Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 0,85palcové disky od Toshiby už oficiálně

No já myslím, že asi není tajemstvím, že se plánuje i jejich nasazení i do mobilů, jestli si dobře pamatuji co jsem někde četl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mno v takovych malych zarizenich se to hodi, i kdyz zase jestli se do nich zacnou cpat disky, tak budou asi trosku hlucet ... a jak dnes mame navody "ztiste si pocitac" tak budou za chvili navody "ztiste si mobil" :o)
A dalsi je otazka - kolik to bude stat? Co je male je (obvykle) drahe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zdravim vsechny
 
Kdysi jsme se na stredni skole ucily, ze pokud je plotna v klidu, tak na ni hlavicka dosedne. Hlavicka by mela mit aerodynamicky tvar, takze roztocena plotna rozvyri tesne nad svym povrchem vzduch. A diky tvaru hlavicky se ta vznese asi 2um nad povrch. Ale tato vyska spise platila pro starsi HDD, vydel jsem hlavicky u 20 a 40 MB HDD a skutecne vypadali jak pravraceny kridlo. Horni plocha rovna a dolni mirne zaoblena. David

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dodatek
 
A proto tam musi byt nejaka hustota vzduchu, aby mohlo dojit ke vztlaku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Melkor: Přiznávám se, že jsem neporovnával rychlost s normálními flaskami - a ve foťáku rychlost nabíhání nepoznám, prostě zmáčknu spoušť a ono se to na pozadí uloží. Navíc klasické CF karty jsou (nebo alespoň byly před rokem a půl) pomalejší než Microdrive při přenosu dat.
Teď jsem zkusmo udělal fotku se stopkama v ruce a foťákem u ucha a disk si šustil asi pět vteřin. Ale to se tam ukládal cca 2MB soubor a čert ví, jestli to mezitím tu fotku ještě nepřepočítávalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

FOTOBA:
Vycisti plotny, tady na serveru je na to navod :-)))))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PS Melkor: Jinak co se týče spotřeby, srovnání nemám, protože nemám vk dispozici klasickou CF, je 16MB SmartMedii dodanou s foťákem (zvládá oba formáty) a tu jsem nikdy nepoužil. Ale nestěžuju si, pár stovek snímků bez blesku mi foťák (Fuji S602Z) na ty čtyři tužkové akumulátory zvládne tak jako tak ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ksakru dvě chyby hned v první větě. Oprava:
...nemám k dispozici klasickou CF, jen 16MB...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Ale to se tam ukládal cca 2MB soubor a čert ví, jestli to mezitím tu fotku ještě nepřepočítávalo."
- máš recht, co mi kámoš říkal (neověřeno), tak jeho Olympus si fotku nejdřív uloží do mezipaměti a pak až teprve na flashku... (nebo co to ten Olympus používá - SD? tušim...)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Což o to, já mám dokonce nastaveno, že po expozici se mi v hledáčku snímek zobrazí a s uložením čeká, dokud nepotvrdím, že to chci skutečně uložit. Nějaká mezipaměť tam být musí vždycky minimálně kvůli převodu na výsledný formát (JPEG apod.) A právě ten převod jsem měl na mysli - nemám tušení, za jak dlouho procesory ve fotoaparátech zvládnou zpracovat snímek, který v nekomprimované podobě má přes 17MB (a to to navíc moje fujina ze svého SuperCCD ještě interpoluje). V RAW formátu to sice je méně, ale na druhou stranu, pokud se nepletu, si to fotoaparáty uvnitř obvykle zpracovávají ve více než 8-mi bitech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych, že největší hluk u MicroDrive dělají hlavičky při parkování. Dá-li se tomu slabému ťuknutí říkat hluk ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No já si vůbec nemyslím, že by pro tyto disky nebyl trh, ba naopak. Bude však záležet na kapacitě a ceně. Použití například v digitálních fotoaparátech, MP3 přehrávačích atd. Sám mám Jukebox Zen s 20GB diskem a to zařízení nemá chybu až na rozměry a hmotnost, které jsou dány právě použitým HD. Takže co se mě týká, já tyto disky toužebně očekávám. Navíc by to mohla být konkurence paměťovým kartám, což by možná mohlo příznivě ovlivnit jejich brutální ceny. Ale znovu opakuji: je to o kapacitě a ceně.
 
Hezký den
 
Radim

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

By mě docela zajímalo jakej je rozdíl v spotřebě ve srovnání s flashkama. Kdyby se to mělo neustále točit, tak to by asi (teda podle mě) mobil dlouho nemobiloval. Takže se nejspíš budou zastavovat a rozbíhat. A na konec by mě eště zajímalo jak dlouho to asi nabíhá, tušim, že Jerry by to moh vědět obojí.
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bilbo: Soudě podle MicroDrive je hlučnost nula nula nic, slabounce slyšet je pouze když to nabíhá (a to mám obvykle v takové situaci foťák těsně u obličeje).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jaké to má rozhraní? (připojitelnost) A co cena?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, pokud vim, tak vniknuti smitka prachu do novych disku je nemozne. Proti tomu jsou disky chraneny hermeticky uzavrenym obalem. Leda by nekdo ten obal otevrel, aby se tomu podival na streva :-)
Souhlasim s tim, ze by to mohlo pozitivne ovlivnit ceny konkurencnich flash pameti a to by bylo gooood.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Americani by se uz meli vzpamatovat a zacit pouzivat normalni mirovy system. Ty jejich palce, lokte, stopy a mile uz me pekne s...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Re:Pyroman...
 
