Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Upgrade PC #3, aneb Recenze monitoru Acer G226HQLHbd pro opravdové socky

Když si spočítáte energetickou úsporu výměny vnitřku PC a výměny monitoru, pak možná také sáhnete po novém LCD s LED podsvícením. Tohle je taková malá recenze Aceru G226HQLHbd.
blog

Hledání levného monitoru, který nahradí profi H-IPS UltraSharpa

Jak jistě z mých testů grafických karet víte, máme v redakci (tedy přesněji u mě doma, než jej do fyzické redakce přesunu) k dispozici 27palcový Dell UltraSharp U2711. Parádní profi monitor s H-IPS displejem o rozlišení 2560×1440 a všemi možnými vstupy. Jeho jedinou nevýhodou je právě ona profesionálnost a dále pak technologická zastaralost. Profesionálnost znamená hodně dobře dimenzované podsvícení (ne trapné dvě trubice, ale spíš tak 4 nebo 16, přesně nevím), výbornou elektroniku starající se mimo jiné o přepínání vstupů či PiP/PoP a USB hub.

Elektronika by ale tolik nevadila. To staré dobré podsvětlovací trubice ano. Monitor má za ty roky již něco naběháno, takže výkon podsvícení slábne. Živě si pamatuji, že v začátcích stačilo jasit někam mezi 30 až 50, dnes je to spíše 45 až 75. To sebou nese u růst spotřeby, který již zpočátku nebyl nic moc (prostě velký monitor s mnoha pixely a dobrou elektronikou). Ve výsledku tak tento monitor v aktuálním stavu za typického letního dne, kdy je v místnostech dostatek světla, baští kolem 105 až 120 W dle nastavení. V průměru to bylo 115 W s tím, že mnoho z toho se přeměňovalo v teplo. Také nic příjemného v letních vedrech. Jelikož se pomalu blíží přesun monitoru do naší redakce, řešil jsem, čím jej nahradit.

Hoď kamenem

A teď se dostávám k tomu, za co mě mnozí budete kamenovat. Pro své vlastní potřeby se osobně obejdu bez hi-end monitoru. Nepotřebuji EIZO, nepotřebuji Dell UltraSharp, nepotřebuji IGZO či S-IPS / PLS panel, nepotřebuji 10bit barvy či 8bit elektroniku a hromadu vstupů. Nepotřebuji ani obrovské rozlišení. Kromě zmíněného UltraSharpu se mi v posledních letech ohřály krátce doma i monitory s 2560×1600 a při testu Radeonu R9 295 X2 také 32palcový IGZO s 3840×2160. Takže velmi dobře VÍM, že nic takového nepotřebuji.

Stačí mi 1920×1080. Ano, 1920×1200 by asi bylo sympatičtější, ale i 1080 pixelů na výšku mi dostačuje a cenový rozdíl za těch 120 navíc dle mého nestojí za to. Poměr stran 16:9 mi nijak nevadí. Vyhovuje mi z hlediska filmů i seriálů, stejně jako u her a v běžném desktopu, kde používám jako hlavní okno zhruba 1366×1080 pro hlavní věci (webové prohlížeče, textové editory / IDE, souboroví správci atd.) a zbývajících zhruba 554×1080 pro vedlejší věci jako IRC, jabber, přehrávače hudby i videa (Audacious, VLC, …) a podobné záležitosti. Dokonce by mi vlastně ještě více vyhovoval monitor s rozlišením 2560×1080, protože bych jej mohl rozdělit ještě příjemněji a na filmy by byl daleko efektivnější než 16:9, ale tyto monitory jsou drženy v nechutně vysokých cenových relacích.

Takže volba byla jasná

Hledal jsem monitor rozumně velké úhlopříčky - těch 27 palců bylo moc, potřeboval jsem se s 2.0 dřevěnými reproduktory vejít do určitého rozměru, maximum jsem si tedy stanovil na 24 palců. Rozlišení bylo jasně 1920×1080. Požadoval jsem jeden digitální vstup (ideálně DP, ale i DVI dostačovalo) a druhý libovolný pro občasné použití (klidně i jen VGA). Ale hlavně: masku lepší než TN (to dnes není problém) a LED podsvícení (také bez problému).

