Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Upgrade PC #3, aneb Recenze monitoru Acer G226HQLHbd pro opravdové socky

Jak jsem zahledl na jedne foto, napajeci zdroj je externi?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

jo je, má to i celkem dlouhý kabel, takže pohoda.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Externí zdroj asi bude mít velkou standby spotřebu, ne?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

jestli lze věřit wattmetru, tak právě že ne. ale já se k tomu monitoru ještě případně vrátím.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Možná jsi to vážně měl nazvat Downgrade #3, tentokrát pro to nemám pochopení ani já, ulítlý mimoň. V listopadu jsem koupil Dell U2412m, podle měření na Tom's Hardware má odběr 27W a myslím, že jsem ochoten přežít těch pár korun za velikost, poměr 16:10 a IPS panel.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nj. ale ten del stojí 2,5x tolik ne?

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Jj, mám dva vedle sebe (projektant) a super... já jsem si je vybral hlavně proto, že mají 1200 na výšku.
Na druhou stranu chápu, že to pro někoho opravdu není rozdíl "pár korun".... ale několik tisíc

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vidíš, já myslel, že jsem dostatečně zdůraznil, že 16:10 k životu nepotřebuju, IPS nepotřebuju ani kvalitu UltraSharpu nepotřebuju. Rozhodně ne za cenu 2,5× takovou cenu (ač by to nebyl problém) a ne za 2× takovou spotřebu (ač by to taky nebyl problém).

Prostě nejenže nepotřebuju ferrari, ale já nepotřebuju ani škodovku, stačí mi trabant ;-).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

U člověka který dělá fotky nic z toho nechápu. A u člověka, který si vše uvedené ještě před nedávnem velmi vychvaloval tuplem ne :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Na svitky z flexarety opravdu 27" H-IPS netřeba :-D.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Ano, proto píšu o 24" monitoru. Ale nechme vzájemných žabomyšostí. Já jsem do listopadu jel na 17" MVA displeji a byl jsem až na práci s fotkama spokojen, jen mi prostě něco takto malého nepřijde jako pohodlně použitelné (na té 17" jsem měl posledních několik let vysloveně pocit, že mám málo místa a to fotím tak jak fotím - z tvé Flexarety lezou větší fotky, než z mé Sigmy), zvlášť když lepší alternativa nestojí víc o desetitisíce ale jen o tisíce.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Konečne sa tu píše o veciach, čo kupujú bežný ľudia. Len vydržte, lebo Vás budú chcieť zadupať do zeme, "ako ste si to mohli dovoliť kúpiť TOTO a ešte to prezentovať", píšte o bežných veciach a postrehoch. Držím palce.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Nesouhlasím. Já bych u IT webu očekával určité nadšení pro technologii, ale i eleganci či dokonce krásu zvoleného řešení (nejen monitoru, ale i PC komponent v předchozích dílech této upgradové série).
Na jednu stranu se tu (správně) vyskytují např. Behemotovy perfekcionistické recenze zdrojů a teď tady čteme články odpovídající tomu, jako by redaktor časopisu o autech konzultoval s čtenáři, jestli má z favorita přejít na felicii diesel nebo benzin.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zkus začít rozlišovat články a blogy. Díky.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

ono to ale na prvni pohled fakt neni videt...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, mě i na vyvolávání RAWů stačí obyčejná notebooková 12'' (pouze tedy vyžaduji určité panely od Lenova, nevím, kdo je jejich výrobce, ale mají teplejší a věrnější podání, než většina megastudených displejů notebooků) a jsem s tím s ohledem na frekvenci použití a to, že pro ostrost fotografie 1:1 je mi jedno, jestli vidím 5% nebo 20% z fotky, naprosto uspokojen.
Nevidím důvod, proč by IT magazín měl být jen o hi-endu, který si z 90% nikdy nekoupím, protože ani magor jako já nefušuje do všeho. Naopak mě zajímá přiměřeně kvalitní zboží pro hobbíky až socky, protože občas jsou to pro mě vhodné nástroje - a argument "tak to raději nepoužívej vůbec než TOHLE" je taky pitomost, protože na kždý vstup do oboru není úplně nevhodnější začínat - například ve fotografii - fotostěnami od Hasselblattu či full-framy od Cannikonu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dalo by se napsat, každému podle jeho chuti a představ. To co vyhovuje jednomu, tak nevyhovuje druhému. Ale tenhle kousek bych si nepořídil nikdy. Vlastně šel bych ještě dále, protože neznám zaplatitelné LCD, které bych si pořídil :). Takže používám raději CRT + jeden nový v zásobě než skončí éra technologického omylu zvaného LCD. Proč tak radikální názor? Protože moje oči, kterým vadí LCD a nevadí CRT, ale to je na jinou diskuzi.

