Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Výrobce foto materiálů Ilford odkoupen britskými investory

napísať, že sa možno "blýská na lepší časy" je dosť odvážne. V londýne bolo okolo známej tottenham court road zopár obchodov cameraworld. vo výkladoch mali plno second-hand filmových fotoaparátov. keď som tam naposledy nakupoval (pred 2-3 rokmi) a opýtal som sa ako im ide biznis, obchodník mi povedal, že filmové fotoaparáty už predávajú so stratou a vo výklade (výloze) sú len aby tienili pred slnkom interiér. predajú maximálne 1 filmový fotoaparát mesačne na náhradné diely.

pre film už lepšie časy jednoducho nebudú. a ja som rád. kedysi mi zrno z ilford 400 pripadalo umelecké. dnes, keď má môj digitál také zrno až pri iso 12800, to považujem za humus pochovaný v minulosti.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

je zvláštní, jak se představa vás digitálistů zastavila na "full-frame" formátu. ano, delta3200 pushnutá na 12800 bude oproti iso12800 z moderní ff zrcadlovky výrazně horší. ale když ji dám ve svitku do flexarety (50 let starého foťáku s cenou kolem 500kč) či do 6x9 sklopky (či dokonce VF přístroje), tak bude tvoje fullframe digitální zrcadlovka s cenou 70kkč+ jen tiše závidět.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty peníze bych moc do hry nedával. Sice nevím, jestli je vůbec Delta3200 v planu (řekl bych že není), ale Delta100 je a ten digitál se s ní cenově dožene po cca 250 snímcích:
http://eshop.fomei.com/cz/produkt/delta-100-8x10-/25-cernobily-negativni...

Spíš by měly jít peníze stranou. Aneb to co se dá dosáhnout na vf se s ff nedá a obojí sranda stojí dost peněz.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

nemusíš jít hned do 8x10, pro vykostění ff dslr stačí 4x5 a ano, máš pravdu, delta3200 ve vf listech není, vzpomněl jsem si na to až po odeslání příspěvku. nicméně abychom nemlátili prázdnou slámu, pošli link na nějakou tvoji fotku na iso12800, ať mám(e) představu, o jaké kvalitě vlastně mluvíš (takhle je to jen slepé odhadování).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Snímky na ISO 12800 sem už zkoušel, ale na digi a pro svůj účel postačily dobře. S filmem ale takové ISO nehledám, takže tam neposloužím. Spíš po posledním zdražení šetřím na krabičku FP4+, takže takový opak té Delty 3200.

Ale teď sem si vzpomněl na jeden dírkovkový výsledek, který se zmíněnymu vysokymu ISO docela blíží. Byl to pushnutý HP5+:
http://www.photoextract.com/cs/foto/556353.html
mám sice napsáno ISO 800, ale tak to bylo vyvoláno a až posléze sem zjistil, že to chtělo mnohem víc, takže vytažení (další push) se konal při digitalizaci. Planfilm docela skoro čirý, takže možná i víc jak 3 EV pro dosažení toho co je na odkaze, tj. tomu ISO 12800 to v součtu nakonec nemusí být tak daleko.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

jsme si asi nerozumněli, já bych rád viděl tvé iso128900 z digi stroje. jinak ta hp5 se mi jako 12800 nezdá. v čems to volal?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak to budu muset prohrabat šuplíky... Zas tak často ho nepoužívám.

Ta dírkovková HP5+ je v DDXce, ale jak čirý (málo krytý) je to planfilm, to se musí vidět očima, víc jsem jich tehdy ale na to téma nedělal, takže sem musel zachraňovat digicestou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak sem hledal a hledal a nenašel to co mi ve spojení s tímto ISO (12800) vytanulo na mysl. Ale snad nevadí, že sem teda vybral něco na ISO 25600:

http://12in.cz/temp/IMG_2731.jpg

Většinou obojí hodnoty ISO používám na nástřely pro následny dlouhy expozice při ISO 100. Tak je tomu i u tohohle odkazu, tj. účel: nástřel pro výpočet dlouhé expozice.
Konkrétně u tohohle pak ten výsledek dlouhé expozice byl tento:

http://www.photoextract.com/cs/foto/556352.html

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

1) nechci se tě dotknout, ale s bídou 1Mpix zmenšenina z 21Mpix přístroje nevypovídá zhola nic (krom toho děsnýho šumu, ale to jde na úkor té dlouhé doby expozice). mohu jen říci, že 1200x800 z flexarety by s Delout 3200 @ 12800 (a třeba v Xtol vývojce) vypadalo neméně tak dobře, spíše o dost lépe (ale skeny u sebe teď nemám, nicméně Deltu na 12800 jsem ve Flaxaretě už skutečně fotil).

