Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Upgrade PC #2: Změnil jsem názor

Heh, to je legrace. Řeším téměř identické dilema, a dospěl jsem k téměř identickým odpovědím. :-) Vsadím se, že kdybys k tomu ještě byl těhotný, tak chytnu Couvadův syndrom. :-D

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ohledne skrine, nevim jakou Eurocase mas, ale maji jednu i rodice, vymenit to nechteji, nicmene v defaultu je to slusne utesneny a neni tak mozna skoro zadna vymena vzduchu, coz zbytecne zahriva (namaha) komponenty, teda snad tam mas dovrtany luftovaci diry.

Davat do pocitace cokoli od A-Data je odvaha, radeji o Watt vyssi spotreba a Samsung nebo Crucial SSD, to uz takovy rozdil ve spotrebe nebude.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pri spotrebe do 50W se to s vetranim nemusi zase moc prehanet. Na druhou stranu plne souhlasim s uvahou o A-DATA. Nejde ani tak o to, ze by tahle firma prodavala vyslovene spatny vyrobky, jde spis o to, ze podava co ji prijde pod ruku.
Zrovna v SSD segmentu nejsou jejich novy kousky spatny. Jejich highend je ve skutecnosti Crucial/Micron M550 a SP610 v sobe ma celkem zdarilej Silicon Motion controller a snad flash opet od Micronu. Jediny ceho bych se opravdu bal je jejich firmware.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mám jeden A-Data SSD a je naprosto bezproblémový, má za sebou rok funkce jak systémový, denně běhá dlouhé hodiny. S firmwarem opravdu není problém.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mam jedene A-Data SSD a je bohužel znacne problemovy, ma za sebou myslim (aj ta pamet) 3,5 let funkce a nabehal se mnoho hodin. S firmwarem problém je, firma problém nikdy nemela tendenci resit (jako většina, která se snažila zamaskovat ze radice SandForce jsou chybove) a v tichosti vydala radeji novou generaci.
Viva la Vertex 3 a 4 ....tisice hodin bezproblemove funkce bez opotrebeni (ac Vertex 3 chtěl po koupi aktualizovat firmware)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Mám Agility 4 od prosince 2012 a též není naprosto žádný problém. A to se zrovna o OCZ Agility tenkrát říkalo jen to nejhorší.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

I tech 50W je hodne, mam i3-3220T s TDP 35W a i to je treba chladit, proste potrebuje aspon jeden ventilator, ktery ve skrini vytvori ten spravny proud vzduchu a teply vzduch bude mit kudy odchazet ven, coz u nekterych Eurocase nema, ale treba ji ma nejak customizovanou nebo ma preci jen nekterou o neco lepsi.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

V čem přesně jsou SSD od A-data špatné? Ptám se, protože jsem si jedno od nich před cca 3 měsíci koupil do notebooku. Je od té doby denně v provozu, mám ho jako systémový disk a zatím běhá bezproblémově. Je třeba se něčeho obávat?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Není.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ja spatnou zkušenost udelal se starsi generaci ...

v teorii - problém je jednoduchy, firma A-Data v pripade zjisteni nejake chyby nebude problém resit ... nebude do jiz prodanych generaci disku investovat velke peníze ... není na reputaci znacky az tak existencne zavisla, protože levne věci proda stále dobře ... pravdepodobne proste jen vyda novou generaci vyrobku bez predesle chyby ...

v realu ... pokud ses trefil do spravne generace - všechno beha jak ma, notebook neskobrta při usinani a probouzeni ... jsi asi v suchu :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jak psal JoHnY3 maji dokonce neco postavene na Crucialu, co je opravdu highend, ale problem u A-Data je, ze vsechno co jim prijde pod ruku (rozumej nakoupi za vyhodnou cenu) pouzijou a nijak si nedelaji starost s tim, ze by meli preznacit model. Proste koupis A-Data a muze to byt vyborny vyrobek za nizkou cenu nebo to taky muze byt uplnej smejd, dopredu to nezjistis, proto A-Data na drazsi komponenty coz jsou ty SSD radeji neberu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No od té doby, co Crucial vydal zcela nefunkční typ SSD V4 a na jejich nešťasné majitele se vykašlal, už bych Crucialu dopředu nevěřil. Tedy prověřené typy ano, novinky ne.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jistou pruse*ovostí trpeli bohužel skoro všichni vyrobci ... zejména s nestastnou radou radicu SandForce -> mela to byt velka bomba a pro mnohe je to osina v hýždích do dneška.