Nijak jsem neřešil konkrétní použitý panel, konkrétní použité podsvícení či stojan. VA i IPS ve všech variacích je pro mé potřeby dostatečné, podsvícení je v levných monitorech na přibližně shodné úrovni (a věci kolem pulsování regulace podsvícení jsem se rozhodl risknout s tím, že pokud bych podsvícení monitoru skutečně vnímal jako rušivé, využiji 14denní lhůty navrácení). Stojan lze kdykoli řešit jinak: náhradou za nějaký VESA bazmek, případně vypodložením tlustými knihami. Hlavní bylo vyhnout se lesklému panelu.

Výběr jsem nakonec s cenovým ohledem zúžil na dva modely: 23palcový od AOC s IPS panelem a DP + 2×HDMI a v nadpisu zmíněný Acer s VA panelem a DVI+VGA. Nakonec vyhrála lenost jet do vzdálenějšího obchodu a okamžitá dostupnost spolu s faktem, že Acer byl o 600 Kč levnější. 

Tento týden jsem se tedy stal hrdým majitelem monitoru Acer G226HQLHbd:

  • úhlopříčka 21,5"
  • rozlišení 1920×1080
  • panel typu VA
  • LED podsvícení
  • odezva 8 ms (šedá-šedá)
  • dynamický kontrast 100M:1
  • jas až 250 cd/m²
  • spotřeba max. 21 W, 350mW standby

Tento monitor je v současnosti doprodejový, s cenou 2 490 Kč. Na trh již totiž míří jeho nástupce, model G227HQLbi s IPS panelem, 6ms odezvou a HDMI místo DVI. Na ten si ale připravte více než 3 tisíce Kč.

Prvotní postřehy z používání

Klady:

První co vás možná překvapí, je jak miniaturní krabici vám v obchodě dají. Od dob koupě předchozí dvaadvacítky (Fujitsu-Siemens s 1680×1050 a TN/CCFL v roce 2007) se hodně změnilo. Monitor samotný je lehoučký.

Spotřeba je přesně taková, jak tvrdí výrobce: při 100% jasu ukazuje wattmetr 21 W, minimem je 12 W. Při vhodném 30% nastavení jasu pro běžné používání za dne tak monitor baští 14 W, což je o 100 W méně než Dell U2711. Kupříkladu dnes jsem PC zapnul v 6:45 a když odečtu přestávky, poběží monitor zhruba 12 hodin. Jen za dnešek si tedy připíše úsporu 1,2 kWh.

Se supernízkou spotřebou také souvisí fakt, že monitor vůbec nehřeje. Je to směšné, ale musel jsem vytáhnout „tepláky a košili“. Tohle bude super, až udeří tropická vedra.

Prozatím jsem nedělal žádné exaktní testování, ale z hlediska obrazu je jasně vidět, že tento Acer umí podat hlubší kontrast. černá je černější, bílá je bělejší než u H-IPS/CCFL Dellu.

No a nakonec jsou tu takové ty subjektivní drobnosti jako že monitor nezabírá tolik místa na stole, nesahá na něm tolik dopředu a k jeho stojanu jde lépe přirazit mnou používaná klávesnice (aktuálně low-end Genius KB-110X PS/2).

Zápory

Monitor má pochopitelně i svá negativa. Vždyť při jeho ceně tomu ani nemůže být jinak. Tak za prvé, zdá se mi, že ve výchozím nastavení má tendenci táhnout trošičku do červena. Nebo je to jen proto, že možná Dell táhl do zelena? Tuhle věc si ještě prověřím pořádně, až si na LCD zvyknu.

