Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Zamyšlení: Postavit nový počítač nebo koupit repasovaný?

k té variantě použitého pc - rozhodně nebrat cokoliv na historickém s.775, minimálně Sandy/Ivy, tam je ještě nějaká životnost i slušný výkon. Jistě, když je extrémně hluboko do kapsy tak se dá vyžít s C2D 3GHz a 4GB RAM, ale je to už hodně nepohodlné, jediná výhoda takové sestavy je že stojí tisíc korun nebo i za odvoz.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Suhlas. Takto to aj robim. Uz niekolko repasovanych PC s Ivy som pouzil ako zaklad herneho PC pre ludi s nizkym rozpocotm. i5,8GB RAM + nova grafika podla rozpoctu a cena ovela prijaznivejsia ako novy PC, pricom vykonovy rozdiel velmi maly.
Par repasovanych PC som pouzil ako kancelarske PC. Novy PC nema zmysel kupovat. Taky HP8300 s i5 za necele 300 eur alebo s i3 za nieco cez 200 eur je jasna volba. Ved len cena za OS by bola polovica ceny tohto PC.
To iste notebooky. Bez problemov sa daju kupit kvalitne repasovane notebooky, ktore vyzeraju ako nove v cene okolo 300 eur s bateriou s par nabijacimi cyklami. Za 300 clovek kupi notebook tak s Atomom.
Zaruka 2 roky ako u noveho.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Něco takového sháním, ale aby to umělo x265, GPU by mohlo být klidně integrované. Konečně bych se zbavil toho atomšrotu co mám jako HTPC :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, já si už před lety koupil AMD Kabini je to 4 jádro s integrovanou grafikou R3. To x265 umí. Sice od nějaké verze ovladačů, ale přece. Zrovna na to koukám v obyváku. Jede to v HTPC a vyšlo to na 5 tis. celkem - tehdy. Ale dneska už bych si počkal do jara na APU s Vegou, dneska už je to vykopávka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za mne ... nebrat! Pokud máš rád účet za elektřinu a zrovna doma "nechodíte s obrazama", tak je docela rozdíl vzít starý QuadCore, co pojede na cca 100W a nejnovější sestavu, která také s grafikou na desce stěží vezme 40W. Nezdá se to, ale na ročním vyúčtování už to nějakou tu tisícovku rozdíl udělá.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

TDP není průměrná spotřeba a i když mezi tím rozdíly jsou není to zas až tak dramatické, aby to dělalo tisícikoruny za rok, tedy pokud PC neběží pořád.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tady nejde o TDP ale o idle spotřebu, a ta fakt může být o dost vyšší u Core 2, kór s nějakou grafikou starší generace (u toho Quadra bych se zvlášť bál, jeslti to není už relativně nová architektura).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Core2Duo E6750 s dvěma disky a spíš low-end grafikou s obrovským pasivem mělo v idle zhruba 80-85W a to chipset neuvěřitelně topil. Podle mě náklady na elektřinu nebudou dramatické.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je docela dost, možná hodně žraly ty disky nebo to byl X38/48 čipset. Já jsem u sestavy s P35 čipsetem a grafikou NV9500 naměřil asi 65W.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to spis 40W vs 80W (ne 100), tj rozdil ktery doplacite v energii = 40W.

Pocitam-li pracovni pouziti - 260 pracovnich dni * 8h = 2080 hodin / rok.

1000kc vam koupi zhruba 200-250kwh energie. 200kwh / 40W = 5000 hodin.

= tu tisicovku navic tam priplatite zhruba za 2.5 roku, coz neni zas tak spatne. 2 tisicovky vam koupi 5 let coz je hranice pouzitelnosti repasu. Tudiz pokud je ten novy komp drazsi o vic nez ty 2 tisicovky, tak se nevyplaci...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přiznam se že jsme to ani cele nečetl, ale fakt mě dojimaji uživatele,kteří chtěji RAID 1 narvou do něj HDD nevi jaké historie a celé doplní SSD za 1000 Kč .

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já si počítače skládám už od dob komunistů. První počítač, který jsem si "poskládal", byl s mikroprocesorem Tesla MHB8080 (jak se dá očekávat, jednalo se o tesláckou kopii Intelího 8080 :p ). Většinu součástek mi tehdy téměř zadarmo přinesl bývalý spolužák ze základky, který byl učněm ve Zbrojovce a tam se to prý povalovalo. Mám tušení, že z toho Zbrojovka dělala Zbrojováčky. Schemata a plošňáky jsem použil z "Amára" (Amatérské rádio - časopis pro elektrotechniky, za komoušů extrémně nedostatkový, obdobně jako třeba ABC a vlastně úplně všechno, co za něco stálo) Zdroj jsem si coby student elektroprůmky navrhnul sám (+12V, +5V, -5V) - ten mám na památku schovaný dodnes. :p
Od té doby si domácí počítače pouze skládám. I když je fakt, že s nástupem PC a standardizovaných rozhraní typu ISA, ST-506, apod... už se jedná opravdu pouze o to skládání. Nákup a složení dohromady. :p
I takové Lego dnes vyžaduje podstatně víc invence a přemýšlení než složení PC. Na druhé straně aspoň mám jistotu v tom jaké komponenty moje domácí PC obsahuje. :p
Jinak, součásti kupuji pouze nové. Vyhodnotil jsem si to, že poměr cena/výkon/životnost mi vychází nejlépe u nových součástí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Schemata a plošňáky jsem použil z "Amára""

Našťastie dnes sa skladajú domáce PC bez pájkovačky v ruke :) Na druhej strane občas mi tá rádio-amatérčina aj chýba...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja som prave nedavno riesil dilemu, ci ostat pri i7 870 a 16GB RAM a novwj 1030GT alebo prejst na ovela uspornejsiu novu i3 8100. No cena za komplet zmenu MB, CPU a hlavne totalne predrazene DDR4 hovori za svoje a zatial ostavam u (kedysivnadupaneho) deduska. V podstate mi vlastne nic nevadi, USB 3 je doplneny v pcie slote, sata 3 detto. Asi budem musiet pockat, kym to nezdochne, co asi tak skoro nehrozi, lebo to bezi na Intel doske :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mne lezi skladem 4x2GB 1600MHz CL7 XMP modulu Kingston Limited, planoval sem novy pocitac ale nejak z toho seslo, ted se mi tu vali a nevim co s nimi :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> hlavne totalne predrazene DDR4

jop, taky muj zasadni problem (a duvod proc jsem si udelal ITX s DDR3).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Slo by ty blogy nejak fitrovat? Je to dost tragedie...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tohle ne prosim, to je horsi jak jezkovy blogy.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ty se ale nejlépe četly . A co máte proti tomuhle ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Rozhodne se koupe repasovanych pocitacu vyplati nejenom kuli jejich nizsi porizovaci cene ale hlavne kvalitnejsimu provedeni ktere nabizeji v porovnani s dnesnim modernim trendem, procesory Core 2 Duo/Quad, Nehalem a Sandy Bridge sou poctive pajene, dale radsi dvanact nativnich USB 2.0 portu nez 3.0 ktere maji problem s prepinanim a nedosahuji vykonu slibovaneho, tez podpora OS skrz Windows XP a 7 se hodi, holt sou lidi ktery delaji se starsim sw nebo diagnostikou, zakladem je aby byl pocitac kvalitni coz v pripade refurbished snadno najdete, mel dobrou podporu a vydelaval, jedina vyjimka sou hry tam jednoznacne pocitac novy nakolik napajeci zdroj ve "strojich sitych na miru" je vypracovan presne pro konkretni typ pocitace tedy nejde lehko vymenit za zdroj z obchodu plus neni na vysoky odber energie dimenzovan.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na pájeném slabším procesoru mi pojede aplikace "kvalitněji" než na pastovaném novém, svižnějším CPU? Ale no tak, uživatele zajímá výkon, ne jestli nějaký elektroodpad použil pájku nebo ne. Podpora XP nebo W7? Pokud chcete zůstat u 10 a více let starých systémů bez podpory, vřele do toho.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Win7 ma viac ako 10 rokov? A je bez podpory?

Ty si priatelu o 2 roky napred (2020).... Ale inak aky je to matros na com ides? Musi byt vskutku kvalitny.......

....ci viac pruzkov..tym viac Abibas :-)... nie LEN vykon, ale aj vykon KDE!

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

soft z roku 2009 logicky nezná moderní hw ani sw. Používat jde, ale nejlépe s dobovou výbavou. A výkon? u C2D a C2Q mizérie, i přetaktovaný na 3,5Ghz nestačí na dnešní Pentium 4600. Nemluvě o instrukcích. Pokud to má sloužit jako nouzovka na SD filmy a okýnko na internet a hlavním kritériem je cena tak proč ne, ale zase ne dělat z nouze ctnost.
A pak desky do těchto relikvií už silně odcházejí, sehnat dobrou neservisovanou se slušným čipsetem, to je sysifovský úkol.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Hele, jsem zrovinka o Vanocich rozchodil muj starsi tower, ve kterem beha nejaky OC C2Q a musim rict, ze pro obyc uzivatele je to opravdu porad dobre pouzitelne. Ma to Sata2 SSD, 8GB RAM a ze bych pro 'bezne' (rozumej internet, prehravani hudby, filmu 1080p, plus nejake lehke hrani, atd) cinnosti pocitoval nedostatek vykonu, fakt nemuzu rict.
Kamarad jede dokonce noveho Wolfa, kde jsme upgradnuli jen grafiku a ma to nejakeho 4C Phenoma.
Takze je to jako vzdycky..podle uhlu pohledu a potreb ;)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

no co jsem psal.... prostě takový základ když vážně chronicky chybí peníze a rozhoduje jen cena. Sám jsem přes léto měl druhou sestavu s G4560 a proti C2Q je to nebe a dudy, zvlášť s Win10. I pokrok Kaby Lake vůči SB je značný.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

jenomze to neni jen soft z roku 2009 :)
Prohlizec, mailovy klient, prehravace videi, nejaky editory apod funguje uplne normalne.
Netvrdim, ze novy HW neni lepsi, ale taky nebudu tvrdit, ze si nekdo ze starsim v pohode nevystaci i nadale.
Pokud bych nemel vyssi naroky na PC a spokojil bych se s vyse jmenovanym a k tomu se da klidne pridat i 1080p video (ne HEVC), editace hudby a dalsi veci, tak nemam problem C2Q (OC) s SSD a 8GB RAM + win7 pouzivat. Ted jsem si s tim par dni hral a nenarocnemu uzivateli to opravdu staci.

