Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Upgrade PC #8: hardwarový Gear Acquisition Syndrome

Jo jo, ten Xeon je fakt supr, v zaměstnání je používáme na pracovních stanicích a výkon je suprový non GP nevadí, navíc i chaldič jako ARCTIC Alpine 11 Rev.2 v pohodě uchladí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Logika by velela tedy počkat ještě tak 4 roky. Tou dobou se tychle „refreshnuté Haswelly“ budou prodávat z druhé ruky za pár korun, ale to není směrodatné. Jediné směrodatné je to, jestli to i za ty čtyři roky bude vůbec nutné řešit. Bude v roce 2020 výhodnější obměnit fosilní Celeron za neméně fosilní Core i7, nebo prostě upgradovat zase na Celeron, tentokrát ale nejspíš 10nm Ice Lake/Tiger Lake?"

Nejsem si jistý že onen Xeon bude za 4 roky z druhé roky natolik levnější (za pár korun). Od dob Sandy Bridge si jakýkoliv 4jádrový cpu drží velice slušnou cenu - jednoduše nabízí pro většinu dostatek výkonu i dnes (nebo Ivy Bridge, Haswell nepřinesl tak razantní nárůst výkonu - vyberte si - aby mělo smysl vyprázdnit peněženku za výměnu celé platformy).

Buď to dnes potřebuji a uplatním nebo ne. Vzhledem k cenám starších i7 bych raději počkal na novou genereci. Tak jako tak si zaplatíte - buď za starší cpu nebo o generace a instrukce novější cpu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak ceny bazarových i3, i5 a i7 starších generací jako Sandy a Ivy Bridge jdou dolů jen velmi zvolna, téměř minimálně.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak já vždycky upgradoval kvůli nedostatku výkonu. Obávám se ale, že při současné konfiguraci nebudu upgradovat pěkně dlouho. Na rozdíl od studentských let jsem totiž do počítače poprvé zainvestoval pořádně a zároveň přišly konzole, které brzdí nároky her na výkon a ještě dlouho budou.
Jestli se vám podaří za pár šupů z ebaye pořídit i7 a máte to do čeho osadit, vůbec bych se toho nebál. Jinak bych se ale nad přístupem "nepotřebuji výkon" zamyslel. To, že se bez něj dokážete obejít, ještě neznamená, že jej nevyužijete. Říkám to všem svým zákazníkům - počítač je nástroj a to znamená, že by měl být ergonomický. A hlavní součástí ergonomie počítače je rychlost. Když počítač není rychlý, práce s ním pak není pohodlná a uživatele práce netěší. A nespokojený pracovník je nevýkonný pracovník.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

mas pocit, ze povedzme 90% obyvatelstva vyuzije v praci nieco silnejsie ako fx6XXX ? (i3)
tj, su tie pocitace podla teba preto neergonomicke ?
http://wccftech.com/amd-fx-6330-vs-intel-core-i3-6100/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To měly být dva srovnatelné procesory? Pokud běžný uživatel pozná v práci rozdíl výkonu, tak je to většinou proto, že ten software je blbě napsaný (a takového softwaru v podnicích není málo). A v tom případě je taky zřejmě jednovláknový a ten intel bude rychlejší o minimálně 50%.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak já neodolal, ač mám Phenom II X4 v black edici, který mi poskytuje dostatečný výkon, tak jsem teď koupil 16core opteron + server board + 2x8GiB ECC ram. Důvodem byla hlavně cena, kdy mě to vyjde skoro šul nul jako prodejní cena toho X4 + desky + nonECC ram ...
Nicméně, ještě jsem to nezapojil, takže nevím, jakou to má spotřebu a výkon.
Zdar Max

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nechtěl bys o tom pak příležitostně napsat nějakej rychloblogpost na ábíčko? Ohlas/kritika/dojmy z použití na desktopu (pokud je to pro desktop...) nebo tak něco.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pořád si nemůžu vynachválit serverový čtyřjádrový Xeon X5450 taktovaný z 3 GHz bez změny voltáže na 3,6 GHz napasovaný do socketu 775. CPU lze dostat z Číny za ~800 Kč, poštovné zdarma.

Základní deska funí už šestým rokem, exportuje Lightroom a pohání Dying Light či Arkham Knight (s odpovídající mid-end grafikou). Odběr stroje min 85 W, max 200 W.

Další upgrade se už asi neobejde bez změny platformy, ale pravděpodobně k němu dojde jen tehdy, až něco strašlivě vyhoří.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Aky to mas mainboard?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jedna deska je Asus P5Q SE s Intel chipsetem P45, druhá pak Gigabyte 965P-DS3 s chipsetem P965.