2) nj startrails, můžu posloužit podobným experimentem: http://abload.de/img/img001_fomapan100_at_x6psb.jpg ... ehm ... Fomapan 100 @ 1600 :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No on ten šum s tím (už skoro) staříkem je přece jen na ISO 25600 ještě vyšší než na ISO 12800.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

https://antonykitchener.files.wordpress.com/2013/12/courtenay-place-bw-t...
http://static1.1.sqspcdn.com/static/f/1394073/23509048/1379269566467/Ilf...
http://grubbasoftware.com/gfx/grain_sample-ilford-delta-3200.jpg

No není to nádhera , kropenatá :-)) ... To mi dělá SLT!!!, a při 24MPx!, až při ISO12800! :-)

A barevně! - tím chci říct, že barva šum cca až ztrojnásobuje, neb jsou to 3 kanály a kdysi jsem z kompaktu nepovedenou fotku - omylem cvaknutou na automat a tedy v interiéru bez blesku na zbytečně moc vysoké ISO..., musel raději převéct na monochromatickou, aby to tak nerazilo..., jakože umělecký záměr ;-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uz tu analogovou fotografii nechte v klidu v hrobe. Nikdo uz o ni nestoji a ten zlomek lidi co jo jsou naejvys na urovni statisticke chyby.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

kdo si jednou pricuchl k vyvojce a celkovemu kouzleni pri "analogovem" zpracovani, tak ta nostalgie v nem zustane po cely zivot,,,
obcas mam chut vytahnout hoodne stare negativy a nektere znovu zpracovat,,,,
ale je fakt, ze vetsinu jsem pro rodinu zdigitalizoval, kdyz jsem 2 mes, marodil se zlomenou haksnou,,,,

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ja na nich pred triceti lety jako kluk zacinal a hodne dlouho analog praktikoval. Ale musim rict ze me ta analogovost nikdy neuchvatila. Koneckoncu je to jen prostredek jak se dobrat cile a tim je dobra fotka. A je uplne jedno jestli se toho cile doberete chemicky a nebo digitalne. Ale kdyz to nekoho bavi louhovat v komore..... Podle me dobra fotka nevznika v komore stejne jako nevznika ve photoshopu. Ta se proste musi dobre vyfotit.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Staci dat saturaci na maximum a udelat HDR a vznikne ti dobra fotka z cehokoliv :-)

Potvrdi to kazdy uzivatel Facebooku.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

To jsi mi nahral, moje HDR galerie se rapidne rozrusta, mam hodne kycovek a saturovanych, ale i par jemnejsich a cernobylych - check it out. Vetsinou ted fotim 3 expozice z ruky -2,0,+2 a dokuvim to v DXO Pro a Photomatixu :-)

https://picasaweb.google.com/112981689532095799714/HDR

PS: Prave jsem poridil OM-D M10 MK1 a fotim vicemene porad jenom s 14mm f2.5 pancakem. Panasonic G6 uz se drazi na ebay a E-PL6 byl prodany behem 5ti minut od zacatku aukce za pozadovanou castku £130. M10 s tim pancakem mam porad u sebe, vleze se pohodlne do kapsy u bundy nebo male ledvinky... paradni strojecek :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jo, dobré HDR ukázky. Aneb takové na ukázání, že když neumím fotit, doprasím to alespoň přes HDR.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

No jo no, ty mas lepsi fotky, o tom zadna, ale dovolil bych si jednu radu. Radsi bych o fotografii moc nepsal, nejsi zrovna multi talent. Cetl jsem ten tvuj paskvil o makro fotce; fakt by stacilo napsat jen definici a tu omacku kolem, psanou jak pro zaky prvniho stupne, ne-li predskolniho veku, jsi si mohl odpustit. Je to strasne spatne napsane a delas ze ctenare uplneho debila, coz koreluje i s tvym kometarem na ktery prave reaguji. Nejaka konstruktivni kritika by nebyla, krome navrhu prestat fotit? Jako treba chyby v kompozici? :-)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jde o toto:

http://www.photoextract.com/cs/clanky/1479.html

Tak ono záleží kdo to čte. Někdo to totiž ani z článku "pro debila" nepochopí a aj po jeho přečtení dál rve do galerie pod pojem makro cokoli, kde je vážka, a to i ze sebevětší vzdálenosti. Aneb ne každý, kdo si to přečte, je tak prudce inteligentní, aby krom pochopení obsahu dokázal zhodnotit i formu.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych se take analogovou fotografii nezabyval - kdo take jeste dneska foti na VHS nebo Hi8 kazety?

Jo takhle fotografie na film (ktera nemuze byt analogova uz z toho prosteho duvodu ze neni elektronicka) - to je jina vec.

Fotografu na film je mnohonasobne vic, nez uzivatelu Linuxu - a o Linuxu se pise kazdou chvili.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tyto klasicke firmy nepotrebuji investora a priliv penez (aka cerna dira), ale zakazniky. Nebo tedy nejakeho bohateho sponzora, coz ale v komercni sfere moc nehrozi. Nektere odvetvi casem prirozene jednou skonci.. kolik je dnes treba opravdovych manualnich topicu?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Lidí co se o film zajímají a kupují ho je po světě opravdu hodně a prodejní potenciál to má, ale bohužel ne pro filrmy, co jsou ještě nastavené na masovou výrobu. Než se tohle očistí, bude to neustále úpadek za úpadkem. Smůla je, že si do hrobu berou své receptury na špičkové filmy.

Tohle odvětví bude pro firmu typu majitel, manažer obchodník a pár lidí "na lince" a v expedici a konec. Takto by to mohlo být krásně funkční. Firmu, kterou zjímá poslat pár kazet s filmem kamkoliv. Což bohužel u velkých firem s velkým "aparátem" finančně nefunguje, nevydělá si to na věžák kancelářských krys. Oni byli zvyklí prodávat kilometry filmu filmařům a kontejnery filmů fotografům skrze běžnou obchdní síť, ale tenhle systém začíná být pod hranicí rentability.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nojo ale stabilni vyrobek v kusovce proste neudelate. To se ta vyroba nejdriv musi rozjet a stabilizovat a go jsou tuny odpadu. Kdyz to bude nekdo delat v garazi tak to bude co varka to original.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pak by bylo fajn zlepšit proces tak, aby byl stabilní a se stálou výstupní kvalitou.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.