Pokud byste o tento Acer měli zájem, dejte si pozor na jednu věc: odezva není tak rychlá, jak by se papírově mohlo zdát. Na filmy i hry stačí, ale u her je to tak tak na hraně přijatelnosti. Navíc je v tmavých scénách her jasně vidět vliv agresivního overdrivu, kdy elektronika rychle snižuje z jasné na tmavou barvu, aby rychle srazila odezvu v přechodu bílá→ černá - tmavé části obrazu tak jsou při pohybu viditelně tmavší než ve statickém zobrazení. Ukázka je zde, jen omluvte její nízkou kvalitu (zejména kompresní artefakty ve videu, které vytváří YouTube), nemám jak to lépe natočit. Efekt je mírnější, než jak jej prezentuje toto video:

Je to velmi malý efekt, ale je viditelný. Takže zatímco jednomu vůbec nemusí vadit, druhému z něj potečou nervy.

Prozatím hypotetickou věcí je spolehlivost monitoru. Mnozí lidé jej z různých důvodů reklamovali krátce po koupi. Já to zatím mohu zaklepat, vše funguje v pořádku a nemám ani jeden vadný subpixel, ale kupříkladu způsob vyvedení konektorů kolmo vůči panelu a PCB uvnitř ve mě vyvolává dojem, že pájení na PCB bude hodně mechanicky namáhané a jednou možná dojde na studené spoje. Záruka je standardní 2 roky, tak uvidíme. Prozatím mám klasický kabel podepřen na reproduktoru, ale možná zainvestuji 180 Kč do zahnutého:

Po ergonomické stránce musím zkritizovat vyvedení ovládacích tlačítek na spodní straně - obtížně se odlišují. Navíc úprava jasu vyžaduje celkem 5 stisků různých tlačítek, než ji začnete regulovat. Další tlačítka namačkáte, než z GUI vypadnete. Co jsem zkoušel, žádné tlačítko nefunguje jako hotkey na jas. Inu což, na toto holt bude potřeba si zvyknout - ono i u toho Dellu to bylo v GUI na delší lokte, ale časem to člověku přešlo do krve.

Panel samotný pak jakýmsi zvláštním způsobem invertuje barvy. Dělá to ale až v hodně mezních úhlech a efekt inverze není zdaleka tak velký jako u běžného TN panelu. Nezkoumal jsem zatím, jaká konkrétní VA technologie je použita, ale takhle od pohledu mi to přijde jako spíše evoluce TN, než odvozenina od například S-PVA. Kvalitativně ale dle mého klasické TN jasně překonává.

Pokračování příště, prozatím jsem s monitorem nadmíru spokojen, ač to vlastně není upgrade, spíše downgrade. Pokud by vás zajímalo cokoli konkrétního, ptejte se.

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Upgrade PC #3, aneb Recenze monitoru Acer G226HQLHbd pro opravdové socky

Neděle, 29 Červen 2014 - 18:06 | DRK | Jak říkám, tohle mně "hlava nebere"....
Neděle, 29 Červen 2014 - 17:39 | kat | Měl jsem spíše na mysli, zda vnímám jestli bliká...
Neděle, 29 Červen 2014 - 17:32 | kat | Já jsem podobně kolem roku 2004 přešel na LCD,...
Neděle, 29 Červen 2014 - 17:24 | Jirka1 | Samozřejmě bliká. Jen nejde zcela do nuly.
Neděle, 29 Červen 2014 - 17:11 | kat | Vlivem tepelné setrvačnosti vlákna žárovka...
Sobota, 28 Červen 2014 - 18:56 | DRK | Tohle je pro mě něco zcela nepochopitelného, crt...
Sobota, 28 Červen 2014 - 11:09 | Jirka1 | Jen technická. Běžná žárovka nebo zářivka...
Pátek, 27 Červen 2014 - 14:52 | WIFT | Víte, vono bliká 60 Hz, vono bliká 100 Hz a vono...
Pátek, 27 Červen 2014 - 14:36 | WIFT | 120fps by mělo (na záznam 60Hz videa) stačit tak...
Pátek, 27 Červen 2014 - 11:23 | kat | Ani jedno, ani druhé. Mám rodinný domek a platím...

Zobrazit diskusi