Návod, doporučené chipsety a praktické zkušenosti s jednotlivými modely desek zde: http://www.delidded.com/lga-771-to-775-adapter/
BIOSy obohacené o mikrokódy zde: http://genius239239.myweb.hinet.net/771/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vypada to zaujimavo, diky za info. Ten mod 771 na 775 som poznal, len som nevedel, ktore 775 mainboardy podporuju tie xeony.
Diky!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak já jsem řešil dilema. Měl jsem kvalitní desku Socket 1156 s CPU Core i3-550 což je 3,2 GHz dvoujádro s HT. Delší dobu jsem pokukoval po nějakém čtyřjádru, protože hodné kóduji video (HD nahrávky z DVB) a pak je to díky ne tak úplně dobře fungujjícímu HT pří práci zadýchané. Bohužel veškeré nové CPU od Intelu se čtyřmi jádry jsou cenově pro mě úplně mimo, stejně jako použité CPU se čtyřmi jádry. Nakonec jsem si zjistil, že deska je kompatibilní se základní řadou Xeonů a pořídil jsem z Aukra za 600,- Xeon X3430 což je 4jádro 2,4GHz a 2,8 Turbo. Trochu jsem to přetočil a jsem spokojenej jako blecha. Jen doufám, že mi neodejde deska, protože 1156 je dnes už za normální cenu prakticky nesehnatelné zboží :-(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zdravím, mne pořád nejde na rozum proč všichni co kódují videa to nepočítají na grafice. 90% programů to umí a je to mnohem rychlejší jak na cpu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Poraďte mi prosím nějaký software, který bude fungovat na HD 5770 a bude zdarma. Momentálně používám Avidemux a MeGUI. Samozřejmě očekávám srovnatelnou kvalitu výstupu při zároveň vyšší rychlosti kódování, tak aby tam byla zároveň nějaká úspora energie.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

U H264 neumoznuje pocitani na grafice vsechny nastaveni, presto se to na GK pocitat vyplati, ale HEVC umi pocitat jen nejnovejsi Intel HD a jeste ne 10bit, takze zbyva jen ten vypocet na procesoru.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Protože o tom to vůbec není. Tady je to o tom, uplést z ho*na bič a ještě s ním prásknout, ale hlavně, být ten správný underground. Proč dělat věci logicky, efektivně a už dnes (využívat grafickou kartu při práci s videem), když stačí počkat 4 roky, až budou dnešní Core i7 za zlomek ceny. Ty jsi to fakt nepochopil? :-D

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Mně spíš jako nerozum přijde překódovávat nahrávky z TV, které jsou už tak dost komprimované. Já tomu ostřihnu začátek a konec a je hotovo. A nejvíc mi vadí, když někdo dělá z televizních 50i natvrdo 25p. To má smysl jen pokud byl zdrojem film.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já zas nechápu potřebu některých lidí ignorovat hlavní téma článku a potažmo příspěvku a kecat druhým lidem do věcí o kterých ví úplné h***o :-O

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ač asi máte pravdu, tak já v původním příspěvku nevidím ani slovo o DVB-T, jen DVB. To principielně může znamenat i DVB-S2.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda. Ale ono to ani na satelitu není ve většině případů s datovým tokem žádná sláva, šetří všichni. Nejlíp na tom bývá kabel. Občas si něco nahraju z kabelovky, kde je datový tok 7-11Mb/s a nevidím důvod to překódovávat.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

ovšem ta kvalita je taky znatelně horší...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty maximální rozlišení jsou jakože fakt konečná, nebo si jenom dělají srandu? Já teď funguju na HD4000 a 3440x1440 42Hz přes HDMI (asi nějaká verze 1.4 - těžko se to zjišťuje) a to mi přijde jako mnohem starší grafika. (Příště už je DP nebo HDMI 2.0 podmínkou.)

Každopádně upgradovači - kromě výkonu doporučuji sledovat i možnost přejít na 4K - tzn. aktuální verzi DP nebo HDMI 2.0. Ty monitory tady budou za chvilku za pár korun, tak ať se zbytečně neodříznete. V desktopu je to jednoduché - tam se přinejhorším přihodí karta za pár tisíc (i když škoda i těch pár tisíc a propálené elektriky), ale třeba u notebooků je to šach-mat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

2014 rok na jar som sa rozbil a kupil som Xeona 1230v3 za super cenu 206EUR a ked uz som bol rozbehnuty akurat koncila bitcoinmania a na bazare bola kopa 7970/280x/290, tak som kupil aj 5 mesiacov staru R280x za 160EUR. Najviac sa mi pacilo mafianske odovzdanie pred lidlom tovar z auta do auta za kes:) a este mi ponukol za 40EUR novy zabaleny fortron raider 750 no nekup to...