A o win10 mi fakt nepis...tam se neshodnem ;)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

tady jde o to že každý peníz navíc za bazarový komponent bez záruky = potenciálně vyhozený. A u takových starožitností jako je C2Q obzvlášť, protože málokdo lepší desky pořádně nevyužíval a teď se toho zbavuje dokud funguje a jde to zpeněžit.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tak v tomle aspektu se shodnem...je to samozrejme risk. Pokud to ale mas treba doma, tak proc ne :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud mas Ryzen tak te otravuje hlaska o nepodporovanem CPU a mas zablokovane aktualizace Windows. Coz musim resit tim, ze trosku hrabnu do systemu aby se PC hlasilo jako sestava se Sandy Bridge a pak aktualizace zase jedou. Takze ano. Podpora HW je omezena ve prospech Win 10, ktere uz nikdo nechce.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

O AMD naopak velice uvažovat, FXka hrají úplně jinou výkonnostní třídu, FX8300 s osmi jádry např. O APU nemluvě (GPU část). V "kanclu" doslova na k neutahání. A nemají OS v OS nebo bezpečnostní díru v x86...
Když tu vidím snad i dokonce vážně míněnou diskusi o Pentiích, i3 či dokonce Core, stále se dívám na URL, zda nejsem v Blesku... :O

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Novidis a ja som videl par FX letiet do smetiaku, pretoze to bolo v uritych pripadoch a v kombinacii s urcittm sw padavicne a pre serioznu pracu nepouzitelne. Ale je mi jasne, ze tvoj oltar, kde mas nad svieckami logo AMD je urcite v bezpeci.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Viděl bych to na neschopnost daného jedince nasadit správně chladič, i přes to, že je to snazší než u Intelu.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Vidis to zle.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

vše má nějaký kořen problému ...když fungují herní,pracovní i servrové stroje s FX CPU spolehlivě a někomu to funguje nespolehlivě tak je někde zakopaný pes ... ....zle to vidí maximálně ten co vidí svět pouze černobíle ;)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

je fakt, že jsem stavěl pro jednoho známého nový Pc s Intelem jen kvůli tomu, že na jeho novém PC s AMD FX se nadala provozovat hra Metin2. Nicméně nešlo o HW problém, spíše odfláknutou práci programátorů téhle hry ...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Vím min o dvou FX v nejbližším okolí roky provozované a nikdy nic nebylo nestabilní. Nicméně ano, jednou skutečně ano, Forza Horizont 3 (demo) to pravda dokázala, ale ani na minutu mě nenapadlo, že je to bída AMD. Chyba je určitě u vývojářů. Ostatně, jede jim to na konzolích právě na "FXkách", že...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

> kombinacii s urcittm sw padavicne a pre serioznu pracu nepouzitelne

Jop, a z toho jasne vyplyva ze 1) je to chyba AMD a ne retardace programatoru toho softwaru co jste pouzival, a 2) ze je AMD zcela nevhodne na bezny kancelarsky komp. A jako spravny dospelak jste jeste zvladl prohlasit cloveka ktereho neznate za fanboi. Well fucking done, mate

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

FX můžou akorát ve specifických případech čelit dobovým intelům, jsou případy kdy tyto pseudoosmijádra se dotahovala na i7 ale opravdu mnoho jich nebylo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ten procík stojí 3k a je jeden z nejprodávanějších. Navíc jsem si nevšiml, že by téma bylo o i7. Ale děkuji za zmínku, souhlasím, bavíme se zde u FX opravdu o jiné výkonnostní třídě než Pentia&spol. Btw. jaké i7ky jsou v podobné cenové relaci?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

třeba IvyBridge? Já byl rád že jsem prodal Xeona 1230V2 za 2700, za 3-3500 nechytačka ikdyž měl ještě měsíc záruku. Ceny těchto cpu šly strašně dolu po vydání Ryzenu. I i3770 jsou do 3500,- a dají se i levněji. A tyhle procíky jsou pro FX těžká konkurence, na Z77 boostují na 4Ghz jako nic, a spotřeba i teploty jsou jinde, zvlášť u Xeonu bez gpu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ivy se ale několik let neprodává, co je to proboha za radu? Musíš rozlišovat nový a bazar. FX za 3k je nový, 2 roky záruka, atd. Nemíchat hrušky a jablka.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

je to dobový čip, tak srovnávám to stejné, koho zajímá že je FX nové se zárukou když jeho výkon je stejný jako čtyřjádra Ryzen jen nepatrně dražšího a s novou platformou? Pokud kupovat nové tak jedině soudobý hw, na starý jedině bazar proto porovnávám bazarové.
Jde o mrtvou platformu kde pořizovat jen za bazarovou cenu - i nové se v bazáči prodávají mezi 1500-2000 a to je reálná cena těchto FX. Hlavní je aby k tomu žravému čipu byla patřičná deska s kvalitním napájením, nějaké levné s čipsety 970 nemívají dlouhou životnost a cena 990FX pak činí takový nákup vyloženě nevýhodným.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dobře, tak Ryzen 3, což nás vrací k mému prvnímu příspěvku, AMD v této cenové relaci naopak velmi zvažovat:)
Levná MB nemá potíž s napájením kvalitativně, ale buďto výkonem (ony 220W kousky, ale to předpokládám není téma) nebo se bavíme o OC, který potřebuje lepší kaskádu, to je pravda. Ale opět mám pocit, že není téma.
Téma je koupit CPU do lowend PC a někteří neustále odvádějí téma k i7, OC, apod. Pak diskuse nemá smysl.
Mé téma s kterým jsem založil vlákno bylo, že za 3k (nové CPU) je FX stále velice relevantní CPU. Tečka:)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

relevantní.... no někde si místo najde, hlavně tam kde jeho silné stránky najdou využití. Pokud máte věci kterým tahle architektura "chutná" tak proč ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, kancelářské užití ideálně (a virtualizace). Tedy více simultánních úkolů/programů. Celou dobu je téma toto:) Není téma hry, kde vzhledem k zastaralému API 99,9% produkce je mizerná paralelizace nebo renderování vide, kde je potřeba vyšší celkový výkonů. Ale opět, bavíme se o CPU za 3k:)

Prostě je to za 3k 22GFlops výkonu, bez konkurence:)

EDIT: Jo houby! On je dnes už za 2,2k. Tak vo čem se tady vůbec bavíme?:D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

FX8300 je peckove cpu já za něj dával 3500 v té době chtěl intel za 2jádrovou i3 stejné peníze, na výkon si nestežuji dodnes a nějaká nestabilita, no nevím už pár měsíců maká na miningu s 2x RX580 a zatím nepadlo ;) jo desku jsem kupoval jetou Gygabitku s pořádnou kaskádou za 1100 takže nebylo co řešit a zahraju na tom každou gamesu bez problémů...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jasná věc. Borec výše si to plete s Intelem a jeho prasopastou, kdy ty CPU prostě odcházejí do křemíkového pečeného nebe...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

čtvrtá varianta: Jdu a vydělám si dalších 30.000,-Kč abych si mohl koupit střední high end za rozumnou cenu.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Dej si silne tabletky na hlavu, to postaci.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ak k tabltkam pouzije aj kladivo, vysledok bude istejsi.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Dobrá připomínka, některým jedincům se musí tabletky před požitím řádně nadrtit, neboť pod určitou hranicí inteligenčního kvocientu si tělo s tak složitou operací, jako je zpracování celých tabletek, nedokáže poradit ;).

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

30 tisíc a střední high end? Nevím, co to znamená, průměrný počítač za 30k, jo to beru, ale high end? Grafika vyjde na 30k, kde je zbytek?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Snobe =)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč snob? 30K za grafiku je sice poněkud předimenzováno, ale např. 1080ti stojí běžně 20-25K, avšak odměnou jsou plynulé prakticky všechny současné hry na max. detaily v nějakém pořádném rozlišení např. 3440x1440. Není to žádná snobárna, ale prostě jen výkonný hardware umožňující výborný herní zážitek. ;)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nevím. Mě tento pán připadá jako snob. Zaprvé, zde jsem očekával diskusi o PC celkem do 10K. Zadruhé, ten pán neustále a všade píše, jak je minimum to nejdražší, co jde pořídit a to hlavně bez ohledu na téma, které se probírá.
Víte, podle mě je snob právě ten, kdo vybírá primárně podle (pokud možno) nejvyšší ceny.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

30 tisíc je nějaká snobárna?

Obyčejná i7 vyjde na 10 tisíc, deska k tomu na 4, paměti na 6.... jup. 20 tisíc za obyčejnou i7 s deskou a pamětí... Přidejme nějaké to SSD, nějaké to chlazení, bednu zdroj.. 30 tisíc.

Považuje tady někdo počítač s i7 s integrovanou grafikou, 16GB RAM a nějakým SSD za high end natož snobárnu? Dyť je to spotřebitelský HW a v práci mi něco takového leží na stole coby kancelářské PC...

kdyby to byla i9 se SLI, budiž... ale tohle obyčejné pecko? A grafika za 30 tisíc... TitanXp je nějaká snobárna? Ale ono i obyč 1080Ti s full plate vodním blokem není nic závratného Prostě rozumná grafika pro náročného hráče.

Dyť i kvalitní monitor bude za víc než těch 30k... Třeba mnou oblíbený Predator X34 a i dokonce vy si libujete jak je 3440x1440 ideální rozměr, že...