Klasicky problém ... chyba byla zjištěna vcelku dost pozdě - v době kdy bylo prodano velmi mnoho takových disků vesměs od všech výrobců SSD disků vyjma Intelu (který v té době propagoval SCL paměťové moduly a tak nějak i vybočoval řadičem a rychlostmi). U nekterych disku to zacalo drive u nekterych se problém téměř neprojevil .... nicmene velmi dlouho se uzivatele dohadovali kde je a kde není chyba a velmi dlouho po příznacích se lide v SandForcu dovtipili, ze problém je u nich .... po nejake době dodali opravu ... ale - kamen urazu - ne všichni vyrobci byly schopni zareagovat. Prekvapive skoro každý výrobce si zrejme svůj firmware ohnul ke svým potrebam ... takze vesmes neslo aplikovat aktualizovany firmware pro SandForce v ciste forme ... nektere firmy věc ještě dlouze zkoumali a nakonec i opravili -> OCZ například po vcelku uporne bouři uživatelů. Ale "mensi" vyrobci to proste nechali ve stavu "spekulace které se nas netykaji" ....

bohužel takhle putuje po svete mnoho disku s radici, které bud mají problém s probouzenim ... nebo mohou vykazovat chyby s trimem ... nebo je vyrobci museli zkrotit ve vykonu a udelat ruzne drobne znehodnoceni

Pointa -> Obavam se, ze vesmes nebylo moc vyrobcu, který by se problemum vyhnulo ... a je to trosku sazka do loterie, komu se problém projevil u toho ci toho disku

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Jsou věci, které je vhodné mít na rychlém úložišti a archiv fotek mezi ně řadím, " na SSD ozaj len taky docasny pracovny folder s hlavnzm archivom/zalohou externe.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Já budu brát dědovi g3220 a nějakou mini-itx desku a krabičku. Vážně už jsem starej na velký kravnatý skříně... SSD když člověk koukne na ceny, 128GB Kingston V300 je jasnej...

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

"128GB Kingston V300 je jasnej…" ano jasnej omyl. Kingston SSD nebrat. Marketing těžce vítězí nad zákazníkem a kvalitou.

http://diit.cz/clanek/pomaly-kingston-ssdnow-v300

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

price/performance, pro tenhle účel je to si myslím jedno..
EDIT: já mám teda přes 3 roky taky šmejdskej HyperX 3K, vůbec ho nešetřím a pořád je super rychlej. To jsem od něj ani nečekal.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Samsung je levnejsi a rychlejsi... Hovorim z vlastni zkusenosti. Mam V300, bohuzel. Kamaradovi jsem slozil PC se Samsungem Evo 840 a je to uplne jiny kafe. Jinak srovnani je tady: http://ssd.userbenchmark.com/Compare/Samsung-840-Evo-120GB-vs-Kingston-S...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Rychlejší je(taky jej mám), ale levnější není. A ono je něco na tom koupit nejlevnější SSD, protože i když jsou tam velké rozdíly v teoretických testech, v praxi už jsou malé. Zvláště u "use-case babička".

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Proti te v300 je rychlejsi vyrazne. Teda jestli zase nezacali delat v300 dle puvodnich specifikaci. Ja uz mam nejaky horsi. Sice nema uplne tak mizerne hodnoty jako jsou v odkazu PL, ale papirovych hodnot nedosahuje ani nahodou. Ta 840 co jsem montoval kamosovi je znatelne rychlejsi. Me PC nabehne za cca 25s (stare C2D E7500, 4GBRAM), kamaradova nova i3, taky se 4GB RAM nabiha o polovinu rychleji. Drazsi je, mas pravdu, ale 200 neni takovy rozdil...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pokud máš dvojnásobný čas při bootu, nebude to SSDčkem, ale nečím jiným (pomalý POST, starší instalace,...). Pro představu jak hodně se liší různá SSD při bootu:
http://www.tomshardware.com/reviews/ssd-520-sandforce-review-benchmark,3...

A to jsou tam ještě mnohem drastičtější rozdíly ve výkonu, když se podíváš na předchozí stránky. Přitom "real-world" testy znamenají jen skokový rozdíl od HDD a potom už jen menší (často zanedbatelné) rozdíly mezi ssd navzájem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

presne tak... a hlavne nove windows a dosky podporuju EFI.... a fast boot a ine prkotiny, nove PC bootuju superovo... SSDckom to nebude, ci stare, ci nove, ci sata3 ci sata2, rozdiel je maly....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

pod 25s mne bootoje W7x64 na starem HW / AMD5050e, HDD samsung IDE 180GB, DDR2 /, boot tweaked by xbootmgr / z 40+s na cca 20-22s /...
http://www.cluberti.com/blog/2011/07/22/using-xbootmgr-to-trace-boot-shu...