Co ma zarazilo ze nas stat mu dal dotaciu na podnikanie ktoreho zamerom bola tazba meny:):) a mal este na predaj 10 kariet a viacero zdrojov. Takze vlastne som si tu zlavu zaplatil na daniach.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

vykon je treba porad, Xeon E3-1230V3 je dobry procesor a Skylake i7-6700 taky, vzal jsem je oba. Hodej se. :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Po novom uz intel zrusil podporu u xenonov pre desktopove chipsety takze E3-1230 v5 sice stoji 230EUR ale potrebuje dosku za 150EUR. Clovek ktory nechce taktovat a ma diskretnu VGA si musi kupit CPU s grafikou:( ,alebo pockat na konkurenciu...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Uvazuju, ze bych zacal psat pro nejaky server ohledne aut...Moje clanky by mohly mit nadpisy "Nepotrebuju Ferrari, tak jsem si ho nekoupil", "Proc bych si proboha kupoval nove auto, když mam Trabanta?" ci "Vetsine lidi musí stacit jizdni kolo" :-D :-D :-D

Jako ja chápu, ze někdo nepotrebuje vykonny HW, ale proc ma potrebu o tom psat clanky, to mi hlava nebere...
Snad mozna...mel jsem kdysi zname, kteří nemeli TV a vsem to cpali. Jak ji nepotrebuji a jak jsou lepsi lide. Trosku mi to tu pan autor pripomina (bez urážky...ale opravdu to je tu kazdou chvili a nenapada me vůbec důvod proc)
Btw - pokud si někdo kupuje nove věci jen proto, ze h ok tomu zene nejake vnitrni nutkani, které ho nuti utrácet peníze za věci, které nepotrebuje, je to imho spise pripad pro lekare - odborníka. Osobne upgraduju v okamziku, když upgradovat potrebuju, například proto, ze uz mi nestaci vykon toho, co mam doma. Stejne tak jsem si ted koupil novy mobil, koupil jsem Huawei P8, který mi vydrzi pocitam zase tak 5 let alespoň a az to uz nebude zvládat nejake nove aplikace, tak teprve budu upgradovat. Stejne to delam s PC a vlastne to stejne delam se vsim.
Ono fakt existuje nejake vetsi množství lidi, kteří upgraduji jen proto, ze vyslo něco nového? Ja to ve svém okoli vůbec nepozoruju...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Toto je blog. Také vám nic nebrání si založit svůj a psát tam hovadiny které nikoho nezajímají :-D

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Domácí PC je jenom terminál. Výkonově náročné věci dělejte na serverech, a plaťte za výkon, jen když ho potřebujete.

Nebylo by lepší mít někde v netu svůj IaaS server, plus úložiště SaaS a export fotek dělat na něm ? Tam si můžete naklikat jader kolik chcete, když se to bude účtovat jen zatížené, cena je nízká. Zároveň to poslouží jako backup.
I přenos přes dráty není dnes problém, 40-100 Mbit/s linka už je běžná.

Nemá dnes ten fotosoft už cloudovou podporu, přesně pro tyhle věci ? Jestli ne, a jedete na linuxovém softu, dodělat to tam není problém, na dávkovou konverzi stačí pár skriptů.

Jak píší lidi v diskusi, pokud to nemáte na hry ani jako HTPC pro 4K, zajímavá možnost je a bude bazar - brzy bude hafo Xeon Sandy Bridge výprodejů z DC, stejně jako teď lze koupit Xeony X3... nebo X5... za hubičku.

Určitě všechno půjde směrem ke cloudu, granularita výkonu a účtování se bude zvyšovat. Už dnes se pro občasné výpočty nevyplatí pořizovat vlastní železo. Uděláte klik, klik a máte třeba 40 Xeon jader a 1TB RAMky, jen na pár hodin - platíte jen za dobu vytížení.

Takže je docela dobře možné, že za pár let místo monstra na stole bude stačit 5W miniPC s nějakým atomovým bazmekem, které dokáže zobrazit 10-bitové barvy v 4K, zbytek bude po drátech.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

haha, víte jak dlouho trvá přenos fotky v RAW formátu na 100MBit lince abyste s ní vůbec mohl pracovat? :-D
Dnes si lidi pořizují SSD protože přenos z HDD je pomalý a vy si snad myslíte, že někde v datovém centru budete mít data na SSD? Hahahaha :-DDD
Jo a cena Xeonů je nepřímo úměrná cenám a dostupnosti desek pro staré platformy, Tedy sice levné CPU, ale desku k tomu už za normální peníz neseženete, proč asi jsou ty Xeony tak levné. To je to samé jako s platformou 1156/1366, levná CPU ale drahé a nesehnatelné desky.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

haha, dvě a půl sekundy (25 MB). Přijdeš, připojíš foťák a už to jede - po USB2 stejně jen 25 MB/s, tak do netu to pojede 2.5x déle, když máš 100 mbps linku (symetrickou). Zároveň to máš jako cloudovou archivaci.