Kupodivu mě máte za snoba i když místo monitoru za 35 tisíc používám 40" TV za 12 tisíc, která minimálně plochou ten ultrawide předčí a stále se dá používat na stole kde od toho člověk sedí v nejlepším případě metr, ale spíše 60-70 čísel.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Bravo, jde vidět že JirkaK má mozek a tím dnes vyhrává na plné čáře gratulujeme!!!
Jen uvedu, že jen hlupák si pod středním high endem představí 1080Ti.
A pro socky uvedu: Za 10.000,-Kč nemá smysl kupovat žádnej počítač. Možná tak do kanclu a i to je dost o hubu. Za tu cenu si radši kup výkonej kvalitní tablet.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Socka, to slovo uráží samo o sobě. Bez ohledu na to, jestli člověk má finanční problémy, nebo má jen jasno v tom, co a k čemu potřebuje.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"že jen hlupák si pod středním high endem představí 1080Ti"

Tak high end řešení je multi GPU stavěné na high end kartách - 1080Ti/TitanX, "střední" high end mi tedy připadá jako single 1080Ti/TitanX. Cokolik nižšího nepovažuji za high end a ani výrobce to takto neprodává. GTX1080 jsou střední čipy. I v číselné řadě to odpovídá P100, P102, P104, P106, P107

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

pro socky je hig-end - gtx1070. střední high-end - gtx1080 a nebesa = high-sky -gtx1080Ti a vesmír = high-universe - Titan a multi GPU...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

@JirkaK
Ty jsi fakt mimon...:))
takhle uvazuje mozna "0.1%" uzivatelu PC.. a pak "0.05%" si to koupi ...
Zkusim sejit ze svych vysin mezi prosty lid.. :))

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vidím dobře, jsme ve vlákně kolegy Crhy, který tvrdí že za 30 tisíc Kč pořídí "střední high end".

Netuším přesně co si pod tím mám představit, protože 30 tisíc může stát jen high endová karta nebo monitor, případně i CPU….

Proto jsem tady použil příklad s i7, což dle mě a vlastně ani dle Intel marketingu není High End (HEDT platforma), ale ve spotřebitelském segmentu patří mezi to nejlepší (mohlo by to zapadat do definice střední high end?). Tedy procesor za cca 10 tisíc, k tomu 16GB paměti za 6 tisíc. 16GB je dnes docela normální hodnota která vystačí většině uživatelů, 8GB přeci jen už není taková hitparáda a je to dnes docela standard pro nové, levné počítače, ale 16GB RAM přece není nic co by bylo high end. High end sestavy mají 64-128GB ba i víc RAM. Střední high end bych tipoval na 32GB, ale klidně se spokojím s 16GB pokud pro více nemá uživatel využití… Přidejme desku za 4 tisíce, což je u chipsetu Z370 pořád spíše podprůměrná deska, natož něco co bychom mohli označit za high end.

20 tisíc tedy vyjde jen deska, CPU a paměti. Teď nějaký rozumný zdroj, bedna, chlazení, SSD… nebudu "snob" a vystačím si s 10 tisíci… Opět nic závratného, nějaká ta střední třída. Kdybych volil vyloženě high end a byl "snob", dám 10 tisíc za každou z těch položek.

Jsem tedy na 30 tisících za i7 s 16GB paměti a jen s integrovanou grafikou, když bych přidal aspoň trošku rozumnou GTX1070/Vegu56. tak jsem snadno přes 40 tisíc, to nepočítám systém a monitor. Tam budu snadno za hranicí 50 tisíc a rozhodně bych ten počítač neoznačil přídavkem "high end", ale "střední třída".

Možná se zdá i7 příliš high, když to ale změníme na i5 nebo nějaký Ryzen 5, tak cena půjde dolů tak o 5 tisíc max. tudíž za komplet sestavu nedáme 50 ale jen 45. Pořád jsme ale hodně daleko od hodnoty 30 tisíc, že. To kolik lidí takto uvažuje, nebo kolik lidí si to kupuje je irelevantní protože o tom vůbec není řeč, řeč je o tom co se dá koupit za 30 tisíc... V případě komplet počítače s dedikovanou grafikou to bude v lepším případě i5/Ryzen 5 s 8-16GB paměti, nějakým tím SSD, nějakou nižší řadou grafik jako RX580/1060 a to budu muset hodně vybírat komponenty abych tu cenu nepřelezl a výsledek je počítač pro nenáročné hráče.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Možná kdysi dávno byly časy kdy bych dokázal utrati 60k klidně i víc za počítač, jsem rád že jsou nenávratně pryč protože jsem si uvědomil že bych měl docela ubohý život jenom si honit pindíka že mám víc ram a hra mě jede o 15fps rychleji, nevím kolik vám je CRHO nebo Jirko ale třeba z toho někdy vyrostete...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu že počítači se už téměř 20 let úspěšně živím, tak to vidím jinak.

A honění pindíka? Sorry. RAM mám v počítači tolik, kolik dokáži využít, současných 24 dokonce pro jeden konkrétní příklad nestačí, ale jelikož jedu ještě na Haswell tak se mi nechce kupovat obsolete DDR3 abych získal 32GB, které by už měly dostačovat, možná s chlupem rezervy. Pro ten konkrétní případ jsem se holt musel omezit.

Stejně CPU... 4790k byla nejlepší volba, pro můj účel nebyl na trhu lepší procesor. Dnes ho překonává jen 7700k a 8700k, ale rozdíl výkonu zatím není takový aby mělo smysl kupovat novou platformu, zvlášť dát 12 tisíc jen za paměti se mi nechce. GTX1080 byla opět nejlepší volba pro můj účel, dokonce mi stačila, ale pak se změnily požadavky velikost obrazu a vím že mi upgrade na 1080Ti či TitanXp stejně neumožní dosáhnout na vytyčenou metu a zřejmě ani další generace karet stále nebude mít dostatek výkonu aby to stálo za upgrade.

A honit se za vyššími FPS? Dlouhodobě tady zastávám názor že mi 60FPS bohatě dostačuje, pro některé hry (Witcher 3, AC) a letecké simulátory si dokonce vystačím s 30FPS v 4k. Hraju vždy se synchronizací, takže víc než těch 30 či 60 FPS stejně nemůžu překročit, tudíž mě je jedno kolik FPS můžu dělat přes ten limit, ale vadí mi když to klesne pod. Jinými slovy cílím na minimální FPS nikoli průměrné či maximální které nijak mému hernímu zážitku nepomohou protože mezi 60 a 100 FPS prostě rozdíl nevnímám.

A že mám rád hry v maximálních detailech? Co je špatného na tom si koupit graficky podařenou hru a užít si ji na plné koule? Naopak mi přijde divné že si někdo koupí hru protože se mu líbí grafické zpracování a následně to hraje na středních detailech, to nedává smysl.

A k věku, počítačové hry jsem začal hrát na 8 bitovém 48k ZX Spektru.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pánové brzděte, melete nesmysly.
Pokud budu brát high-end podle Jirky, bylo by nejlepší: i9 za 30.000 jen procesor, k tomu deska za 17.000 a minimálně Titan a se zbytkem jsme vysoko nad 80.000,-Kč.
Ale já napsal střední high-end, střední high end dneska znamená, i7, gtx1080, Samsung SSD a nějako desku za 2000... všechno sehnatelné kolem 30.000,-Kč. Možná bych procáku slevil na i5 a byl by to vyšší mainstream. Ale pořád lepší než si kupovat prehistorii za 10.000,-kč

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Když tady byly články o GTX1080 když vyšla a někdo použil slovo high end ve spojení s touto kartou, tak ho tu, primárně AMD fans, kamenovali, že to je karta s malým čipem a to má k high endu daleko a že 1080 není high end.

Intel sám označuje za high end platformu HEDT, sice i do ní jde strčit i "obyč" i7 ba i5, ale všichni víme že reálně to začíná až s i9 procesory.

Mimochodem fakt bych chtěl vidět jak dnes koupím novou 1080 s novou i7, deskou, SSD a paměťma (ty mi v předchozí reakci nějak chybí) kolem 30 tisíc... Navíc aby to fungovalo tak to bude chtít nějaké chlazení, nějaký zdroj a aby to neleželo na stole, tak i nějakou bednu. Apropo sehnat desku pro 8700 za dva tisíce jde? Vnímám že nejlevnější Z370 desky jsou řádově 3,5 tisíce a výše.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

bavíme se o použitém počítači né co je teď na stole, takže i7 skylake, gtx1080, bednu každej má od stávajícího počítače...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ako to tu odznelo, už by som určite nebral nič na socket 775, obzvlášť nie ak to má ešte aj DDR2 pamäte. V dnešnej dobe je 8GB minimom, ktoré by som bral a to sa pri DDR2 nedoplatite.
Ja osobne som robil upgrade z Q6600 a 8GB DDR2 na i7-6700K 32GB DDR4 a zároveň som starý server Dell PowerEdge SC1420 s 2x 3,06 GHz Prescottom a 4GB DDR odstavil a namiesto neho beží Q9550 so 4GB DDR2. PC ide v priemere 16 hodín denne, server stále a spotreba domácnosti išla dole za rok o 1 MWh! Iné spotrebiče sme nemenili a dokonca aj počet osôb v domácnosti sa zvýšil. Takže ja osobne doporučujem minimálne CPU so socketom 115x. A možno by som ani nešiel do repasu značkovej zostavy, ale skôr by som si niečo poskladal z inzerátov. Značkové PC nemám rád kvôli tomu, že ich dosky sa v prípade poruchy nedajú nahradiť inou, a často aj zdroje majú atypické. Pri skladanom PC sa nejaký zdroj doma nájde, alebo dá kúpiť, a doska sa vždy dá splašiť za pár korún z Bazoša.

