Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 11 let stará „Záchrana HDD s vadnými sektory“ - RAW footage

Jeste by chtelo doplnit ze fotak byl napajen ctyrmi AA tuzkami, a zral narazove tolik ze s obycejnymi - nealkalickymi se sice zapnul, ale po zmacknuti spouste blik a konec. :) Neco malo fotek udelal s alkalickymi, ale taky dost bida. Jinak k nemu Olympus dodaval tusim nejake svoje docela drahe lithiovky na jedno pouziti, a drzeli v tom i tehdejsi NiCd aku.

- snad si to nepletu, ale neco z presne tehle generace Olympusu jsme meli taky, a s temi baterkami jsme si uzili svoje... :))

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zajimave, vsecky Olympusy co jsem mel kolem roku 1999 udelaly na 4 alkalycke baterie kolem 350 fotek. A to se na kartu veslo 16 fotek v JPG a 1 v tiffu. To, co melo problem s normalnima baterkama byla az rada C720/730/740 (cca rok 2003), ta udelala na nove baterie cca 8 fotek a konecna.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Sepsali jste někdy článek o skutečné opravě optické mechaniky?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že o čištění mechanik jsme kdysi psali, něco v tom smyslu, že použít čistící CD je to nejhorší, co se dá udělat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak tu skuste hodit link ... aj na "opravu toho disku" aj na "cistenie tej mechaniky" ... ak su vobec este tie clanku niekde k "zohnaniu".

PS: taky "retro" aktualny test ... ze vycistenie starej "zle citajucej" CD mechaniky ... by sa ja hodil ... myslim ze je to tak akurat doba (2013) kedy odchadzaju "prve" veze so starymi CD mechanikami hlavne z dovodu nechcenia citania CD (vid jedna stara AIWA u mna doma ... skoda ju len tak vyhodit, ked s nom v podstate nic nieje ... len CD akosi nechce citat). Taktiez ma dost zaujal fakt "že použít čistící CD je to nejhorší, co se dá udělat" ... lebo som ju par krat uz "cistil" tymto CD ... no nepomohlo (davnejsie som to skusal ... bude tomu dobrych 10 rokov).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Na vyčištění ti stačí šroubovák, trocha lihu, špachtle do uší a aspoň jednu ruku pravou. Není v tom nic, co by člověk mohl pokazit - prostě jen sundáš kryt a když máš štěstí, bude na tebe zrovna čučet čtecí dioda, kterou jemně očistíš špachtličkou namočenou v lihu. Pokud štěstí nemáš, musíš mechaniku rozebrat trochu víc, ale většinou to není nic, s čím by si manuálně středně zručný člověk neporadil. A když už budeš v tom, můžeš samozřejmě vyčistit i vše kolem, na co uvidíš a dosáhneš špachtlí.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

jen bych poznamenal že obyčejný denaturovaný líh nechává na optice šmouhy, protože není čistý.
Nejlepší je použít isopropylalkohol nebo alespoň čistý líh (obojí z lékárny). Isopropyl alkohol se skoro ihned odpaří a nezanéchává žádné stopy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nejspíš máte problém s laserem (kalibrací) a ne s prachem. U přehrávačů stačí otočit šroubkem přímo na laseru (doporučuju napřed fixem poznamenat default pozici) nebo, pokud se dá změřit nastavit 20 ohm (šroubek = trimr).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jako, že tím štětečkem na cd urazí laser?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jen tu čočku zaprasí víc, než byla (např. prachem z plotny, který nejdřív smete).

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Čočka zvětší paprsek laseru na úroveň laserového ukazovátka ccá, pokud člověk nenakape na štěteček asfalt na nějž se prach nalepí ve větší míře, nehraje nějaké to smítko prachu roli (navíc pokud se cd roztočí na 1. písničce tak se odstředivou silou prach rozstřelí do stran do útrob mechaniky mimo hlavu s laserem, k druhé čočce nebo k hranolu se prach dostane jen velmi, velmi těžko)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Teorie je to hezká, ale když přímá zkušenost říká, že po „vyčištění“ čistícím CD nepřečetla mechanika prakticky vůbec nic (před tím jen něco) a následně po rozebrání a ručním vyčištění opět četla jako nová, tak je to pak těžký. Je úplně jedno, co tam ten štěteček dělá, ale nic dobrého to nebude.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Teoretik rozhodně nejsem - jedno období mě čištění cd přehrávačů živilo (půjčovna dj techniky + související servis takže výměna a kalibrace laserů tam byla prakticky denně a rozhodně to nebyly přehrávače za 500,- jako nějaký cdromky, spíš tak za padesátinásobek :). Jaktěživ jsem taky neslyšel, že by čistící cd zhoršilo situaci - kdybys napsal, že nepomůže tak neřeknu ani Ň, ale že se horší je už trochu sci-fi. Ale tak klidně to tu smaž ať se projeví tvoje letitá a jediná pravda.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tu narážku na konci jsem nějak nepobral. Nechce se mi věřit, že se mě tu snažíš prezentovat jako člověka, jehož názory a zkušenosti se nesmí zpochybňovat. Myslím, že by ses měl trochu uklidnit, protože jestli mám chuť něco smazat, tak právě kvůli té invektivě na konci tvého příspěvku. To by sis opravdu mohl nechat od cesty.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak předně jsi prezentoval ty mě jako teoretika ikdyž je skutečnost opačná. Souhlasím, že čistící cd v drtivé většině nepomůže (nejvíc oprav se vztahuje právě ke kalibraci laseru, nikoliv prachu na čočce). Vlastně si ani dost dobře nedovedu představit situaci kdy čistící cd "namete" prach přímo na čočku v rychlosti kolem 500rpm (single speed audio cd) a jako napotvoru ho tam zanechá, o vyšších rychlostech nemluvě a zrovna tak se tam neusadí větší chumel. Prakticky dokud nedojde k poškození čočky (navíc ještě uprostřed) tak se nečistot nemusí člověk obávat.

O mazání příspěvků si už iluze nedělám, viz. http://diit.cz/comment/reply/87414/649774?destination=diskuze/87414/thread

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zapomněl jsi písmenko: skutečnost je _i_ opačná. Skutečnost je totiž různá. Já sice neznám nikoho, komu by to pomohlo, ale nevylučuju, že někdo takový může být. Znám taky dost lidí, kterým to „jen“ nepomohlo. A pak znám taky lidi (včetně mě), u kterých byl přínos čistícího CD záporný.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

WIFTe, stáváš se sentimentálním. :-) Ale díky za odkaz a připomenutí, původní článek jsem minul.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem ten článek kdysi četl (a tehdy mu snad i věřil :o), ale bylo pěkné si to po letech připomenout...

"Dalším problémem je odšroubování - protože disk se vám bude při pokusu odšroubovat šroubky otáčet i se šroubovákem a nic nevyšroubujete."

Takovéhle šroubované souvětí jsem už dlouho nečetl :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten clanek pamatuju:)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.