BTW: jedu OS ze stareho "testovaciho" HDD, ktery je urcen vicemene na ruzne "pokusy", jeho max. ryclost je cca 50MBps, pokud bych ho prehodil na hlavni / samsung sp@SATA2 s rychlosti cca 100MBps, sla by rychlost bootu jeste nize...
jednou za uhersky rok spustim script a opet OK....
zkousel jsem to jen tak ze "srandy". stejne mne PC vetsinou "chrape"...
s tim tvym SSD to mas nake divne....nebo pri staru spoustis hejno ne/potrebnych aplikaci/sluzeb...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Našel jste nějakou použitelnou Mini-ITX bednu, která by byla skutečně mini (== ne hloubka 40 cm apod.) a přitom ne nějaký odpad (třeba aspoň prachové filtry by se hodily)? Já si celou dobu myslel, že nemám žádné nadstandardní požadavky, ale pohled do obchodů mě rychle vyvedl z omylu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Zatím ne, proto mluvím o čase budoucím. Všechny jsou hnusné a přiblblé. Vidím to na DYI. Problém je ale se zdrojem, proto silně zvažuju NUC ve variantě Gigabyte Brix, ale to už je zase nelevná sranda.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

:-( Ty kostičky (mimo ceny) budou ale asi zase řvát jako kráva. DIY skoro vypadá jako jediná použitelná alternativa.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Bezi tu vedle me ... nerve, je i s větrákem téměř neslysitelna - vyssi ton ale nepiskaci, musim byt v tiche mistnosti a soustedit se abych to slysel ... Intel NUC Core i5 s 8GB a SSD. A vzhledem k dostatku vykonu to obstara funkci pěkného serveru. Zkusenosti zatím velmi pozitivni a prilepit to lze na zada jakéhokoliv monitoru

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

:-)
Zkusil jsem teď tohle Chieftec http://www.electromix.cz/Main.aspx?CLS=PRODUCT&PRO_CODE_EQ=1022360, je sice "hnusná a přiblblá" taky, ale má to v sobě DC-DC zdroj, externí napáječ a celé dohromady to stojí 1425 s DPH. Chladič to potřebuje nízký (Scythe Kozuti), s 35W procesorem to jede pěkně, točí se to jen při velké zátěži.
Je to sice hnusná case a nemá USB atd. na panelu (to beru jako výhodu), no ale za ty prachy i se zdrojem ...
Samotné picoPSU stojí skoro stejně, bez adaptéru.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam toto uz cez 2 roky, vlastne uz budu 3 roky, osadene Ci3......, beha to denne 10+ hodin, zatial velka pohoda a hlavne chvalim zdroj, DCDC, uplne ticho, za tu cenu pecka.... http://pc-skrinky.heureka.sk/eurocase-mini-itx-850_90w/

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna minulý týždeň som kúpil G3220 s doskou ASUS H81I-PLUS a 8GB RAM.Výkonu na rozdávanie (teda pre nahrávanie a prehravanie z DVB-T), predtým tam bol Atom 330 a ten sa občas nepríjemne zamýšľal (sekal).

Trošku ma sklamala spotreba. Keď som vyhádzal disky a ostatné veci (štart z USB klúča) tak som sa v idle nedostal pod 28W. Aktuálne dva disky a DVB-T usb klúče a spotreba neklesá pod 33W. Oproti Atom-u, kde bola trvalá spoteba okolo 48W je to lepšie, ale očakával som viac. Je tam obyčajný 300W zdroj, už ani neviem od akého výrobcu, či lepiča nálepiek. Zamýšľam sa, či má význam skúsiť zainvestovať do MicroPSU a notebookového zdroja.

Beží na tom MythTV nad gentoo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Podle cen, pokud bude vyšší nedaleko, tak klidně do 120/128GB… Už máte někdo v provozu ty nové 16nm Crucialy".

MX100 128GB používá původní 20nm NAND čipy, až 256/512GB mají nové 16nm. Takže v kapacitě 120/128GB je M500 a MX100 hodně podobná záležitost i cenově. Na druhou stranu když vidím ceny těch 256/512GB tak bych řekl, že 120/128GB bude do konce roku minulostí :-)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Cricial je imho pochybně levný...levnjší než á-data

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Není divu. Crucial je vlastní consumer společnost Micronu mají vlastní čipy a vše okolo výroby.

A-data je noname, který vše musí nejprvě překoupit. V případě nových technologií musí počkat až jim to někdo z výrobců prodá a za kolik atd. 16nm jsou výrazně levnější než 20nm a vyšší, takže proto jsou i výrazně levnější.

Crucial a pochybně je skutečně úsměvný obrat :-D :-D :-D
Asi jako ta Alpská voda z pramene je pochybně levná, raději si koupím Euroshoper slazenou limonádu, kterou mi tu léta vnucují.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Fuuj Euroshoper balici nejlevnejsich sra*ek. Nic nevyrabi jen bali ty nejvetsi smejdy, brr obloukem se vyhybat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mám Crucial M4 mSata a je skvělý, ale ten nebyl zdaleka nejlevnější. Ty nové desktopové se mi ale nepozdávají - jsou opravdu levné a už jsem na ně zaslechl stížnosti, jak jim časem padá výkon, stejně jako u V300.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"už jsem na ně zaslechl stížnosti, jak jim časem padá výkon"

Byl by odkaz na zdroj těch stížností? MX100 totiž představil Crucial na Computexu před 10 dny, takže je to logicky nesmysl, první uživatelé je mají doma tak 5-7 dní…

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Omlouvám se za mystifikaci. Nové bylo e významu novější než M4. Šlo o M500, ale některé MX100 jsou s nimi stále totožné, zejména cenově. Stěžoval si na něj myslím zrovna kolega David Ježek..