Čo sa týka staršieho NTB, je to dobrá voľba, ale nešiel by som do ničoho staršieho ako 3 roky. Dávnejšie som takto kupoval Thinkpad X200s (8GB RAM, 80GB, nejaké U-čkové Core 2 Duo) ako trojročný v super výbave za super cenu, a teraz nedávno som ho nahradil Thinkpadom T450s s (i7, 12GB RAM, 256GB SSD, 4G modem) s mojim doplatkom 400 €. Ide totiž o to, že 4-5 ročný notebook po ďalších povedzme 4 rokoch už naozaj prestane stíhať aj na bežné úlohy ako web, alebo prehrávanie videa (čoskoro bude x265 štandard). Okrem toho je tu aj otázka morálneho starnutia, kedy sú bežné už lepšie wifi karty (802.11ac, MU-MIMO), rýchlejšie disky, digitálne video porty (mDP, HDMI), displeje s väčším rozlíšením, alebo práve spomenuté USB 2.0 vs 3.0, resp. teraz už nejaké 3.1 gen2. Naozaj dlhé roky som fungoval na USB 2.0, pričom flash a externé disky mám už okrem jedného všetky 3.0 alebo novšie. Vtedy prenos väčšieho množstva dát dokáže dosť nasrať, nehovoriac o tom, že už aj internetové pripojenie mám takmer rovnako rýchle ako staré USB 2.0. Ďalšia vec je, že povedzme 8 ročný notebook je už vlastne takmer nepredajný. Ja sám som sa čudoval, keď som svoj predal, ale ako som zistil, skončil v nejakom videu ktoré sa chystalo k 25. výročiu Thinkpadov. Mám pocit, že o 5 rokov o moje T450s taký záujem už nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U tech pameti je jedna zajimava varianta. Za +-200Kc se prodavaji 4GB DDR2 moduly, ktere podle prodejcu funguji jen s AMD. Takze jde timhle zpusobem slusne doplnit AM2 sestava.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No moc ne.. zkoušel jsem to a 2x 4GB funguje, ale 4x4 ne.. u většiny desek. VYzkoušeno osobně. Pak jsem pátral po dokuemtaci k jednotlivým deskám a je to skoro všude stejný. 8GB no problem 16GB už jo. Pár modulů mi doma zbylo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Reagoval jsem na to, že se člověk za 8GB DDR2 nedoplatí. Spousta lidí kolem mě má 4GB a bez problému funguje, takže 8GB je pro ně luxus :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Keď máš 4GB, tak sa na tom fungovať dá, ale keď už robíš upgrade, tak je rozumné ísť minimálne do 8GB. Viem, to lebo moje služobné PC má 4GB, a už to nie je ono. Kým na ňom iba pracujem a mám otvorený iba Outlook a pár terminálov, ešte to zvláda, ale v momente keď si otvorím prehliadač a v ňom tucet webov, tak sa často stane, že kvôli swapovaniu je PC zrazu nepoužiteľné. Takže povedzme si to takto, 4GB by mojej mame ešte stačili, ale trochu pokročilý užívateľ by už nemal ísť do menej ako 8GB, ak nechce behom roka alebo dvoch robiť ďalší upgrade.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasny pořád jedu na 8GB a žádný problém..To můžu potvrdit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už i já se doberu k tomu, že opustím 14 let starý desktop a 8 let starý notebook a pořídím si něco maximálně pět let starého a tady se začne jet přesný opak. To jsem zas hipstr a jdu proti trendům?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nejdes, je to samozrejme uplna hovadina, navic pri dnesni kvalite komponent, hlavne kondenzatory na desce koupil neco na konci zivotnosti a bud bude preletovavat kondiky nebo to vyhodi a bude kupovat dalsi socku a to se vyplati.

Vubec je nesmysl kupovat bazar i 5 let stary. Dneska maximalne Skylake i prave z duvodu, ze asi takovej uzivatel na tom chce vydrzet treba 10 let a ne jit za dalsi dva roky porizovat neco noveho.

Jinak kvalitni zdroj Fortron me dokonale odrovnal. :-D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Jinak kvalitni zdroj Fortron me dokonale odrovnal." - to tě odrovnala vlastní hloupost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Boze!!! Dalsi socka a ja myslel, ze tu budou konecne normalni clanky.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Další snob...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

O prispevek niz jsem dal priklad, jak se dostat ke slusnemu PC pod 10.000Kc, takze jakejpak snob.

Jiste, sam bych pod 30K nesel, ale treba rodicum nevidim duvod proc porizovat neco nad 10K, kdyz to nevyuzijou.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tím myslím tu socku. Jste snob.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ve vašich očích radši budu snob než socka.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

O vás jsem nemluvil, nepodsouvejte mi prosím něco, co jsem nenapsal.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Neco pro socky a je to normalni. (Poznamka: Idioti, kteri mi davaji minusy by mohli mit aspon trochu slusnosti a napsat duvod.)

PC skrin : bazar cca 300Kc (mam s tim dobrou zkusenost, staci projit par bazaru a vzdycky se nejaka zajimava najde)
zdroj: Corsair CX450M, 450W
deska: ASUS PRIME B250M-A - Intel B250
procesor: Intel Pentium G4600
pamet: Crucial Ballistix Sport LT White 8GB (2x4GB) DDR4 2400
HDD: WD Blue EX - 1TB 7200ot.
Ventilator do skrine: Arctic Fan F12 PWM (zalezi dle skrine, ale ideal aby dozadu pasnul 120mm)
SSD: v super levnem PC zbytecne
Grafika: integrovana

cena: 8 387 Kč (zdroj CZC)
cena i s tou skrini z bazaru 8 687 Kc

pokud by zajemce preci jen usetril dalsi penize:
SSD: Crucial MX300 - 275GB 2 399Kc

casem se muze dokoupit napriklad GTX1050, ktera suverene zvladne i hry do fullHD maximalne se snizi detaily u nekterych narocnych, omezenim jsou jen 2GB videoram:
MSI GeForce GTX 1050 2G OC, 2GB GDDR5 - 2 966 Kc

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jeste snad, pokud by nekdo dal SSD, tak ale k nemu uz je mozne nebrat 7200ot. HDD, ale nejaky pomalobezny 5400ot., jsou totiz tissi, takovou sestavu v obyvaku neuslysite. Nicmene pokud by nebyl az takovy duraz na cenu, ale na hlucnost, tak bych tam potom dal i zvlast chladic na procesor, asi nejaky SilentiumPC Spartan.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Proč se neomezit jen na to SSD? 120-250GB obyč SATA SSD by mělo nenáročnému uživateli bohatě stačit a přecijen uživatelským komfortem je to někde jinde než plotny. S tím G4600 to může být chlazené i pasivně s troškou airflow v bedně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

120 ne, ale tech 250 muze stacit, takze ano i to je varianta.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A windows za 3000 je kde?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Do takovy sestavy nikdo nebude davat windows za trojku... pokud win a legal tak max za dve stovky z aukra.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Dal jsem vám mínus, tudíž jsem idiot. Když dáte mínus vy mě, budete též idiot?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No nič no, jeden vcelku dobrý web som vyhodil z RSS kvôli jednému marxistickému pošahancovi s uživatelky a uživatelé (a prospelo mi to) a zdá sa, že tento web vyhodím z RSS tiež.
Naozaj nemám čas a chuť čítať ani len nadpis o tom, ako si niekto nedokáže zarobiť na normálne PC!

Ja som si na nové, normálne PC zarobil už ako stredoškolák. Teraz sú PC ešte lacnejšie, ešte výkonnejšie ale chudákov akosi pribúda, najmä na weboch venujúcich sa IT...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Pozor! Jít a vydělat si je tady označováno jako snobství.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Není. Buď nedokážete pochopit složitější psaný text, nebo záměrně motáte jedno s druhým.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak nějak koukám, že jste úplně nepochopil myšlenku tohoto postu - neberete v potaz, že jsou starší lidí, kteří chtějí 'jen něco' na ten internet nebo si někdo staví záložní PC a nebo je z chudší vstvy. Ano je fajn si dát rozpočet jak za ojetou fábii a s plnou parou se do toho vrhnout, ale to není ta správná sranda. Já si u stavění a vymýšlení užil mnohem víc srandy, než když jsem kdysi šel do obchodu a prostě si koupil sestavu za 30k.

Není to o tom, že bych na to neměl peníze nebo nedejbože nedokázal vydělat!! Je to o tom, že je to v některých případech škoda přeplácet. Raději ušetřené (vydělané peníze extra) nasypu do něčeho, s čím je zábava než vyhodil 30 tisíc a pak se na PC jen prášilo.
S počítačem bývala zábava, proč by to nemohla být zábava stále?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

V tom prípade sa ospravedlňujem. Netušil som, že na diit.cz chodia sociálne odkázaní, starší ľudia, ktorí nedokážu našetriť za 10 rokov 6000Kč na nové PC a tu vyhľadávajú rady, z akého elektroodpadu si poskladať PC.

Musíte byť strašne frustrovaný z toho, keď tu vydíte záplavu článkov o HW i SW novinkách, keď sem chodíte len za účelom ako skombinovať elektroodpad tak aby fungoval, lebo 1800Kč za nové Pentium je strašne veľa. A Celeron za 1000Kč? To né, to je finančná samovražda! A nová doska za 1500Kč? To skrachuje i vzdialená rodina...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

K tomu repasu - při omezeným rozpočtu se mi to zdá dobrý nápad, protože člověk dost ušetří na té bižuterii okolo. Do konce roku ještě byla ta výhoda, že případná licence (nálepka) Windows 7 na kastli znamenala volňásek do Windows 10. Dost podstatná úspora. Jestli se pořád dají 10ky aktivovat klíčem z 7 i po Silvestru, to nevím. Windows 7 už bych nechtěl, za dva roky je konec podpory a budou z toho ikspéčka Mk.2 - to uteče jako voda.

Na co bych si dal pozor, je zdroj. Hodně firemních sestav má proprietární zdroj, ne ATX, takže je potom problém při výměně.

Dál bych kvůli modernosti a životnosti komponent vybíral ze strojů na platformě Sandy Bridge a novějších. Core i5-2400 se dá docela dobře sehnat, myslím, a to je jiný kafe. Core 2 už je moc zastaralý, to je škoda kupovat, protože se dá pomalu sehnat i zadarmo vyhozené (dvoujádro, ne C2Q, ale C2Q se pak dá levně dokoupit).

Taky asi hlídat chlazení napájecí kaskády u desky, některé vypadají dost subtilně a nevím, jestli to třeba vždycky dobře zvládá trvalé zátěže výkonnějších CPU.

Jo jinak - je tu ještě střední cesta. Sehnat někde vyhozené PC nebo komponenty a z toho vzít skříň, optiku, případně disky HDD na data, když se podaří. Se zdrojem je to asi vošajstlich, ale kdyby tam byl aspoň nějaký Fortron (a člověk by neplánoval samostatnou grafiku ale jenom iGPU), tak možná, přinejmenším to nenítakový rozdíl proti repas sestavě - tedy pokud by bylo stáří stejné, ale ty repas Sandy budou novější než zdroj v typicky vyhazovaném skládačkovém kompu. A desku, CPU pořídit nové. Něco to ušetří, ale je záruka a moderní komponenty. RAM koupit bazarovou, ta se nekazí.

