný procesor b) nepodporovaný dvanáct let starý systém, tak o PaleMoon bych se až tak nebál.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Mě je jedno kolik threadů si to vygeneruje když jsou vesměs idle a nic nebrzděj, furt lepší než kdyby to viselo na jednom a pak máš někde jeden tab s pitomym skriptem či animacema co ti zpomaluje celej browser. S multicore 64-bit FF tohle odpadlo a pocítil jsem razantní zlepšení. O Ňákém větším zatížení CPU nemůže být řeč. Jader máme stejně dnes tuny, já ten multithreading vítám.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Driv mi PM prisel znatelne sviznejsi nez FF, ted uz je to opravdu trosku horsi. Ale ono se to da cekat, vyvojari FF krome rozbijeni funkci a vzhledu taky obcas neco zoptimalizujou. ;) S kompatibilitou to samy, proste zakladem PM je zjednodusene starsi verze FF...

Od toho se pak odviji i to, jak moc se muze PM tvarit jako FF. Kdyz se jako FF tvarit nebude vubec, hromada veci poradne nepojede, protoze plno webu na podporu obecnyho neznamyho prohlizece kasle. V lepsim pripade bude vysledkem zjednodusena (casto na destopu nepouzitelna mobilni verze). V horsim nejakej skript padne natrdo na hubu a nepojede nic. Kdyz se bude tvarit jako FF, tak je zase problem, ze bud se bude tvarit jako ten FF, jehoz vsechny schopnosti na 100% ma a weby budou rvat, ze je to prilis starej prohlizec (a to i v pripade, ze realne vubec zadny pokrocily vlastnosti novyho FF nepouzivaj). A nebo se bude tvarit jako novej FF a pak se zase sesypou ty veci, ktery predpokladaj, ze je to skutecne novej FF a pouzijou neco, co PM neumi. Tohle nejde rozumne vyresit.

Problemem FF je, ze nektery uzivatele nastval uz prilis. Jeste si vzpominam, jak nez jsem presel na PM, kazda druha verze FF rozbila ve jmenu modernizace neco, co do ty doby bezvadne fungovalo. A hledat porad novy doplnky, ktery to opravi, nebo jen marne skripat zubama nad nejakou nelogickou novinkou, se kterou se neda nic delat, k tomu se opravdu vracet nechci.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ano souhlas, ja jsem o Pale Moonu slysel uz davno, ale porad jsem zustaval na Firefoxu, ze se to nejak poda. A zaroven jsem paralelne zkousel QupZillu, Comodo Dragon a Chromium. Jenze chromacky browsery jsou pro me porad dobry jako nouzovka a v podstate stale horsi nez Firefox a to do chvile nez se zbavi addonu. QupZilla ma presne ty popisovane problemy, ze treba weby bank (internet banking) rve ze nepodporovany prohlizec a pada to, takze se to dalo jen castecne a i tam nektere funkcnosti firefox addonu chybely. Nakonec uz jsem zacal mit Firefoxu plny zuby a presel na Pale Moon a na nem jsem opravdu spokojenej. Muj styl prace je mit otevrenej jeden jedinnej tab po vetsinu casu, jinak mam maximalne do deseti, takze tim me Pale Moon vubec neomezuje a doufam, ze na nem vydrzim dlouho a ze i Pale Moon v soucasne funkcnosti take vydrzi dlouho. Firefox si muze jit k ledu, uz me nezajima.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Váš text mě bohužel jen přesvědčil, že se s ff opravdu budu v dohlednu loučit. Od prohlížeče chceme oba něco dost jiného a to je celé :-).
Pluginy používám a používat chci, v podstatně větší míře než vy. Html5 se mi jeví jako vážná bezpečnostní slabina browseru. Youtube videa v html5 se mi zpravidla načítají v horším rozlišení než ve flashi, navíc zvyšují zátěž na využití hw pc, takže využívám jeden z doplňků právě pro vynucené přepnutí na flash verzi. Víc než 15-20 panelů neotvírám současně skoro nikdy, snad i proto nevnímám možnost vyšší rychlosti práce jako důležitou. Možná kdybych vyzkoušel vámi zmiňovanou poslední noční verzi, že bych si třeba nějaké zrychlení uvědomil, ale za omezení s tím spojená mi electrolysis nestojí.
Zkrátka používáme browser oba dost jinak.
Jediné, co mě udivovalo bylo, proč nepřejdete se svými preferencemi na chrome, ale to jste vlastně vysvětlit.
Pro mozilu teď jen bude zajímavé si v praxi otestovat, kolik jejích uživatelů má podobné preference jako vy a
zůstanou i nadále u firefoxu. Já osobně tipuju, že jich nebude tolik, protože ten, komu nevadí vzhled a (oproti starému firefoxu malá) funkcionalita chrome, si většinou narozdíl od vás neuvědomuje nedostatky chromu v oblasti soukromí a tak dřív či dýl tihle lidi u chrome spokojeně skončí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

