Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Zamyšlení: Postavit nový počítač nebo koupit repasovaný?

Zhruba před rokem jsem stál před rozhodnutím. Měl jsem v kapse pár zlaťáků a jasnou vizi - potřebuji počítač. Jenže jak se rozhodnout? Na výběr bylo hned ze tří možností, nahradit mrtvý Thinkpad novějším, jít po repasované sestavě nebo rovnou postavit nový?
blog

Dám ruku do ohně, že hodně lidí zabývající-se stavbou PC, ať už na úrovni obživy nebo jako koníček, stálo před podobným rozhodnutím. Nedávno jsem se před rozcestím nacházel také. 

Před touto otázkou jsem směle fungoval na dosluhujícím laptopu ThinkPad Edge E420 - který vůbec nebyl špatný. Core i5 mělo dost dechu na to, abych na něm renderoval drobné projekty v Cinema 4D, 8 GB nabídlo prostor pro testování virtuálních PC a na integrované HD 3000 jsem si zahrál i nějakou tu starší hru (Serious Sam 3 za příjemného vřískání integrovaného větráčku). Kapacita taky dostačovala. Kombinace SSD a dva interní harddisky spolu s NAS úložištěm byla trefa do černého.

Jednoho krásného dne se ale odporoučila baterie a laptop jako takový směřoval k samovolnému rozložení. Bylo pro mě kritické mít počítač, který funguje spolehlivě. Tím je myšleno, že se nevypne, kdykoliv se pohne nabíječka, a netrápím se tím, jestli zítra neodejde SSD či jeden z interních disků do věčných lovišť spolu s daty. 

První varianta byla laptop nový/repasovaný. Rozpočet byl opravdu hodně nízký - 10 000 Kč (proč tak málo? Utrácím i za jiné věci...). Do oka mi padla novější verze Thinkpadu T430, dobře postavený stroj, klávesnice ucházející a malinký skok ve výkonu nahoru. Pro člověka, který se pohybuje, je to výhodná koupě, jistě. Já už se usadil, takže jsem začal spíše laškovat s tím se ponořit opět do světa krabicových počítačů.

Tím se dostávám k variantě druhé, nový počítač. Cena dala jasný směr komponentům - Deska H110, Intel Pentium G4500 (kvůli stávající podpoře Windows 7), SSD a aspoň 8 GB RAM. K tomu spolehlivý zdroj energie, například Fortron a hezká skříň a jsme hned na ceně 10 tisíc. Reálný zisk? Opět pár procent výkonu, mnohonásobně vyšší užitná hodnota kvůli grafice a možnosti v budoucnu vyměnit procesor za výkonnější a doplnit o grafickou kartu. Docela zajímavá varianta, se kterou jsou plně spokojeni dva lidé, pro které jsem tuhle sestavu skutečně stavěl.

Třetí varianta je ale podle mého ta nejzajímavější - repasovaný počítač. Když se podíváme do dob minulých, na internetu se "poflakuje" spoustu prověřených pracovních stanic se stále živým Core 2 Quad procesorem. Ano, je to starý procesor nepodporující nejnovější 4k technologie, ale pokud je to "casual" počítač, který má sloužit beze změny další dva-tři roky, je to více než dostatečné.

V mém případě jsem tedy cílil jasně, Core 2 Quad Q9550 (výkon srovnatelný s G4500, ale při mnohem vyšší spotřebě), RAM 8 GB je základ, dedikovaná grafická karta nVidia Quadro doplněná o 1 TB disk. To vše se dá pořídit za přátelské 4000 Kč i s poštovným. Náročnější mohou vyměnit obstarožní Quadro a nahradit něčím v podobě GTX 660, popřípadě Radeon R9. 