(P.S. @Jan Kozoroh - nemyslím, že by Petr byl Marxista. Jenom je pro feminismus, což je u nás nepopulární názor ale myslím neprávem*. Holt má takovouhe stylistickou slabůstku a nechce se jí vzdát, člověk se s tím musí nějak smířit - kdyby v životě byly jen takový problémy, jo to by bylo blaho...
* tou floskulí "nepopulární názor" se sice u nás přikrášluje každá kravina, kterou jinak nelze obhájit, ale zrovna rovnoprávnost pohlaví není IMHO z té kategorie)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Petr by se mel hlavne naucit cesky, nebot cestina ma jasne stanovena pravidla a nejen jeho uzivatelky je casto porusuji. Proti feminismu nic nemam, ale nedelat ze sebe blbce je zaklad zvlast kdyz pise do odborneho web magazinu.

A ty se mimochodem take dovzdelej co se tyka zdroju, Fortron uz je leta maximalni odpad. Dal si laskave uvedom, ze napriklad znackove sestavy od HP nebo Lenova maji casto zamceny BIOS a nejde tam vymenit temer nic, zdaleka teda neni problem jen ve zdroji.

Nemam nic proti znackovym PC, ale je treba to kupovat s tim, ze to jednou komplet vyhodim a koupim neco jineho. Jelikoz jsou v Cesku popularni samodoma upgrady, tak jsou skladane sestavy mnohem lepsi volbou, ktera ve vysledku vyjde levneji.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nove zdroje Fortron z Hydro serie su dost vysoko hodnotene v recenziach, takze asi nebudu az tak zle. Problemom moze byt, ze ten zdroj - a vlastne akykolvek kvalitnejsi lubovolnej znacky - cenovo vyjde ako stary repas pocitac.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Najprv odkážem na odbornejší článok, lebo som sa rozohnil: http://zdravysex.sk/index.php/2015/10/15/kapitola-26-rodova-rovnost-a-fe...

Teraz ja:
Genderovo vyvážný jazyk je psychopatická ľavicová extrémistická úchylka, ktorá s feminizmom nemá nič spoločné.
Toho psychopata som sa svojho času pýtal, ako bude písať genderovo vyvážene tak, aby neurážal ten magor tretie pohlavie, ktoré mimochodom je uzákonené v Nemecku a napr. i v Austrálií.

Neomarxistických psychopatov poznáš podľa toho, že magori píšu uživatelky a uživatelé (podsúvajú nám že nič iné ako ženy a muži neexistujú, čím urážajú všetkých cca 70 iných pohlaví ktoré eviduje napr. Facebook), ich prejav je čisto sexistický a tieto "feministky" a "feministi" dokazujú svoju psychiatrickú poruchu tým, že si dajú meno Jana Novák.

Sú to magori!
Tým úbožiakom psychicky narušeným sa nedá vysvetliť, že ak tak bojujú za uživatelky a uživatelé, prečo magori dávajú ženám mužský tvar priezviska a nie ženský?
Veď to nemá logiku!
Ich vysvetlenie, že vraj Nováková je otroctvo, lebo vsugerováva, že tá žena Nováková patrí mužovi Novákovi ale ak si žena dá priezvisko Novák, tak tým dáva najavo, že je žena a nikomu nepatrí...

A toto sa učí na Karlovej univerzite...

Tak ten magor z toho webu bude písať uživatelé a uživatelky, ale zároveň odmieta dávať ženské priezviská ženám. To je ten boj proti ová, proti skutočne genderovo vyváženému jazyku, ktorý majú Česi i Slováci, keď už stáročia máme všetko v troch rodoch, mužskom, ženskom i strednom. Psychopati "feministi" si povedali, že to nie je ono, že ženy ponižuje písať Novákovej, ale muža nie, písať Novákovi. Magori feministi píšu dali sme Novák a Novákovi.

Pravý feminizmus bojoval za práva, rovnoprávnosť žien. Tento marxistický feminizmus bojuje za rozoštvávanie spoločnosti. To ešte nespomínam, ako neomarxisti presadzovali sexuálnu revolúciu, voľnú lásku ale o 30 rokov neskôr nové generácie neomarxistov presadzujú zákaz akejkoľvek sexuality.
Viď. akcia metoo, ktorú začali ľavičiari a ich obeťou sú najmä ľavičiari, čo v USA sú Demokrati a vyhadzujú z práce najmä "demokratov" napríklad za to, že sa dotkli kolena ženy. To ešte v 90. rokoch pornoherečky hovorili, že sú feministky a majú rovnaké práva na sexualitu ako muži, aby teraz o týchto pornohorečkách hovorili feministky, že sú to štetky, ktoré zo seba urobili len kus mäsa pre perverznosť mužov. Za legalizáciu porna boli najmä ľavicové strany, konzervatívne boli proti. Teraz sú to zas ľavicové strany, ktoré sú proti pornu, proti prostitúcií, proti slobodne sa obliekajúcim ženám, proti... a najmä podporuju islam. Antifa a antirasistické hnutia sú tiež ľavicové.

Sexistické prasátečko, opäť ľavicová akcia. 40 rokov predtým ženy pálili podprsenky, že vraj podprsenka je zdroj útlaku a kontroly. Všetko ľavicoví extrémisti, ktorí o 20-30 rokov bojujú proti tomu, čo pred 20-30 rokmi presadili.

Keď prídeš na web o informačných technológiách a tam zistíš, že články píše marxistický magor, ktorý nemá v sebe ani základnú logiku, za to boľševický zápal zmeniť svet, taký web nie je pre mňa.
Keď sa budeš rozprávať s niekym z genderových štúdií, porazí ťa. To je strašná sekta.

Genderovo vyvážený jazyk je z rovnakého ľavicového feminizmu, neide o rovnoprávnosť žien, ale o zničenie tradičnej rodiny, väzieb, o mentálnu kastráciu mužov (niektoré feministky verejne prezentovali názor, že muži sú už od narodenia sexuálni predátori a mali by byť preventívne kastrovaní).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Teda odpusťte mi, ale tohle mi přijde jako vidění bubáků pod postelí. Takovej ten případ strachu/odporu založeného hlavně na nedostatečné obeznámenosti s problematikou... (u feminismu většinou jde o to, že si lidi v novinách přečtou jenom za vlasy přitažená/zkreslená podání o kuriozitách - asi jako by se o americkém konzervativismu publikovaly věci jen o těch vyloženejch psychopatech a náckách - a podle toho si udělají panický obrázek).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Som šťastný že som ten neomarxistický pošahaný web vyhodil z RSS a neoblažujú ma múdra ako predvádzate vy tu, že ja o ničom nič neviem, za to vy ste tí najmúdrejší, najvzdelanejší.

Len nikdy nenapíšete fakty, píšete o bubákoch, zatiaľ čo ja som vám okrem linku na stránku s faktami, s autormi a pod. napísal i svoj súhrn. Vy ste sa zmohli na konštatovanie "tohle mi přijde jako vidění bubáků pod postelí".

NA weby psychopatov ako je ten váš s uživatelé a uživatelky nemusím a nepotrebujem chodiť. Dajte si tam červenú hviezdu, kosák a kladivo a dookola píšte, ako nikto nič nevie okrem vás.
Pošahaná sekta.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No zkuste se fakt zamyslet, jestli ty hrůzy, co v tom světě podle vás ty feministky páchaj, někdo z nás někdy propagoval, omlouval, nebo s nima měl jakoukoli spojitost, kromě toho, že Petr používá ten divnej feministickej plurál. Dá se z toho detailu fakt něco takovýho usuzovat?

BTW, pokud jde o sovětskej svaz a komunismus, tak jsem toho názoru, že jejich pád bylo to největší štěstí, co Evropu a Svět potkalo od konce druhý světový války a doufám, že Bůh dá a jakýkoli revizionistický pokusy v Mordoru skončí ve stejným hnojišti dějin (nebo kotli v pekle).

A kvůli srpu a kladivu jsem zanevřel na codec pack CCCP, protože mi to stupidní jméno/logo už někdy kolem roku 2010 pěkně lezlo na nervy tím víc, čím víc těm týpkům připadalo cool a vtipný (jo, navrhl jsem jim to změnit, určitě ne jako jedinej). A to bylo ještě dřív, než přišel rok 2014...

Já ještě dobu před rokem 1989 trochu i zažil a dokud mi palice bude sloužit, tak asi nehrozí jakákoli náklonnost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Keď niekto hovorí ako nacista, propaguje nacistickú ideológiu, Dá se z toho detailu fakt něco takovýho usuzovat že je nacista?

Vy ste naozaj tam všetci pošahaní. Najväčší feministi boli boľševici. Zaviedli volebné právo, nahnali ženy do fabrík, zaviedli voľnú lásku, legalizovali potraty, zaviedli jasle, škôlky a znárodnili deti, aby sa ženy mohli plne realizovať a nezdržovali niečim takým ako sú deti.
Boľševici najviac oslavujú MDŽ a neoboľševici k tomu pridali ešte nejaký ten "fakt" detail ako genderovo vyvážený jazyk.

Toto je moja posledná reakcia, na ten váš pošahaný boľševický web nechodím, vyhodil som ho z RSS, robte si tam neomarxistickú propagandu akú chcete, píšte si uživatelky a uživatelé a tvárte sa že to je "len" feminizmus tak ako niečo bolo "len" boľševizmus a "len" nacizmus. Všetky tieto ideológie sa vyznačujú "len" zavádzaním nového slovníka a "len" bojom, či už rasovým, alebo triednym. A boľševický feminizmus je "len" triedny boj proti mužom vykorisťovateľom, čoho znakom je "len" genderovo vyvážený jazyk. Psychopati ako ten váš web musí používať genderovo vyvážený jazyk, lebo ste presvedčení, že ak ho nebudete používať, vykorisťujete ženy.

Ste psychopati a tomu vášmu mega psychopatovi odkážte, že by nemal písať len o uživatelkách a uživatelých, ale mal by začať písať i v treťom pohlaví, lebo chudák zaspal dobu a uniklo mu, že že písať o ženám a mužoch je sixistické a nenávistné voči osobám nevyhraneným, asexuálnym a vo Francúzsku feministi už píšu aj v treťom rode.