RE: "Já osobně tipuju, že jich nebude tolik, protože ten, komu nevadí vzhled a (oproti starému firefoxu malá) funkcionalita chrome, si většinou narozdíl od vás neuvědomuje nedostatky chromu v oblasti soukromí a tak dřív či dýl tihle lidi u chrome spokojeně skončí."
-----
Zajímavé. Vzhled je podle Vás důležité pojítko k "nedostatky chromu v oblasti soukromí"?
Lze se na to dívat také takto: Netscape Plugins API je starší API s menším důrazem na bezpečnost (bohužel očást funkcionality tím přijdeme). Ano, nejbezpečnější by bylo vůbec web nenavštěvovat vůbec. Pro ty ostatní případy každý volíme podle sebe. Mě například nevadí chodit na většinu stránek se zakázaným JavaScriptem (omezil jsem si tím funkčnost - a to zejména některých webů, které nejdou vůbec), povoluji si jen úzkou skupinu.

Firefox používám asi 6 let. Nové rozhraní Australis mi velmi vyhovuje. Nevím, zda patřím do " vaší většiny" nebo "menšiny". Dávat do souvislosti klesající podíl zastoupení Firefoxu s uživatelským vzhledem mi přijde podivné, a to zejména proto, že to jde změnit. Stejnětak: dávat tento (již roky se táhnoucí) problém do souvislosti s funkcionalitou, která je stále ještě "neokleštěná", a spíš se o ní mluví, je stejně tak zavádějící. Ano, máme každý jiné preference (já jsem Flash neinstaloval už v době, kdy bez něj nefungovalo youtube).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vyborne napsano, souhlas :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejak mi tu ale chybi to zhodnoceni toho, proc vlastne mozilla na webextensions prechazi (a obecne proc dela tyhle kroky). Kazdy tu na to jen kyda hnuj - ale nehodnoti to z te druhe strany. Jednak webextensions chteli samotni vyvojari doplnku a jednak se mozilla snazi o zlepseni bezpecnosti svyho prohlizece (viz take jejich Rust projekty), coz by se stavajicima doplnkama nedokazala. Co se tyce bezpecnosti ma Chrome vyresene doplnky nejlip ze vsech prohlizecu a investovat spoustu casu do dalsiho standardu se jim nevyplati, tak je pro ne lepsi pouzit ten, ktery uz je zavedeny. A presne to delaji.
Prechazel jsem na chrome kolem verze 20 a taky jsem se s nekolika doplnky tezko loucil. Ale eventualne je vyvojari byli schopni prepsat vsechny krome firebugu. Ale konzole chromu se za tu dobu promenila takovym zpusobem ze uz mi nechybi ani ten.
Je to proste jak porovnavat windows XP a 7. XPcka byly dobry system, ale bylo treba se posunout dal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, tohle je v těch diskusích slyšet tak málo... místo toho furt jen ta písnička o tom, že je to moc jako chrom... nejlepší když to říkají lidi co používají Chrome, což teda tady doufám neplatí, když lidi v diskusi uvažujou spíš o forcích FF. Do těch bych asi já nešel, IMHO nebudou mít na to, udržovat něco tak velkého funkční a nezabugované.