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Boze, tve prispevky v diskuzi presne odpovidaji urovni tvych clanku. Ale prosim klidne si porid marketingove tlaceny Kingston a nad Crucialem ohrnuj nos, aspon zbyde vic Crucialu pro nas ostatni.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tož upgrade... kdysi jsem máti pořídil Antona II X3 405e (45W), k tomu hezké mobo, vyšší low-end GK a rychlej disk. Čekal jsem, že tam bude častěji a prd. Mašina se nedávno rozprodala a pořídil jsem jí místo toho Zotac ID18. S 7k2 2,5" diskem to sviští hezky, cena kolem 5kkč komplet. Malé, tiché a pro ní bohatě dostačující.

Navíc se tyhle úsporné věci dají hezky zálohovat UPSkou. Šikovnej bastlíř vyrobí DC-DC buck měnič na 19V, méně šikovný vyaukruje UPSku. Runtime bude hodina i více.

Moc hezké jsou malé krabičky na platformě NUC, jenže... výstup pouze HDMI (takhle to má většina těhlech krabic), ukažte mi nějaký zajímavý PVA/IPS displej s rozumnou cenou a HDMI vstupem (starší to nemají žádné, krom těch profi = vysoká cena). Mimo jiné ty škatule mají docela nepříznivou cenu na to, co v nich vlastně je. Pořád se bavíme o srandách s Učkovými CPU, které při zátěži (v boostu) padnou na zadek.

Pokud člověk nepotřebuje nějaké speciality (zvukovka, raid, grafika), tak jsou tyhle krabičkové řešení výborné. Dál už má smysl jen itx, matx.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

HDMI výstup není problém, na DVI ho převedete redukcí za pár šupů. Signálově je to to samé.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Já měl za to, že to není vždy zaručeno. Pokud tomu tak je, tak situace není tak tragická, jak jsem myslel :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Budu mít v týdnu volnej HP LP2475W, vyvolávací cena 2499,-. Záruka 12 měsíců.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to bych měl zájem, kde je k mání ?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zatím ještě není, bude se posílat ke mě na prodejnu http://www.hwworld.cz/index.php/kontakt

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

"naměřil idle spotřebu 18 W, tedy hluboko pod nějakou rozumnou účinností dostupných ATX zdrojů" - s tím si dovolím hrubě nesouhlasit. Na konfiguraci Gigabyte GA-J1900N-D3V Intel J1900, 8GB DDR3L, 120GB ssd Intel, 2TB hdd samsung, živené bezvětrákovým zdrojem Seasonic 400W mi měřák ukazuje 23-25VA, podle zátěže. A ukazuje dobře, to mám vyzkoušené.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tiez pekna zoatavička s peknou spotrebou, so zdrojom ako mam ja by ti este vyrazne klesla..... som to minule pisal, moj Athlon X4 5350 + MSI AM1-I + 80GB SSD intel + 4GB DDR3L1600, zdroj Eurocase 90W+adapter 12V/4A. Idle 10W, burn 20-21W.... uplne bezhlucne... velmi odporucam ten zdroj, s klasickym ATX zdrojom bola spotreba skoro 2x vyssia. http://www.zbozi.cz/vyrobek/eurocase-dc-dc-menic-in-12v-out-atx-pro-mini...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Já bych AM1 moc nedoporučoval, je to absolutní lowend a pokud má počítač sloužit pár let a fakt ta spotřeba není úplně kritická, radši bych se poohlédl po dospělé platformě.

Důvod by pro mě byl hlavně to, na co se tam naráží - nutnost hardwarové akcelerace videa. On by 4x Jaguar asi lecjaké H.264 utáhl i softwarově přes ffh264, ale dneska už jsme v době, kdy se chystají nové formáty, a osobně bych už nechtěl skejsnout s platformou, na které moderní formáty nepůjdou přehrát - tím myslím HEVC/H.265 (čert ví, třeba i to 4K jednou), teoreticky i VP9 nebo za pár let (pokud uspěje) nový formát z dílny Xiphu. Pak je tu už dnes 10-bitové H.264, kterým "trpí" koukači na anime a hardwarově to žádné GPU/CPU neumí a asi ani nikdy umět nebude.

Edit: a nejen přechod na novější formát může zatopit - ale co když se to začne produkovat v 60 snímcích za vteřinu? To pak budou nároky na softwarový dekodér najednou úplně někde jinde.