Ak chcete reagujte, ale je to zbytočne, ten váš pošahaný web ignorujem a ak si budem chcieť pokecať o chorom gender jazyku, navštívim miestu pobočku antify, ktorú vedú anarchisti ale zakladali ich komunisti a šíria ten váš "len" feminizmus.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Obvykle na "hovadiny" nereaguji a nevšímám se jich , ale tohle mi nedá. Tady je snad debata o tom jak je a nebo není výhodné si pořídit a nebo sestavit pc z repasu. No a co se týče toho uživatele tak určitě nepatřím mezi ty kdo razí cestu genderového vyvážení protože naprosto normální je , že baba je baba a chlap je chlap , každý umí nebo mu bylo dáno do vínku něco co ten druhý neumí protože už jen z biologického hlediska by to bylo nemožné.Tak to vždy bylo , je a bude , jenže , ten kdo sedí za nějakým počítačem ten je zkrátka pro mě uživatel. Není vůbec nutné psát uživatel / uživatelka , je to zkrátka uživatel výpočetní techniky s nějakým os.A netahete sem politiku ve věcech ve kterých to nutné není na to jsou jiné weby.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dali ste mi nesúhlas a pritom ste napísali so mnou súhlasiaci príspevok.
Ten technologický web ktorý som spomenul, že som vyhodil z RSS (p.Olšan na to reagoval), píše ideologicky marxisticky uvedomelé spravodajstvo z oblasti IT, kde píšu o vývoji v IT genderovo vyváženým jazykom urážajúcim asexuálne osoby a ďalších 70+ rodov.
Píšu ideologicky aby bojovali proti údajnému útlaku žien, ale nevšimol som si svojho času, keď som tam ešte chodil, že by nechali nejakú ženu na tom webe písať spravodajstvo, nebolo zloženie autorov 50/50 ale 100/0.
Ten hnus uživatelky a uživatelé sa nedal čítať, požiadavku aby to vyhodili z RSS odignorovali, tak som zrušil odber ich RSS a je mi fajn. Ja nechýbam im, oni mne, win-win.

Tam mi vadí politicky písané spravodajstvo o technike a tu som to spomenul preto, že na Diit mi vadia témy pre socky v hlavnom RSS. Nech si kto chce čo chce rieši v blogu, nemám problém.
Nech neustále nedávajú články o elektro odpade do hlavného spravodajstva, do hlavného RSS. Príde mi až nechutné, ak autori článkov (Ježek, teraz Kutlák) na IT webe si nedokážu za roky svojho pracovného života zarobiť na nové PC, a musia verejne riešiť, či si majú kúpiť za 6000Kč novú mašinu, alebo im vystačí ten 10 rokov starý elektroodpad. Veď to sú sumy, ktoré sa dajú zarobiť na brigáde za 1-2 týždne!

Nesťažujem sa na to ani prvý, ani jediný.
Nie ideologicky uvedomelé spravodajstvo a nie riešiť 10 rokov staré mobily a PC na webe o IT novinkách.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tedy, já jsem asi trochu náročnější. Začínal jsem na Duronu (tehdy snad 850MHz), a i ten byl kupován v době, kdy byl za zenitem. Chvíli ho člověk používá, pak zkusí nějaké upgrady a dojde k závěru, že to jen žere peníze a nikam se moc neposouvá. Od té doby jsem si řekl, že raději našetřím na alespoň střední dělo, které vydrží nějaký ten rok a pak to samé. Neustále se ale mění potřeby, což i chápu, že má každý jiné. Já třeba od PC vyžaduji bleskové reakce vždy a za jakýchkoliv okolností. Takže jsem kdysi (dnes už asi 5 let zpět) rozbil prasátko a koupil i5-3570K + noctua + HD7870 + 8GB RAM (časem dokoupil dalších 8GB). Ta mašina jede do dnes a dá se krásně používat. Ano, tehdy sežrala (i s periferiemi Razer klávesnice, Razer myš Naga, ASUS FHD monitor) cca 50k. Ale vyplatilo se, 5 let krásně frčí a i dnes obstojí. Do nového bytu bylo ale potřeba znovu investovat... no o tom třeba někdy na blogu :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jj taky jsem koupil Ivy a jen měním grafiky a přidávám RAM. Recenzenti tehdy nadávali že proti SB nic nepřináší, ale platforma dostala jistá vylepšení, zvlášť pcie 3.0 které ji pořád dělají hodně dobrou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, přesně tak... koukni na hifibazar a tam je reciever který by se mi líbil za 7000,-kč, se zárukou jeden rok, bůh ví co kdo s tím dělal. ale bez Atmosu a DTS:X, kouknu na heureku a podobnej reciever 11.000,-Kč, OK připlatím si, mám to nový, vím jak se k tomu buduchovat. No jóó chlapečku, ale za 15.000,-už tam je reciever za s Atmosem i DTS:X. Ok připlatím si beru ho... počkat...počkat...neunáhluj se! za 22.000 tam je Marantz, no sakra tak když něco za 15.000, tak těch 7.000 mě už nezabije... a tak je to se vším, začal jsem u projektoru za 12.000,-Kč, skončíl na 60.000,-kč, začal jsem u počítače za 20.000, jsem v tom za 40.000,-Kč... to stejný repráky, nekvalitní poláky 5+0 za 30.000,-Kč ?? nééé to chce kvalitku k Marantzu, jo ahá Hecto Prima za 70.000.... ufff ale prej to není žádnej zázrak... OK končím u VMaudio za 110.000,-Kč... Dřevo na střechu stálo 14.000,-Kč ale pod střechou je jen v pitomé digitální elektronice 200.000,-Kč... Ale když je někdo socka a spokojí se s trabantem?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Rozhodl jsem se poridit novy notebook za 20K a uz jsem na 40K. :-) No ale nakonec asi nekoupim zadnej, jsem zjistil, ze jeste vydrzim se starym.
Mozna priste bych mel dopredu jasne urcit hranici za kterou nepujdu, tohle navysovani ceny kvuli kvalite zase speje k tendenci koupit neco lepsiho nez vyuziju a to je taky nesmysl a vyhazovani penez zbytecne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Líbil se mi teď ten před silvestrovský Grand Tour, jak tam vyhlašovali auto, které si chcete koupit aby jste ho pak nechtěli. Něco takového mi příjde když koupíš levnej šmejd. Koupíš ho a druhej den se mlátíš do hlavy, proč jsem si to sakra kupoval když to nic neumí!!! No hrůza, to už je lepší koupit něco co třebas nevyužiješ, už jen proto, že si můžeš říkat: "sakra proč jsem to kupoval, no co umí to víc než potřebuju, ok ok ok tak to nevyužiju, no a! Hlavně že to umí to co chci"

A to je rozdíl redmarxu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Repasovany pocitac klidne, ale neco rozumneho. Ne ty stare vykopavky P4/CD, ktere uz dneska nestaci ani na internet a kde uz muze mit spousta soucasti svoji zivotnost temer za sebou. Mezi lidma je toho spousta, ikdyz si porad stezuji, ze tam chteji to ci ono a ono to nejde. Stejne tak bych do domacnosti radeji koupi skladany pocitac nez znackovy, ktery v pripade poruchy desky nebo zdroje muzu vyhodit cely. Dale kupovat do stareho kramu nove soucastky za tisice mi prijde jako vyhazovani penez, byt zrovna Delly jsou neskutecne drzaky.
Navic podpora Windows7 bude za 2 roky koncit a Windows10 uz tusim vyzaduji novejsi procesory, tak je otazka, zda na tom pujde fungovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Core2Duo neda fullHD HEVC video, o P4 radeji mluvit nebudeme.

Core2Quad maji rodice a je to uz dost na hrane, kdybych mel vic casu, tak uz jsem jim to upgradoval, urcite na to v prubehu 2018 dojde.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

HEVC je zalezitosti podpory v karte..na to nepotrebujes zadnou strojovnu...
Ja tu C2Q mam, a nic na hrane na tom neni. Musis mit zamozrejme 8GB pameti a SSD...je to velmi pouzitelne pro nenarocneho uzivatele stale.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ale znamena pravidelny upgrade grafiky, h264, potom h265, co bude priste? Takze stejne do toho rves penize.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme, ale tak to bylo vzdycky. Prislo X264 a kdo mel na tehdejsi dobu silny comp, tak to jeste prehral. Kdo nemel tak to nedal. Muj 4 lety notas Intelovskym 4C8T Haswellem s NV GPU, taky neprehraje X265 Ripy s vyssim bitratem, protoze to nejde pres kartu, ale CPU. Silnejsi CPU to treba da...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A to je právě to. V tu chvíli, když jsem se rozhodoval nad sestavou, tak se mi rychleji vrátí peníze za Dell, než za nový stroj, který byl v době pořizování zrovna špatné rozhodnutí. - ryzen měl přijít vs. skylake, který je drahý. Za cenu i3 procesoru se mi povedlo sehnat právě tento dell už s pevným diskem, 8 GB RAM, byť DDR2, s opravdu bytelným case a 80+ GOLD klasickým zdrojem. A výkonem to překonalo mobilní Sandy Bridge procesor.

Spotřeba mě netrápí, protože se k pc dostanu tak 3x týdně a to na hodinu maximálně. A navíc, když se mi doma válí SSD, další 3 pevné disky, grafika (shodou okolností sehnaná na jiný projekt, ale proč to nenacpat do PC rovnou), tak proč se toho bát. Fungovalo to doteď, bude to fungovat i dál. Pokud bych šel do sandy bridge repasu, zaplatím minimálně 2x tolik za nárust kolik? 40%? Na to šudlání fotek a občasné hraní GTA nebo Wormsíků, na to to stačí. FullHD filmy mi tahá TV box postavený na atomu :-)

Ale ano, pokud by to bylo za větší peníze, je lepší jít skutečně do novější generace CPU a aspoň i5, s tím souhlasím. Ten článek byl zamyšlení pro ty, kteří tohle skutečně řeší a já jen uvedl jako příklad sebe.