Taky bylo vtipný, když se FF předhazovalo, že nemá multiprocess, a když s ním přišel, tak se to zase kritizovalo, že to žere paměť (i když žere míň než u googlu, IIRC) a že je to zase přebírání debilit z chromu. Mě skoro přijde, že hlavní problém Firefoxu není v kvalitě, ale v tom, že nemá mindshare, není kúl a ať udělá co udělá, vždycky to bude špatně. Jak si jednou e-děcka zvyknou na něco plivat a stane se z toho meme, tak je to strašně těžký nějak racionálně prorazit. Lidi tohle používají jako sociální identitu, a tak to vždycky noví mlaďoši automaticky převezmou, aby byli in a patřili ke skupině.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> lidi v diskusi uvažujou spíš o forcích FF. Do těch bych asi já nešel, IMHO nebudou mít na to,

Staci se podivat v jakem stave jsou dnes ruzne webkitgtk2 a webkit2gtk a podobni... pripadne midori apod. Ty forky samozrejme vyhnijou, ani Palemoon nema dost lidi, natoz nejake one-man forky...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nojo, ale co jinýho má dělat člověk, kterýmu vyhovovala dřívější podoba firefoxu?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jj, tak to je.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale jo, porovnal jste to dobře. Jediný, co mi chybí, stejně u změn ve ff, tak při posunu k novým verzím OS od MS, totiž jsou věcné faktické důvody k těmto změnám. Posunout se dál, dobře, ale proč? Získám tím něco? Nebo jde jen o samoúčelné nahrazování starého novým, bez nějakého viditelného užitku?

Co se týče bezpečnosti doplňků firefoxu, nikdy jsem s ní problém neměl, ani jsem nikdy neviděl či ani neslyšel o tom, že by někdo měl kvůli ní problém. Takže mě její zlepšování naprosto nezajímá. Vyšší bezpečnost za cenu uživatelských restrikcí při správě doplňků vnímám navíc jako špatný krok, stručně řečeno tím podle mě dělají z lidí nesvéprávné v.o.l.y. Naopak to, co uživatelsky změnami ve firefoxu postupně ztrácím je pro mě velmi jasně viditelné.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak to že nevíte o zranitelnostech doplňků neznamená, že tento problém neexistuje. Samoúčelné to určitě není, prostě se snaží vypořádat s nástrahami dnešního internetu a udělat to pro sebe přehlednější a snaze udržovatelné. To že každému výsledek nemusí sedět je věc jiná.
https://www.ghacks.net/2016/04/06/firefox-cross-extension-vulnerability-...

A co se týče pluginů o tim snad ani nemá cenu psát, ty jsou věčně plné kritických zranitelností (Adbe Reader, Flash, Java), to je notoricky známé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě si nemyslím, že problém o kterém nevím, neexistuje :-).
Faktem ale je, že je pro mě tato věc nevýznamná či bezvýznamná. Mám za poslední roky celkem kus zkušeností se správou pc, nejen s vlastními kompy doma. A přesto, že díry v pluginech jsou samozřejmě víc než reálné, nepotkal jsem se v praxi dokonce nikdy ani s tím, že bych řešil potíže, způsobené děravým pluginem. A jediné potíže s doplňky, které jsem naopak pravidelně řešil, byly způsobené příliš restriktivní politikou vývojářů, kvůli které občas přestávaly některé doplňky fungovat.
Sečteno: soustředění vývoje na vyšší bezpečnost doplňků za cenu omezování funkcionality a uživatelské svobody se mi tudíž nezdá užitečné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak já to chápu, problém ale je, že software se dělá vždy pro určitou skupinu lidí a prohlížeč s velkým podílem cílí určitě na majoritu a majorita jsou především BFU. Takže se to dělá, aby to bylo obecně bezpečné i pro nezkušeného uživatele, což když uvážím pro a proti, je asi dobře (dokud mám možnost si to nakonfigurovat podle svého).

Také se mi spousta věcí nezdá užitečných, na druhou stranu se na to dívám jen ze svého zakysle konzervativního uživatelského pophledu :-), nemusím opravovat díry a slabiny, nemusím integrovat nové standardy, nemusím se vypořádávat s novými operačními systémy a novými trendy (multivláknovost), prostě sedět a kybicovat je snažší než vyvíjet a udržovat, aby se z toho nestal dinosarus jen pro největší konzervy :-).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bezpecnost prohlizece je hezka vec ale ja proste chci extension ktera modifikuje stahovani souboru. Webextension to zda se odmitaji resit s tim, ze povolit doplnkum sahat na disk je nebezpecne, coz jednak neni pravda, slo by to udelat i bezpecne, jednak kdyz by to musel uzivatel potvrdit tak to neni tak velky problem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pale Moon !!!