Čili AM1 je imho zbytečně levná věc. A také se vždy někde projeví ten nižší výkon v jednom vlákně.

Jinak staré Eurocase nebývaly úplně "alobal". Jednu potvoru z roku tak 2003 mám (disky taky na dně na molitanu), a to jsou 0,8mm plechy, vždyť to váží prázdné snad 11 kilo :)
A podle fotky koukám, že dokonce je to ta samá konstrukce. Na vibrace od HDD je špatná, a kvůli fukarům se do toho musí řezat, to je pravda.

P.S. Jo a nečekal bych na Broadwell, ale na Skylake.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To ste mi dal a aj tej AM1..... ono naroky su cca dane v clanku, tak sa mi to zdalo vhodne.... ja to pouzivam na absolutny kancel... ono keby takto do detailov sme isli ako ste napisal, tak asi nekupime nič :D, nejak velmi ste sa zamerali na video a tam do HTPC nejaku super vykonnu zostavu aby to vsetko utiahlo ako pisete by som nebral, tam je ta spotreba/hluk dolezita, ktovie co bude ked to bude, potom vymenime čreva a pojde všetko po masle ked to bude aktualne... ale poznamka je to dobra ale nenavrhujeme zostavu na video podla mna....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jistě, nároky splňuje - ale splňuje je už i stávající PC, a otázka je pak, proč měnit hardware (pominu-li tu spotřebu). Navíc když autor má nyní počítač s několikaletým životem, tak je lepší použít něco, co má taky určitou šanci na nadčasovost, což podle mě mají ty Jaguary nebo Bay-Traily spíš malou - řekl bych, že je tam zbytečně moc tlak na skromnost uživatele. Proto bych to osobně nedoporučoval, ale když si je člověk vědom těch omezení, tak fajn - jenom upozorňuju.

"Sestava na video" - já jsem nemluvil o "práci s videem", jenom o perspektivách s přehráváním médií. To zase super sestavu to nevyžaduje, na cestě vzhůru od AM1 je hodně hardwaru, když nic jiného, tak ty Celerony a Pentia na bázi Haswellu. Jsou i docela zajímavé mini-itx desky s integrovanými BGA Celerony, nedávno jsem se díval třeba na GIGABYTE GA-C1037UN-EU, což pořád vychází dost levně (takže bych odpustil, že nejde CPU upgradovat) a je to úsporná mobilní platforma.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tak ano, celeron haswell je dobre riesenie, vykon na jadro je oproti AM1 dost inde, tam su zase 4jadra... ale video schopnosti oproti AM1 nebudu prevratne, myslim, ze to bude cca najedno... ale moznost upgrade hra v prospech s1150, to je jasne, uvidime, co do AM1 prinesie AMD, mozno "puma" to troska skoriguje... uz klepe na dvere...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jde o podporu h.265, v současnosti ji žádný levnější HW nezvládne. Lze stáhnout testy 4k ze satelitního vysílání a přehrát je zvládne tak i5, i7 na plný výkon. Tady bude řešením až HW podpora v grafické kartě. Nemá tedy smysl to dnes řešit, i původní sestava na to bude po doplnění vhodné grafiky stačit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jaký jste testoval dekodér? Ono by to nemělo být *až tak zlé*, jenže ffmpeg/libav zatím nemají dekodér úplně optimalizovaný. Podle odhadů tuším má komplexnost dekódování na CPU být v nejlepších případech nějakých 50 % navíc proti H.264 (které ale už ve 4K taky některé procesory složí - například čtyřjádrová K10 na 3 GHz nestíhá v náročenějších scénách).

Nicméně vedle 4K H.265 je tu i 1080p, a u toho rozlišení by se to už mohlo lámat právě u těchhle malých CPU jako je Bay Trail nebo Kabini. Je pravda, že by se to možná dalo řešit pozdějším dokoupením lowendového GPU, ale to mi přijde lepší mít tu možnost upgradovat CPU.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Testoval jsem to v MPC 1.75 a k ní příslušející verzi libav. Pak jsem taky zkoušel experimentální vysílání ČRa v DVB-T2, kde mají 4k/25p v h.264. To zabíralo asi 60-80% výkonu CPU C2Q 9550.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Vyzkoušené jak? Při této zátěži je většinou vypnutá korekce účiníku, takže přesnost měření tady těmi wattmetry může být klidně +-50 %.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Zapojim autoziarovku 12v/21w a viem co treba za minutku....

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle EUROCASE DC/DC měnič (in 12V/out ATX) pro mini ITX, 90W mě docela zaujal pro příslib tichého zdroje pro nízký odběr jako u PicoPSU, ale za příznivější cenu a větší rozměr, který neřeším.
Wattmetr do zásuvky FKtechnics může být teda úplně mimo?
Nestálo by to za otestování PicoPSU, měniče vs. SFX vs. ATX s nějakým lepším vybavením a článek?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Athlon 5350 s AM1 deskou mám po kolečku, které testovací sada AMD absolvovala po Česko-Slovensku, zase zpátky ve svých rukách, takže se na něj budu moci z tohoto hlediska podívat blíže, takže v případě zájmu (máte?) následně poreferuji."