Spotřeba. Možná u zelených extrémistů bych to chápal, ale u normálního člověka ne. Na spotřebu z vysoka se*u. Oteplení místnosti není záležitosti jen monitoru, ale i PC samotného. Stačí zahrát jednu hru a grafická karta se vám postará o teplo v mistnosti.

Tím jak se monitory prodlužují na šířku a zmenšují na výšku, tak vyvstává problém s dokumenty. Asi by to chtělo změnu a rolovat ne od shora dolů, ale zprava doleva :)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé oči :) to by mě zajímalo, jak to děláš :)

Sr*t na spotrebu muzes, ale David psal, za jak dlouho se mu to finančně vrátí.

Vžyť vysvětloval, že mu ten formát vyhovuje, resp. by klidně využil "širokoúhlejší". Navíc bezproblémů si nemůžeš udělat plochu 1080x1920 a obsluhovat tak dokumenty na výšku (pokud pominu to, že stojan tohohle monitoru to asi umět nebude) ;)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Co jak dělám? Z lcd mě pálí oči a je fuk jak se nastaví a nebo jaké podsvícení to má. CRT mi nedělá vůbec nic i když u něho sedím 12 h.

Spotřeba el. engergie je sice výhodná pro jednotlivce, ale v globále to může znamenat cokoliv. Pokud nezrušíte doma pračky, mikrovlnky, rychlovarné konvice, trouby, lednice atd, tak honění za waty je k ničemu. Až bude pračka žrát 21 W, tak se můžeme pobavit :).

Vím, že se některé monitory dají otočit, ale proč bych to měl sakra dělat když u "normálních" monitorů to není třeba? :)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

typicky troll post :) s nicim co jsi v diskuti k tomuto clanku nemuzu souhlasit, a to dokonce i jako konzervativec.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

nemuzu uverit (vlastne kazdy v tehle diskuzi nemuze uverit), ze vas z LCD boli oci, zatimco CRT je naprosto fajn.
Ono by to melo byt presne naopak. Mnoho testu prokazalo velky rozdil mezi mezi vyzarenymi casticemi u LCD a CRT ve prospech LCD.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jedine, co tak muze byt vas problem, je "jas".

Z mych osobnich skusenosti CRT maji maximalni jas na nizsi urovni nez LCD. A pokud zrovna je na displeji hodne bile barvy, tak LCD dokazou v noci doslova osvitit celou mistnost.
Z tak velkeho rozdilu mezi temnym pokojem a zaricim monitorem uz cloveka muzou rozbolet oci. Asi jste nikdy necetl manual a "SLEDUJTE JENOM V DOBŘE OSVĚTLENÉ MÍSTNOSTI" vam nic nerika,ze?

Pokud si nechcete v noci rozsviti v mistnosti svetlo, tak je tu jednoduche reseni: snizte si jas.

Zamyslel jste se nad tim, proč autor článku zmínil mezi zápory "úprava jasu vyžaduje celkem 5 stisků různých tlačítek" ??? Ano! Jas je prvek, který u LCD dost lidi často mění.
Svítí vám na monitor slunce? Zvednete jas. Je noc a monitor moc září? Uberete jas. Jak jednoduché.

Ve vašem komentáří jste měl rovnou říct "Jsem moc líný si změnit nastavení jasu nebo rozsvítit světlo v místnosti,tak se radši budu vymlouvat, že mám 'zvláštní oči' ."
Zamyslete se nad tím ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Já tohle už léta řeším malým kuchyňským osvětlením s 8W zářivkou. Mám jí položenou na case a svítí do spodní strany stolu kde je monitor a trochu osvětluje zeď za monitorem. Pro mě ideální. Když tohle v noci nezapnu, zdá se my, že my LCD vypaluje díru do hlavy.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Myslíte, že seru na nastavení obrazu a čumím do rozjasněné obrazovky záměrně? Samo, že jsem vyzkoušel vše, i jas na minimum i rozsvícené světlo v místnosti, ale je to marné. Mi vadí i lcd - ips na mobilu, kde mám jas stáhnutý na minimum. V momentě kdy si sednu před crt cítím tu úlevu pro oči. Akorát nevím proč by mělo crt blikat, když je obnovovací frekvence 100 Hz a v dnešních lcd kde je pulsní regulace to bliká jak na diskotéce :).
Všem se omlouvám za OT a už nebudu psát negativní reakce.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Víte, vono bliká 60 Hz, vono bliká 100 Hz a vono dokonce, světe div se, bliká i 1000 Hz ;). Nikdy jsem nezkoušel měřit, jakou frekvenci blikání vidím na první pohled, jakou až na druhý a jakou jsem ještě schopen rozpoznat, když mě o to někdo požádá (ne, rychlost blikání opravdu neumím uhodnout, spíš tak hodně hrubě tipnout). Ale co vím, tak 200 Hz zaznamenám celkem v pohodě. Míra tolerance silně závisí na ostrosti přechodu svítí/nesvítí. Např. běžná žárovka (která taky bliká, a to dokonce jen 50 Hz) mi vůbec nevadí, protože ta setrvačnost je obrovská (tak obrovská, že stavu "nesvítí" ani při tak pomalém blikání většinou nedokáže dosáhnout).