Problem Pale Moonu vidim v tom, ze pokud se nezvysi radove jeho trzni podil, tak utecou vyvojari doplnku a bude nam na nic, ze pouzivame skvely browser s XUL doplnky, kdyz je nikdo nebude delat. Asi polovina doplnku co mam je primo pro Pale Moon, ale ta druha je vzata z Mozilla addons, takze pro Firefox.

Lidi je potreba, abyste jenom nekecali, ale skutecne na Pale Moon presli.

---
dotaz na logout (samozrejme i radu dalsich normalnich jedincu vitam):

Aktualne resim co za prohlizec na Androidu, Firefox se desne seka a je neuveritelne pomalej a free verze Lightning WebBrowser zase nema integrovany adblock. Co byste poradili na Android?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja pouzivam mobilni Operu. Dokud to nekoupili cinani, byl to podle mne nejlepsi prohlizc na mobilech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, ale už jí koupili :-(. Škoda. A dolphin je děsnej šmírák, do softu s tolika požadovaným ioprávněními se mi jít nechce, to je snad horší, než ty číňani. Používám - ne moc rád - mobilní firefox, protože nevím, čím ho nahradit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dolphin. Možno doplnit o Jetpack, umí povolit/zakázat používání flashe, má adblock, gesta, doplňky, umí forcovat formátování a zoomování textu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Lidi je potreba, abyste jenom nekecali, ale skutecne na Pale Moon presli.

Pokud chces, prejdi si. Ja zkousel, diky nechci. To uz radsi cokoliv z hlavni trojky/ctyrky.

Navic Palemoon neni dostupny pres distro balicky, takze bych musel a) resit nejaky updatovaci system sam, b) bezet na outdated browseru, coz je fakt bezpecne... takze ee.

Kdyz uz jsme u toho, jak je na tom Palemoon s bezpecnosti ? backportuji security patche z Mozilly ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Údajně backportují

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč nechceš? nějaká konkrétní špatná zkušenost?
Jen kvůli fiktivní obavě z malé bezpečnosti nedostatečně updatovaného browseru tím spíš pod linuxem, bych ho určitě nezamítl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

napsal jsem, proc nechci. 1) je to pomale, 2) slaba podpora novych veci (prakticky se to zlepsuje jenom kdyz udelaji rebase), 3) neexistujici balicky (ne, opravdu si nehodlam resit vlastni system updatovani browseru).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OK, dík za zopakování, nějak jsem to přehlédl.
Dík za varování před pomalostí, beru ho na vědomí.
Slabou podporu nových věcí pokládám osobně spíš za klad, právě kvůli příliš rychlým změnám vzhledu a funkcionality se přece chystám firefox opustit :-). Samozřejmě ale, nic se nesmí přehánět a je reálné, že různé forky postupně končí na neschopnost implementovat novinky skutečně potřebné pro běžné fungování browseru. Palemoonu zatím pokud vím nic skutečně potřebného nechybí a vyvíjen je, to že je to pomalu, mi nevadí.
Pokud jsou pro tebe větší hodnotou novinky, než stabilita a funkcionalita browseru, je otázka, jestli ti na stávající podobě ff má co vadit, protože to je přece i postoj jeho vývojářů.
Že si nechceš sám překládat zdrojáky pochopitelně chápu, ale zatím mě to netrápí, dokud bude možné používat win 7, k linuxu se vracet nechystám.
(Jen pro vysvětlení - palemoon jsem dlouho neviděl, jedu na ff esr a jen zvažuju kam dál po esr 52.)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

On asi myslel slabou podporu prave tech veci, ktery jsou potreba pro bezny fungovani.

Napr. "nedavno" dostal novy rozsireni javascript. Vsechny "velky" prohlizece uz podporu pridaly a nektery weby to zacaly pouzivat. Bohuzel obcas bez kontroly, jestli to navstevnikuv prohlizec podporuje. No a PM nepodporoval, protoze vychazel ze starsi verze kodu, kde to jeste nebylo a jednoduse pridat to neslo. PM to nakonec po vice nez pul roce prace vyresil "vymenou jadra" za novejsi, ale zase je to jen na cas, ten problem se vrati a opakovat pouzity reseni bude cimdal slozitejsi az nemozny.