Hodně lidí má už dnes gigabitový přípoj, do pár let to bude běžné, i vyšší rychlosti.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

No nevím, nevím. Ještě vloni jsem měl 4/4 (v Praze), pak tu čistě náhodou vykopali UPC, tak jsem si hodně polepšil, ale směrem ven to je pořád zatraceně málo na to aby člověk zahodil lokální úložiště. Že bych si při každém "uložení" 16bit TIFFu došel na záchod, to asi ne e. :-) Těch míst kde jsou k mání brutálně rychlé linky je zatraceně málo.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jsem staromódní stařec, SaaS apod jsou pro mě sprostá slova.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Co je to výprodej z DC? Když jsem se zeptal gůglu, tak mi nabízel oblečení a boty DC resp. Intel DC SSD, což evidentně není ono ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Výprodej z datacenter (DC). První SB Xeony jsou z roku 2011, takže letos tomu projde 5 let záruka a mašiny půjdou do bazarů, možná dokonce s IB procesory. Protože nové verze s DDR4 mají o dost vyšší denzitu jak výkonu tak pamětí a menší spotřebu, takže se to nevyplatí provozovat. Všechno je to účetně už odepsané, úroky jsou nízko, takže letošní a příští rok se bude všude dělat přestavba na novou generaci. Přitom mašiny jsou ještě minimálně 5 let provozuschopné.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Začíná se to objevovat na Ebay.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Vidím to stejně. Za 4 000 jsem získal Core i5 4670K, jinak bych snad ještě běžel na notebooku. A mám oprávněný strach že tento processor budu mít dokud nedoslouží stářím, protože ještě dneska stojí skoro 7 000 a jeho o 2 generace novější ekvivalent nabízí směšný rozdíl ve výkonu a ještě směšnější rozdíl ve všem ostatním...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Zmíněný Xeon mám a žena dostala předchozí i5 2500K. Musím uznat, že oba kousky jsou solidní kus HW, se kterými vydržím ještě několik let. :)

Jak psal někdo ohledně výprodeje Haswell - Když jsem viděl cenu, za kterou se i5 2500k prodává tak jsem naznal že je lepší si ji nechat, protože je stejná, ne li vyšší od dob co jsem ji kupoval...

IMHO současné celerony a pentia za pár korun jsou také skvělé kousky, na běžnou práci mraky výkonu a po doplnění o grafiku typu 750ti máte levnou herní mašinu pro FHD.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jiste :-D :-D :-D :-D :-D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle syndrom moc dobře znám a nastupuje ve chvíli, kdy jsem zrovna upgradoval nějaký ten kus HW a mám za sebou nějaké to pročítání názorů/webu. Z mého pohledu trochu výhoda (v nevýhodě) je to, že mám rád kvalitní zvuk a tak mi to celé brzdí investice do x-fi v PCI slotu, který intel v hi-endu úspěšně zařízl. Zároveň mi bohatě stačí prehistorická i7-940 s HD7970. Limitu ze strany CPU jsem si zatím nevšiml (i když věřím, že by to někde dokázalo vytáhnout víc, ale... stojí mi to za to?).

Výsledkem bylo, že tyto peníze jsem věnoval pro větší pohodlí a kvalitu - nové sluchátka (K612), zesilovač pro ně, nový tišší a "zelenější" zdroj, telefon a sw. I přes to, brouk pořád v hlavě hlodá a sem tam se ozve, že by možná... vždyť ten HW má už nalítaných roků :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Po nejakych 6 letech jsem z C2D upgradnul na SB i7-2600k, ktery je pri trose stesti k mani na ebay i pod 4000Kc, nataktoval a mam i na dnesni dobu porad slusny vykon, rekneme o 20% nizsi nez top skylake, ale ten je cenou tak 2,5x vyse. A to nepocitam novy MB a RAM. Vzhledem ke stagnaci ci jen mirnemu posunu vykonu uz nema tolik smysl investovat do nejnovejsiho HW, uz to neni jako pred 10 lety, kdy kazda nova generace znamenala narusto o desitky %, kdo pamatuje rozdil P4 vs C2D...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.