Možná máte smůlu na LCD. Zřejmě jste se setkal s LCDčkama, který blikaj všechny a všechny dost drsně. U takových jsou dvě možnosti: jas na max, nebo nechat si to blikat do obličeje. Mně se svého času podařilo koupit fantastické Neovo, které nebliká, a děsím se (teda ne já, drahá polovička) momentu, kdy odejde (pak asi zkontaktuju Behemota ;). A samozřejmě god bless muj Fujitsu LifeBook N532, který taky nebliká (to byla taky náhoda, že jsem to takhle trefil.

Pak je ještě možnost, že vám vadí ostré přechody hran způsobené jasně ohraničenými pixely LCD matice (znám pár lidí, co tohle nemaj rádi, a znám pár lidí, co to milují a např. nenávidí Cleartype). Neznám CRT, co by umělo zobrazovat - jak to říci slušně - logický pixel na HW pixel 1:1, takže vlastně všechny pixely na CRT jsou v podstatě rozmazané (či nějak interpolované). Na co se třeba mně kouká hodně blbě, je CRT s vysokým rozlišením a schopností zobrazovat ostře, do něhož je posíláno nízké rozlišení (většinou jsou minimálně mezi řádky vidět černá místa a koukat do něčeho takového je za trest, u LCD tento problém prakticky neexistuje, pokud ho záměrně nenasimulujete).

Dalo by se o tom povídat hodně a dlouho, já za sebe bych to uzavřel tak, že LCD má své chyby a kompromisy, ale kouká se mi na to v drtivé většině případů příjemněji než na jakékoli CRT.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jen technická. Běžná žárovka nebo zářivka napájená z 50Hz sítě bliká 100Hz. Nebot jí je polarita ukradená, v nule zhasíná a pak se zase rozsvěcí na plno.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vlivem tepelné setrvačnosti vlákna žárovka nebliká. Zářivka ano.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě bliká. Jen nejde zcela do nuly.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem spíše na mysli, zda vnímám jestli bliká. Blikání zářivky jde poznat koutkem oka, ale u žárovky nikoliv. Někde jsem viděl graf průběhu svitu žárovky a byla to jen nepatrně zvlněná rovná čára. Záleží ale i na příkonu žárovky. To jsme ale už mimo diskuzi :).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je pro mě něco zcela nepochopitelného, crt jsem opustil někdy kolem roku 2004 (+-) a kdykoli jsem nucen na nějaké znovu koukat, děkuji bohu za lcd.... Nechápu jak může někomu lcd blikat a crt nikoli. A to ani nemluvím o ostrosti.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem podobně kolem roku 2004 přešel na LCD, ale vrátil se po problémech s očima z5 na CRT. Pokud dobře počítám, tak se u mě vystřídalo celkem 7 modelů LCD s různým podsvícením a rozměry obrazu a bohužel to bylo pořád stejné. Oči mě pálily jako ďas. Pak jsem si koupil jeden monitor, který měl pulsní regulaci podsvícení a pak mě oči nejen pálily, ale i bolely, včetně hlavy!! Blikání CRT vnímám bolestně když mám nastavenou obnovovací frekvenci na 60 Hz. Od 85 Hz výše blikání nevnímám a netrpím. Ano, ostrost není nejlepší (ani geometrie), ale vše ostatní, barvy, pozorovací úhly a odezva jsou bezkonkurenční.
Osobně bych také rád používal LCD. Velká obrazovka, přesná geometrie, malá spotřeba a hlavně je cool :). Jenže co naplat, oči jsou důležitější a ty řekly stop :(

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Jak říkám, tohle mně "hlava nebere". Ale holt jsme každej trošku jinej, tak věřím, že jsou vyjímečné případy kterým lcd v něčem vadí. Mně vždy bolely oči jen z crt případně taky nemám moc v lásce koukání do monitoru s příliš velkým jasem (klasicky tv obrazovky blízko hlavy) aůe to je zas jiná věc.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem dojem, že podivné oči mám já. A hle … ;)
Moje oči spíš než divné budou asi perfekcionistocké, zejména co se „odezvy“ týče. S rozlišením je to spíše bída, to vím, brejle na dálku jsou u mě nutností (na blízko je to OK, asi proto, že na monitor vejrám většinu života zblízka). Ale fakt nerozumím tomu, jak někomu může vadit LCD a nevadit CRT. To moje oči to mají přesně naopak a za „technologický omyl jménem LCD“ děkují jeho tvůrcům dodnes. CRT už nikdy (mno, od 100 Hz výše možná jako nouzovka, ale na stálo ani omylem).