+Né každý chce mít windows a tyhle už postavené delly mají opravdu, opravdu dobrou podporu pro Linux (a s trochou snahy i Masox).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No nevím kolik repasovaných kancelářských PC prošlo zdejším odborníkům rukama,ale já už jsem jich pár dělal a Ok,za ty peníze co se daj sehnat to jde.Ale je tu problém,že výrobci jako HP a lenovo obsazují svoje PC vlastníma deskama a zdrojema,takže připojit například grafiku s externím napájením je nemožné,do skříně nejde vložit jiná základní deska atd.Je to prostě kompromis.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

+1

Tady je to samej matlak, to je sila co? :-)

Mas stopro pravdu, ale doplnim, ze Dell ac ma take svoje desky, tak je nezamyka a s vymenou grafiky a zvetsenim RAM obvykle neni problem, coz je oproti HP a Lenovu dost rozdil.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

sice je mi p*DELL smypatičtější ale dovolím si poznámku >>>a proto HP prodává base unity bez GPU/iGPU apod. aby si člověk nemohl naistalovat vlastní HW ;) ani vlastně nedávají záruční plomby...jako jiní výrobci

jinak UEFI je v jejich podání opravdu otřesné ale kolik lidí od nich vyžaduje něco extra..a základní funkčnost to má ...ale tak důvody proč si lidé kupují dražší "značkový" HW je zřejmý ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mne taky par HP stanic proslo pod rukou a zkusenost jsem zde napsal, jakejkoli problem a pokud nemas originalni nahradni dil, tak to muzes vyhodit.
Dell je o neco lepsi, ale ja rikam, pokud nemate zajem o nejake upgrady, tak znackove PC neni problem, ale po doslouzeni proste chytit a vyhodit jako to bezne delaji na Zapade. Naopak, pokud je predpoklad, ze se v tom bude uzivatel vrtat a vylepsovat, tak jednoznacne skladacku.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Co to je za nesmysl? Myslíte přídavné napájení do grafjky? Jako 6, nebo 8 pin? Neviděl jsem jedinou stanici HP počínaje xw4100 až po novější řady, kde by to nešlo. Těch stanic nám s kolegy rukama prošlo na stovky a ještě jsem nezažil, že by nešlo přes redukci připojit přídavné napájení ke grafice.

Deska má jinde šrouby na připevnění ke kastli, ale autor, pokud jste si nevšimli, píše, že o upgrade do budoucna ani nepřemýšlí.

Nestandardní uchycení zdroje vyřeší akuna a vrták na železo.

A nebuďte takoví snobi lidi a hoďte konkrétní návrhy, co lepšího ve stejné cenové relaci postavit. Pokud je to pod vaší úroveň, tak to prostě neřešte ne?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Spousta stanic od HP ma zamknutej BIOS a jinou GK do toho ani nestrcis - nepobezi, to same se tyka RAM.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ani jedna stanice od HP, se kterou jsem sesetkal, neměla uzamčen BIOS, ani jsem se nikdy nesetkal, že by nešla dát jina grafika či RAM. Samozřejmě u pamětí je důležité dávat pozor, co použijete, ale je nesmysl, že je to "zamčené".

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pozor, u těch zdrojů nejde ani tak o rozměry, ale o nestandardní připojení k MB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já mám v domácím PC už cca. 5 let Xeon E3-1275 V2 - generace Ivy Bridge + 32GB DDR3 ECC. Kupováno nové. K tomu zdroj Corsair AX760i (platinum) + hardwarový RAID Adaptec 5805 - a 4x Disk 3GB, nějaký WD green, zapojený je to v RAID6. Tahle sestava už cca. 5 let mě připadá stále natolik výkonná a úsporná, že nevidím důvod nic z toho měnit. Když jsem viděl testy aktuálně nejnovějšího Xeon E3-1275 V6, tak jsem byl docela silně zklamaný z toho jak malý výkonostní pokrok během těch pěti let v tomhle segmentu nastal. :p
Během let jsem přidal SSD jako systémový disk. Grafiku měním vcelku často, vlastně každý rok, protože tam pokrok je opravdu znatelný. Ale board, procesor, zdroj, datové disky..... to všechno je výkonné a úsporné i po těch pěti letech provozu. :p

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo poslední dobrej Xeon (cena/výkon) byl E3-1231 v3, ale tyhle procesory se už nevyplatí kupovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Stačí letmý pohled do bazaru a za pár šupů najdu sestavu s Phenom 2 X6

https://pc.bazos.cz/inzerat/81611415/Herni-sestava-6GB-RAM-HD5870-2GB-6x...

Je věcí každého jestli si pak do toho strčí něco moderního třeba GTX 1060. Ale levný základ má i s monitorem a GK do 8.000,- . Ty šestijádrové Phenomy stčí do kapsy hromafu obstarožních Intelů.
Když k tomu připořtu nějaký jetý a hodně svižný profesionální HDD WD RE4 jede to jak z praku a s Win 10 nejsou problémy z hlediska ovladačů. Ty 6 jádrové Phenomy v kompletních sestavách dávaí hodně muziky za pár šupů. Mě na tom jede server o onfly streamingem do HEVC..Tak aby to nějakému šetřílkovi nebo děcku nestačilo. Peníze jsou dneska hlavně o GK. (Bohužel).Ty mohou stát víc než celý zbytek repasované sestavy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já sem koupil 5 Lenov X220 zhruba 2 roky zpět, jeden za cca 3000kč. Všechny upgradnul mini-pic-e 128GB ssdčky. Super na tom bylo, že všechny měly origoš windows 7 pro, které sem zdarma upgradnul na windows 10 pro abych se o ně nemusel starat a prodloužil jim morální životnost. Takže fajné sandy bridge i-pětky turbující přes 3Ghz za pakatel. Dva jsem dal rodičům, jeden manželce, jeden si nechal pro sebe a jeden mám v obyváku na multimedia k projektoru; ten se mi v poslední době nějak zacyklil s neúspěšně nainstalovaným updatem a furt ho stahoval dokola, tak sem ho dneska reinstalnul flashkou vytvořenou microsoftí download tool.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"upgradnul na windows 10 pro abych se o ně nemusel starat"
Po několika povedených MS updatech jsem naopak zjistil, že lepší je nechat ty W7, pak se skutečně není třeba starat. Běžnému uživateli k "radosti" stačí, když další update sebere asociaci třeba s prohlížečem fotek. A to je ta lepší varianta, občas update něco naboří víc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jak dlouho budou sedmičky podporovány bezpečnostními záplatami? Nebo už dokonce nejsou?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Sedmičky podporovány jsou!
Bohužel, již jen dva roky - do 2020. Pak má podpora skončit :-(.

Desítky nejsou na starší HW zrovna dobrý nápad.
Ony se svými automatickými aktualizacemi "potěší" občas i na novém HW s novými/zánovními aplikacemi. Skoro po každém updatu 10 někde něco přestane fungovat, či různě zlobí. I když se obvykle vše podaří za čas opravit, to se již na nás řítí další sestavení a problémy začnou nanovo,
jen s jinými aktéry.
Windows 10 jsou tak trochu "věčná beta". Pár problémů opravíme, a hned vám naservírujeme pár nových.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na mojem hlavním PC mi jedou upgradnuté osmičky na desítky už přes 4 roky bez reinstalace, ale poslední dobou mi blbne Start menu a pravý klik na ikony na liště. Menu se prostě neotevře. Na netu je popsaných pár řešení, ale jediné, které zatím funguje je odhlásit se a znovu se přihlásit. Jinak si na desítky nemůžu moc stěžovat. Jede mi vše, i 10 roků starý Logitech Driving Force Wireless pro PS2-3.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dalsia masochisticka socka, ktora ma rada sebatriznenie a fetis k starym srotom:)

Co tak viac uvazovat a makat, zarobit a kupit si nieco normlane. Sockovat dokaze kazda luza, umenie je love zarabat.

A ak uz repas, tak minimum Sandy i5. To uz aj mobilna i5U 15W ma o polovicu vacsi vykon ako ta vykopavka Q9550, tieto stare sroty sa nekupuju, po tie si socky chodia do zbernych dvorov:)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Hele Rajnoha, podle tvych komentaru musis mit inteligenci tak houpaciho kone...a k tomu nejspise smutny zivot, ze kdyz si nekde do nekoho nevrznes, jako by jsi ani nebyl, co? :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak sni dál.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pekna diskusia, aj ja sa pridam. Ak kupovat nieco stare tak sandy/ivy bridge i3 a vyššie, da sa zohnat za super cenu cca 100euro+ a je to veľmi použitelné, skoro aktuálne :-0 , značkové PC sú aj trocha lepšie vyrobené ako ultra lowend skladačka s najlacnejším zdrojom :-) . Ale aj ja odporučam ostat v robote par hodin dlhsie, zarobiť par euro naviac a kupit si novy PC, mat radost z novej veci, ktora mi vydrží par rokov.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ty i3 mi přijdou jako mnohem rozumnější volba než zde uvedené C2Q, které přecijen už hodně zastaralo. A rozdíl v ceně není velký.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud někde platí, že i ta nejlevnější věc nová je lepší než stará věc, která byla dříve "dělo", je právě výpočetní technika:

Když jsem se díval do známého maloobchodu, tak lze zakoupit 14nm Intel Celeron G3900 (2 jádra, 2,8GHz) za 800Kč a k tomu desku H1110 za 1100Kč. To lze hodit případně do nějaké staré skříně (i když nová taky nemusí být dražší než 500Kč a máte jistotu, že nejsou "ošoupané" externí vývody USB a audia). Dále pak stačí koupit ten 128GB SSD (1200Kč), 8GB DDR4 paměti (aktuálně 1700Kč) a zdroj (400Kč), a máte za 5500Kč i s DPH sestavu s aktuálními komponenty, dvouletou zárukou a morálně i fyzicky (opotřebování) připravenou pár let vydržet. A pokud půjde letos dolů cena pamětí (operačních i SSD), tak bude ta cena ještě mnohem nižší, protože tvoří nejvyšší sumičku v cenách.