Zhodnocení, co se skutečně vyplatí. Pokud často cestujete, nemá smysl se omezovat stacionární stanicí a nejlepší varianta je laptop, ať chcete nebo ne. Mít vše na dvou strojích nebo na jednom laptopu je obrovský rozdíl, nehledě na nutnost pořídit si druhý stroj. Pro cestovatele tedy notebook vždy a jedině - v takovém případě s malým rozpočtem jděte po repasovaných strojích, nejlépe bez dedikované grafické karty. ThinkPad, Latitude nebo Elitepad vám udělají tu správnou službu za pár zlaťáků a přitom se vyhnete tolik oblíbené kategorii laptopů s Intel Celeron Nxxxx řady. O AMD netřeba uvažovat, Ryzen v této cenové relaci jen tak neuvidíme.

Pro lidi, kteří si chtějí ale zahrát a mají hluboko do kapsy, doporučuji jednoznačně koupit repasovanou sestavu a přihodit pár penízků za dedikovanou kartu a SSD. Z vlastní zkušenosti vím, že "budoucí" upgrade procesoru je nesmysl, a pokud někdo chce nový počítač se vším všudy, musí počítat s vyšší cenou.

A navíc, jelikož jsem konkrétně vybíral z pracovních stanic, mám k dispozici i funkci, která se u nového PC tvrdě připlácí - možnost mít RAID. USB 3.0 sice chybí, ale kolik z nás skutečně máme USB 3.0 disky a flashdisky? Pokud je to takový problém, USB-C či USB 3.0 řadič jde bez problému zapojit i do repasovaného stroje.

Výsledek je tedy Dell Precision T3400 za pořizovací cenu 3500 Kč jako repasovaný, dále 2000 Kč za lehce použitou GTX 660 Ti, 2x1 TB pevný disk v RAID 1 (nová deska, která podporuje RAID, se dá koupit za cenu vyšší než 2500 Kč), SSD za lidovou tisícikorunu, 8 GB RAM a PC bez problému zvládne vše, co daleko dražší počítač s Intel Pentium.

Spotřeba energie je sice vyšší, ale pokud počítač skutečně potřebujete, těch pár korun navíc za účet už nikoho nerozhodí - stále budete v plusu oproti koupě PC s moderním HW. A ještě doplním, Dell plně podporuje Linux, kdežto u nové sestavy taková záruka už klesá.

A co myslíte vy? Pokud s tímto rozpočtem nabídnete něco lepšího, rád si to poslechnu a v příští sestavě to zohledním.

Tagy: 

Jiří "Kjutl" Kutlák

Proč nevytěžit z ničeho maximum aneb i odpad lze používat produktivně a neprodělečně!

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Zamyšlení: Postavit nový počítač nebo koupit repasovaný?

Středa, 17 Leden 2018 - 17:02 | ChaosPalda | Asi takhle, když za mnou někdo přijde, že chce...
Středa, 10 Leden 2018 - 15:21 | Jan Kozoroh | Dali ste mi nesúhlas a pritom ste napísali so...
Úterý, 9 Leden 2018 - 10:35 | Diseq | Obvykle na "hovadiny" nereaguji a...
Úterý, 9 Leden 2018 - 07:52 | Jan Kozoroh | Keď niekto hovorí ako nacista, propaguje...
Úterý, 9 Leden 2018 - 07:10 | Anonym | Fakt nevím co tim chceš říct. Velikost gamutu a...
Pondělí, 8 Leden 2018 - 23:15 | Puf a Muf | No zkuste se fakt zamyslet, jestli ty hrůzy, co v...
Pondělí, 8 Leden 2018 - 14:10 | Jan Kozoroh | Som šťastný že som ten neomarxistický pošahaný...
Pondělí, 8 Leden 2018 - 14:06 | Jan Kozoroh | V tom prípade sa ospravedlňujem. Netušil som, že...
Pondělí, 8 Leden 2018 - 09:27 | Jirka1 | sRGB ovšem pro 4k už není dostačující...
Neděle, 7 Leden 2018 - 02:31 | Anonym | No, jelikož jsem začal editovat 4k video, nejprve...

Zobrazit diskusi