Ano, zajem urcite je, a nejenom o poradnou proverku chovani se v Linuxu, ale i viz. diskuse k poslednimu testu:
http://diit.cz/clanek/amd-athlon-5350-usporne-x86-soc-kabini-za-1300kc-v...

Díky předem ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dotaz na pana Ježka -> je to v nějakém stádiu? Díky

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A-Data? NE, děkuji! Mám rád svá data... Od A-Data mi umřelo 90 % HW. Bitové poškození dat je navíc těžko odhalitelné.

Grafiku Intel GMA4500 mám v NTB, 1080p30 ještě v MPC-HC jakž-takž přehraje, ale už se musí nastavit správný renderer a optimalizovat buffery, nic pro pohodlné používání.

Překvapuje mě, že je zde tak rozsáhle bádáno nad HW v ceně lowend, to si ten čas nezaslouží...
Po letech jsem od AMD 386DX40, 5x86, K5, K6-2, K7, Barton, X2 přešel na i7, abych se už s ničím nemusel trápit a vyplatilo se. Ano, nebyla to malá investice, ale můj čas je už cennější.
Respektuji však potřeby ostatních, noflame.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No vetsinou jsou 2 duvody toho badani. Prvni je, ze to dotycneho bavi, druhy, ze na to proste nema. Jak sam pisete, Vas cas je dnes cennejsi. Ovsem pred X roky jste pravdepodobne mel vice casu a predevsim mene penez.
Treti mene casty duvod je, ze dotycny chce za sve penize maximum a chce, aby mu danna vec maximalne vyhovovala.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Toto jste popsal naprosto dokonale. A v mém případě i pravdivě. Dříve byl čas a málo peněz, nyní není čas a peníze se najdou. A při posledním upgrade jsem chtěl maximum, pouštěl jsem se do videa. ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Po letech jsem od AMD 386DX40, 5x86, K5, K6-2, K7, Barton, X2 přešel na i7, abych se už s ničím nemusel trápit a vyplatilo se."

Zajímavé, že všechny "low-endy", které zmiňujete, jsou zrovna od AMD. :-) Myslíte, že s řadou FX byste se trápil taky, a že Intel žádné low-endy nedělá? To si trošku protiřečí s tím vaším "no flame" na konci.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mým záměrem nebylo označit AMD jako lowend, ale popsat pocit z článku a diskuze. :)
A omlouvám se, že jsem zapomněl uvést Pentium 75 a Pentium MMX. ;)
Některé jmenované CPU byly v době uvedení opravdu highend, akorát ke mě se už většinou dostaly v době, kdy už to byl lowend nebo "odpad". ;)
V daném čase to byl prostě "dostupný výkon" a jen zlomek uvedených CPU jsem pořídil jako nové, asi jen 3.

Ten pocit, když si pořizujete CPU, který je v ceníku na 45. místě, je opravdu jiný, než když máte v ruce ten na 1. místě. ;)

Nedávno pro mě začal být dostupný i ten "vysoký výkon", tak jsem do toho šel.
Protože jsem se v AMD nabídce po Socket AM2 začal ztrácet (včetně zmíněné řady FX) a naopak jsem se díky zakázkám velmi dobře zorientoval v C2D+, tak to byla i racionální volba "jít do známějšího".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Ten pocit, když si pořizujete CPU, který je v ceníku na 45. místě, je opravdu jiný, než když máte v ruce ten na 1. místě. ;)"

Což o to, já bych si rád pořídil zEC12 nebo POWER 8. :D Ale ten pocit asi nezažiju. :-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

zEC12 je pěkný kousek, plně Vás chápu. :)
Doplnil bych tedy - 1. v consumer segmentu. ;)
Sám jsem pokukoval po nějakém Xeonu, jen kdyby ty ceny byly v Kč a ne v $. :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

SSD A-Data montuje Dell do firemních kompů, takže na tom se spolehlivostí budou asi docela dobře. V práci mám Optiplex 790 (i7 2600/SSD A-Data 510), po několika letech bez problémů.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Mno je otázka, jestli ty SSD disky, co dostává Dell, jsou úplně identické s těmi, co si člověk od A-Data může běžně koupit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Toto nedokážu rozporovat. Záleží na tom jaké validační postupy Dell při výběru dodavatelů provádí, jaké podmínky si vyjedná a jakou podporu a záruku A-Data nabídne.

Osobně jsem se A-Data spálil tolikrát, že je pro mě jednodušší jim dát ban a orientovat se jinam - SanDisk, Intel, Samsung, Micron.