Hermeticky uzavřené disky ? .. a proč je na některých nápis: DO NOT COVER THIS HOLE!  .. a je to u takove malinke dirky, za kterou je vzduchovej filtr   ??
 
O podlaku či vzduchoprázdnu už raději ani nemluvím .. viz. Bernoulliho efekt apod.
 
Myslím, že by se výrobcům sakra prodražila výroba.. dělat vzduchotěsné kryty popř. to plnit něakým inertním plynem... (neříkám, že to u něakých "uchyláren" nedělají :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ebo a ostatní:
už je to pěkně dlouho co jsem vylezl ze školy a co jsem naposledy slyšel že plotny jsou hermeticky uzavřené (říci to o celém disku jako takovém je chyba), ty dýchací díry tam jsou snad kvůli elektronice... objasní to tu někdo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čím menší plotny, tím větší poškození nastane, pokud tam vnikne (čistě teoreticky) smítko prachu.
Je totiž rozdíl mezi plotnou, která má metr v průměru (například) když na ní spadne smítko o velikosti 1mm a plotna, která má nějakej počet palců, co uvádíte a spadne na ní smítko o velikosti 1mm. Neříkám že to bude špatný, ale zatím zůstanu věrný normální velikosti hadrů, která se za posledních x let nezměnila

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tato diskuze je nyní společná i pro článek 0,85palcové disky od Toshiby už oficiálně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jacktalking: Ne, rozmer plotny neni podstatny pro nachylnost na poskozeni. To o cem ty mluvis (ale nespravne to nazyvas) je hustota zaznamu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>Čím menší plotny, tím větší poškození nastane, pokud tam vnikne (čistě teoreticky) smítko prachu.
 
Preco teoreticky? Ja som mal Western a tak uzku sachtu, ze pri instalacii prerezala prachovu izolacnu pasku, pol roka este disk bez problemov isiel potom odisli loziska a teraqz chodi len "hore nohami" v kazdej inej pozicii sa rozbieha ale bezpecnostna elektronika ho vypne. Nadhereny zvuk...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tato diskuze je nyní společná i pro článek Disky od Toshiby jsou opravdu nejmenší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Melkor, DaDiloph: No, vzhledem k tomu, že Toshiba je začne sériově vyrábět až koncem roku, tak zatím ještě tak detailní informace nejsou známy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pleskot: Měl jsem teď rozebrané dva disky a u obou je naprosto evidentní snaha o co nejlepší odizolování vnějšku od vnitřku, to nelze vyvrátit. Ovšem je tam taková ta malinká dirka, která se nemá zakrývat a ta vede do prostoru, který je společný jak pro elektroniku, tak pro plotny - není to odděleno. Zevnitř je k ní ale nalepené takové umělohmotné udělátko, ve kterém jsou filtry (a vypadají docela dost účinně). A jsou tam podle mne k tomu, aby tamtudy nemohla projít žádná nečistota, která by mohla poškodit plotny.
Na základě tohoto si myslím, že plotny nejsou hermeticky uzavřeny, dovnitř se však za normálních okolností nedostane nic, co by mohlo poškodit plotny. A ta díra je tam dle mého názoru kvůli vyrovnávání tlaku mezi vnějškem a vnitřkem disku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, využití pevných disčíků jsem viděl v jednom kámošově FujiFilm foťáku. Do toho se strkaly CF karty a on ta měl místo toho Hitachi MicroDrive (2 GB) ve formátu CF karty. A rozdíl byl znát hlavě v přenosové rychlosti. Foťák samotný měl nějaký buffer, takže když se natáčelo tím foťákem video, ukládal to do bufferu a hned odtud na CF kartu. Takže se dalo uložit tolik, co stíhala ukládat CF karta a dokud se nezaplnil ten buffer foťáku. Jakmile se zaplnil buffer (protože karta to v reálném čase nestíhala ukládat), záznam se zastavil. Ovšem když tam vložil ten MicroDrive, tak ten stíhal ukládat pořád, takže kámoš mohl natočit bez problémů 2 GB video ve formátu 640×480 30 fps (což jsem si osobně ověřil).
Jinak co se spotřeby týče - nepatrně vyšší, než CF karta, ale v podstatě zanedbatelně. Výdrž baterek v tom foťáku byla i tak dostačující. Hlavně ta přenosová ryuchlost byla docela příjemná :-). Jen jsem byl vždy trošku překvapen, že tak sekundu po vyfocení se ozvalo ve foťáku takové lehké zaškrundání - prostě zapracovaly hlavičky MicroDrivu (to když jsem měl ještě foťák blízko hlavy, když jsem si prohlížel právě vyfocený snímek).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.