Castecne je to chyba i tech webu. Nelze predpokladat, ze kazdej navstevnik ma prohlizec, kterej umi vsechno. Spravne by si ho mely osahnout, zjistit co podporuje a podle toho mu naservirovat spravny skripty. Ale to je vec, kterou nikdo delat nechce, protoze je to hromada "zbytecny" prace. Paradoxne se to casto tyka tech nejvetsich, pro ktery by to problem nebyl, ale stejne to nedelaj (napr. na PM foru pravidelne rvali uzivatele kvuli problemum s FB).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já tam používám taky Palemoon ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nainstaloval jsem ho ještě včera večer, dám mu šanci paralelně s FF52.1ESR a uvidím, jestli to je cesta nebo ne.

Na mobilu jedu od počátku věků na Opeře Mini a nebudu na tom nic měnit. Ta androidová čínská plácačka je tak prolezlá čínským spyware a adware, že to že Operu vlastní číňani už je mi srdečně jedno. Reklamy blokuje, data šetří.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Diky, zareaguji i na ostatni.

Operu moc nechci, kdysi jsem pouzival a nejak me na mobilu nenadchla a od doby co opustili jadro Presto, tak "trucuju" a Opere se vyhybam.

Dolphin s JetPackem jsem mel, ale slo to pryc - spyware.

Presel jsem na Pale Moon, z mych addonu je polofunkcni akorat TextLink - nefunguje v nem dvojklik, jinak si nemuzu vynachvalit. Na Ubuntu je repozitar, takze aktualizace neni problem, ale stejnak jsem vetsinou na Windows 10, takze aktualizuju klasicky pres rozhrani Pale Moonu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Před lety jsem Dolphin překládal a denně používal, uměl pár věcí navíc a běhal opravdu svižně. Bohužel ty časy jsou dávno pryč a dneska je to opravdu jen "spyware".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Forky vždycky vypadají jako hezká věc, ale hodně často zajdou na úbytě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obcas ale forky kompletne nahradej puvodni SW. viz LibreOffice, X.org a dalsi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nějaké novinky ohledně přehrávání videa ve fullscreenu při současně zapnutých doplňcích ? :) Zaslechl jsem, že by to mohlo být Creator updatem, prosím ne...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem to podobně s Operou. Na Operu jsem definitivně přešel těsně před verzí 10, která byla přelomová. Na 10 a nějakých dalších jsem ještě pak chvíli přežíval, dokud to šlo. To bylo to období, kde se hlásila jako 9.xx, protože byl problém s useragentem, kdy dvouciferná verze (10,11,12) byla špatně interpretovaná (snad na 0,1,2 nebo tak).

To tehdy Opera měla ze všech prohlížečů nejvyšší verzi. Člověk intuitivně věděl, že přechod z verze 9 na 10 přinese nějaké novinky. Firefox byl 3.5, možná 4, IE asi 7. A pak přišel Chrome s jeho dementím způsobem označování verzí, během roka předhonil Operu, a co byste neřekli? Ostatní prohížeče z toho dostali asi šok, a jediný, kdo zběsile nezvyšuje čítač, je Microsoft...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak Microsoft zvysuje cislo uplne stejne s kazdym vydanim, jen ty vydani maj nasobne nizsi frekvenci :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na desktopu jako alternativu k už příliš nevyvíjenému Palemoonu používám Waterfox. Bohužel na mobilních platformách je Firefox zanedbávaný - zejména pak ve Firefoxu oceňovaná práce se záložkama je na mobilu hrozná - takže tam zůstávám u Safari(resp. Edge).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak na tom waterfox tedy je funkčně?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Doporučuju vyzkoušet, na stránkách Waterfoxu je i "portable" verze, která nezapisuje do registrů a má na jednom místě profilové informace, takže nerozhašuje systém. Waterfox vychází ze zdrojáků Firefoxu, takže má stejnou funkcionalitu jako Firefox příslušné verze, ale má některé tweaky, včetně podpory pluginů - konkrétně píšou toto:

Disabled Encrypted Media Extensions (EME)
Disabled Web Runtime (deprecated as of 2015)
Removed Pocket
Removed Telemetry
Removed data collection
Removed startup profiling
Allow running of all 64-Bit NPAPI plugins
Allow running of unsigned extensions
Removal of Sponsored Tiles on New Tab Page
Addition of Duplicate Tab option
Locale selector in about:preferences > General

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dík.
To opravdu vypadá zajímavě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.