SSD 32GB z jejich "prémiové" řady XPG (rok 2008) pro hráče umřelo po několika měsících a šlo z něj jen číst (naštěstí), reklamace - vrátili peníze.
16GB SDHC karta náhodně po týdnu bitově pozměňovala data (Check Flash 1.16), reklamace zamítnuta.
Stejně tak 16GB USB flash, opět řada XPG, reklamace ok.
Ext. HDD poškozoval data zápisem na špatné sektory a nakonec ztratil partition, data v čoudu.
DDR RAM měla po dvou letech vadné buňky (MemTest86+), vyhozeno.
DDR2 RAM po pár letech taktéž, vyhozeno.
A řada dalších jejich produktů mě zklamala...

Dodnes mi žije jen A-Data 1GB MMCplus 200x (cca rok 2006).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Naučila Vás zkušenost produkty A-Data pravidelnému zálohování?

Všichni výrobci SSD mají na můj vkus moc velké procento reklamací, dokonce i Intel, o kterém se říká, že je nejspolehlivější, má zhruba 0.5% reklamací, tzn. z každé prodané tisícovky kusů se 5 porouchá. Takže opravdu nezbývá nic jiného, než pravidelně zálohovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

0.5% reklamací v záruční době? Není to náhodou o řád lepší než u nejlepších pevných disků? To mi přijde jako mimořádně dobrá hodnota!

http://www.extremetech.com/wp-content/uploads/2014/01/hard-drive-surviva...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak samozřejmě, v porovnání s harddisky nebo s konkurenčními SSD je 0.5% reklamací v záruční době výborná hodnota, proto pro sebe kupuju pouze SSD od Intelu, ale i tak je riziko ztráty všech dat nezanedbatelné.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ještě že zálohování je dnes tak jednoduché, dokonce i s kompletní historií často editovaných souborů. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na tabletu sem si omylem zapnul google+, odklikal sem tam i nějaké zálohování a za pár dní sem zjistil, že mi google zazáhlohoval do cloudu mimo jiné i několik GB filmů :-) .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:-) Někde jsem viděl příběh, jak někdo takhle zahltil mission-critical bezdrátovou firemní síť (neptejte se mě, proč si to tak nainstalovali) - nějaké přehledové informační telestěny či co připojené bezdrátem začaly náhodně odpadávat, a nemohli přijít na to, co se děje, dokud si jeden člověk nevšiml, že se to děje zrovna ve chvílích, kdy si bral do práce nový soukromý telefon. Zálohovalo mu to fotky. :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ty data z ext. HDD se ztratily známému, něco jsem mu ale vytáhl.
Já jsem zatím, ťuk ťuk ťuk, o nic nepřišel, ani na tom SSD. :)

Náhodně jsem teď koukl na nějaké SSD A-Data a poruchovost 5,9 % mě položila...
http://www.czc.cz/adata-premier-pro-sp600-64gb/118505/produkt
Tady dokonce 14,50 %, heh.
http://www.czc.cz/adata-xpg-sx300-256gb/110757/produkt

U Intelu jsem našel nejvíc 1,50 %.
http://www.czc.cz/intel-ssd-530-7mm-240gb-oem/132005/produkt
Ale většinou píšou, že není poruchovost známa. :(

Samsung má rekord 4,80 %, ač většina ostatních má pod 1 %.
http://www.czc.cz/samsung-ssd-840-evo-msata-250gb-basic/146714/produkt

Transcend mě překvapil, většinou poruchovost není známa, ale jinak je tam 0 %.

Corsair má v drtivé většině poruchovost neznámou, ale jeden černý Petr s 2,40 % tam je.
http://www.czc.cz/corsair-force-gs-128gb/120125/produkt

Crucial má nejvíc 1,80 %, neznámých je dost, ale dost má nulu.
http://www.czc.cz/crucial-m550-256gb/148742/produkt

Kingston žádná sláva, nulu jsem snad nenašel, skoro všechny známé měly přes 1 %, nejvíc 4,20 %.
http://www.czc.cz/kingston-ssdnow-ms200-120gb/127647/produkt

Při dalším hledání je králem OCZ, 22,10 %, eh.
http://www.czc.cz/ocz-vertex-450-128gb/130001/produkt

