Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Takové velké Firefoxí vyznání

Má historie na tomto serveru začala tak, že jsem se jednou hodně lišil s Davidem v nějakém názoru, napsal mu to do diskuse a on mi na to odpověděl: tak to napiš jako blog. Tradice pokračuje, s jeho názorem na změny ve Firefoxu prostě nemohu souhlasit.
blog

I já používám Firefox od doby, kdy vyšla první přeložitelná verze, jen jsem jím na rozdíl od Davida nenahradil Internet Explorer ale Netscape Communicator/Mozilla Suite. Když jsem se poprvé vyskytl u počítače, který byl připojen k Internetu, psal se rok 1996 a zmetek zvaný Internet Explorer budil spíš úsměvy, než že by jej někdo s výjimkou Microsoftu bral vážně. Na všech počítačích našich gymnaziálních učeben byl nainstalovaný Netscape 3 Gold a tak jsem vlastně už od počátku brouzdal web s pomocí layout engine Gecko. Když pak Internet Explorer 4 integrovaný do Windows 98 začal konkurenci likvidovat, už jsem byl v procesu postupného přesunu z Windows pryč a tak jsem s modrým éčkem do styku nikdy pořádně nepřišel.

Mozilla Suite mi do života přinesla taby a v Linuxu/BSD fungovala velmi dobře. Důvod k instalaci Firefoxu (resp. Phoenixu,  Firebirdu a DeerParku) na mém tehdejším tři roky starém gigahertzovém Athlonu byl jediný: Suite byl pěkný moloch a kromě samotného browseru obsahoval ještě mailového klienta, WYSIWYG HTML editor, IRC klienta a další věci, které jsem využívat nechtěl, a ony přesto systémové prostředky spotřebovávaly. Firefox znamenal zásadní zrychlení brouzdání, takže byl za chvíli jediným browserem na všech mých počítačích, a i když jsem v průběhu času experimentoval i s jinými (Opera, Safari), pořád jsem browser založený na Gecku považoval za hlavní a nejpohodlnější.

A v tomto mém spokojeném života se jednoho dne Mozilla rozhodla začít dělat bordel. S názorem, že dokud to nějak funguje a neobtěžuje to, má smysl Firefox i nadále používat, se dá jistě souhlasit, ale pocit funkčnosti a neobtěžování nemám už roky. Zcela bez výhrad jsem naposledy používal verzi 3.6, jejíž podpora vypršela už před pěti lety. Firefox 3.6 měl vše, co jsem měl rád na předchozích verzích a pád pluginu zde poprvé neshodil celý browser, protože pluginy právě od této verze běží v samostatných procesech. Nic víc jsem si nikdy od prohlížeče nepřál.

Můj typický FF setup: Tree Style Tab + Tile Tabs + NoScript +Ghostery.
Něco z toho se bez XUL již obejde, něco ne. Další doplňky nejsou zjevné.

Hned s následující verzí se ale začaly dít věci. Přišlo rychlé verzování, byla odstraněna podpora starých protokolů (gopher), rozbila se podpora big-endianových systémů, následoval nový vzhled a vlastně celé uživatelské prostředí, atd. Většinu těchto - z mého pohledu - kroků mimo lze dnes srovnat pomocí doplňků. To i činím, počet nainstalovaných a používaných u mě tvoří dvouciferné číslo a právě doplňky pro mě představují rozdíl mezi Firefoxem a libovolným jiným browserem. Doplňky ve Firefoxu totiž díky XUL/XPCOM můžou mít poněkud rozsáhlejší funkcionalitu, než v ostatních browserech a když se dívám do seznamu, tak zrovna ty mnou nejpoužívanější se aktuálně bez XUL neobejdou. Jeho likvidace ve verzi 57 tak bude znamenat další klacek hozený pod nohy a je dost možné, že některé z těchto pluginů přepsány nebudou a já o část funkcionality jednoduše přijdu.

Ono vydat jednoho dne úplně nový browser a starý zahodit, to je riziko - Microsoft to nedávno zkusil a žádná velká sláva se nekonala. Postupné nahrazování salámovou metodou je z pohledu Mozilla Foundation mnohem méně riskantní - za poslední roky si uživatel už tolikrát zvykl na něco nového, že až jednou bude ve Firefoxu místo jádra Gecko nasazeno Servo nebo dokonce Webkit, jen mávne rukou a bude to považovat za další drobnost v řadě.

Otázka ale zní, jestli se s takovou kalkulací tentokrát nepřepočítali. Pohled na tržní podíl říká, že na desktopu je Firefox třetí (před čtyřmi roky byl druhý) a v globálním podílu i s mobilními browsery je až čtvrtý, před něj se dostal už i čínský UC Browser. Kdyby s Firefoxem nedělali neustálé "psí kusy", zůstala by mu alespoň jistá malá loajální skupina uživatelů, kteří mají jasno v tom, proč právě tento browser používají. Ve snaze přilákat nové uživatele od konkurenčních prohlížečů ale Firefox staré uživatele skoro určitě ztratí a nové evidentně nezískává, s marketingem Google a Microsoftu se při prosazování Firefoxu Mozilla nemůže nikdy měřit.

Já jsem tento týden na všech svých počítačích vyměnil verzi 52.0 za 52.1 ESR a až v druhé polovině roku 2018 přestane být podporována, půjdu po patnácti letech o dům dál. Snad tou dobou bude některý z forků Firefoxu univerzálně použitelný.

Tagy: 

Martin "logout" Kukač

Většinu dne trávím tím, že přeměňuju kofein na kód. Když s tím skončím a ještě není čas jít spát, tak zbylý čas nerovnoměrně dělím mezi rodinu, sbírku počítačového harampádí, vysílání na volně přístupných pásmech a geocaching.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Takové velké Firefoxí vyznání

Pondělí, 15 Květen 2017 - 16:49 | Neznalek | RE: "Já osobně tipuju, že jich nebude tolik...
Čtvrtek, 4 Květen 2017 - 23:08 | HKMaly | Bezpecnost prohlizece je hezka vec ale ja proste...
Úterý, 2 Květen 2017 - 23:33 | Karel | Dík. To opravdu vypadá zajímavě.
Úterý, 2 Květen 2017 - 23:04 | Rakija | Doporučuju vyzkoušet, na stránkách Waterfoxu je i...
Úterý, 2 Květen 2017 - 18:08 | Fotobob | Tak já to chápu, problém ale je, že software se...
Úterý, 2 Květen 2017 - 16:54 | BlackRider | Tak Microsoft zvysuje cislo uplne stejne s kazdym...
Úterý, 2 Květen 2017 - 16:52 | BlackRider | Obcas ale forky kompletne nahradej puvodni SW....
Pondělí, 1 Květen 2017 - 15:17 | Sob | On asi myslel slabou podporu prave tech veci,...
Pondělí, 1 Květen 2017 - 13:08 | Karel | Jak na tom waterfox tedy je funkčně?
Pondělí, 1 Květen 2017 - 13:06 | Karel | OK, dík za zopakování, nějak jsem to přehlédl....

Zobrazit diskusi