Mně spíš štve to technologické zjednodušování, které vrací i LCDčka do éry blikajících CRTček. Dostal jsem v práci HO ProBook 625 a ten má LED podsvícení, jehož jas je regulován pulzně. Nedá se na to koukat. Fakt nedá, zkoušel jsem to, prostě nedá, oči kategoricky protestují, musel jsem si zažádat o externí monitor. Ten sice bliká taky, ale aspoň tam nejsou LEDky (trubice mají určitý dosvit, takže neblikají tak ostře). Kdybych se na to musel koukat trvale, dal bych jas na maximum (aby to neblikalo) a vybavil se sadou fólií s různými úrovněmi propustnosti světla, abych mohl regulovat jas. Fakt sorry, ale do ostrého strobáku já se opravdu koukat dlouhodobě nemůžu. Tohle pulzně regulované LED podsvícení je svým způsobem ještě horší než CRTčko (to aspoň nebliká jako celek, ale překresluje se postupně).

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

buďto jsi vysokoškolák, kde neplatíš za skutečně spotřebovanou energii, nebo ještě "mamánek".
Rozdíl 100W tě reálně stojí nějakých 1000Kč ročně (8h, 250 dní, 4,8Kč/kWh + něco ve standby). Pokud k tomu připočítáme dalších 100W na PC, něco na reproduktorech, něco na neúsporných žárovkách ... každoročně vyhodíš 2500Kč. Tj. hodnotu LCD, nového disku/SSD, kvalitního zdroje, nebo třeba "lepší" základní desky. Při 4 leté životnosti PC jsi takto vlastně promrhal peníze na případný upgrade.
Teď si vem, že někteří mají takových PC více, např. ve firmě. To pak naskakuje do desetitisíců.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ani jedno, ani druhé. Mám rodinný domek a platím si to sám. Vzhledem k možnému výběru dodavetelů energií si můžu dovolit co druzí ne - CRT monitor :)). Sorry, ale to je tak úchylné pídit za úsporou energie :).
Na jiném foru z oblasti audia si nadšenci staví lampové zesilovače. Žere to jak "kráva", ale pro ně je důležitější zvuk než spotřeba. Je to v podstatě další srovnání jako jsou lcd - crt, tranzistory - lampy, led - žárovky, nebo cd - lp, olovnatý cín - bezolovnatý cín atd. Pokud jde o smysly, v mém případě oči, tak prostě jiná cesta není a budu používat CRT. Až bude technologie, která mi nebude způsobovat tyhle trable, rád na ni přejdu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Síla toho overdrivu se nedá nějak regulovat? Na tom videu to bylo dobře patrné v závěru, co to dělá za psí kusy.

Jedné věci ale trošku nerozumím: Ten monitor je max. 60Hz, jest tak? To video bylo točené 30 fps, je tak? Jaktože tedy v některých rychlých částech vidím objekty v jednom snímku až 4× ? To tam dokresluje sám Skyrim nějakým motion efektem či co? Anebo že by to mělo až tak bídnou reálnou odezvu, že ani ten overdrive nezabírá? (na natáčení tohodle efektu by se dobře hodilo manželčino staronové veslo, Samsung Galaxy Note 2, který umí točit v celkem použitelném rozlišení až 8× zpomaleně, tedy vlastně 240 fps).

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jo je to tak, monitor 60Hz, foťák 30fps. Ale ono by ot lepší nebylo ani s 60fps záznamem, těžko bych přesně trefil počátek záznamu synchronně s refreshem monitoru. Takže ten "motion blur" ignoruj, ostatně do toho vstupuje ještě taky rolling shutter foťáku. V tom videu mi jde čistě o demonstraci toho zčernávání. Jinak už jsem ve sněhových scénách vypozoroval že efekt overdrivu, byt se mi zdá, že mírněji, lze pozorovat právě i na opačné straně, tj na téměř bílých odstínech. Ale fakt to není tak výrazné, jak to prezentuje video, do kterého si svůj dílek přidal i levný foťák. Pokud tomu lcd věnuji ještě jeden zápisek v budoucnu, tak to zkusím natočit s 640x480/120fps. víc nejsem schopen.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

120fps by mělo (na záznam 60Hz videa) stačit tak, že by ses pravděpodobně trefit měl ;). Pak se to dá krásně studovat snímek po snímku a něco z toho vyčíst. Ale tak … když bude čas ;).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.