Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 10jádrový ARM MediaTek Helio X20 oficiálně představen

To by mě zajímalo, jestli je opravdu výhodnější udělat takovéto 10-jádro, než mít jen 6-jádro s tím, že by se ten 4-jádrový cluster A53 jader dokázal krátkodobě přetaktovat na ty 2GHz a pak zas s frekvencí klesnou zpět na 1,4GHz. Ve světě x86 se tomu říká Turbo. Že by ARM něco takového neuměl, nebo ta ARM jádra s o třetinu vyšší frekvencí musí být o tolik jiná?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Presne to same si rikam taky :-D
Qualcomm ma alespon kazdy ten cluster zcela odlišný ale tady namisto dvou stejny clusteru zabirajicich misto na cipu mohl byt jeden s dynamickou frekvenci nebo nejakym jinym pokrocilejsim power managementem. ...

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Taky bych to tak videl, ale na druhou stranu jsou dneska ARM jadra v ramci celeho SoC docela mrnava a tak muze byt ve vysledku na 20nm a 14nm levnejsi kombinace ruznych jader a jejich kompletni vypinani. Nebo mozna ma AMD a Intel nejaky neprijemny patent a tohle je ekonomictejsi nez se ho snazit obejit.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A dost velkou úlohu bude asi hrát i marketing. Podle hesla víc jader, víc adidas.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jediné co mě napadá je, že ten nejpomalejší cluster je schopen jet na opravdu nízká napětí, při kterých už ty rychlejší kousky křemíku kolabují. Nižší napětí vyšší úspora. Jinak mi to také logiku nedává.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ony totiž ty clustery jedou všechny najednou, takže to až takový nesmysl není. Prostě se procesy s potřebou výkonu budou postupně migrovat na rychlejší a nejrychlejší jádra, zatímco "ležérní" procesy zůstanou běžet na těch 1.4 jádrech. Problém ale je, že sice celkem přesně víme, jaký výkon proces v minulosti sebral, ale netušíme, jaký bude potřebovat...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"Ony totiž ty clustery jedou všechny najednou" - to si myslím že není pravda, princip big.LITTLE architektury je právě v tom, že se přepínají celé "clustery jader". Když není potřeba výkon, běží pomalejší cluster, když je třeba výkon, zapne se ten rychlejší a ten pomalejší se vypne.

Tady do toho přidali ještě třetí stav, který ale podle mě mohli udělat jen tím, že zvýší frekvenci toho základního.

Je dost možný, že to přetaktování nemůžou udělat kvůli patentům Intelu/AMD, jak už někdo zmínil. Jediná další varianta co mě napadá je, že ta rychlejší jádra musí být dimenzována na vyšší napětí/proudy a pokud by běžela na základním taktu, tak by měla vyšší "leakage" a tedy spotřebu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přepínání bylo původně, u novějších výtvorů big.LITTLE můžou jet opravdu všechna jádra najednou, což ten koncept dost posunulo k použitelnosti. Jinak by to byl u konfigurace uvedené v článku opravdu nesmysl, variabilní takty mají všechny telefonní ARMy, tzn. podtaktovat se z 2GHz na 1.4 není žádný problém. Jsem si s tím kusem kódu v jádře na telefonu sám laboroval, dokonce jsem si telefon přetaktovával, pokud jsem tím porušil nějaký patent Intelu, tak se omlouvám. :-) Tzn. další úspory je možno dosáhnout tím, že například ten pomalý cluster provozuji reálně ještě pomaleji, řekněme na 500MHz. To běžný ARM neumí, tam jede všechno stejně rychle.

Ani nevím, jestli a u kterých x86 procesorů vlastně může jet každé jádro jinak rychle, myslím se to taktuje celé naráz, ne?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jak vykonny procesor telefon vlastne potrebuje. Najnarocnejsia uloha aku si viem v normalnom pouzivani predstavit je vedenie skype videohovoru a zaroven robit nieco na pozadi (surfovat alebo pustit youtube). Aky vykon je potreba nato aby to nepadalo a nesekalo? Obycajny lacny smartfone toto nezvlada.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna surfování nebo youtube patří spíše mezi hodně výkonově náročné úlohy, dnešní web stránky jsou přecpané všemožným balastem, reklamamí, spousta javascriptu atd. Dekódování fullHD videa taky není zrovna triviální záležitost, i když je hw akcelerovaná.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

spise bych uvital neco jako 2x A53-1.4GHz + 4x A72-2.5GHz

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No je to sice pekne ale chyba tu jedna podstatna informacia ktora prave pri mobiloch je asi ta najdolezitejsia - spotreba. Aj ked sa asi caka na nejake referencne zariadenie alebo rovno hotovy produkt. Vyrobit nejaky vykonny 10-14 jadrovy SoC dnes uz asi nieje problem, problem je to uchladit a uzivit v telefone. Sice tu tvrdia o vylepsenej spotrebe ale aby to nedopadlo tak ze na papiery vydrz smartpohonu 2 dni s tazkostami a ked sa zapne A72 jadra tak budeme radi ked telefon zvladne zit 8 hodin pracovnej doby.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz zapne ty dve A72 jadra tak pocitej spis s vydrzi na minuty :D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

vlastně má ten SoC ve skutečnosti 11 jader a ne 10 :o) http://fudzilla.com/news/processors/37748-mediatek-helio-x20-soc-comes-w...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.