Samozřejmě je dále otázka operačního systému, ale to vždy záleží na tom, jestli chcete Windows nebo Linux, na Windows jestli máte krabicovou verzi (pak lze přenést na jiný stroj) nebo OEM, a i pokud je nutnost koupit, pak je možné koupit repasovanou licenci z krabicové verze docela levně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, přesně tohle jsem taky měl v hledáčku, ale v době realizace tohoto projektu cena byla vyšší a když to vezmu špatně, stále je to 100% nárust ceny oproti sestavě s Core 2 Quad a já šel po starším HW, protože jsem měl hromadu disků, které jsem chtěl právě na RAID 1 (jsou starší a nejsem magor, abych spoléhal na to, že disk vydrží věčně, ale proč je nespasit tím, že je zrcadlím) a tím se zvedne cena desky a pak by bylo smutné tam nechávat jen celeron, pak si řekne, že když je pentium, proč nepočkat na coffe lake a rovnou tam vrznout čtverjádro :-)
V budoucí cestavě prdím na celeron a spíš bych šel po ryzenu, ale to až doslouží tenhle stroj. Přeci jen, přijít o 3 tisíce není zas taková tragédie, no ne ?:) a za ušetřené penízky jsem si udělal radost jinou hračkou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co se tyce notebooku tak vetsinou beru 3 roky stare HP Elitebook z operativniho leasingu. Akorat jsem loni presel na 12" coz moc z operaku sehnat nejde. Takze jsem koupil HP Elitebook 2560P po holcine co ho moc nepouzivala. Zvetsil ram, vymenil mechaniku za SSD a jsem s mobilnim strojem spokojen. Zaklad je ale pro me stolni PC. Rozumny rozpocet na PC bych videl tak 15k. Zaklad asi Ryzen 5 1600, deska s B350, trochu rychlejsi pameti. Pak doplnit zdroj grafiku a disk. Skrin jde sehnat jak bylo zmineno pouzitou za par korun.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mno, já to mám trošku jinak: mně je prostě líto ty věci vyhodit. Ne že bych je vyloženě sháněl v bazaru, to radši koupím (jak píše Rakija) to nejlevnější, co svou rychlostí odpovídá dávným dělům, ale když už to mám, tak je mi líto to vyhodit a ve druhé řadě je mi kolikrát i líto, že se to tam jen tak nečinně válí. A proto to u mě doma vypadá jak v muzeu, který ještě neuvedli do chodu :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Náhodou, nechce někdo kvalitního Chiefteca Bigtowera?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

když starý stroj tak dle YouTube jedině xeony (byt s úpravou na 775). Na doma 54xx a na práci 56xx. Udělá vám to víc muziky než některé novinky z roku 2014.
Před lety jsem mel 3.1 s dualem 5462 (80W TDP/ks) a ve výpočtech v illustratoru byl v řádech vteřin az minut rychlejší než v práci i7 4790 (bez K). A to byl ještě na DDR2 667, zatímco pracovní ma DDR3 na 1600. Celkově i plynulejší prace (manipulace s objekty v illu). A to me stal před 3 lety 10k i s 16GB RAM + 1500 za 256GB SSD. O výkonu aktuálním macu s duálním x5690 nemá smysl ani diskutovat.
Či se týče her tak mám na macos jen gog verze zaklínače 1 a 2. Kde jednička na obou běží jen na zhruba střední detaily (nějaká blba optimalizace) a zaklínač 2 na ultra a obojí v rozlišení 1920x1200. Instalaci windows a hry jsem nezkousel. ani nevim jak by si s duál procakem poradil windows a hry. tak to asi odemne ke starším PC.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

omlouvam se za překlepy píšu z telefonu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

omlouvam se za překlepy píšu z telefonu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hm tak raději starou uřvanou ošklivou topící obludu než nový malý hezký úsporný mazlík. No kdo chce kam...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Když na to mám a nezáleží mi na nějaké té koruně tak otevřu peněženku a koupím si co potřebuju , třeba i herní dělo , ale když na to nemám a nebo to pro mě namá tu hodnotu a jsem šikovný tak si poradím jinak. Utratím mnohy sotva třetinu toho co ten kdo nechce nic složitěji řešit .No a tak je to přece správné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Solution: fanless 450w, i5 + Noctua, 16GB RAM, 1TB SSD, Palit GeForce GTX 1050 Ti, pasivně chlazená, ubuntu + noobslab/něco, co z toho udělá rychlé a hezké UI, 4K/24”!

LG 24UD58/Dell P2415Q

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě 4k dává smysl až od 32" a výše. Osobně používám 40" 4k asi z 90cm a stéjně škáluji na 175% abych měl windows prvky pohodlně veliké, což je u nás krátkozrakých brýlatců ještě umocněno tím, že čočky rozptylky v brýlích, protože nesedí přímo na oku jako u kontaktních čoček, všechno ještě více zmenšují. A pro slušné hraní aspoň starších a méně náročných titulů chceš aspoň GTX 1070, 1070ti nebo VEGU 56.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne nemá, 4K at 24" je approx 180ppi, to není nic moc, vycházejme z úvahy, že všechny srovnávané panely jsou IPS, neřešíme nevýhody pentile u laptopů (u laptopu někdy lepší IPS 13" s ~220ppi než 4K s pentile), kalibraci a podání barev také řešit nemusíme. Rozdíl mezi 4K UHD 24" a 180ppi a skutečné 4096x2304 4K 21.5" 218.58ppi je citelný!! Všechny 4K v následujícím textu jsou pouze UHD, opravdový 4K má jen několik málo panelů (dva za 20tis, další za 25tis a EIZO za 120tis) a iMac, lepší v SOHO segmentu v ceně kolem 25tis 5K 27".

Uznávám, W10 jsou ostudně pozadu ve spolupráci s hi-dpi panely. Xenail Xerus je na tom citelně lépe, macOS taky.

„brýlatcům“ by tím spíš mělo záležet na co nejvyšším ppi, (právě pro nejsnažší rozpoznání zobrazeného obsahu) nicméně fakt je, že mnoho starších lidí upřednostňuje panely s nízkým rozlišením, právě v důsledku horší podpory hidpi ve Windows a neschopnosti pohrát si s „Ovládacími panely“

Proč má smysl držet se základního axiomu nastaveného Applem? Protože si na to oči rády zvyknou.

4K na více než 24" panelech nedává žádný smysl, to můžete čumět do FullHD 22" nebo QHD 22" a uděláte v nadsázce lépe, ještě ušetříte.

Smysl má aktuálně vybírat výhradně panely 4K 23.8"/24" ~180ppi a 5K 27" ~220ppi, 22" se 4K bohužel na trhu nejsou, byť by to byla daleko lepší volba než 4K 24", pouze 4K iMac 21.5".

Brzy budou na trhu cenově dostupnější 8K panely, už dnes jsou 4K" 24" za krásný ceny, rozumný kompromis to je, byť 5K 27" je citelně lepší a nákladnější solution.

32" 4K ~144.22 ppi
40" 4K ~115.38 ppi
21.5" FullHD ~102.46 ppi
23.8" WQHD ~123.41 ppi
23.8"/24" 4K ~180ppi
27" 5K ~220ppi

40" 4K je to samé jako 24" WQHD, jestli na to koukáš z 90cm... to je lepší koupit nižší úhlopříčku s WQHD a ještě ušetříš. Bez ohledu na to, z jaké vzdálenosti na panel koukáš (když koukáš na panel s menší úhlopříčkou z blízka, máš před sebou srovnatelnou plochu jako se 40" obludou s nízkým ppi), vždy je lepší upřednostnit vyšší ppi a bližší vzdálenost než naopak.

Pro obyčejného uživatele nejlepší na kancelařinu 2x 24" 4K UHD, na střih videa z GoPro lepší 27" 5K, když není zbytí, taky dva, při videoeditingu oceníš možnost editovat 4K video na 5K.

Nechce se mi to po sobě revidovat, snad tam nemám početní chybu... tipuji, že ne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, jelikož jsem začal editovat 4k video, nejprve v omezeném MS Movie Makeru kde to hardwarově na mém pc nebyl problém, a posléze v Black Magic Davinci Resolve, kde už to na mojem hardwaru problém je (HW info v mojem profilu). Tak u editace videa je rozlišení monitoru spíše důležité z hlediska možnosti mít více časové stopy a ovládacích prvků na jedné obrazovce, než možnosti editovat v nativním rozlišení. Ideální, pro mé amaterské použití, jsou dva monitory. Na monitoring samotného videa klidně i jenom menší full HD monitor a na ovládací prvky a timeline 4k. Na mojem PC jsem v Resolve musel použít tzv. proxy možnost, kde se všechen můj 4k záznam "rozbalil“ do méně komprimovaného videa s menším rozlišením abych mohl editovat rychle a plynule jinak se pak střih těžko trefuje do hudby apod. když to máš sekané s čekacími dobami... Jinak jakmile si jednou zvykneš na 40" monitor tak už není cesty zpět na něco menšího. Zkoušel jsem v poslední době dva zahnuté herní monitory, jeden 1440p 32" 144hz a potom 34" 21:9 1080p 144hz ultrawide a oba sem vrátil, protože celková IQ mojí 40" telky je daleko lepší. Nicméně jsem si alespoň vyzkoušel, že zahnutí (prohnutí) obrazovky je u monitoru atraktivní a bral bych ho. Teď je na trhu zajímavý Philips 4k 40" dedikovaný monitor s jemným 3000R prohnutím a 100%+ sRBG pokrytím za cca. 13000 Kč. V recenzích mu vytýkají jenom horší motion handling u tmavších odstínů typické pro VA panely, ale asi bych ho měnil za svoji telku která má IQ fakt luxusní; jako perfektní podání pleťových barev, uniformitu apod.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

sRGB ovšem pro 4k už není dostačující...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fakt nevím co tim chceš říct. Velikost gamutu a rozlišení jsou dvě oddělené záležitosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi takhle, když za mnou někdo přijde, že chce nový stroj (většinou dnes již ntb), tak se nejdříve zeptám co má teď a co víc na tom chce dělat, že mu to co má nestačí. V naprosté většině případů, pak jen vyndáme CD mechaniku, místo ní dáme rámeček se starým (původním HDD), nainstalujeme systémové SSD (120GB za necelých 1300,-), doplníme RAMky pokud to jde a kompletně pročistíme. S investicí cca 1600,- mu to většinou ještě rok až dva vydrží a to je v podstatě to, co vetšina lidí v danou chvíli chce. Není to o tom být socka, ale student FTVS nepotřebuje novou nadupanou mašinu, ale jen stroj na práci a tahle úprava mu bohatě stačí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.