Mno, to by zatím asi stačilo.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pěknej článek. Hezky se to čte, ten předchozí jsem si taky přečetl. Sice jsem rozuměl asi tak každému pátému slovu, ale autor má "tzv" literární střevo. Mohl by psát populárně naučné knihy z oboru. Koupil bych si. Není to ironie.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Proboha hlavně ne AMD A1. Je to pomalý jak sviině. Zrovna instaluju W8 na A1 A5150 a zaktualizovat to je bez legrace na celej den a to je tam SSDcko. Na desce GA-C1037U běžně instaluju W7 se 170 aktualizacemi a je to neskutečně rychlejší.
Prostě radši míň jader s násobně vyšším výkonem, než hafo pidijadýrek. Systém ani většina aplikací to nevyužije.
Jinak co se týče konfigurace, šel bych do s1150 klidně s Celeronem. Základní desku nějakou mATX H81/B85.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Niečo je špatne.... mne aktualizacie na X4-5350 a W7-64b nahadzalo uplne normalne, bolo ich mraky, 100vky MB.... mam doma aj notbook s C1007U, ano, je to pekny procik, tiez spokojnost ale AMD kabini je na tom troška lepšie v desktope, mne šľape ako hodinky, aj sa zabavčam v kancli troška /FarCry, Trackmania online/... ja nepozorujem žiadne negativne veci pri mojej praci... Ono to je mozno tym, ze mas pomalejsi X4-5150 ale neverim, ze by bol taky rozdiel... skoda, ze na tej asrock nejde potočiť, na Asus doske by si šmahom ruky ho dostal na 2Ghz...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Je to pomalý jak sviině. Zrovna instaluju W8 na A1 A5150 a zaktualizovat to je bez legrace na celej den a to je tam SSDcko. Na desce GA-C1037U běžně instaluju W7 se 170 aktualizacemi a je to neskutečně rychlejší."

*Všechny* verze Windows jsou "pomalý jak svině". Před pár dny jsem někomu reinstaloval/obnovoval notebook s Intelím procesorem se zhruba obdobným výkonem, jaký tu navrhujete (myslím, že to má Core i5 520M), a nejen že to trvalo skoro tři hodiny (ne ta obnova, *jenom* ty updaty), ale ještě se to v jednu chvíli natvrdo zaseklo (zpátky k restore pointu a try again). Když to porovnám s Arch Linuxem, který jsem přemigroval na jiný stroj za patnáct minut (několik GB softwaru, na 1.8GHz Sempronu 64!), je to nebe a dudy. Obávám se, že pokud jde o aktualizace, zvyšováním výkonu stroje se na křivce do oblasti klesajících přínosů dostanete ve Windows velice rychle.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

AMD Kabini AM1 + ASRock AM1H-ITX na W7 mám téměr 2 měsíce a naprostá spokojenost, ideální na HTPC a tahání torrentů atd.(má to konečně všechny potřebné konektory). Standardní větrák to v klidu odvětrá při 1200 otáčkách a téměr není slyšet (kdybych neměl projektor, tak to snad zpasivním, ale takto není důvod). Po půl hodině týrání jsem dosáhl tempoty procesoru 49C a desky 32C, ventilátor trošku zvedl otáčky, ale pořád v normě. Mám to teda ve velké skříni (jede jenom procesorový větrák), která slouží jako stojan na kvítko.
Pomalé jak svině? No nevím, na kacelářskou práci/brouzdání/HTPC více než dostatečné. Subjektivně to na tyto činnosti není pomalejší než mé pracovní Lenovo s i7. Somozřejmě 3D výkon je komický, ale who cares.....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja som zasa ten ventilator z procaku dal uplne dole. Mam tuto bednu http://www.silverstonetek.com/product.php?pid=457 . Zhora som primontoval 800 otackovu 12" noctuu tak, aby nasavala vzduch do bedne. Pouzil notebookovy zdroj, zalepil takmer vsetky otvory (okrem horneho, a 2cm z boku som nechal volne na odchod tepleho vzduchu. A vsetko uplne super. Pri plnej zatazi sa k 60 stupnom nepriblizim. Hardware: 16 GB RAM, 180GB SSD, 750GB HDD. Spotreba v idle 20.5 W. Pocitam, ze s novsimi ovladacmi a novsim Ubuntu serverom zalozenom na novsom kerneli to este pojde trosku dolu so spotrebou. Odhad tak 1-2 watty :)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Možná kdybyste část toho proudu vzduchu z toho větráku nějakým "límcem" dovedl na ten chladič, tak to ještě klesne. :-)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

" ( a že ta Barracuda 7200.11 po 2,5 roce provozu už vibruje) mám obvykle uložen na molitanech na dně skříně .... Mám ( a v minulosti jsem vpodstatě vždy měl ) HDD od Seagate, poslední roky s přízviskem Barracuda. Pokud je disk upevněn tak jak má a to v kvalitní skříni, tak je prostě naprostý nesmysl aby byl nějak slyšet, nebo dokonce, jak píšete Vy "po dvou a půl letech začal vibrovat" to je taková blbost že se tomu snad nelze už ani smát .... ale pokud je samozřejmě HDD humpolácky hozeny na nějaký molitan ( odvádět teplo netřeba, na co ) v krabici od bot, tak je skutečně možné úplně všechno :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

a co tohle: nejlevější deska s 5 -ti letou zárukou pro Intel. je sice trochu dražší, ale je dobře vybavená a ta záruka by se mohla hodit pokud člověk plánuje mít ten počítač dlouho... http://www.czc.cz/asus-vanguard-b85-intel-b85/138174/produkt

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.